in ,

O κάζουαλ σεξισμός της ημέρας: Ζητείται νεαρή κοπέλα για εργασία με γνώσεις καφέ

Μόλις είδα την παραπάνω αγγελία  για εργασία σε καφετέρια. Το να αναφέρεσαι στο φύλο στην αγγελία είναι απαγορευμένη διάκριση λόγω φύλου. Το να αναφέρεσαι σε ηλικία, είναι διάκριση λόγω ηλικίας ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

756097f68ca029c6708746e5157d533d

Μόλις είδα την παραπάνω αγγελία  για εργασία σε καφετέρια. Το να αναφέρεσαι στο φύλο στην αγγελία είναι απαγορευμένη διάκριση λόγω φύλου. Το να αναφέρεσαι σε ηλικία, είναι διάκριση λόγω ηλικίας. Αφού διακινδυνεύεις το πρόστιμο ούτως ή άλλως, γράψε ρε φίλε αυτό που θες:

“Ζητείται νεαρή γκομενάρα για να χαλβαδιάζουν οι πελάτες και να της την πέφτει το αφεντικό”

Σε πιάσαν οι ντροπές;

Σκρινσοτ διάκριση

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

45 Comments
δημοφιλέστερα
νεότερα παλαιότερα
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
πόντια ιντερνάσιοναλ
πόντια ιντερνάσιοναλ
4 χρόνια πριν

Ομολογώ ότι δεν κατάλαβα γιατί είχε αρνητικές ψήφους αυτός ο κάζουαλ σεξισμός, όταν είναι ό,τι πιο κάζουαλ μπορεί να υπάρχει σε σεξισμό. Η κορωνίδα του κάζουαλ σεξισμού. Θεωρώ πως πρόκειται για παρεξήγηση, ότι ψήφισαν αρνητικά για να εκφράσουν αποστροφή προς την αγγελία, δεν μπορώ να φανταστώ ότι συνέβη κάτι άλλο, ειλικρινά. Ο άντρας της κολλητής μου είναι εκτός από γαμάτος τύπος, εξίσου γαμάτος εργοδότης. Πριν είχε μια από τις καλύτερες ταβέρνες της πόλης, μετά άνοιξε καφετέρια/μπαράκι. Δούλευα μάρκα εκεί. Εκτός από γαμάτος, ήταν τόσο κάζουαλι σεξιστής που ούτε το πρόσεχε κανείς. Μια μέρα τον ρώτησα γιατί δεν βάζει σερβιτόρο τον… Διαβάστε περισσότερα »

Nom de plume
Nom de plume
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  I_am_the_law

Συμφωνώ κι εγώ απόρησα πραγματικά..

Karlee
Karlee
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  I_am_the_law

Μην μπορείς αγαπημένε law. Πόσες φορές βάζουν αρνητικές, απλά επειδή μπορούν. Κάτι τέτοιες στιγμές συνειδητοποιώ πόσο καλή ήταν η κατάργηση του downvote σε σχόλια. Αν είχε ουσία η αρνητική, θα έμπαιναν στη διαδικασία να αφήσουν σχετικό σχόλιο. Αλλά δεν, οπότε ντοντ μποδεεερρρ.

Miss Vanjie
Miss Vanjie
4 χρόνια πριν

εγώ ως φαρμακοποιός έχω δει σε αγγελίες του συλλόγου να ζητάνε μόνο κοπέλες και νεαρές κοπέλες. όταν βλέπω τέτοιες αγγελίες συνήθως δε στέλνω βιογραφικό..Κάτι δε μου κολλάει

vaggelis
vaggelis
4 χρόνια πριν

στην ελλαδα ζουμε δυστυχως η χωρα που θελουν να σε 18 κ να χεις 30 χρονια εμπειριας.

