in

Αγαπητή «Α, μπα»: Όταν ήμουν στο δημοτικό ο αδερφός μου με παρενόχλησε σεξουαλικά

Σοκάρομαι κάθε φορά που ακούω ότι φταίνε οι γυναίκες που βιάζονται και κακοποιούνται

Αν ένα ανήλικο κορίτσι κακοποιείται; Εκεί συνήθως σιωπή… Δε θα σταματήσει ποτέ; Με πιάνει αηδία…. Και όχι δεν έχω πει τι μου έχει συμβεί στη παιδική μου ηλικία. Νιώθω πως καμία γυναίκα δε θέλει πραγματικά να ακούσει. Θέλει μόνο να κρίνει, να εξευτελίσει και να νικήσει στο διαγωνισμό “Δεν το έπαθα γιατί δεν το άξιζα” ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

99740804 hospital sexual harrasment illustration a 640 nc

Δεν έχω ουσιαστικά ερώτηση Α, μπα μου. Όμως έχω έναν εκνευρισμό, μια ανησυχία. Δε ξέρω πως να το ονομάσω … Να πω αρχικά πως παρενοχληθηκα σεξουαλικά από τον αδερφό μου όταν ήμουν στο δημοτικό. Στα τέλη Λυκείου άρχισα να συνειδητοποιώ κι να αντιλαμβάνομαι τι μου συνέβη. Το αποδέχτηκα σα γεγονος στα 30 μου κ κατάλαβα πως δε φταίω εγώ λίγα χρόνια αργότερα. Δε το είχα πει στους γονείς μου (εκ των υστέρων ΕΥΤΥΧΩΣ που δε το είπα όσο ήμουν παιδί. Δεν θ άντεχα την απόρριψη που βίωσα όταν το αποκάλυψα στα 32 μου) Τώρα πια έχω μια κόρη. Αυτο που δεν μπορώ να αποδεχτώ, που με ανησυχεί, που βλακωδως με σοκάρει κάθε φορά είναι οι απόψεις των ΓΥΝΑΙΚΏΝ για τη σεξουαλική κακοποίηση, αλλά κ για όλα τα είδη κακοποίησης των γυναικών. Μεγάλωσα σε ένα σπίτι που άκουγα τη μάνα μου να υποστηρίζει με ζήλο πως φταίνε οι γυναίκες που βιάζονται, κακοποιουνται κλπ. Που στην καλύτερη ένοιωθε οίκτο για τη χαζή που τη ξυλοφορτωνει ο πατέρας, αδερφός, γκομενος, άντρας κλπ κ ας ήταν που_ _ _άκι.. Εχω μια πεθερά που θεωρεί πως φταίνε οι κοπέλες που κυκλοφορούν το βράδυ που βιάζονται. Που λυπάται αν μια γυναίκα ξυλοφορτωνεται, κ κάνει το σταυρό της, αλλά αν μάθει πως σηκώθηκε κ έφυγε να γλυτώσει, τη θεωρεί ανάξια, ανήθικη, αμυαλη κλπ. Γνωρίζω άλλες που κατακουτσομπολευουν γυναίκες που ξέρουν πως κακοποιουνται κ γελάνε με το ποσό χαζές είναι αφού αλλιως δε θα τα πάθαιναν. Κάθε φορά που, στη θεωρία και μόνο, πάνω στη συζήτηση υπερασπιζομαι τις γυναίκες αυτές,προσπαθώ να τους εξηγήσω πως πιθανώς να φοβούνται, γτ πιθανό να κάθονται ακόμα στη κακοποίηση, πως δεν είναι δυνατό να φταίνε οι γυναίκες γ τη κάθε είδους κακοποίηση τους κλπ κλπ, πως οι γυναίκες πρέπει να στηρίζουμε η μία την άλλη, δέχομαι βλέμματα βλοσυρά κ εχθρικά, επιθετικές απαντήσεις, απαξιωτικά σχόλια αλλά κυρίως μια αδιανόητη επιμονή πως ναι μεν υπάρχουν παλιανθρωποι αλλά φταίνε οι γυναίκες που έκαναν ή δεν έκαναν το ένα ή το άλλο. Όλα καταλήγουν πως με κάποιο τρόπο ΦΤΑΊΝΕ ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ που το επέτρεψαν. Που βγήκαν ενώ νύχτωσε. Που είχαν συντρόφους. Που δεν εκατσαν σπίτι τους : ” αν ήταν σωστό κορίτσι θα είχε βγει το βράδυ; γι αυτό συνάντησε τον ανώμαλο που..που..που..που..που..”. Αν ένα ανήλικο κορίτσι κακοποιηται; Εκεί συνήθως σιωπή… Δε θα σταματήσει ποτέ; Με πιάνει αηδία…. Και όχι δεν έχω πει τι μου έχει συμβεί στη παιδική μου ηλικία. Ούτε στην ενήλικη. (Μία φορά το έκανα κ έγινα το” γαργαλιστηκο κουτσομπολιό” της παρέας) Νιώθω πως καμία γυναίκα δε θέλει πραγματικά να ακούσει. Θέλει μόνο να κρίνει, να εξευτελίσει και να νικήσει στο διαγωνισμό “Δε το έπαθα γτ εγώ δε το αξίζα..” Το μόνο που με κρατά είναι πως ο δικός μου περιορισμένος γυναικείος κοινωνικός κύκλος είναι τόσο αρρωστος κ πως εκεί έξω υπάρχουν γυναίκες που υποστηρίζουν τις γυναίκες. Θέλω να το ελπίζω για την κόρη μου… Ίσως έχω ερώτηση. Γιατί υπάρχουν γυναίκες που σκέφτονται έτσι; Πως μπορούν να σκέφτονται έτσι. Πόση ενημέρωση πρέπει να έχουν πια για να συμπονεσουν αν όχι να καταλάβουν;;

