in

Αγαπητή «Α, μπα»: Τελικά κατάλαβα πως ήμουν και εγώ λίγο σεξιστής

Προσπαθώ πολύ ώστε να το αποβάλλω τελείως

Σε ανακάλυψα τους τελευταίους 4-5 μήνες διαβάζοντας τη στήλη και τώρα το σάϊτ και με έκανες να καταλάβω πως τελικά ήμουν και εγώ λίγο σεξιστής ώστε να μπορέσω να το δουλέψω και να το αποβάλλω. Δεν το ‘χα συνειδητοποιήσει νωρίτερα, πάντα νόμιζα πως είχα φιλελεύθερες ιδέες αλλά κατάλαβα μέσα από τη ροή της σκέψης σου στοιχεία της συμπεριφοράς μου που ταν σεξιστικά κατάλοιπα. ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Σε ανακάλυψα τους τελευταίους 4-5 μήνες διαβάζοντας τη στήλη και τώρα το σάιτ και με κανες να καταλάβω πως τελικά ήμουν και γω λίγο σεξιστής ώστε να μπορέσω να το δουλέψω και να το αποβάλλω. Δεν το χα συνειδητοποιήσει νωρίτερα, πάντα νόμιζα πως είχα φιλελεύθερες ιδέες αλλά κατάλαβα μέσα από τη ροή της σκέψης σου στοιχεία της συμπεριφοράς μου που ταν σεξιστικά κατάλοιπα. Περιέργως, συνειδητοποίησα πως πολλοί φίλοι μου, όχι μόνο αγόρια, αλλά και κοπέλες έχουν στο βάθος αρκετά σεξιστικές απόψεις, ενώ επιφανειακά όλη η παρέα μου φαινόμασταν οκ σε αυτό το θέμα. Ο ρατσιμός και ο σεξισμός έχουν πολλά πρόσωπα και εσύ με βοήθησες να το καταλάβω ώστε να εκτιμήσω τη μάνα μου, την κοπέλα μου και τις φίλες μου. Σε ευχαριστώ ρε Ά,μπα! Πλέον λέω επιτέλους, το πρώτο σάιτ που δεν θυμάται τις σημαντικές γυναίκες μόνο την Ημέρα της Γυναίκας. Ερώτηση 1: Τώρα που έχω κάπως δουλέψει το κομμάτι του σεξισμού και θα συνεχίσω να το δουλεύω, έχεις να προτείνεις εσύ ή οι αναγνώστες καμιά ταινία, κανά άρθρο, κανά βιβλίο κανά κείμενο ή οτιδήποτε άλλο για να καταλάβω λίγο καλύτερα και τα γκέι άτομα (και άντρες και γυναίκες γκέι). Επιφανειακά είμαι κομπλέ μαζί τους αλλά νομίζω εις βάθος δεν το χω δουλέψει. Είμαι σίγουρα υπέρ ίσων δικαιωμάτων προς τη γκέι κοινότητα (γάμος κτλ) και υπερασπίζομαι τα ίσα δικαιώματα σε κάθε συζήτηση με φίλους. Αλλά πιστεύω βαθιά μέσα μου ακόμα δεν το έχω πολυδουλέψει. Και όπως οι δικές σου σκέψεις ήρθαν και κούμπωσαν στις ιδέες μου και ξεκαθάρισαν τα πράγματα στο κεφάλι μου για τις γυναίκες, ψάχνω αντίστοιχη κατάσταση και ουσιαστικό υλικό για αυτήν την ομάδα ανθρώπων. Φυσικά δεν ψάχνω την πεμπουσία της γνώσης, αλλά την αρχή του κουβαριού για να ξεκινήσω από κάπου. Ερώτηση 2: Φεμινισμός τύπου Μπιγιονσέ (σε φάση if you like the girl put the ring on it) πιστεύεις βοηθάει τις γυναίκες ή όχι; Πιστεύω πως δυστυχώς ένα πολύ μεγάλο μέρος γυναικών έχουν ακόμα σεξιστικές ιδέες ή τουλάχιστον πολλά στερεότυπα για τη γυναικεία φύση τους. Συμφωνείς ή το βλέπεις αλλιώς;

 

Χαίρομαι ιδιαίτερα για αυτό το μήνυμα και ελπίζω να αρχίσουμε να λαμβάνουμε όλο και περισσότερα σαν αυτό. Η αρχή είναι το ήμισυ του παντός λένε, και σε αυτή τη περίπτωση νομίζω ότι πράγματι ισχύει. Αφού κατάλαβες ότι είχες σεξιστικές απόψεις, και αφού το παραδέχτηκες, από δω και πέρα μόνο προς το φως μπορείς να προχωρήσεις.

