in

Αγαπητή «Α, μπα»: Ντρέπομαι να μιλήσω έντονα στους υπαλλήλους μου

Έχω ήδη γίνει δυσάρεστη, ίσως όχι όσο θα έπρεπε, και αποτελέσματα δεν είδα!

Πολυαγαπημένη Λένα, Αγαπητά Α,μπόπουλα, Είμαι 30++++ και εδώ και χρόνια διατηρώ επιχείρηση στο χώρο της εκπαίδευσης. Τα τελευταία 3 χρόνια έχω δύο υπαλλήλους. Το θέμα μου είναι ότι τελικά είναι ανεπαρκείς ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Καταγραφή 92

Πολυαγαπημένη Λένα, Αγαπητά Α,μπόπουλα, Είμαι 30++++ και εδώ και χρόνια διατηρώ επιχείρηση στο χώρο της εκπαίδευσης. Τα τελευταία 3 χρόνια έχω δύο υπαλλήλους. Το θέμα μου είναι ότι τελικά είναι ανεπαρκείς, τύπου αργούν να έρθουν στη δουλειά, εντοπίζω λάθη κτλ. Τους έχω κάνει κάποιες υποδείξεις σε μορφή συζήτησης, αλλά δε φαίνεται να το καταλαβαίνουν. Επίσης προέρχονται από κύκλο γνωστών, οικογενειακών φίλων, και ντρέπομαι πάρα πολύ να τους μιλήσω είτε πιο έντονα είτε να τους απολύσω. Δυστυχώς διακυβεύεται η δουλειά μου, το αν θα ζήσω την οικογένειά μου και φυσικά το μέλλον των παιδιών, των οποίων οι γονείς με εμπιστεύτηκαν. Έχω ήδη γίνει δυσάρεστη, ίσως όχι όσο θα έπρεπε, και αποτελέσματα δεν είδα! Έχω φτάσει σε σημείο να μη θέλω να πάω στη δουλειά γιατί δεν ξέρω τι θα αντιμετωπίσω! Πώς μπορώ να διαχειριστώ την κατάσταση; Δε θέλω να είμαι ένα από τα αφεντικά που διαβάζω!

Αφεντικό της συμφοράς

Μην είσαι όμως και από τα θύματα για τα οποία δεν διαβάζει κανείς.

Σιγουρέψου ότι έχεις δώσει σαφείς οδηγίες, γράψε τις καλύτερα, σχετικά με το τι περιμένεις, και αν και πάλι δεν αλλάξει το πράγμα, απόλυση. Η επόμενη πρόσληψη θα γίνει με βάση τα προσόντα και συνεντεύξεις και όχι από κύκλο γνωστών.

(Αργοπορίες και λάθη είναι αναμενόμενα. Οι συστηματικές αργοπορίες και τα συστηματικά λάθη είναι που δικαιολογούν απόλυση. Επίσης υπάρχουν και διαβαθμίσεις στα λάθη, δεν είναι όλα της ίδια βαρύτητας. Φαντάζομαι ότι μπορείς να διακρίνεις την διαφορά).

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

47 Comments
δημοφιλέστερα
νεότερα παλαιότερα
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
Fuchsia
Fuchsia
4 χρόνια πριν

“Επίσης προέρχονται από κύκλο γνωστών, οικογενειακών φίλων”

Αμ ετσι εξηγειται που δεν μας παιρνουν ΟΥΤΕ καν σε συνεντευξεις οσοι δεν εχουμε μπαρμπα στην Κορωνη για εργασια εστω σε ενα συνοικιακο φροντιστηριο ακομα και αν βγουμε γυμνοι να χορεψουμε κατω απο τη Σεληνη.
Μην παραπονιεσαι μετα ομως που δεν μπορεις να επιβληθεις στους υπαλληλους σου.
Αν ησουν εσυ η ιδια επαγγελματιας δεν θα προσλαμβανες με κριτηριο τον γνωστο του γνωστου.

