in

Αγαπητή «Α, μπα»: Είμαι άντρας και βιώνω κι εγώ τον σεξισμό

Γιατί να μην μιλήσουμε κι εμείς για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε ως άντρες;

Αγαπητή α, μπα, Καλησπέρα, θα ήθελα να θίξω το θέμα των ημερών από μια άλλη σκοπιά. Κατ αρχήν είμαι άνδρας, και ομολογώ πως με ξενίζει η ερμηνεία που δίνουμε στον σεξισμό ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Καταγραφή 91

Αγαπητη α,μπα, Καλησπερα, θα ηθελα να θιξω το θεμα των ημερων απο μια αλλη σκοπια. Κατ αρχην ειμαι ανδρας, και ομολογω πως με ξενιζει η ερμηνεια που δινουμε στον σεξισμο, τον μυσογυνισμο και ολα τα σε -ισμο. Και εξηγουμαι, ως ανδρας βιωνω αρκετα συχνα τον σεξισμο. Παραδειγματος χαριν, ολοκληρος αντρας εγινες που σημαινει οτι πρεπει να δουλευεις κ να εχεις λεφτα. Τυχαινει να εχω αυτοκινητο κ να εργαζομαι αλλα απλως ειμαι τυχερος. Αν δεν ημουν δε θα ειχα το δικαιωμα να προχωρησω σε μια σχεση γιατι ειμαι ο ανδρας,ο κουβαλητης. Αν δεν ειναι αυτο σεξισμος τι ειναι; και μαλιστα σεξισμος που προκαλει πολυ περισσοτερο αγχος απ το αν σε κρινουν για τον αριθμο των σεξουαλικων συντροφων. Επισης, εχω γνωρισει ενα σωρο γυναικες που στα ραντεβου απαιτουσαν με τον διακριτικο τους τροπο να πληρωνω εγω, γιατι καλες μου φιλεναδες; Δεν ειναι αυτο στερεοτυπο; Συνεχιζω, ο αντρας πρεπει να ναι γεροδεμενος,αν δεν ειναι ειναι μαλθακος στα ματια των γυναικων. Ενα σωρο παραδειγματα. Το site εδω,αν και θιγει τετοια ζητηματα ειναι παντα απ την σκοπια των γυναικων. Γιατι; εμεις ειμαστε οι ιαχυροι που δεν βιωνουμε παρενοχληση η σεξισμο; Θα κλεισω με ενα τελευταιο παραδειγμα,λιγο αστειο αλλα αρκετα εκνευριστικο. Μια γνωστη γιαγια στο χωριο της μανας μου μου ειπε το εξης βλεποντας με νεαρο και ομορφο “θα μας δωσεις το μοριο σου να χαρουμε το βραδυ με τον αντρα μας?”. Ακουγεται αστειο, αλλα ειναι σιχαμενο. Αυτα. Ευχαριστω. Υ.Γ. βρισκω πολλα ενδιαφεροντα θεματα εδω.

Cheman

Διαβάζεις, αλλά όχι με προσοχή. Δεν είναι άλλη η σκοπιά σου. Αυτό που περιγράφεις δεν λέγεται σεξισμός, αυτά είναι λυμένα από ανθρώπους πολύ πιο έξυπνους από εμάς, αν θέλεις να καταλάβεις γιατί, κάτσε και διάβασε. Αυτό που περιγράφεις είναι η πατριαρχία. Εμείς εδώ μέσα έχουμε διαβάσει και ξέρουμε πολύ καλά ότι η πατριαρχία βλάπτει και τα δυο φύλα. Όχι με την ίδια βαρύτητα. Αλλά ναι, φυσικά κάνει κακό και στους άντρες, και οι αποδείξεις είναι όλα αυτά που μας γράφεις εδώ, τα οποία έχουμε προ πολλού υπόψη, και δεν θέλω να ακουστώ ειρωνική, αλλά οι γυναίκες ξέρουν πολύ καλά ποια είναι τα αντρικά προβλήματα, αυτό μας έχουν μάθει ότι είναι η δουλειά μας.

