in ,

Το όνομα της Ελένης Τοπαλούδη γράφτηκε για πάντα στην ιστορία

Η εισαγγελέας Αριστοτελεία Δόγκα θα αλλάξει την πορεία πολλών παρόμοιων υποθέσεων

Σχετικά με την αγόρευση της εισαγγελέως στην υπόθεση της Ελένης Τοπαλουδη. Διαβάζοντας στη Lifo ολόκληρη την αγόρευση της εισαγγελέως στάθηκα στα εξής λογια: “Αν μπορώ να σας απαλύνω το πόνο θα σας πω ότι είναι ένα κορίτσι σύμβολο, γιατί με πικρία βλέπω ότι το 2020 η γυναίκα αντιμετωπίζεται σαν ένα τίποτα σε πολλές περιπτώσεις.” Ένιωσα […] ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

topaloudi
  • Σχετικά με την αγόρευση της εισαγγελέως στην υπόθεση της Ελένης Τοπαλουδη. Διαβάζοντας στη Lifo ολόκληρη την αγόρευση της εισαγγελέως στάθηκα στα εξής λογια: “Αν μπορώ να σας απαλύνω το πόνο θα σας πω ότι είναι ένα κορίτσι σύμβολο, γιατί με πικρία βλέπω ότι το 2020 η γυναίκα αντιμετωπίζεται σαν ένα τίποτα σε πολλές περιπτώσεις.” Ένιωσα ένα σφίξιμο εκείνη τη στιγμή στο στομάχι. Αυτή η γυναίκα έδωσε φωνή στην αδικία που καθημερινά αντιμετωπίζουμε τόσες γυναίκες ακόμη και στα πιο απλά πράγματα.

 

  • Μόλις διάβασα την αγορευση της εισαγγελέως για τη δική τη υπόθεσης της Ελένης Τοπαλουδη. Είμαι παρα πολυ μπερδεμένη. Η εισαγγελεας μάχεται για την καταδίκη των δολοφόνων και προσπαθεί να αποκαλύψει και πιθανή προσπάθεια κάλυψης από τον επιφανή πατέρα του Ροδίτη δολοφόνου και φαίνεται να έχει κάνει εμπεριστατωμενη δουλειά. Γιατί όμως επιμενει να παρουσιάζει την Ελένη σαν παρθενα; σαν απονηρευτο κορίτσι που κάνεις δεν εχει ακουμπησει; είναι κακό να είχε κάνει σεξ με τον ένα δολοφόνο της; είναι κακό να είχε δεχτει να συμμετάσχει ακόμα και σε τρίο και μετά να μη συναίνεσε; δηλαδή πρέπει να καταδικαστουν οι βιαστές και δολοφονοι επειδή ήταν παρθενα και αθωα; αν ήταν σεξουαλικα έμπειρη και ανοικτή σε προτάσεις, δε πειράζει που τη βίασαν και την σκότωσαν ή είναι λιγοτερο αξιοποινο; νομίζω ότι κάτι τέτοιο προσπαθει να επικοινωνησει η εισαγγελεας και αναρωτιέμαι γιατί. Ειδικά όταν ότι αν ήταν σαν αυτή που περιγράφετε θα είχε προσποιηθει (!!!!) για να γλυτώσει, δε καταλαβαίνω που αποσκοπεί. Και έρχεται και ότι πάλεψε όσο δε θα πάλευε αντρας και με αποτελειωσε. Είναι νομικά κόλπα αυτά που επιστρετευει η εισαγγελεας; ή είναι καθαρός μισογυνισμος σε μια δική που δεν θα έπρεπε να υπάρχει ίχνος μισογυνισμου από μεριά εισαγγελειας; -Μια απορία για την Ελενη

 

Πιστεύω ότι η εισαγγελέας αυτή μίλησε με έναν τρόπο πρωτόγνωρο για τα ελληνικά δικαστήρια. Πιστεύω ότι η στάση της, επικεντρωμένη στο να μην δίνει κανένα ελαφρυντικό, αποδίδοντας ευθύνες και στον πατέρα αλλά και στην γιαγιά, είναι πρωτοφανής. Η εισήγηση της για την εξέταση της γιαγιάς μου φαίνεται πραγματικά πρωτοποριακή. Ζούμε σε μια χώρα βαθιά συντηρητική, στην οποία η κάλυψη των γονιών προς τα παιδιά τους αντιμετωπίζεται, αν όχι με σεβασμό, ως κάτι αυτονόητο. Μια γιαγιά δε, που υπερασπίζεται σε τέτοιο επίπεδο το εγγόνι της, είναι untouchable σε επίπεδο μαφίας (και έτσι λειτουργούν αυτές οι οικογένειες). Αλλά η εισαγγελέας τόλμησε να σπάσει αυτή τη σύμβαση.

Η εισαγγελέας αυτή πιστεύω ότι μέσω της στάσης της θα δημιουργήσει προηγούμενο για τις επόμενες δίκες με παρόμοια υπόθεση – γιατί όλες ξέρουμε ότι η Ελένη δεν ήταν η πρώτη, και με πόνο ψυχής υποψιαζόμαστε ότι δεν θα είναι τελευταία. Δεν το έκανε μόνη της, είναι ένα ακόμα κομμάτι του παζλ σε μια αργή έκρηξη που συμβαίνει εδώ και χρόνια και αλλάζει τις κοινωνίες. Δεν θυμάμαι όμως άλλη δίκη γυναικοκτονίας που η εισαγγελέας είναι τόσο ξεκάθαρη και αποφασισμένη στη στάση της. Χωρίς μεν και αλλά, χωρίς να μιλάει για καλά παιδιά, για παραστρατημένα παιδιά, για μπερδεμένα παιδιά που παρασύρθηκαν. Τους περιγράφει ως δολοφόνους και ως εγκληματίες.

