in ,

Ο κάζουαλ σεξισμός της ημέρας: Σε παιδικά βιβλία

Έψαχνα για κάποια παιδικά βιβλία που μου πρότεινε μία φίλη και “πέφτω” πάνω σε αυτή την αξιολόγηση….. Τι να πω…  ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Καταγραφή

Έψαχνα για κάποια παιδικά βιβλία που μου πρότεινε μία φίλη και “πέφτω” πάνω σε αυτή την αξιολόγηση….. Τι να πω…

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

16 Comments
δημοφιλέστερα
νεότερα παλαιότερα
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
mononoke
mononoke
4 χρόνια πριν

Επιεικώς απαράδεκτο κείμενο, αλλά αν κι εφόσον τα βιβλία είναι έτσι όπως τα λέει μάλλον και αυτά σεξισμό αναπαράγουν. Αν κάποια τα εχει διαβασει ας μας πει αν όντως είναι ετσι. Γιατί αν και στις τρεις περιπτώσεις είναι το κοριτσάκι που κλαίει, που ζηλεύει και που έχει παράλογες απαιτήσεις και στο τελος το αγοράκι υποχωρεί, το μήνυμα που περνάει στα κοριτσάκια που θα το διαβάσουν είναι οτι με αυτές τις συμπεριφορές θα πάρουν αυτό που θέλουν. Ο τύπος που έγραψε την κριτική βέβαια αντί να αναγνωρίσει τον σεξισμό θεωρεί δεδομένο οτι αυτή η “π****στικη συμπεριφορά” είναι χαρακτηριστικό του γυναικείου φύλου… Διαβάστε περισσότερα »

Ladida
Ladida
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  mononoke

Ακριβώς αυτό σκέφτηκα κι έγω Mononoke, η γυναίκα που δεν ξέρει τι θέλει, που θέλει να ασχολούνται όλοι μαζί της και ζηλεύει. Μου έκανε εντύπωση γιατί μου τα είχαν προτείνει κι εμένα ως μοντέρνα παιδικά βιβλία, αν καποιος τα έχει διαβάσει ας μας πει.

Rubia
Rubia
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Ladida

Έχω διαβάσει αυτό με την παραλία. Και μάλιστα πήγα να το διαβάσω ξανά να σιγουρευτώ. Η Τέλα αρχικά νιώθει μόνη που ο Ζακ (καινούριος φίλος) και ο Τικ παίζουν μαζί. Στη συνέχεια όμως πάνε όλοι μαζί για παγωτό και όταν το παγωτό του Ζακ πέφτει κάτω του δίνει το νόμισμά της να αγοράσει καινούριο. Το αποτέλεσμα είναι χαρεί ο Ζακ και να καταλήξουν όλοι μαζί χαρούμενοι να φτιάχνουν ένα κάστρο. Καμία σχέση με την περιγραφή του “κυρίου” μισογύνη δηλαδή!

tsatsara
tsatsara
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  mononoke

Τα έχω διαβάσει όλα τα βιβλία και αυτά που λέει το άρθρο δεν προκύπτουν από πουθενά.
Τα έχει απομονώσει με πολύ χάρη μπορώ να πω και έχει γράψει την κριτική του.
Όμως η ζήλια,η γκρίνια,ο φόβος,η κτητικότητα είναι τυπικά παιδικά χαρακτηριστικά.Δεν είναι ούτε γυναικεία, ούτε αντρικά.Ουτε αναπαράγει στερεότυπα το βιβλίο.
Κρίμα που μεγαλώνει παιδιά,κρίμα που είναι δημοσιογράφος,κρίμα γενικώς.

tsatsara
tsatsara
4 χρόνια πριν

Που να δει τι γίνεται στη “Λιμνούλα”,που κατουριεται ο Τικ και φοράει ένα φόρεμα της Τέλα.
Κρίμα που μεγαλώνει παιδιά με αυτά τα μυαλά.Κριμα που είναι δημοσιογράφος και έχει κοινό.Κριμα γενικώς.

Μαριάννα Θ.
Μαριάννα Θ.
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  tsatsara

Κρίμα που κάναμε κλικ στο λινκ και τους δώσαμε views.

Σκιάς όναρ άνθρωπος
Σκιάς όναρ άνθρωπος
4 χρόνια πριν

Σιχαμένο λεξιλόγιο, αηδιαστική προσέγγιση, απορώ πώς το είδε έτσι. Πραγματικά, διαβάζοντας ένα παιδικό βιβλίο, του ήρθαν στο μυαλό αυτές οι λέξεις; Αδιανόητο!