Η ερώτηση που κάνεις είναι πολύ γενική και θα λυθεί με διάβασμα. Μην περιμένεις να βρεις συγκεκριμένες απαντήσεις, συνέχισε την αναζήτηση και θα βρίσκεις τυχαία κομμάτια του παζλ που δεν ήξερες ότι έψαχνες. Από μένα λίγα πράγματα: δεν υπάρχει γυναικεία φύση με την έννοια που πιστεύεις τώρα. Αν υπάρχει, εξακολουθεί να μας διαφεύγει, γιατί τίποτα δεν είναι αποδεδειγμένο πέρα από κάθε αμφιβολία. Για την ώρα ό,τι θεωρούμε γυναικεία και αντρική φύση είναι προκατασκευασμένα πρότυπα συμπεριφοράς που έχουν τσιμεντωθεί μέσα μας και για να τα καταστρέψουμε χρειαζόμαστε πολλές φωνές και πολλή δουλειά. Το δεύτερο είναι ότι οι γυναίκες δεν έχουν ανοσία στο στάτους κβο. Πιστεύουν αυτά που πιστεύουν και οι άντρες για το τι είναι το σωστό και ποια είναι η θέση της γυναίκας. Αν δεν ήταν έτσι, δεν θα είχε επιβιώσει η πατριαρχία. Σου κάνει εντύπωση που ο καταπιεσμένος δεν συνειδητοποιεί την καταπίεση του; Και οι άντρες καταπιεσμένοι είναι, και μάλιστα από το ίδιο ακριβώς σύστημα, αλλά επειδή είναι λιγότερο, κι επειδή είναι σε καλύτερη θέση, δυσκολεύονται ακόμη περισσότερο να το καταλάβουν.

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

23 Comments
δημοφιλέστερα
νεότερα παλαιότερα
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
Γράφων
Γράφων
5 χρόνια πριν

Η θεωρία ότι οι άντρες φτιάξαν συνειδητα ένα ιδεολογικοπολιτικό σύστημα απονομής προνομίων στους ίδιους και καταπίεσης των γυναικών αλλά αυτό το σύστημα καταπιέζει και τους ίδιους είναι λίγο πιο αστεία από τους Ελοχιμ και τους Νεφελημ. Διερωτωμαι το γεγονός ότι πεθαίνουν πιο νέοι, ότι πάνε πιο συχνά φυλακή, ότι πάνε αυτοί στον πόλεμο, ότι υπάρχουν λιγότεροι απόφοιτοι πανεπιστημίου, ότι τοσους αιώνες αυτοί έκαναν τις χειρότερες δουλειές (από καρνάγια μεταλλεία κοκ), το γεγονός ότι μέχρι πρότινος οι γυναίκες παίρναν σύνταξη νωρίτερα κτλ κτλ είναι όλα προϊόντα του συνειδητού συστήματος παροχής προνομίων στους άνδρες; Δεν ακούγεται σαν πολύ έξυπνο σύστημα… Αν το… Διαβάστε περισσότερα »

luckystrike
luckystrike
5 χρόνια πριν

Εγώ μέχρι να ξεκινήσω να διαβάζω τη Λένα δεν είχα ξανακουσει την έκφραση εσωτερικευμένος μισογυνισμός. Ποτέ. Μα καλά που ζεις θα πεις κάποιος. Είναι μάλλον πιο δύσκολο να δεις κάτι όταν δε σε πατάει σε όλο το πόδι με όλο το βάρος του. Έίμαι και δυναμική ως άνθρωπος οπότε ανήκα στις γυναίκες που εύκολα κατηγορούν άλλες γυναίκες. Συνέπεσε δε να σπουδάζω κάτι εντελώς διαφορετικό από το μαθηματικό πρώτο πτυχίο μου κι ετσι ήταν σαν να άνοιξε ένας νέος κόσμος μπροστά μου. Όπως λέει η Λένα όμως. Τώρα δεν πάει πίσω. Τώρα πια θα αναγνωρίζεις μόνος σου πράγματα που πριν παρέβλεπες.… Διαβάστε περισσότερα »

