in

Αγαπητή «Α, μπα»: Κάποιες φορές νιώθω ότι «επιτίθεστε» σε κάποια άτομα που γράφουν ερωτήματα ή σχόλια

Δεν εννοώ να μην γίνονται σχόλια, εννοώ να γίνονται με ένα πιο «μαλακό και απαλό» τρόπο. Να πέφτει σαν το πούπουλο ένα πράμα. «Πουπουλένια παρατήρηση»

Δεν εννοώ να μην γίνονται σχόλια, εννοώ να γίνονται με ένα πιο «μαλακό και απαλό» τρόπο. Να πέφτει σαν το πούπουλο ένα πράμα. «Πουπουλένια παρατήρηση» ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

2314f279a4afc8b92272e02fbf6d7f23

Αγαπητή Άμπα και Αναγνωστικό Κοινό, Το μήνυμα μου πάει στους/ις Αναγνώστες/στριες. Κάποιες φορές νιώθω ότι «επιτίθεστε» σε κάποια άτομα που γράφουν ερωτήματα ή σχόλια. Αν το άτομο στο οποίο θέλετε να του/της την πείτε είναι σεξιστής/στρια ή ρατσιστής/στρια ή γενικά κάφρος/α, τότε by all means λιντσάρετε τον/την. Αν όμως το «λάθος» για το οποίο κράζετε ένα άτομο είναι μεμονωμένο και έγινε πιθανόν λόγω άγνοιας ή αμάθειας ή ημιμάθειας (δηλαδή όχι σκόπιμα) με το να του φωνάζετε δεν θα βελτιωθεί ούτε η κατάσταση ούτε αυτό το άτομο. Απλά θα μπει σε mode άμυνας και μπορεί και μηχανικής αντεπίθεσης ή αν έχει κάποια υπερευαισθησία μπορεί να θελήσει να βλάψει και τον/την εαυτό/ή του/της. Δεν είμαστε όλοι/ες δυναμικοί/ές, γεμάτοι/ες αυτοπεποίθηση, παντογνώστες/στριες, πανδίκαιοι/ες και πάνσοφοι/ες. Κάποιους/ες μας αποκαρδιώνετε από το να εκφραστούμε φοβούμενοι μην πούμε κάτι λάθος και ξεκινήσει το «πυρ» εναντίων μας. Κάποιους μας κάνετε και κλαίμε. Κάποιοι δεν είμαστε και στα καλύτερα μας κάθε μέρα κι εκεί που μπήκαμε στη σελίδα της Άμπα για μια καλή κουβέντα για μια καλή παρέα μας διαλύετε κι άλλο τον ήδη διαλυμένο κόσμο μας. Να σκέφτεστε ότι πολλοί είμαστε ακόμη στο επίπεδο που ήσασταν εσείς πριν από πολλά πολλά χρόνια. Γι’ αυτό να φοράτε το πιο άβολο και το πιο μικρό μέγεθος παπουτσιών πριν αποφασίσετε να μας ποδοπατήσετε (paraphrasing put yourselves in our shoes). Στην τελική είμαστε όλοι/ες εδώ για να μάθουμε ο/η ένας/μία από τον/την άλλο/η και να βελτιώσουμε τους/τις εαυτούς/ές μας. Και θα πω και την κοινωνία (μέχρι εκεί που ο καθένας/μιά μας μπορεί να επηρεάσει). Δεν εννοώ να μην γίνονται σχόλια / παρατηρήσεις σε αυτά τα άτομα, εννοώ να γίνονται με ένα πιο «μαλακό και απαλό» τρόπο. Να πέφτει σαν το πούπουλο ένα πράμα. «Πουπουλένια παρατήρηση». Tο μήνυμα αυτό δεν ήμουν σίγουρη κατά πόσο έπρεπε να το γράψω γιατί σκεφτόμουν ότι θα «λογοκριθεί» και τελικά θα χαθεί αυτό που πραγματικά θέλω να πω.

