in

Αγαπητή «Α, μπα»: Τι τους ενοχλεί με τα μαλλιά – κοτσιδάκια;

Η μόδα είναι μόδα και έχει επηρεαστεί από πολλούς πολιτισμούς.

Α,μπα, θα ήθελα να σε ρωτήσω κάτι που αφορά περισσότερο εσάς εκεί πάρα εμάς εδώ γιατί δεν υπάρχει και τόση πολυπολιτισμικότητα εδώ στην Ελλάδα. Τι άποψη έχεις για το cultural appropriation? Με έχει προβληματίσει γιατί μου φαίνεται πολλές φορές τρομερά υπερβολικό. ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

093 de style
Εικονογράφηση: Kerry James Marshall

Α,μπα, θα ήθελα να σε ρωτήσω κάτι που αφορά περισσότερο εσάς εκεί πάρα εμάς εδώ γιατί δεν υπάρχει και τόση πολυπολιτισμικότητα εδώ στην Ελλάδα. Τι άποψη έχεις για το cultural appropriation? Με έχει προβληματίσει γιατί μου φαίνεται πολλές φορές τρομερά υπερβολικό. Η μόδα είναι μόδα και έχει επηρεαστεί από πολλούς πολιτισμούς. Δηλαδή αν δω μια γυναίκα στην Αμερική να φοράει αρχαιοελληνικό φόρεμα θα έπρεπε να με πειράξει; Tο διάβασα για τα σκουλαρίκια-κρίκους, ως σύμβολο αφρικανικών φυλών (λες και ήταν οι μόνες), για ρούχα όπως κιμονό, για τα μαλλιά-κοτσιδάκια – αυτά που κάνουν οι αφροαμερικάνοι – και δεν συμμαζεύεται, υπάρχουν πάρα πολλά τέτοια παραδείγματα. Τι είναι αυτό που προσβάλλει τους ανθρώπους; Tους ενοχλεί που οι λευκοί ευτελίζουν αυτό που για αυτούς είναι σύμβολο;

Κάτω παύλα

 

Αν το αρχαιοελληνικό φόρεμα είχε ταυτιστεί ιστορικά με υποβιβασμό και καταπίεση, και είχες περάσει εσύ και οι πρόγονοι σου αιώνες και αιώνες ζώντας στο περιθώριο χωρίς δικαιώματα φορώντας υποχρεωτικά αυτό το φόρεμα γιατί δεν υπήρχε περιθώριο για άλλο, ένα ρούχο που χαρακτήριζε εσένα και τη θέση σου στην κοινωνία, και μετά ερχόταν ένας Τζον Φόλτερς, ντιζάινερ, που μεγάλωσε καταναλώνοντας μόδα χωρίς το ιστορικό υπόβαθρο επειδή δεν έχει καμία σχέση με την Ελλάδα και βλέπει μόνο την εικόνα, και έλεγε «τι κουλ αυτές οι πιέτες, τις έβλεπα μικρός στα γκέτο και πάντα μου άρεσαν» και έβαζε μοντέλα να τα πουλάνε,

Ε, θα σε πείραζε.

Δεν είναι θέμα απλής πολυπολιτισμικότητας. Είναι υφαρπαγή σε μια σχέση εξουσιαστή και εξουσιαζόμενου. Δεν καταλαβαίνεις γιατί η Ελλάδα δεν ήταν πρόσφατα στον ρόλο του κατακτητή και δεν έχει τεράστιες ομάδες ανθρώπων που τους άλλαξε τα φώτα στον αποκλεισμό. Αν είσαι π.χ. λευκός Αμερικανός, για αιώνες κοροϊδεύεις τους απολίτιστους μαύρους που κάνουν τα μαλλιά τους έτσι – μέσω της βαθιάς περιφρόνησης για την υφή των μαλλιών τους τους αναγκάζεις να τα ισιώνουν για να βρίσκονται στους ίδιους χώρους με σένα (μέχρι ΣΗΜΕΡΑ ΑΥΤΟ, σκέψου την Μισέλ Ομπάμα με άφρο στον Λευκό Οίκο) – μετά τους επιτρέπεις να έχουν ίδια δικαιώματα – μετά ανακαλύπτεις πόσο έθνικ είναι τα μαλλιά τους, πόσο γοητευτικά. Για εσένα είναι μαλλιά, για αυτούς είναι σύμβολο αιώνων όλο θάνατο, και η ‘αποδοχή’ των μαλλιών τους, πολλά περισσότερο από προσβολή.

