in

Αγαπητή «Α, μπα»: Γιατί το blackface δεν είναι σωστό και το drag είναι;

Νιώθω ως γυναίκα ακριβώς τα ίδια που περιγράφουν οι μαύροι

Νιώθω ως γυναίκα ακριβώς τα ίδια που περιγράφουν οι μαύροι ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

c6cd53035db93aff8f86660013af5be2

Εκτός από τη δουλικότητα προς οτιδήποτε αμερικάνικο, γιατί το blackface δεν είναι σωστό και το drag είναι; Νιώθω ως γυναίκα ακριβώς τα ίδια που περιγράφουν οι μαύροι.

-Ερωτώσα

Χριστέ μου, τόσο συμπυκνωμένο, ένα χαϊκού άγνοιας. Έθιξες τρεις μειονότητες και δυο (τουλάχιστον) χώρες σε δυο προτάσεις.

Οι drag δεν κοροϊδεύουν τις γυναίκες. Τα υπόλοιπα βρες τα μόνη σου, και καλή τύχη, είναι μακρύς ο δρόμος και είναι στρωμένος με διάβασμα.

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

27 Comments
δημοφιλέστερα
νεότερα παλαιότερα
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
Alex Rainers
Alex Rainers
4 χρόνια πριν

Σπαω δαχτυλακια και αρχιζουμε αμεσως! Το ντύσιμο με τα ρούχα του άλλου φύλου ειναι μια πρακτική που γινόταν απο χρόνια. Στη μυθολογία μας το αγαπημένο μας παλληκάρι ο Αχιλλέας με τη βοήθεια της μανούλας του κρύβεται στη Σκύρο στο παλάτι του βασιλιά εκεί, οπου ντύνεται με φουστάνια και παριστάνει την κορη της Θετιδος με το ονομα Πυρρα. Ανακαλύφθηκε οταν άφησε εγκυο μια απο τις πριγκίπισσες και τότε ο Οδυσσέας πηγε να τον βρει. (στα Ελληνικά βιβλίο – Αχιλλέας ο Αθάνατος ηρωας- αλλα βολική παράλειψη του γεγονότοτος στην ταινία με τον Μπραντ Πιτ.) Λοιπον ο Αχιλλέας ειχε και drag name. Αργότερα… Διαβάστε περισσότερα »

Cloud on Toast
Cloud on Toast
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Alex Rainers

Πολύ ενημερωτικό και ενδιαφέρον. Ευχαριστούμε!

Alex Rainers
Alex Rainers
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Cloud on Toast

Ευχαριστω για την εκτιμηση Toast!!

Για τους υπολοιπους που κοιταζουν βρηκα κι αυτην εδω.
https://www.youtube.com/watch?v=itYlDbHgYSM

Τωρα για το υφακι yasss queennnn, bitch, ho, κλπ την καλύτερη εξήγηση την ακουσα απο το ν Jeffree Star οταν μιλούσε για τότε που εμφανιζόταν στη warped tour.
“Αν δε δημιουργούσα μια αγρια περσόνα, ολοι θα επαιρναν το δικαίωμα να με προσβαλλουν”

Anna
Anna
4 χρόνια πριν

Όχι με την πρώτη γουλιά καφέ ρε παιδιά, λυπηθείτε μας λίγο.

Ocelotoς
Ocelotoς
4 χρόνια πριν

Αν νιώθεις προσβολή ως γυναίκα όταν βλέπεις ένα drag show,λυπάμαι αλλά αυτό είναι θέμα που πρέπει να λύσεις με τον εαυτό σου.

