in

Αγαπητή «Α, μπα»: Πόσο ελεύθερα και αυτόνομα μπορώ να αποφασίζω για το παιδί μου, ανεξάρτητα από τα παιδιά του συντρόφου μου

Ο σύντροφός μου έχει παιδιά από τον προηγούμενο γάμο του. Η μεταξύ μας σχέση είναι πολύ καλή και κάνουμε σχέδια για ένα κοινό μέλλον

Ο σύντροφός μου έχει παιδιά από τον προηγούμενο γάμο του. Η μεταξύ μας σχέση είναι πολύ καλή και κάνουμε σχέδια για ένα κοινό μέλλον ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Capture 1

Αγαπητή Α, μπα και σχολιαστές, το ερώτημά μου είναι προς το παρόν θεωρητικό. Ο σύντροφός μου έχει παιδιά από τον προηγούμενο γάμο του. Η μεταξύ μας σχέση είναι πολύ καλή και κάνουμε σχέδια για ένα κοινό μέλλον. Μέσα στα -απώτερα μελλοντικά- σχέδια αυτά είναι και ένα (ακόμη) παιδί. Δεν έχω γύρω μου παραδείγματα μικτής οικογένειας και ο προβληματισμός μου είναι ο εξής: Πόσο ελεύθερα και αυτόνομα μπορώ να αποφασίζω για το παιδί μου, ανεξάρτητα από τα παιδιά του συντρόφου μου? Και εξηγούμαι, γιατί δε βγαίνει νόημα. Για παράδειγμα, αν εγώ κάποτε θέλω να κάνω δώρο ένα αυτοκίνητο στο παιδί μας στα 18 (και μιλάω για τέτοια οικονομικά μεγέθη όχι απλά, καθημερινά) θα πρέπει να συνυπολογίσω (ως επιχείρημα) ότι επειδή τα αδέρφια του δεν πήραν αυτοκίνητο σε αυτή την ηλικία, πχ, θα νιώθουν ριγμένα? Καταλαβαίνω ότι ο σύντροφός μου θα θέλει να είναι δίκαιος με όλα του τα παιδιά αλλά πρέπει να ακολουθώ το parenting style που είχε στην πρότερη οικογένειά του για να μην προκύψουν ανισότητες? Don’t get me wrong, τα αγαπώ αυτά τα παιδάκια, έχουν όμως άλλους να αποφασίζουν για αυτά. Η αφορμή για το overthinking ήταν μια φωναχτή σκέψη/άγχος του συντρόφου μου πώς θα νιώθουν τα παιδιά του που το -πιθανό μελλοντικό- αδερφάκι τους θα τον έχει τα βράδια να κοιμούνται μαζί ενώ εκείνα, κατά το πλείστον, όχι.

-Ένα θεωρητικό ερώτημα σε ένα υποθετικό πιθανό πρόβλημα

 

Κάθε οικογένεια αποφασίζει μόνη της τι είδους οικογένεια θέλει να είναι. Δεν υπάρχει ένας τρόπος για να ενωθούν δυο οικογένειες, για την ακρίβεια, κάθε περίπτωση είναι διαφορετική, γιατί η ένωση είναι διαφορετικών ανθρώπων κάθε φορά. Και δεν είσαστε μόνοι σας. Δεν βάζεις στην εξίσωση την άλλη γυναίκα – ποιος είπε ότι θα θέλει να συμπεριλαμβάνονται τα παιδιά της στα δικά σας σχέδια;

Με λίγα λόγια, αυτές οι συζητήσεις πρέπει να γίνουν με τον σύντροφο σου. Δεν είναι overthinking, είναι μια πολύ σοβαρή κουβέντα που πρέπει να γίνει πριν έρθει άλλο παιδί. Αν έχει τύψεις από τώρα, πρέπει να τις επεξεργαστεί και να τις τακτοποιήσει, πριν ξαναγίνει πατέρας. Αν δε μπορείτε να το κάνετε τώρα μεταξύ σας, δεν θα ήταν άσχημη ιδέα να πάει (πάτε) σε έναν ψυχολόγο για να βγει στην επιφάνεια ό,τι υπάρχει από κάτω, μια ώρα αρχύτερα. Έχουν γίνει πολύ μεγάλα λάθη λόγω αυτού του είδους τις τύψεις, και δεν βγαίνει κανείς κερδισμένος αν δεν κάνετε τίποτα τώρα και αργότερα αυτοσχεδιάσετε.