Μην μπαίνετε στον ίντερνετ για να γράψετε τα προσωπικά σας επειδή θέλετε να ακούσετε μια καλή κουβέντα και για μια καλή παρέα. Όσο και να γίνεται επίβλεψη από τη διαχείριση, το ίντερνετ είναι ίντερνετ και ο γραπτός λόγος είναι γραπτός λόγος. Μιλάτε σε αγνώστους που δεν σας ξέρουν, οπότε μην περιμένετε να διαβάσετε αυτό που θα θέλατε. Αν θέλετε μια καλή κουβέντα και καλή παρέα απευθυνθείτε στους φίλους σας, και αν θέλετε βοήθεια, απευθυνθείτε σε ειδικό.

Μόνο οι επαγγελματίες έχουν τα εφόδια, τις γνώσεις και την όρεξη να κάνουν πουπουλένιες παρατηρήσεις, όπως τις έχετε φανταστεί. Οι υπόλοιποι δεν είναι ούτε δυναμικοί, ούτε τέλειοι, ούτε πάνσοφοι, και έχουν προβλήματα και αδυναμίες, και επηρεάζονται επίσης, όπως ακριβώς κι εσείς.

Όλα αυτά τα γράφω επειδή θέλω να σας βοηθήσω να ευθυγραμμίσετε τις προσδοκίες σας με την πραγματικότητα, γιατί όσο ζητάτε εκεί που δεν μπορούν να σας δώσουν (όχι επειδή δεν θέλουν αλλά επειδή απευθυνόσαστε στο λάθος κοινό), θα κλαίτε.

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

39 Comments
δημοφιλέστερα
νεότερα παλαιότερα
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
Ένα Μπλούμπερι
Ένα Μπλούμπερι
4 χρόνια πριν

Ένα από τα πρώτα μαθήματα που πήρα από το ίντερνετ όταν άρχισα τη δική μου ενδοσκόπηση μέσω χώρων με παρόμοια θεματολογία με την αγαπητή Α, μπα ήταν να μην περιμένω επιβράβευση για τις καλές προθέσεις μου να βελτιώσω την άγνοια μου, όταν έλεγα κάτι προβληματικό ή δεν καταλάβαινα μια οπτική που μου ήταν ξένη. Χρειάστηκαν σχόλια που συνολικά και εν καιρώ έχτισαν την εξής εικόνα: ‘δεν έχω καμία υποχρέωση να σου δώσω κουλουράκι που αποφάσισες να γίνεις πχ λιγότερο casually ρατσίστρια κάνοντας μαζί μου ως person of colour συζήτηση για το cultural appropriation, είναι υποχρέωση σου να μορφωθεις για το… Διαβάστε περισσότερα »

Ένα Μπλούμπερι
Ένα Μπλούμπερι
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Αμπα

Λένα, με συγκινείς! Σε ευχαριστώ και για το σχόλιό σου και για τη δουλειά που κάνεις με τη σελίδα. Είναι μια όαση στην καθημερινότητά μου και, νομίζω, πολλών άλλων εδώ μέσα. (Ενθουσιώδεις) χαιρετισμούς! 🙂

Ένα Μπλούμπερι
Ένα Μπλούμπερι
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Ένα Μπλούμπερι

Mitsi, μου είσαι τόσο συμπαθής από τα σχόλια σου που χαίρομαι ιδιαίτερα που βλέπουμε eye to eye (και κυριολεκτικά επίσης, αφού νομίζω ότι έχουμε το ίδιο ύψος)

Τσιτσίγκειος Πένα
Τσιτσίγκειος Πένα
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Ένα Μπλούμπερι

Πράγματι καταπληκτικό σχόλιο, πιάνει ακριβώς την ουσία του πράγματος, τα είπες όλα. Και γενικά η ματιά σου είναι ξεχωριστή και δείχνει ποιότητα, ενσυναίσθηση και ορθό λόγο.