Θυμάμαι σαν παιδί που έβλεπα τον Βουτσά σε αυτή την ταινία “τον αράπη και αν τον πλένεις…” και αισθανόμουν άβολα.Δεν το θεώρησα ποτέ κωμωδία αλλά μια άκρως ρατσιστική και χλευαστική φθήνη “ταινία”.

bal isra
bal isra
4 χρόνια πριν

Προφανώς η Α,μπα έθεσε τον τόνο οπότε πέσανε όλοι να φανε την ερωτώσα, αλλά για μένα σε καμία περίπτωση η ερώτηση δεν χρειάζεται να απαντηθεί με τόση περιφρόνηση. Το μόνο σωστό στην απάντηση είναι η παραπομπή να πάει να διαβάσει όσο μπορεί για όλα αυτά που θίγει. Στην πορεία προκύπτουν και κάποιες άβολες συνειδητοποιήσεις: Από τη μία το drag είναι συνδεδεμένο με τη gay κοινότητα και έχει πλέον καταξιωθεί ως τέχνη, αλλά π.χ. υπάρχει και η σύνδεση με τα blackface minstrel shows στην Αμερική των αρχών του 19ου αι. όπου ναι, ακριβώς αυτό κάνανε, κοροϊδεύανε τις γυναίκες. Οπότε δεν είναι… Διαβάστε περισσότερα »

Ocelotoς
Ocelotoς
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  bal isra

Προσωπικά θα απαντούσα με τον ίδιο τόνο που απαντησα.
Το θεωρώ εντελώς χαζό και ανώριμο να ταυτίζεσαι και να θίγεσαι με κατι το οποίο δεν γνωρίζεις και δεν μπαίνεις καν στον κόπο να αφιερώσεις έστω 5 λεπτά να διαβάσεις επί του θέματος.
Όσο για το blackface minstrel shows το 1800 δεν κοροίδευαν μόνο τις γυναίκες ως γυναίκες.Κοροίδευαν μια φυλή με βάση το χρώμα και την κοινωνική τάξη που άνηκαν.Καμία σχέση με το drag show δλδ.

Aguafiestas
Aguafiestas
4 χρόνια πριν

Οι απαντήσεις εδώ μέσα είναι για να βοηθήσουν ή να κράξουν;

AllesGoed
AllesGoed
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Aguafiestas

Ε μα πες! Γιατί δηλαδή τόση εμπάθεια για όλους εμάς που δεν είμαστε ενημερωμένοι για το drag αλλα θέλουμε να μάθουμε.
Το cultural appropriation πριν 2-3 χρόνια το έμαθα, το blackface σαν όρο πρώτη φορά το άκουσα στο dear white people στο netflix. Νόμιζα ότι ηταν safe space για τέτοιου είδους απορίες.

Anna
Anna
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Aguafiestas

Ο τόνος δίνεται από τον τόνο της ερώτησης, γι’ αυτό και στους υπόλοιπους που ρώτησαν για να μάθουν οι απαντήσεις ήταν επεξηγηματικές και όχι κράξιμο.
Το ύφος της ερώτησης είχε στόχο να υποβαθμίσει (κατά τη γνώμη μου) τους drag, όσους προσβάλονται από το blackface (σχολιασμός ενάντια στην πολιτική ορθότητα;) και άλλους δυστυχώς.

Louise B.
Louise B.
4 χρόνια πριν

Πάλι καλά που δεν είπε”αφεντικά και δούλοι σκ@τ@ γινήκαμε ούλοι”.

Απαστράπτουσα
Απαστράπτουσα
4 χρόνια πριν

Αφήστε να γίνονται ερωτήσεις και να δίνεται ευκαιρεία για συζήτηση και ξεστράβωμα. Αν κάποια ερώτηση είναι προσβλητική και έχει σκοπό να κάνει κακό, θέλω να πιστεύω ότι δεν θα δημοσιευτεί.

Ταπεινο_χαμομηλακι
Ταπεινο_χαμομηλακι
4 χρόνια πριν

Παιδια συγγνωμη(μη με κραξετε) αλλα πραγματικα ουτε την ερωτηση καταλαβα ουτε και την απαντηση της λενας….ας μου εξηγησει καποιος που το επιθυμει..🙁😕😕😕

no_roots
no_roots
4 χρόνια πριν

Διάβασε τα links της ChainReaction.

este
este
4 χρόνια πριν

Και γω ακριβώς το ίδιο θέμα αντιμετώπισα. Τα links που προτείνει η no_roots εκτός απο κατατοπιστικά ήταν και τρομερά ενδιαφέροντα. Μπράβο στην ChainReaction.