Lobelia
Lobelia
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Fuchsia

Άπειρα πεταμένα βιογραφικά γιατί πήρε την αδερφή της ήδη υπαλλήλου του και την γειτόνισσα ου γνωρίζονταν το έζησα προχθές….Και ας είναι κοριτσάκια 23 χρόνων χωρίς εμπειρία…ξέρουν τη μάνα και τον πατέρα τους.

loglady
loglady
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Lobelia

Lobelia, και τα “κοριτσάκια” 23 χρόνων χωρίς εμπειρία χρειάζονται δουλειά (για να αποκτήσουν εμπειρία). Αν δεν έχουν τα προσόντα ή αν το μόνο “προσόν” που διαθέτουν είναι η γνωριμία, προφανώς και είναι απαράδεκτο να στερούν τη θέση από κάποια άλλη πιο κατάλληλη. Προσωπικά, ό,τι δουλειά έχω κάνει μέχρι στιγμής, μέσω γνωριμιών έχει γίνει (αν και όχι οικογενειακών, οι δικοί μου δεν έχουν εμπλακεί πουθενά). Δεν θεωρώ όμως ότι τα προσόντα μου είναι ελλιπή. Η εμπειρία ναι, αλλά δεν θα αποκτήσω εμπειρία κιόλας αν δεν εργαστώ. Επίσης, υπάρχει η εμπειρία που φαίνεται και η εμπειρία που δεν πιστοποιείται με κανέναν τρόπο.

Το παπί.
Το παπί.
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Fuchsia

Κι εγώ που δούλευα χρόνια σε φροντιστήρια συστημένη είχα πάει. Κάθε μέρα περνούσαν παιδιά και άφηναν βιογραφικά, ο σωρός ήταν τεράστιος. Κι όταν χρειαζόμασταν καθηγητές ρωτούσαν πάντα εμάς που δουλεύαμε ήδη αν είχαμε κάποιο γνωστό. Εγώ είχα συστήσει αρκετούς – τουλάχιστον 5-6 άτομα σε χώρους που δούλευα, όπως είχα μπει κι εγώ άλλωστε. Με τον ίδιο τρόπο δουλεύει το σύστημα και στα ιδιωτικά σχολεία. Αν δεν έχεις κάποιο να μιλήσει δεν σε καλούν ουτε για συνέντευξη.

Το παπί.
Το παπί.
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Το παπί.

Εδώ που μένω πάντως, (Κύπρο) δεν γίνεται αλλιώς. Εμένα ακόμα και τώρα, με 15 χρόνια εμπειρία, με έχουν καλέσει μόνο από σχολεία που ήξερα κάποιον. Καθηγητή, στη γραμματεία, καθαρίστρια δεν έχει σημασία, φτάνει κάποιος που γνωρίζουν να πει δείτε κι αυτό το βιογραφικό.
Στην αρχή με επνιγε κι εμένα το άδικο όπως τη Fuchsia, μετά απλά το δέχτηκα και προσπαθησα να κανω τις σωστες γνωριμίες.

Louise B.
Louise B.
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Fuchsia

Πες τα fuchsia, πες τα!!!!!!!!!!

AnnaR
AnnaR
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Fuchsia

Fuchsia ειναι η αθανατη ελληνικη πραγματικοτητα οπως πολυ ωραια αναφερεις.

Μαύρος Γάτος
Μαύρος Γάτος
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  AnnaR

Απορεί κανείς που τα καλύτερα μυαλά φεύγουν στο εξωτερικό;

latro
latro
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Μαύρος Γάτος

Μαύρο γατί, ναι αυτό συμβαίνει και στην Ολλανδία και παντού αλλά:
1. Δεν θα συστήσεις κάποιον που είναι άσχετος και δεν έχει εμπειρία
2. Με την σύσταση συνήθως περνάς το πρώτο screening. Μετά κανονικά περνάς συνεντεύξεις και αν είσαι κατάλληλος σε παίρνουν

Δεν σε προσλαμβάνουν δηλαδή κατευθείαν από σύσταση. Αυτό είναι διαφορετικό

Jessica Jones
Jessica Jones
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Fuchsia

Άστα και μετά μας την λένε και οι δικοί μας που δεν ακολουθήσαμε τις καριέρες τους γιατί είχαν πολλούς γνωστούς να μας βολέψουν στο τομέα τους!