Η ίδια γυναίκα, δυστυχώς, φαίνεται να βασανίζεται από ένα ποσοστό εσωτερικευμένου μισογυνισμού. Μπορεί να είναι και κόλπα γιατί ξέρει σε ποια κοινωνία ζει – ίσως. Δεν το νομίζω όμως, γιατί μοιάζει πολύ πηγαίος ο λόγος της, και μάλλον συναισθηματικός. Δεν είναι όμως αυτό λόγος για να απαξιώσουμε όλη την κατάθεση ή αυτή τη γυναίκα συνολικά. Θα δανειστώ λόγια του Ομπάμα που έκαναν τον γύρο των ειδήσεων (και εκνεύρισαν πολύ κόσμο). «Αυτή η ιδέα της αγνότητας, και δεν συμβιβάζεσαι ποτέ, και είσαι πολιτικά woke και όλα αυτά – πρέπει να την ξεπεράσεις γρήγορα. Ο κόσμος είναι ακατάστατος. Υπάρχουν αμφισημίες. Οι άνθρωποι που κάνουν πραγματικά καλά πράγματα έχουν ελαττώματα».

Δεν μιλάω για την προσωπική πυξίδα του καθένα, αλλά για την πολιτική. Στην πολιτική μαθαίνεις να πορεύεσαι με μικρά βήματα, ενώ περιφρουρείς τα κεκτημένα. Δεν αλλάζει με άλματα η κοινωνία. Αυτό που έγινε ήταν ένα βήμα μπροστά. Ιδανικά, μια τέτοια δίκη δεν θα έπρεπε να έχει ίχνος μισογυνισμού, αλλά απέχουμε πάρα πολύ από έναν ιδανικό κόσμο. Αληθινά πιστεύω ότι αν αυτή η δίκη γινόταν μόλις πριν από πέντε χρόνια, το αποτέλεσμα θα ήταν διαφορετικό.

Είναι απολύτως σωστό βέβαια να εντοπίζουμε τα προβληματικά σημεία στον λόγο της και συμφωνώ απολύτως μαζί σου, μπόλιασε μια ειλικρινή και σοβαρή κατάθεση με στοιχεία κλασικού μισογυνισμού. Μόλις χθες δημοσιεύσαμε μια προσωπική ιστορία τόσο παρόμοια με της Ελένης, και στα σχόλια διαβάσαμε κι άλλες μαρτυρίες. Όλες αυτές οι γυναίκες ζουν ακόμα κατά τύχη. Αυτές οι ιστορίες συμβαίνουν καθημερινά γύρω μας, μέσα στη σιωπή και στην ανοχή. Ας συνεχίσουμε να μιλάμε, τουλάχιστον μεταξύ μας.

(Ένα σχόλιο που κόπηκε έλεγε “όχι, δεν ήταν βιασμός. Δεν αντιστάθηκες, άρα δεν ήταν βιασμός”. Ήταν σχόλιο γυναίκας. Αν δεν είσαι νεκρή από το ξύλο, από στραγγαλισμό και πνιγμό στη θάλασσα, δεν δικαιούσαι δικαίωση, σύμφωνα με τη συγκεκριμένη γυναίκα.

Αλλά ο νόμος έχει ήδη αλλάξει. Οπότε περιφρουρούμε το νόμο, και προσπαθούμε να αλλάξουμε την γνώμη σε όσους γίνεται. To σχόλιο δεν δημοσιεύτηκε γιατί α- πιστεύω ότι οι άνθρωποι που σκέφτονται έτσι, όταν βλέπουν τις σκέψεις τους δημοσιευμένες νιώθουν ότι αποκτούν περισσότερη υπόσταση και άρα πρέπει να τις σεβαστούμε, και β- δεν ήθελα με κανέναν τρόπο να διαβάσει αυτό το ανοσιούργημα η γυναίκα που διηγήθηκε την ιστορία της. Το γράφω εδώ γιατί η δική μου μεταφορά αμβλύνει και λειτουργεί ενημερωτικά.)

 

