in

Αγαπητή «Α, μπα»: Οι σταρ του Χόλιγουντ έγιναν φεμινίστριες

Το άρθρο μου φάνηκε επικριτικό

Καλησπέρα σε όλους! Έπεσα σε ένα άρθρο της σουγκανιδου κιαρας. Ο τίτλος είναι πως οι σταρ του Χόλιγουντ έγιναν φεμινίστριες… Στην αρχή μου άρεσε αυτό που διάβαζα στην συνέχεια απογοητεύτηκα. Πολύ!! Θα ήθελα τη γνώμη σου αμπα..ακόμα και σε αυτό το άρθρο ψάχνουμε με λίγα λόγια να βρούμε τον πονηρό σκοπό που δεν είναι και πόνηρος […] ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

gallery 1459876376 image1

Καλησπέρα σε όλους! Έπεσα σε ένα άρθρο της σουγκανιδου κιαρας. Ο τίτλος είναι πως οι σταρ του Χόλιγουντ έγιναν φεμινίστριες… Στην αρχή μου άρεσε αυτό που διάβαζα στην συνέχεια απογοητεύτηκα. Πολύ!! Θα ήθελα τη γνώμη σου αμπα..ακόμα και σε αυτό το άρθρο ψάχνουμε με λίγα λόγια να βρούμε τον πονηρό σκοπό που δεν είναι και πόνηρος εδώ που τα λέμε. Ψάχνουμε τα νέα κινητρα των φεμινιστριών οκ. Αλλά γιατί νομίζω ότι γίνεται με έναν τροπο επικριτικό;; Ιδέα μου;

Ιδέα σου; Ξεκάθαρα το λέει.

Υποστηρίζει ότι οι ισχυρές (διάσημες) γυναίκες που μιλάνε για ισότητα το κάνουν από μόδα, ή ότι έχουν κίνητρο το κέρδος, μακροβιότητας ή άλλου είδους.

Δηλαδή, δεν το κάνουν επειδή πιστεύουν σε αυτό, αλλά επειδή έχουν κάτι να κερδίσουν από αυτό. Δεν ξέρω αν πιστεύει ότι τελικά, ότι το κάνουν χωρίς να το χρειάζονται (με τη λογική, αφού είναι νέες, πλούσιες και διάσημες – τι άλλο μπορεί να θέλουν; Τα έχουν όλα ήδη).

Οι γυναίκες στον δημόσιο λόγο που έχουν και κάποια σφαίρα επιρροής και πιστεύουν τέτοια πράγματα, δεν διαφέρουν επιχειρηματολογικά από την κλασική έκδοση της «δυναμικής αντιφεμινίστριας» με μια δόση «Cool girl». Νομίζουν ότι αυτό που κάνουν είναι να είναι «επικριτικές», να βλέπουν «πίσω από τα πράγματα» και να κρατάνε ίσες αποστάσεις. Αυτό που κάνουν είναι η ελαφρώς εξελιγμένη κραυγή του «άντρες, κοιτάξτε με! είμαι διαφορετική από τις άλλες», ο θλιβερός εσωτερικευμένος μισογυνισμός που μας πλήττει όλες, και κάνουμε τις προσπάθειες μας να το νικήσουμε, ανάλογα με το πόσο το καταλαβαίνουμε.

Αν ο φεμινισμός έχει γίνει μόδα, ΖΗΤΩ. Δεν ξέρουν όλες τι είναι, αλλά αν όλες λένε ότι είναι, αυτό δεν μειώνει την αξία του αγώνα. Δεν είμαστε χίπστερ για να θέλουμε να είναι κανένα μυστικό μπαρ ο φεμινισμός. Ας γίνει και μπλουζάκια και γυαλιά ηλίου και σλόγκαν και meme. Αυτό σημαίνει ότι είναι πετυχημένη η προσπάθεια να γίνει ένα ανοιχτό κίνημα, όχι κάποια διανοουμενίστικη ασχολία για πέντε πανεπιστημιακές. Όλοι μπορούν να καταλάβουν ότι ο φεμινισμός μάχεται για την ισότητα. Όλοι θα έπρεπε να καταλαβαίνουν ότι η ανισότητα υπάρχει σε όλα τα επίπεδα.