Ένα Μπλούμπερι
Ένα Μπλούμπερι
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Τσιτσίγκειος Πένα

Ευχαριστώ και το παίρνω ως ενισχυμένο κοπλιμέντο γιατί νομίζω ότι ειδικά στον ορθό λόγο πρωτοστατείς. ☺️

Louk Ritia
Louk Ritia
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Ένα Μπλούμπερι

Είχα μία πολύ κουραστική μέρα, διαβάζω αυτό το σχόλιο και, όπως έχω πει για εξίσου εύστοχα σχόλια ή κείμενα, ήταν σαν να τακτοποιηθηκε μέσα μου κάτι που δεν ήξερα ότι δεν ήταν στη θέση του. Σ’ ευχαριστώ!

Μάνα Κουράγιο
Μάνα Κουράγιο
4 χρόνια πριν

Ξέρεις, αυτός που επιτίθεται στον γράφοντα το κάνει συνήθως για τον εξής λόγο: επειδή ακριβώς δε γνωρίζει αυτόν που έστειλε την ερώτηση, ουσιαστικά επιτίθεται στην ίδια την ερώτηση, κάνοντας προβολή της δικές του εμπειρίες. Διαβάζω πχ “μένω με τους γονείς μου και με υποχρεώνουν να κάνω δουλειές στο σπίτι ενώ εγώ θέλω να βγαίνω για καφέ με την παρέα μου”. Ε, εγώ που είμαι 45 χρονών και θα μπορούσαν τα παιδιά μου να έχουν την ηλικία αυτής/ού που ρωτάει, μάντεψε με ποιον θα ταυτιστώ και ποιον θα παραμαζέψω. Δεν είναι βολές προς τον γράφοντα αλλά προς τις εμπειρίες του καθενός… Διαβάστε περισσότερα »

Parisios
Parisios
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Μάνα Κουράγιο

Αν αντί για ξεσκονόπανο πεις “φτερό ξεσκονίσματος” δεν πιάνεται για πουπουλένια παρατήρηση;
(Συγνώμη, δεν μπόρεσα να κρατηθώ!)

Μάνα Κουράγιο
Μάνα Κουράγιο
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Parisios

Ξέρεις Παρίσιε, είχα διαβάσει κάποτε ότι ένα χαρακτηριστικό της ευφυΐας είναι οι πρωτότυποι κι επιτυχημένοι συνειρμοί. Respect, αγαπητέ μου.

Parisios
Parisios
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Μάνα Κουράγιο

Ευχαριστώ κι ανταποδίδω! 😊

Lobelia
Lobelia
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Parisios

😂😂😂😂😂έστω ένα swiffer

Ιζόλδη
Ιζόλδη
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Μάνα Κουράγιο

Τη βρήκα επιτέλους. Μάνα, είχα αναρωτηθεί από πολύ παλιά αν κάποιος είναι ικανός να βλάψει τον εαυτό του εξαιτίας των σχολίων, με αφορμή την εξής ερώτηση: https://ampa.lifo.gr/apantiseis/agapiti-a-mpa-tin-viasan-omadika/?_gl=1*1daz37t*_ga*NFBMdEVrZUl6cUJWTzBtOVd4TXdlOFVfWThzYzg4MFMzTmJnM25TZXRnQWtka0ZGcW1meEF0TDhwMjhQUXNrNA..#comments-section Πολλά σχόλια τότε κινήθηκαν στο πνεύμα “ντροπή σου, φρίκη, εμετική, είσαι ηθική αυτουργός, υπέθαλψες εγκληματία, δεν κατήγγειλες το βιασμό, δεν κατέθεσες στο δικαστήριο, είσαι συνένοχη” για μια ιστορία από την οποία δε διαφαινόταν καμία εμπλοκή της θεματοθέτριας. Προσπαθούσα μάταια (είχα ξεχάσει κωδικούς) να ξανασυνδεθώ στο λογαριασμό μου, καθώς απείχα από το σχολιασμό για μεγάλο διάστημα, για να απαντήσω στη θεματοθέτρια, γιατί έβρισκα πολύ επικίνδυνα τα παραπάνω σχόλια *για την ίδια*. Μέχρι που είδα… Διαβάστε περισσότερα »