Και κάνεις κι άλλο λάθος. Η μόδα δεν είναι μόνο μόδα. Η μόδα είναι πολλά περισσότερο. Είναι μέσο επιβολής, είναι δήλωση, είναι προσαρμογή στο περιβάλλον, είναι μέσο επανάστασης, είναι πολύ ισχυρό σύμβολο. Δεν είναι απλή μόδα να φοράνε οι υπηρέτες αυτά τα ρούχα και τα αφεντικά τα άλλα ρούχα. Η μόδα είναι πολιτική. Τα πάντα είναι πολιτική.

Γενικότερα, για τις περιπτώσεις που κάποιος προσβάλλεται από κάτι που λες, κάνεις ή πιστεύεις, είτε είναι ένας, είτε είναι ολόκληρες πληθυσμιακές ομάδες, η απάντηση δεν είναι «είσαι υπερβολικός». Προσβάλλεις ακόμα περισσότερο, αλλά δείχνεις και άγνοια που αντανακλάται άσχημα πάνω σου. Η σωστή απάντηση είναι «συγνώμη. Μπορείς να μου εξηγήσεις γιατί σε έκανα να νιώσεις έτσι;»

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

27 Comments
δημοφιλέστερα
νεότερα παλαιότερα
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
βλαχάκι(το)
βλαχάκι(το)
5 χρόνια πριν

Αυτά τα πράγματα πάνε κατά περίπτωση και context, αλλά και με το πού βρίσκεσαι. Το “αρχαιοελληνικό φόρεμα” δεν είναι ακριβώς applicable, διότι το concept της κλασικής Ελλάδας, συμπεριλαμβανομένης της αισθητικής περί ιδανικού κάλλους, όπως “μεταφράστηκε” από την (δυτική) αναγέννηση και μετά τουλάχιστον, είχε τόσο πολύ εμποτίσει τις συνειδήσεις ως προς την ιδεατότητά του -και μάλιστα εις βάρος άλλων εθνοτικών ομάδων (ακόμη και των νεότερων Ελλήνων)- που είναι ελαφρώς αστείο να το συζητάμε. Ένα παράδειγμα που ίσως θα καταλάβαινες είναι π.χ. να γίνουν μόδα οι τσιγγάνικες φούστες, ένα romani style. Βλέποντας μία τσιγγάνα που φορεί τα “παραδοσιακά’ της ρούχα, λες α…… Διαβάστε περισσότερα »

Muse
Muse
5 χρόνια πριν

Εξαιρετική απάντηση! ❤️

tempeloskylos
tempeloskylos
5 χρόνια πριν

Να υποθέσω ότι η τελευταία παράγραφος ισχύει και για όλους εκείνους που προσβάλλονται από θεατρικές παραστάσεις, βιβλία, ταινίες, τέχνη ή ακόμα και από τη συμπεριφορά συνανθρώπων τους (πχ. Corpus Christi, Τελευταίος Πειρασμός, Παστίτσιος, Αμβρόσιος με γκέι κλπ);

alpha2zeta
alpha2zeta
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  tempeloskylos

Για τις περιπτώσεις που αναφέρεις, ισχύει αυτό που λέει η Λένα παραπάνω, για την διαφορά ισχύος: φορείς της Εκκλησίας, η οποία ασκεί ισχυρή κοινωνική επιρροή που στοχεύει στην περιθωριοποίηση όσων δεν ζουν σύμφωνα με τις επιταγές της, έχει δικαίωμα να προσβάλεται όταν πχ άθεοι ή ομοφυλόφιλοι εκφράζουν την αντίθεσή τους σε όσα πρεσβεύει;
Επίσης, είναι διαφορετική η βαρύτητα του να καταγγέλλεις την καταπίεση των δικαιωμάτων σου, που είναι γεγονός αδιαμφισβήτητο, από το να υπερασπίζεσαι υπερφυσικές οντότητες.

tempeloskylos
tempeloskylos
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  alpha2zeta

Άρα δεν έχουν όλοι δικαίωμα να προσβάλλονται. Και ποιος το κρίνει αυτό; Εσύ; Εγώ; Η κοινωνία; Ο φούφουτος;

