in

Αγαπητή «Α, μπα»: Ήταν ρατσιστικό που της είπα ότι μου θυμίζει μια μαύρη ηθοποιό;

Με το που έκανα αυτό το σχόλιο οι κοπέλες έπαθαν σοκ και άρχισαν να γελάνε αμήχανα, δίνοντας μου να καταλάβω ότι ήταν λάθος που την είχα συγκρίνει με μία ηθοποιό επειδή ήταν μαύρη

Με το που έκανα αυτό το σχόλιο οι κοπέλες έπαθαν σοκ και άρχισαν να γελάνε αμήχανα, δίνοντας μου να καταλάβω ότι ήταν λάθος που την είχα συγκρίνει με μία ηθοποιό επειδή ήταν μαύρη ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

αρχείο λήψης

Αγαπητή α, μπα Τις προάλλες έγινε ένα περιστατικό που με προβλημάτισε ιδιαίτερα. Είμαι 25 χρονών και κάνω μεταπτυχιακό στον κινηματογράφο σε μία μικρή πόλη της Αγγλίας. Σε ένα συγκεκριμένο μάθημα (φεμινισμός και κινηματογράφος) έχω, μεταξύ άλλων, στη τάξη μου και μία παρέα κοριτσιών εκ των οποίων οι τρεις είναι αγγλίδες και η μία είναι αμερικανίδα και μαύρη (το αναφέρω φυσικά επειδή έχει σημασία για την ιστορία). Ενώ δεν κάνουμε παρέα σε κάθε μάθημα θα προκύψει να συζητήσουμε για διάφορα θέματα, κυρίως σειρές και ταινίες και μπορεί να κοροϊδέψουμε ο ένας τον άλλο (πχ. να τους πω εγώ ότι μου αρέσει το Grey’s Anatomy, να με κοροιδεύουν ότι δεν είναι ωραίο, να τις κοροϊδεύω εγώ για μία ταινία που μπορεί να τους άρεσε) κλπ και γελάμε. Σε ένα μάθημα λοιπόν εκεί που μιλούσαμε γυρνάω στην κοπέλα από την Αμερική και της λέω “πωπω μου θυμίζεις την τάδε ηθοποιό από αυτή τη ταινία”. Εννοούσα καθαρά εξωτερικά και ήταν μία μαύρη ηθοποιός, γενικά βλέπω πολλές ταινίες και μου συμβαίνει συχνά να μου θυμίζει κάποιος έναν ηθοποιό και δεν μου έχει τύχει ποτέ μέχρι στιγμής να προσβληθεί επειδή του το πα. (Εντάξει, εκτός κι αν είναι κάποιος πχ. που θεωρείται άσχημος, οπότε και το κρατάω για τον εαυτο μου, αλλά σ αυτή τη περίπτωση δεν ισχύει γιατί και η κοπέλα και η ηθοποιος που της είπα είναι εμφανίσιμες). Με το που έκανα αυτό το σχόλιο οι κοπέλες έπαθαν σοκ και άρχισαν να γελάνε αμήχανα, δίνοντας μου να καταλάβω ότι ήταν λάθος που την είχα συγκρίνει με μία ηθοποιό επειδή ήταν μαύρη. Η κοπέλα φαινόταν ότι είχε έρθει σε πολύ δύσκολη θέση, έχασε τα λόγια της. Εγώ όμως δεν το έκανα επειδή ήταν μαύρη, αλλά επειδή πράγματι μου τη θύμισε. Να πω ότι είμαι ο μόνος άντρας της τάξης (και λευκός). Δεν ξέρω, αισθάνθηκα κατευθείαν πολύ άσχημα, προσπάθησα κάπως να το φτιάξω αλλά το έκανα χειρότερο (της λέω την έχεις δει τη ταινία, μου λέει είμαι μαύρη κοπέλα στην Αμερική φυσικά και την έχω δει). Στη συνέχεια του μαθήματος η κοπέλα μου μίλαγε, είπα κάτι για το μάθημα και συμφώνησε μαζί μου, δηλαδή δεν μου έδειξε ότι είχε νευριάσει, αλλά ταυτόχρονα σκέφτομαι μήπως απλά φοβήθηκε να γίνει δυσάρεστη και προσποιήθηκε ότι το ξεπέρασε. Ήθελα στο τέλος να την πιάσω και να της πω ότι δεν ήθελα να σε κάνω να νιώσεις άσχημα, αλλά αισθάνθηκα λίγο περίεργα γιατί δεν κατάλαβα τι έκανα λάθος. Κι εμένα έχει τύχει κάποιος να μου πει ότι του θυμίζω τον χ ψ γκει ηθοποιό, αλλά δεν με πειράζει παρ’ όλο που ξέρω ότι συνειρμικά του το θύμισα επειδή είμαι κ εγώ γκέι. Δηλαδή αντικειμενικά απ’ τη στιγμή που μίλησα για εξωτερική εμφάνιση δεν θα ήταν κουλό να μου θυμίσει μία ηθοποιό λευκή; Δεν ξέρω καν γιατί με προβλημάτισε τόσο πολύ, ίσως επειδή έχω βρεθεί τόσες πολλές φορές σε κατάσταση που κάποιος μου λέει κάτι ομοφοβικό άθελά του και με στεναχωρεί που δεν θα ήθελα ποτέ να το κάνω αυτό σε κάποιον. Αλλά όσο το σκέφτομαι τόσο δεν θεωρώ ότι το έκανα. Πιστεύεις ότι ήταν ρατσιστικό αυτό που είπα;