Fuchsia
Fuchsia
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Ιζόλδη

Συγγνωμη αλλα το συγκεκριμενο θεμα ειναι εξαιρετικα σοβαρο. Αληθευει πραγματικα οτι παμπολλες φορες οι επιθεσεις -απο δημοφιλεις μαλιστα σχολιαστες-γινονται για πλακα εδω μεσα και εν μερει συμφωνω με την ερωτωσα. Το ζητημα ομως που παρεθεσες ειναι ρε παιδι μου η εξαιρεση οπου το αν πεσανε να φανε τον θεματοθετη ειναι …δευτερευον. Απο μια γρηγορη ματια που εριξα τωρα ,ο κυριος/κυρια της ερωτησης επρεπε να κανει κατι τοτε και δεν το εκανε για θεμα σοβαρο. Εδω η οργη ειναι δικαιολογημενη γιατι ειναι κατι το εξαιρετικα σοβαρο και δινει εναυσμα σε οσους διαβαζουν την στηλη να κινητοποιηθουν αμεσα σε παρομοια περιπτωση. Αυτο… Διαβάστε περισσότερα »

Penthesilea
Penthesilea
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Ιζόλδη

Πω πω, τη θυμάμαι αυτή την ερώτηση και κάποια σχόλια ήταν πράγματι επικίνδυνα. Μια αντίστοιχη περίπτωση, θυμάμαι, ήταν μια κοπέλα που είχε γράψει ότι η πρώην σύζυγος του άντρα της έβαζε λόγια στη μικρή τους κόρη εναντίον της νυν.Το θυμάστε; Είχε γίνει το έλα να δεις στα σχόλια

Εντελβάις
Εντελβάις
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Ιζόλδη

Πωω Ιζόλδη πόσο δίκιο έχεις, τα ξαναδιάβασα τώρα και θυμήθηκα, απαράδεκτα σχόλια σε μια γυναίκα που ήθελε να περάσει το ακριβώς αντίθετο μήνυμα. Δεν ξέρω αν και με προβλημάτισε η σημερινή ερώτηση, νομίζω ότι σχεδόν πάντα στις ερωτήσεις ακούγονται και οι 2 όψεις του νομίσματος, εκτός από κραυγαλέες περιπτώσεις (οπως πχ στην ερώτηση για την αδερφή που είναι “αγκάθι”).

anastasia
anastasia
4 χρόνια πριν

Ωραία τοποθέτηση. Αρκετές φορές έχω δει στα σχόλια λαϊκό δικαστήριο( χωρίς λόγο) πράγμα που εστερνιζεται ότι δεν κάνει η συγκεκριμένη σελίδα, γεγονός που με έχει απομακρύνει. Ενίοτε, και από την Λένα. Δεν είναι θέμα καλης κουβέντας, δεν ψάχνει κανείς για φίλους αλλά λανθασμένου τρόπου απάντησης( επίθεση) που δεν ωφελεί κανέναν.

Xthesini
Xthesini
4 χρόνια πριν

Κι εγώ έχω βρει σχόλια και απαντήσεις αχρείαστα επιθετικά και προσβλητικά κατά καιρούς. Κι εγώ είχα δεχτεί επίθεση σε σχόλιο μου από άλλη σχολιάστρια του τύπου «έλα, πολλά είπες εσύ, σ’ ακούσαμε, τελείωνε» και ναι, η αλήθεια είναι ότι δύσκολα ακούς τι έχει να σου πει ο άλλος παρακάτω και πού (και αν) χωλαίνει η σκέψη σου. Επίσης έχω λυπηθεί που εξ’ αιτίας τέτοιου είδους σχολίων έχουν αποχωρήσει κατά καιρούς και αγαπημένες σχολιάστριες (δύο που έχω εγώ στο μυαλό μου τουλάχιστον). Ενδεχομένως (σίγουρα) έχω υπάρξει κι εγώ επιθετική βέβαια, δεν θέλει και πολύ όταν υπάρχει ανωνυμία. Επειδή πάντως το συγκεκριμένο… Διαβάστε περισσότερα »

