in

Αγαπητή «Α, μπα»: Πώς να της μιλήσω για την παχυσαρκία χωρίς να παρεξηγηθεί;

Το παιδάκι σαφώς υπερβαρο με το που άρχισε να τρώει στερεές τροφές. Η κοπέλα βάζει στα σοσιαλ τις σπεσιαλιτε που μαγειρεύει μπεργκερς, καρμπονάρες και περηφανεύεται που τα τρώει και το παιδάκι

Το παιδάκι σαφώς υπερβαρο με το που άρχισε να τρώει στερεές τροφές. Η κοπέλα βάζει στα σοσιαλ τις σπεσιαλιτε που μαγειρεύει μπεργκερς, καρμπονάρες και περηφανεύεται που τα τρώει και το παιδάκι ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

8d84a328695f5b610ae3075803cd813b

Αγαπητή Α, μπα πολλές φορές στις ερωτοαπαντήσεις υπάρχει συζήτηση για τα αδιάκριτα σχόλια, την κριτική και τα κοινωνικά στερεότυπα. Εγω προσωπικά είμαι τύπος που δεν ιδρώνει πολύ τον αυτί μου. Μπορείς κάποιος να μου πει οτι το κανουριο κούρεμα είναι χάλια ή οτι πάχαινα ή οτι πρέπει να προσέχω τον άντρα μου κτλ. Δεν θα σκάσω εγώ γιατί δεν αρέσει κάτι σε κάποιον άλλο! Επίσης, εγω δεν κάνω παρόμοια σχόλια σε καμία περίπτωση. Ποια είναι η ερώτηση?? Πότε πρέπει να δίνεις συμβουλές και πότε να είσαι διακριτική? Δουλεύω χρόνια στην έρευνα για τον διαβήτη. Γνωρίζω κάποια πράγματα για την παχυσαρκία καθώς και την ρύθμιση του μεταβολισμού από την βρεφική ηλικία. Ξάδερφος υπέρβαρος παντρεύτηκε υπερβαρη κοπέλα. Μετά το πρώτο παιδί η κοπέλα είναι παχύσαρκη το ίδιο και ο ξάδερφος. Το παιδάκι σαφώς υπερβαρο με το που άρχισε να τρώει στερεές τροφές. Η κοπέλα βάζει στα σοσιαλ τις σπεσιαλιτε που μαγειρεύει μπεργκερς, καρμπονάρες και περηφανεύεται που τα τρώει και το παιδάκι. Επίσης η ίδια υπέρμαχος του θηλασμού μέχρι να το σιχαθέι το ίδιο το παιδί. Θα μου πεις εμένα τι με νοιάζει τι κάνει και τι πιστεύει, με ρώτησε?Οχι. Απλά νιώθω μια ηθική υποχρέωση να μοιραστώ τις γνώσεις μου πάνω στο θέμα. No body shaming, no mama shaming, no breast feeding nazi, no formula supporter. Πως θα το πω όταν με οποιοδήποτε ευγενικό πάντα υπαινιγμό όλες παραξηγούνται?? Εβαλες και μια ερώτηση με κιλά εγκυμοσύνης… δηλαδή να μη πούμε οτι 30 κιλά είναι πολλά και επικίνδυνα και για τη μητέρα και το μωρό? Είναι πολλά όσο και να κρύβουμε λόγια από την ευαίσθητη ψυχολογία της εγκύου τι να κάνουμε. Δεν είναι θέμα εμφάνισης είναι θέμα υγείας. Ελπίζω να μη φαίνομαι κυνική.

Sugar Nazi

Αλήθεια, δεν είναι δύσκολο. Συμβουλές δίνεις όταν σε ρωτάνε. Χωρίς να σε ρωτήσουν τις δίνεις όταν είσαι ο γιατρός τους.

Νομίζεις ότι οι άλλοι δεν ξέρουν, και θα τους τα πεις εσύ. Κάνεις λάθος. Η χοντροφοβία είναι παντού, και είναι πάρα πολύ έντονη. Δεν είναι ότι δεν ξέρουν. Τα έχουν ακούσει αυτά ξανά και ξανά, και όχι διακριτικά. Αν νομίζεις ότι μια έγκυος που έχει πάρει τριάντα κιλά, δεν τα έχει ακούσει από τον μαιευτήρα και εσύ είσαι αυτή που θα της το πει για πρώτη φορά, κάνεις λάθος. Σου το λέω για να μη νομίζεις ότι έχεις ηθική (!) υποχρέωση. Σε απαλλάσσουμε.