Η τηλεφωνική γραμμή SOS “Δίπλα σου- 800 11 88881- Κατά της οικογενειακής βίας” είναι δωρεάν τηλεφωνική γραμμή που παρέχει ψυχολογική, νομική και άλλη υποστήριξη λειτουργεί από το Δίκτυο Γυναικών Ευρώπης με την οικονομική υποστήριξη της Philip Morris Hellas. Το “SOS” τηλέφωνο, που είναι μία ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας για κακοποιημένες γυναίκες, χωρίς χρέωση αλλά και χωρίς να αφήνει τα ”ίχνη” του στο λογαριασμό του τηλεφώνου, στις 12 ώρες λειτουργίας του κάθε μέρα (από τις 9 το πρωί μέχρι τις 9 το βράδυ)
Γραμμή ΣΟΣ-Δίπλα σου 210-7786800 για όλη την Ελλάδα ψυχολογική υποστήριξη, συμβουλευτική.. και όσο περισσότερη βοήθεια μπορούν.
– Γραμμή Κοινωνικής Βοήθειας Τηλ. 197 όλο το 24ωρο, χωρίς χρέωση.
ΓΡΑΜΜH SOS ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΙΣΟΤΗΤΑΣ 210-3220900 ΚΕΝΤΡΑ ΥΠΟΔΟΧΗΣ ΚΑΚΟΠΟΙΗΜΕΝΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΑΘΗΝΑ: 210 5235318 και 5235250
ΠΕΙΡΑΙΑΣ: 210 4112091 και 4129101
ΞΕΝΩΝΑΣ ΚΑΚΟΠΟΙΗΜΕΝΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ 210 5244657
ΔΙΚΤΥΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΗΣ ΑΝΔΡΙΚΗΣ ΒΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ (δευτ-παρ 16.00-20.00) 210 3828126 ΔΙΚΤΥΟ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΥΡΩΠΗΣ 210 7786800 ΓΥΝΑΙΚΕΙΑ ΟΜΑΔΑ ΑΥΤΟΑΜΥΝΑΣ 210 5221101 210 5316467
• Συμβουλευτικά Κέντρα για τη βία κατά των Γυναικών
Τηλ: 210 3317305-6 – Αλκιβιάδου 76, Πειραιάς Τηλ: 210 4112091, 4129101 Φαξ: 210 4129101
• Δήμος Αθηναίων/ Γραφείο Ισότητας Τηλ: 210 5244657
• Ε.Κ.Κ.Α. (Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης) πρώην Ε.Κ.Α.Κ.Β.) Τηλ: 210 6497705
• Τηλεφωνική Γραμμή Άμεσης Κοινωνικής Βοήθειας 197
• Γραμμή SOS 8001188881 (ενδοοικογενειακή βία) 8001114400 και 210 77 04 574 (trafficking)
• ΚΕΝΤΡΑ ΥΠΟΔΟΧΗΣ ΚΑΚΟΠΟΙΗΜΕΝΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΑΘΗΝΑ: 210 5235318 και 5235250 ΠΕΙΡΑΙΑΣ: 210 4112091 και 4129101
• ΞΕΝΩΝΑΣ ΚΑΚΟΠΟΙΗΜΕΝΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ 210 5244657
• ΔΙΚΤΥΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΗΣ ΑΝΔΡΙΚΗΣ ΒΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ 2103828126

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

60 Comments
δημοφιλέστερα
νεότερα παλαιότερα
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
Αγκινάρα
Αγκινάρα
3 χρόνια πριν

Θα πω την αποψάρα μου ως δικηγόρος με σχετική εξειδίκευση στο ποινικό δίκαιο. Οι εισαγγελικοί λειτουργοί οφείλουν να είναι ανεξάρτητοι και αμερόληπτοι και ο σκοπός τους δεν είναι αντίστοιχος με τον ρόλο των συναδέλφων τους στο αγγλοσαξωνικό δίκαιο (ΗΠΑ, Βρετανια). Στο αγγλοσαξωνικό δίκαιο ο εισαγγελέας είναι ξεκάθαρα σε βάρος του κατηγορουμένου, στο ηπειρωτικό (δλδ σε εμάς, Γαλλία, Γερμανία κλπ), σκοπός του είναι η αναζήτηση της αλήθειας, οπερ σημαίνει ότι μπορεί να ζητήσει και την απαλλαγή του κατηγορουμένου. Στο πλαίσιο αυτό κρίνω ότι η αγόρευση της Εισαγγελέως, όσο κι αν συμφωνώ μαζί της, ήταν υπερβολικά στοχευμένη, υπερβολικά έντονη, ειδικά όταν αναφέρθηκε… Διαβάστε περισσότερα »

We were too greedy babe..
We were too greedy babe..
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Αγκινάρα

Συναδελφε και γω δικηγορος ειμαι χωρις ειδικευση στο ποινικο βεβαια. Καταλαβαινω απολυτα αυτη την άποψη αλλα νομίζω οτι ειναι τόσο κραυγαλαία υπόθεση συγκάληψης των 2 υπόπτων (ας τους πουμε) που μόνο μια τέτοια τοποθέτηση ειναι δίκαιη. Δεν πειράζει και αν ξέφυγε απο το ρόλο της. Μιλάμε για μια υπόθεση στην οποία δεν ψαχνουμε τους φυσικους αυτουργους γιατι οι 2 αρνουνται και κατηγορουν τριτο, αλλα 2 ατομα που ο ενας λεει οτι το εκανε ο αλλος και οχι τριτος. Και ερχεται η εισαγγελεας και λεει οχι μονο ειστε φυσικοι αυτουργοι αλλα εχουμε και ηθικο αυτουργο τον πατερα και αμεσο μαλλον συνεργο… Διαβάστε περισσότερα »

Μαύρος Γάτος
Μαύρος Γάτος
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  We were too greedy babe..

“”Δεν πειράζει και αν ξέφυγε απο το ρόλο της.” Οταν σε μια τόσο βαθιά συντηρητική χώρα αναλαμβάνεις παρόμοια υπόθεση, όταν πολλοί “συνάδελφοι” θα θεωρήσουν έξυπνη υπερασπιστική γραμμή να ζητήσουν την εξαίρεση γυναίκας εισαγγελέα ή δικαστή σε περίπτωση βιασμού, όταν όλα αυτά συμβαίνουν στην ελληνική επαρχία που συνηθίζει να συσπειρώνεται γύρω από το “εξέχων” (δηλαδή φραγκάτο) μέλος της που απλώς βίασε την “πόρνη” την “ξένη”, όταν τα βάζεις με την “αγία ελληνική οικογένεια” και την μαφιόζικη αλληλεγγύη της, τότε ξέρεις ότι κινείσαι σε ναρκοπέδιο και το παραμικρό λάθος βήμα μπορεί να φέρει την καταστροφή. Πρέπει να έχεις σκεφθεί 100 φορές τι… Διαβάστε περισσότερα »

Μαύρος Γάτος
Μαύρος Γάτος
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  We were too greedy babe..