Souko
Souko
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  alpha2zeta

H υπερφυσική οντότητα, είναι πιστεύω του καθενός και μέρος της κουλτούρας του. Οπως κουλτούρα είναι να φοράς τον κρίκο, το ίδιο ειναι και να πιστεύεις σε κάποιον θεό. Οπότε, ποιος είσαι εσύ που έχεις δικαίωμα να το προσβάλεις? Εκατομμύρια κοσμου έχουν χάσει την ζωή τους για τα πιστεύω τους (οποια και να είναι) οπότε θεωρείς οτι το να χλευάζονται είναι εντάξει? Το λέω ως άθεη – και ως μεγαλωμένη ως άθεη , επίσης. Επίσης, το να κάνω εγώ τα μαλλιά μου boxbraids, δεν το κάνω για να προσβάλλω έναν έγχρωμο Αμερικάνο, αλλα γιατί μου αρέσει το στυλ αυτό (δεν μου… Διαβάστε περισσότερα »

dex_
dex_
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  alpha2zeta

Φαντάσου ένας τούρκος σχεδιαστής στρινγκακίων για άντρες να έντυνε τα μοντέλα του με κρητικό σαρίκι. Γιατί το σχήμα τους παραπέμπει σε ταμτελωτό βρακί και εμπνεύστηκε από αυτά όταν πήγε στην Ελουπντα δισκοπές.
#sariki_is_the_new_black

alpha2zeta
alpha2zeta
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  tempeloskylos

Ο καθένας έχει δικαίωμα να προσβάλλεται, αλλά δεν έχει και δίκιο απαραίτητα. Παίζει ρόλο το κατά πόσον έχει την φωλιά του λερωμένη, και μάλιστα από θέση ισχύος.

Chublis
Chublis
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  tempeloskylos

Νομίζω οτι έισαι τα μπέρδεψες λίγο. Πρέπει να ξεκινήσεις με την ερώτηση αν αυτός που παρεξηγέιται έιναι αυτός που καταπιέζεται η αυος που καταπιέζει. Εκτός αν θεωρέις οτι ο Αμβρόσιος καταπιέζεται απο τους Γκέυ και οι τέχνες καταπιέζουν την Εκκλησία η αν γίνεται το αντίθετο εδώ και 1000 και βάλε χρονια (εκος αν πάμε πίσω 2000 στους διωγμούς των χριστιανών αλλα και πάλι δεν νομίζω οτι τους κυνηγούσαν γκευ η θεατρίνοι)

tempeloskylos
tempeloskylos
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Chublis

Ο Αμβρόσιος υποθέτω θεωρεί ότι καταπιέζεται από τους γκέι. Εγώ δεν θεωρώ ότι καταπιέζεται. Από την άλλη πάλι, δεν θεωρώ ότι καταπιέζεται κάποιος αν κάνω τα μαλλιά μου κοτσιδάκια.

Αλλά η αγαπητή Αμπα μας λέει ότι σημασία έχει τι νιώθει αυτός που προσβάλλεται, όχι τι νιώθω εγώ που τον προσβάλλω. Με αυτή τη λογική λοιπόν, τα αισθήματα και των δύο που θεωρούν ότι καταπιέζονται πρέπει να τύχουν ίσης αντιμετώπισης από μένα. Όχι;

βλαχάκι(το)
βλαχάκι(το)
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Chublis

“Ο Αμβρόσιος υποθέτω θεωρεί ότι καταπιέζεται από τους γκέι.” …Μάλιστα. Ενημερωτικά ο Αμβρόσιος κατέχει την καίρια θέση του μητροπολίτη (περί τις 45 μητροπόλεις έχει η Ελλάδα) κι εκπροσωπεί ένα θεσμικό όργανο (την Χ.Ο. Εκκλησία της Ελλάδος) της οποίας οι απόψεις για την ομοφυλοφιλία είναι γνωστές. Ο ίδιος χρησιμοποιεί το έμμισθο βήμα, που του έχει δοθεί (και το οποίο πληρώνουμε όλοι με τους φόρους μας) για να λέει και να κάνει αυτά τα πράγματα …που λέει και κάνει. Προσφάτως είχε το θράσος να δηλώσει μπροστά στην έδρα του δικαστηρίου (δικαζόταν -δικαίως- για ρητορική μίσους) ότι «αν είχε όπλο και τον άφηνε… Διαβάστε περισσότερα »

dex_
dex_
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  tempeloskylos

Νομίζω επιβάλεται να ρωτάμε το γιατί σε αυτές τις περιπτώσεις! Μας βοηθάει στην αποκρυστάλλωση των δικών μας απαντήσεων και απόψεων.