Εμείς όμως, τυχαίνει να είμαστε γυναίκες, και δεν μπορούμε να περιγράψουμε τον κόσμο μέσα από αντρικά μάτια, γι’αυτό μιλάμε για τα δικά μας βιώματα. Μιλάμε για τα δικά μας προβλήματα. Το σάιτ είναι από την σκοπιά των γυναικών γιατί είμαστε γυναίκες. Δεν είμαστε υποχρεωμένες να περιλαμβάνουμε την αντρική πλευρά, αλλά ούτε και θα μπορούσαμε, ακόμα και αν θέλαμε. Μπορούμε μόνο να ακούσουμε. Αν εσύ θέλεις να μας γράψεις σχετική στήλη, είσαι ευπρόσδεκτος. Αν θέλεις να σχηματίσεις ομάδα αντρών κατά της πατριαρχίας, μαζί σου, θα σε στηρίξουμε. Πες μας πού και πότε, κι ερχόμαστε. Αλλιώς, μείνε εδώ, και γίνε φεμινιστής. Και αν βγαίνεις με γυναίκες που σε αναγκάζουν να τις κεράσεις, ψάξε άλλες.

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

91 Comments
δημοφιλέστερα
νεότερα παλαιότερα
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
no_roots
no_roots
4 χρόνια πριν

Καταρχάς και χωρίς λεφτά και αυτοκίνητο θα μπορούσες να προχωρήσεις σε σχέση. Θα μπορούσε η κουβαλήτρια να είναι η γυναίκα σου και να είχε εκείνη αυτοκίνητο. Εσύ όμως θα έπρεπε να κάθεσαι σπίτι, να ασχολείσαι με τα παιδιά, το καθάρισμα, το μαγείρεμα, το πλύσιμο και το σιδέρωμα. Θα το έκανες; Δεν είμαι και τόσο σίγουρη. Πρέπει να είσαι γεροδεμένος, λες. Εμείς πρέπει να είμαστε αδύνατες, με μεγάλα βυζιά, χωρίς ρυτίδες, τρίχες, κυτταρίτιδα και άσπρα μαλλιά και να φοράμε πάντα τακούνια. Πάμε μια κόντρα; Μια γιαγιά σου έκανε ΕΝΑ χυδαίο αστείο. ΤΙ ΛΕΣ ΤΩΡΑ. Που να ήσουν γυναίκα, να άκουγες συνεχώς… Διαβάστε περισσότερα »

no-no
no-no
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  no_roots

Πόσο εύστοχο σχόλιο!

Troppus
Troppus
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  no_roots

Νομίζω ο,τι έγραψε ο φίλος ήταν για να πάρει από κάπου συμπαράσταση για αυτά που βιώνει ο ίδιος λόγω πατριαρχίας και όχι να μειώσει αυτά που βιώνουμε εμείς λόγω μοσογυνισμού. Βλέπουμε άνθρωπο να έρχεται με το μέρος μας και εμείς τον κράζουμε επειδή η αδικία που εκφράζει δεν είναι μεγαλύτερη από τη δική μας. Δεν το ήξερα ότι είναι διαγωνισμός εδώ μέσα. Ούτε λόγος για να βγάλουμε τα σπασμένα μας επειδή είναι άντρας και τόλμησε να μιλήσει και αυτός για αδικία.

no_roots
no_roots
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Troppus

Όχι δεν ζήτησε συμπαράσταση και δεν ήρθε με το μέρος μας. Βασικά είπε πως υποφέρει εξίσου και μας κατηγόρησε πως μιλάμε για το πρόβλημα μόνο από τη δική μας σκοπιά. Δηλάδή πάλι μαζί του (με τους άντρες δηλαδή) πρέπει να ασχολούμαστε, το δικό του πρόβλημα να λύσουμε, ακόμα και εδώ μέσα.

