in

Αγαπητή «Α, μπα»: Μπορείς να προτείνεις κάποιο καλό βιβλίο για γονείς;

Τα παιδιά μου είναι 5 ετών και ενός

Τα παιδιά μου είναι 5 ετών και ενός ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Capture 62

Μπορείς να προτείνεις κάποια βιβλία parenting; Οσα εχουν πεσει στα χέρια μου ειτε απο τυχη ή απο ψαξιμο στο amazon ηταν ή πολυ αμερικάνικα ή repetitive. Τα παιδιά μου είναι 5 ετών και ενος. Δηλαδή δεν ψαχνω βιβλία για εφήβους, αλλα κατι να με βοηθήσει να μην προβάλλω στα παιδιά τα στερεότυπα με τα οποία μεγάλωσα εγω και να τα στηρίξω να αποκτήσουν αυτοπεποίθηση και δυναμισμό.

-Stelth

 

Τα βιβλία parenting συνήθως αναλύουν θέματα όπως το πώς να διαχειρίζεσαι κρίσεις, πώς να αντιμετωπίζεις αντιθέσεις, επαναστάσεις, πώς να δείχνεις ότι είσαι παρών, και άλλα τέτοια. Εσύ μιλάς για διαμόρφωση χαρακτήρα. Αυτό ξεκινάει από σένα: αν εσύ έχεις κουβαλάς στερεότυπα, δεν θα καταφέρεις να μην τα μεταφέρεις. Θα λες διάφορα θεωρητικά, αλλά οι πράξεις σου, τα σχόλια σου, αυτά που θα λες και θα κάνεις όταν δεν είσαι σε επιφυλακή, θα σε προδώσουν, και τα παιδιά θα το καταλάβουν αμέσως, και αυτό που θα καταφέρεις να κάνεις είναι να σταματήσουν να σε ακούν όταν μιλάς. Θα χάσεις κάθε αξιοπιστία. Για να τα στηρίξεις ώστε να αποκτήσουν αυτοπεποίθηση και δυναμισμό πρέπει να τα αγαπάς όπως είναι, και όχι όπως θα ήθελες να είναι, να τα βλέπεις, να τα αναγνωρίζεις ως αυτόνομους ανθρώπους, και αυτό έχει να κάνει με τις δικές σου προσδοκίες, και την διαχείριση τους.

Άρα, αυτό που χρειάζεσαι, για να είσαι απολύτως σίγουρος/η, είναι να κοιτάξεις μέσα σου και αν βλέπεις ελλείψεις, να ξεκινήσεις θεραπεία.

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

11 Comments
δημοφιλέστερα
νεότερα παλαιότερα
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
We were too greedy babe..
We were too greedy babe..
3 χρόνια πριν

Μου αρεσει πολυ η προταση να κανει κανεις συνεδριες οταν σκεφτεται να γινει γονιος και για να δει αν το θελει και πως το βλεπει και για να γλυτωσει το παιδι του απο προβολες κτλ.

Vada
Vada
3 χρόνια πριν

Όταν εύχομαι σε γονείς για τα παιδιά τους, τους λέω: ‘ να τα δεις όπως επιθυμούν τα ίδια’ (πολλοί γελάνε από αμηχανία). Γιατί το ‘όπως επιθυμείς ‘ ποτέ δεν το καταλαβα και μου την έδινε. Χωρίς να είμαι ούτε σοφή, ούτε η γ@ματη γονέας, πιστεύω ότι αυτό που οφείλουμε να κάνουμε είναι να τους δίνουμε εφόδια, αγάπη, κατανόηση και να αγκαλιάζουμε τις ανάγκες/επιθυμίες τους. Για τα στερεότυπα: νομίζω σε αυτό το σάιτ, οι περισσότεροι μεγαλώσαμε με αυτά και αποφασίσαμε να τα αποτινάξουμε. Αν δεν τους τα προβάλλεις, έχεις ήδη κάνει το σημαντικότερο βήμα. Επισκεπτόμασταν παιδοψυχολόγο για 4 χρόνια και τον… Διαβάστε περισσότερα »

Supergirl
Supergirl
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Vada

Χαχα! Και εγώ την ίδια ευχή κάνω πάντα! Και με κοιτάνε με βλέμμα απορίας, ότι και καλά μάλλον κάτι άλλο ήθελα να πω…