Δεν μας ενδιαφέρει τόσο αν η Τζένιφερ Άνιστον υποφέρει με την εμμονή των φυλλάδων σχετικά με το γιατί δεν έχει παιδιά (προσωπικά την πιστεύω, φυσικά, δεν έχω λόγο να θεωρήσω ότι επειδή είναι ισχυρή δεν επηρεάζεται). Μας ενδιαφέρει όμως πολύ αν οι φυλλάδες που κυκλοφορούν ευρέως δημοσιεύουν ένα κείμενο της Τζένιφερ Άνιστον που υποστηρίζει το δικαίωμα της στην επιλογή, που υποστηρίζει την άποψη ότι μια γυναίκα χωρίς παιδιά δεν είναι αξιολύπητη. Αυτά τα περιοδικά πιάνουν τον σφυγμό της κοινωνίας πριν καν η ίδια κοινωνία τον αντιληφθεί, γιατί θέλουν να πουλήσουν αντίτυπα χωρίς να αποξενώσουν, άρα οι γυναίκες είναι έτοιμες να διαβάσουν κάτι τέτοιο. Πολλές θα διαφωνήσουν, πάρα πολλές θα σκανδαλιστούν, αλλά ένα νέο κορίτσι που ζει σε μια συντηρητική οικογένεια θα διαβάσει κάτι πρωτόγνωρο, κάτι διαφορετικό, θα έρθει σε επαφή με την αλλαγή. Αυτή είναι η «μόδα» που αποτάσσονται οι «δυναμικές αντιφεμινίστριες». Είναι εύκολο να απορρίπτεις τη «μόδα» όταν ζεις μια προστατευμένη ζωή και νομίζεις ότι δεν έχεις συναντήσει ποτέ τον σεξισμό και τον μισογυνισμό. Τα μηνύματα του Χόλιγουντ είναι όσο ισχυρά είναι τα μηνύματα του σχολείου και της οικογένειας, οπότε μας ενδιαφέρει πάρα πολύ ποια διάσημη λέει τι, και για να πω την αλήθεια, λίγο με ενδιαφέρει αν το εννοεί η καθεμία ή όχι. Αυτό που με ενδιαφέρει είναι ότι αυτό θεωρούν σωστό να λένε οι μάνατζερ τους που παρομοίως αφουγκράζονται τον σφυγμό της κοινωνίας. Η αλλαγή έχει γίνει ήδη μέσα μας, η βιομηχανία του θεάματος είναι ο καθρέφτης της αλλαγής, όχι η αφετηρία. Η μόδα δεν υποτιμάει το μήνυμα: το κάνει πιο ισχυρό.

Παράλληλα, δεν καταλαβαίνω γιατί μια γυναίκα που έχει λεφτά και φήμη δεν έχει λόγο ή δικαίωμα να θυμώνει που ένας άντρας συνάδελφος της παίρνει τα διπλά λεφτά για την ίδια δουλειά. Δεν είναι ζήτημα φτώχιας, είναι όμως ανισότητας. Οι περισσότερες από αυτές δεν γεννήθηκαν μέσα στα πλούτη, πάλεψαν χρόνια στις ακροάσεις και έχουν ζήσει την απόρριψη ξανά και ξανά μέχρι να φτάσουν εκεί που είναι τώρα. Για την ακρίβεια, αυτές είναι οι μόνες γυναίκες που μπορούν να διαμαρτυρηθούν δημόσια, γιατί έχουν λεφτά και δεν χρειάζεται να φοβούνται το ίδιο, αν και δεν πιστεύω ότι ήταν απλό ή εύκολο να μιλήσουν, σίγουρα το πλήρωσαν με κάποιον τρόπο. Αν δεν μιλήσουν αυτές, πώς θα νιώσουν λιγότερο μόνες όσες το διαπιστώνουν στις κανονικές δουλειές, όσες τρέμουν μην χάσουν τη δουλειά τους; Πώς θα βρουν η μια την άλλη; Πώς θα καταλάβουν ότι είναι οκ να εξοργίζονται, και ότι δεν είναι «υπερβολικές»;

Και για να το πούμε και πιο απλά. Όταν νομίζεις ότι κρατάς ίσες αποστάσεις, προσπαθείς να κρύψεις την τεμπελιά σου, αλλά έχεις μεγάλη ιδέα για τον εαυτό σου για να το καταλάβεις. Η κριτική του φεμινισμού στο επίπεδο «για τα λεφτά και τη δόξα τα κάνουν όλα» είναι ή ίδια του αδαούς απολιτίκ που δεν ψηφίζει επειδή «όλοι είναι ίδιοι». Αυτού του είδους η αγραμματοσύνη μας φτάνει σε κάθε εκλογές και σε όλα τα σημαντικά σταυροδρόμια λίγο πριν τον γκρεμό, διότι αυτοί οι ισαποστάκηδες είναι που καθορίζουν το αποτέλεσμα (οι υπόλοιποι ξέρουν προ πολλού με ποια μεριά είναι). Αυτοί είναι που ποτέ δεν ξέρουν τι πιστεύουν, αλλά και ποτέ δεν θα κάτσουν να μάθουν, και περιμένουν μέχρι την τελευταία στιγμή να «αποφασίσουν» υιοθετώντας όπως όπως αυτό που βλέπουν να λέει το ρεύμα. Ποτέ δεν θα σηκωθούν πάνω να πουν μια ολοκληρωμένη άποψη με επιχειρήματα, διότι, απλούστατα, δεν έχουν. Πάντα κρύβονται πίσω από την δήθεν αποκάλυψη των σκοτεινών κινήτρων των άλλων, που δεν αποδεικνύονται ούτε από τη μια πλευρά, ούτε από την άλλη, οπότε πάντα «έχουν δίκιο». Δεν τους ενδιαφέρει να καταλάβουν, να μάθουν, να ασκήσουν κριτική με νόημα. Τους ενδιαφέρει να επιπλέουν. Να έχουν πάντα δίκιο. Τους ενδιαφέρει να συγκαταλέγονται στους ψαγμένους, χωρίς να έχουν κάνει την προσπάθεια να ψάξουν έστω και τις βασικότερες έννοιες.

