in

Κορίτσι μου, συγγνώμη που δε σ’αγκάλιασα ποτέ πραγματικά

Από ‘δω και στο εξής, την πιο ζεστή μου αγκαλιά θα την κρατάω για ‘σένα. Το πιο καλό μου χαμόγελο ενθάρρυνσης θα το δίνω σε ‘σένα. Το χρόνο μου, τις αντοχές μου, την υπομονή μου, τη φαιά ουσία μου, θα τα δίνω πρώτα σε ‘σένα

Από ‘δω και στο εξής, την πιο ζεστή μου αγκαλιά θα την κρατάω για ‘σένα. Το πιο καλό μου χαμόγελο ενθάρρυνσης θα το δίνω σε ‘σένα. Το χρόνο μου, τις αντοχές μου, την υπομονή μου, τη φαιά ουσία μου, θα τα δίνω πρώτα σε ‘σένα ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

9b775380e5d11641d1752633535af10c
Illustration: Henn Kim

Κορίτσι μου,

Ποτέ δε σου έχω μιλήσει έτσι. Ποτέ δεν ένιωσα την ανάγκη να κάτσω να σου γράψω κάτι τέτοιο. Το έκανα γι’άλλ@ς, φίλ@ς, έρωτες, απωθημένα, πόνους – αλλά για ‘σένα ποτέ. Βλέπεις, όλ@ άξιζαν πάντα το χρόνο μου περισσότερο από ‘σένα.

Άξιζαν ν’αφιερώσω χρόνο απ’τον ύπνο μου, κομμάτι απ’το μυαλό μου, μερίδιο από τις αντοχές και την υπομονή μου, λεφτά απ’τα λεφτά μου, όλα τ’άξιζαν. Εσύ πάλι, όχι.

Σου ‘χω φερθεί απαίσια. Σου’χω μιλήσει με λόγια απαράδεκτα, σε πλήγωσα με τους χειρότερους τρόπους, σε μίσησα όσο δεν περιγράφεται – τι να πρωτοθυμηθώ; Που σε φώναζα χοντρή, άσχημη, απαίσια; Που έσπασα καθρέφτη για να μη σε κοιτάζω; Που σε έλεγα ανίκανη να τελειώσεις ένα πράγμα στη ζωή σου και τεμπέλα που χρησιμοποιείς την κατάθλιψη σαν δικαιολογία; Που κάθε φορά που έφευγε κάποι@, εγώ απλά ένευα ότι ήταν λογικό, ότι σου αξίζει;

Πόσα άτομα σου είπαν κάτι όμορφο, κι εγώ ερχόμουν και σου ψιθύριζα ότι σε κοροϊδεύουν, σιγά μην το εννοoύν. Πόσοι άνθρωποι σε πλησίασαν κι εγώ ερχόμουν και σου ‘λεγα ότι κάτι άλλο θα ‘θέλουν, αποκλείεται απλά να σε συμπαθούν. Αφού δεν είσαι τίποτα, είσαι τεμπέλα, μαλώνεις με όλους, χιούμορ δεν έχεις, γνώσεις δεν έχεις, τι να θέλει κάποι@; Μια αποτυχημένη, άσχημη, χοντρή γυναίκα, που δεν έχει κάνει τίποτα αξιόλογο στη ζωή της, αυτό είσαι.

Πόσες φορές σ’άφησα να κλαις σε μια γωνία ώρες ατέλειωτες, πόσες φορές σε χτύπησα, ακόμα και σε μάτωσα για το πόσο ανάξια είσαι ν’αγαπηθείς; Πόσες φορές σε άφησα να κοιμηθείς στο πάτωμα ή με δάκρυα στα μάτια, έχοντας πιει και νιώθωντας συνεχώς μόνη, τόσο μόνη; Πόσες φορές δε σε γέμισα κι ενοχές, λέγοντάς σε σκουπίδι που φέρεσαι έτσι;

Τις λέξεις που σου ‘χω πει, κορίτσι μου, δεν μπορώ να τις πάρω πίσω. Τις πληγές που σου ‘χω ανοίξει, ξέρω πως δεν θα μπορούσε να στις ανοίξει κανείς άλλος. Και τα χρόνια που σε άφησα μόνη, που στάθηκα απέναντί σου, ο χειρότερος δυνατός εχθρός σου, δεν μπορώ να στα δώσω πίσω.

