in

Αγαπητή «Α, μπα»: Πόσο χάλια είναι το σύστημα υγείας της Αμερικής;

Και για τί κόστος μιλάμε; Πώς γίνεται να υπάρχει μερική ή κατά περίπτωση κάλυψη;

Και για τί κόστος μιλάμε; Πώς γίνεται να υπάρχει μερική ή κατά περίπτωση κάλυψη; ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

jjf180008fa

Καλημέρα και καλό Πάσχα! Ο κορωνοιος είναι το θέμα της ημέρας ακόμη και σήμερα ,και διαβάζοντας τις άσχημες ειδήσεις για την πορεία του στην Αμερική μου γεννήθηκε αυτή η απορία :πόσο χάλια είναι το σύστημα υγείας της χώρας που ζεις ;δεν καταλαβαίνω αν υπάρχουν κρατήσεις στο μισθό κάποιου για την υγεία, όπως γίνεται εδώ, ή αν πληρώνετε μόνο ιδιωτική ασφάλεια. Και για τί κόστος μιλάμε ;πώς γίνεται να υπάρχει μερική ή κατά περίπτωση κάλυψη ;εσείς σαν τριμελής οικογένεια, τι πρέπει να πληρώνετε και τί καλύψεις έχετε ;πόσο πλούσιος πρέπει να είσαι για να έχεις πλήρη κάλυψη ;υπάρχουν αποσπασματικες πληροφορίες για τους άνεργους, τους άστεγους και τους φτωχούς, όμως για ανθρώπους μέσου εισοδήματος δεν βρίσκω κάτι αναλυτικό για να έχω πλήρη εικόνα. Σίγουρα κι εδώ στην Ελλάδα ,με την ύπαρξη της παραοικονομιας, η υγεία δεν είναι φτηνή υπόθεση και το χρήμα θα κάνει τη διαφορά στην περίθαλψη. Όμως δεν πεθαίνουν οι άνθρωποι στους δρόμους, ένα κρεβάτι σε ένα νοσοκομείο όλοι θα το έχουν ,και την στοιχειώδη περίθαλψη επίσης. Μπορείς να μας διαφωτισεις;
– Κατερίνα

Μου φαίνεται περίεργο ότι δεν βρήκες πληροφορίες ψάχνοντας. Αναρωτιέμαι τι ερώτηση έκανες στο google. Αν περιμένεις να τις βρεις στα ελληνικά, δε νομίζω ότι υπάρχουν. Εδώ είναι μια καλή περίληψη.

Για τον μέσο εργαζόμενο ας πούμε ότι ισχύει ένα πακέτο παροχών που του προσφέρει ο εργοδότης του σε συνεργασία με ιδιωτικά δίκτυα. Η ποιότητα των παροχών λοιπόν εξαρτάται από τη δουλειά που κάνεις. Αν αλλάξεις δουλειά, θα αλλάξουν και οι παροχές. Υπάρχουν πολύ μεγάλες διακυμάνσεις ανάλογα με τη δουλειά που κάνεις και ποιος σε προσέλαβε για να την κάνεις. Αν δεν δουλεύεις, ή αν είσαι αυταπασχολούμενος που τα βγάζει δύσκολα πέρα, δεν πληρώνεις κάτι σπουδαίο (ή τίποτα) αλλά αν αρρωστήσεις την έχεις πάρα πολύ άσχημα. Το ίδιο ισχύει αν χάσεις τη δουλειά σου ξαφνικά. Αν κάνεις μια δουλειά ως υπάλληλος σε κάτι που έχει ζήτηση, είναι πιθανό να μην ανησυχήσεις ποτέ για το θέμα.

Κάτι που δυσκολεύονται πάρα πολύ οι Έλληνες να καταλάβουν όταν ρωτάνε «τι γίνεται στην Αμερική» είναι ότι η Αμερική δεν είναι μια χώρα σαν την Γερμανία ή την Αγγλία. Είναι Ηνωμένες Πολιτείες. Οι Πολιτείες αποφασίζουν για τα εσωτερικά τους με δικές τους εκλογές και δική τους κυβέρνηση (πχ με τον ιό κάθε πολιτεία ξεχωριστά αποφασίζει τι μέτρα θα πάρει για τον περιορισμό της κυκλοφορίας και πώς θα τα εφαρμόσει). Μπορείς να ζήσεις ουσιαστικά σε πενήντα διαφορετικές χώρες, που έχουν μερικές φορές πραγματικά πάρα πολύ μεγάλες διαφορές μεταξύ τους. Ακόμα και μέσα στην ίδια πολιτεία μπορεί να υπάρχουν πολύ μεγάλες διαφορές. Το πού θα δουλέψεις θα καθορίσει και τι ιατρική κάλυψη και τι ποιότητα παροχών θα έχεις.