Open S
Open S
4 χρόνια πριν

Θα κάνεις μια συνάντηση με όλους μαζί και θα παραδεχτείς το δικό σου κομμάτι της ευθύνης. Τύπου: “Θέλω να σας ζητήσω συγγνώμη γιατί όταν ξεκινήσαμε θεώρησα πράγματα αυτονόητα τα οποία φυσικά και δεν ήταν. Έβαλα μπροστά την προσωπική μας σχέση από την επαγγελματική, δείχνοντας υπερβολική ελαστικότητα, και αυτό έχει πλέον μεγάλο αντίκτυπο στο έργο που παράγουμε και στην τύχη του καθενός από εμάς εδώ μέσα. Θέλω να διορθώσω το λάθος μου, και ξεκινάω σήμερα με σαφείς και γραπτούς στόχους και όρια της επαγγελματικής μας συνεργασίας. Όποιος δεν συμφωνεί με αυτά ή σκέφτεται να μην τα τηρήσει θα τον συμβούλευα να… Διαβάστε περισσότερα »

no_roots
no_roots
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Open S

Α πολύ ωραία πρόταση Open!

Sly
Sly
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Open S

Εξαιρετικό!

Jessica Jones
Jessica Jones
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Open S

έκανα copy paste το κείμενο σου σε περίπτωση που χρειαστεί για το μέλλον , έγραψες!!

Κάστανο 🌰
Κάστανο 🌰
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Open S

Πόσο ξεκάθαρη θέση!!

Gaea
Gaea
4 χρόνια πριν

δουλεύω σε επιχειρήσεις στο χώρο τις εκπαίδευσης 25 χρόνια, ήμουν team leader, Year Head, και Head of Department, coach/mentor κ άλλα πολλά ωραία που με έφερναν στη θέση να κάνω πολλές συζητήσεις τέτοιου είδους (κ απολύσεις). Αν τους έχεις μιλήσει δίνοντάς τους σαφείς οδηγίες κ τις αγνοούν, αν τους έχεις ξαναμιλήσει κ σε ξανα-αγνοούν, τότε δεν σε σέβονται ως Head κ βασίζονται στο γεγονός ότι είναι φίλοι/γνωστοί κ “σιγά μωρέ μη μας κάνει τίποτα” επειδή ξέρουν ότι στην Ελλάδα δεν τολμάμε να κάνουμε τίποτα στους οικογενειακούς φίλους γιατί “τι θα πει ο κόσμος” κ “ντροπή” κ θα δυσαρεστηθούν κ οι… Διαβάστε περισσότερα »

loglady
loglady
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Gaea

Συμφωνώ απόλυτα (μυρίζομαι αγγλόφωνα ιδιωτικά σχολεία των Αθηνών).
Στην τελική, δεν τους χάλασε και τους ανεπαρκείς υπαλλήλους να έχουν στο βιογραφικό τους ότι έχουν εργαστεί για Χ διάστημα στην Χ επιχείρηση, ειδικά αν η Χ επιχείρηση είναι π.χ. το Κολλέγιο. Δηλαδή και συνοικιακό φροντιστήριο να είναι, είναι πολύ καλύτερο από το να έχεις κενό το πεδίο της προηγούμενης εμπειρίας στο βιογραφικό, επειδή έκανες (μαύρα) ιδιαίτερα.

no_roots
no_roots
4 χρόνια πριν

Καλά εσύ τώρα το έχεις πάει στο άλλο άκρο, άκου δεν θες να πας στη δουλειά ΣΟΥ γιατί δεν ξέρεις τί θα αντιμετωπίσεις από τους υπαλλήλους ΣΟΥ! Είναι σα να έχουν γίνει εκείνοι τα αφεντικά αντί για εσένα, ή μάλλον ο κύκλος σου αφεντικό στη δουλειά ΣΟΥ.

v for vendetta
v for vendetta
4 χρόνια πριν

Να γιατί δεν πρέπει να μπλέκεις επαγγελματικά με γνωστούς και φίλους. Ειδικά όταν είσαι το αφεντικό.

