in

Αγαπητή «Α, μπα»: Ο δάσκαλος έφυγε από το μάθημα θεάτρου φωνάζοντας ότι είμαι αγγούρι

Ενώ είχαμε δύο ώρες μάθημα έφυγε στην μία ώρα, φωνάζοντας την ώρα που έκανα το κομμάτι μου και δεν ξαναγύρισε

Είμαι μέλος μιας θεατρικής ομάδας- θεατρικό εργαστήρι. Πληρώνουμε ένα ποσό και κάποιοι ειδικοί μας κάνουν μαθήματα με σκοπό να το έχουμε ως χόμπι, δε είναι επαγγελματικό. Κάποια μέρα ένας από τους δασκάλους ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

e0067b59fc1f3a1d143193cd67d72646

Αγαπητή άμπα, είμαι μέλος μιας θεατρικής ομάδας- θεατρικό εργαστήρι. Πληρώνουμε ένα ποσό και κάποιοι ειδικοί μας κάνουν μαθήματα με σκοπό να το έχουμε ως χόμπι, δε είναι επαγγελματικό. Κάποια μέρα ένας από τους δασκάλους, δεν του άρεσε το πώς έπαιζα ένα ρόλο και είπε ότι είμαι αγγούρι, ότι δεν καταλαβαίνω από τις οδηγίες του και έφυγε!! Ενώ είχαμε δύο ώρες μάθημα έφυγε στην μία ώρα, φωνάζοντας την ώρα που έκανα το κομμάτι μου και δεν ξαναγύρισε. Μετά μείναμε άφωνοι για κάποια ώρα και οι περισσότεροι εξέφρασαν το θυμό τους απέναντι ΜΟΥ, γιατί θεωρησαν ότι έφταιγα εγώ και όχι εκείνος. Δηλαδή ότι θα έπρεπε να είμαι καλύτερη και τους πήρα στο λαιμό μου σε σχέση με το ότι χάσαμε το μάθημα. Εγώ είχα πάθει σοκ από το περιστατικό και άρχισα να κλαίω. Την επόμενη φορά ήρθε ένας ‘συμμαθητής’ και μου είπε ‘μήπως να μην έρχεσαι στο μάθημα του τάδε;’. Τάδε εννοώ τον εν λόγω δάσκαλο. Πάλι δεν μπόρεσα να πω τίποτα γιατί δεν μου ήρθε κάτι. Πώς θα πρότεινες το χειρισμό ενός τέτοιου συμβάντος;

Για αυτή την ερώτηση απευθύνθηκα σε έναν ειδικό. Απαντάει ο Δημοσθένης Φίλιππας:

Η διδασκαλία εκτός απο την αγάπη για το αντικείμενο που διδάσκει κάποιος προυποθέτει και αγάπη για την διαδικασία και φυσικά αγάπη προς τον μαθητή.Είναι κυριολέκτικά μια ιερή διαδικασία που απαιτεί γνώσεις,ταλέντο και ένστικτο και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αποτελεί πάρεργο.Το ίδιο ισχύει και για την διδασκαλία της υποκριτικής…1000 φορές περισσότερο όμως!Επίσης στην υποκριτική το λάθος είναι ο καλύτερος μας φίλος και ο μόνος δρόμος να οδηγηθούμε στο σωστό..θα πρέπει λοιπόν ο δάσκαλος να παρέχει προστασία και ασφάλεια στον μαθητή και να δημιουργεί ενα περιβάλλον που να ωθεί τον μαθητή να τολμά χωρίς να τον απασχολεί το λάθος και το σωστό…τουλάχιστον σε πρώτο επίπεδο.Η υποκριτική έχει θεωρητικό και πρακτικό κομμάτι και επίκεντρο τον άνθρωπο γενικότερα και τον κάθε μαθητή ειδικότερα.Επίσης ενας καλός ηθοποιός ή σκηνοθέτης δεν ειναι αυτόματα και καλός δάσκαλος υποκριτικής…οι θεατρολόγοι αποκλείονται απο την εξίσωση! Δεν λαμβάνω καθόλου υπ’ όψιν αν η διδασκαλία γίνεται με επαγγελματικό ή ερασιτεχνικό προσανατολισμό…και στις δύο περιπτώσεις θα πρέπει να γίνεται με την ίδια σοβαρότητα και αφοσίωση και απο τα δύο εμπλεκόμενα μέρη.Οι εντάσεις θα πρέπει να αποφεύγονται αν και πολλές φορές εξ αιτίας των συνθηκών εντός και εκτός μαθήματος ειναι αναπόφευκτές και σίγουρα θα πρέπει να κρατιούνται σε κόσμια πλαίσια και να μην μετατρέπονται σε προσωπικές αντιδικίες…είτε μεταξύ μαθητών είτε μεταξύ δασκάλου και μαθητή…και φυσικά η ευθύνη για την επαναφορά του καλού κλίματός στην ομάδα βαραίνει περισσότερο τον δάσκαλο.

Με όποιον δάσκαλο καθήσεις τέτοια γράμματα θα μάθεις!