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

27 Comments
δημοφιλέστερα
νεότερα παλαιότερα
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
Graphene
Graphene
3 χρόνια πριν

“.. Αν δεν δουλεύεις, ή αν είσαι αυταπασχολούμενος που τα βγάζει δύσκολα πέρα, δεν πληρώνεις κάτι σπουδαίο (ή τίποτα) αλλά αν αρρωστήσεις την έχεις πάρα πολύ άσχημα. Το ίδιο ισχύει αν χάσεις τη δουλειά σου ξαφνικά.”

Εκεί είναι το point και το αίτημα των κινημάτων εν μέσω πανδημίας: “Κανένας μόνος μες στην πανδημία – Για όλους ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΥΓΕΙΑ”

Observer
Observer
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Graphene

Την οποία θα πληρώσει ποιος;

Κι ένα κείμενο για το αρχικό ερώτημα https://www.protagon.gr/apopseis/alitheies-kai-mythoi-gia-ti-nosileia-sti-nea-yorki-44342043638

Τσιτσίγκειος Πένα
Τσιτσίγκειος Πένα
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Observer

Την οποία πληρώνουμε η συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας μέσω της φορολογίας και με το παραπάνω. Και εδώ και παντού, ανεξάρτητα με τις ιδιαιτερότητες κάθε χώρας. Η υγεία είναι αναφαίρετο δικαίωμα και όχι προνόμιο.

Fuchsia
Fuchsia
3 χρόνια πριν

Ευρωπη και παλι Ευρωπη θα πω εγω!

Muse
Muse
3 χρόνια πριν

Ένα πολύ καλό παράδειγμα για να καταλάβουμε πόσο ακριβό είναι το σύστημα υγείας στην Αμερική, είναι τα νοσήλεια της αιμοκάθαρσης για τους νεφροπαθείς. Στην Ελλάδα η αιμοκάθαρση είναι δωρεάν (καλύπτεται από τα ταμεία και την πρόνοια). Κοστίζει χονδρικά 300€ η συνεδρία (3 συνεδρίες ανά βδομάδα για τον κάθε νεφροπαθή, οπότε 12 το μήνα).
Σε όλα τα επιστημονικά συγγράμματα σχετικά με τη νεφροπάθεια που μας ερχονται από τις ΗΠΑ, υπάρχει στο τέλος το κεφάλαιο “η οικονομική κατάρρευση του νεφροπαθή ασθενή” που σημαίνει ότι τίποτα δεν είναι δωρεάν και αν δεν έχεις εξασφαλίσει μια καλή υγιειονομική κάλυψη, πεθαίνεις.

bella ciao
bella ciao
3 χρόνια πριν

Την είχα κι εγώ αυτή την απορία… Επίσης, μου έχει κάνει εντύπωση πως επειδή εκεί για να σπουδάσεις πληρώνεις δίδακτρα, πάρα πολλοί 22χρονοι τελειώνοντας τις σπουδές τους, βρίσκονται με δάνεια ύψους 80.000 δολλαρίων και άνω. Πώς στα κομμάτια θα ξεχρεωθούν αυτά τα λεφτά αν θες και να ζήσεις και ανεξάρτητος και να κάνεις και 5 πράγματα? Επίσης, Πληρώνεις υγεία, πληρώνεις παιδεία… ΤΙΠΟΤΑ δεν είναι κρατικό εκεί? Με λούζει κρύος ιδρώτας και μόνο που το σκέφτομαι!!

Andromeda
Andromeda
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Αμπα

Οταν η πρόσβαση ενός ανθρώπου στην υγεία και την εκπαίδευση καθορίζεται με βάση την οικονομική του κατάσταση λυπάμαι αλλά δεν είναι ελεύθερος.

Απαστράπτουσα
Απαστράπτουσα
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Αμπα

Τι είδους ελευθερία; Εννοείς ότι δεν είναι υποχρεωμένοι να πληρώνουν ικα πχ και πληρώνουν τη δική τους ασφάλεια; Υπάρχει κάποια χώρα που να έχει καλό σύστημα υγείας κατα τη γνώμη σου; Μήπως είναι η Ελλάδα; 😀

verbascum acaule
verbascum acaule
3 χρόνια πριν

Δεν είναι χάλια το σύστημα υγείας των ΗΠΑ.
Δεν είναι χάλια το σύστημα υγείας της Ιταλίας, της Γαλλίας, της Ισπανίας, κλπ
ΕΙΝΑΙ ΧΑΛΙΑ για μας Ο ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ ΤΟΥΣ και μια χαρά για αυτούς

https://www.tanea.gr/2020/05/03/world/tsomski-gia-koronaio-kolossiaia-apotyxia-tis-neofileleytheris-ekdoxis-tou-kapitalismou/

Αγαπώ Τσόμσκι!

