in ,

Εργασία: Γυναίκα Μαθηματικός

Επίσης η «αίσθηση» που υπάρχει και πλανάται είναι ότι όταν μιλάμε για άντρα Μαθηματικό – Φυσικό – Χημικό – Πληροφορικό είναι ότι αγγίζονται τα όρια της επιστημονικής ιδιοφυΐας ενώ για τα ίδια επαγγέλματα στο γυναικείο φύλο, έχουμε να κάνουμε απλά με μια καλή παιδαγωγό ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

maths111319impact

Είμαι Μαθηματικός. Δουλεύω εδώ και σχεδόν 16 χρόνια στον τομέα της ιδιωτικής εκπαίδευσης (φροντιστήρια, ιδιαίτερα και πλέον τα τελευταία χρόνια είμαι συνιδιοκτήτρια σε ένα φροντιστήριο).
Τη στιγμή αυτή που γράφω το αυτό το κείμενο βρίσκομαι απέναντι από τη βιβλιοθήκη μου. Μαθηματικά, Άλγεβρα, Γεωμετρία παντού. Άπειρα βιβλία. Ούτε ένα από αυτά δεν έχει γυναικείο όνομα στη θέση του συγγραφέα. Κάποιοι συγγραφείς θα μου πείτε είναι 60+ . Περιμένεις γυναίκα Μαθηματικό – συγγραφέα γεννηθείσα τη δεκαετία του 50 ή του 60; Ακόμα και στους νεότερους συγγραφείς όμως, θα βρεις μόνον σε συγγραφικές ομάδες γυναικεία ονόματα κι αυτά σπανιότατα(2 γυναίκες έχω βρει μόνο για την ακρίβεια, σε πάνω από 30-40 βιβλία).

Έπειτα μόνο με μια βόλτα, για κοιτάξτε λίγο τα φροντιστήρια της πόλης σας. Πόσες γυναίκες που έχουν σπουδάσει Θετικές Επιστήμες βρίσκονται στην ιδιοκτησία ή συνιδιοκτησία; Στην πόλη που ζω, όλα τα γυναικεία ονόματα βρίσκονται μόνο στα Κέντρα Ξένων Γλωσσών και Φροντιστήρια Φιλολογικών Μαθημάτων . Φαντάζομαι ότι σε όποια πόλη κι αν ζείτε αυτό που σας γράφω θα αντικατοπτρίζει την πλειοψηφία. Αν συμβαίνει κάτι διαφορετικό και η διαπίστωσή μου είναι λανθασμένη θα ήθελα πραγματικά να με διαφωτίσετε. Αν και νομίζω ότι δε ζω σε παράλληλο σύμπαν.

Επίσης η «αίσθηση» που υπάρχει και πλανάται είναι ότι όταν μιλάμε για άντρα Μαθηματικό – Φυσικό – Χημικό – Πληροφορικό είναι ότι αγγίζονται τα όρια της επιστημονικής ιδιοφυΐας ενώ για τα ίδια επαγγέλματα στο γυναικείο φύλο, έχουμε να κάνουμε απλά με μια καλή παιδαγωγό. Η οποία πέρα από τις βασικές γνώσεις της επιστήμης της, είναι ευγενική, χαμογελαστή και δεν τη φοβούνται τα παιδιά ώστε να ρωτήσουν τις απορίες τους. Κάτι σαν δασκάλα – νταντά 2 σε 1 με πτυχίο Θετικών Επιστημών. (Και το «δασκάλα» δεν είναι υποτιμητικό, ίσα – ίσα το θεωρώ τιμή να σε θεωρούν Δάσκαλο. Αλλά όχι «δασκαλάκο»). Το «αυτός είναι Καθηγηταράς» δεν το έχω ακούσει στο «αυτή είναι Καθηγηταρού» . Και προφανώς μέσα στον τόσο καθηγητόκοσμο που γνωρίζω, αποκλείω το ενδεχόμενο μόνο οι άντρες συνάδελφοι να είναι οι σούπερ επαγγελματίες και οι γυναίκες όχι.
Δε θέλω να πω πως δεν είμαι ευχαριστημένη από τη δουλειά μου κι από την προτίμηση του κόσμου. Ζω χρόνια από αυτή τη δουλειά κι έχω βγάλει καλά χρήματα κατά καιρούς (δεν είναι όλες οι χρονιές ίδιες). Είχα την τύχη να έχω περάσει από καλές εργοδοσίες, να σέβονται την εργασία μου και να μη νιώθω υποτιμημένη. Εδώ απλά επιλέγω να καυτηριάσω την αρνητική πλευρά γιατί αυτή είναι που είναι χρέος μου να τονίσω, από τα αρνητικά αφορμούμαστε για αλλάξουμε τα δεδομένα στο μέλλον. Για παράδειγμα μου έχει τύχει να είμαι «η καθηγήτρια μέχρι τη Β λυκείου γιατί στη Γ θα πάμε σε έναν άντρα καθηγητή» και όχι απαραίτητα πιο έμπειρο από εμένα (εκεί πάω πάσο), αλλά για να τον φοβάται (= σέβεται )παραπάνω το παιδί (= δηλαδή οι γονείς του )για να διαβάζει περισσότερο. Κι αν θεωρήσουμε ότι είμαι μια κακή επαγγελματίας, τότε πώς δέχεσαι να κάνω χρόνια μάθημα στο παιδί σου; Πώς το αφήνεις στα χέρια μου να πάρει «κακές βάσεις»; Κι αυτού του τύπου το περιστατικό ξέρω ότι έχει συμβεί και σε άλλες συναδέλφους.