Δεν γνωρίζεις για την παχυσαρκία, γνωρίζεις για τον διαβήτη, και πιο συγκεκριμένα, γνωρίζεις για τον συσχετισμό της παχυσαρκίας με τον διαβήτη. Αυτό είναι το τέλος, δεν είναι η αρχή. Δεν έχεις καταλάβει τον συμβολισμό της τροφής, για το θέμα της εξάρτησης, για τη φτώχεια, για τους πολλούς παράγοντες που κάνουν μερικούς να τρώνε όσο τρώνε και αυτό που τρώνε και όχι κάτι άλλο, και είναι φανερό από αυτά που γράφεις. Αφού είσαι σε αυτόν τον κλάδο, είναι απαραίτητο να διαβάσεις και να μάθεις.

Ο θηλασμός τι δουλειά έχει με όλα αυτά, αλήθεια;

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

57 Comments
δημοφιλέστερα
νεότερα παλαιότερα
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
Chachacha
Chachacha
3 χρόνια πριν

Χμ, εμένα δεν με έπεισε καν ότι το παιδί πράγματι είναι παχύσαρκο. Τα μωρά σε αυτή την ηλικία, πριν περπατήσουν, το πιθανότερο είναι ότι μοιάζουν με το ανθρωπάκι της Michelin, οι δίπλες ξεχειλίζουν, ο λαιμός δεν ξεχωρίζει, ακόμα και αν θηλάζουν μόνο. Το να λαμβάνεις μέρος στην έρευνα για το διαβήτη δεν λέει και κάτι, εκτός αν είσαι η ίδια ενδοκρινολόγος. Και ο θηλασμός υποτίθεται ότι προστατεύει από τη διαβήτη τη μάνα και το παιδί, πού κολλάει σε όλα αυτά; Περισσότερο μου κάνει για ξερολίαση σε συνδιασμό με χοντροφοβία.

Εντελβάις
Εντελβάις
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Chachacha

Καλά με τέτοια γονίδια και τέτοια διατροφή το παιδί και να μην είναι ήδη θα γίνει παχύσαρκο.. Όχι ότι της πέφτει λόγος αλλά τίποτα δε γίνεται τυχαία και τα κιλά δεν αποτελούν εξαίρεση.

Granita Lemoni
Granita Lemoni
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Εντελβάις

Αφού το μωρό υποτίθεται θηλάζει. Τώρα για το σπιτικό μπέργκερ, αν είναι σωστά φτιαγμένο είναι απλά ένα μπιφτέκι σε πιο γκάμουρ βερσιόν. Θέλω να πω ότι το μπέργκερ από μόνο του δεν λέει κάτι. Μπορεί να είναι πολύ υγιεινό κι επίσης μια χαρά μοσχαρίσιο κιμά τρώνε και πρέπει να τρώνε τα βρέφη. Και ναι, τίποτα δεν γίνεται τυχαία, αλλά ακριβώς επειδή αν κάποιος γίνει παχύσαρκος είναι πολυπαραγοντικό (γενετικοί, επιγενετικοί, περιβαλλοντικοί, οικονομικοί, ψυχολογικοί και κοινωνικοί παράγοντες), εκτός αν πράγματι οι γονείς δεν φροντίζουν καθόλου τη διατροφή του παιδιού με αποτέλεσμα αυτό να κινδυνεύει, η γράφουσα δεν έχει κανέναν λόγο να ανακατευτεί.

