in

Αγαπητή «Α, μπα»: Είμαστε υπερβολικοί όταν παρεξηγούμαστε από εκφραστικές αστοχίες;

Θα παραθέσω δύο πρόσφατες περιπτώσεις που ένιωσα ότι είμαι υπερβολική που ενοχλήθηκα

Θα παραθέσω δύο πρόσφατες περιπτώσεις που ένιωσα ότι είμαι υπερβολική που ενοχλήθηκα ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

faf5d3bc0d5bd3ef2850381e03e07fa4

Aγαπητή Αμπα, ποια είναι τα όρια στο να συγχωρήσουμε κάποιον που δεν εκφράστηκε με ακρίβεια και να το θεωρήσουμε στιγμιαίο λάθος? Δηλαδή οκ, τα πράγματα είναι ξεκάθαρα όταν κάποιος σου πει ‘σε μισώ, είσαι άχρηστη, άντε πνίξου’. Δεν χωρεί να πεις ότι ‘του ξέφυγε’. Αλλά θα παραθέσω δύο πρόσφατες περιπτώσεις που ένιωσα ότι είμαι υπερβολική που ενοχλήθηκα. Περιστατικό πρώτο: Ο τύπος με τον οποίο ξεκινήσαμε σχέση τους τελευταίους πέντε μήνες, και του έλεγα ότι θέλω να αλλάξω χώρα αλλά διστάζω. Και μου απαντάει ‘διστάζεις επειδή δεν είσαι νεαρή?’. Εντωμεταξύ, είμαι 28 χρονών. Μπορείς να πεις ότι κάποιος εκ παραδρομής με χαρακτηρίζει ‘όχι νεαρή’, ενώ ήθελε να πει ‘δεν είσαι τόσο πολύ νεαρή για να χτίσεις τη ζωή σου από την αρχή’? Τον ρώτησα ‘τί εννοείς?’. Μου λέει ‘κάποιοι διστάζουν να φύγουν αν είναι πάνω από 25’ και του λέω ‘άσχετο, αλλά θεωρείς ότι 28 χρονών ανθρωπος δε θεωρείται νεαρός?’. Και γέλασε και μου είπε ‘θεωρείται’, αλλά και πάλι αυτή η αρχική τοποθέτησή του, δε δείχνει ότι μάλλον είναι ηλικιακός ρατσιστής ή ενδεχομένως μισογύνης που αποκαλεί ‘όχι νεαρή’ μια γυναίκα 28 χρονών? Δεύτερο παράδειγμα με την καλύτερή μου φίλη. Της έλεγα να πάμε να ψάξουμε για μαγιό ή να με βοηθήσει να κοιτάξω ον λάιν γιατί ποτέ δεν μου στρώνει καλά το πάνω μέρος. Και μου λέει ‘α επειδή δεν έχεις στήθος’. Και πάλι θεώρησα πάρα πολύ άστοχη την έκφραση. Γιατί οι άνθρωποι δε λένε ‘δεν έχεις ΜΕΓΑΛΟ ή ΠΟΛΥ στήθος’ και πρέπει να πουν ‘δεν έχεις στήθος’. Όχι, έχω στήθος, και παραέχω, απλά είναι μικρό. Είναι τόσο ξόδεμα χρόνου και ενέργειας να προσέξεις μια δισύλλαβη λέξη μπροστά από το ουσιαστικό? Και το ερώτημά μου είναι πάλι, είμαστε υπερβολικοί όταν παρεξηγούμαστε από εκφραστικές αστοχίες? Μπορούμε να αποδείξουμε ότι έχει ουσία?

-Μ.Λ.

Νομίζω ότι όλοι μας έχουμε πει κάτι που μετανιώσαμε. Και δεν ήταν επειδή πιστεύαμε αυτό που είπαμε, αλλά επειδή διαλέξαμε λάθος λέξεις, ή λάθος ύφος, ή λάθος στιγμή. Σίγουρα υπάρχει περίπτωση να σου ξεφύγει κάτι αγενές, χωρίς να έχεις τέτοια πρόθεση, επειδή μια φράση μπορεί να έχει διπλό νόημα. Ας πούμε, άλλο νέος για σύνταξη, νέος για μπότοξ, και άλλο νέος για μετανάστευση. Αναλόγως, το “δεν έχεις στήθος” είναι αγενής μεν για την περίσταση, έκφραση δε. Λέμε “δεν έχεις μυαλό”, “δεν έχω μία”, και εννοούμε “έχεις λίγο μυαλό”, “έχω πολύ λίγα λεφτά”. Αν δεν το έχεις ακούσει ποτέ για το δικό σου στήθος, ίσως να μην καταλαβαίνεις πώς ακούγεται.