Cheman
Cheman
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  no_roots

Που ακριβώς ζήτησα να ασχοληθείς μαζί μου; μια απάντηση από την αμπα ζήτησα και μάλιστα με διάθεση άκρως χαλαρή μιας και ανέφερα και ένα αστείο γεγονός στο τέλος.

no_roots
no_roots
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Cheman

“Το site εδω,αν και θιγει τετοια ζητηματα ειναι παντα απ την σκοπια των γυναικων. Γιατι;”

Christones
Christones
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  no_roots

την αδικία ο καθένας μας την βιώνει όπως μόνο εμείς ξέρουμε μέσα μας. Και ναι σε πληροφορώ υπάρχουν άντρες που και νιώθουν αδικία και δικαιούνται να νιώθουν έτσι

Cheman
Cheman
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  no_roots

Ευχαριστώ για την ειρωνία! Να είσαι καλά!

no_roots
no_roots
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Cheman

Κοίτα Cheman, δεν ξέρω αν αυτό που περίμενες ήταν ένα πατ-πατ στην πλάτη ή αν πίστευες πως τα σχόλια θα ήταν κλειστά ειδικά στην δική σου ερώτηση, αλλά μιας και απαντάς σε εμένα, να σου πω τη δική μου άποψη. Αυτά που διάβασα (ή κατάλαβα αν θες) εγώ είναι βασικά αυτά που σε δυσκολεύουν στο να σταυρώσεις γκόμενα. Δηλαδή αν δεν έχεις λεφτά, αυτοκίνητο, κατάλληλη σωματική διάπλαση και δεν πληρώσεις τα ποτά δεν θα σου κάτσει αυτή που θες. Αυτά, όμως, είναι αναπαραγωγή στερεοτύπων κατά των γυναίκων και εγώ τουλάχιστον τα θεωρώ προσβλητικά. Δεν ζητούν όλες οι γυναίκες αυτά που… Διαβάστε περισσότερα »

Amat Eur
Amat Eur
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  no_roots

No_roots spot on 👍

Cheman
Cheman
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  no_roots

Αυτο που περιμενα ηταν μια πολιτισμενη συζητηση χωρις την αισθηση της επιθεσης και του διαλογου εμποτισμενου με μισος και ειρωνια. Αν δεν το βλεπεις αυτο στα σχολια σου τοτε πασχεις απο το εξης, δεν αναγνωριζεις τα συναισθηματα σου οταν μιλας. Το προβλημα εγκειται στο οτι βγαζεις συμπερασματα πατριαρχικα,ποιος ειπε οτι δεν σταυρωνω γκομενα (τελειως σεξιστικο το σχολιο). Επισης η εκφραση “να σου κατσει” ειναι και πατριαρχικη και σεξιστικη απεναντι στο δικο σου φυλο. Ποιος ειπε οτι οι γυναικες καθονται και οι αντρες οχι; Αυτο που ηθελα να εκφρασω ειναι το προβλημα του σεξισμου και μαλλον επρεπε να χρησιμοποιησω τη λεξη… Διαβάστε περισσότερα »

no_roots
no_roots
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Cheman

Εγώ φταίω που κάθομαι και σου απαντάω σοβαρά.

Lady Chatterley
Lady Chatterley
4 χρόνια πριν

Αγαπητέ Φίλε, welcome to the club. Και τώρα που κατάλαβες τι εστί πατριαρχία, γιατί τα βάζεις πάλι με τις γυναίκες;

Louise B.
Louise B.
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Lady Chatterley

Γιατί είναι (ακόμα) σεξιστής.

Lady Chatterley
Lady Chatterley
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Louise B.

Ε ναι. Η ερώτηση ειναι βαθιά ρητορική 🙂

Anna
Anna
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Louise B.

Και μισογύνης.

Cheman
Cheman
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Anna

Συλλογιστικά άλματα. Δεν προκύπτει πουθενά μισογυνισμός. 🙂

Cheman
Cheman
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Louise B.