Chachacha
Chachacha
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Εντελβάις

Δεν είναι απαραίτητο ότι όποιος είναι παχύσαρκος έχει και το αντίστοιχο γονίδιο, η παχυσαρκία είναι πολυπαραγοντική. Ελπίζω το παιδί να μεγαλώσει υγιές και υγιές δεν σημαίνει ότι θα μεγαλώσει με κολοκύθια και το γάλα της μαμάς του μόνο. Το ότι η μάνα του καμαρώνει που τρώει λιχουδιές μαγειρεμένες από εκείνη, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι τρώει μόνο τέτοια φαγητά. Το ότι οι άνθρωποι είναι παχύσαρκοι δεν σημαίνει ότι το ίδιο επιθυμούν για το παιδί τους και ότι απαραίτητα αμελούν τη διατροφή του.

no_roots
no_roots
3 χρόνια πριν

Εσύ όταν μείνεις έγκυος να πάρεις όσα κιλά νομίζεις. Όταν, με το καλό, γεννηθεί το μωρό σου να το θηλάσεις μέχρι όσο νομίζεις και όταν αρχίσει τις στέρεες τροφές να του δίνεις μόνο υγιεινές.

Τις άλλες γυναίκες, όμως, να τις αφήσεις να κάνουν ό,τι νομίζουν εκείνες. Ούτε σε ρώτησε καμία, ούτε και σε αφορά το τί θα κάνει η καθεμία.

Anna Xe
Anna Xe
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  no_roots

Τα είπες τέλεια! Άντε από εκεί με την κάθε μισογυνισσα

mm
mm
3 χρόνια πριν

Στο δικό μου μυαλό, κάποιος που μπαίνει στη διαδικασία να φτιάξει σπιτικό μπέργκερ αντί να το αγοράσει, είναι κάποιος που προσέχει τη διατροφή του. Δεν είμαι διατροφολόγος (και είμαι και χοντρή) αλλά θεωρώ ότι θέλει πάρα πολύ προσπάθεια να καταφέρεις να φτάσεις τις θερμίδες και τους γλυκεμικούς δείκτες των φαστ φουντ με σπιτικά μπέργκερ. Σαφώς και θα ήταν καλύτερο να τρώνε μπιφτέκια στον ατμό με φρέσκιες σαλάτες, αλλά κανένας δεν μας λέει ότι δεν κάνουν και αυτό και απλά δεν τα ανεβάζουν στο Instagram. Αλήθεια, αφού έχεις γνώσεις διατροφής γιατί δεν φτιάχνεις έναν λογαριασμό στο instagram με δικές σου υγιεινές… Διαβάστε περισσότερα »

Ohlala!
Ohlala!
3 χρόνια πριν

Αυτό που κουνάμε το δάχτυλο σε όποιον κάνει ερώτηση που δε μας εκφράζει, δεν μπορώ να το ξεπεράσω. Οκ να την ταρακουνήσει η Λένα που σε αυτήν απευθύνεται, και γι αυτό την αγαπάμε, αλλά να έχουμε επικριτικό ύφος κι εμείς οι σχολιαστές μου φαίνεται ιδιαίτερα οξύμωρο, στη συγκεκριμένη ερώτηση ειδικά. Δηλαδή την λέμε με άσχημο τρόπο κι εμείς και σχολιάζουμε, χωρίς άμεσα να έχουμε ούτε εμεις ερωτηθεί. Θα μου πείτε, ναι αλλά εστειλε ερώτηση στο διαδίκτυο, οκ δεκτό, αλλά το επικριτικό μας ύφος, δε νομίζω ότι βοηθάει κάπου.

Granita Lemoni
Granita Lemoni
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Ohlala!

Συγγνώμη αλλά στην προκειμένη περίπτωση ζήτησε την άποψή μας, εφόσον γνωρίζει πως οι ερωτήσεις απαντώνται από τη Λένα αλλά είναι και ανοιχτές στον σχολιασμό των αναγνωστών. Αντίθετα, στην περίπτωση του ξαδέρφου της κανείς δεν της ζήτησε την άποψή της (την οποία ντύνει και με την επιστημονικότητα του κάνει χρόνια έρευνα στον διαβήτη-βέβαια αυτό μπορεί να σημαίνει και ήταν η διπλωματική μου στο μεταπτυχιακό-κι εγώ έχω κάνει βιβλιογραφική ανασκόπηση στην εφηβική παχυσαρκία. Μας οδηγεί κάπου αυτή η συζήτηση; )
Εμμένω λοιπόν στην αρχική μου άποψη, δεν έχει “ηθική υποχρέωση” να ανακατευτεί παρά μόνο αν πραγματικά το παιδί κινδυνεύει λόγω κακής διατροφής.