Skyler
Skyler
3 χρόνια πριν

Μεγαλώνοντας μέσα στην ελληνική οικογένεια του Μαρτίου Γιωσαφάτ και το Οι Φυλακές της Παιδικής μας Ηλικίας της Alice Miller

bella ciao
bella ciao
3 χρόνια πριν

Κι εγώ πιστεύω πως και τίποτα (που λέει ο λόγος) να μην πεις στα παιδιά σου, και μόνο από το παράδειγμά σου, τον τρόπο που ζεις τη ζωή σου, τις επαγγελματικές σου επιλογές, τη κοινωνική σου ζωή, θα “ακούσουν” χίλια δυο πράγματα. Εμένα αυτό που με προβληματίζει αρκετά, είναι το τί γίνεται με τα διάφορα θέματα που δεν έχουμε λύσει εμέις, αλλά δε θέλουμε επουδενί να περάσουμε στα παιδιά μας. Εγώ πχ και ο σύζυγος, έχουμε μία μη υγιή σχέση με το φαγητό και δε θα ήθελα με τίποτα να συμβεί το ίδιο με τα παιδιά μου. Συμβουλές τύπου “να… Διαβάστε περισσότερα »

Φούστα Κλαρωτή
Φούστα Κλαρωτή
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  bella ciao

Έχεις μεγάλο δίκιο σε αυτό που λες, bella ciao, είναι από τα πραγματα που με απασχολουν αρκετά. Πρέπει όμως να αποδεχτούμε ότι δε θα είμαστε σε όλα τέλειοι ως άνθρωποι ούτε ως γονείς 🙂

Φούστα Κλαρωτή
Φούστα Κλαρωτή
3 χρόνια πριν

είχε ανοίξει θέμα παρόμοιο στο forum https://ampa.lifo.gr/forums/topic/vivlia-gia-mellontikoys-goneis/

όπως είχα προτείνει και στη συζήτηση, θεωρώ πολύ καλό το εξης https://www.drdansiegel.com/books/the_whole_brain_child/
Μου το είχε κάνει δώρο φίλη νευροψυχολόγος. Μου άρεσε γιατί έχει εύπεπτη πληροφορία και αντιμετωπίζει το θέμα της ανατροφής από πιο “πρακτική” πλευρά αναλύοντας πώς δουλευει ο εγκέφαλος.

Γογγύλι
Γογγύλι
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Φούστα Κλαρωτή

(Σου έγραψα στο forum αλλα μιας και σε βρήκα κι εδω 🙂 ) Μια ερώτηση σχετικά μ αυτο το βιβλίο,
σκέφτομαι να το πάρω δώρο σε 2 διαφορετικές οικογένειες. Η μία με μωρό λίγων μηνών και η άλλη με παιδάκι 3 ετών. Θα είναι ταιριαστό για γονείς 3χρονου? Ή είναι για μικρότερες ηλικίες αυτό το βιβλίο?

Φούστα Κλαρωτή
Φούστα Κλαρωτή
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Γογγύλι

γεια σου Γογγύλι!ίσα ίσα είναι σε πολύ σωστή ηλικία για το 3χρονο μιας που εκεί εκδηλώνονται ξεσπάσματα και άλλες δηλώσεις ανεξαρτησίας των νηπίων και το βιβλίο μπορεί να βοηθήσει το γονιό να καταλάβει γιατί συμβαίνουν όλα αυτά και πώς να τα αντιμετωπίσει.

Γογγύλι
Γογγύλι
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Φούστα Κλαρωτή

Τέλεια! Σ ευχαριστώ πολύ που το μοιράστηκες! Είχα αμφιβολίες για το αν είναι σωστό να πάρω κάποιο παρόμοιο βιβλίο, πόσο μαλλον με τόσα που κυκλοφορούν… Οι οικογένειες είναι από πρώτα μου ξαδέρφια που έχουμε πολυ καλές σχέσεις, ήθελα κάτι που όντως μπορεί να τους βοηθήσει.

Sarty
Sarty
3 χρόνια πριν

Το “πολύ αμερικάνικα” μήπως είναι ένα ωραίο παράδειγμα στερεότυπου ας πούμε;