Παρεμπιπτόντως, όπως πολύ συχνά παρατηρεί η Αγκινάρα όσον αφορά το ρόλο του εισαγγελέα στο ελληνικό δίκαιικό σύστημα, όσο κι αν η στάση της εισαγγελέως δικαιολογείται απόλυτα από τον αποτροπιασμό της στη συγκεκριμένη περίπτωση, θα πρέπει να αποτελεί παράδειγμα προς αποφυγή γιατί στο μέλλον θα μπορούσαν κατ’ αυτόν τον τρόπο να νομιμοποιηθούν αντίστοιχα οι παθιασμένοι και εμπαθείς εισαγγελείς που θα εκφέρουν έναν συναισθηματικά φορτισμένο υπερσυντηρητικό, σκοταδιστικό αντιδραστικό λόγο, κινούμενοι από τα συναισθήματά τους. Και όλοι γνωρίζουμε ότι σημαντικό τμήμα του σώματος των δικαστών εμφορείται από παρόμοιες ιδέες.

Xthesini
Xthesini
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Αγκινάρα

Εγώ είμαι αρκετά μπερδεμένη. Χωρίς να έχω καμία σχέση με νομικά, έκανα πάνω κάτω τις ίδιες σκέψεις με σένα. Όσο κι αν αγγίζει βαθιά όλες μας ο λόγος της, μου άφησε την αίσθηση ότι έβγαλε στην επιφάνεια έναν προσωπικό της σπαραγμό και η ρητή ταύτιση της Εισαγγελέως με το θύμα μου φαίνεται προβληματική, αφού φαντάζομαι θέτει ζητήματα μεροληψίας. Το ίδιο προβληματική μου φάνηκε και η αποδοχή των λουλουδιών. Από την άλλη σκέφτηκα ότι μέσα από τον λόγο της εκφράζει έναν συλλογικό σπαραγμό αλλά είναι τελικά αποδεκτό να το κάνει αυτό από τη θέση στην οποία βρίσκεται? Σίγουρα οι νομικοί της… Διαβάστε περισσότερα »

Ίτζι Θρέντγκουντ
Ίτζι Θρέντγκουντ
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Αγκινάρα

Σύμφωνω απόλυτα Αγκινάρα. Ήδη το θέμα έχει πάρει αρνητική δημοσιότητα με την ανακοίνωση του ΔΣΑ.

Μῆτις / Mêtis
Μῆτις / Mêtis
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Ίτζι Θρέντγκουντ

Χαχαχα για να διαμαρτυρήθηκε ο ΔΣΑ είμαι μαζί της! + Θέλει κρίση και ηθική για να ξέρεις πότε μπορείς και πρέπει να ακροβατήσεις στα όρια της διαδικασίας για να κάνεις μια μικρή επανάσταση. Για ένα τέτοιο θέμα, μια τέτοια γυναίκα δικαστικό, την εμπιστεύομαι.

Φλώρα Μητροπούλου - Μουσουτσάνη
Φλώρα Μητροπούλου - Μουσουτσάνη
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Μῆτις / Mêtis

Ο πρόεδρος του ΔΣΑ διαμαρτυρήθηκε γιατι η Εισαγγελέας κατηγόρησε συλλήβδην τους δικηγόρους όχι για τα λεγόμενα της Εισαγγελέως σε σχέση με τους κατηγορουμενους. Για μένα κακώς το έπραξε έτσι γιατί η διακοπή της διαδικασίας μπορεί να οδηγούσε σε αποφυλάκιση με περιοριστικούς όρους των κατηγορουμένων. Και το θέμα δεν είναι να ακροβατησεις το θέμα είναι να συνδράμεις ως Εισαγγελικός λειτουργος να εκδοθεί μια ακλόνητη αποφαση που θα παραμείνει η ίδια και στο δεύτερο βαθμό. Γιατί η Ελένη έτσι θα δικαιωθεί.

avis
avis
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Ίτζι Θρέντγκουντ

Σε μια χώρα που έχεις τόση δικαιοσύνη όσο αντέχει η τσέπη σου, το ΔΣΑ δεν ασχολήθηκε ποτέ με περιπτώσεις (πολλές) που κάτω από το θεωριτικό “όλοι έχουν δικαίωμα στην υπεράσπιση” πολλά μέλη του χρησιμοποιούν όλα τα αθέμητα μέσα για να αθωώσουν (και όχι υπερασπιστούν) τους φραγκάτους πελάτες τους. Θίχτηκαν λοιπόν, που κάποια τα είπε έξω από τα δόντια. Σε περιπτώσεις ειδικά βιασμών η σπίλωση της αξιοπρέπιας των θυμάτων είναι η κυρίαρχη υπερασπιστική γραμμή.
Και αυτές οι πρακτικές είναι και ο λόγος που στην πραγματικότητα οι δικηγόροι δεν χαίρουν κανενός σεβασμού από την κοινωνία.