Δεν είναι και τόσο σωστό να αποδίδεις τέτοιους χαρακτηρισμούς σε κάποιον που γνωρίζεις μόνο 10 σειρές ενός κειμένου του.

Anna
Anna
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Cheman

Φαίνεται ότι έχασα κομμάτια από τη συζήτηση και υπήρξαν εξελίξεις 😊 Ο φίλος μας εδώ, διάβασε ένα φεμινιστικό σαιτ (μπράβο του) και το πρωταρχικό του συναίσθημα ήταν να νιώσει αδικημένος για το ότι τα προβλήματα των ανδρών δεν αναφέρονται (που αναφέρονται). Όχι ότι δεν αναφέρονται επαρκώς, αλλά ότι αγνοούνται! Έκανε ένα βήμα ίσως, οκ, αλλά ένα βήμα χρωματισμένο από τη θέση του προνομίου του. Λέει ότι καταλαβαίνει, αλλά δε μπήκε στη θέση μας. Δε ζητάει να γίνει εκτενέστερη αναφορά σε κάτι, θεωρεί ότι αγνοούμε τα σημαντικότατα προβλήματά του. Στα αυτιά μου ακούστηκε σαν να πηγαίνεις στον προσφυγα στη σκηνή και… Διαβάστε περισσότερα »

Cheman
Cheman
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Anna

Δεν ηταν μια ομορφη επιθεση. Αν αυτο ενιωσες ζητω ειλικρινα συγνωμη. Δεν εγραψα ισως πολλα και τελικα παθιαστηκα παραπανω. Απο αυτο το σχολιο λοιπον ζητω να γινει εκτενεστερη αναφορα σε πολλα αλλα πραγματικα προβληματα σεξισμου και πατριαρχιας απεναντι και στα 2 φυλα. Και ναι συμφωνω οτι οι γυναικες ειναι αυτες που φορτωθηκαν στην πλατη τους την πατριαρχια. Και ας μιλησουμε λιγο σοβαρα, η πατριαρχια βρισκεται στα εργοστασια οπου διαχωριζουν αντρικες απο γυναικειες δουλειες,οπου υπαρχει το επαγγελμα “γυναικα διαλογης” αλλα οχι χειριστρια μηχανης. Αυτο δεν το ειδα να αναφερεται πουθενα,αντιθετως καποιες φιλες νομιζουν οτι φεμινισμος ειναι μοναχα να η αυτοδιαθεση του… Διαβάστε περισσότερα »

Anna
Anna
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Cheman

Και πάλι, επειδή εσύ δεν το είδες πουθενά, δε σημαίνει ότι δεν ασχολούμαστε. Όσο για την παράκληση, περιμένουμε ανυπόμονα να μας γράψεις περιστάτικα προς σχολιασμό, εμείς το κάνουμε ήδη.

Σε άλλα νέα το τελευταίο κομμάτι είναι πατρονάρισμα.

Lady Chatterley
Lady Chatterley
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Lady Chatterley

Ακριβως!

Ένα Μπλούμπερι
Ένα Μπλούμπερι
4 χρόνια πριν

‘Αν δεν ειναι αυτο σεξισμος τι ειναι; και μαλιστα σεξισμος που προκαλει πολυ περισσοτερο αγχος απ το αν σε κρινουν για τον αριθμο των σεξουαλικων συντροφων,’ είπε χωρις να είναι σε θέση να κρίνει πόσο άγχος προκαλεί το να σε κρίνουν για τον αριθμό των σεξουαλικων συντρόφων σα γυναίκα. Οχι, το καλαμπούρι για το αν έχεις πάει με πολλές δε συγκρίνεται με τη μητέρα αγαπημένης φίλης να σου λέει στα 18 ότι αν κάνεις σεξ εκτός γάμου γίνεσαι δοχείο εκσπερματισης, ούτε με το αστείο συναδέλφου ότι το μ…νι είναι σαν το καρπούζι, ένας το σκίζει, πολύ το ευχαριστούνται, ούτε με… Διαβάστε περισσότερα »

Cheman
Cheman
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Ένα Μπλούμπερι

Συμφωνω.

