in

Αγαπητή «Α, μπα»: Πόσο εύκολα διαγράφουμε ανθρώπους, σχέσεις, φίλους, που κάποτε λέγαμε ότι αγαπούσαμε;

Μήπως δεν αγαπάμε με την ουσιαστική έννοια;

Αν ας πούμε ως απόλυτη αγάπη μπορούμε να ορίσουμε αυτό το συναίσθημα που υπό φυσιολογικές συνθήκες νιώθει ένας γονιός για το παιδί του, που ακόμα και δολοφόνος να γίνει το παιδί, ο γονιός θα το αγαπάει ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Καταγραφή 65

Νομίζω πως οι άνθρωποι δεν αγαπάμε και τοσο πολύ τελικά. Αν ας πούμε ως απόλυτη αγάπη μπορούμε να ορίσουμε αυτό το συναίσθημα που υπό φυσιολογικές συνθήκες νιώθει ένας γονιός για το παιδί του, που ακόμα και δολοφόνος να γίνει το παιδί, ο γονιός θα το αγαπάει. Δε θα το εκτιμά, αλλά θα το αγαπά, δε θα μπορεί να ξεριζωσει αυτό το συναίσθημα από μέσα του. Στις υπόλοιπες σχέσεις που δημιουργούμε, δε συμβαίνει αυτό. Πόσο εύκολα διαγράφουμε ανθρώπους, σχέσεις, φίλους, που κάποτε λέγαμε ότι αγαπουσαμε; Προς αποφυγη παρεξηγήσεων, δεν εννοώ πως θα έπρεπε να μένουμε σε κακοποιητικες σχέσεις ή σχέσεις που δε μας ταιριάζουν επειδή αγαπάμε. Αλλά αναρωτιέμαι αν όντως κάποτε αγαπήσαμε έναν άνθρωπο, πως γίνεται και μετά από λίγο καιρό, μπορεί και αμέσως, να μην έχει μείνει ούτε μια σταλιά από την αγάπη που υποτίθεται πως νιωθαμε κι ας μην εκτιμάμε πια τον άνθρωπο αυτό, όπως θα ένιωθε και ένας γονιός που δεν εκτιμά πια το παιδί του, αλλά δε σβήνει η αγάπη του; Μήπως απλά συμπαθούμε, περνάμε καλά, νιώθουμε τρυφερότητα για κάποιους ανθρώπους, αλλά δεν τους αγαπάμε με την ουσιαστική έννοια; Ελπίζω να μην τα λέω πολύ μπερδεμένα.

-Love sceptic

To “αγαπώ πολύ” δεν ταυτίζεται με το “αγαπώ για πάντα” και το “αγαπώ για πάντα” δεν ταυτίζεται με το “αγαπώ δίχως όρους”. Δεν είναι καλή ιδέα να προσπαθείς να ορίσεις συναισθήματα με τη λέξη “απόλυτο” και “ουσιαστικό” γιατί οι άνθρωποι δεν νιώθουν τα ίδια συναισθήματα όταν χρησιμοποιούν τις ίδιες λέξεις, και δεν αισθανόμαστε ένα συναίσθημα τη φορά. Αισθανόμαστε ένα μίγμα συναισθημάτων και συχνά το ένα συσκοτίζει το άλλο, και πολύ λίγοι μπορούμε να τα περιγράψουμε με λόγια, ακόμη και πιο λίγοι είμαστε σε θέση να τα συνειδητοποιήσουμε. (Παρεμπιπτόντως, αυτή είνια η λειτουργία της θεραπείας). Μπορεί να μπερδεύουμε την αγάπη με την εξάρτηση, ας πούμε. Ένας γονιός που δεν εγκαταλείπει το παιδί του (στα λόγια, μπροστά σε άλλους) ακόμα και όταν το παιδί γίνει δολοφόνος, δεν είναι αυτόματα ένας γονιός που αγαπάει στην ατόφια, ιδεατή έννοια που έχεις στο μυαλό σου. Υπάρχουν πολλοί λόγοι για να το κάνει, και δεν είναι όλοι τόσο ανιδιοτελείς όσο φαντάζεσαι. Ή μάλλον, δεν είναι αμιγώς ανιδιοτελείς.