 

Όχι.

Θα σου πρότεινα όμως να ρωτήσεις την ίδια σχετικά με το πώς ένιωσε, και γιατί το ένιωσε. Άσε τη να μιλήσει, χωρίς να επείγεσαι να αποδείξεις ότι δεν έκανες κάτι λάθος. Μπορεί να μην έκανες τίποτα λάθος, και να ένιωσε άβολα παρ’όλα αυτά – όχι εξαιτίας σου. Είναι μια ευκαιρία για μια κουβέντα που θα σου φανεί χρήσιμη.

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

34 Comments
δημοφιλέστερα
νεότερα παλαιότερα
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
miakotara
miakotara
4 χρόνια πριν

Προσωπικά δε μου φαίνεται κάτι προσβλητικό. Ειδικά αν η ηθοποιός που ανέφερες είναι Χάλι Μπέρι ή η Λουπίτα Νιόνκγο <3.
Το αναφέρω, γιατί κάποτε μια συμφοιτήτρια μου μου είχε πει: "κάτσε να δεις ποια μου θυμίζεις, μια παλιά ηθοποιό" και εκεί που περίμενα να ακούσω ότι μοιάζω με την Όντρεϊ Χέπμπορν, μου είπε ότι της θυμίζω τη Γιωργία Βασιλειάδου.

Μανδάμ Φρου Φρου
Μανδάμ Φρου Φρου
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  miakotara

Μαίρη Σκόρδου, εσύ; xD

Η γλυκούλα η συμφοιτήτρια λες να εννοούσε ότι μοιάζετε στο ταπεραμέντο;

miakotara
miakotara
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Μανδάμ Φρου Φρου

Δεν ξέρω τι εννοούσε, γιατί γενικά δεν είμαι φαν των παλιών ελληνικών ταινιών και αρχικά χαμογέλασα, δεν κατάλαβα ποια είναι.
Μετά την έψαξα και προσπαθούσα να πείσω τον εαυτό μου ότι δεν εννοούσε αυτήν, αλλά κάποια νεοφερμένη καλλιτέχνιδα αλλά όχι, είχε πει ξεκάθαρα “παλιά ηθοποιός”.
Στο ταπεραμέντο επίσης δε νομίζω, γιατί έδειξε με το χέρι της το πρόσωπο.
Από όπου κι αν το πιάσω βρωμάει…

Μανδάμ Φρου Φρου
Μανδάμ Φρου Φρου
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  miakotara

Στην αδερφή μου μια εποχή λέγανε ότι μοιάζει στην Ουρανία Μιχαλολιάκου (666 the number of the beast). Ένας ταξιτζής της είχε πει πως είναι ίδια η Ελένη Λουκά (γλυκούλης- η αδερφή μου τραυματίστηκε τόσο ψυχολογικά, που έκοψε μαλλί και δεν αποχωρίζεται το καρεδάκι της από τότε) κι ένας ξάδερφός μας κάποτε της είχε πει «πωπω ρε ‘συ μπήκα στο δωμάτιο και όπως σε είδα, νόμιζα πως είσαι η Άννα Μαρία Παπαχαραλάμπους». Εμείς κρατάμε βέβαια μόνο την τελευταία σύγκριση, καθώς αντικειμενικότατα είναι η μόνο που έχει βάση ΧD

Tawn Tawn
Tawn Tawn
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Μανδάμ Φρου Φρου

Ε τώρα έχω την περιέργεια να δω την αδερφή σου!

Μανδάμ Φρου Φρου
Μανδάμ Φρου Φρου
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Tawn Tawn

Καλέ, ίδια η Άννα Μαρία λέμε.
Σοβαρά τώρα, με τον σπόρο του διαβόλου μοιάζουν μόνο στο ότι έχουν 1 στρέμμα μάγουλο η καθεμία.

Με τη Λουκά καμία σχέση (απλώς η αδερφή είχε τότε μακριά μαλλιά και φορούσε και γυαλιά μυωπίας).