Moodus
Moodus
3 χρόνια πριν

Μόνη σου λες ότι όταν σου ασκούν εσένα κριτική δεν ιδρώνει το αυτί σου και έρχομαι και σε ρωτάω γιατί λοιπόν να ιδρώσει το αυτί του άλλου για την δική σου παρατήρηση, κριτική;Έχει κάποια ανώτερη δύναμη η δική σου κριτική απέναντι στους άλλους ή ηθική σου υποχρέωση είναι μεγαλύτερη από των άλλων;

luckystrike
luckystrike
3 χρόνια πριν

Ααααχ ναι μωρέ. Και για την Αντέλ όσοι την έπρηζαν ήτα γιατί νοιάζονταν για το σάκχαρό της.

miakotara
miakotara
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  luckystrike

Ακριβώς, και τώρα που αδυνάτισε:
“Γιατί κρέμασε;”
“Έμεινε ξερακιανή..”
“Αν αγαπούσε το σώμα της, γιατί αδυνάτισε;”

Έκανε το λάθος και δε μας ρώτησε.

luckystrike
luckystrike
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  miakotara

Και μην ξεχνάς, μήπως είναι ανορεξική; νοιαζόμαστε για την υγεία της. Είχα την κουβέντα της και με φίλους χοντροφοβικούς. Και λέω ρε τι σας νοιάζει; γιατί δεν κοιτάτε την φωνάρα; και μου απάντησαν ακριβώς αυτό! Δεν είναι καλό για την υγεία της!και λέω και εσείς τώρα καίγεστε για το σάκχαρο της Αντέλ δηλαδή θα τρελαθούμε εντελώς;

Barbie ζωντοχήρα😘
Barbie ζωντοχήρα😘
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  miakotara

Καλα, η αντελ ειναι ενα πολυ χαρακτιριστικο παραδειγμα του τι μπορει να ακουει καποιος α) για τα περιττα κιλα του β) για την επιτυχημενη του προσπαθεια να τα χασει!!! Δηλαδη πρεπει να κανει εξιτ πολ πριν κανει το οτιδήποτε η γυναικα; διαβαζα κατι τυπισσες που εγραφαν αρθρα με τιτλο “γιατι η νεα εμφανιση της αντελ με κανει να νιωθω ασχημα.” Ναι φιλεναδα, για σενα το εκανε και ολα γυριζουν γυρω απο σενα.

Po the Panda
Po the Panda
3 χρόνια πριν

Οταν μιλάμε για αδιάκριτα σχόλια και κριτική, εννοούμε ανθρώπους σαν εσένα που θέλουν σώνει και ντε να πουν τη γνώμη τους χωρίς να τους τη ζητήσει κανείς. Απλά μην το κάνεις αυτό. Τελεία.

miakotara
miakotara
3 χρόνια πριν

Δηλαδή αν το παιδάκι είναι “σαφώς” υπέρβαρο λες να μην το βλέπουν οι γονείς;
Αυτό που ειδικεύεστε σε κάτι και πρέπει οπωσδήποτε να τοποθετηθείτε δεν το καταλαβαίνω. Ένα άρθρο στο ίντερνετ να καθίσεις να διαβάσεις θα μάθεις πιο είναι το φυσιολογικό βάρος που πρέπει να πάρει μια έγκυος. Επίσης, το παιδί φαντάζομαι το παρακολουθεί παιδίατρος και είναι δική του αρμοδιότητα να σχολιάσει το βάρος του.