Po the Panda
Po the Panda
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  vaggelis

Εννοείται, και το δηλώνουν ανερυρθίαστα. Τα χρόνια που υπήρχε ο διαχωρισμός μεταξύ κατώτατου και υποκατώτατου μισθόύ στα 25 έτη, το 80% των αγγελιών έγραφαν: “Ζητείται κοπέλα εμφανίσιμη, 18-23 χρονών, με τουλάχιστον 2 χρόνια προϋπηρεσία. Μόνο σοβαρές προτάσεις”. Δηλαδή πώς θα αποκτήσει την προϋπηρεσία αν δεν της δώσεις την ευκαιρία; Και πότε ακριβώς, παράλληλα με το Λύκειο; Πέρα απο το σεξιστικό του πράγματος που αναφέρει ο law, που αποκλείει αυτόματα τους υποψηφίους αρσενικού γένους (γιατί άραγε;). Έψαχνα κομμωτήριο να κάνω την πρακτική μου για την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος και βρέθηκε καραγκιόζης να μου πει οτι στα 23 είμαι πολύ μεγάλη (!)… Διαβάστε περισσότερα »

Blanche Dubois
Blanche Dubois
4 χρόνια πριν

Το “μόνο σοβαρές προτάσεις” τους μάρανε..

Beholder
Beholder
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  I_am_the_law

Αφού έχω αποφασίσει τι τύπο ανθρώπου θα προσλάβω γιατί να ταλαιπωρώ τζάμπα το κόσμο;

Beholder
Beholder
4 χρόνια πριν

Ναι, θέλει κοπέλα, ναι τη θέλει νεαρή, ναι τη θέλει όμορφη γιατί έται κρίνει ότι θα έχει καλύτερες πωλήσεις το μαγαζί του.

Κρίνοντας από όλες τις πωλήτριες και όλες τις σερβιτόρες μάλλον το ίδιο πιστεύουν οι περισσότεροι.

Αν θέλεις ευχαρίστως να κουβεντιάσουμε αν αυτό είναι σωστό, αν πρέπει να αλλάξει, πώς να αλλάξει κλπ.

Αυτό που δε καταλαβαίνω είναι γιατί πιστεύεις ότι κάθε εργοδότης αυτονόητα θέλει να τη πέσει στις υπάλληλους του…

Υπνερωτομαχία
Υπνερωτομαχία
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  I_am_the_law

Screenshot & standing ovation, Law.

Υ.Γ. Έχω παρατηρήσει ότι οι αρνητικές συχνά έχουν να κάνουν με το “έλεος με αυτό που γίνεται”, κι όχι “διαφωνώ με τη δημοσίευση”, επειδή πουθενά και ποτέ δεν έχει ξεκαθαριστεί τελικά τι σημαίνουν τα likes και τα emojis και που αναφέρονται.

Bishō no Teresa
Bishō no Teresa
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  I_am_the_law

Μια χαρά κάζουαλ σεξισμός είναι η αγγελία όπως και σχεδόν όλα όσα ανεβαίνουν σε αυτή τη στήλη και ας τρώνε αρνητικά hits. Σε ευχαριστούμε Law.

Neverlander
Neverlander
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  I_am_the_law

Ακριβώς, Law, και το πόσο σεξιστές είμαστε αποδεικνύεται πανεύκολα με μια βόλτα στο Λονδίνο όπου σε καμία θέση καφετέριας ή μπαρ ή παμπ δεν είναι σώνει και ντε μια φτιαγμένη στην πένα, στημένη, όμορφη νέα κοπέλα. ΣΟΚ. Είναι εκεί μόνο για να σε εξυπηρετήσει, όπως ένας άντρας, άρα αρκεί να είναι καθαρή, γρήγορη, ευγενική. [Υπάρχει μια εξαίρεση βέβαια: τα ελληνικά μαγαζιά…] Προσωπικά σ’ευχαριστώ που το ανέβασες.

lioness
lioness
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  I_am_the_law

Καθόλου στραβά δεν αρμενίζεις, Law. Είμαστε όλοι εξοικειωμένοι με το concept “κοπέλα για γλάστρα/ βιτρίνα”, προς τέρψιν όλων των λιγουριών και όχι μόνο. Και είναι πολύ πολύ βαθιά ριζωμένο μέσα μας. Δεν είναι σερβιτόρες, δεν είναι barwomen, δεν είναι γραμματείς, δεν είναι τηλεφωνική υποστήριξη. Είναι γυναίκες- γλάστρες, αντικείμενα, βορά στα μάτια όλων. Δεν είναι εκεί για να κάνουν τη δουλειά για την οποία προσελήφθησαν, είναι εκεί για να τις γδύνει ο κάθε μαλάκας με τα μάτια του, να του ξεφεύγει και λίγο το χεράκι, να του φεύγουν και πνιχτά υπονοούμενα. Είναι εκεί να κάνουν “νάζια” στον πελάτη, να κατευνάζουν με… Διαβάστε περισσότερα »