Astellaki
Astellaki
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  avis

Ναι αλλά αυτή η γραμμή για να ακολουθείται σημαίνει ότι πιάνει (λέμε τώρα). Στην πράξη λένε αυτές τις αηδίες γιατί δεν έχουν τι να πούνε και καθόμαστε και ασχολούμαστε (τα κανάλια πρώτα, και εμείς μετά μαζί τους) με τους τιποτένιους ισχυρισμούς. Υπόψη, οι βιασμοί δικάζονται από 3 δικαστές και 4 ενόρκους, δηλαδή πολίτες, αν αυτός ο ισχυρισμός πιάνει σημαίνει ότι μάλλον δεν το έχει η δικαιοσύνη το θέμα, θέλεις τουλάχιστον έναν ένορκο, αν δε πετύχεις και τους 4 συγχαρητήρια αγαπητή ελληνική κοινωνία!!! Και κάνετε παρακαλώ μια έρευνα να δείτε τι γίνεται στις υποθέσεις με τέτοιους ισχυρισμούς, αν περπατάνε… Για να… Διαβάστε περισσότερα »

este
este
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Αγκινάρα

Ο ρόλος της γυναίκας αυτής, της εισαγγελέως, είναι τόσο δύσκολος που τα λάθη είναι αναπόφευκτα. Δεν μπορώ καθόλου να μπω στην θέση της, να σκεφτώ πως θα μπορούσε να ξεπεράσει τα συναισθήματα της και να κάνει όσο πιο ψυχρά γίνεται την δουλειά της. Εγώ δακρύζω και μόνο παρακολούθωντας την υπόθεση μέσα από την tv.
Ελπίζω, πραγματικά αυτά που αναφέρεις να μην στοιχίσουν στην έκβαση της δίκης αυτής. Το εύχομαι για όλους όσους αγάπησαν και πόνεσαν γι’ αυτό το κορίτσι αλλά και για όλες τις υπόλοιπες ανάλογες δίκες που (δυστυχώς) θα ακολουθήσουν.

stray dog
stray dog
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Αγκινάρα

Αγαπητή συνάδελφε, με όλο το σεβασμό, θα μου επιτρέψεις να διαφωνήσω (και σε κάποια σημεία να συμπληρώσω), χωρίς να έχω βέβαια και εγώ κάποια εξειδίκευση στο ποινικό δίκαιο. Δεν διαφωνώ, βεβαίως, ότι οι Εισαγγελικοί Λειτουργοί πρέπει να είναι αμερόληπτοι με στόχο την αναζήτηση της αλήθειας, αλλά μην ξεχνάμε ότι όσο και αν διαφέρουν από τον αντίστοιχο θεσμό του αγγλοσαξωνικού δικαίου, ομοιάζουν σε κάτι θεμελιώδες. Δεν είναι Δικαστές αλλά διάδικοι στην ποινική δίκη, εκπροσωπώντας τα συμφέροντα της Πολιτείας. Γι αυτό και έχει κατακριθεί από μεγάλο μέρος της θεωρίας η θέση τους επί της έδρας κατά τη διάρκεια της δίκης. Εξάλλου, δεν… Διαβάστε περισσότερα »

MarinaK
MarinaK
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Αγκινάρα

Σέβομαι απόλυτα την τοποθέτηση σου Αγκινάρα. Αλλά όσο και αν έδωσε προσωπική χροιά, χωρίς να έπρεπε ή όσο υπερβολικά έντονη και αν ήταν η αγόρευσή της έθεσε και υπογράμμισε γεγονότα και φαινόμενα μέσω αυτής της υπερβολής που πριν περνούσαν απαρατήρητα. Τόσα χρόνια ακούμε πρωτοφανείς προσβολές κάτω από έναν μανδύα «αρσενικής ψυχραιμίας και αποστασιοποίησης» αν το θέτω σωστά. Κατηγορίες και αιχμές για θύματα σεξουαλικών επιθέσεων. Μπορεί να ταυτίστηκε παραπάνω από όσο της επιτρέπει ο θεσμικός της ρόλος. Ναι. Ταυτίστηκε όμως και μάζεψε την προσοχή χωρίς να την νοιάζει αν ενοχλεί που δεν ήταν η « διακριτική αυθεντία». Έχει ζήσει πολλά και… Διαβάστε περισσότερα »

idril
idril
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  MarinaK

MarinaK συμφωνώ μαζί σου 100%. Δεν συμφώνησα τελείως με την προσέγγιση αλλά η Αριστοτελία ήταν κόλαφος, και πύρινη, και μπράβο της. Μπράβο από μια άλλη γυναίκα, που μου είπαν κατάμουτρα ότι χάνω ευκαιρίες προαγωγής επειδή με βρήκαν πύρινη και αιχμηρή.

Έχεις δίκιο και θα είμαι δίπλα της, ανοίγοντας σίγουρα κάποια μέτωπα επίθεσης.

Φλώρα Μητροπούλου - Μουσουτσάνη
Φλώρα Μητροπούλου - Μουσουτσάνη
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  MarinaK

Το ότι ένας δικαστικός λειτουργός πρέπει να είναι αμερόληπτος απαθής και ψύχραιμος στην έδρα το λέει ο νόμος και περιλαμβάνει όλους άντρες και γυναίκες. Επίσης κανένα ΔΣΑ δεν έχει απέναντι η συγκεκριμένη. Το προβληματισμό που εκφράζει το δικηγορικό σώμα είναι για το ότι πιθανόν να έδωσε όπλα στους κατηγορουμένους που μπορεί ενδεχομένως να οδηγήσουν σε μείωση ποινης η Εισαγγελέας με το να δίνει το δικαίωμα να χαρακτηριστεί ως μεροληπτική η στάση της. Και δε μιλάμε απλά για τύπους, γιατί ο τύπος είναι ουσία στη δικαιοσύνη και δη την ποινική.