Η αγάπη είναι μια ικανότητα που μαθαίνεται, μεταξύ άλλων. Δεν αγαπάνε όλοι με τον ίδιο τρόπο, ούτε εννοούν το ίδιο όταν το λένε. Ωστόσο, δεν είναι ούτε το πιο σπάνιο, ούτε το πιο ιδιαίτερο συναίσθημα που φέρνει αυτόματα θετικά αποτελέσματα. Υπάρχουν πολλοί που έχουν σκοτώσει ισχυριζόμενοι ότι αγαπούσαν. Δεν είναι δύσκολο να αγαπήσεις, ή να λες ότι αγάπησες, και δεν είναι απαραίτητα ότι όσες φορές το είπες ήταν ψέματα, αλλά από μόνο του, δεν είναι καμιά φοβερή κατάκτηση. Το δύσκολο είναι να είσαι καλός άνθρωπος όταν η ζωή σε προκαλεί, ή σε διευκολύνει να γίνεις κακός, για να νιώσεις ή να ζήσεις καλύτερα. Το να σου φύγει η αγάπη δεν είναι κάποια φοβερή προδοσία. Αυτό που έχει σημασία είναι τι κάνεις όταν σου φεύγει η αγάπη, ενώ βλέπεις τον άλλον ακόμα σε ευάλωτη θέση απέναντί σου, κι αυτό είναι που δείχνει τι άνθρωπος είσαι. Και για το τελικό σου ερώτημα, δεν βλέπω γιατί θα έπρεπε να συνεχίζεις να αγαπάς κάποιον που δεν εκτιμάς πια, και τι θα αποδείκνυε κάτι τέτοιο.

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

15 Comments
δημοφιλέστερα
νεότερα παλαιότερα
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
Αμαρέττο πορτοκάλι
Αμαρέττο πορτοκάλι
4 χρόνια πριν

Όπως τα λέει η Αμπά. Άσε που είναι και φοβερά λυτρωτικό να μπορείς να ξε-αγαπήσεις ανθρώπους που σου φέρθηκαν σκάρτα, σε κακοποίησαν, σε εκμεταλλεύτηκαν. Ή απλώς ανθρώπους που δεν στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων, όταν τα πράγματα έγιναν δύσκολα. Ή ανθρώπους που….(προσθέτεις ελεύθερα).
Το να πρέπει να τους αγαπάς εσαεί, γιατί κάποτε τους αγάπησες, θα ήταν μεγάλο φορτίο και ευτυχώς που δεν είμαστε αναγκασμένοι να το κάνουμε.

Felis
Felis
4 χρόνια πριν

“Το δύσκολο είναι να είσαι καλός άνθρωπος όταν η ζωή σε προκαλεί, ή σε διευκολύνει να γίνεις κακός, για να νιώσεις ή να ζήσεις καλύτερα”. “Αυτό που έχει σημασία είναι τι κάνεις όταν σου φεύγει η αγάπη, ενώ βλέπεις τον άλλον ακόμα σε ευάλωτη θέση απέναντί σου, κι αυτό είναι που δείχνει τι άνθρωπος είσαι”. Ε, λοιπόν, αυτό χτύπησε φλέβα! Ο προφάτως πρώην σύντροφος – 8 ετών σχέση και συγκατοίκηση – όταν συζητήσαμε και τελικά είπαμε οκ, χωρίζουμε, μου είπε ότι το ότι πήρε αυτή την απόφαση (ναι, τυπικά αυτός ήθελε να “μείνει μόνος”) δεν σημαίνει ότι δεν θέλει να… Διαβάστε περισσότερα »

kissed by fire
kissed by fire
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Felis