Μπορώ όμως να σου ζητήσω συγγνώμη. Βαθιά, πηγαία, απ’την ψυχή μου που σ’εγκατέλειψα τόσα χρόνια χάριν Άλλων. Που σ’έβαψα με χρώματα που μου δώσανε, που σε κοίταζα με μάτια που μου επιβάλλανε, που σε έκρινα με κριτήρια που δεν ήταν δικά μου, κι εγώ τα τερατούργησα, και σε αλλοίωσα πέρα από κάθε αλήθεια και ματιά αγάπης. Που απαιτούσα πάντα περισσότερα, που σου ‘λεγα ότι ό,τι κάνεις είναι λίγο, ανάξιο λόγου, κοίτα γύρω σου, πόσο καλύτεροι είναι όλοι από ‘σένα. Που σε διέλυσα.

Συγγνώμη που δε σ’αγκάλιασα ποτέ πραγματικά. Συγγνώμη που, ενώ στάθηκα σε άπειρο κόσμο, ενώ έδωσα δύναμη και κουράγιο, ενώ μοίρασα χάδια και τρυφερότητα, για ‘σένα δεν είχα παρά μόνο ειρωνεία και προσδοκίες. Συγγνώμη που δεν είδα πραγματικά ποια είσαι.

Γιατί είσαι υπέροχο πλάσμα. Γιατί μπήκες μπροστά να υπερασπιστείς ανθρώπους όταν άλλοι δεν το έκαναν. Γιατί έδωσες ακόμα κι απ’αυτά που δεν είχες προκειμένου να βοηθήσεις. Γιατί ζήτησες συγγνώμες, έκανες την πρώτη κίνηση, ταξίδεψες χιλιόμετρα και διεκδίκησες όποι@ αγάπησες και ήθελες στη ζωή σου. Γιατί συνέχισες να ψάχνεις το σωστό και το λάθος, να αμφιβάλλεις και να μαθαίνεις. Γιατί δε σταμάτησες ποτέ να με παλεύεις. Γιατί έφυγες από σχέσεις που σου κάνανε κακό, γιατί ξημέρωσες μέρες που ο πόνος μέσα σου ούρλιαζε αλλά εσύ χαμογελούσες κι έλεγες καλημέρα, γιατί ούτε για μια στιγμή δεν έπαψες να θες να γίνεις καλύτερη.Γιατί χτυπιέσαι με δαίμονες, παιδικά τραύματα, κακοποίηση, λόγια τρίτων, αρρώστιες, θανάτους, πόνο, φόβο, παιδιά, γονείς, αλλά επιμένεις να κάνεις rewind την κασέτα κάθε πρωί και να ξεκινάς απ’την αρχή.

Από ‘δω και στο εξής, την πιο ζεστή μου αγκαλιά θα την κρατάω για ‘σένα. Το πιο καλό μου χαμόγελο ενθάρρυνσης θα το δίνω σε ‘σένα. Το χρόνο μου, τις αντοχές μου, την υπομονή μου, τη φαιά ουσία μου, θα τα δίνω πρώτα σε ‘σένα, και μετά ό,τι μπορώ και μου περισσεύει στ@ς υπόλοιπ@ς.Αλλά πρώτη εσύ, κορίτσι μου.

Πού θα ήμουν εγώ χωρίς εσένα; Ποιο σώμα με σηκώνει κάθε πρωί; Ποια μου δίνει αποθέματα όταν νιώθω ότι δεν αντέχω; Ποια θα με σηκώσει τη χιλιοστή φορά που θα πέσω; Ποια θα μου κάνει παρέα και ποια θα είναι δίπλα μου το κάθε λεπτό της κάθε δυσκολίας και χαράς μου;

Δε σε γιόρτασα ποτέ. Δε σου είπα «ευχαριστώ» ποτέ. Κι αν σκεφτείς το σε πόσο άσχετο κόσμο λέω ευχαριστώ και καλές κουβέντες, ε, είναι λίγο ντροπή μου. Οπότε, κορίτσι μου, σ’ευχαριστώ που είσαι δίπλα μου όλα αυτά τα χρόνια. Από σήμερα, θα σου φέρομαι όπως σου αξίζει. Σ’αγαπώ. Η εαυτή σου.

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

40 Comments
δημοφιλέστερα
νεότερα παλαιότερα
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
Louise B.
Louise B.
4 χρόνια πριν

Τι να πω για αυτό το κείμενο; Με άγγιξε μέσα στον μυελό των οστών. Διάβασα εμένα, τους πόνους μου, τις ματαιώσεις μου, την σκληρότητα μου απέναντι σε εμένα. Υπνερωτομαχία σε ευχαριστώ. Αγκάλιασε την εαυτή σου και από εμένα.