Kαλύτερα να μην βασίζεστε στο να πάει καλά από μόνο του, χωρίς να κάνετε απολύτως τίποτα για να προετοιμαστείτε. Όχι επειδή είσαστε εσείς ειδικά ανίκανοι ή κάτι τέτοιο, αλλά επειδή η κατάσταση είναι περίπλοκη.

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

23 Comments
δημοφιλέστερα
νεότερα παλαιότερα
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
Maggie
Maggie
4 χρόνια πριν

Καλά λύσε πρώτα τα απλά και καθημερινά και μετά βλέπεις τι θα κανεις αν γίνει 18. Εδώ ο σύντροφος σου έχει τύψεις πριν καν ξεκινήσετε, μην προτρέχεις, έχεις αλλά προβλήματα να λύσεις πρώτα. Συγνώμη που τα γράφω όλα ελληνικά.

tsatsara
tsatsara
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Maggie

Νομίζω θα πάθω τιποτα από το γέλιο.
Σχεδον δεν αναπνέω!
Τί σφάξιμο με το γάντι ήταν αυτό…
(Σόρρυ για το άσχετο της υπόθεσης)

Maggie
Maggie
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  tsatsara

Γάντι! Στου κρεμασμένου το σπίτι δε μιλάνε για σχοινί χαχαχα 🤪😁

Εντελβάις
Εντελβάις
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Maggie

Maggie στο χωριό μου είχαμε άλλο parenting style. Ακόμα θυμάμαι τη μάνα μου να ετοιμάζει κάτι νερόβραστες φακές μέρες που είναι και να μας λέει: Don’t get me wrong! Θα σας τηγανήσω και πατάτες σε λίγο. Αχ. Συγκινήθηκα.

Maggie
Maggie
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Εντελβάις

Χαχα Εντελβάις, γελάω γιατί η μαμά μου όντως μεγάλωσε στη Νέα Υόρκη και μας έλεγε κάτι τέτοια συνέχεια 😁

Εντελβάις
Εντελβάις
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Maggie

Ααααα και τώρα απαντάς σε απλά ελληνικά;; Κάτι πήγε πολύ λάθος με σένα 😁😁

Maggie
Maggie
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Εντελβάις

Πώς το λέτε εσείς εδώ γιατί ξεχνάω πώς το λέμε εμείς εκεί: έτσι πήγε 😄😄

Granita Lemoni
Granita Lemoni
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Maggie

Maggie, επισήμως σε αγαπώ!
Εν τω μεταξύ, δεν ξέρω μου κάθισε κάπως άσχημα το ” αν ΕΓΩ κάποτε θέλω να κάνω δώρο ένα αυτοκίνητο στο παιδί μας στα 18″. Δηλαδή ο πατέρας του παιδιού δεν πρέπει να εκφέρει άποψη για το θέμα; Άσχετα με το αν υπάρχουν παιδιά ή όχι από προηγούμενο γάμο το ΕΓΩ και όχι το ΕΜΕΙΣ στη διαπαιδαγώγηση των παιδιών (πριν καν αυτά γεννηθούν, μάλιστα) δεν μου φαίνεται πολύ στέρεη βάση για υγιείς οικογενειακές σχέσεις.

Maggie
Maggie
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Granita Lemoni

Granita μου🥰!
Εμένα μου έκατσε στραβά το « Don’t get me wrong, τα αγαπώ αυτά τα παιδάκια». Ξέρω ότι λέει ότι τα αγαπά, αλλά σα να το ζει για να το λέει μόνο.

Πήγασος
Πήγασος
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Maggie

Γελασα με το σχολιο πραγματικά. Τα υπολοιπα σχολια ομως που ακολουθησαν με προβλημάτισαν. Μου έκαναν πολυ Mean Girls και μαλιστα δίχως λογο. Η δουλειά μου απαιτεί 60% ενασχόληση με την αγγλική, η δε διασκέδαση μου κι ενημερωση μου προέρχεται 97% απο αμερικα. Πολλάκις μου ξεφεύγουν λεξεις στα αγγλικά ή ενίοτε, αν και πιο σπαμια, ακομα χειρότερα μου έρχεται πρωτα η λεξη στ αγγλικά κι επειτα στα ελληνικα. Ουτε καλο ειναι, ουτε κακό. Ειναι αυτο που είναι. Απόρροια τής παγκόσμιοποιησης. Που να δειτε οι νεες γενιές που ειναι τιγκα στο Tik Tok και διαβάζουν buzzfeed και tmz για τα κουτσομπολιά τους.… Διαβάστε περισσότερα »