Felis ομοιοπαθουσα κ γω! Μετα απο 10 σχεδον χρονια με σουηδικο χωρισμο έριξε μαυρη πέτρα χωρις να ενδιαφερθεί έστω για το σκυλο που φροντίζαμε μαζι. Όμως για εμενα αυτός είναι ο τρόπος του να επεξεργαζεται το χωρισμό μας. Εχω συνεχώς στο νου μου οτι κάτι που ταιριάζει σε εμενα δε ταιριάζει απαραίτητα σε άλλους. Το οτι οι συνθήκες άλλαξαν και πλέον δεν είμαστε μαζι δεν αναιρεί τα καλά χρόνια που πέρασα μαζι του. Αν μέχρι εκει μπορεί είναι σεβαστό.Στον δικό μου έλεγχο είναι μόνο οι δικές μου αντιδράσεις και τα δικά μου βιώματα στη σχέση και αυτά δεν επιτρέπω να… Διαβάστε περισσότερα »

Felis
Felis
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  kissed by fire

Το έχω σκεφτεί κι αυτό, και φυσικά και δεν αναιρώ όσα περάσαμε. Αυτό είναι άσχετο, δεν χαλάσανε οι αναμνήσεις μου (μέρος της ζωής μου είναι και δεν τις πετάω). Δεν παύει όμως να είναι μεγάλη απογοήτευση – όσο να’ναι, πίστευα ότι ήταν καλύτερος από αυτό, ξέρεις υπάρχει και μία προσδοκία χαρακτήρα. Στο τέλος πάντως μετράνε οι πράξεις, και όπως και να το κάνουμε, υπάρχουν τρόποι και τρόποι να επεξεργαστείς τον χωρισμό, και δεν θα ζαχαρώσω την άσχημη συμπεριφορά δικαιολογόντας το “είναι ο τρόπος του μωρέ να το ξεπεράσει”. Όχι, είναι καθαρός εγωισμός/παρτακισμός και είναι το εύκολο. Το δύσκολο είναι να… Διαβάστε περισσότερα »

Felis
Felis
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Felis

snowflake σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια, είναι έτσι όπως τα λες. Μία βαθιά απογοήτευση! Είναι μία διαδικασία να βρω τα πατήματά μου πάλι, να δω πώς θα είμαι από εδώ και πέρα. Όμως είμαι πολύ συνειδητοποιημένη ως προς αυτό, ξέρω ότι δεν θα πατήσω το κουμπί και θα γίνουν όλα αμέσως, θα πάρει καιρό. Πάντως, τα καλύτερα έρχονται και το πιστεύω αυτό ακράδαντα! Το σίγουρο είναι ότι σκέφτομαι κάθε μέρα ότι δεν το άξιζα αυτό, μου άξιζε πολύ καλύτερη συμπεριφορά γιατί εγώ φέρθηκα πολύ αξιοπρεπώς και με τρυφερότητα, μέχρι να φύγει, για να εισπράξω απάθεια, κακίες για τα… Διαβάστε περισσότερα »

Felis
Felis
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Felis

Τα είπες όλα! 😀comment image

Nobiles chief
Nobiles chief
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Felis

Πόσο σκληρό, ενώ έχεις να διαχειριστείς ούτως ή άλλως το τέλος μιας σχέσης να βλέπεις ότι ο άλλος δεν ήταν τελικά αυτός που νόμιζες… Θα συμφωνήσω όμως με την προλαλήσασσα, κάποιες φορές μπορεί να είναι αυτό που χρειάζονται κάποιοι για να προχωρήσουν μπροστά. Εγώ χώρισα πριν έναν χρόνο από το σύζυγό μου, ήμασταν πολλά χρόνια μαζί. Προχτές έφαγα μια φρίκη ότι μπορεί να έχω κολλήσει τον κορονοϊό, όχι τόσο για μένα, αλλά επειδή λόγω της δουλειάς μου έρχομαι σε επαφή με πολύ κόσμο. Όσο περίμενα τα αποτελέσματα (ευτυχώς αρνητικά) ήθελε ο πρώην να περάσει να πάρει κάτι πράγματα, και να… Διαβάστε περισσότερα »

