in

Αγαπητή «Α, μπα»: Μπορεί ένας Μουσουλμάνος να είναι ανοιχτόμυαλος;

Και εννοώ τους θρησκευόμενους Μουσουλμάνους που πιστεύουν και τηρούν όσα έχουν διδαχθεί

Είναι περίοδος Ραμαζανιού και εδώ που βρίσκομαι αντιμετωπίζεται πολύ σοβαρά. Καθώς περπατούσα χτες βλέπω δεκάδες, εκατοντάδες άντρες μαζεμένους γύρω από ενα τζαμί, να προσεύχονται πεσμένοι στα γόνατα. Ενώ αντιπαθώ τον Μουσουλμανισμό και τις θρησκείες γενικότερα ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

o MUSLIM DAD facebook

Είναι περίοδος Ραμαζανιού και εδώ που βρίσκομαι αντιμετωπίζεται πολύ σοβαρά. Καθώς περπατούσα χτες βλέπω δεκάδες, εκατοντάδες άντρες μαζεμένους γύρω από ενα τζαμί, να προσεύχονται πεσμένοι στα γόνατα. Ενώ αντιπαθώ τον Μουσουλμανισμό και τις θρησκείες γενικότερα αυτή η εικόνα μου προκάλεσε μια περιέργεια. Η ερώτηση είναι: πιστεύεις ότι ένας Μουσουλμάνος μπορεί να είναι πραγματικά ανοιχτόμυαλος; Να τονίσω δεν εννοώ αυτόν είναι Μουσουλμάνος μόνο στα χαρτιά αλλά δεν πιστεύει. Εννοώ εκείνον ο οποίος (από λίγο έως πολύ) πιστεύει και τηρεί τον νόμο και όσα έχει διδαχτεί.

– Think

 

Ως συνήθως, η ερώτηση που επιλέγεις να κάνεις αποκαλύπτει περισσότερα από όσα συνειδητοποιείς. Η δική μου ερώτηση είναι: γιατί ξεχωρίζεις τους Μουσουλμάνους από τους υπόλοιπους θρησκευόμενους, αν αντιπαθείς τις θρησκείες γενικότερα; Επειδή είδες τον κόσμο στα γόνατα, θα μου πεις. Κι εγώ θα σου πω ότι και οι Χριστιανοί πέφτουν στα γόνατα για να δείξουν την λατρεία στο Θεό τους (μερικοί κάνουν μάλιστα χιλιόμετρα στα γόνατα), αλλά αυτό το έχεις συνηθίσει και δεν το βλέπεις με τον ίδιο τρόπο. Οι δικοί μας είναι εξαιρέσεις, ενώ αυτοί είναι όλοι έτσι. Περίπου αυτό πιστεύεις.

Δεν το θέλεις, αλλά αυτό μας λες: θεωρείς ότι οι πιστοί Μουσουλμάνοι δεν είναι όπως οι πιστοί Χριστιανοί ή οι πιστοί Βουδιστές ή οι πιστοί Σιχ. Για τους Μουσουλμάνους χρειάζεσαι ειδική εξήγηση, ξεχωριστή ανάλυση.

Η θρησκεία είναι ένα πλαίσιο. Το πολιτικό καθεστώς μέσα στο οποίο λειτουργεί, και ο τρόπος με τον οποίο συνδέονται αυτά τα δύο, είναι αυτό που φέρνει την πρόοδο ή τον συντηρητισμό ή την οπισθοδρόμηση. Δεν υπάρχει ο «ένας Μουσουλμάνος». Άλλος είναι ο Μουσουλμάνος που είναι αυτή της στιγμή στο Μπρούκλιν και τρώει σάντουιτς με πίκλες, άλλος ο Μουσουλμάνος αγρότης σε κάποια επαρχία του Αφγανιστάν.

Πιστεύω ότι αν πραγματικά αντιπαθούσες τις θρησκείες, θα καταλάβαινες περισσότερο πόσο μοιάζουν μεταξύ τους.

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

12 Comments
δημοφιλέστερα
νεότερα παλαιότερα
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
tempeloskylos
tempeloskylos
5 χρόνια πριν

Κανείς θρησκευόμενος όπως τον περιγράφεις που “πιστεύει και τηρεί τον νόμο και όσα έχει διδαχτεί” δεν είναι ανοιχτόμυαλος.

luckystrike
luckystrike
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  tempeloskylos

Ακριβώς

BabyDoll
BabyDoll
5 χρόνια πριν

Δεν είναι τόσο η θρησκεία όσο η ερμηνεία που δίνεται στα ιερά βιβλία της κάθε θρησκείας και το κράτος. Και οι χριστιανοί αν ακολουθούσαν κατά γράμμα τη βίβλο θα ήταν πιο αυστηροί από τους μουσουλμάνους. Απλά τα δυτικά κράτη είναι πιο ανεκτικά κι όχι θεοκρατικά. Και οι φανατικοί Χριστιανοί δεν είναι ανοιχτόμυαλοι όπως και οι φανατικοί Μουσουλμάνοι, Ινδουιστές κλπ. Γιατί οι φανατικοί απορρίπτουν οτιδήποτε είναι εκτός της θρησκειας τους κι αυτό αντιτίθεται με τα ανοιχτά μυαλά. Ας μην ξεχνάμε το Ιράν πριν την επανάσταση του ’79, οι γυναίκες δεν φορούσαν μαντήλες, ντύνονταν σύμφωνα με τη δυτική μόδα, απολάμβαναν περισσότερες ελευθερίες… Διαβάστε περισσότερα »

