in

Αγαπητή «Α, μπα»: Είναι κοινόχρηστος χώρος τα σκαλιά της πολυκατοικίας;

Κάθεσαι δεν κάθεσαι στο μπαλκόνι σου δεν έχει σημασία. Δε θα ντραπεί αυτός. Εσύ θα ντραπείς και θα μπεις μέσα

Αγαπητή Α, μπα Σε διαβάζω ανά τακτικά διαστήματα αλλά είναι η πρώτη φορά που σου γράφω. Είμαι 42 χρονών και στα πρόθυρα της γεροντοκορίασης!!! Να σου εξηγήσω.. Η οικοδομή που μένω δεν έχει πυλωτή ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Καταγραφή 28

Αγαπητή Α, μπα Σε διαβάζω ανά τακτικά διαστήματα αλλά είναι η πρώτη φορά που σου γράφω. Είμαι 42 χρονών και στα πρόθυρα της γεροντοκορίασης!!! Να σου εξηγήσω.. Η οικοδομή που μένω δεν έχει πυλωτή αλλά είναι οι παλιές κλασσικές οικοδομές με τα 3-4 σκαλιά για να ανέβεις στην είσοδο. Τέτοια είναι και η διπλανή οικοδομή, όμοια και η απέναντι. Το διαμέρισμά μας είναι ανώγειο κι έχει στα δεξιά τα σκαλιά της διπλανής οικοδομής στα αριστερά της δικής μας. Κι ενώ λοιπόν έχουμε δύο πάρκα με παγκάκια στη γειτονιά, για κάποιον ανεξήγητο λόγο τα σκαλιά γύρω από το μπαλκόνι μου αποδεικνύονται ιδιαίτερα δημοφιλή! Θα καθίσουν Άγρια νιάτα με ηχεία στα κινητά να ακούγεται το τραγικό ραπάρισμα σε όλο το τετράγωνο και οι φιλοφρονήσεις “μαλάκα”, “βλάκα” “πούστη” να εκτοξεύονται η μία μετά την άλλη. Το “χάλι” είναι ανεξαρτήτως φίλου. Και όχι. Εγώ δεν ήμουν έτσι μικρή. Ποτέ δε μου άρεσε να βρίζω ή “να πουλάω τρέλα και μαγκιά” μες στον κόσμο. Θα καθίσει ο περαστικός που δε βρήκε τραπεζάκι στα γυράδικα δίπλα και αφού φάει, θα παρατήσει τα σκουπίδια του στις σκάλες μας. Θα καθίσει ο οποιοσδήποτε νταλκαδιάρης με τις μπύρες του κι αφού τις πιει και τις παρατήσει στα σκαλιά, θα πάει και στο τοιχίο της μονοκατοικίας που συνορεύει με τη διπλανή οικοδομή να αδειάσει τη φούσκα του. Κάθεσαι δεν κάθεσαι στο μπαλκόνι δεν έχει σημασία. Δε θα ντραπεί αυτός. Εσύ θα ντραπείς και θα μπεις μέσα. Το ίδιο χάλι δημιουργείται και από τους παρατημένους καφέδες και ακόμη μεγαλύτερο. Ειδικά όταν έχουν ζάχαρη. Έχουμε αδέσποτες γατούλες τις οποίες φροντίζουμε με στειρώσεις, εμβόλια, τροφή κλπ κι έτσι όπως τρέχουν πάνω κάτω ρίχνουν τους παρατημένους στα κεφαλόσκαλα καφέδες κι όποια γατούλα είναι από κάτω, τους λούζεται. Μέχρι να γυρίσουμε από τις δουλειές μας και να το δούμε τα γατιά γίνονται σαν πανκιά! Όρθιες οι τρίχες και κάγκελο!!! Και η τελευταία περίπτωση είναι κάτι κοπέλες που μετά τη δουλειά τους έρχονται, κάθονται στα σκαλιά της οικοδομής, πίνουν τον καφέ τους και κάνουν το τσιγάρο τους. Μπορεί να μη λερώνουν και να μην κάνουν ζημιές, αλλά… γιατί; είναι κοινόχρηστος χώρος οι σκάλες της οικοδομής; Θέλω να καθίσω στο μπαλκόνι κι ακούω μπουρ μπουρ μπουρ όλα τα κοτσομπολιά του γραφείου τους. Γουατ δε ντακ?!?!?! Τι μπορώ να κάνω εκτός από το να βγαίνω κάθε τρεις και λίγο και να ζητάω να κάνουν ησυχία (σε ώρες κοινής ησυχίας, αλλιώς δεν τολμάω) και να μη λερώνουν.