Queen of spades
Queen of spades
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Αγκινάρα

Εξαιρετικο σχολιο, Αγκιναρα. Δεν καταλαβαινω πως μας βοηθαει ως γυναικες το να δεχομαστε να ξεχειλωνουν τα πλαισια και οι ρολοι για να μας υποστηριξουν/δικαιωσουν (εδω την Ελενη), ειδικα οταν ετσι κ αλλιως φαινεται να ειναι σαφες το τι συνεβη και η ενοχη των κατηγορουμενων. Φοβαμαι οτι με το να αποδεχομαστε τη συναισθηματικη φορτιση του Εισαγγελεα και τη μεροληπτικη του σταση, βγαζουμε μακροπροθεσμα τα ματια μας -κυριως τα δικα μας και των μειονοτητων που καταπιεζονται και εχουν ως ελπιδα την απονομη δικαιοσυνης, αλλα φυσικα και ολων των κατηγορουμενων. Η κοινη γνωμη και το κοινο περι δικαιου αισθημα δεν ξερω τι θεση… Διαβάστε περισσότερα »

Demolition kiwi
Demolition kiwi
3 χρόνια πριν

Ευχαριστώ Λένα γι’αυτό το άρθρο, γι’αυτή την απάντηση. Έκανα κι εγώ τις ίδιες σκέψεις. Με θυμώνει που στην Ελλάδα του 2020 το θύμα ενός στυγερου εγκλήματος πρέπει να παρουσιαστεί ως αμνός για να βρει δικαίωση. Αλλά καταλαβαίνω. Κι ίσως όλες μας να περάσαμε από αυτή τη φάση που περνάει η εισαγγελέας αυτή, τη φάση που ο εσωτερικευμενος μισογυνισμος μέσα μας μάχεται με τη συνειδητοποίηση της πατριαρχικής παγίδας, αλλά δεν αναγκαστήκαμε να το κάνουμε δημόσια και σε μια τόσο καίρια δική, σε μια τόσο δύσκολη υπόθεση που θα μπορούσε εύκολα να είχε θαφτεί κάτω από το χαλάκι των τίμιων οικογενειαρχων. Σκεφτείτε… Διαβάστε περισσότερα »

ava lanche
ava lanche
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Demolition kiwi

Προσπαθώ πραγματικά πολύ, αλλά δεν καταφέρνω να δω πως είναι βήμα μπροστά ο ξεκάθαρος διαχωρισμός του βιασμού μιας «άμωμης» παρθένας που «για σουβλάκια βγήκε το κορίτσι» από τον βιασμό μιας γυναίκας που πιθανόν να αποζητούσε σεξ αλλά άλλαξε γνώμη ή δεν θέλησε να συμμετάσχει σε κάτι ή… ή…. Ποια ακριβώς είναι η παρακαταθήκη;
Δεν είναι το δέντρο, αλλά το δάσος, ο μισογυνισμός που υπάρχει στην αγόρευση και όσο και να θέλω να μείνω στην συγκλονιστική συναισθηματική πλευρά της παρουσίασης (σε μια υπόθεση όμως που ήδη έχει συγκλονίσει), ομολογώ πως αυτό που μου έμεινε είναι μια βαθιά πίκρα.

Lou
Lou
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  ava lanche

Ξέρουμε όμως και σε τι ακροατήριο απευθύνεται η αγόρευση.

Tropique
Tropique
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Lou

Οι ένορκοι μας νοιάζουν στο μικτό ορκωτό. Νομίζω όλη η αγόρευση ήταν πολλά κλικ πιο φορτισμένη απ’ όσο χρειαζόταν. Τη δουλειά τους θα την κάνουν δεν υπάρχει αμφιβολία, και χωρίς ΄όλα αυτά.

εξωγήινη
εξωγήινη
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  ava lanche

Συμφωνώ demolition kiwi. Εν τω μεταξύ, αυτό ειπώθηκε ως αντιπαραβολη στην ψευδή μαρτυρία της αδερφής για την υποτιθέμενη σχέση της Ελένης με τον 21χρονο. Θυμάμαι στην αρχή αυτής της υπόθεσης, πόσοι πολλοί βασίστηκαν στο ότι είχε σχέση με αυτόν και ωχου μωρέ πώς κάνει έτσι, έχει ξανακάνει σεξ και τρίο κ ποιος ξέρει τι άλλο, το ήθελε κατά βάθος, εμετός. Δεν μου άρεσε που τονίστηκε τόσο το ότι ήταν παρθένα αλλά στην συγκεκριμένη περίπτωση εξυπηρετεί άψογα τον σκοπό που είναι να αποδείξει στον κάθε τελευταίο μισογυνη ότι η Ελένη δεν το ήθελε όλο αυτό. Μεγάλο το δίλημμα του πώς να… Διαβάστε περισσότερα »

verbascum acaule
verbascum acaule
3 χρόνια πριν

Επειδή διάβασα προσεκτικά την αγόρευση της εισαγγελέως (και μάλιστα ανέφερα και χθες ένα μικρό ανατριχιαστικό απόσπασμα), η χρήση του όρου παρθένα ήταν επιβεβλημένη για δύο λόγους Όχι για να θεωρηθεί κυριολεκτικά αλλά συμβολικά γιατί σε κάθε γυναίκα που βιάζεται, και όχι μόνο θα έλεγα, ο κόσμος της, της αγνότητας, διαλύεται για πάντα. Είναι κάτι που δεν πρόκειται ποτέ να το ξεπεράσει. ΠΟΤΕ! Ο δεύτερος είναι αυτό που γράφτηκε χθες και μην το πετάτε στα σκουπίδια χωρίς συζήτηση. Άσχετα αν το κείμενο υστερούσε σημαντικά. Για το δούρειο ίππο. Η ροδίτικη κοινωνία είναι μια ακόμη καθυστερημένη ελληνική κοινωνία και τον όρο παρθένα… Διαβάστε περισσότερα »

