in ,

O κάζουαλ σεξισμός της ημέρας: Σεξιστική Χριστουγεννιάτικη παράσταση

Σε νηπιαγωγείο

Σαν να συμβόλιζε την θέση της γυναίκας ως βοηθητική και ως διακοσμητική άσχετα αν έχει περισσότερες ικανότητες. Και ότι τα κορίτσια από τόσο μικρά εκπαιδεύονται να αποδέχονται αυτόν τον ρόλο ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

eb26830bb4b727082370e86a8240d1ed

Πριν μερικές μέρες πήγα στην χριστουγεννιάτικη γιορτή του νηπιαγωγείου του γιου μου. Τα παιδιά παίξανε μια παράσταση που είχε γράψει, σκηνοθετήσει, χορογραφήσει η δασκάλα τους. Εκτιμώ πραγματικά την προσπάθεια της και τον κόπο της και το θεωρώ πολύ ωραία εμπειρία για τα παιδιά.  Στην παράσταση λόγω Χριστουγέννων ως ρόλοι υπήρχαν αστέρια, άγγελοι, χιονονιφάδες, άγιος βασίλης κτλ. Τα παιδιά ανάλογα με το φύλο τους είχαν αναλάβει και από έναν ρόλο. Δηλαδή, τα αστέρια ήταν μόνο αγόρια, ο αγιος βασίλης αγόρι, τα αγγελούδια μόνο κορίτσια, οι χιονονιφάδες μόνο κορίτσια.

Καταρχήν, δεν μπορώ να καταλάβω τον διαχωρισμό, γιατί τα αστέρια να είναι μόνο αγόρια;

Γιατί να μην είναι ανάμεικτα; Ομοίως, για τα αγγελούδια και τις χιονονιφάδες. Άντε για τον Άγιο Βασιλη να το καταλάβω, αν και πολύ θα μου άρεσε να ήταν κορίτσι (ήταν και από τους βασικούς ρόλους). Δύο κοριτσάκια στην τάξη του γιου μου ήταν καταπληκτικά, είχαν απίστευτη χάρη, ήξεραν τα λόγια τους απέξω, θυμόταν τα βήματα της χορογραφίας (μιλάμε για υπερπαραγωγή). Θα τους άξιζε να έχουν τον βασικό ρόλο που ήταν ένα από τα αστέρια αλλά, όχι, τον βασικό ρόλο, φυσικά, τον έπαιζε αγόρι. Αλλά, πραγματικά δεν το καταλαβαίνω γιατί να πρέπει να είναι αγόρι το αστέρι; Κάτι άλλο που μου έκανε εντύπωση, είναι ότι επειδή τα παιδιά ήταν χωρισμένα ανάλογα με το φύλο τους, οι χορογραφίες ήταν διαφορετικές. Τα κορίτσια χόρευαν σε κύκλο γύρω από τον πρωταγωνιστή-αστέρι, ενω τα αγόρια όχι, και σε κάποια στιγμή κουνούσαν τον πωπό τους.

Δεν είναι ότι η κίνηση με σόκαρε ή κάτι τέτοιο αλλά με ενοχλεί που η κίνηση αυτή υπήρχε μόνο στην χορογραφία των κοριτσιών (και, όχι, δεν δικαιολογούνταν από το σενάριο). Για να καταλήξω, ένα από τα συναισθήματα που μου άφησε η παράσταση (γιατί μου άφησε και πολλά θετικά) ήταν μια αδιόρατη αδικία, σαν να συμβόλιζε την θέση της γυναίκας ως βοηθητική και ως διακοσμητική άσχετα αν έχει περισσότερες ικανότητες. Και ότι τα κορίτσια από τόσο μικρά εκπαιδεύονται να αποδέχονται αυτόν τον ρόλο. Και άντε τώρα να προσπαθήσω να το εξηγήσω αυτό στην δασκάλα τους.

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

13 Comments
δημοφιλέστερα
νεότερα παλαιότερα
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
Vasilis
Vasilis
4 χρόνια πριν

Παρατραβηγμένη από τα μαλλιά ανάλυση για μια παράσταση νηπιαγωγείου.

fantasmataki
fantasmataki
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Vasilis

Χρειάζεται όμως. Κάπως έτσι μεγαλώνουν μετά τα “αστεράκια” και παίρνουν τους πρώτους ρόλους παντού, χωρίς πάντα να το αξίζουν. Έχουν μάθει ότι αυτό είναι οκ. Από το νηπιαγωγείο.

Karlee
Karlee
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Vasilis

Ή και όχι

Anna
Anna
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Vasilis

Όταν γίνει μια αντίστοιχη παρασταση με τα αγοράκια όλα σε βοηθητικούς ρόλους να κουνάνε τους ποπούς τους, αν το θεωρείς υπερβολικό, να μην αντιδράσεις.

Για την ώρα εμείς θέλουμε να λέμε στα κοριτσάκια, ειδικά στο νηπιαγωγείο, ότι είναι ίσα με τα αγοράκια. Ότι δε χρειάζεται να κουνάνε τους ποπούς τους. Ότι μπορούν να γίνουν αστεράκια και Άγιοι Βασίλιδες και CEO και πρωθυπουργοί και αστροναύτες.