Δεν λέω ότι το κάνεις με κακή πρόθεση, αλλά το να πεις σε έναν παχύσαρκο άνθρωπο που δε σε έχει ρωτήσει ότι είναι παχύσαρκος, σε τι ακριβώς θα τον βοηθήσει;

Dr. Arisa
Dr. Arisa
3 χρόνια πριν

Υπάρχει και η περίπτωση να μη θέλει κάποιος να κρίνει ή να πλήγωσει κάποιον. Να τον αποκαλέσει χοντρό και να φύγει εννοείται δεν βοηθάει σε κάτι. Είναι κακό δηλαδή να πεις οτι 2 σακούλες πατατάκια και κοκα κολες προμηνύουν προβλήματα, το ίδιο και δυο πακέτα τσιγάρα? Μόνο ο γιατρός σου επιτρέπεται να στο πει? Εγώ όταν πήγα στο εξωτερικό και κάπνιζα 1 πακέτο τσιγάρα ,δεν μπορούσα να τρέξω 2 μέτρα 22 χρονων. Εμμεσως πλην σαφώς μου έδωσαν να καταλάβω οτι αυτός ο τρόπος ζωής δεν με βοηθά. Σταμάτησα το κάπνισμα, έγινα φέτες και είδα βελτίωση στα πάντα. Δεν πληγώθηκα, δεν… Διαβάστε περισσότερα »

Andromeda
Andromeda
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Dr. Arisa

Ναι, είναι κακό να πεις ότι 2 σακούλες πατατάκια προμηνύουν προβλήματα γιατί όλοι το ξέρουν και υποτιμάς τη νοημοσύνη του άλλου. Εκτός αν απευθύνεσαι σε κανένα 5χρονο. Στο δικό σου παράδειγμα, δεν ήξερες δηλαδή ότι δεν μπορείς να τρέξεις επειδή καπνίζεις; Ήρθαν οι άλλοι και σου άνοιξαν τα μάτια; Ένας άνθρωπος αλλάζει τρόπο ζωής όταν το θέλει όχι όταν έχει τις απαραίτητες πληροφορίες. Φαντάζομαι το ίδιο συνέβη και με σένα.

Open S
Open S
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Dr. Arisa

Δηλαδή πριν σου μιλήσουν πίστευες ότι αυτός ο τρόπος ζωής σε βοηθάει; Ότι το 1 πακέτο τσιγάρα κάνει καλό στο τρέξιμο; Φυσικά και όχι. Το πιο πιθανό είναι ότι έβλεπες δίπλα σου παραδείγματα ανθρώπων που ζούσαν διαφορετικά, είχαν μια καλύτερεη ποιότητα ζωής από εσένα και θέλησες μια καλύτερη ποιότητα ζωής και για τον εαυτό σου. Ειδικά στο εξωτερικό που στα περισσότερα μέρη κοιτάζουν σαν τριτοκοσμικούς ή σαν ετοιμοθάνατους όσους καπνίζουν, ε, λογικό είναι να μπει η πληροφορία. Για την ιστορία, εγώ στο εξωτερικό κάπνιζα περισσότερο (αντιδρώ περίεργα στην καταπίεση) όπως και όταν μπω σε δίαιτα τρώω τελικά περισσότερο (γι αυτό… Διαβάστε περισσότερα »

Dr. Arisa
Dr. Arisa
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Open S

Οι απαντήσεις σας μου θυμίζουν τη στάση του Τραμπ και Μπολσοναρου στον Κορωνοιο. Δεν βλέπουν αυτοί τους νεκρούς και δεν γκουγκλαρουν τι είναι πανδημία?? Ναι αλλά ποιος είναι ο ΠΟΥ που θα μας πει ΕΜΑΣ τι να κάνουμε?? Καλή τύχη σε όλους μας λοιπόν.

Andromeda
Andromeda
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Dr. Arisa

Καλα τώρα σοβαρά συγκρίνεις την πανδημία με το κάπνισμα; Όταν οι συνήθειες σου δεν απειλούν την υγεία μου δεν μου πέφτει λόγος. Αν ο κορονοιος δεν ήταν μεταδοτική ασθένεια δεν θα με ένοιαζε καθόλου γι αυτούς που τρέχουν να κοινωνησουν, ας λειτουργούσε η φυσική επιλογή στην τελική. Δυστυχως όμως οι βλακες θα πάρουν κι άλλους στο λαιμό τους.

Louk Ritia
Louk Ritia
3 χρόνια πριν

Συμφωνώ με τη Λένα σε κάθε λέξη. Όσο και να σου τη σπάει, κανείς τους μάλλον δε νοιάζεται για τη γνώμη σου παρά τις γνώσεις σου.