in

Αγαπητή «Α, μπα»: Η μητέρα μου σχολιάζει τα κιλά μου

Εννοείται πως και εγώ θέλω να χάσω κιλά κάποια στιγμή και εννοείται ότι βλέπω ότι έχω ξεφύγει κάποια όρια, αλλά με τη συμπεριφορά της δεν με βοηθάει καθόλου

Τα τελευταία χρόνια που φοιτώ μακριά από το σπίτι μου έχω βάλει κάποια κιλά, αρκετά θα έλεγα. Στην τρίτη λυκείου ήμουν 66 κιλά ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

3674cc7c3286451cf04ecaed475b712b

Aγαπητή μου Λένα, τι κάνεις; Σου γράφω αυτό το μήνυμα, το οποίο ελπίζω να απαντήσεις καθώς θα ήθελα να διαβάσω την άποψη σου και των σχολιαστριών, ενώ είμαι στο πατρικό μου για διακοπές Χριστουγέννων. Τα τελευταία χρόνια που φοιτώ μακριά από το σπίτι μου έχω βάλει κάποια κιλά, αρκετά θα έλεγα. Στην τρίτη λυκείου ήμουν 66 κιλά (είμαι 1,62) και τώρα είμαι στα πιο βαριά μου, στα 98 κιλά. Στο παρελθόν είχα ξεκινήσει διατροφή και είχα φτάσει τα 77 κιλά (με πολύ κόπο και προσπάθεια). Τότε όμως δεν είχα αντέξει και σταμάτησα χωρίς να ξέρω ότι πρέπει να κάνω και συντήρηση και τα ξανά έβαλα. Ξανά προσπάθησα και πάλι σταμάτησα γιατί περνούσα κάποια ψυχολογικής φύσης προβλήματα. Ξανά έβαλα τα κιλά και αυτή την φορά και παραπάνω. Σε όλο αυτό το διάστημα δεν ήμουν καλά με τον εαυτό μου και προσπαθούσα να με αποδεχθώ. Ειδικά τώρα, που ζυγίζω τόσα πολλά κιλά (κατά την άποψη μου πάντα). Όταν γυρίζω στο πατρικό μου όμως όλοι το σχολιάζουν. Κυρίως η μητέρα μου. Δεν ξέρω γιατί το κάνει. Έχω προσπαθήσει με πολλούς τρόπους να της το κόψω αλλά μάταια. Εννοείται πως και εγώ θέλω να χάσω κιλά κάποια στιγμή και εννοείται ότι βλέπω ότι έχω ξεφύγει κάποια όρια, αλλά με τη συμπεριφορά της δεν με βοηθάει καθόλου. Ίσα ίσα με γυρίζει στο σημείο 0. Συγκεκριμένα τα σχόλια που έκανε σήμερα ήταν όταν τη ρώτησα τι έχει και είναι σκεπτική και μου απάντησε “θέλω να χάσεις κιλά” και “κάθε φορά που γυρνάς αντί να χάσεις βάζεις”. Υπάρχει κάτι που θα μπορούσα να κάνω ώστε να με προστατέψω από τέτοια σχόλια; Κάτι που θα μπορούσα να πω; Η μέθοδος Αϊκίντο μέχρι στιγμής δεν βλέπω να πιάνει μιας και συνεχίζει ακάθεκτη.

-Αναστασία

Πρέπει να κάνεις δυο πράγματα, ταυτόχρονα, και είναι και τα δυο πολύ δύσκολα.

Το ένα είναι να βρεις έναν ψυχολόγο που ξέρει από θέματα διατροφής, ή έναν διατροφολόγο που σκαμπάζει, γιατί αν θέλεις να χάσεις κιλά, αν όντως θέλεις, το καλύτερο είναι να το κάνεις συστηματικά, επιστημονικά, μεθοδικά, και με βοήθεια. Μην προσπαθείς μόνη σου. όχι γιατί πιστεύω ότι δεν μπορείς, αλλά επειδή είναι κάτι δύσκολο αν δεν ξέρεις πώς ακριβώς να το κάνεις, γιατί δεν υπάρχει κανένας λόγος να το κάνεις μόνη σου. Υπάρχει λόγος που ο διατροφολόγος είναι επάγγελμα.

