in

«Αυτή η barbie είναι για σένα, με πολύ αγάπη γιατί είσαι Άντρας!»

Ένα κείμενο του Ευάγγελου Κεκκου που δημοσίευσε στην προσωπική του σελίδα στο Facebook

Χριστούγεννα 2019, άπειρα παιχνίδια, εκατοντάδες παιδιά. Και γονείς. Πολλοί γονείς.
Σε ένα διάδρομο γεμάτο barbie ψάχνω να βρω το δώρο του Αη Βασίλη για τις κόρες μου ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Καταγραφή 1

Μουστάκας… Χριστούγεννα 2019, άπειρα παιχνίδια, εκατοντάδες παιδιά. Και γονείς. Πολλοί γονείς.
Σε ένα διάδρομο γεμάτο barbie ψάχνω να βρω το δώρο του Αη Βασίλη για τις κόρες μου. Τη barbie γιατρό ζήτησε η μεγάλη, τη barbie κτηνίατρο η μικρή. Και οι δύο γυναίκες με μια μαμά γιατρό ως πρότυπο… λογικό σκέφτομαι!

Δίπλα μου ένα αγοράκι μελαχρινό με κατάμαυρα μάτια, πέντε, έξι χρονών. Να κοιτάζει τις ξανθιές κούκλες με θαυμασμό. Ένας μουσάτος άντρας 1.90 φτάνει δίπλα του. “Που είσαι ρε Αχιλλέα, σε ψάχνω τόση ώρα” του λέει. “Εδώ μπαμπά” του απαντάει. “Να, αυτό το δώρο θέλω να μου φέρει φέτος ο Αη Βασίλης” ψελλίζει δειλά και του δείχνει τη πιο λαμπερή barbie του διαδρόμου. “Το θέλω πολύ” του λέει διστακτικά.

“Αχιλλέα άσε τις μαλακίες, είσαι άντρας” είναι η απάντηση που παίρνει. Θυμάμαι στις κούνιες να έχω ακούσει άπειρες φορές “Είσαι άντρας ρε, οι άντρες δεν κλαίνε”. Στην παιδίατρο μαμάδες να φωνάζουν “Είσαι άντρας ρε, δε φοβάσαι τα εμβόλια”. Στα πάρτυ να λένε “Είσαι άντρας ρε, οι άντρες δεν πονάνε”. Ακόμα και στο προαύλιο του σχολείου “Είσαι άντρας ρε, χτύπα”. Θυμήθηκα επιτόπου και σε ένα ζαχαροπλαστείο έναν άντρα 8 χρόνων να προσπαθεί να πείσει μια γυναίκα 40 ότι για τα γενέθλια του θέλει μια τούρτα frozen. “Είσαι άντρας ρε, θα πάρεις τον σούπερμαν”.

Όλα αυτά τα παιδιά ειναι άντρες. Δεν έχουν το δικαίωμα να κλαίνε, να πονάνε, να φοβούνται. Γιατί είναι άντρες. Καμία κούκλα, καμία Elsa, κανένα κάστρο δεν επιτρέπεται να είναι το παιχνίδι τους.
“Είσαι άντρας ρε”… Κατεστραμμένος, διαλυμένος, ταπεινωμένος, θυμωμένος, φιμωμένος, ευνουχισμένος, δυστυχισμένος. Δεν έχει σημασία, αρκεί που είσαι άντρας.

Για εμένα, τη μαμά, τη γιαγιά, το συμμαθητή, τη δασκάλα, το γείτονα. Ναι ρε…. Είσαι άντρας. Και τώρα σαν άντρας πιες, βάρα, σκότωσε, πήδα. Γιατί είσαι άντρας ήδη πεθαμένος… Δεν έχεις εξάλλου τίποτα να χάσεις αφού είσαι ένας άντρας που έχασε την ψυχή του στα πέντε, αφού είσαι ένας αντρας που τον πρόδωσε ο κόσμος του ολόκληρος, η μαμά του και ο μπαμπάς του όταν ήταν ακόμα παιδί.

Από ποιον να ζητήσεις κατανόηση, ποιος να σε αντέξει, ποιος να σκουπίσει τα δάκρυα σου και να γιατρέψει τις πληγές σου…. αφού είσαι άντρας ρε. Χόρεψε κι ένα ζεϊμπέκικο και θα τα ξεχάσεις όλα … με λίγο αλκοόλ στο γκάζι, με λίγο μίσος παραπάνω, με λίγη χρυσόσκονη…. Και ζήσαν αυτοί καλά… κι εσυ χειρότερα!