idril
idril
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  luckystrike

luckystrike συμφωνώ μαζί σου μέχρι κεραίας. Σε κάποια θέματα ήμουν τόσο κάθετη ότι είναι προσωπική προσπάθεια για αριστεία και ανέλιξη, που έχω φάει μπόλικη γλαρόσουπα προσπαθώντας να επαναπροσδιορίσω τα πιστεύω μου. Ειδικά σε συζητήσεις με μακρόχρονους φίλους που εκπλήσσονται με τη μεταστροφή. Αλλά και το πώς ανταποκρίνομαι στα άτομα που ζητούν βοήθεια επειδή, ναι, είναι ανυπέρβλητα τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν λόγω του φύλου τους ή του σεξουαλικού προσανατολισμού. Το ότι ήμουν αρκετά τυχερή να μην τα αντιμετωπίσω εγώ δεν σημαίνει ότι είμαι καλύτερη, ούτε ότι άλλαξε συμπεριφορά κάποι@ με σεξιστικές απόψεις απέναντί μου και μόνο. Και σε ευχαριστώ για τις… Διαβάστε περισσότερα »

Flying Grandma
Flying Grandma
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  luckystrike

Τι ταινιάρα είναι αυτές οι πινακίδες. Για μέρες σκεφτόμουν αυτή την ηρωίδα. Με άγγιξε τόσο πολύ ο δυναμισμός της, η επιμονή της, το πόσο μπετόν αρμέ στάθηκε απέναντι στην απίστευτη κοινωνική πίεση που της ασκήθηκε. Η ψυχούλα της το ήξερε.
Αυτή η μεγαλειώδης σκηνή όπου μέσα στην πανωλεθρία που βίωνε και έξυνε τον απόπατο που είχε πιάσει έκανε τα παντοφλάκια της ζωάκια να μιλάνε μεταξύ τους. Βαθιά ανθρώπινη και αληθινή στιγμή. Πόσοι δεν έχουμε γελάσει χαζά στον καθρέφτη για να διασκεδάσουμε εκείνο το κλαμμένο μούτρο.

Εντελβάις
Εντελβάις
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  luckystrike

Συμφωνώ κ εγω με μια εξαίρεση! Η σελίδα Ναι, εισαι μισογυνης νομίζω κάπου έχει χάσει τη μπάλα. Συμφωνώ με τα πιστεύω τους -συμμετείχα κ εγώ παλιότερα σε σχολιασμούς- αλλά ρε παιδιά πολλή μισαλλοδοξία και φανατισμός σε σημείο προσβολής σε οποιονδήποτε (ακόμα και στους θετικά προσκέιμενους) έχει έστω και την παραμικρή διαφωνία. Κούρασε πολύ κατά τη γνώμη μου.

μιμόζα
μιμόζα
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  luckystrike

luckystrike πριν την Α,μπα δεν είχα ακούσει ουτε εγώ ποτέ για εσωτερικευμένο μισογυνισμό. Νόμιζα για παράδειγμα πως ήταν νορμάλ, όταν παρατηρούσα μια απεριποίητη γυναίκα, να σκέφτομαι: τι μπάζο, πως κυκλοφορεί έτσι. Δεν μου περνούσε καν από το μυαλό πως εκείνη την ώρα την έκρινα με τα πιο αυστηρά κριτήρια που με έχουν μάθει πως θα έπρεπε να πληρεί μια γυναίκα.

Απόψε movie-night!