Xthesini
Xthesini
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Αμπα

Εννοείται ότι το σαιτ δεν μπορεί να υποκαταστήσει φιλικές σχέσεις ή θεραπεία, δεν υπονόησα πουθενά κάτι τέτοιο (νομίζω ούτε η κοπέλα που έστειλε την ερώτηση). Μπορεί όμως να βοηθήσει να ανοίξουν μυαλά και να δώσει άλλη προοπτική στη σκέψη και το μήνυμα μπορεί εύκολα να χαθεί όταν ο τρόπος είναι επιθετικός ή προσβλητικός. Έγραψα ότι θα μου άρεσε να δω πιο συγκρατημένα σχόλια (βάζοντας μέσα και τον εαυτό μου) για τον λόγο που αναφέρω πιο πάνω, όχι ότι είναι κάτι που περιμένω.

Queen of spades
Queen of spades
4 χρόνια πριν

Μας ζητας να λιντσαρουμε συγκεκριμενες ομαδες -δεν εξεταζω τι ομαδες. Ενδιαφερουσα προτροπή και επιλογη λεξεων. Επικροτεις το λιντσαρισμα και το herd mentality. αλλα σου κακοφαινεται οταν μιλανε ασχημα σε σενα. Μη ρωτας για ποιον χτυπα η καμπανα, αγαπητη φιλη.

Fuchsia
Fuchsia
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Queen of spades

Σωστη παρατηρηση. Το εμπρος λιντσαρετε τον ηταν τραχυ και πρωτογονο. Με πυρσους και τσουγκρανες σκετο mob mentality.

Φαίδρα
Φαίδρα
4 χρόνια πριν

Φίλε ή φίλη της ερώτησης, αν και δε μου έχει τύχει ποτέ να στείλω κάτι, συμφωνώ μαζί σου. Δε θεωρώ ότι η κοινότητα του Α,μπα είναι απλά ‘το ίντερνετ’, αλλά ένα διαδικτυακό ‘νησί’ ανθρώπων με κοινούς προβληματισμούς και ευαισθησίες. Εγώ τουλάχιστον, (και) για αυτό το διαβάζω και συμμετέχω. Γιατί το νιώθω σαν ένα σχετικά ασφαλή τόπο στο χαμό του ίντερνετ, από ανθρώπους που λειτουργούν με λιγότερες αγκυλώσεις. Οπότε, για να διατηρηθεί αυτός ο ξεχωριστός χαρακτήρας, νομίζω καλό είναι να βάζουμε τα δυνατά μας να διατυπώνουμε όσο το δυνατόν πιο καλόπιστη κριτική γίνεται.

μιμόζα
μιμόζα
4 χρόνια πριν

Επίσης, κάτι που σκέφτηκα διαβάζοντας το κείμενο σου με τα επίμονα ‘ης/ια’, είναι πως φαίνεται να κάνεις μεγάλη προσπάθεια να είσαι σωστή και να μην πεις κάτι που θα πειράξει κάποιον. Το οποίο είναι πολύ γλυκό, αλλά μπορεί να κάνει τη ζωή σου δύσκολη (πόσο κόπο σου πήρε να βάλεις όλες αυτά τα /// στα σωστά σημεία της κατάληξης) και επίσης μπορεί να σου δημιουργεί την προσδοκία να σου φέρονται όλοι με την ίδια ευαισθησία που φέρεσαι και ‘σύ. Αυτό γενικά είναι μια υγιής απαίτηση, αλλά καμιά φορά δεν είναι εφικτό. Για παράδειγμα, άγνωστοι άνθρωποι στη στήλη εδώ δεν είναι… Διαβάστε περισσότερα »