Penthesilea
Penthesilea
4 χρόνια πριν

Βρε καλέ μου, βρε χρυσέ μου, μαζί σου. Αλλά γιατί νιώθεις την ανάγκη να κάνεις συγκρίσεις; Γράφεις “σεξισμος που προκαλει πολυ περισσοτερο αγχος απ το αν σε κρινουν για τον αριθμο των σεξουαλικων συντροφων”. Εγώ ξέρεις τι βλέπω εδώ; Υπεροψία. “Αφήστε μας κουκλίτσες μου που κακοπερνάτε, εμείς οι άντρες να δείτε τι παθαίνουμε”. Το ξέρουμε ότι ζορίζεστε. Μιλήστε. Περιμένεις δηλαδή από εμάς να μιλήσουμε για το πόσο άσχημα περνάτε; Οκ, να το κάνουμε. Για το πόσο άσχημα περνάμε εμείς, ποιος θα μιλήσει;

bella ciao
bella ciao
4 χρόνια πριν

Τι να συζητάμε βρε παιδιά, αν η πατριαρχία βλάπτει και τους άντρες; αυτά είναι η αλφαβήτα!! Τους βλάπτει από τη μέρα που γεννιούνται! Από βρεφακι ακόμα ο γιος μου άκουγε “μην κλαις ρε, δεν κλαίνε οι άντρες!” “Μην γκρινιάζεις, πώς θα πας αύριο φαντάρος!” Για να μη μιλήσω για απαγορευμένα χρώματα και παιχνίδια! Όλα αυτά από τυχαίους άγνωστους στο δρόμο κι από περιφεριακοτατους γνωστούς!! Που οσο κι αν τους αποκρουω, τη ζημία την.κανουν!!!Για να μην πω στο φροντιστήριο τι συμβαίνει.. αν ο άλλος δεν είναι ο Ράμπο, κατευθείαν τον λένε φλώρο.. και πολλά πολλά άλλα.. το θέμα δεν είναι να… Διαβάστε περισσότερα »

Cheman
Cheman
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  bella ciao

Να και κάποιος που κατάλαβε τι ήθελα να πω. Ευχαριστώ.

aeromango
aeromango
4 χρόνια πριν

Και οι αντρες ερχονται αντιμετωποι με πατριαρχια και στερεοτυπα και προσδοκιες που πρεπει να εκπληρωσουν επειδη ειναι άντρες. Σαφώς.
Μόνο που οι ΓΥΝΑΙΚΕΣ βιάζονται και δολοφονούνται μέσα στην πατριαρχία. Οι γυναίκες θεωρούνται κατώτερες και περιουσία ανδρών και, πάμε άλλη μια, βιάζονται και δολοφονούνται.
Τι είναι πιο urgent πιστευεις να σταματήσει, το να πληρώνουν οι ανδρες το ποτό τους ή να πάψουν οι ανδρες να νομιζουν οτι έχουν καθε δικαιωμα πανω στα γυναικεια σωματα

Πετρούκιο
Πετρούκιο
4 χρόνια πριν

Καλησπέρα και από μένα. Είμαι και εγώ άντρας και διαβάζω την Αμπα καθημερινά από την πρώτη μέρα. Ήρθε και η σειρά μου να γράψω λοιπόν. Μετά από τόσα χρόνια μπορώ να πω ότι η Λένα με έχει κάνει καλύτερο άνθρωπο,εχει αλλάξει τον τρόπο σκέψης μου, τον τρόπο που αντιλαμβάνομαι τα πράγματα. Σήμερα μάλιστα παρέλαβα το βιβλίο και είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος. Εννοείτε πως θα κάνω τρελό προμοσιο μπας και ξεστραβωσουμε κανένα ακόμα άνθρωπο. Συμφωνώ με την απάντηση της Αμπα. Φίλε Cheman έχεις δρόμο ακόμα (όπως όλοι μας άλλωστε, αυτός ο δρόμος είναι ατελείωτος). Δεν κρύβω ότι μου μπήκαν ιδέες για πιο… Διαβάστε περισσότερα »