Τσιτσίγκειος Πένα
Τσιτσίγκειος Πένα
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  I_am_the_law

Θα έρθω κι εγώ από τη μεριά μου να πω ότι μια χαρά αρμενίζεις law. Είναι τόσο κάζουαλ γιατί ειδικά αν είσαι σε αυτό το τρελό και κωμικοτραγικό γαϊτανάκι αναζήτησης εργασίας και διαβάζεις αγγελίες είναι αδιανόητα συχνό και κανονικοποιημένο να βλέπεις τέτοιου είδους περιγραφές. Κάποιοι είναι λιγούρια, πέφτουλες και σιχαμεροί. Αλλά εκτός αυτού, η λογική αυτή καθεαυτή είναι ο σεξισμός ο ίδιος. Να είναι οπωσδήποτε γυναίκα υπάλληλος, νέα, γλυκιά και καλόβολη, να έχει και εμπειρία βέβαια. Όλη η ουσία είναι οι δύο αυτές ερωτήσεις που λες. Γιατί γυναίκα και γιατί νεαρή; Να μην κλείνουμε τα μάτια δηλαδή και να συζητάμε… Διαβάστε περισσότερα »

Φούστα Κλαρωτή
Φούστα Κλαρωτή
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  I_am_the_law

Είμαστε πολλοί που σε ευχαριστούμε, law, για αυτό που ανέβασες. Ξέρω ότι δε μασάς. Ίσα ίσα που οι αντιδράσεις απλά αποδεικνύουν ότι τέτοια ζητήματα σκοντάφτουν σε πατριαρχικά κατάλοιπα που δεν ξέραμε ότι έχουμε μέσα μας. Σημαίνει ότι το άρθρο σου διάβαστηκε, ενόχλησε και ξεκινάει μια συζήτηση δημόσια και μέσα μας – έστω και μικρή

Beholder
Beholder
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  I_am_the_law

Εξακολουθώ να διαφωνώ στο ότι όλοι ή οι περισσότεροι εργοδότες είναι πεφτουλες. Θεωρώ ότι είναι μειοψηφία. Κάποιος που έχει μια επιχείρηση όσο κάφρος και να είναι σκέφτεται το μαγαζί του πρώτα. Έτσι λοιπόν δεν προσλαμβάνει για να κάνει σεξ…. Τώρα σχετικά με τα στερεότυπα της αγγελίας. Τα δέχομαι όλα. Και έχεις δίκιο. Η αντικειμενικοποιηση μιας γυναίκας δεν είναι κάτι καλό. Από την αλλαγή όμως μήπως είναι παράλογο να περιμένουμε ότι θα κάνουν promotion 55αρες / 55ρηδες? Τέλος να πω ότι στα ίδια μπαρ που είναι η ομορφούλα στο service είναι και ο ομορφούλης στο μπαρ με το μπλουζάκι να είναι… Διαβάστε περισσότερα »

tetrapodi patousa
tetrapodi patousa
4 χρόνια πριν

Το 80% των αγγελιών έτσι είναι και ακόμη χειρότερα! Αλήθεια, ποιο πρόστιμο;; Ποιος ασχολείται;; Και αν κάποιος ασχοληθεί, ποιος θα πληρώσει;; 😉

cyora
cyora
4 χρόνια πριν

Τόσο casual σεξισμος που σχεδον περνά απαρατηρητος, δυστυχώς.

Westie
Westie
4 χρόνια πριν

Άλλη παρόμοια πολύπαθη θέση, αυτή της ρεσεψιονιστ σε ξενοδοχείο – κι ας βλέπουμε και άντρα συνάδελφο παραδίπλα καθώς εδώ συχνά προσλαμβάνουν και από τα δύο φύλα. Παρ’ όλα αυτά, έχω δει σάλια να τρέχουν ουκ ολίγες φορές, αλλά και λεκτική παρενόχληση με υπονοούμενα (από δική μου παρέα δυστυχώς).