Τέλος δεν νομίζω οτι ο συγκεκριμένος δάσκαλος εχει κάτι να προσφέρει σε σένα οπότε καλό θα ήταν αν σε ενδιαφέρει το αντικείμενο να αναζητήσεις άλλους δασκάλους …και προς θεού μην σ’απασχολεί τι λένε οι άλλοι εσυ είσαι ο μόνος κριτής του εαυτού σου γι αυτό πρέπει να είσαι πολύ αυστηρός!

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

21 Comments
δημοφιλέστερα
νεότερα παλαιότερα
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
Penthesilea
Penthesilea
4 χρόνια πριν

Για να συνειδητοποιήσεις πόσο απαράδεκτο είναι αυτό που έκανε, σκέψου μια σχετική αναλογία: Έστω ότι αποφασίζεις να μάθεις μια γλώσσα και απευθύνεσαι σε ένα φροντιστήριο, πόσο φυσιολογικό θα ήταν αν ο καθηγητής ΣΗΚΩΝΟΤΑΝ ΚΑΙ ΕΦΕΥΓΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΙΘΟΥΣΑ επειδή ένας από τους μαθητές έκανε λάθος σε μια άσκηση; Αυτό να πεις και στον αχαρακτήριστο “συμμαθητή” σου.
Έλεος πια με τα dramaqueenιλίκια κάθε τυχάρπαστου που την έχει δει Φράνσις Φόρντ Κόπολα – Ράινερ Βέρνερ Φασμπίντερ.

Ladida
Ladida
4 χρόνια πριν

Αν η σχολή θέλει μόνο μαθητες με υποκριτικό ταλέντο ας τους περναει από οντισιόν πριν πάρει τα λεφτά τους. Έχεις πληρώσει γι αυτά τα μαθήματα και ο δάσκαλος με το εκρηκτικό ταμπεραμέντο αντί για δυο ώρες που πληρώθηκε έκανε μια. Να κανείς λοιπόν παράπονο για τη συμπεριφορά του στη σχολή. Το ίδιο έπρεπε να συμβουλευσεις και το συμμαθητή σου να κάνει αντι να σου υποδεικνύει ποια μαθήματα θα παρακολουθείς.

Πάνος
Πάνος
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Ladida

Όχι απλό παράπονο αλλά γραπτή καταγγελία. Και όχι στο θεατρικό εργαστήρι μόνο αλλά και σε όποιον το χρηματοδοτεί (πχ τον Δήμο). Τους ανθρώπους αυτού του είδους πρέπει να τους χτυπάμε αλύπητα.
Ακόμα και αν έχει περάσει καιρός και έχεις εγκαταλείψει τα μαθήματα ή αναγκάστηκες να συνεχίσεις υποκύπτωντας στο “μεγαλείο” του, μην το αφήσεις έτσι. Σκέψου ότι θα βοηθήσεις και άλλους ανθρώπους που σίγουρα θα βρεθούν στη θέση σου κάποια στιγμή. Κατάγγειλέ τον!

luckystrike
luckystrike
4 χρόνια πριν

Μου γύρισε το μάτι τώρα. Ήμουν πάρα πολλα χρόνια μέλος ερασιτεχνικής θεατρικής ομάδας και αγάπησα κάθε στιγμή. Ο άνθρωπος που είχαμε ως σκηνοθέτη ήταν επίσης ερασιτέχνης με τρομερή αγάπη για το θέατρο και δεν σταμάτησε τα τελευταία είκοσι και βάλε χρόνια να ανεβάζει αξιοπρεπέστατες παραστάσεις με πολύ μέτρια ταλέντα. Κι ο λόγος έίναι ακριβώς η αγάπη του για το θέατρο. Στα τόσα μου χρόνια εκεί δεν τον είδα ποτέ να προσβάλλει άνθρωπο ακόμα και σε στιγμές μεγάλης έντασης κι εκνευρισμού. Δυστυχώς ακόμη και στις ερασιτεχνικές προσπάθειες όμως υπάρχει το λεγόμενο ψώνιο. Από τη στιγμή που υπάρχει έκθεση-προβολή, έστω στο γείτονα,… Διαβάστε περισσότερα »

Moodus
Moodus
4 χρόνια πριν

Μάλλον ο τύπος είχε κάποια δουλειά και σου λέει ας κάνω τον τρελό για να φύγω από το μάθημα και να μην χρειαστεί να δώσω εξηγήσεις…κατά τα άλλα η απάντηση τα λέει όλα και οριοθετεί ακριβώς τον ρόλο του δασκάλου.

Σουβλίτσα
Σουβλίτσα
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Moodus

Χαχαχα αυτό ακριβώς σκέφτηκα κι εγώ! Εντελώς πιθανό όμως!