Από τα παραδείγματα, ούτε εμένα μου αρέσει η συμπεριφορά της Τέλα αλλά δεν έχω διαβάσει τα βιβλία ώστε να έχω ολοκληρωμένη άποψη και, πολλώ δε μάλλον, δεν υπήρχε περίπτωση να εκφραστώ έτσι για παιδικό βιβλίο.
Θα μπορούσε να καθιερωθεί μια στήλη ώστε να λέμε τις απόψεις μας για παιδικά βιβλία και σειρές; Θα με ενδιέφερε να συζητήσω για την Πέπα, που θεωρώ ότι προβάλει απαράδεκτες συμπεριφορές σαν “χαριτωμένες”, σε ένα περιβάλλον όπως αυτό εδώ στο Α,μπα.

Φλώρα Μουσουτζάνη
Φλώρα Μουσουτζάνη
4 χρόνια πριν

Έλα, εντάξει τώρα! Πλάκα μου κάνετε; Ο γιος μου τα διαβάζει χρόνια τώρα, είναι ωραία παιδικά βιβλία, που μιλούν για τη φιλία και τη συγχώρεση με απλά λόγια. Όχι και σεξιστικό, ρε παιδιά! Είπαμε να καταγγέλλουμε τον σεξισμό, κι γω μαζί σας, αλλά μην κυνηγάμε και μάγισσες!

Neli
Neli
4 χρόνια πριν

Απο που να το πιασεις και που να το αφησεις…

κουκουρούκου
κουκουρούκου
4 χρόνια πριν

Εμετικό κείμενο. Δυστυχώς δεν επιτρέπει σχόλια αναγνωστών. Ευτυχώς γράφει με επωνυμία να ξέρουμε να αγνοούμε τα αρθρα του από εδώ και μπρος.

Μάνα Κουράγιο
Μάνα Κουράγιο
4 χρόνια πριν

Πάρα πολύ σωστή παρατήρηση!!

soukaivou
soukaivou
4 χρόνια πριν

Α καλά, ο άνθρωπος έχει πρόβλημα.

Irene Nikoloudakis
Irene Nikoloudakis
4 χρόνια πριν

Έχουμε όλα τα βιβλία της σειράς. Η κόρη μου τα λατρεύει. Μας έκανε δώρο «το σούπερ πατίνι» η κουμπαρά μου που έχει γιο και λατρεύει και αυτός τη σειρά. Ο άνθρωπος είναι επιεικώς ηλίθιος! Με θυμώνει πολύ που δε μπορούμε να τον αναφέρουμε ή να κάνουμε κάτι γι´ αυτή την κριτική. Νιώθω ότι μου κλείνουν το στόμα και θα σκάσω. Πως γίνεται να έχει φωνή αυτός ο τσιμεντόστοκος και να μας το βουλώνουν εμάς το στόμα; Σαν κοινότητα εδώ μέσα τι θα μπορούσαμε να κάνουμε; Κάθε φορά που διαβάζω τον καζουαλ σεξισμό της ημέρας μου ανεβαίνει το αίμα στο κεφάλι… Διαβάστε περισσότερα »

Blanca luna
Blanca luna
4 χρόνια πριν

Χτύπησε νεύρο η “κριτική βιβλίου”. Νομίζω δεν μπορεί να γίνει τίποτα για το κείμενο αυτό, είναι και του 2017, δεν έχει νόημα. Κρίμα μόνο που ακόμα ξερνάει χολή εκεί έξω και το διαβάζουν διάφοροι ανυποψίαστοι γονείς. Αγαπώ Τικ και Τέλα! Είναι από τα πιο ακομπλεξάριστα, απλά, ουσιαστικά βιβλία για μικρά παιδιά που έχω διαβάσει! Ποτέ δεν έβαλα τον Τικ και Τέλα σε ρόλους έτσι όπως το παρουσιάζει ο τύπος αυτός (παρεμπιπτόντως, η Τέλα παίρνει το πατίνι του Τικ και μετά σπάει τα μούτρα της, και σε αυτό της παραλίας, αφού στην αρχή ένιωθε ζήλια για τον καινούργιο φίλο Ζακ, μετά… Διαβάστε περισσότερα »