Το άλλο είναι να καταλάβεις ότι δεν χρειάζεται να καταλάβεις γιατί το κάνει η μητέρα σου αυτό, και να επικεντρωθείς στην προστασία του εαυτού σου. Αυτό που θα μπορούσες να κάνεις, και πολύ φοβάμαι ότι είναι το μόνο που μπορείς να κάνεις, είναι να της πεις ότι απαγορεύεις αυτά τα σχόλια από δω και πέρα, και να φεύγεις όταν τα κάνει. Κάνε το σαφές ΜΙΑ φορά και κάνε το ίδιο ΚΑΘΕ φορά, μέχρι να το καταλάβει. Μόλις το λέει, θα φεύγεις. Ή από το δωμάτιο, ή από το σπίτι. Αν χρειαστεί, να φύγεις και γενικώς, να γυρίσεις στην πόλη που σπουδάζεις πιο νωρίς, και αν φτάσεις σε σημείο μεγάλης ασφυξίας, να ξέρεις ότι υπάρχει και η λύση να μην πας καθόλου στο πατρικό σου κάποια φορά.

Αυτό που πρέπει να καταλάβει η μάνα σου είναι ότι το πόσο θα σε βλέπει εξαρτάται από το πόσο κρατάει το στόμα της κλειστό.

Ξεκίνα από αυτό που σου φαίνεται πιο εύκολο. Καλή δύναμη.

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

14 Comments
δημοφιλέστερα
νεότερα παλαιότερα
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
Τρελή επιστήμονας
Τρελή επιστήμονας
4 χρόνια πριν

Μια συμβουλή καθώς έχω υπάρξει/ είμαι σχετικά ακόμα στην ίδια ακριβώς θέση: όταν θα βρεις διατροφολόγο στην πρώτη επίσκεψη που θα κάνεις και θα μιλήσετε για ιστορικό κλπ να ξεκαθαρίσεις ότι κάποια στιγμή δεν αντεξες την προηγούμενη διατροφή και τα παράτησες και να πεις τι δεν μπορείς να κόψεις με τίποτα, πχ αν θες γλυκό κάθε μέρα. Η προσωπική μου εμπειρία είναι ότι οι διατροφολόγοι στην προσπάθεια για άμεσα αποτελέσματα δίνουν δίαιτες που έχουν πολύ λίγες θερμίδες ή κόβουν μαχαίρι όλα αυτά που σου προσθέτουν κιλά, με αποτέλεσμα ναι μεν να έχεις γρήγορα αποτελέσματα αλλά από ένα σημείο και μετά… Διαβάστε περισσότερα »

acantholimon
acantholimon
4 χρόνια πριν

Θα το συναντήσεις πολλές φορές στη ζωή σου,να μη σε καταλαβαίνει κάποιος,που δεν έχει αντιμετωπίσει το ίδιο πρόβλημα.Επιπλέον κιλά,ακμή,ανεργία,να μη βρίσκεις έναν άνθρωπο για σχέση,οτιδήποτε.Απλά δεν προσπαθείς αρκετά.Κι επιτέλους κάνε το.Δεν είναι έτσι εύκολα τα πράγματα.Κι αν για κάποιους έχουν μια χ δυσκολία,για κάποιους άλλους έχουν χ+1.Ωστόσο ο καθένας από τον εαυτό του κρίνει και συνήθως εκ του ασφαλούς.Το ένα είναι αυτό.Το δεύτερο,ότι συχνά με τους πολύ δικούς μας γινόμαστε για διάφορους λόγους πολύ πικροί και σκληροί.Όπως η μητέρα σου τώρα πχ.Πιστεύω,ότι σ’αυτή τη φάση δεν αρκεί,να βρεις έναν τρόπο,για να πάψει.Κι αμφιβάλλω,αν τον βρεις,πέρα από το να μην είσαι… Διαβάστε περισσότερα »

Franny
Franny
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  acantholimon

η υποστηριξη που χρειαζεται ειναι στον ψυχισμο της, οχι λεφτα για να αγοραζει μπροκολα. και με χαμπουργκερ αδυνατιζεις, αρκει να τρως ενα και οχι δυο… διαφωνω απολυτως με οσα της λες για να ζητησει βοηθεια απο τους γονεις , γιατι τους βαζει ακριβως στην θεση που οι ιδιοι θελουν να ειναι και που της κανει κακο: αυτην του πληρους ελεγχου της ζωης της δηλαδη, και ο πληρης ελεγχος, ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ οτι περιλαμβανει κριτικη κατα το δοκουν. δεν μπορεις να λες “δωσε λεφτα για μπροκολα” και να μην δεχεσαι σχολια για το αν εχασες αρκετα κιλα με τα λεφτα που σου δινουν… Διαβάστε περισσότερα »