Anna
Anna
4 χρόνια πριν

Ρωτάς για ΄σένα ή για μια φίλη σου; Αν βλέπεις γύρω σου ανθρώπους να χωρίζουν και να συνεχίζουν τη ζωή τους, μην βιάζεσαι να βγάλεις συμπεράσματα για το πώς νιώθουν ή ένιωσαν. Μπορεί να μη θέλουν να δείξουν ότι δυσκολεύονται, μπορεί να πιέζουν τον εαυτό τους να συνεχίσει, μπορεί να μην ενδιαφέρονταν τόσο πολύ για τον άλλο, να μπέρδεψαν την αγάπη με κάτι άλλο (είναι άλλωστε ρευστή έννοια), ή και μπορεί να φθάθρηκε το συναίσθημα σε βάθος χρόνου και ο χωρισμός να ήταν απλά η κατάληξη. Σε κάθε περίπτωση, δεν ακυρώνει αυτό ούτε τη σχέση, ούτε τα συναισθήματα του άλλου… Διαβάστε περισσότερα »

este
este
4 χρόνια πριν

Οταν μιλάμε για τα συναισθήματα μας δεν εννοουμε όλοι το ίδιο πράγμα όταν τα περιγράφουμε. Κάποιος για παράδειγμα, όταν λέει οτι μισεί κάποιον εννοεί οτι δεν θέλει να κάνει παρέα μαζί του, να τον έχει στην ζωή του ενώ κάποιος άλλος μπορεί να εννοεί οτι θέλει να του κάνει κακό. Επίσης, η μια και μοναδική και απόλυτη αγάπη του γονιού προς το παιδί είναι ωραίο αφήγημα για bedtime story, δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα όμως. Κάποιος που αγαπάει σκάρτα, αγαπάει σκάρτα ακόμα και το παιδί του. Τέλος, πιστεύω πραγματικά πως αυτό που ονομάζεις “ουσιαστική έννοια της αγάπης” παρ’ οτι διαφορετικό για… Διαβάστε περισσότερα »

stella 80
stella 80
4 χρόνια πριν

“Αυτό που έχει σημασία είναι τι κάνεις όταν σου φεύγει η αγάπη, ενώ βλέπεις τον άλλον ακόμα σε ευάλωτη θέση απέναντί σου, κι αυτό είναι που δείχνει τι άνθρωπος είσαι”. Αυτό!

mongrel
mongrel
4 χρόνια πριν

Πολύ ωραία απάντηση. Δε συμφωνώ ότι δεν είναι δύσκολο να αγαπήσεις, αλλά αυτό έχει να κάνει με το δικό μου ορισμό της αγάπης.
Ούτε σβυνει τόσο εύκολα η αγάπη, μπορεί να έχεις ξεχάσει ανθρώπους και με κάποιον τρόπο να τους αγαπάς.

Westie
Westie
4 χρόνια πριν

Σορυ, αλλά η αγάπη του γονιού θα δοκιμαστεί και χωρίς να χρειαστεί να φτάσει το παιδί του στο φόνο.
Μπορεί να έχεις πολλά συναισθήματα αγάπης για οποιονδήποτε και οτιδήποτε – δεν είναι και τίποτε σπουδαίο, σημασία έχουν οι πράξεις αγάπης (που μπορεί να είναι μια χαρά αληθινές ακόμα και χωρίς να συνοδεύονται απο συναισθήματα αγάπης).

We were too greedy babe..
We were too greedy babe..
4 χρόνια πριν

Ευτυχως που μπορουμε να ξε-αγαπησουμε με την εννοια του να μην αγαπαμε πλεον εναν ανθρωπο. Ειναι ευτυχια. Αλλα προφανως δεν αλλαζει οτι τον αγαπησαμε. Αν ο αλλος σου φερθει ασχημα κτλ κτλ τον κατεβαζεις ωραιοτατα απο τον θρονο του και την καρδια σου. Δεν ειναι αυτοματο αλλα οταν συνηδειτοποιεις οτι συνεβη ειναι λυτρωτικο.

Η βάφλα
Η βάφλα
4 χρόνια πριν

Λένα σε ακολουθώ χρόνια αλλά αυτή η απάντηση πραγματικά είναι ο,τι καλύτερο έχω διαβάσει… RESPECT!

Melissa
Melissa
4 χρόνια πριν

απάντηση “εικόνισμα” πάλι.