Με την υπέρτατη θεάρα, όχι ότι μεροληπτώ επειδή είναι αδερφή μου,αλλά με 7 βαθμούς μυωπίας είναι φτυστές.

Tawn Tawn
Tawn Tawn
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Μανδάμ Φρου Φρου

Χαχαχαχα ο σπόρος του διαβόλου… Χαρακτηρισμός to the point!

Εντελβάις
Εντελβάις
4 χρόνια πριν

Κάπου χαθήκαμε στην πολιτική ορθότητα.

Karlee
Karlee
4 χρόνια πριν

“μήπως φοβήθηκε να γίνει δυσάρεστη” εντάξει, σε αγάπησα 😊❤️

luckystrike
luckystrike
4 χρόνια πριν

Νομίζω αμήχανη την έκαναν την κατάσταση οι άλλες κοπέλες που χασκογέλασαν. Το χασκόγελο μου δείχνει μία στάση τύπου κάνω ότι δε βλέπω ότι είσαι μαύρη. Αλλά στο μυαλό μου σε βλέπω ξεχωριστά. Και ήταν σαν εσύ να είπες να ξέρουμε όλοι πως είσαι μαύρη. Αν ήταν όντως κουλ δε θα γελούσαν. Θα έλεγαν, αν ναι ρε καλά λες πως δεν το ‘χαμε δει ή που την είδες μωρέ την ομοιότητα. Εκείνη είναι κοντή και γεματούλα η τάδε ψηλή κι αδύνατη. Π.χ. λέμε τώρα

IrisPrismatica
IrisPrismatica
4 χρόνια πριν

Εσένα αδιαμφισβήτητα ούτε η σκέψη σου ούτε η πρόθεσή σου ενείχε ρατσισμό. Απλώς -σε αντίθεση με τους γκέι- οι μαύροι έχουν ένα λόγο παραπάνω να μυγιάζονται επειδή κλασικό ρατσιστικό στερεότυπο είναι ακριβώς το ότι “όλοι έχουν ίδια φάτσα”. Και οι ρατσιστές συχνά τους βρίσκουν όντως ίδιους. Έχει και ιδιαίτερα τραγικές προεκτάσεις αυτό το θέμα, αφού μέχρι και καταδίκες για εξαιρετικά σοβαρά εγκλήματα έχουν ενίοτε στηριχτεί σε μαρτυρίες αυτοπτών μαρτύρων, που ορκίστηκαν ότι αναγνώρισαν έναν ύποπτο και, χρόνια μετά, στοιχεία DNA ή άλλα απέδειξαν πέραν αμφιβολίας ότι ο ένοχος ήταν άλλος (μαύρος) άνθρωπος.

AllesGoed
AllesGoed
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  IrisPrismatica

Κοίτα η ιδέα ότι τα άτομα των άλλων φυλων φαίνονται όμοιοι έχει επιστημονική βάση και συμβαίνει και τουμπαλιν:
https://www.google.com/amp/s/amp.theguardian.com/science/neurophilosophy/2011/aug/15/people-other-races-look-alike

Ένα φεγγάρι είχα πάθει μια εμονη με κινέζικες ταινίες (red rock, Hua mulan κλπ). Στην αρχη δεν μπορούσα να καταλάβω ποιος είναι ποιος. Μετά απο λίγο καιρό όχι μόνο άρχισα να τους ξεχωριζω αλλά βρήκα και λουκουμακι: Takeshi Kaneshiro (you’re welcome)

IrisPrismatica
IrisPrismatica
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  AllesGoed

Ναι φυσικά ισχύει αυτό που λες, αλλά σκέψου και το εξής: Εσύ με μερικές κινέζικες ταινίες “ασκήθηκες” στο να ξεχωρίζεις τους ασιάτες ηθοποιούς μεταξύ τους. Άνθρωποι που ζουν σε περιοχές των ΗΠΑ με υψηλό ποσοστό μαύρου πληθυσμού δεν είναι αδικαιολόγητοι να μπερδεύουν μεταξύ τους μαύρους ανθρώπους; Χωρίς φυσικά να εννοώ ότι αυτό αφορά τον άνθρωπο της ερώτησης, η εν λόγω κοπέλα μπορεί κάλλιστα να μοιάζει πολύ με κάποια άλλη, εγώ επανειλημμένως έχω δει γυναίκες που μου θύμισαν φοβερά εμένα την ίδια, που σίγουρα δε με βλέπω ας μια ακόμη αδιάφορη φάτσα. Όσο για τον Τακέσι, θα σε συγχαρώ για το… Διαβάστε περισσότερα »

AllesGoed
AllesGoed
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  IrisPrismatica

🙂 για να μαθαίνουν οι νεότερες βρε το είπα!