Just someone
Just someone
5 χρόνια πριν

Τελικά η αραβική νοοτροπία δημιούργησε τον μουσουλμανισμό ή ο μουσουλμανισμός την αραβική νοοτροπία; Τί φταίει τελικά για τη θέση της γυναίκας σ αυτές τις κοινωνίες ;; Τί μας κάνει να πιστεύουμε ότι ο μέσος ορθόδοξος Έλληνας δεν είναι ένας κακομασκαρεμενος «μουσουλμάνος»;; Το ότι πίνει ποτάκια και τρώει μπριζόλες ;;;

A Greek Girl in Dxb: Part واحد
A Greek Girl in Dxb: Part واحد
5 χρόνια πριν

Ζω εδώ και πέντε χρόνια στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (εξού και το ψευδώνυμο) και έχω γνωρίσει πάρα πολλούς μουσουλμάνους, ντόπιους και expats. Από την εμπειρία μου, θα σου πω ότι έχουν μεγάλη διαφορά μουσουλμάνοι από Λίβανο, Ιορδανία κλπ. και από τις χώρες του Κόλπου. Οι πρώτοι είναι σαφώς πιο ανοιχτόμυαλοι, όχι όλοι αλλά η πλειοψηφία. Οι δεύτεροι, όχι. Εγώ είμαι Ντουμπάι που σε σχέση με ας πούμε τη Σαουδική Αραβία το λες και φιλελεύθερο. Όμως, σε σχέση με μια δυτική χώρα σε θέματα ανθρωπίνων, εργασιακών δικαιωμάτων κλπ. είναι αιώνες πίσω. Το φοβερό είναι ότι νομίζουν ότι είναι ανεκτικοί. Μέχρι και… Διαβάστε περισσότερα »

Bakaliaros
Bakaliaros
5 χρόνια πριν

Σήμερα Λένα έχεις δώσει ρέστα! Απλά, λιτά, περιεκτικά! Respect! ☺❤

Tropique
Tropique
5 χρόνια πριν

Η μουσουλμάνα συμφοιτήτριά μου που έτρωγε αυγά με μπέηκον το πρωϊ και το βράδυ τσακιζε τα pints, θα σου’λεγε πως ναι, αν είναι πιστός και μένει κάπου στη Δύση γίνεται να είναι ανοιχτόμυαλος. Αν μένει σε χώρα με κύρια θρησκεία το Ισλάμ, είναι δύσκολο, παρόλο που υπάρχουν κι εξαιρέσεις -σαν τους γονείς της. Κι εκεί ερχεται το θέμα της γενικότερης μόρφωσης.

Mia idea
Mia idea
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Tropique

Υποθέτω πως η φίλη σου αυτοπροσδιοριζόταν ως “μη πιστή”, όχι ως “πιστή αλλά ανοιχτόμυαλη”. Σε αντίθετη περίπτωση δεν είχε και πολύ ιδέα τι είναι ο πιστός μουσουλμάνος!

Tropique
Tropique
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Mia idea

Εννοείται. Αλλά ηξερε περί μουσουλμανισμού γιατι σε τετοιο περιβάλλον μεγάλωσε, με μαμά πιστή (που ποτέ δεν έμαθε για το μπέικον).

dex_
dex_
5 χρόνια πριν

Αγαπητή Α,μπα πιστεύεις πως οι Άγγλοι μπορούν να αρνηθούν την μοναρχία; Και δε λέω αυτούς που στα τετοια τους άμα παντρευεται ο χάρι, εννοώ αυτούς που κρεμάνε πιατάκια με τη βασίλισσα στο τοίχο του σπιτιού τους.

Vasilis
Vasilis
5 χρόνια πριν

Αν ένας πιστός ακολουθεί κατά γράμμα αυτά που γράφονται στα ιερά βιβλία, τότε δε γίνεται να είναι ανοιχτόμυαλος είτε Χριστιανός είτε Μουσουλμάνος.

Βλαξ Μάμπα
Βλαξ Μάμπα
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Vasilis

Σωστό, αλλά κανείς δεν ακολούθησε κατά γράμμα τα ιερά βιβλία, για αυτό υπάρχουν και ένα σωρό ερμηνείες, αιρέσεις, Οικουμενικές Σύνοδοι, και φυσικά δόγματα (π.χ. Σούνι και Σία, και οι δύο στο Κοράνι βασίζονται, αλλά ο ένας θεωρεί τον άλλον θανάσιμο εχθρό). Αν πάλι πάμε στον άνθρωπο καθεαυτό, μέσα σε λίγα χρόνια ενώ ο Βενέδικτος αποθάρρυνε τη χρήση προφυλακτικών, ο Φραγκίσκος ευλογεί μέχρι και τους γάμους ομοφυλοφίλων. Οπότε το κριτήριο για την κοσμικότητα (το ανοιχτό μυαλό τη σήμερον ημέρα) δεν πρέπει να είναι τα ιερά βιβλία, αλλά το μυαλό το δικό του συν η νοοτροπία του, και φυσικά μαζί με της… Διαβάστε περισσότερα »