Θα μου ήταν αδιάφοροι, αν δεν ανεβοκατέβαζαν κυβερνήσεις.

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

29 Comments
δημοφιλέστερα
νεότερα παλαιότερα
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
Louk Ritia
Louk Ritia
4 χρόνια πριν

Κάθομαι στο σαλόνι και περιμένω να μπω στο ραντεβού με την ψυχολόγο μου και διαβάζω αυτή την απάντηση που λύνει άπειρα γιατί και πώς μέσα μου και είναι σαν να βάζει ένα κομμάτι μου στη θέση του. Το μόνο που λείπει είναι να ανοίξει η πόρτα της ψυχολόγου και να δω μπροστά μου τη Λένα.

Παρασκευας
Παρασκευας
4 χρόνια πριν

Ουαου!ρε α μπα τι απαντησάρα ειναι αυτη!!Θα ‘πρεπε να ειναι τυπωμένη σε ολα τα περιοδικά και εφημερίδες! Μπράβο μπραβο!Σε θαυμάζω απεριόριστα μακάρι καποια μερα να μπορω να μιλάω και να υποστηρίζω αυτα τα θέματα με αυτον τον τροπο!

Tawn Tawn
Tawn Tawn
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Παρασκευας

Αυτό σκεφτόμουν κ εγώ, που δεν είμαι ιδιαίτερα χχμμ… εύγλωττη να το πω; Θα το πω.

Blanche Dubois
Blanche Dubois
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Παρασκευας

Αμπαντησάρα! 😀 😀

Mia
Mia
4 χρόνια πριν

Να ναι καλα οποια διασημη μιλαει ! Επιτελους μιλανε !

Reese withersppon : οχι μονο μιλησε εκανε και δικια της εταιρια παραγωγης για να μπορει να δινει και σημαντικους ρολους σε γυναικες και να δειξει οτι ναι μπορουν και γυναικοκρατουμενες ταινιες να φερουν λεφτα!

https://www.youtube.com/watch?v=JKKRBnpDpBY

Penthesilea
Penthesilea
4 χρόνια πριν

Απαντησάρα.
Να προσθέσω επίσης ότι είναι τουλάχιστον αφελές να ισχυριζόμαστε ότι ο φεμινισμός δεν αφορά τις σταρ του Χόλιγουντ, ενώ το σκάνδαλο Γουάνστιν είναι τόσο νωπό. Το κάνουν δηλαδή για “μόδα”, ενώ παίζει οι μισές από αυτές να έχουν παρενοχληθεί από κάποιο ζάμπλουτο μεγιστάνα για να τους δώσει το ρόλο; Το ότι κατάφεραν να καταξιωθούν δηλαδή σημαίνει ότι έκλεισαν οι πληγές. Οκ, μπορεί και να έκλεισαν. Δεν είναι τουλάχιστον ευγενές εκ μέρους τους ότι επέλεξαν να βγουν απ’ το comfort zone τους για να μιλήσουν γι’ αυτό;

Melia
Melia
4 χρόνια πριν

Καθόλου ιδέα σου δεν είναι. Από τότε που προσέλαβαν τη συγκεκριμένη κυρία (και δύο τρεις ακόμη νέους συνεργάτες), άρχισα να αποφεύγω όλο το σάιτ. Βαρέθηκα να ανοίγω άρθρα με πιασάρικους τίτλους που ξεκινούσαν φεμινιστικά και προοδευτικά και κατέληγαν σε εξοργιστικά κλισέ.
Άσε δηλαδή που όλος αυτός ο συρφετός αντικατέστησε κάποιες από τις πιο ενδιαφέρουσες lgbtq+ φωνές στο ελληνικό διαδίκτυο (Καλοβυρνάς, Κουρουπού, Κορτώ). ΚΡΙΜΑ.