-Γεροντοκόρη

Οι πολυκατοικίες που έχουν αυτό το πρόβλημα συνήθως το λύνουν με κάγκελα. Δεν λέγεται γεροντοκορίαση αυτό που περιγράφεις.

Εισαγωγικά, βάλε μια ταμπέλα/ανακοίνωση για τα πάρκα που είναι δίπλα, με τα παγκάκια. Έτσι, όταν μπουν τα κάγκελα, θα ξέρουν πού να πάνε.

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

23 Comments
δημοφιλέστερα
νεότερα παλαιότερα
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
Souko
Souko
4 χρόνια πριν

1) Μπορείς να πλύνεις το μπαλκόνι σου εκείνη την στιγμή εντελώς τυχαία , και να βραχούν όσοι κάθονται στα σκαλιά .
2) Μπορείτε να βάλετε ανακοίνωση οτι η είσοδος βιντεοσκοπείται.
3) Μπορείτε να βάλετε ταμπέλα οτι δεν επιτρέπεται η παραμονη στην είσοδο απο μη-ενοικους.

avis
avis
4 χρόνια πριν

οι γάτες είναι πανκ!
οι γάτες είναι η απόδειξη ότι υπάρχει θεός!
οι γάτες είναι τα αφεντικά και εμείς είμαστε οι δούλοι!

μιμόζα
μιμόζα
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  avis

ναι
ναι
ναι

mm
mm
4 χρόνια πριν

Αχ παρόμοιο πρόβλημα έχω και εγώ. Η είσοδος της πολυκατοικίας είναι ένα πλατύσκαλο, και είναι κοντά σε στάση λεωφορείων. Χωράνε να κάτσουν 2 άτομα αλλά τότε δεν περνάει κανείς. Συνήθως μόλις κλείσουν τα μαγαζιά κάθονται κοπέλες που είχαν περάσει το οκτάωρό τους όρθιες ως πωλήτριες και περιμένουν το λεωφορείο. Μέχρι εδώ κανένα πρόβλημα, αλλά μέρα παρά μέρα θα βρω κουτιά από χυμούς, χυμένους καφέδες, χαρτιά από τυρόπιτες κ.τ.λ. Και το πιο εντυπωσιακό από όλα είναι ότι υπάρχουν φορές που γύρισα με σακούλες σούπερ μάρκετ και δεν σηκώθηκαν για να μπορέσω να ανοίξω την πόρτα. Κάνανε λίγο στην άκρη, μισή πατούσα… Διαβάστε περισσότερα »

Louise B.
Louise B.
4 χρόνια πριν

Για αρχή μην υποτιμάς τον εαυτό σου χρησιμοποιώντας πατριαρχικούς και σεξιστικούς όρους για να σε περιγράψεις. Δεν σου αξίζει, σε καμία γυναίκα δεν αξίζει. Δεύτερον, είναι τρομερά ενοχλητικό και παρεμβατικό αυτό που βιώνεις. Βάλτε κάγκελα η συμβουλευτείτε έναν μηχανικό/αρχιτέκτονα. Και φυσικά όταν τους βλέπεις θα τους ενημερώνεις με ήρεμο αλλά σταθερό τόνο ότι δεν είναι κοινόχρηστος χώρος και να απομακρυνθούν με τα σκουπίδια τους αλλιώς θα κινηθείς βάσει νόμου, απευθυνόμενη στις αρμόδιες αρχές.

Γβρμ
Γβρμ
4 χρόνια πριν

Αχ Εσυ καθόλου γεροντοκόρη δεν είσαι (ρε παιδί μου άλλη λέξη δεν βρήκες κιόλας;!). Ξέρεις ποιος έχει γεράσει; Εγώ. Που με το που διάβασα αυτά που εγραψες σκέφτηκα «τι ωραία που υπάρχει όμως ακόμα αυτή η δυνατότητα να κάτσεις στα σκαλιά, αν ήταν και λίγο πιο ευγενικοί και φιλότιμοι αυτοί που τα χρησιμοποιούσαν». Εγώ θα έβαζα σκουπιδοντενεκέ συνδυασμένο με ευγενικη ανακοίνωση. Τύπου «χαιρόμαστε που η πολυκατοικία μας ομορφαίνει τη ζωή σας αλλά φερθείτε με σεβασμό στο χώρο και στους ενοίκους- μαζεύετε τα σκουπίδια σας, σεβαστείτε τις ώρες κοινής ησυχίας, για να συνεχίσουν τα σκαλοπάτια να είναι διαθέσιμα». Κάτι αντίστοιχο έκανα… Διαβάστε περισσότερα »

carpe-noctem
carpe-noctem
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Γβρμ

Αγαπητή Γβρμ, συνδέθηκα μόνο για να πω πόσο γλυκό και αισιόδοξο είναι το σχόλιό σου!

