in

Αγαπητή «Α, μπα»: Η κοπέλα του αδερφού μου του αγοράζει ρούχα γιατί «δεν γίνεται να την κυκλοφορεί έτσι»

Δεν είπα την άποψή μου, είναι πολύ καψούρης για την ώρα και αναρωτιέμαι, μήπως όντως είναι στην κουλτούρα των Αλβανών όλα αυτά ή κάτι δεν πάει καλά; ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Καταγραφή 29

Μπαίνω αμέσως στο θέμα, ο αδερφός μου, 29 ετών και μικρότερος από εμένα, διατηρεί μία σχέση τους τελευταίους 5-6 μήνες. Φαίνονται πολύ καλά μαζί και τους χαίρομαι πάρα πολύ. Δεν ξέρω αν παίζει ρόλο αλλά να αναφέρω πως η κοπέλα είναι από την Αλβανία, 7-8 χρόνια μεγαλύτερή του, προσφάτως χωρισμένη με ένα παιδί στην εφηβεία. Πριν λίγο καιρό σε μια συζήτηση που είχαμε με τον αδερφό μου μου είπε ότι όλα τα καινούρια ρούχα, παπούτσια, πανωφόρια, αξεσουάρ που φοράει του τα αγοράζει εκείνη γιατί η ίδια λέει πως δε γίνεται να την κυκλοφορεί ο αδερφός μου με τα ίδια ρούχα συνέχεια, δεν είναι δυνατόν να έχει μόνο ένα μπουφάν (έτσι είπε εκείνη σύμφωνα με τον αδερφό μου), οπότε αφού εκείνος δεν έχει την οικονομική άνεση να αγοράζει συχνά καινούρια ρούχα, του τα δίνει εκείνη ως δώρο. Είπε μέχρι ότι θα του βάλει και σιδεράκια για να του ισιώσει τα δόντια αν χρειαστεί. Τον ρώτησα «εσύ πώς νιώθεις με αυτό;» και είπε ότι κι ο ίδιος νιώθει άβολα να κυκλοφορεί στη δουλειά και στη βόλτα με το ίδιο μπουφάν αλλά ο μισθός του είναι περιορισμένος και με αυτόν προσπαθεί να την πηγαίνει τις εκδρομές που η ίδια ζητάει και να της αγοράζει δώρα, που αν δεν το κάνει του τη λέει. Όταν του είπα ότι εγώ θα ένιωθα προσβεβλημένη με όλα αυτά, είπε ότι η ίδια του αναφέρει πως οι Αλβανίδες έχουν μάθει να τα λένε έξω απ’ τα δόντια (κι εδώ εξήγησα τη διαφορά ανάμεσα σε ειλικρίνεια και αγένεια). Δεν τον είδα να τον ενοχλεί όλο αυτό, σε δύο πράγματα έδειξε δυσαρέσκεια, όταν μου είπε ότι τον ζαλίζει γιατί εκείνη θέλει να μιλάνε συνέχεια στο τηλέφωνο αλλά ο ίδιος δεν προλαβαίνει να μιλάνε ανά μία ώρα και ότι τον πιέζει να γνωρίσει τους γονείς μας. Δεν είπα την άποψή μου, είναι πολύ καψούρης για την ώρα και αναρωτιέμαι, μήπως όντως είναι στην κουλτούρα των Αλβανών όλα αυτά ή κάτι δεν πάει καλά;

– η αδερφή

 

Προσπερνώντας τα αλλεπάλληλα κύματα ρατσισμού, τα στερεότυπα και τις επίπεδες και παιδικές εξηγήσεις και ερμηνείες που καταλήγουν και πάλι σε ρατσισμό, δεν βλέπω γιατί έχει σημασία τι είναι στην κουλτούρα «τους» και τι όχι. Για την ζωή του αδερφού σου μιλάμε, δεν κάνουμε κοινωνιολογική ανάλυση. Ή είναι οκ αυτό που ζει, ή δεν είναι. Για σένα, δηλαδή. Και εκεί κάπου τελειώνει το θέμα, γιατί ο αδερφός σου είναι 29 χρονών και εκτός του ότι είναι καψούρης, δεν είδα να ρώτησε την άποψή σου. Αντιθέτως, σε όλες σου τις αντιρρήσεις είχε μια απάντηση.

Αν ήταν ο αδερφός μου, δεν θα σκεφτόμουν πώς να πω τη γνώμη μου (που δεν μου ζήτησε), αλλά θα προσπαθούσα να καταλάβω τι πιστεύει ότι κερδίζει ή ότι έχει με αυτή τη σχέση. Κι εσύ με μπέρδεψες όμως, για να πω την αλήθεια, γιατί ξεκίνησες με το «φαίνονται πολύ καλά μαζί και τους χαίρομαι πάρα πολύ», οπότε τελικά δεν ξέρω ποια ακριβώς είναι η γνώμη σου. Ίσως θα σε βοηθούσε να μη τη σκέφτεσαι ως «αλβανίδα», αλλά ως κοπέλα του αδερφού σου.