John93
John93
5 χρόνια πριν

“… δεν υπάρχει γυναικεία φύση με την έννοια που πιστεύεις τώρα. Αν υπάρχει, εξακολουθεί να μας διαφεύγει, γιατί τίποτα δεν είναι αποδεδειγμένο πέρα από κάθε αμφιβολία. Για την ώρα ό,τι θεωρούμε γυναικεία και αντρική φύση είναι προκατασκευασμένα πρότυπα συμπεριφοράς που έχουν τσιμεντωθεί μέσα μας…” Σοβαρά, εε;;; Τι μας λες; Εννοείται πως υπάρχει αντρική και γυναικεία φύση! Α) Στο αντρικό σώμα κυκλοφορούν τα ανδρογόνα, ενώ στο γυναικείο τα οιστρογόνα, τα οποία επιδρούν αρκετά διαφορετικά τόσο στο Κεντρικό Νευρικό Σύστημα όσο και σ’ άλλα οργανικά συστήματα των ανδρών και των γυναικών. Β) Καθ’ όλη τη διάρκεια της κύησης, οι φυλετικές ορμόνες επιδρούν… Διαβάστε περισσότερα »

βλαχάκι(το)
βλαχάκι(το)
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  John93

Επειδή βγάζει οφθαλμόν, τρανς άνδρες είναι οι ftm και τρανς γυναίκες οι mtf.

BabyDoll
BabyDoll
5 χρόνια πριν

Το να το συνειδητοποιήσεις νομίζω ήταν το πιο δύσκολο κομμάτι. Τα υπόλοιπα με διάβασμα (όχι μόνο βιβλία αλλά και άρθρα, μπλογκ ακόμα και παρατηρώντας τον κόσμο γύρω σου) θα έρθουν. Οσο για τον φεμινισμό στην βιομηχανία του θεάματος νομίζω οτι χωρά αρκετή συζήτηση. Η Νικι Μινάζ πχ με τα τραγούδια και τις εμφανίσεις της ενισχύει τον σεξισμό και γενικά όλες όσες αυτό που προβάλλουν είναι αντικειμενοποίηση της γυναικείας σεξουαλικότητας. Το ρεγκετόν πχ είναι κατ εξοχήν σεξιστικα τραγούδια που όμως τραγουδιούνται κι από γυναίκες και ουσιαστικά τις αντικειμενοποιούν. Η Μπιγιονσέ θα έλεγα οτι είναι στο ενδιάμεσο. Προβάλλει το σώμα της γιατί… Διαβάστε περισσότερα »

Πσιτ
Πσιτ
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  BabyDoll

Το θεμα ειναι οτι η γραμμη αναμεσα στο ”αντικειμενοποιω τον εαυτο μου γιατι αυτος ειναι ο ρολος μου” και στο ”αντικειμενοποιω τον εαυτο μου γιατι πραγματικα γουσταρω να το κανω για τον εαυτο μου” ειναι πολυ λεπτη. Η ουσια του φεμινισμου ειναι η καθε γυναικα κι ο καθε αντρας να εχει απολυτη ελευθερια επιλογης για το πως θα φαινεται/ντυνεται/φερεται/υπαρχει, αρα αν γουσταρεις να προβαλεις τον εαυτο σου σαν ενα αντικειμενο του σεξ, γιατι οχι; Οι καλλιτεχνες που πατανε πανω σ’αυτη τη λεπτη διαφορα ακολουθουν τη λογικη πως ο,τι προτυπο μας επεβαλλε η πατριαρχια, εμεις τωρα το υιοθετουμε οικειοθελως και της… Διαβάστε περισσότερα »

BabyDoll
BabyDoll
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Πσιτ

Πσιτ φυσικά και ο φεμινισμός έχει σαν βάση το να μπορεί η κάθε γυναίκα να κάνει ο,τι θέλει και να προβάλλει τον εαυτό της όπως θέλει. Εδώ όμως μιλάμε για γυναίκες που για πολλές κοπέλες είναι role models, που πολλές κοπέλες μιμούνται. Τι πρότυπα λοιπόν προβάλλουν στα μικρά κορίτσια. Εγώ πες καταλαβαίνω οτι φοράνε μια μάσκα και παίζουν έναν ρόλο γιατί αυτό πουλάνε όμως η 12χρονη αμερικανίδα που ακούει φανατικά τη Μινάζ γιατί την θεωρεί cool επηρεάζεται. Επομένως οι γυναίκες αυτές έχουν μια ευθύνη. Νομίζεις οτι τα 15χρονα που πηγαίνουν στα κλαμπ και τρίβονται στα αγόρια ή τα αφήνουν να… Διαβάστε περισσότερα »

luckystrike
luckystrike
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Πσιτ

Τα 15χρονα που το κάνουν αυτό το κάνουν γιατί σ’εκείνες τις ηλικίες το σεξουαλικό ένστικτο είναι σε τρελά κέφια. Τρίβονται γιατί θέλουν να τριφτούν όχι γιατί το κάνει η Σακίρα τι λέμε τώρα. Το θέμα είναι να μάθουν να μην ανέχονται τριψίματα που δε θέλουν και να μην ανεχτούν να τις πούμε πουτάνες αν τριφτούν ή κι αν δεν τριφτούν.