loglady
loglady
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Melia

Γενικώς το protagon φιλοξενεί αρκετές αντιφεμινιστικές φωνές. Φωνές που υποστηρίζουν ότι έχουμε ζήσει πια στην Ελλάδα την πλήρη επίδραση της πολιτικής ορθότητας και ήδη διανύουμε την περίοδο της “τρομοκρατίας”. Οι αρθρογράφοι αυτές επιχειρούν να παρουσιαστούν ως ριζοσπάστριες οπαδοί της λογικής, η οποία τάχα βάλλεται από τις Ροβεσπιέρους της πολιτικής ορθότητας και του προοδευτισμού. Το γεγονός ότι πολλές από εμάς αναγνωρίζουμε τις απόψεις τους για αυτό που είναι, δηλαδή, συντηρητικές ανοησίες που θα χειροκροτούσε και ο πιο οπισθοδρομικός θείος μας, δεν εμποδίζει ένα περιοδικό που πλασάρει το προφίλ του “σοβαρού” από το να τους δίνει βήμα.

sugar
sugar
4 χρόνια πριν

Δηλαδή με τόοοοοοοσα παραδείγματα ανισότητας, παρενόχλησης, βιαιότητας που διάβασε κατέληξε στην παρομοίωση με τους πολιτικούς που θέλουν να δείξουν το ανθρώπινό τους πρόσωπο; Είπε την Τζένιφερ την Άνιστον λαϊκίστρια;
Ούτε τα νεύρα μου δεν αξίζει αυτό το άρθρο.

loglady
loglady
4 χρόνια πριν

Κάτι τέτοιες απαντήσεις με κάνουν να στενοχωριέμαι που δεν υπάρχει κάποιο σχετικό feature για τις χρήστριες της σελίδας να αποθηκεύουν upvoted posts.
“Τους ενδιαφέρει να συγκαταλέγονται στους ψαγμένους, χωρίς να έχουν κάνει την προσπάθεια να ψάξουν έστω και τις βασικότερες έννοιες,” ΑΥΤΟ.

no_roots
no_roots
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  loglady

Υπάρχει καλέ! Μπαίνεις στο προφίλ σου, εκεί που λέει “ψήφοι” (με τα βελάκια πανω-κάτω) και επιλέγεις “θετικές ψήφοι”. 🙂

loglady
loglady
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  no_roots

no_roots, ήμουν ικανή να συντηρώ αυτό το παράπονο πολύ καιρό, δεν θα το έπαιρνα χαμπάρι μόνη μου. Σε ευχαριστώ!

Tawn Tawn
Tawn Tawn
4 χρόνια πριν

Στα βιβλία που μου αρέσουν υπογραμμίζω τις σημαντικές ατάκες για να τις βρίσκω εύκολα. Εδώ πως υπογραμμίζω τα τόσα που θέλω να θυμάμαι; Άλλη μια φανταστική απάντηση!

Το παπί.
Το παπί.
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Tawn Tawn

Κάνω σκριν σοτ.

zero-gravity
zero-gravity
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Tawn Tawn

Evernote!

MagosTouOzz
MagosTouOzz
4 χρόνια πριν

Ρε Λένα ευχαριστώ που βάζεις τις σκέψεις μου σε λέξεις!!! Όρθια χειροκροτώ!! Και κατέβα στην πολιτική, το βιβλίο δεν φτάνει

Τσιτσίγκειος Πένα
Τσιτσίγκειος Πένα
4 χρόνια πριν

Σπουδαία απάντηση, από την κορυφή ως τα νύχια. Ναι, έχουμε γεμίσει ισαποστάκηδες,”νοικοκυραίους”(ίου), όλους αυτούς που ούτε κινήματα λένε ότι χρειάζονται ούτε διαδηλώσεις ούτε διεκδικήσεις ούτε τίποτα. Κλείνουν τα μάτια σε όλα ως κάτι να φτάσει στο σπιτάκι τους. Η μόνη τους έγνοια είναι να παριστάνουν ότι έχουν γνώμη και απόψεις, και ας βλέπεις πολλούς από αυτούς να αλλάζουν γνώμες σαν τα πουκάμισα. Τώρα, σε σάιτ σαν αυτό που βρήκε η φίλη το συγκεκριμένο άρθρο δεν περιμέναμε και κάτι άλλο, ένα από τα πολλά του είδους. Μεγάλο θέμα, είχα και μια συζήτηση με ένα φίλο τις προάλλες για αυτό. Ζούμε αναμφίβολα… Διαβάστε περισσότερα »