Etern1ty_ GR
Etern1ty_ GR
4 χρόνια πριν

Γιατί σε δουλεύουν στα σχόλια δε καταλαβαίνω. Δε θα έπρεπε να γίνονται τέτοιες παραστάσεις με αυτό το τρόπο. Δεν είναι μόνο σεξιστικές, είναι βασικά αυτό το ελαφρολούμπεν στοιχείο που με ενοχλεί ειδικότερα, που κουβαλάει λαϊκά στερεότυπα παλαιάς κοπής. Είναι σαν εκείνες τις ελληνικές διαφημίσεις τίγκα στα κλισέ προ 20ετίας που σε κάνουν να λες “μια πιο σύγχρονη ιδέα δε μπορούν να υλοποιήσουν εκεί στο τμήμα μάρκετινγκ”.

Μαύρος Γάτος
Μαύρος Γάτος
4 χρόνια πριν

Κι όμως, θα έπρεπε να προσπαθήσεις στην δασκάλα, με απόλυτα ήρεμο ύφος, κρύβοντας τον δικαιολογημένο εκνευρισμό σου, γιατί κάτι τέτοια πράγματα θεωρούνται από πολλούς “λεπτομέρειες”. Πόσο μάλλον που πολλοί δεν τα συνειδητοποιούν καν, τόσο πολύ έχουν διαποτιστεί από τα στερεότυπα. Ενα χαρακτηριστικό παράδειγμα: Σε μια παρέα, συνάντησα έναν εξαιρετικό καθηγητή, ψυχή της θεατρικής ομάδας του σχολείου του, ο οποίος δήλωσε όλο καμάρι ότι θα ανεβάσουν τη Θεία από το Σικάγο”. Αν και φρίκαρα, προσπάθησα να του εξηγήσω ήρεμα ότι, 50 χρόνια αργότερα, αυτό το έργο είναι φορέας απίστευτων σεξιστικών στερεότυπων και αποτελεί το χειρότερο δυνατό μάθημα που μπορεί να δώσει… Διαβάστε περισσότερα »

Μαύρος Γάτος
Μαύρος Γάτος
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  cyora

Για να προσεγγιστούν την πρώτη φορά όλοι αυτοί οι διαβρωμένοι από τα στερεότυπα άνθρωποι χρειάζεται πραγματικά παιδαγωγική μέθοδος (έστω κι αν απευθυνόμαστε σε θεωρητικά ενήλικες), και μεγάλες έως τεράστιες δόσεις ηρεμίας και υπομονής, στα όρια του ζεν βουδισμού.
Ακόμα κι αν έχει δείξει πολλά δείγματα η συγκεκριμένη (ή και οποιοσδήποτε άλλος), ενδέχεται να μην έχει την παραμικρή επίγνωση του πόσο διαποτισμένος είναι από αυτά σεξιστικά, εθνικιστικά, ρατσιστικά, κλπ στερεότυπα.
Αν αποτύχει η παιδαγωγική μέθοδος, τότε θα αναγκαστείς να γίνεις πραγματικά δυσάρεστη…

Φούστα Κλαρωτή
Φούστα Κλαρωτή
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Μαύρος Γάτος

κρατάω το σχόλιό σου φυλαχτό για να κλείσει ωραία το 2019. Καλή χρονιά σε όλους!

eris
eris
4 χρόνια πριν

Πανικός στα μπακ στεηντζια και στις μαρκίζες!!! Εγώ θα κάνω τον καλικάντζαρο στην όλη φάση…έτσι για να κάνω ζαβολιά. ” Άντε για τον Άγιο Βασίλη να το καταλάβω, αν και πολύ θα μου άρεσε να ήταν κορίτσι (ήταν και από τους βασικούς ρόλους).” Ο Άγιος Βασίλης…στον φανταστικό κόσμο του Δεκέμβρη είναι άντρας μεγάλης ηλικίας με μούσια, γιαυτό και τον είχε αγοράκι τον ρόλο. Αν τον είχε κοριτσάκι δεν θα ήταν ο Άγιος Βασίλης…δεν έχει άντε να το καταπιούμε εδώ, γιατί διαφορετικά θα είχαμε και άλλη παιδική παράσταση. “Τα κορίτσια χόρευαν σε κύκλο γύρω από τον πρωταγωνιστή-αστέρι, ενώ τα αγόρια όχι,… Διαβάστε περισσότερα »

fantasmataki
fantasmataki
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  eris

Εγώ μια χαρά τον έκανα τον Άγιο Βασίλη στον παιδικό πάντως. Και έχουν περάσει πολλά χρόνια από τότε. Με κλήρωση είχαμε πάρει τους ρόλους και κανείς δεν αδικήθηκε, όλοι είχαμε πάνω κάτω τα ίδια λόγια. Επίσης δε νομίζω ότι θα ανέφερε καν η cyora το χορό αν όλα τα παιδιά συμμετείχαν. Το να επιλέξει η νηπιαγωγός να βάλει μόνο τα κοριτσάκια να κουνιούνται έτσι είναι τουλάχιστον creepy.

Πιτσοκο
Πιτσοκο
4 χρόνια πριν

Α λα Ντένη Μαρκορα στους δύο ξένους οι συνειρμοί ε;