Προφανώς έφταιγα κ εγω. Ήμουν 9 κ κοιμόμουν στο κρεββάτι μου.

Δυστυχώς, ισχύει ότι οι περισσότερες είναι όπως τα λες εδώ, διότι η πατριαρχία στηρίζεται και από τους άντρες, και από τις γυναίκες. Οι γυναίκες την υποστηρίζουν γιατί ελπίζουν ότι έτσι θα γλιτώσουν το ξύλο, τον βιασμό, τον θάνατο. Ότι αν φέρονται σύμφωνα με τους κανόνες και υποστηρίζουν όλα αυτά, οι άντρες θα τις αναγνωρίσουν ως υπάκουες, και θα επιτεθούν στις άλλες, στις ανυπάκουες.

Δεν ισχύει ότι καμία γυναίκα δεν θέλει να ακούσει. Είμαστε πολλές που ακούμε και δεν χρειάζεται να μας πείσεις, συμφωνούμε, συμπονούμε και πονάμε μαζί σου. Μην ελπίζεις μόνο για την κόρη σου, να ελπίζεις και για σένα. Ψάξε να βρεις γυναίκες φίλες και συμμάχους. Θα έλεγα ότι η καλύτερη αρχή είναι αυτό εδώ το σάιτ, με τις συναντήσεις που κανονίζονται.

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

21 Comments
δημοφιλέστερα
νεότερα παλαιότερα
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
Penthesilea
Penthesilea
4 χρόνια πριν

Από τη σελίδα Feminist Memes στο FB: “If you ever see a conservative and wonder just how in the world they have so little compassion, they are genuinely convinced that most bad things that happen are the fault of the person affected, because then they don’t have to feel bad. It’s all about the illusion of control. People who are healthy like to believe they can always keep being healthy if they do the right things. They don’t want to think about how good people get struck with terrible circumstances for no reason. So they keep assuming that if they… Διαβάστε περισσότερα »

lee
lee
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Penthesilea

“It’s all about the illusion of control”. Αυτό ακριβώς σκέφτηκα!!

Why deny the obvious
Why deny the obvious
4 χρόνια πριν

Καταρχάς φίλη, σου στέλνω τεράστια αγκαλιά. Σαν να διάβαζα τη δικιά μου ιστορία. Είχα ακριβώς την ίδια εμπειρία με τον αδελφό μου στο δημοτικό, την έθαψα τόσο βαθειά για τόσο πολλά χρόνια που τελικά απέκτησα διπολική διαταραχή, το νευρικό μου σύστημα κράσαρε. Οπότε σε νοιώθω όσο τίποτα. Αλλά. Δεν έχω την ίδια εμπειρία από τις φίλες μου. Καμιά και κανένας ποτέ δεν μου έριξε ευθύνη, οφείλω να πω ότι σε όσες ή όσους είπα τελικά την ιστορία μου με αγκάλιασαν και με συμπόνεσαν πιο πολύ από όσο μπορούσα να φανταστώ. Φυσικά υπάρχουν γυναίκες γαλουχημένες στην πατριαρχία, αλλά υπάρχουμε αρκετές, θα… Διαβάστε περισσότερα »

We were too greedy babe..
We were too greedy babe..
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Why deny the obvious

Μια τεραστια αγκαλια από εμενα και στις δυο.