Ladida
Ladida
4 χρόνια πριν

Θεωρω ότι είναι καλύτερο για ολους τα παιδιά από την προηγούμενη σχέση να αντιμετωπίζονται ως μέλη της οικογένειας και όχι ως φιλοξενούμενοι που θα μείνουν στο σπίτι το Σαββατοκύριακο και μετά θα μείνει μόνη της η οικογένεια. Μπορεί καποιες φορές τα μεγαλύτερα παιδάκια να σου φαινονται σα βάρος, μπορει να σε εκνευρίζουν όταν είναι άτακτα επειδή ζηλεύουν το μωρό ή όταν πρέπει να τα πάρεις μαζί ενώ θες να πας ένα ταξίδι με τον άντρα σου και το παιδί σου μόνο. Σκεψου όμως ότι αυτή είναι τώρα η οικογένεια σου, αυτά τα παιδιά είναι τα αδέλφια του παιδιού σου. Το… Διαβάστε περισσότερα »

πόντια ιντερνάσιοναλ
πόντια ιντερνάσιοναλ
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Ladida

Πόσο σωστά και ωραία τα είπες, ως συνήθως βέβαια, απλώς με τα παιδιά έχω ευαισθησία 🙂

Ladida
Ladida
4 χρόνια πριν

Σε ευχαριστώ πολύ Ποντια 😘
Έτυχε τον τελευταίο καιρό να έχω στον ευρύτερο κύκλο μου μια τέτοια οικογένεια που εκανε ένα μωράκι ενω ο πατερας έχει ήδη παιδί από προηγούμενο γάμο και στεναχωριέμαι πολύ όταν βλέπω ένα παιδάκι 5 χρόνων να αντιμετωπίζεται ως εισβολέας που απειλεί την οικογενειακή ευτυχία επειδή οπως κάθε παιδάκι ζηλεύει φυσιολογικά το αδερφάκι του.

AllesGoed
AllesGoed
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Ladida

Αχ έχω και εγώ τέτοια λυπηρά παραδείγματα από τον κύκλο μου. Κάτι Χριστούγεννα ζήτησαν από τους παππούδες να πάρουν τον μεγάλο (από τον πρώτο γαμο) σε άλλο δωμάτιο για να ανοίξει τα δώρα Ο μικρός και να είναι μόνο “η οικογενεια” στις φωτογραφίες. Άλλο παράδειγμα πριν 2 εβδομάδες, η μεγάλη κόρη πέρασε όλο το σαββατο εκτός σπιτιού (του μπαμπα και της νεας οικογενειας τους) χτυπώντας τις πόρτες από τα γειτονακια για να παίξουν μέχρι αργά το απογευμα. Ένα ακομα παιδί που δεν νιώθει ευπρόσδεκτο στο σπίτι. Όλοι αυτοί είναι φίλοι μας (οι πρώην φίλοι μας όσον αφορά τους μπαμπάδες με… Διαβάστε περισσότερα »

Εντελβάις
Εντελβάις
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  AllesGoed

Πολύ στενάχωρες καταστάσεις περιγράφεις. 😥😥 Υπάρχουν κι αυτοί που επιλέγουν να μη φέρουν παιδιά στον κόσμο στους δεύτερους γάμους τους και τείνω να πιστέψω ότι κάνουν την ασφαλέστερη επιλογή. Είναι τρομερά δύσκολο να συνυπάρξουν αρμονικά όλα αυτά τα μέλη.

Εντελβάις
Εντελβάις
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Ladida

Όσο δίκιο έχεις Ladida τόσο μου φαίνονται ακατόρθωτη αυτή η ισορροπία που περιγράφεις. Χαρά στο κουράγιο όσων μπλέκουν με χωρισμένους με παιδιά, εγώ θα έφευγα τρέχοντας.

I_am_the_law
I_am_the_law
4 χρόνια πριν

Τα άλλα παιδιά θα έχουν δικαίωμα διατροφής από τον πατέρα. Αυτό καθορίζεται. Όπως και τα κληρονομικά. Από εκεί και πέρα, ανάλογα με τις δικές σου, και δικές του, οικονομικές δυνατότητες θα μεγαλώσετε το άλλο παιδί. Δύσκολα θα καταφέρετε να πάρετε αυτοκίνητα και στα τρία, εκτός αν είστε πολύ ευκατάστατοι, εκτός αν αρχίσετε να πουλάτε σπίτια για να πάρετε αμάξι στο ένα. Εκεί ναι, θα αδικηθούν τα άλλα παιδιά. Αυτό είναι θέμα του συζύγου σου. Θεωρητικά, ένας γονιός θα έπρεπε να θέλει να παρέχει τα ίδια σε όλα τα παιδιά του. Πρακτικά, και εδώ διαβάζουμε ότι υπάρχουν παιδιά που αδικούνται μέσα… Διαβάστε περισσότερα »