Α.
Α.
4 χρόνια πριν

Συμβουλές για το πως θα χάσεις τα κιλά σου, εφόσον φυσικά θες, ήδη δόθηκαν και δεν έχω να προσθέσω κάτι. Φυσικά και συμφωνώ. Ωστόσο, επειδή αυτή την ερώτηση θα μπορούσα να την είχα στείλει εγώ πριν χρόνια. Θα ήθελα να επικεντρωθώ σε αυτό που περιγράφεις σχετικά με τη μητέρα σου. Μα τελικά τους βάζουν ένα τσιπάκι και λένε τα ίδια; Και μένα σκεπτική, στενοχωρημένη λες και πεθαίνει κάνεις κλπ κλπ μου μιλούσε για τα επιπλέον κιλά μου. Για τη δική μου κατέληξα ότι έχει χονδροφοβια σε μεγάλο βαθμό που της υπενθυμίζω ακόμη αν και εφόσον παρατηρήσω ότι κάνει κάποιο άκομψο… Διαβάστε περισσότερα »

Γιώργος
Γιώργος
4 χρόνια πριν

Αγαπητή Αναστασία εύχομαι τα καλύτερα! Να προσθέσω μόνο σε ό,τι απαντήθηκε ήδη ότι η άσκηση μπορεί να σε βοηθήσει, και δεν εννοώ μόνο στο να χασεις κιλά, συχνά η άσκηση μας βοηθάει στην ψυχολογία μας και μας κάνει πιο δυνατούς (στο μυαλό).

Το δεύτερο που θέλω να πω είναι ότι η μαμά σου πιθανότατα δεν μπορεί να αλλάξει μυαλά, δεν θα καταλάβει καν, όσο και αν της εξηγήσεις γιατί είναι λαθος αυτο που λεει. Εφοσον αισθανεσαι ευάλωτη, καλύτερα να μην προσπαθησεις καν να της εξηγήσεις

Αποδημητικό Πτηνό
Αποδημητικό Πτηνό
4 χρόνια πριν

Αγαπημένη Αναστασία θα μπορούσα να είμαι εγώ αυτή που έστειλε την ερώτησή σου! Από μικρή ακούω και εγώ σχόλια και παρατηρήσεις από τη μαμά μου για τα κιλά μου και το σώμα μου και “να όχι πολλά, 5_10 άμα εχανα θα ήμουν γυναικάρα, γιατί έχω πολύ όμορφο πρόσωπο” κλπ κλπ κλπ Και δεν θ σου πω πόσο πολύ έχουν γραψει μέσα μου αυτά τα σχόλια και τι ανασφάλεια έχω αποκτήσει. Αυτό το ξέρεις, το ζεις. Θα σου πω όμως τι με βοήθησε εμένα να βάλω το συγκεκριμένο θέμα σε τάξη και ήδη να βλέπω το σώμα μου ν’ αλλάζει προς… Διαβάστε περισσότερα »

Louk Ritia
Louk Ritia
4 χρόνια πριν

Οι γονείς έχουν πάντα ένα συγκεκριμένο πρότυπο για τα παιδιά τους κι όταν εκείνα δεν ανταποκρίνονται σε αυτό, τότε νιώθουν απογοήτευση. Και είναι τόσο μάταιο όλο αυτό γιατί μοιάζουν να αγαπούν με όρους, τη στιγμή που οι ίδιοι συνήθως ζητούν απ τα παιδιά να τους αγαπούν χωρίς όρους. Όταν νιώσεις έτοιμη να χάσεις τα κιλά, να ακολουθήσεις τη συμβουλή της Λένας και όλα αυτά που σου λένε στα σχόλια. Επίσης, ως άνθρωπος που έβαλα πολλά κιλά τα τελευταία 2 χρόνια (περιπου 30) κατάλαβα ότι “δεν εννοείται” πάντα ότι θέλεις να χάσεις τα κιλά. Εγώ ας πούμε δε θέλω. Το ότι… Διαβάστε περισσότερα »