Σάλτσα Πέστροφ
Σάλτσα Πέστροφ
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  μιμόζα

Πολύ καλή παρατήρηση! Κι εμένα κάπως μου χτύπησε αυτή η εμμονή με τα γένη σε όλο το κείμενο αλλά δεν μπορούσα να το εντοπίσω. Σαν να συμπληρώνει λίγο ακόμα τη γενική εικόνα. Μακάρι να χτυπήσει κάποια καμπανουλα στη θεματοθετρια…

Moodus
Moodus
4 χρόνια πριν

Αν σε διαλύει η οποιαδήποτε κριτική από αγνώστους σημαίνει ότι θέλεις δουλειά με τον εαυτό σου.Στο λέω με πολλή αγάπη ειλικρινά.

Open S
Open S
4 χρόνια πριν

Το να φας κράξιμο από σχολιαστές που είναι τακτικοί (μπορείς να δεις και άλλα σχόλιά τους και τον τρόπο που σκέφτονται/αντιδρούν) μέσα από την ασφάλεια της ανωνυμίας είναι μια γερή κόρνα χωρίς σοβαρές επιπτώσεις. Αν όλοι οι σχολιαστές συμφωνούν μεταξύ τους μπορεί να σημαίνει ότι πας ανάποδα στον δρόμο ή ότι πάνε όλοι οι άλλοι ανάποδα. Το βασικό είναι ότι έτσι καλείσαι να πάρεις μια απόφαση για τον δρόμο και την φορά του δρόμου χωρίς να προκληθεί και κανένα ατύχημα.

Maggie
Maggie
4 χρόνια πριν

Σκέψου ότι παίρνεις κατάκαρδα κάποιον άσχετο που μπορεί να του έκατσε στραβά η μέρα και βγάζει τα νεύρα / κομπλεξ του στο πληκτρολόγιο και παίρνει θάρρος από την ανωνυμία του, ενώ στην πραγματικότητα, αν σε είχε μπροστά του, μπορεί να μην τολμούσε να ξεστομίσει ούτε τα μισά.

Ζαβαρακατρανέμια
Ζαβαρακατρανέμια
4 χρόνια πριν

Να κάτι που με απασχόλησε και μένα ως σχολιάστρια και όχι ως αποστολέα ερώτησης, λοιπόν. Το πρόβλημα είναι ότι η γράφουσα χαιρετίζει Λένα και σχολιαστές/στριες και ξεκινάει να απευθύνεται σε όλους σε β’ πληθυντικό, πράγμα που – για μένα τουλάχιστον- μπερδεύει τα πράγματα. Πρέπει να ξεχωρίσουμε κατά τη γνώμη μου το ύφος και την προσέγγιση της Λένας από αυτό των σχολιαστών. Με άλλα λόγια, ο ιστότοπος αυτός ανήκει στην Λένα, η ίδια απαντάει στις ερωτήσεις και δίνει το βήμα σε μας τις υπόλοιπες. Εγώ θα έλεγα ότι το ύφος και η προσέγγισή της λοιπόν είναι άριστες, και ότι έχουν ένα… Διαβάστε περισσότερα »

Fox
Fox
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Ζαβαρακατρανέμια

Πολυ σσωστη

Fuchsia
Fuchsia
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Ζαβαρακατρανέμια

Συμφωνω. Παντα υπαρχει ευπρεπης και αποδεκτος τροπος να εκφρασουμε την απαρεσκεια μας.
Ωστοτο πολλοι επιλεγουν την επιθεση και μαλιστα απαξιωνουν τον αλλον συνολικα σαν προσωπικοτητα μονο απο ενα πραγμα. Αυτο λεει περισσοτερα για εκεινους κατα την γνωμη μου παρα για το ατομο στο οποιο επιτιθενται.