Quinn
Quinn
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  verbascum acaule

Αγαπητή verbascum acaule, μια παρατήρηση σχετικά με την αρχή του σχολίου σου: διαφωνώ και με την συμβολική χρήση της λέξης παρθένα, καθώς δεν πιστεύω ότι ο κόσμος μιας γυναίκας είναι αγνός και ότι παύει να είναι αγνός αν βιαστεί. Θα έλεγα ότι είναι μια τόσο αφηρημένη έννοια, που είναι δύσκολο και να συμφωνήσουμε όλοι στο τι ακριβώς σημαίνει, πόσο μάλλον ότι ισχύει. Επιπλέον πιστεύω ότι δηλώσεις όπως ‘μια γυναίκα δε θα ξεπεράσει ποτέ τον βιασμό’ δεν είναι βοηθητικές, και πολύ πιθανόν να είναι επώδυνες ή και προσβλητικές προς γυναίκες που έχουν υπάρξει θύματα βιασμού, οπότε η γνώμη μου είναι να… Διαβάστε περισσότερα »

verbascum acaule
verbascum acaule
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Quinn

Από ό,τι έχω διαβάσει και πολλές φορές και εδώ, γιατί δεν μου έχει συμβεί ούτε σε φίλη, είναι μάλλον διαπίστωση και όχι αφορισμός. Αν ήταν αφορισμός θα ακυρωνόταν εύκολα με μια λογική επιχειρηματολογία.
Βλέπω ότι όλες οι προσπάθειες, μετά, γίνονται στο πώς το θύμα δεν θα νιώθει ενοχές, που το σύστημα ύπουλα του (της μάλλον) περνά και πώς να συνεχίσει τη ζωή της ελαχιστοποιώντας τις συνέπειες, αλλά δυστυχώς αυτό είναι εκεί, χρόνια ή δεκαετίες μετά και μπορεί να επανέλθει στο προσκήνιο με κάποια αφορμή. Ξέρεις πόσο θα ήθελα ένας ψυχολόγος να με ακυρώσει;

We were too greedy babe..
We were too greedy babe..
3 χρόνια πριν

Λενα σε ευχαριστουμε για ολα. Δεν ξερω ποια ηταν η ιδεα σου για το πως μπορει να γινει ενα τετοιο σαιτ αλλα καταφερες να φτιαξεις ενα μερος που νιωθω πολυ εντονη για πρωτη φορα την αναγκη να μιλησω για παρομοιο περιστατικο. Νιωθω οτι εσυ και οι σχολιαστριες πραγματι αγκαλιαζετε με αγαπη την καθε γραφουσα σε σημειο που νιωθουμε εμπιστοσυνη. Σε ευχαριστω πολυ που εκοψες το σχολιο για το οτι δεν ηταν βιασμος. Δεν ξερεις τι σημαινει αυτο για ολες μας.

Simone says
Simone says
3 χρόνια πριν

Για την ιστορία, η εισαγγελέας είπε κι αυτά:
« Μου έκανε εντύπωση που η αδελφή του 2ου κατηγορούμενου είπε πως αφού είχε πάει ο αδελφός της με την Ελένη γιατί να την βιάσει; Ακούστε απόψεις! Είναι και εκπαιδευτικός. Δεν ξέρει ότι και σχέση να έχεις και γάμο η γυναίκα μπορεί να αρνηθεί;»

Cycling in the rain
Cycling in the rain
3 χρόνια πριν

Λένα σε ευχαριστώ για το άρθρο. Διαβασα την αγόρευση χτες το βράδυ και (ίσως λόγω της προσωπικής εμπειρίας) δεν μπόρεσα να κοιμηθω.
Εγώ βρήκα συγκλονιστική την αγόρευση και θεωρώ ότι διαφορετική προσέγγιση σε μια τόσο συντηρητική κοινωνία θα κατέληγε σε victim blaming.
Συμφωνώ με την παρατήρηση για τη γιαγιά, είχα τη συζήτηση το πρωί με τον άντρα μου και προσωπικά θα νιώσω δικαίωση εάν κληθεί και αυτή να μιλήσει και να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της στάσης της.