Γβρμ
Γβρμ
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  carpe-noctem

❤️

mm
mm
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Γβρμ

Ίσως πρότεινες μια λύση ξέρεις, να τους πιάσει την κουβέντα: «Αχ τι καλά παιδάκια που είστε, τι ωραία μουσική που ακούτε, σε ποιο σχολείο πηγαίνετε; Καλέ τι καπνίζετε; Περισσεύει τίποτα για εμένα; Και για πείτε τι νέα; Καλέ εσύ με την πράσινη μπλούζα δεν ήσουν εδώ προχθές με μια ξανθούλα; Ναι καλέ εσύ ήσουν και την κοπελίτσα την είχα ξαναδεί με έναν άλλον τι έγινε τσακωθήκατε; Αχ αυτά έχουν τα νιάτα….» Και στον άλλο που κατουράει «Ψιτ κύριος εσείς που ουρείτε, λίγο διακεκομμένη την βλέπω την ροή, δεν πάτε καλύτερα σε έναν γιατρό να σας κοιτάξει; Στην ηλικία σας όλοι… Διαβάστε περισσότερα »

Γβρμ
Γβρμ
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  mm

Χαχαχα, έλα μην τρολαρεις, εγώ τα εννοώ αυτά που λέω! Αυτό με τον προστάτη όμως, πέθανα 😂

saligari
saligari
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Γβρμ

Συμφωνω, Γβρμ! Καλύτερα μια προσέγγιση συνεργασίας παρά μια απαγόρευση, στο ιδιο καζάνι βράζουμε όλοι άσε που τα παιδάκια με τη ραπ ειναι παντου, δεν τα αποφεύγεις εύκολα και νομιζω με φιλικη προσέγγιση μπορει να εκπλαγείτε απο την αντιδραση τους! Ένα καδο και ενα ωραίο μηνυματακι ειναι τέλεια ιδέα! Καταλαβαίνω βεβαια τη δυσκολια να ειναι ολα αυτα εξω απ το παραθυρο σου.. Αλλα η ιδέα με τα κάγκελα ρε παιδια μου εσφιξε το στομαχι…
Υγ: Γβρμ το ψευδώνυμο σου το διαβαζω ασυναισθητα “γιαβρί μου” και θυμαμαι τη γιαγια μου.. 🙂

Lobelia
Lobelia
4 χρόνια πριν

Είναι κοινόχρηστος ο χώρος της οικοδομής για τους ενοίκους όχι δημόσιος για όποιον περνάει. Η λύση είναι πινακίδα έξω που θα γράφει ο χώρος είναι ιδιωτικός. Δεν είσαι παράλογη και δεν είναι αυτά σημάδια γεροντοκοριασης.

Amat Eur
Amat Eur
4 χρόνια πριν

Το χω, το χω: βάλτε δεξιά αριστερά μεγάλες γλάστρες για να μην έχει πολύ χώρο για άραγμα. Φοβάμαι ότι η ανακοίνωση θα περάσει αδιάβαστη και τα κάγκελα είναι λίγο αμφίβολο αν επιτρέπονται – και πολύ αντιαισθητικα επίσης.

Κρουγιώτισσα
Κρουγιώτισσα
4 χρόνια πριν

Τελείως άσχετο με το θέμα αλλά θα το μοιραστώ επειδή και γω το έκανα λάθος πάντα. Η “πυλωτή” γράφεται “πιλοτή”. Έχω δει ότι όλοι το γράφουν με τον πρώτο τρόπο, ωστόσο η λεξη προέρχεται από το γαλλικό “pilot”. Από το βικιλεξικο: Η γραφή *πυλωτή προήλθε από παρετυμολόγηση της λέξης από: αρχαία ελληνική πύλη + -ωτή. Να ξέρετε σας γλιτώνω από λάθος σε παιχνίδια γνώσεων που τη βάζουν Γιατί είναι λέξη-παγιδα :Ρ

J.Brian
J.Brian
4 χρόνια πριν

Έχεις μπερδέψει τι είναι κοινόχρηστος χώρος. Κοινόχρηστος είναι ο χώρος της οικοδομής μόνο για τους συνενοίκου , δηλαδή για τους ανθρώπους που μένουν στην πολυκατοικία και μόνο για να τον χρησιμοποιούν όχι για να ζούν…. Άλλο ανεβοκατεβαίνω τις σκάλες και άλλο κάνω σεξ στις σκάλες ή τρώω στις σκάλες…. Εδώ έχουμε θέμα διατάραξης οπότε αρμόδια είναι τα αστυνομικά όργανα

Aloutero
Aloutero
4 χρόνια πριν

Αν σκονταψει κάποιος και τραυματιστεί εκεί, ποιος σε γλιτώνει μετά!