Μίλτος Παπάρας
Μίλτος Παπάρας
5 χρόνια πριν

Τρολ αλερτ.

luckystrike
luckystrike
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Μίλτος Παπάρας

Χμμμμ λες;

Eva A.
Eva A.
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Μίλτος Παπάρας

Σορυ παιδιά… κι εγώ εκ πρώτης όψεως πηγα να χαρώ, αλλά όσο το διάβαζα μου φαινόταν όλο και περισσότερο σαν σποτάκι προεκλογικής καμπάνιας ή τηλεαγορών:
“Ευχαριστώ πρίτι μπρα – ήρθες και μου άλλαξες τη ζωή!”

Μακάρι να είναι γνήσιο, θα ήταν πραγματικά πολύ συγκινητικό και αισιόδοξο. Προσωπικά όμως δεν κατάφερε να με πείσει, δυστυχώς…. (χωρίς παρεξήγηση)

τοστογιεφσκι
τοστογιεφσκι
5 χρόνια πριν

if u like the girl, put the ring on it?
it? the ring? φεμινισμος;
dafuk

τοστογιεφσκι
τοστογιεφσκι
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  τοστογιεφσκι

the girl?

idril
idril
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  τοστογιεφσκι

the girl.
it.
δεν ξέρω με ποια λογική αποκαλείται φεμινιστικό αυτό το τραγούδι.

Πσιτ
Πσιτ
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  τοστογιεφσκι

Με καμια δυναμη φεμινιστικο, καταρχας αυτο το τραγουδι βγηκε το 2008 (ναι το ξερω πανε δεκα χρονια κι εγω τωρα το συνειδητοποιησα ας μην το συζητησουμε). Η Μπιγιονσε αρχισε να παταει πιο πολυ στο προφιλ του ”girl power” με το ”Run the world” που εβγαλε το 2011 (αν και θα επαιρνα ορκο οτι βγηκε προπερσι, ειπαμε, δεν θα το συζητησουμε αυτο). Ε κι εκτοτε αρχισε να εξαπλωνεται ο φεμινισμος σαν φαινομενο μοδας στη μουσικη -κι οχι μονο βιομηχανια-, με πασης φυσεως αποτελεσματα, κι η Μπιγιονσε καθιερωθηκε σ’αυτον το ρολο.

Chaotic Jester
Chaotic Jester
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  τοστογιεφσκι

Δεν έχω ιδέα σε ποιο τραγούδι αναφέρεστε, αλλά το “put a ring on it” είναι έκφραση με συχνή χρήση, και το it δεν αναφέρεται στη γυναίκα, αλλά στο δάχτυλό της.

τοστογιεφσκι
τοστογιεφσκι
5 χρόνια πριν

τόσο όσο και το “να το πάρεις το κορίτσι/ να το πάρεις μην το παιδεύεις” θα μπορούσε να αποτελέσει το μουσικό μανιφέστο του φεμινισμού παγκοσμίως (i had an epiphany) ;-p

Louk Ritia
Louk Ritia
5 χρόνια πριν

Το βρήκα πάρα πολύ αισιόδοξο αυτό το μήνυμα. Λένα όντως έχεις επηρεάσει και επηρεάζεις κόσμο, τον κόσμο που θέλει να επηρεαστεί βέβαια. Σ ευχαριστούμε. Συνέχισε έτσι, να ξέρεις ότι έχεις βάλει ήδη το λιθαράκι σου.

ω βάι βάι
ω βάι βάι
5 χρόνια πριν

Έχει να κάνει και με την κοινωνία όμως, εάν βάζουμε τα αγοράκια να παίζουν με κατασκευές, πειράματα, αυτοκίνητα κλπ και τα κορίτσια με κούκλες και κουζινικά λαμβάνουν το μήνυμα για τις “δεξιότητες” τους χωρίς να χρειαστεί να ειπωθεί κάτι αλλο.