Αυτό το μελαχρινό παιδάκι με τα κατάμαυρα μάτια στο διάδρομο του Μουστάκα θα ήθελα να το πάρω αγκαλιά! Να του δώσω για δώρο τη χρυσή barbie και να του πω… “Δική σου, με πολλή αγάπη, γιατί είσαι ΑΝΤΡΑΣ! ”

 

πηγή

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

13 Comments
δημοφιλέστερα
νεότερα παλαιότερα
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
georgina
georgina
4 χρόνια πριν

εργάζομαι ως ταμίας σε τοπικό μάρκετ της περιοχής. Μια μέρα περνάει από το ταμείο ο πατέρας και το παιδί του ένα εξάχρονο αγοράκι. (Ο κύριος αυτός επειδή τον γνωρίζω από τον ευρύτερο κοινωνικό μου κύκλο είναι μετανάστης, φαινομενικά ένας “αμόρφωτος” άνθρωπος που δεν πρόλαβε να τελειώσει το σχολείο και μιλάει ακόμα σπαστά ελληνικά.) Καθώς τους περνάω τα πράγματα βλέπω, ότι το μικρό κρατούσε στα χέρια του ένα πακέτο με μια κουκλα Barbie και του λέω θα μου το δώσεις να το περάσω και αυτό; O μπαμπάς του το προέτρεψε να μου το δώσει, το μικρό δεν ήθελε και του λέω… Διαβάστε περισσότερα »

Wolfcry
Wolfcry
4 χρόνια πριν

Πριν λίγες μέρες πήγαμε επίσκεψη σε φιλικό ζευγάρι. Το ζευγάρι έχει δυο παιδιά, ένα γιο περίπου στα 7 και μια κόρη περίπου στα 3. Ο γιος μου (λίγο παραπάνω από 2 ετών) κάποια στιγμή πήρε στα χέρια του ένα παιχνίδι της μικρούλας. Δε θυμάμαι τι ακριβώς, ίσως κάποια κούκλα. Του λέει η μικρούλα: ‘Άστο αυτό, είναι για κορίτσια.’. Και της απαντάω: “Γιατί είναι για κορίτσια; Μπορεί να παίξει και εκείνος.”. Άλλο παράδειγμα. Ορισμένες φορές ο γιος μου λέει: ‘Προσέχω για να μη χτυπήσω και κλαίω.”. Και κάθε μα κάθε φορά του απαντάω: “Δεν είναι κακό να κλαις… μπορείς να κλαις… Διαβάστε περισσότερα »

Tawn Tawn
Tawn Tawn
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Wolfcry

Έχω 2 ανήψια από τη μεριά του άντρα μου, 6 το κορίτσι κ 3 το αγόρι. Ενώ μεγαλώνουν σε προοδευτικό περιβάλλον, όταν αναγκαστικά έρχονται σε επαφή με τα παιδάκια στο σχολείο επηρεάζονται πάρα πολύ. Ας πούμε η μικρή στις γιορτές που τις περάσαμε μαζί, συχνά ανέφερε ‘αυτό είναι κοριτσίστικο’ για παράδειγμα. Με προβληματίζει πολύ το πως θα μεγαλώσω τα παιδιά μου -που δεν έχω ακόμα, αλλά αγχώνομαι προκαταβολικά!- ώστε η όποια επίδραση έχουν τέτοιες απόψεις να μην έχει κ τόσο μεγάλη σημασία, όσο το τι μαθαίνει στο σπίτι…

Wolfcry
Wolfcry
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Tawn Tawn

Ακολουθεί σεντόνι. Νομίζω πως το θέμα είναι να μπορούμε να κάνουμε τα παιδιά να κρίνουν από μόνα τους όσο είναι δυνατόν. Να προσπαθούμε αρχικά να τα θωρακίσουμε εμείς με τέτοιο τρόπο ώστε στη συνέχεια να μπορούν να θωρακίζονται μόνα τους. Είμαι σχεδόν 2,5 χρόνια πατέρας και φιλτράρω τα πάντα όσα λένε στο γιο μου. Μπορώ να σου περιγράψω πολλά παραδείγματα και σκέψεις που έχουν προκύψει όλο αυτό το διάστημα. Για παράδειγμα, τις ελάχιστες φορές που θα κρατήσει το γιο μου η μία γιαγιά και που δε θα είναι παραπάνω από μία με δύο ώρες, δεν μπορώ να πω ότι αισθάνομαι… Διαβάστε περισσότερα »

emy memy
emy memy
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Wolfcry

Αγαπητέ φίλε. Είναι πολύ συγκινητικό πώς υπάρχουν πατεράδες σαν και εσένα εκεί έξω και πως μεγαλώνουν τα παιδιά που σε λίγα χρόνια θα είναι ενήλικες σε αυτή χώρα. Συγχαρητήρια, και σε εσένα και στη γυναίκα σου για τον τρόπο που στέκεστε σαν άνθρωποι και γονείς.