Αν λοιπόν ο άντρας καθηγητής εμπνέει τον σεβασμό περισσότερο, γιατί να μπει μια γυναίκα στη διαδικασία να βάλει το όνομά της σε μία ταμπέλα ; Γιατί να κάνει τον κόπο να δημιουργήσει ένα βιβλίο; ‘Η μήπως δεν υπάρχουν εκεί έξω ικανές συνάδελφοι; Ή μήπως έκαναν την προσπάθειά τους και απέβη άκαρπη;

Αν διαβάζει κάποια συνάδελφος των Θετικών Επιστημών θα ήθελα πολύ να ακούσω την άποψή της!

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

5 Comments
δημοφιλέστερα
νεότερα παλαιότερα
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
Dr. Arisa
Dr. Arisa
4 χρόνια πριν

Στην μικρή πόλη που μεγάλωσα είχε φυσικα αντρες μαθηματικούς αλλά και 2 φροντιστήρια μαθηματικών με ιδιοκτήτριες γυναίκες. Πολυ καλή φήμη και οι δύο. Ανταγωνιστριες, στον ίδιο δρόμο. Πήγα και στις δύο! Αλλά και στον Ευκλείδη τον ίδιο να πήγαινα, δεν υπήρχε σωτηρία για μένα 🙂
Κουράγιο, τι να σου πω! Μια γειτόνισσα μου έβαλε τα κλάματα όταν η κόρη της πέρασε Εφαρμοσμένα μαθηματικά, γιατί νόμιζε ότι δεν είναι καλή σχολή. Ο κόσμος έχει άγνοια για βασικά πράγματα….

Xameno10
Xameno10
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Dr. Arisa

Δεν έχει επαγγελματική αποκατάσταση τα εφαρμοσμένα μαθηματικά (σεμφε) είναι πολύ ενδιαφέροντα και ωραία αλλά δεν είναι πρακτικά στον χώρο εργασίας και αυτό μου το έχει πει φίλος μου όπου η μητέρα του έχει τελειώσει πολυτεχνείο ο πατέρας του ο αδερφός του και τώρα αυτός…

lioness
lioness
4 χρόνια πριν

Τι γλυκό και ζεστό σχόλιο!

Pepper Ann
Pepper Ann
4 χρόνια πριν

Συμφωνώ απόλυτα με όσα γράφεις και θεωρώ πως υπάρχει αδιαμφισβήτητα σεξισμός σε αυτόν τον χώρο. Τα τελευταία χρόνια κάνω διδακτορικό πάνω στην αστροφυσική εκτός Ελλάδος όποτε δεν έχω δουλέψει σαν καθηγήτρια στην Ελλάδα. Παρόλα αυτά όπως πιθανότατα θα γνωρίζεις όλα όσα περιέγραψες τα βλέπουμε δυστυχώς πολύ συχνά και στον χώρο του πανεπιστημίου. Τόσο τα ελληνικά όσο και τα ξενόγλωσσα επιστημονικά συγγράματα είναι γραμμένα στην συντριπτική πλειοψηφία τους από άντρες. Επίσης στο δικό μου τμήμα στο πανεπιστήμιο όλοι οι καθηγητές που είχα πλην δυο ήταν άντρες και σίγουρα υπήρχε παρά πολύ έντονος σεξισμός και απαράδεκτες οπισθοδρομικές αντιλήψεις που ακούγονταν τόσο από… Διαβάστε περισσότερα »

Vasilis
Vasilis
4 χρόνια πριν

Εγώ έτυχα στα ίδια ποσοστά άντρες και γυναίκες μαθηματικούς. Στη Φυσική είχα γυναίκες καθηγήτριες στο Γυμνάσιο και άντρες στο Λύκειο. Ποτέ μου δεν την κατάλαβα τη Φυσική. Αναφορικά σε αυτά που λες για αποφοίτους αυτών των σχολών προφανώς δεν έχουν όλοι όνειρο να ασχοληθούν με τη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση τρέχοντας από φροντιστήρια σε ιδιαίτερα και τούμπαλιν. Προτιμούν και άλλες διεξόδους.