ChainReaction
ChainReaction
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  este

Να ‘σαι καλά este 🙂 δυστυχώς δεν είναι η πρώτη φορά που αναφέρεται αυτή η σύγκριση στο σάιτ και έχει υποστηρικτ@… Το drag στην Ελλάδα δεν είναι mainstream όπως είναι πχ σε άλλες χώρες/πόλεις και άρα είναι αναμενόμενη η σύγχιση! Εμένα προσωπικά είναι από τα αγαπημένα μου performances, και με κάνουν να νιώθω μια απίστευτη ελευθερία. Το blackface πάλι είναι μια πρακτική που αν δεν γνωρίζεις την ιστορία του, σου φαίνεται ακίνδυνη (όπως είδα πρόσφατα πχ να χρησιμοποιείται από εκπομπή καναλιού για ‘μεταμορφωσεις’), και εδώ έρχεται το διάβασμα που πρότεινε η Λένα. Θεωρώ ότι μας είναι δύσκολο να δούμε πέρα… Διαβάστε περισσότερα »

Ocelotoς
Ocelotoς
4 χρόνια πριν

@Ταπεινο_χαμομηλακι Don’t worry ,είναι ένα χάος η ερώτηση γενικά.H γράφουσα ως γυναίκα νιώθει προσβολή όταν βλέπει άντρες να μασκαρεύονται(έτσι το αντιλαμβάνεται) ως γυναίκες αναφερόμενη στα drag shows. Για να δικαιολογήσει αυτή την ενόχληση συγκρίνει το drag show με το blackface. Οι drag queens/kings είναι καλλιτέχνες που μέσα απο τον τρόπο που ντύνονται ή και εκφράζονται έχουν σκοπό να διασκεδάσουν το κοινό ή να περάσουν κοινωνικά μηνύματα.Μπορείς να του συναντήσεις σε θεατρικές παραστάσεις όπου τραγουδούν,ή και σε ταινίες. Το blackface από την άλλη ξεκίνησε από το 1800κάτι,ήταν ένα είδος μεικ απ από κάρβουνο (ένα μιξ ) και είχε σκοπό την αναπαράσταση… Διαβάστε περισσότερα »

ChainReaction
ChainReaction
4 χρόνια πριν

Ξεκινά από εδώ https://ampa.lifo.gr/apantiseis/agapiti-a-mpa-theoro-oti-i-mana-toy-mikroy-desmond-ton-ekmetalleyetai/ και εδώ https://ampa.lifo.gr/koinotita/blackface-i-istoria-mias-exeytelistikis-praktikis/ και συνέχισε να διαβάζεις μέχρι να μην σου μείνει αμφιβολία ότι η σύγκριση είναι άτοπη

angus
angus
4 χρόνια πριν

Οκ το drag είναι “φόρος τιμής” (ιστορικά δεν ήταν μόνο έτσι, βλ σχόλιο παρακάτω) -αυτο σημαίνει ότι πρέπει να δεχθούμε ως εξ ορισμού θετικό κάθε drag show ; Τα περισσότερα drag show απεικονίζουν έναν συγκεκριμένο στερεοτυπικο τύπο γυναίκας. Δεν σχετίζεται άμεσα με την ερώτηση όσο με το ότι πολλοι/ες σπεύδουν άκριτα να υιοθετήσουν γνώμες μόνο και μόνο επειδή φέρνουν την ετικέτα του “ακαδημαϊκού”.

angus
angus
4 χρόνια πριν

Η τρίτη μειονότητα ποιά είναι βρε Λένα ; Γιατί αν αναφέρεσαι στις γυναίκες δεν είναι μειονότητα…