Queen of spades
Queen of spades
4 χρόνια πριν

Ρωτας γιατι κατηγορουν τα θυματα. Γιατι φοβουνται, ειναι η απαντηση. Ολοι θελουμε να πιστευουμε σ εναν δικαιο κοσμο οπου τα κακα συμβαινουν στους κακους και τα καλα στους καλους. Και οταν κατι φριχτο συμβαινει η αυτοματη αντιδραση μας ειναι να διαφοροποιηθουμε απ το θυμα, να νιωσουμε οτι το θυμα εφταιγε αρα εμεις ειμαστε ασφαλεις. Αυτο ειναι ενα μερος της εξηγησης, λοιπον. Αυτες οι γυναικες ξερουν τους κινδυνους για ολες μας -ισως τους εχουν βιωσει και οι ιδιες. Απλως φοβουνται να πραδεχτουν οτι οσο το συστημα ειναι ετσι, ολες οι γυναικες ειναι/ειμαστε εν δυναμει θυματα, ειναι θεμα τυχης. Εχεις καταλαβει τι… Διαβάστε περισσότερα »

candy
candy
4 χρόνια πριν

Υπάρχουμε!
Κι έχουμε μια αγκαλιά ανοιχτή για σένα και για όσες έχουν περάσει κάτι αντίστοιχο, γιατί δυστυχώς το έχουμε περάσει κι εμείς και ξέρουμε πως είναι..
Είμαστε εμείς που θέλουμε να κυκλοφορούμε ελεύθερες, χωρίς να φοβόμαστε, χωρίς να σκεφτούμε τι θα φορέσουμε και που προσπαθούμε να καταπολεμήσουμε τον εσωτερικευμένο μισογυνισμό που έχουμε μέσα μας γιατί έτσι μας έχουν μεγαλώσει.
Πολλή αγάπη σου στέλνω <3

μαύρο πρόβατο
μαύρο πρόβατο
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  candy

φυσικά!
και μην ξεχνάμε τη νέα παγκόσμια και υπέροχη γενιά που φωνάζει, απαιτεί, ενώνεται, τραγουδά, ξεμπροστιάζει! Υπάρχει ελπίδα
https://www.youtube.com/watch?v=aqIV3zSVZXs
“Y la culpa no era mía, ni donde estaba, ni como vestía”

αμύριστο λουλούδι
αμύριστο λουλούδι
4 χρόνια πριν

Όλες φοβόμαστε. Η στάση σου όμως μου βγάζει μια πολύ έντονη φοβία. Μήπως θα έπρεπε να το δεις με ψυχολόγο; Πρέπει να προσέχουμε αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν ζούμε τη ζωή μας λόγω φόβου.
ΥΓ. Τι σχέση έχει το μέγεθος του κόλπου; Ο πόνος του βιασμού δεν είναι σωματικός (θα μπορούσε να είναι και σωματικός, αλλά δεν είναι αυτός ο κύριος πόνος).

Κοντή Λεμονιά
Κοντή Λεμονιά
4 χρόνια πριν

Θεέ μου τι συναισθηματικό roller coaster είναι αυτό σήμερα. Πονάει η καρδιά μου όσο συχνά και αν διαβάζουμε τέτοιες εμπειρίες, όσο και αν περισσότερες γυναίκες ξεκινάν δειλά δειλά να μιλάνε. Προφανώς δεν φταις εσύ που σαν 9χρονο κοιμήθηκες στο κρεβάτι του αδερφού σου. Ήσουν 9 να πάρει. Και ενώ γράφω την λέξη προφανώς, εξακολουθεί να μην είναι προφανές. Όπως εξακολουθούν να χλευάζουν τον φεμινισμό πολλοί και να λένε ότι οι πατριαρχία είναι μύθος. Η γυναίκες που δεν έχουν κακοποιηθεί έχουν μόνο ένα κοινό παρονομαστή. Ήταν τυχερές διότι έχει να κάνει με την τύχη. Όπως και γω ήμουν τυχερή που ο… Διαβάστε περισσότερα »

Klo.Klo
Klo.Klo
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Κοντή Λεμονιά

Στο δικό της κρεββάτι κοιμόταν. Όχι στου αδερφού της.