BabyDoll
BabyDoll
5 χρόνια πριν

Εξαρτάται από το τι συμβολίζει το κάθε ρούχο και η κάθε τάση. Δεν θυμάμαι ποιος σχεδιαστής μόδας είχε χρησιμποιήσει στολές φυλάκισης Εβραίων από το ολοκαύτωμα για την κολεξιόν του. Εννοείται πως τον κατέκριναν και πολύ σωστά. Χρησιμποίησε κάτι που για έναν λαό αλλά και για την Ευρώπη γενικότερα υπήρξε σύμβολο μιας γενοκτονίας και μιας σκοτεινής για την Ευρώπη περιόδου. Και για τους μαύρους τα κοτσιδάκια μπορεί να συμβολίζουν το ίδιο γι αυτό και ενοχλούνται. Από την άλλη θεώρησα υπερβολικό που τις προάλλες κάποια άτομα κινέζικης καταγωγής στην Αμερική ενοχλήθηκαν που μια κοπέλα φόρεσε κιμονό στην αποφοίτησή της. Είναι σαν να… Διαβάστε περισσότερα »

La Usurpadora
La Usurpadora
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  BabyDoll

*απλώς σημείωσε, το θέμα δεν έγινε για το γιαπωνέζικο κιμονό, αλλά για κινέζικο τσιπάο en.wikipedia.org/wiki/Cheongsam

πόντια ιντερνάσιοναλ
πόντια ιντερνάσιοναλ
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  BabyDoll

Επειδή κι εγώ δεν γνωρίζω, έχει συμφωνηθεί να θίγεται κάποιος μόνο αν υπάρχει αρνητικός συμβολισμός; Νομίζω αφορά την αντίθεση στην οικειοποίηση του συμβόλου, ό,τι κι αν συμβολίζει αυτό.

Η κοπέλα απάντησε στο γιατί επέλεξε να φορέσει ένα κιμονό;

La Usurpadora
La Usurpadora
5 χρόνια πριν

λολ, τσιπάο παιδιά, τσιπάο.Πρόκειται για εντελώς άλλο ρούχο από το κιμονό και ως ιστορία και ως συμβολισμό.
Το συγκεκριμένο ζήτημα με την αμερικανίδα εδώ:
medium.com/shanghaiist/american-girl-wears-qipao-to-prom-gets-accused-of-cultural-appropriation-891f5dfd97d2

Το περιστατικό έφτασε μέχρι την Κίνα, όπου δεν υπήρξαν τόσο έντονες αντιδράσεις σε σχέση με την Αμερική.

scmp.com/news/china/society/article/2144697/why-us-and-china-have-such-different-views-about-american-girl

BabyDoll
BabyDoll
5 χρόνια πριν

Qipao λοιπόν (αν και στο μυαλό μου συνεχίζει να είναι κιμονό). Η κοπέλα απάντησε οτι το φόρεσε ως δείγμα σεβασμού στην κινεζική κουλτούρα κι οτι στην τελική είναι απλά ενα φόρεμα. Οι αντιδράσεις κάποινω στηρίζονταν οτι το να φορέσει αυτό το παραδοσιακό κινέζικο φόρεμα δείχνει ασέβεια στην κινέζικη κουλτούρα και κάποιοι ενοχλήθηκαν απ τον γεγονός οτι ένα παραδοσιακο φόρεμα έγινε έρμαιο του αμερικανικού καταναλωτισμού. Οπως και να χει αυτοί που αντέδρασαν περισσότερο ήταν οι Αμερικανοί κινέζικης καταγωγής (παιζει η μόνη τους επαφή με την Κίνα να ειναι το take out φαγητό) κι όχι οι Κινέζοι που την υπερασπίστηκαν. Νομίζω οτι… Διαβάστε περισσότερα »

La Usurpadora
La Usurpadora
5 χρόνια πριν

@babydoll αυτό ακριβώς μού έκανε και εμένα εντύπωση και έχει ενδιαφέρον, ότι αλλιώς αντέδρασαν οι Αμερικάνοι κινεζική καταγωγής, και αλλιώς οι Κινέζοι! Έχει πολύ ενδιαφέρον το άρθρο της South China Morning Post που είναι εφημερίδα του Χονγκ Κονγκ που επισημαίνει αυτή ακριβώς τη διαφορά. Πάντως, κάτι μου λέει ότι το όλο στόρι δεν ξεκίνησε από το φορεματάκι, αλλά από αυτή τη φωτό, όπου βλέπεις μια ομάδα νεαρών λευκών να έχουν βάλει στο πολυμίξερ βουδισμό, γκάστα και χοροεσπερίδα. Αυτή η ανοησία παίζει να ανέβασε το αίμα στο κεφάλι κάποιων που έχουν υπάρξει μειονότητα και αντικείμενο χλευασμού για τα διαφορετικά μάτια, το… Διαβάστε περισσότερα »