IrisPrismatica
IrisPrismatica
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  AllesGoed

👍👍

Μαριάννα Θ.
Μαριάννα Θ.
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  IrisPrismatica

IrisPrismatica, αρχικά συμφώνησα αλλά μετά ξεροκατάπια με ανησυχία επειδή θυμήθηκα ότι εμένα μου φαίνονται κι οι περισσότεροι/ες Έλληνες/δες ίδιοι μεταξύ των. Δεν ξέρω κι εγώ πόσους κλώνους μου έχω δει στην Ελλάδα.

IrisPrismatica
IrisPrismatica
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Μαριάννα Θ.

Ε αν σου φαίνονται γενικώς πολλοί άνθρωποι ίδιοι δεν είναι ρατσιστικό. Πολλοί δεν τα πάνε καλά με τις φυσιογνωμίες. Ο πατέρας μου έχει μπερδέψει την Τάνια Τρύπη με τη Ρέα Τουτουντζή.

Tawn Tawn
Tawn Tawn
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Μαριάννα Θ.

Μήπως έχεις prosopagnosia;

Μαριάννα Θ.
Μαριάννα Θ.
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Tawn Tawn

Tawn Tawn, σ´ευχαριστώ πολύ για το σχόλιο. Δεν γνώριζα καν ότι υπάρχει λέξη για να περιγράψει κάτι τέτοιο.
Μπορεί. Θα το μελετήσω. 🙂

Granita Lemoni
Granita Lemoni
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  IrisPrismatica

Αχ, Ιπτάμενα στιλέτα! Μαθήτρια θυμάμαι το είχα δει στο μοναδικό σινεμά της πόλης μου! Γκομενάκι πάντως!

Σκιάς όναρ άνθρωπος
Σκιάς όναρ άνθρωπος
4 χρόνια πριν

Το πιο πιθανό είναι να ένιωσε άσχημα με τα χαχανητά των άλλων κοριτσιών αλλά καλύτερα να ρωτήσεις την ίδια, να είσαι σίγουρος και να μη μείνεις με λανθασμένες ή λειψές υποθέσεις.

prince frog
prince frog
4 χρόνια πριν

Μήπως το παρακάνουμε λίγο; δεν μπορώ να βρω κάτι να έκανες λάθος. Όπως μια λευκή θα σου θύμιζε μάλλον μια λευκή ηθοποιό, μια στρουμπουλή μάλλον μια στρουμπουλή ηθοποιό, έτσι και η μαύρη σου θύμισε μια μαύρη ηθοποιό. Κολακευτικό το βρίσκω προσωπικά. Νομίζω ότι το ψάχνεις υπερβολικά…

Mirka Janic
Mirka Janic
4 χρόνια πριν

Χμμμ…δηλαδή να μη λέμε ότι οι μαύρες ηθοποιοί μας θυμίζουν κάποια που ξέρουμε γιατί είναι ρατσιστικό, δηλαδή να μην αναφέρουμε καμία μαύρη ηθοποιό γιατί το να είσαι μαυρος είναι κακό και παρεξηγησιμο και πιθανά άσχημο. Κάπως μπερδεύτηκε η κατάσταση νομίζω.

alpha2zeta
alpha2zeta
4 χρόνια πριν

Είναι πιθανό να θεωρεί ότι δεν μοιάζει και τόσο με την ηθοποιό, και, ακόμα κι αν έκανες την σύγκριση ως κομπλιμέντο, να φάνηκε σαν να σου φαίνονται όλοι οι μαύροι ίδιοι. Γενικά έχουμε μια τάση να “τσουβαλιάζουμε” τους ανθρώπους αλλων φύλων με βάση τα κοινά τους χαρακτηριστικά. Δεν το λες και βαριά περίπτωση ρατσισμού, γι’ αυτό και παρ’ όλη την αμηχανία που αντιλήφθηκες, δεν σου θύμωσε κιόλας. Εγώ θα το συζητούσα μαζί της πάντως, να ξεκαθαρίσει το τοπίο και να απολογηθείς αν όντως έκανες γκάφα.

Melia
Melia
4 χρόνια πριν

Ποια ηθοποιό σε ποια ταινία; Μήπως το πρόβλημα ήταν ο συγκεκριμένος ρόλος; Σκλάβα, θύμα βίας ή απλά αντιπαθητική;
(Ένας πρώην μου είχε πει ότι του θυμίζω τη Lili Taylor στο Arizona dream. Που κούκλα δεν τη λες, και έπαιζε και την αλλοπαρμένη στην ταινία. Από την άλλη, στην ταινία ήταν ζευγάρι με τον Τζόνι Ντεπ στα νιάτα του. Τι να πω, εξακολουθώ να έχω ανάμεικτα συναισθήματα για τη σύγκριση. )