axilmar
axilmar
4 χρόνια πριν

Ως αντρες μας αρεσει να βλεπουμε ομορφες γυναικες. Μεταξυ δυο καφετεριων οπου ολα ειναι ιδια αλλα στην μια ειναι μια ομορφη σερβιτορος και στην αλλη ενας ανδρας, θα προτιμησουμε την 1η. Αυτο το βλεπουν οι καταστηματαρχες και ζητανε το αναλογο προσωπικο. Το προβλημα στην βαση του ειναι η συμπεριφορα μας ως αντρες, δλδ το οτι μας αρεσει να βλεπουμε ομορφες γυναικες. Ο καταστηματαρχης δεν προσλαμβανει ομορφες σερβιτορες επειδη μονο ετσι του αρεσει αυτου, αλλα επειδη αρεσουνε στους πελατες. Πως προτεινετε, να σταματησουμε εμεις οι αντρες να ελκυομαστε απο ομορφες γυναικες; Ελπιζω να δω ρεαλιστικες απαντησεις και οχι βρισιματα. Η ερωτηση… Διαβάστε περισσότερα »

Po the Panda
Po the Panda
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  axilmar

Η εργαζόμενη που σε εξυπηρετεί είναι εκεί για να σε σερβίρει και δεν είναι υποχρεωμένη να σε ανέχεται να χαζεύεις τον πισινό της σαν λιγούρι και να σχολιάζεις με τους γλειώδεις φίλους σου το “θέαμα”. Αν σου αρέσουν οι γυναίκες, μπορείς να κοινωνικοποιηθείς μαζί τους την ώρα που δεν εργάζονται. Εκεί όμως μπορούν να φύγουν, να σου μιλήσουν άσχημα που τις χαζεύεις ή και να απορρίψουν το πεσιμό σου με λιγότερο γλυκό τρόπο απο ότι θα ήθελες, οπότε μάλλον αυτό είναι το πρόβλημά σου και επιλέγεις να συμπεριφέρεσαι έτσι σε άτομα που είναι αναγκασμένα να είναι ευγενικά μαζί σου γιατί… Διαβάστε περισσότερα »

αλγόριθμος
αλγόριθμος
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  axilmar

Αφού “σας αρέσει να βλέπετε όμορφες γυναίκες”, γιατί δεν κοιτάτε και αν υπάρχουν τέτοιες ως πελάτισσες; Και αν ένα μαγαζί έχει ωραία σερβιτόρα και άντρες πελάτες θα το προτιμήσετε αντί αυτού με τον άντρα σερβιτόρο και γυναίκες ως πελάτισσες; Μήπως γιατί αυτό που σας νοιάζει είναι να παρενοχλήσετε μια γυναίκα που δεν μπορεί να σας διαολοστείλει επειδή δουλεύει και όχι να μιλήσετε σε μια γυναίκα που πίνει στο δίπλα τραπέζι τον καφέ της και μια χαρά μπορεί να γίνει δυσάρεστη αν δεν ενδιαφέρεται;

πόντια ιντερνάσιοναλ
πόντια ιντερνάσιοναλ
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  axilmar

Κατ’αρχήν όλοι οι άνθρωποι απολαμβάνουν την ομορφιά ενός όμορφου ανθρώπου. Το λέω επειδή μιλάς για ομορφιά. Δεν είναι πρόβλημα το τι σας αρέσει να βλέπετε, αλίμονο. Πρόβλημα είναι ότι μια κοπέλα επιλέγεται, επειδή με την ομορφιά της θα προσελκύσει πελάτες. Περιποιημένοι, καθαροί και χαμογελαστοί άνθρωποι με επαγγελματισμό δεν αρκούν; Άνθρωποι που να ξέρουν να κάνουν καλά τη δουλειά για την οποία προσλήφθηκαν δεν χρειάζονται σε οποιαδήποτε επιχείρηση; Αν ο καταστηματάρχης, ο ιδιοκτήτης καφέ φορ φακς σέικ, ενδιαφέρεται για το φύλο και την εμφάνιση και όχι για τις ικανότητες/δεξιότητες του προσωπικού, τότε προφανώς συμφωνεί με τους πελάτες. Φίλη μου δούλευε σε… Διαβάστε περισσότερα »

no-no
no-no
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  axilmar

thank you Mafalda

Mrs Dalloway
Mrs Dalloway
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  axilmar

αυτό ακριβώς