Οπότε, είναι αναλόγως τον άνθρωπο. Το κάνει συχνά; Το κάνει συστηματικά; Το κάνει και με άλλους; Όταν κουτσομπολεύει τους άλλους, λέει πάνω κάτω αυτά που λέει με εκφράσεις που ξεφεύγουν;  Αν είναι μισογύνης ή όχι ο φίλος σου δεν προκύπτει, ούτε μπορεί να προκύψει μόνο από αυτό. Μπορείς να το εξακριβώσεις με πολύ πιο εύκολο τρόπο (εκτός από το γνωστό τεστ για τον θηλασμό, υπάρχει και το τεστ περί εκτρώσεων), δεν χρειάζεται να το ψυρίζεις τόσο.

Και βέβαια, είναι σημαντικό να εκφράζεις τα συναισθήματά σου την ώρα που γίνεται ο διάλογος. Πες στη φίλη σου ότι έχεις στήθος, και είναι και ώρα να μάθει ότι τα περισσότερα μαγιό είναι σχεδιασμένα για μικρό στήθος και όχι για μεγάλο, ούτε καν για μεσαίο, κι αυτό επειδή τα συμβατικά μοντέλα “δεν έχουν στήθος”.

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

21 Comments
δημοφιλέστερα
νεότερα παλαιότερα
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
Dreamer
Dreamer
3 χρόνια πριν

Εμένα παιδιά μου αρέσουν οι ευγενικοί άνθρωποι, που σκέφτονται λίγο πριν μιλήσουν, λαμβάνουν τα συναισθήματα του άλλου υπόψιν τους και είναι λίγο μετρημένοι. Η υπερβολική άνεση έχει περάσει σε άλλο επίπεδο πια. Ναι θα στεναχωρηθώ αν μου πει ο σύντροφός μου ότι τώρα πάει μεγάλωσα για να κάνω καινούρια σχέδια για τη ζωή μου. Και ναι, έχω ότι στήθος θέλω, μεγάλο μικρό, μεσαίο, και έχω δικαίωμα σε κάθε περίπτωση να θέλω να ψάξω τι μου ταιριάζει και με κολακεύει. Δεν θέλω σχόλια επί του μεγέθους του στήθους μου.

Κόκκινο κρασί
Κόκκινο κρασί
3 χρόνια πριν

Εννοείται ότι όλοι καμία φορά δεν εκφραζόμαστε όπως θα θέλαμε. Όμως, συγνώμη θα κάνω μια παρένθεση για να πω τον πόνο μου, έχω παρατηρήσει το εξής σε μερικούς ανθρώπους. Λένε πολύ βαριές κουβέντες και μετά, όταν τους περάσουν τα νεύρα, τις “παίρνουν πίσω”. Και την επόμενη φορά πάλι τα ίδια. Ίσως είμαι πολύ ευαίσθητη σε αυτό, επειδή αυτό έκαναν οι γονείς μου μεταξύ τους, αλλά εμένα προσωπικά μου φαίνεται πολύ άσχημο. Πρόσφατο παράδειγμα: μια γνωστή μου πήρε ένα βραχιόλι για τον εαυτό της και όταν της παραπονέθηκε η κόρη της ότι δεν της αγόρασε ένα και της ιδιας, τσακώθηκαν και… Διαβάστε περισσότερα »

Moodus
Moodus
3 χρόνια πριν

Λένα όχι, εγώ που δεν “έχω στήθος”δεν μου στρώνει καλά γιατί φαίνεται σχεδόν ανύπαρκτο.Φίλη καταλαβαίνω τι θέλεις να πεις αλλά επειδή και εγώ, έχω πει μεγάλες μπαρούφες με καθόλου κακή πρόθεση, θα ήθελα οι άνθρωποι να με συγχωρέσουν και να μην χαρακτηρισθώ από αυτό και μόνο.

