in

Ο ανιψιός μου παίζει όλη την ώρα ηλεκτρονικά παιχνίδια

Ερωτήσεις απαντημένες από την ψυχολόγο Φαίνια Ξανθοπουλίδου.

Είπα κι εγώ να κάνω μια ερώτηση για ένα θέμα που με απασχολεί. Είμαι θείος ενός αξιολάτρευτου εφήβου που από μικρός ήταν ευαίσθητος, έξυπνος, δημιουργικός κι ένοιωθα ότι θα μεγαλώσει κ θα έχει μια όμορφη εξέλιξη ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

il 794xN.1449326645 el5u e1582115946772

Είπα κι εγώ να κάνω μια ερώτηση για ένα θέμα που με απασχολεί. Είμαι θείος ενός αξιολάτρευτου εφήβου που από μικρός ήταν ευαίσθητος, έξυπνος, δημιουργικός κι ένοιωθα ότι θα μεγαλώσει κ θα έχει μια όμορφη εξέλιξη. Οι γονείς του δυστυχώς είναι άνθρωποι που δουλευουν πολύ, είναι νευρικοί κ ξεσπάνε στα παιδιά τους κ δεν έχουν καμία διάθεση να τους πάνε έστω ένα σινεμά. Το αποτέλεσμα είναι ο μικρός να έχει πλέον πολλές φοβίες (κλειστοφοβία, αγοραφοβία) κ αφιερώνει άπειρο χρόνο σε ιντερνετικά παιχνίδια. Φίλους έχει 2 καλούς που παίζουν συνέχεια μαζί παιχνίδια μέσω υπολογιστή από το σπίτι τους ο καθένας! Εγώ μένω μακρυά κ το μόνο που μπορώ να του αφιερώσω είναι κάποιες Κυριακές που παμε σινεμά κ θέατρο (όταν πάμε στο mall θέλει να μπουμε σχεδόν αμεσως στην αίθουσα σαν να μην νοιώθει άνετα με την βαβούρα του πλήθους) . Οσες φορές προσπαθώ να κάνω μια πιο ουσιαστική συζήτηση μαζί του πχ πως να διαθέτει πιο σωστά τον χρόνο του βαριεται (λογικό δεν λεω λόγω ηλικίας). Στην μητέρα του έχω πει ότι δεν θα ήταν κακή ιδέα να δει έναν παιδοψυχολόγο να πει τι βλέπει όμως δεν θέλει ούτε να το ακούει κ μου λέει ότι είναι απλά τεμπέλης κ καλοπερασάκιας! Τι μου προτείνετε να κάνω περισσότερο; Ευχαριστώ για τον χρόνο σας!

Σε αυτές τις περιπτώσεις λέω πάντοτε πως αυτοί που πρέπει να ξεκινήσουν επίσκεψη στον ειδικό είναι οι γονείς και ύστερα τα παιδιά. Κυρίως γιατί το οικογενειακό περιβάλλον πρέπει να είναι ικανό να στηρίξει ένα τέτοιο παιδί, γιατί, ανεξάρτητα από την περίπτωση που αναφέρεις, στην οποία είναι σαφές ότι οι γονείς δημιουργούν πρόβλημα, ένα παιδί μπορεί να είναι ευάλωτο είτε λόγω της ιδιοσυγκρασίας του είτε λόγω της πολύωρης επαφής με άλλο τοξικό πλαίσιο, όπως για παράδειγμα το σχολείο. Εν προκειμένω δεν ξέρω αν θα ωφελούνταν στο μέγιστο βαθμό, αν ο ανιψιός σου επισκεφτεί κάποιον παιδοψυχολόγο χωρίς να επισκεφθούν αντίστοιχα και οι γονείς κάποιον, γιατί μετά θα επιστρέψει σε ένα δυσλειτουργικό οικογενειακό περιβάλλον. Παρόλα αυτά θα ήταν καλύτερο από το τίποτα. Εσείς από τη μεριά σας, προσπαθήστε όσο μπορείτε, να τον εμπλέξετε σε δραστηριότητες που θα του κεντρίσουν το ενδιαφέρον, πέρα από τα ηλεκτρονικά παιχνίδια- τα οποία είναι δυστυχώς μία διέξοδος και δεν θα μπορούσε σε καμία περίπτωση να τα σταματήσει, αν δεν υπάρξει κάποια πιο θελκτική εναλλακτική.

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

2 Comments
δημοφιλέστερα
νεότερα παλαιότερα
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
lee
lee
4 χρόνια πριν

Αυτό που θα σου πρότεινα είναι να χτίσεις μια βαθύτερη σχέση με τον ανιψιό σου, χωρίς συζητήσεις-κυρήγματα για το σωστό (που πράγματι βαριούνται όχι μόνο οι έφηβοι αλλά οι πάντες), αλλά διερευνώντας την ψυχή του, τα θέλω του, τον τρόπο που βλέπει τον κόσμο. Ξεκίνα από αυτό που είναι ο ανιψιός σου και όχι από αυτό που θα θελες εσύ. Μοιάζει να έχεις προδικάσει την κατάσταση. Δε σου ζήτησε βοήθεια και υποθέτω δε τη χρειάζεται… Μάλλον δε χρειάζεται σωτήρα αλλά κάποιον να τον ακούσει…

Penthesilea
Penthesilea
4 χρόνια πριν

Το γεγονός και μόνο ότι δέχεται να πάει στο MALL (!) ενώ απεχθάνεται την πολυκοσμία, δείχνει κατ’ εμέ πόσο σε εκτιμά και αποζητά την παρέα σου. Δεν είναι λίγο. Αυτό που θα σου έλεγα είναι να μην σπαταλάς χρόνο και φαιά ουσία σε άσκοπες νουθεσίες. Αυτά που του λες πιθανότατα τα γνωρίζει ήδη, σίγουρα θα του πιπιλάνε συνέχεια το μυαλό οι γονείς του. Προσπάθησε να διατηρήσεις την καλή σχέση που έχετε, θα του κάνει πολύ καλό να έχει τουλάχιστον έναν άνθρωπο στον οποίον να μπορεί να βασιστεί. Εάν σε αισθάνεται κοντά του, θα κάνει αυτός πιθανότατα την κίνηση να μοιραστεί… Διαβάστε περισσότερα »