Nissa Nissa
Nissa Nissa
3 χρόνια πριν

Πολύ μου αρεσουν τα θέματα που αφορούν τη ζωή σε άλλες χώρες. Όταν ήμουν φοιτήτρια και γυρνούσαν οι φίλοι μου από ερασμους τους ρωτούσα και την παραμικρή λεπτομερεια για το πώς ειναι η ζωή εκεί. Είχαμε βρει τη χαρα μας,εγώ που ήθελα να ακούσω, αυτοί που ήθελαν να τα πουν

Maggie
Maggie
3 χρόνια πριν

Η ξαδέρφη μου στη Νέα Υόρκη με 20 χρόνια εργασίας δεν μπορεί να αλλάξει περιοχή εργασίας και να πάει πιο κοντά στο σπίτι της μέσα στη Νέα Υόρκη γιατί θα χάσει όλα τα δικαιώματα και ασφαλιστικά ωφέλη που έχει εκεί που είναι τώρα. Αν πάει ως δασκάλα που είναι σε άλλο σχολείο άλλης περιφέρειας από εκεί που είναι τώρα θα είναι σα να μηδενίζει. Θα ισχύουν μόνο τα χρόνια εργασίας για μελλοντική συνταξη. Εντελώς αλλοκοτο μου φαίνεται.

Μαύρος Γάτος
Μαύρος Γάτος
3 χρόνια πριν

Συμπληρωματικά με την απάντηση της Λένας, μπορείτε να δείτε στην monde-diplomatique μια εντυπωσιακή πτυχή της αμερικανικής πραγματικότητας:
οι ασθενείς με σοβαρές ασθένειες τους οποίους η ασφάλειά τους δεν καλύπτει πλήρως (ή τους καλύπτει ελάχιστα) αναγκάζονται να “σκοτώσουν” τα συμβόλαια ασφάλειας ζωής που έχουν συνάψει για να αφήσουν χρήματα στον σύντροφό τους ή στα παιδιά τους. Τα συμβόλαια αυτά αγοράζονται, συχνά κοψοχρονιά, από ειδικές εταιρίες κοράκια του χρηματοπιστωτικού τομέα που έχουν κάθε λόγο να ελπίζουν στον σύντομο θάνατο των “αντισυμβαλλομένων”.

Ο θάνατός σου αξίζει χρυσάφι
https://monde-diplomatique.gr/?p=3853

Αμαρέττο πορτοκάλι
Αμαρέττο πορτοκάλι
3 χρόνια πριν

Μια ένσταση μόνο: και η Γερμανία είναι ομοσπονδιακό κράτος και έχει τα λεγόμενα κρατίδια. Έχουν δικές τους κυβερνήσεις και δική τους πολιτική σε αρκετά θέματα.
Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση (βλ. Μέρκελ) ορίζει τις γενικές γραμμές, αλλά από κρατίδιο σε κρατίδιο μπορεί να υπάρχουν πολλές διαφορές. Επομένως, ούτε η Γερμανία είναι αυτό που έχουμε στο μυαλό μας εμείς στην Ελλάδα με την λέξη “χώρα”.

Αμαρέττο πορτοκάλι
Αμαρέττο πορτοκάλι
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Αμπα

Σαφώς! Απλώς και πάλι είναι κάτι πολύ διαφορετικό για τα ελληνικά γνώριμα και δεν μπορεί να απαντηθεί εύκολα μια απλή ερώτηση τύπου: πότε ξεκινάνε τα σχολεία στην Γερμανία πχ.
Ίσως αν ανέφερες μια άλλη χώρα στο παράδειγμά σου, να γινόταν πιο κατανοητό, η Γερμανία είναι και αυτή λίγο “περίεργη” ως σύστημα διακυβέρνησης, αυτό εννοούσα.

Cloud on Toast
Cloud on Toast
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Αμπα

Για του λόγου το αληθές, οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ομοσπονδία. Απλά η κάθε ομοσπονδία (που συγκεκριμένα σημαίνει ενα μικτό συστημα διακυβέρνηση με μία ομοσπονδιακή κυβέρνηση και πολλές περιφεριακες κυερνήσεις) αποφασίζει πόσες και ποιες αρμοδιότητες έχει η κεντρική κυβέρνηση και ποιες οι περιφεριακές.

este
este
3 χρόνια πριν

Και από αυτή την ερώτηση αλλά και απο άλλες μου δίνεται η αίσθηση οτι ουσιαστικά θέλουν να πουν: “Η μεγαλύτερη καπιταλιστική χώρα του κόσμου, δεν είναι και πολύ καλύτερη από την Ελλάδα, έτσι δεν είναι;” Φαντάζομαι οτι αν κάποιος άν όντως ήθελε να μάθει αυτή τη συγκεκριμένη πληροφορία (για το σύστημα υγείας της Αμερικής) μπορεί ευκολότατα να την γκουγκλάρει.