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

54 Comments
δημοφιλέστερα
νεότερα παλαιότερα
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
Φαίδρα
Φαίδρα
3 χρόνια πριν

Εγώ θα ήθελα να δώσω μια άλλη οπτική στην ερώτηση. Η κοπέλα ρωτάει: η σύντροφος του αδερφού μου έχει αυτή τη συμπεριφορά απέναντί του. Εμένα μου φαίνεται χειριστική. Είναι όντως, ή μπορεί να αποδοθεί σε cultural gap?όχι ότι δεν μπορούν να ισχύουν και τα υπόλοιπα που λέγονται, αλλά έχω την αίσθηση ότι πολλές φορές βγάζουμε υπερβολικά σίγουρα συμπεράσματα από 10 γραμμές

Φαίδρα
Φαίδρα
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Φαίδρα

Η ίδια η κοπέλα του αδελφού το είπε. Το cultural gap μπορεί να είναι ότι στην κουλτούρα τους η γυναίκα είναι υπεύθυνη για την εμφάνιση του συντρόφου της, οπότε αφού είναι ευθύνη της, του το λέει ευθέως και όχι πλαγίως. Δε λέω ότι είναι έτσι, λέω πως μπορεί να είναι.

Nymphadora1736
Nymphadora1736
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Φαίδρα

Δεν είναι έτσι. Κανονικα για αυτούς είναι το αντίθετο. Η γυναίκα στηρίζεται για τα έξοδα της στο σύζυγο. Ακόμα και τώρα.

west.coast
west.coast
3 χρόνια πριν

Πες ακόμα μια φορά ότι είναι από την Αλβανία δεν το διαβάσαμε πολλές φορές μέσα στο κείμενό… επιστροφη στο σχολειο και στις ηλιθιες και προκατειλημμένες πεποιθησεις που προσπαθούσαν μερικοι καθηγητές να μας περάσουν..

Louise B.
Louise B.
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  west.coast

3 φορές το είπε. Αλλά φάνηκε σαν να το είπε 30000000000. Συμφωνώ με όσα είπες 👏👏👏👏

Woooo
Woooo
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Louise B.

Από πού είναι η κοπελιά, είπαμε?

Ατέρμονη_Ανία
Ατέρμονη_Ανία
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  west.coast

❤️

Madeline Ashton
Madeline Ashton
3 χρόνια πριν

Εγώ σήμερα πάντως έμαθα ότι θα έπρεπε να ντρέπομαι που έχω ένα μόνο μπουφάν και το φοράω κάθε μέρα στη δουλειά.

Fuchsia
Fuchsia
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Madeline Ashton

!!!
Ελα ντε!!
Κι εγω!! Το μονο που με σωζει ειναι οτι εγω δεν παω καθε μερα στη δουλεια..!

Femme Farfalle
Femme Farfalle
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Madeline Ashton

Εγώ θα έπρεπε να ντρέπομαι μάλλον ακόμα περισσότερο που έχω τρία άλλα φοράω μόνο το ένα! 😂

Supergirl
Supergirl
3 χρόνια πριν

Θα συμφωνήσω με τους υπόλοιπους σχολιαστές ότι υπάρχουν έντονα στοιχεία ρατσισμού στο κείμενό σου. Αν τα παραβλέψω όμως αυτά, έχω να πω πως η κοπέλα μου φαίνεται πολύ χειριστική. Και εγώ θα ανησυχούσα για τον αδερφό μου στη θέση σου, άσχετα από την εθνικότητα της κοπέλας. Δεν μπορώ να παραβλέψω ότι ο αδερφός βρίσκεται σε μία σχέση όπου δεν τον εκτιμούν γι’αυτό που είναι, αντίθετα προσπαθούν να τον αλλάξουν και επιπλέον του απαιτούν πράγματα που δυσκολεύεται να προσφέρει, όπως δώρα ή εκδρομές!! Και καταλαβαίνω πως αυτό είναι που ενοχλεί και σένα, και στην προσπάθειά σου να το εξηγήσεις επαναλαμβάνεις αντιλήψεις… Διαβάστε περισσότερα »

We were too greedy babe..
We were too greedy babe..
3 χρόνια πριν

Το δικο σου ρατσιστικο παραληρημα ας το αφησω στην ακρη.Οπως και τα στερεοτυπα ειναι μεγαλυτερη εχει παιδι κτλ. Τα ρατσιστικα στερεοτυπα του αδερφου σου “οι αλβανοι τα λενε εξω απο τα δοντια!”ας τα αφησω να μη χαλασουμε τις καρδιες μας. Το χειροτερο ολων ειναι οτι δεν χαιρεσαι για τον αδερφο σου που ντρεποταν με το ιδιο μπουφαν αλλα δεν εβγαινε οικονομικα και η κοπελα του η Αλβανιδα του αγορασε αλλο. Κατι κακο υποκρυπτεται. Ειμαι σιγουρη αν ηταν η κοπελα του η Ολλανδεζα και εκανε ακριβως τα ιδια δεν θα χες κανενα απολυτως θεμα.

tsoupra
tsoupra
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  We were too greedy babe..