Cutelover
Cutelover
4 χρόνια πριν

Συμφωνώ φυσικά με την απάντηση. Είναι στο χέρι του άνδρα της αλλά και εκείνης να μην νιώθουν τα παιδιά αδικημένα. Δεν χρειάζεται να νιώθουν τύψεις επειδή θα κάνουν και ένα παιδί μαζί,τη στιγμή που πάντα θα είναι παρόντα και τα παιδιά του. Μόνο μια παρατήρηση για το δεύτερο σκέλος του σχολίου. Δεν σημαίνει ότι η αγορά και συντήρηση ενός αυτοκινήτου από τους γονείς, όταν το παιδί είναι 18, το κάνει και κακομαθημένο. Καλώς ή κακώς ζούμε σε μια εποχή που οι γνώσεις οδήγησης και μάλιστα καλής είναι απαραίτητες. Πολλοί νέοι φοιτητές μένουν σε περιοχές χωρίς συγκοινωνία και ένα αμάξι είναι… Διαβάστε περισσότερα »

πόντια ιντερνάσιοναλ
πόντια ιντερνάσιοναλ
4 χρόνια πριν

Συμφωνώ με την απάντηση, χρειάζεται η συζήτηση, αλλά το overthinking πρέπει, οφείλει, είναι φρονιμότερο, λογικότερο, να το κάνει ο σύντροφος σου. Τα παιδιά πατάνε πάντα στις ενοχές που δείχνει να έχει ο γονιός, στην αβεβαιότητα και την ανασφάλεια που αισθάνεται και που τα παιδιά την αφουγκράζονται, για να απαιτούν. Ο δικός μου πατέρας, στα οικονομικά υπήρξε λογικός και δίκαιος. Στοργή όμως, μόνο σ’εμένα έδειξε και αυτό οφειλόταν καθαρά στο ότι όταν γεννήθηκα εγώ, ήταν πολύ πιο χαλαρός γιατί είχε στρωθεί μια χαρά η δουλειά του, είχε ξεχρεώσει το σπίτι μας και γενικά, δεν τον έτρωγαν οι έγνοιες που είχε όταν… Διαβάστε περισσότερα »

Evil
Evil
4 χρόνια πριν

Μου εκανε εντυπωση το παραδειγμα. Κατ αρχας πως ξέρεις οτι τ αδερφια του δεν θα εχουν παρει αυτοκινητο στα 18? Ξερεις οτι δεν εχει σκοπο να τα βοηθησει και εχεις προαποφασισει οτι για το δικο σας θα το κάνεις μόνη σου? Πολυ κουφό παραδειγμα μου φαινεται που δείχνει οτι δεν τον εχεις και πολύ στο πλάνο σου, δεν πιστευεις οτι μπορεί/θέλει να προσφέρει, επίσης δεν υπολογιζεις τη μάνα των άλλων παιδιών.. Περίεργη φάση.

Γογγύλι
Γογγύλι
4 χρόνια πριν

Πολύ σωστό αυτό για το αμάξι. Εγώ όμως πιστεύω πως οι γονείς θα πρέπει να δώσουν μέρος του ποσού για το αμάξι και όχι όλο δώρο. Δε μου κάθεται καλά. Αλλά μέχρι τότε ποιος ζει ποιος πεθαίνει…

Looking forward
Looking forward
4 χρόνια πριν

Οι ισορροπίες είναι λεπτές και δικαίως ο άντρας σου σκέφτεται όλες τις παραμέτρους. Πώς θα μπορούσε άλλωστε να μην αναρωτηθεί πως θα νιώσουν τα παιδιά του! Όπως και να έχει πρέπει πάντα στις σκέψεις και στις αποφάσεις του να βάζει στην εξίσωση όλα τα παιδιά. Και δεν είναι μόνο τα υλικά αγαθά που πρέπει να υπολογίσετε, αυτά απλά είναι τα οφθαλμοφανή. Με καλή επικοινωνία και χωρίς λογοκρισία στις σκέψεις του θα βρείτε τη λύση!

Lou
Lou
4 χρόνια πριν

Νομιζω εχει μεγαλη σημασια να εχετε κοινες αξιες σχετικα με την ανατροφη ενος παιδιου.