Όπως γράφει : “–Προφανώς έφταιγα κ εγω. Ήμουν 9 κ κοιμόμουν στο κρεββάτι μου.”

Haifischnet
Haifischnet
4 χρόνια πριν

Ο βιασμός δεν είναι απλά μία διείσδυση, επώδυνη ή μη. Είναι πράξη βίας, επιβολής και εξαναγκασμού. Συμφωνώ μαζί σου ότι δεν το αναφέρουμε και δεν το ευχόμαστε ούτε στον εχθρό μας, πόσο μάλλον σε μια άλλη γυναίκα επειδή είναι απλά ανόητη και απαίδευτη.

kaiti
kaiti
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Haifischnet

Ρε παιδιά αυτό φοβάται η γυναίκα αυτο εξέφρασε. Δε νομίζω οτι χρειάζεται η διάλεξη για το τι είναι ο βιασμός κ το τι θα έπρεπε προσωπικά να την τρομοκρατεί.

Po the Panda
Po the Panda
4 χρόνια πριν

Elpida, καταλαβαίνω πόσο φοβάσαι και είναι απολύτως λογικό. Αλλά πραγματικά, το χειρότερο σε αυτό είναι τα ψυχολογικά τραύματα που σου αφήνει. Έχω βιαστεί δύο φορές και δεν κατάλαβα σωματικό πόνο, το μόνο που κατάλαβα είναι αηδία και παγωμάρα και φόβος. Και ένστικτο επιβίωσης. Μέρες και μήνες μετά κατάλαβα τις ψυχολογικές επιπτώσεις, μέχρι τότε ήμουν σε πλήρη άρνηση, λες και δεν συνέβη ποτέ, έλεγα όλα καλά, είμαι ζωντανή. Με όλη μου την καρδιά στο λέω, δεν θέλω να σε πατρονάρω, χρειάζεσαι βοήθεια για να αντιμετωπίσεις τις φοβίες σου και τους δαίμονές σου, τουλάχιστον να σταματήσουν να σε παραλύουν. Όλοι/ες έχουμε φοβία… Διαβάστε περισσότερα »

este
este
4 χρόνια πριν

Νομίζω ένα από τα χειρότερα είδη κακοποίησης είναι η είσπραξη δυσπιστίας για κάτι πολύ πολύ άσχημο που μας έχει συμβεί, από κάποιον που εμπιστευόμαστε απόλυτα όπως είναι η μάνα μας, ο σύντροφος μας, ο φίλός μας. Κάνει το τραύμα ακόμα πιο μεγάλο και την πληγή ακόμα πιο επώδυνη. Είναι υπέροχο και άκρως απαραίτητο για τον καθέναν μας να έχει το safe place του κάπου, και τις περισσότερες φορές είναι η αγκαλιά κάποιου αγαπημένου μας.

vaggelis
vaggelis
4 χρόνια πριν

βασικα ειναι η αφελεια γιατι θεωρουν οτι ο τροπος ζωης τους ειναι ο ιδανικος συνηθως κ οχι ολες αυτες που τα λενε αυτα οντας παντα καποιας ηλικιας θαρρουν με το να μην κυκλοφορεις να μην δουλευεις κ να σε σπιτι -σχολειο-σουπερ ειναι ασφαλες ενω δεν ειναι στην πραγματικοτητα,το να ντυνεσαι κομψα κ οχι σαν τσουλι(το χω ακουσει σε φιλη) παλι δεν σε γλιτωνει απο τον επιδοξο βιαστη-ψυχακια,μου θυμισε την δικηγορο του γουινστιν που λεγε οτι εβγαινε μονο με ατομα που γνωριζε καλα κ για αυτο δεν ειχε ποτε σεξουαλικη παρενοχληση λες και ειναι καποιο αξιωμα το οτι ο βιαστης ειναι… Διαβάστε περισσότερα »