Penthesilea
Penthesilea
4 χρόνια πριν

Συγγνώμη αλλά όχι, όχι, όχι. Μην διαιωνίζεις το σύστημα που μας βασανίζει τόσο. Το μόνο που αναφέρεις για τους υπαλλήλους σου είναι ότι προέρχονται από κύκλο οικογενειακών φίλων. Ούτε τι προσόντα έχουν, ούτε αν είχαν στην τελική καμιά καΐλα να δουλέψουν για σένα ή να τους βολέψει κάπου ο μπαμπάκας τους για να έχουν ένα χαρτζιλικάκι. Και όχι μόνο αυτό, αλλά φοβάσαι να απαιτήσεις να είναι σωστοί επαγγελματίες, κοινώς θεωρείς ότι σου κάνουν και χάρη που έρχονται και δουλεύουν για σένα. Λυπάμαι αν τσουβαλιάζω αλλά αυτό το θέμα αποτελεί μέγιστο trigger για εμένα. Αν πρέπει να απαιτήσεις με φωνές και… Διαβάστε περισσότερα »

Jessica Jones
Jessica Jones
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Penthesilea

Ισχύει….αλίμονο σε εμάς που προσπαθούμε κάθε φορά και φτου το ψάξιμο απο την αρχή.

Anna
Anna
4 χρόνια πριν

Αφεντικίνα λίγο γενικευμένα μας τα λες. Δεν ξέρω τι σημαίνει σε “μορφή συζήτησης”, ούτε “να μιλήσω έντονα”. Εννοείς ότι έκανες ξεκαθαρη τη δυσαρέσκειά σου, ή ότι το είπες χαλαρά, πάνω σε άσχετη συζήτηση; Ο τρόπος να κάνεις τους ανθρώπους να σε ακούσουν σαν αφεντικό δεν είναι να φωνάξεις αν εννοείς αυτό, αλλά είναι δική σου ευθύνη να κάνεις ξεκάθαρο αυτό που λες και να μιλήσεις με τη σοβαρότητα που αναλογεί στην περίσταση. Αν δεν έχεις διευθυντική εμπειρία, κάνε σεμινάρια, διάβασε, μάθε, βελτιώσου. Οφείλεις να δίνεις ξεκαθαρες κατευθύνσεις, να επισημάνεις τι θεωρείς σημαντικό, να δίνεις ξεκάθαρο feedback, και όλα αυτά χωρίς… Διαβάστε περισσότερα »

Cycling in the rain
Cycling in the rain
4 χρόνια πριν

Και να σκεφτείς ότι μολις τελείωσα τα appraisal της ομάδας μου 🙂
Αγαπητή φίλη εάν θέλεις να έχεις παραγωγικούς υπαλλήλους δε θα το καταφέρεις με απειλές και φοβερες. Είναι σημαντικό σε τακτά χρονικά διαστήματα να συζητάς την απόδοση τους και να τους δείξεις feedback. Εάν ένας υπάλληλος δεν αποδίδει κάνε ένα πλάνο μαζί του και συζητά τι πρέπει να αλλάξει. Το πλάνο θα το βλέπετε μαζί και θα αξιολογεις την πορεία. Εάν δεν υπάρχει βελτίωση δε θα φοβάσαι να τον απολύσεις γιατί θα είναι ήδη ενήμερος.

Louise B.
Louise B.
4 χρόνια πριν

Πολλές φορές ο νεποτισμός δημιουργεί προβλήματα. Όταν δίνεις την δουλειά στον γνωστό, στο παιδί του και όχι σε κάποιον με προσόντα. Δημιουργείται μια αίσθηση άνεσης και υπερασφάλειας όταν ο άλλος είναι με βύσμα σε μια θέση, δεν χρειάζεται να αποδείξει την αξία του. Κάνε αυτό που σου πρότεινε η Λένα αν θέλεις να έχεις τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Jessica Jones
Jessica Jones
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Louise B.