Melian
Melian
3 χρόνια πριν

Την έκφραση που σου είπε η κολλητή θεωρώ δεν χρειάζεται να την παρεξηγείς γιατί όντως ακούμε συχνά “δεν έχεις στήθος” εννοοώντας “έχεις μικρό στήθος”. Όμως ακριβώς επειδή είναι η καλύτερή σου φίλη θα πρέπει να νιώθεις άνετα να της λες ό,τι σε ενοχλεί και να λύνεται εκεί το θέμα. Αλλα ρε παιδί μου, εσένα δεν σου έχει ξεφύγει ποτέ καμία χοντράδα άθελά σου; Τα σκέφτεσαι όλα δυο και τρεις φορές πριν τα πεις; Εμένα, όσον αφορά τους κοντινούς μου ανθρώπους και το τονίζω αυτό, μου φαίνεται πολύ καταπιεστικό να φιλτράρω συνέχεια και με προσοχή ό,τι λέω (εννοείται χωρίς αυτό να… Διαβάστε περισσότερα »

este
este
3 χρόνια πριν

Καλά και μένα το σχόλιο για το στήθος αν μου το κάνανε θα ήταν μια μαχαιρία στην καρδιά. Αλλά η αλήθεια φίλη είναι οτι κανείς από τους δυο δεν μου φαίνεται οτι είπε κάτι με πρόθεση να σε πληγώσει. Είναι και οι δυο εκφράσεις που χρησιμοποιούνται ευρέως και δεν σημαίνουν κάτι κακό -απαραίτητα. Αν ο φίλος σου, αφήνει συχνά υπονοούμενα για την ηλικία σου και ατάκες τύπου “οι γυναίκες μετά τα 25 είναι μεγάλες” και η φίλη σου, σου χτυπάει το μικρό σου στήθος συχνά πυκνά τότε ναι έχεις θέμα. Αλλιώς νομίζω οτι τζάμπα στεναχωριέσαι. Πες τους τι σε ενοχλεί… Διαβάστε περισσότερα »

tsoupra
tsoupra
3 χρόνια πριν

ε ναι, πολύ την ψυρίζεις τη μαιμού…. και επειδή και εγώ έχω μικρό στήθος να σου πω πως δεν ύπάρχει πιο απελευθερωτικό πράγμα από τον σαρκασμό! και για το στήθος και για όλα! να δεις τι χαλάρωση φέρνει…. και πόσο γέλας με αυτά που “δεν σαρέσουν” πάνω σου (που σαρέσουν και τα αγαπάς γιατί είναι δικά σου βασικά)

miakotara
miakotara
3 χρόνια πριν

Όπως τα είπε η Λένα. Θα διαφωνήσω μόνο στο ότι τα περισσότερα μαγιό ειναι φτιαγμένα για μικρό στήθος.
Έχω υπάρχει και με μικρό και με μεσαίο και δεν συγκρίνονται οι επιλογές και το στρώσιμο. Όσο δύσκολο είναι να ψωνίσεις μαγιο για μεγάλο στήθος, τόσο δύσκολο είναι και για μικρό. Εννοώ βέβαια να είναι και ωραίο.ν

Anna
Anna
3 χρόνια πριν

Στα δικά μου αυτιά τουλάχιστον, η πρώτη περίπτωση- αν όχι κι η δεύτερη, δεν ξέρω- μου ακούστηκε σαν “γλώσσα λανθάνουσα τα αληθή λέγει”.

Ο πρώτος θεώρεί ότι στα 28 είσαι μεγάλη για μεγάλες αλλαγές ζωής και η δεύτερη ότι το μικρό στήθος δεν είναι και πολύ κανονικό στήθος. Δε λέω ότι θα με ενοχλούσε να τα ακούσω, μάλλον εξαρτάται, αλλά αδυνατώ να δω την παρανόηση.

NANA KOMSI
NANA KOMSI
3 χρόνια πριν

Γενικά παρεξηγιέσαι εύκολα. Δεν μπορεί ο καθένας ποτ σε συναναστρέφεται να σκέφτεται συνέχεια ότι κάτι θα πει και θα σε πειράξει. Είναι πολύ κουραστικό. Δεν εννοώ βέβαια ότι έχει το δικαίωμα να σε βρίζει αλλά και τα 2 περιστατικά που αναφέρεις, δεν ήταν και τόσο σοκαριστικά. Μπορεί ο φίλος σου να εννοούσε ότι στα 28 δύσκολα φεύγεις για το εξωτερικό, είναι η γνώμη του, καλώς ή κακώς έτσι πιστεύει. Προσωπικά δεν συμφωνώ αλλά δεν θα παρεξηγιόμουν κιόλας. Απλά θα μου φαινόταν περίεργο μιας και τα 28 στην εποχή μας είναι καρα-νεότητα. Επίσης η φίλη, σου είπε κάτι που συνηθίζουν να… Διαβάστε περισσότερα »

angus
angus
3 χρόνια πριν

Συγγνώμη αλλά πρέπει να βγει και στηλη “Ναι είσαι υπερβολική”