Το_κοτσύφι
Το_κοτσύφι
4 χρόνια πριν

Φωτεινή, τι γλυκειά που είσαι. Είναι πολύ σπάνιο και αξιοθαύμαστο κάποιος να παραδέχεται το “λάθος”, πόσο μάλλον σε ένα δημόσιο χώρο. Και μάλιστα όχι για τους τύπους και επειδή είναι κοινωνικά σωστό αλλά με ειλικρινές ενδιαφέρον για τον άλλο. Τουλάχιστον εγώ αυτό εισέπραξα από αυτο το σχόλιο σου. Υπνερωτομαχια, το κείμενο σου είναι υπέροχο όπως πάντα. Συλλυπητήρια κι από μένα για τη μαμά σου με την ευκαιρία… Μου έβγαλε ένα απίστευτο συναίσθημα ζεστασιάς (παρότι καθόλου ευχάριστο κι εύπεπτο) σε συνδυασμό με τα σχόλια από κάτω. Ειλικρινά, παρότι δεν ξέρω καμία και κανέναν από εδώ, χαίρομαι τόσο που υπάρχει αυτός ο… Διαβάστε περισσότερα »

Το Αννούλι
Το Αννούλι
4 χρόνια πριν

Συγκινήθηκα και μόνο στη σκέψη ότι κάποιος “με ένιωσε” χωρίς να με ξέρει καν. Υπέροχο.

Louk Ritia
Louk Ritia
4 χρόνια πριν

Μία δύσκολη μέρα τελειώνει με αυτό το κείμενο. Άρχισα να το διαβάζω και λέω θα’ ναι γραμμένο για κόρη, μετά λέω θα είναι για τη μαμά, αναλογίστηκα ότι την έχασες πρόσφατα…και συνέχισα να διαβάζω και ανάμεσα στις γραμμές είδα εμένα. Άρχισα να βουρκώνω μέχρι που οι λέξεις δε φαίνονταν, αλλά ήξερα τι λένε γιατί δε μιλούσαν στην καρδιά μου, η καρδιά μου τις μιλούσε. Σ’ ευχαριστούμε Ύπνε μου που είσαι κομμάτι αυτής της παρέας.

3Πουλάκια
3Πουλάκια
4 χρόνια πριν

Σε αγαπώ γι’αυτό που έγραψες. Τα είπες όλα. Χίλια ευχαριστώ!

Φούστα Κλαρωτή
Φούστα Κλαρωτή
4 χρόνια πριν

Φωτεινή, πολλές φορές διαβάζω σχόλια που υποστηρίζουν ότι αναίτια χαίρεις ιδιαίτερης προστασίας εδώ στη στήλη. Είσαι ένας άνθρωπος που έχει δείξει πόσο μεγάλη πρόοδο έχει κάνει και που πιστεύω ότι έχει ωφεληθεί από τη στήλη και την εδώ κοινότητα. Και το συγκεκριμένο σου σχόλιο είναι πολύ όμορφο και δείχνει την ποιότητά σου. Ακόμα και να ισχύουν τα σχόλια περί ιδιότυπης προστασίας, πώς θα μπορούσα να μην υποστηρίξω τη Φωτείνή ενα τσικ παραπάνω ιδίως όταν της την πέφτουν όλοι μαζί στα σχόλια;

Φούστα Κλαρωτή
Φούστα Κλαρωτή
4 χρόνια πριν

μεγάλη αγκαλιά σε αυτό το κορίτσι, δεν έχω λόγια

lioness
lioness
4 χρόνια πριν

Αχ βρε Ύπνε μου….
<3 <3 <3

Katerillian
Katerillian
4 χρόνια πριν

Κλαίω με λυγμούς.. Σ ευχαριστώ τόσο πολύ γι αυτό που μοιράστηκες!! Πολλές αγκαλιές κ από το δικό μου κορίτσι 😍

Anna
Anna
4 χρόνια πριν

Το φωτεινό σημείο στη μέρα, πραγματικά 🎈

Συμφωνώ απόλυτα με τα υπόλοιπα σχόλια, είναι παραδειγματική η αντίδρασή σου. Ο κόσμος θα ήταν πολύ καλύτερος αν κάναμε όλοι συχνότερα αυτό που μόλις έκανες.