Μακαρονοτέρας, το αληθινό
Μακαρονοτέρας, το αληθινό
4 χρόνια πριν

Μία, βασικά δύο, συμβουλές και από εμένα: α) Μην περιμένεις να αλλάξει συμπεριφορά η μητέρα σου, τουλάχιστον όχι άμεσα, αν δεν νιώσει πως η συμπεριφορά της έχει απτές συνέπειες στην μεταξύ σας σχέση. Οπότε, προσπάθησε να κάνεις αυτό που λέει η Α,μπα. β) Από την εμπειρία την δικιά μου και των κοντινών μου ανθρώπων, που προσπαθούν να ελέγξουν τη διατροφή τους, αυτό που έχω καταλάβει είναι ότι το πιο σημαντικό δεν είναι ο διατροφολόγος, αλλά ο ψυχολόγος, ο οποίος μπορεί να σε βοηθήσει να καταλάβεις και να αλλάξεις τις συμπεριφορές που σε οδηγούν στη μη σωστή διατροφή. Οπότε αν μπορείς… Διαβάστε περισσότερα »

lizard
lizard
4 χρόνια πριν

Λες ότο έχεις δοκιμάσει διάφορους τρόπους αλλά (αν δεν το έχεις κάνει ήδη) μπορείς να της πεις αυτό που λες και σε εμάς. Ότι και η ίδια μόνη σου έχεις διαπιστώσει ότι έχεις βάλει κάποια κιλά στα οποία δε νιώθεις άνετα και έχεις “ξεπεράσει κάποια όρια” (όπως το έθεσες) και δε χρειάζεσαι κάποιον να στο επισημάνει. Ότι ήδη προσπαθείς σκληρά να κάνεις κάτι για αυτό, με ό,τι σκαμπανεβάσματα αυτός ο δρόμος έχει, και ότι τα σχόλια της δε σε βοηθούν, περισσότερο σε στενοχωρούν. Ότι σε αυτή τη φάση χρειάζεσαι σύμμαχο και υποστήριξη και όχι κάποιον που θα σταθεί απέναντι σου… Διαβάστε περισσότερα »

Ofglen
Ofglen
4 χρόνια πριν

Ξεκινά με ψυχολόγο η οποία θα σου συστήσει μια καλή διατροφολόγο. Δε χρειάζεται να χάσεις κιλά. Δεν “Εννοείται” ότι πρέπει να θέλουμε να τα χάσουμε. Δεν είναι “περιττά”κιλά. Αν θες να τα χάσεις για εσένα, Εννοείται, να το κάνεις, αλλά προσωπικά, μονο με ψυχολόγο κατάφερα να δω αν πραγματικά ήταν για μένα ή τους άλλους. Πέρα από αυτό, οι δίαιτες δε δουλεύουν. Αν δούλευαν, θα ήμασταν όλα αδύνατα. Οι διαιτες το μόνο που καταφέρνουν είναι αυτό που είδες και εσύ, χάνεις-παιρνεις περισσότερα κ πάει λέγοντας (λεγόμενο yo yo dieting, που δεν είναι καθόλου καλό για την καρδιά). Δες λίγο την… Διαβάστε περισσότερα »

Athina
Athina
4 χρόνια πριν

Σε καταλαβαίνω απόλυτα και συμφωνώ λέξη προς λέξη με τη Λένα. Στο πρακτικό του θέματος υπάρχουν διάφορές σελίδες οργανώσεων που ασχολούνται με τα θέματα της διατροφικής διαταραχής ή που προτείνουν ψυχολόγους και διατροφολόγους που έχουν εξειδικευτεί σε αυτά τα θέματα. Γράφονται δε κατά καιρούς διάφορα σχετικά άρθρα τα οποία μπορεί να σε αγγίξουν και να δεις ότι δεν είσαι η μόνη που αντιμετωπίζει σχετικά θέματα. Δεν ξέρω τι μπορώ να πω για να σε παροτρύνω να ζητήσεις βοήθεια. Ίσως αν σου έλεγα ότι ο δρόμος είναι δύσκολος αλλά όχι απροσπέλαστος. Ότι θα φτάσεις ένα υγιές βάρος μαθαίνοντας και αγαπώντας τον… Διαβάστε περισσότερα »