Tawn Tawn
Tawn Tawn
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Wolfcry

Σε ευχαριστώ πολύ για την απάντηση σου, φαίνεστε υπέροχοι γονείς κ οι δύο! Να σας ζήσει ο μικρούλης!

anta188
anta188
4 χρόνια πριν

Η μικρή φέτος ζήτησε μπουλντόζα να της φέρει ο Άγιος Βασίλης . Και της την έφερε. Κανένα παιχνίδι δεν έχει φυλο. Όταν είδα τα ματάκια της όλο χαρά που πήρε την μπουλντόζα ήταν το καλύτερο δώρο για μένα!!

zero-gravity
zero-gravity
4 χρόνια πριν

Αυτά τα παιδάκια ποιός θα τα σώσει;!😣
Πόση καταπίεση πια επειδή ο μπαμπάς έχει κόμπλεξ;

Μπριζίτ Μπορντό
Μπριζίτ Μπορντό
4 χρόνια πριν

Μα τι να λέμε τώρα! Έχω μαλώσει με τον πατέρα μου στην ηλικία των 12 γιατί στο πανηγύρι του χωριού του από όπου μας είχαν τάξει από ένα δωρο,είπα ότι θέλω τόξο και φώναζε ότι είναι αγοριστικο και όχι, θα πρέπει να πάρω κούκλα σώνει και ντε (με τις οποίες δεν ειχα ασχοληθει ποτέ εν τω μεταξύ). Κατέληξα με κλάματα να πάρω μια μπάλα την οποία διάλεξα επίτηδες ροζ. Η απαγόρευση αυτή με έκανε να “καταλάβω” ότι σαν κορίτσι έχω περιορισμένα δικαιώματα. Και με κάτι τετοια οδηγήθηκα στο θέλω να είμαι αγορι-> να με κάνουν παρέα τα αγόρια-> οπότε πρέπει… Διαβάστε περισσότερα »

Tawn Tawn
Tawn Tawn
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Μπριζίτ Μπορντό

Εντωμεταξύ συνήθως το να παίζουν τα κορίτσια με “αγορίστικα” παιχνίδια είναι κομπλέ, το πολύ πολύ να τα πουν αγοροκόριτσα. Το να παίζουν τα αγόρια με “κοριτσίστικα” παιχνίδια είναι ανήκουστο κ θα γίνει το παιδί γκέυ, λες κ οι κούκλες είναι ψεκασμένες με ομοφυλοφιλόσκονη, κ τι θα πει η κοινωνία. Έτσι μαθαίνουμε απο μικρά ότι οτιδήποτε κοριτσίστικο είναι χαμηλού επιπέδου κ τσααααακ να ‘τος ο εσωτερικευμένος μισογυνισμός.

vaggelis
vaggelis
4 χρόνια πριν

μα αντρας ειναι οχι ο τερμινειτορ.Το προβλημα δεν ειναι το εισαι αντρας το προβλημα ειναι ο φοβος οτι το παιδι θα αποκτησει γυναικεια χαρακτηριστικα επειδη παιζει με αυτα-και τι θα πουν μετα στη γειτονια -χωριο κλπ,τα χω βιωσει αυτα κ ακομα συνεχιζονται διοτι ολα τρυγυρω αλλαζουν κι ολα ιδια μενουν

em
em
3 χρόνια πριν

Καλημέρα σε όλους , μήπως έχετε καταλάβει ότι γράφετε περί σεξισμού και για θέματα παιχνίδια για αγόρια ή κορίτσια κλπ σε ένα site που είναι από μόνο του ο ορισμός του σεξισμού ; Με ροζ χρώματα στην επικεφαλίδα αλλά και που γράφει ξεκάθαρα «το site που μιλάει στις γυναίκες» ; Εγώ που είναι πατέρας δηλαδή δεν έχω δουλειά εδώ μέσα ; Εγώ που βρήκα το άρθρο ενδιαφέρον δεν με αφορά το θέμα ; Κάντε λοιπών μια αυτοκριτική προτού αρχίσετε να κατακρίνετε τους πάντες περί σεξισμού κλπ… Σκεφτείτε το !

Big Chungus
Big Chungus
3 χρόνια πριν

Δεν θα ξεχάσω τη φάση που ο “βαρύς και ασήκωτος” άντρας της θείας μου (ναι ναι ο κλασικός μπρουτάλ τύπος με το μουστάκι, το κομπολόι και τη μπάσα φωνή) μόλις είδε τον 4χρονο γιόκα του να περιεργάζεται μια από τις κούκλες μου τον ξυλοφόρτωσε σα να μην υπάρχει αύριο! Το 4χρονο. Επειδή έπιασε μια κούκλα……