Phoebe Buffay-Hannigan
Phoebe Buffay-Hannigan
5 χρόνια πριν

α, μπα – καγιά: 1-0
η στιγμή που συνειδητοποιείς πως όσα shopping star(s) και να δεις, αυτά δεν θα τα ακούσεις.
ευχαριστούμε Λένα! <3

frabala
frabala
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Phoebe Buffay-Hannigan

Και, ναι, η fb μπουφε, κυριες κ κυριοι, στο 21ο λεπτο του αγωνα σκοραρει τρολια μεγατονων, ; – )

eva
eva
5 χρόνια πριν

Πολύ ωραία και εύστοχη απάντηση!
Βρε α, μπα μου, είναι κάποιες ερωτοαπαντήσεις τόσο πετυχημένες, όπως αυτη και πολλές άλλες, που θα ήθελα να τις αποθηκεύσω και να τις διαβάσω ξανά, είτε γιατί είναι συμβουλές πολύ σωστές, είτε γιατί σηκώνουν περαιτέρω ανάλυση και σκέψη. μήπως να σκεφτόσασταν κανα κουμπάκι να αποθηκεύουμε τις αγαπημένες μας?

frabala
frabala
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  eva

@danai-vardali ε, κυρια αρχισυντακτρια, πως θα μπορουσαμε να εχουμε αυτη τη δυνατοτητα;

πόντια ιντερνάσιοναλ
πόντια ιντερνάσιοναλ
5 χρόνια πριν

Πόσο πολιτισμένοι και ελεύθεροι ζουν οι άνθρωποι στην Αμερική, όταν η Πρώτη Κυρία τους (μάλλον) υποχρεούται να ισιώνει τα μαλλιά της.
Το είπα και παραδίπλα, στη Ωδή για το ροζ, πριν λίγο, ότι οι προσωπικότητες οφείλουν να δηλώνουν τα πιστεύω τους με λόγια και συμπεριφορές. Η Αμερική όμως είναι η χώρα της εικόνας. Είναι πιο εύκολο να βγεις φωτογραφία από το να γράψεις τις 1000 λέξεις. Όταν όμως κοπιάσει, για να το πω ελαφριά, γράφοντας τις 1000 λέξεις, πώς να το κάνουμε, δε γουστάρεις να τις κάνουν φωτογραφία ή φωτοτυπία και να την πουλάνε για σουβενίρ.

Zoe Nx
Zoe Nx
5 χρόνια πριν

Δεν θα μπορούσε να απαντηθεί καλύτερα.

Neverlander
Neverlander
5 χρόνια πριν

Πολύ ωραία σειρά για να καταλάβουμε αυτές τις λεπτές γραμμές, είναι το Dear White People στο νεφτλιξ. Επιπλέον, αν δεν είσαι και εύθικτος ως λευκός, κάνεις καινούργιο συκώτι από τις παρατηρήσεις τους.

Σκιάς όναρ άνθρωπος
Σκιάς όναρ άνθρωπος
5 χρόνια πριν

Πάντως εμένα θα μου άρεσε να έβλεπα την Ομπάμα με τα άφρο μαλλιά της όσο ήταν στον Λευκό Οίκο. Αν κάποια μπορουσε να το κάνει, ήταν εκείνη. Τα ράστα έχουν συνδεθεί και με τη ρέγγε, χασικλήδες κλπ δλδ άλλες ομάδες ανθρώπων για άλλους λόγους και με άλλες καταβολές έχουν πάρει ένα πολιτισμικό στοιχείο και του έχουν αλλάξει τα φώτα, ενισχύοντας έτσι μια αρνητική (και στερεοτυπική φυσικά) εικόνα. Αντίστοιχα και οι ρεμπέτες έκαναν κανένα τσιγαράκι και στην εποχή τους θεωρούνταν απόβλητοι και περιθωριακοί ωστόσο τα επόμενα χρόνια (και κυρίως τώρα, όπως το βλέπω) το ρεμπέτικο έχει πάρει τη θέση που του… Διαβάστε περισσότερα »