Mirka Janic
Mirka Janic
4 χρόνια πριν

Ε μα συγνώμη κιόλας, τι να κάνει και αυτός ο Τζεφιρέλι ρε παιδί μου που πρέπει να ασχολείται με τους ερασιτέχνες ενώ κανονικά θα έπρεπε να είναι τώρα σε κάποιο μπιστρό της νέας Υόρκης και να πίνει κρασί κρατώντας παραμασχαλα το βραβείο καλύτερου σκηνοθέτη; Πόσο να αντέξει;!!
Αλλά και οι συμμαθητές ρε παιδί μου, τώρα δηλαδή να χάσουν τη λαμπρή καριέρα που σίγουρα τους περιμένει αλλά τους κόβεις εσύ επειδή είσαι αγγούρι, ενώ αυτοί σαφώς είναι Κοτοπούλη και πάνω;
Ρε δεν πάμε καλά λέω εγώ!!!πόσο μλκς όλοι τους!βρες άλλη ομάδα- με συγχυσαν.

Wolfcry
Wolfcry
4 χρόνια πριν

Το ακούσαμε και αυτό. “Δάσκαλος” με όλη την έννοια της λέξης. Αν πω ότι η συμπεριφορά του αρμόζει περισσότερο σε μικρά παιδιά, θα προσβάλω τα παιδιά. Σηκώθηκε και έφυγε… πραγματικά απίστευτο!

Το κορυφαίο βέβαια είναι ότι όλοι θεώρησαν ότι εσύ έφταιγες. Μάλλον γι’ αυτό ταίριαξαν με αυτόν τον… “δάσκαλο”.

fantasmataki
fantasmataki
4 χρόνια πριν

Νομίζω οτι ξέρω για ποιόν μιλάς. Απαράδεκτη συμπεριφορά για άνθρωπο σε εκπαιδευτική θέση, δεν το συζητάμε. Αλλά δες τι δουλειές έχει κάνει αυτός ο τύπος στο θέατρο. Δες τι δουλειές κάνουν αυτοί που “τελειώνουν” το εργαστήρι. Σκέψου λίγο αν πραγματικά θέλεις να είσαι εκεί, με αυτούς τους ανθρώπους, με αυτό το επίπεδο, αν περνάς καλά. Υπάρχουν πααάρα πολλοί άλλοι χώροι που μπορείς να πας.

Anna
Anna
4 χρόνια πριν

Δε σε παραξενεύομαι που έκλαψες, ήσουν σε πολύ ευαίσθητη θέση (σαν μαθήτρια και σαν άνθρωπος πάνω σε μια σκηνή που προσπαθούσε να βρει τα εργαλεία να εκφραστεί). Αλλά θα συμφωνήσω με τους συμμαθητές σου, να μην ξαναπάς στο μάθημά του. Δεν έχει τίποτα να σου προσφέρει. Δεν είναι έτσι κατά κανόνα αυτά τα μαθήματα, αλήθεια 😊 Υπάρχουν άνθρωποι που βασανίζονται και στο ταλέντο τους βρίσκουν ένα τρόπο να εκφραστούν και να μην τρελαθούν. Υπάρχουν άθρωποι που είναι κακότροποι αλλά τόσο ταλαντούχοι που όλοι τους ανέχονται. Και υπάρχουν πολλοί σαν το καθηγητή σου, που νομίζει ότι αν φέρεται σαν μ@λακας θα… Διαβάστε περισσότερα »

Artemis Zerdeli
Artemis Zerdeli
4 χρόνια πριν

Μονο που το διαβασα εκνευριστηκα.Πρωτα με τον δασκαλο που ξεσπαει τα νευρα του και τα κομπλεξ του σε εσενα και δευτερον με τους συμμαθητες σου που δεν σε υπερασπιστηκαν.Ο ανθρωπος ειναι τιγκα στα κομπλεξ και κανει μπαμ απο αυτο το σκηνικο.Μην μπεις σε δευτερες σκεψεις οτι φταις εσυ,δεν εισαι φτασμενη αστερας του hollywood,πας για να μαθεις και να ξεφυγεις απο την καθημερινοτητα σου,οχι για να αγχωνεσαι περισσοτερο.

αστροπελέκι
αστροπελέκι
4 χρόνια πριν

Ακόμη κι αν ήσουν η χειρότερη όλων, αυτό που έκανε ήταν αντιπαιδαγωγικό, απάνθρωπο, έλλειψη ενσυναίσθησης και κατανόησης. Η υποκριτική δε διαφέρει από τις υπόλοιπες εκπαιδευτικές πρακτικές. Χρειάζεται υπομονή, ενθάρρυνση του μαθητή και σωστές υποδείξεις. Δυστυχώς, πολλές φορές, άνθρωποι απαίδευτοι και αδιάφοροι επωμίζονται το ρόλο του δασκάλου, επειδή κάποτε υπήρξαν ηθοποιοί ή σκηνοθέτησαν μια ερασιτεχνική παράσταση. Αυτό, όμως, δεν τους καθιστά εκπαιδευτές, απλώς είχαν κάποια επαφή με το αντικείμενο, κάποτε. Αυτοί εκτός από επηρμένοι και αλλαζόνες είναι και επικίνδυνοι γιατί μπορεί να διαλύσουν την ψυχολογία παιδιών και ενηλίκψν με τις αψυχολόγητες συμπεριφορές τους. Συχνά πετάνε ατάκες του τύπου “τώρα κάν’το πιο… Διαβάστε περισσότερα »