αναφέρει πως η ίδια είπε ότι “οι Αλβανίδες έχουν μάθει να τα λένε έξω απ’ τα δόντια” όχι ο αδερφός πάντως….

Nymphadora1736
Nymphadora1736
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  We were too greedy babe..

Εγώ πιστεύω οτι θα ειχε γιατί πάλι κομπλεξική θα ηταν

Manouri marmelada
Manouri marmelada
3 χρόνια πριν

Σε καθαρά συμπεριφορικό επίπεδο δυστυχώς ο ρατσισμός στην κοινωνία μας υπάρχει σε υψηλότατο ποσοστό.
Στη συγκεκριμένη περίπτωση όμως, όταν ο αδερφός ρώτησε την κοπέλα του «γιατί συμπεριφέρεσαι έτσι;», εκείνη απάντησε : «γιατί έτσι κάνουν οι Αλβανοί». Η ίδια έθεσε εθνικό προσδιορισμό στην απάντηση της. Η γραφούσα απλά αναρωτιέται αν αυτή η απάντηση ισχύει.

BabyDoll
BabyDoll
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Manouri marmelada

H κοπέλα αυτή, ανεξαρτήτου καταγωγής μου φαίνεται κάπως χειριστική. Χρησιμοποιεί την καταγωγή της ως δικαιολογία για την συμπεριφορά της και έχει έναν γκόμενο μικρότερο που τον ντύνει και τον “πλάθει” όπως θέλει. Δεν βλέπω πολύ μέλλον αλλά εφ όσον ο αδερφός προς το παρόν περνάει καλά σε γενικές γραμμές μέχρι να μην θέλει να είναι μαζί. Και η γραφούσα δεν αναρωτιέται γι αυτό… φαντασου να λέει έτσι είμαστε εμείς οι γυναίκες, θα αναρωτιόταν η γραφούσα αν όλες οι γυναίκες είναι έτσι επειδή το είπε εκείνη; Αυτή η λογική είναι πολλή παιδιάστικη.

Alexandra
Alexandra
3 χρόνια πριν

Με θυμώσεις να ξέρεις.Οχι δεν είναι όλοι οι Αλβανοί έτσι και επειδή δεν βρίσκω λεπτό τρόπο να στο πω,δε σου πέφτει λογαριασμός τι κάνει ο αδερφός σου στα 29 του με τη σχέση του ,εφόσον δεν κινδυνεύει η υγεία του ή η ζωή του κι εφόσον δε σου ζήτησε βοήθεια!Φαντάσου να μην τους χαιροσουν δηλαδή!

S. Hamilton
S. Hamilton
3 χρόνια πριν

Θα του βάλει μέχρι και σιδεράκια;; Επικίνδυνη πίστα εκτός αν είναι οδοντίατρος η κοπέλα. Αλλά να μου το θυμηθείς…αυτή μέχρι και μουστάκι θα τον βάλει να ξυρίσει!

poua rige
poua rige
3 χρόνια πριν

Αλήθεια τώρα γιατί δεν απορείς κάθε φορά που γνωρίζεις Έλληνα η Ελληνίδα αν αυτή είναι η συμπεριφορά του λόγω εθνικότητας; Όχι δεν είναι γιατί είναι αλβανιδα και δεν ξέρω καν από που προέκυψε αυτό το συμπέρασμα. Και εσύ και ο αδερφός σου την έχετε αυτή την τάση από ότι βλέπω. Λες είναι στην κουλτούρα των αλβανων να είναι πιεστικοι και πρηχτιδες; Ωραία άποψη… Αν σου πω ότι έχω φίλη από την Αλβανία η οποία δεν τα αντέχει όλα αυτά και είναι το ακριβώς αντίθετο, αν τη γνώριζες, θα έλεγες ότι είναι στην κουλτούρα της εθνικοτητας η εκεί δεν θα αποδώσεις… Διαβάστε περισσότερα »

Femme Farfalle
Femme Farfalle
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  poua rige

Κι αν είναι να στερεοτυπήσουμε και να βγάζει ο καθένας μας συμπέρασμα ανάλογα με την προσωπική του εμπειρία, να πω κι εγώ ότι με όσους Αλβανούς είχα οικονομική συνδιαλλαγή, ήταν όλοι ΚΥΡΙΟΙ, καλοπληρωτές, εντιμότατοι και ευγενεστατοι.
Αυτό δε σημαίνει ότι είναι όλοι έτσι, αλλά αν θέλουμε Σόνι και καλά να πούμε κάτι για την κουλτούρα τους, εγώ βλέπω νοικοκυριλίκι και ευγένεια. Άλλος βλέπει από ανεντιμότητα έως και εγκληματικότητα.
Ας αφήσουμε τις εθνικές ταυτότητες κι ας κοιτάξουμε τις προσωπικότητες. Γιατί ως γνωστόν κι εμείς οι Έλληνες είμαστε και γ@μω τα παιδιά πάντα και στα πάντα. Πφφφφ….

Maggie
Maggie
3 χρόνια πριν

This boy got his sugar mommy!