in

Αγαπητή «Α, μπα»: Είναι κακό να σερβίρεις τόσο φαγητό όσο θα φάνε οι καλεσμένοι σου;

Το θεωρούν τσιγκουνιά

Το θεωρούν τσιγκουνιά ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

53f5ae7ae49623bdea84082d270ce892

Αγαπητή Α,μπα είναι κακό να σερβίρεις φαγητό τόσο όσο θα φάνε οι καλεσμένοι σου; Υπολογίζουμε πόσο τρώνε, φτιάχνουμε και σερβίρουμε αυτήν τη ποσότητα, αλλά το θεωρούν τσιγκουνιά! Δεν γίνεται για τα λεφτά, αλλά ποιος ο λόγος να μαγειρέψεις φαγητό που θα πετάξεις; Όσες φορές έχω υπακούσει στην άτυπη προσταγή για “λίγο παραπάνω”, αυτό το λίγο παραπάνω είτε μένει στη πιατέλα (στην καλύτερη περίπτωση, που μπορούμε να το φάμε την επόμενη), είτε μένει στα πιάτα των συνδαιτυμόνων οπότε πετιέται. Δε μου αρέσει να πετάω φαγητό. Τις πρώτες φορές που κάναμε τραπέζι ήταν τραγικότερα, διότι υποπέσαμε στο μέγα σφάλμα στο κυρίως πιάτο να σερβίρουμε μερίδες εστιατορίου! Αυτές τις ποσότητες τρώμε με τον σύντροφό μου και επιπλέον είχαμε συνυπολογίσει και τα ορεκτικά στη συνολική ποσότητα του φαγητού… Το αποτέλεσμα; Νομίζαν όλοι ότι δεν έχουμε λεφτά και τρώμε λίγο, μας λυπήθηκαν και μας έστελναν λεφτά για να μας βοηθήσουν!!! Κάτι παρόμοιο συμβαίνει και σε άλλες περιπτώσεις πχ με τον καφέ συνοδεύει ένα βούτημα (κουλουράκι ή biscotti), μια Ελβετική σοκολατίτσα (ξέρεις αυτές τις τετράγωνες λεπτές) και ένα κομμάτι πίτα σε ένα πιάτο, αλλά δε θα βγάλω μια πιατέλα πίτες, μια πιατέλα κουλουράκια και ένα κουτί σοκολατάκια σε ένα – δύο άτομα. Με το ποτό βγάζουμε τυριά, αλλαντικά, ψωμάκια & ξηρούς καρπούς σε συγκεκριμένες ποσότητες (ειδικά με τους ξηρούς καρπούς που τους καβουρδίζω για λίγο για να είναι σαν φρεσκοψημένοι, δε γίνεται να ζεσταίνεται ξανά και ξανά το απόθεμα κάθε φορά που έχουμε κάποιον, μέχρι να εξαντληθεί). Είναι να κάνουμε τραπέζι σε συγγενείς του συντρόφου μου και η μάνα μου μου είπε να μην κάνω “όπως σ’αυτούς” και με δουν με “στραβό μάτι”… Εντάξει δε θα με αντιπαθήσουν οι άνθρωποι, αλλά λες να νιώσουν ότι δεν τους περιποιούμαστε; (Με τον σύντροφό μου ετοιμάζουμε μαζί και το ξέρουν όλοι, ασχέτως που η μητέρα μου θεωρεί ότι εγώ φέρω την πλήρη ευθύνη). Άλλά και πέρα από αυτήν τη περίσταση… Θεωρείς ότι αυτή η στάση είναι μίζερη; Πρέπει το κέρασμα στο σπίτι να είναι πλούσιο και άφθονο ακόμα και αν ξέρεις ότι δεν θα φάει ο καλεσμένος;

 

 

 μπουφές με μέτρο

Υπάρχει η πίεση της αφθονίας στο φαγητό όταν πρόκειται για φιλοξενούμενους σε περιοχές της γης που πέρασαν (και περνούν) μεγάλη πείνα ή φτώχια. Η Ελλάδα είναι μια τέτοια χώρα. Σε χώρες που η πείνα είναι μακρινή ανάμνηση και οι καλεσμένοι κάνουν διαγωνισμό στο ποιος τρώει λιγότερο, είναι αλλιώς οι μπουφέδες. Ποιος βάζει ωμά καρότα και σέλινα σε μπουφέ; Όχι οι Έλληνες, πάντως.

Και δεν το λέω υποτιμητικά. Μπορείς να δεις περιπαιχτικά και την μια και την άλλη πλευρά. Αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι δεν είναι ευγενικό να έχεις τόσο λίγο φαγητό ώστε να αρχίσουν να μαλώνουν οι καλεσμένοι για το τελευταίο κομμάτι. Ή να τους έχεις καλέσει για να φάνε και να φύγουν πεινασμένοι. Στις άλλες περιπτώσεις ο καθένας κάνει ό,τι θεωρεί λογικό. Αν κάποιος θέλει να βγάζει τρεις πίτες και δέκα κέικ μαζί με έναν καφέ, ας το κάνει. Ο καθένας θα σχολιάσει το περιεχόμενο και την ποσότητα αναλόγως με το τι έχει συνηθίσει ως σωστό, όχι με το είναι το σωστό, γιατί αν βγάλουμε τις περιπτώσεις που ανέφερα πιο πάνω, όλα τα άλλα σωστά είναι. Αν ξαναγεμίζεις τα μπολ όταν αδειάζουν, νομίζω ότι είσαι εντάξει, γενικώς. Αν τα αφήνεις όλα άδεια θεωρώντας ότι όλοι έχουν χορτάσει, για μένα είναι ρίσκο. Νιώθω περισσότερη ασφάλεια ότι όλοι είναι οκ αν έχει μείνει φαγητό.

Οι συγγενείς του συντρόφου σου δεν είναι άγνωστοι, ξέρετε τι θεωρούν σωστό για έναν μπουφέ. Θα έλεγα να κάνετε αυτό που θεωρούν σωστό για να ξεκινήσετε ομαλά τις σχέσεις σας. Αφήστε την διεκδίκηση των ορίων σας για πιο σοβαρά θέματα. Ως οικοδεσπότες είναι ευγενικό να προσαρμόσετε αυτά που κάνετε σε τόσο σημαντικούς καλεσμένους. Βρείτε μια ισορροπία, έστω.

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

75 Comments
δημοφιλέστερα
νεότερα παλαιότερα
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
WordPress › Σφάλμα

Παρουσιάστηκε ένα κρίσιμο σφάλμα σε αυτόν τον ιστότοπό.

Μάθετε περισσότερα για την αποσφαλμάτωση του WordPress.