Chachacha
Chachacha
3 χρόνια πριν

Και εμένα με ξένισε η έμφαση στην αγνότητα της Ελένης, όπως και το ότι πάλεψε μέχρι θανάτου. Είναι ξεκάθαρο ότι προσπαθεί με νύχια και με δόντια να καταδικαστούν οι δολοφόνοι-βιαστές και όσοι τους κάλυψαν. Δεν ρίχνει το βάρος μόνο στο φόνο αλλά και στο βιασμό και όλα εκ προ μελέτης. Υπογραμμίζει ότι η Ελένη δεν θα ήταν η μόνη κοπέλα, δεν το αντιμετωπίζει ως μεμονωμένο περιστατικό. Πιστεύω ότι είναι επικοινωνιακό τρικ προς τους ενόρκους. Ας μην ξεχνάμε ότι αυτοί θα αποφασίσουν και η κοινωνία μας είναι μισογυνίστικη, πιθανώς να το χρησιμοποιεί για να σιγουρέψει την καταδίκη τους. Φαντάζεστε να υπάρχει… Διαβάστε περισσότερα »

cyora
cyora
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Chachacha

Κι εγώ αυτό πιστεύω και θέλω πολύ να το πιστεύω! Ότι οι φράσεις προορίζονται για τους ενόρκους που πολύ πιθανών να είναι κλασσικό δείγμα της ελληνικής κοινωνίας. Θυμάστε για την υπόθεση στον Βόλο με την κόρη που βιάστηκε κατ’επανάληψη από τον πάτερα της που ενώ αρχικά είχε καταδικαστεί μετά στην έφεση οι ένορκοι τον αθώωσαν παρά την αντίθετη άποψη του εισαγγελέα και του δικαστή? Η αδελφή του ενός κτήνους κατέθεσε ότι ο αδελφός της είχε σχέση με την Ελένη και ότι η Ελένη πρότεινε το τρίο. Προφανώς αυτό έγινε κατ’υπόδειξη του δικηγόρου του. Πιστεύω ότι η εισαγγελέας το πήγε συνειδητά… Διαβάστε περισσότερα »

αράχνη
αράχνη
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  cyora

Κι εγώ συμφωνώ απόλυτα με σένα και με την Cycling. H εισαγγελέας το έχει πάρει πολύ προσωπικά, θέλει να τιμωρηθούν οι δολοφόνοι και χρησιμοποιεί κάθε μέσο γι’αυτό. Πρέπει να αποδείξει ότι δεν υπήρχε καμιά συναίνεση. Ηταν βιασμός, με τρομερό, κτηνώδη βασανισμό μέχρι θανάτου, προσπάθεια συγκάλυψης και συκοφαντίες μετά θάνατον από τους ίδιους και τους συγγενείς τους. Την σκότωσαν μια φορά στην κυριολεξία και πολλές φορές ακόμα με τον τρόπο που περιέφεραν και πέταξαν το σώμα της και με αυτά που είπαν και λένε στο δικαστήριο. Εκτός αυτού (άποψή μου) θέλει να απαλύνει, έστω και στο ελάχιστο, το δράμα των γονέων… Διαβάστε περισσότερα »

Louk Ritia
Louk Ritia
3 χρόνια πριν

Αυτό το σχόλιο που κόπηκε, το είπα στα 16 μου σε φίλη, όχι ακριβώς έτσι, αλλά αυτό ήταν το νόημα γιατί στα 16 μου, επαναλαμβάνω, το μυαλό μου δεν κατανοουσε πώς γίνεται μια κοπέλα που δέχτηκε να κάνει σεξ με κάποιον, μετά δεν ήθελε και παρ’ ότι το έλεγε ξεκάθαρα “Louk Ritia με βίασε”, εγώ δεν την πίστευα και το μετανιώνω που όχι απλώς δεν της στάθηκα, αλλά δεν την πίστεψα κιόλας , γι αυτό και χρόνια αργότερα της ζήτησα συγνώμη. Η αγόρευση με μπέρδεψε και μένα, αλλά η Λένα το έκανε πιο ξεκάθαρο. Τηρουμένων των αναλογιών, λοιπόν κι εγώ… Διαβάστε περισσότερα »

soukaivou
soukaivou
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Louk Ritia

Συγνώμη που θα γίνω αδιάκριτη, αλλά σκέφτηκες ποτέ να το πεις σε αυτή τη φίλη; Ότι έκανες λάθος που δεν την πίστεψες; Πιστεύω θα της έκανε καλό αν το είπες, αν όχι σκέψου το, αν έχεις το κουράγιο 🙂

Louk Ritia
Louk Ritia
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  soukaivou

Ναι αυτό είπα, ότι της ζήτησα συγνώμη για όλο αυτό. 😉

soukaivou
soukaivou
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Louk Ritia

Α καλά…πρωινή γκαβομάρα…σόρι 🙁

Louk Ritia
Louk Ritia
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  soukaivou

Χαχαχα σιγά!

magic aurora
magic aurora
3 χρόνια πριν

Όταν πήρε κάπου το μάτι μου ότι ο πατέρας έδωσε μπουκέτο τριαντάφυλλα στην εισαγγελέα “από την Ελένη” κατάλαβα ότι κάτι ωραίο είχε συμβεί. Όταν αργότερα διάβασα το απόσπασμα της αγόρευσης πραγματικά συγκλονίστηκα. Η εισαγγελέας δίνει μάχη -τα λάθη αναπόφευκτα .

Tess_nuts
Tess_nuts
3 χρόνια πριν

Είδα πριν σε κάποιο από τα σχόλια, και το βρήκα μετά και στην ειδησεογραφία εκείνων των ημερών, ότι από τη δίκη έχουν εξαιρεθεί οι γυναίκες ένορκοι. Είναι δυνατόν να συμβαίνει αυτό, να δικάζεται βιασμός και δολοφονία με σώμα ενόρκων αποκλειστικά άνδρες;! Ας μου γράψει κάποια νομικός ότι δεν έχω καταλάβει σωστά, σας παρακαλώ.
Αν κατάλαβα σωστά, και είναι νόμιμο τέτοιο πράγμα, η αλλαγή του πρέπει να γίνει άμεση προτεραιότητα. Είναι αδιανόητο!