Έτυχε να γνωρίσω ένα παιδί που μπορείς να το πεις και γόνο άνετα. Δεν έχει προσπαθήσει για κάτι στη ζωή του, όλα του ερχόταν στο χέρι. Σπουδές οικονομικά καλυμμένες, δουλειές μέσω γνωστών, υψηλό γονεϊκό χαρτζιλίκι και ζωή άνετη γενικά. Ε τα ψυχολογικά του προβλήματα έφταναν μέχρι το ταβάνι, θεωρούσε οτι ήταν το κέντρο του σύμπαντος και όλοι οι άλλοι ήμασταν οι υπηρέτες αλλά ταυτόχρονα έκλαιγε στις τουαλέτες επειδή ένιωθε ότι δεν άξιζε τίποτα και οτι όλοι τον φθονούν. Λογικό…τίποτα δεν είναι ρόδινο εαν δεν έχεις προσπαθήσει εσυ γι αυτό. Αυτό το σύστημα περισσότερο κακό κάνει σε εκείνους παρά σε εμάς… Διαβάστε περισσότερα »

Louise B.
Louise B.
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Jessica Jones

Το πιστεύω, έχω έναν γνωστό που διαθέτει πολλά κοινά στοιχεία με αυτό που περιγράφεις. Δεν του αρκεί τίποτα, του αξίζει πάντα κάτι καλύτερο και όλο γκρίνια.

MagosTouOzz
MagosTouOzz
4 χρόνια πριν

Α εμείς πρέπει να πάμε για καφέ, έχω πάθει και εγώ και έμαθα πια. Λοιπόν αρχικά πρέπει να έχεις γραπτά όλα τα καθήκοντα και τις υποχρεώσεις τους, και να ξέρουν ότι αν κάνουν κάτι λάθος στη 3η φορά απόλυση (τίμια πράγματα). Ακόμα, κάπως πρέπει να τους δίνεις μια επιβράβευση, εγώ έχω ένα όριο που δίνω έξτρα μπόνους. Μαστίγιο καρότο φάση. Δεν χρειάζεται να γίνεις σκύλα αλλά πρέπει να κρατάς μια τυπική σχέση με τους υπαλλήλους. Είστε άγνωστοι που σας συνδέει μια σχέση εργασίας όχι φιλαράκια, εάν στην πορεία προκύψει φιλία καλώς να έρθει, αλλά δεν είναι κάτι δεδομένο. Επίσης μπορεί… Διαβάστε περισσότερα »

Jessica Jones
Jessica Jones
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  MagosTouOzz

Μόνο που η δοκιμαστική περίοδος είναι παράνομη ως τακτική. Απο την 1η ώρα εργασίας , θα πρέπει να υπάρχει κανονική πληρωμή και ασφάλιση. Επίσης η απόλυση θα πρέπει να γίνει με ειδοποίηση 30-20 ημερών νωρίτερα. Ας μη συντηρούμε κακές τακτικές που βολεύουν τους εργοδότες. Απασχολούμε ανθρώπους με ανάγκες και όχι ρομπότ. Κάποιοι θυσίασαν τη ζωή τους για να μπορούμε να έχουμε εμείς σήμερα αυτα τα εργασιακά δικαιώματα.

MagosTouOzz
MagosTouOzz
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Jessica Jones

Μα δεν είπε κανείς η δοκιμαστική περίοδος να είναι παράνομη, κάνεις πρόσληψη ορισμένου χρόνου (2-3 μήνες) προφανώς με μισθό και ένσημα. Και αν σου κάνει ο υπάλληλος τότε υπογράφει σύμβαση αορίστου χρόνου ή για 1-2 χρόνια (ανάλογα με την επιχείρηση που έχεις).

Jessica Jones
Jessica Jones
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  MagosTouOzz

σε ευχαριστώ για τη διευκρίνηση, κόλλησα στο προσλαμβανεις αργα, απολυεις γρηγορα . Πολλοί πάντως το εκμεταλλευονται και παιρνουν ετσι κόσμο τζαμπα