Louise B.
Louise B.
4 χρόνια πριν

Η ανάγκη κάποιων ανθρώπων όλα τα ζητήματα να τα ανάγουν σε δικά τους προβλήματα πραγματικά με ξεπερνά. Το ότι είσαι άντρας και θέλεις με τόση επιμονή να αποδείξεις ότι βιώνεις σεξισμό είναι εκπληκτικό. Δεν είναι ο σεξισμός κάτι θετικό γιατί έχω την αίσθηση ότι σε ένα δεύτερο επίπεδο θεωρείτε ότι οι γυναίκες μέσα από τον σεξισμό έχουμε κέρδος κατά κάποιον ανώμαλο τρόπο. Και τρέχετε μετά να αποδείξετε ότι ανήκετε και εσείς στα θύματα του σεξισμού. Είστε με τα καλά σας; Βιώνεις τις συνέπειες της πατριαρχίας, όταν θα αρχίσεις να φοβάσαι να βγεις το βράδυ με τα ρούχα σου γιατί θα… Διαβάστε περισσότερα »

Christones
Christones
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Louise B.

το σχόλιο είναι τουλάχιστον άστοχο. Οι εγκληματίες, βιαστές δολοφόνοι ανήκουν στην φυλακή ανεξαρτήτου αν βιάσαν παιδιά γυναίκες η άντρες. Αν εσύ θεωρείς ότι ειδεχθείς εγκληματα σαν αυτα που περιγραφεις αποδεικνυουν το σεξισμο και την πατριαρχια τοτε ειναι αλλη ιστορια. Και ναι ο σεξισμος δεν αφορα μονο την γυναικα αλλα και τον αντρα και υπαρχουν πολλα παραδειγματα για αυτο.

miakotara
miakotara
4 χρόνια πριν

Το θέμα είναι πως ο άντρας για να θεωρείται οκ σύμφωνα με τα κοινωνικά πρότυπα, πρέπει να έχει δουλειά και οικογένεια (στα χαρτιά). Αντίστοιχα η γυναίκα πρέπει, να έχει οικογένεια μέχρι τα 30, παιδιά το πολύ μέχρι τα 35, δουλειά γιατί λόγω κρίσης δεν μπορεί να ανταπεξέλθει μόνος του ο άντρας, να είναι νοικοκυρά, καλή στη διαχείριση των χρημάτων, καλή μητέρα, περιποιημένη γιατί αν αφεθεί ο άντρας της θα την απατήσει δικαιολογημένα, όχι όμως τόσο περιποιημένη ώστε να προκαλεί, ούτε τόσο ώστε να ξοδεύει όλη τη μέρα στα ινστιτούτα και τα γυμναστήρια. Όλα αυτά βέβαια να συνάδουν και με ένα… Διαβάστε περισσότερα »

Nissa Nissa
Nissa Nissa
4 χρόνια πριν

Αγαπητέ φίλε για τις γυναίκες που βλέπουν πορτοφόλια, υπάρχουν οι αντίστοιχοι άντρες. Τα είχα για κάτι μήνες με έναν τύπο που δεν με άφηνε να πληρώσω ποτέ φαγητό, ποτό καφέ τίποτε. Δεν πα να έβγαζα κι εγώ λεφτά, να κοιτούσα τους σερβιτόρους με απεγνωσμένο βλέμμα όταν τους έδινα λεφτά(γιατί ταυτοχρόνως έβγαζε κι αυτός να δώσει). Από εμένα δεν πήρε ΚΑΝΕΝΑΣ λεφτά, όλοι από αυτόν. Ένιωθα σαν να ήμουν αντικείμενο, σαν να μην ήμουν κυρία του εαυτού μου . Φυσικά όταν άρχισε να καταλαβαίνει πως η σχέση πάει για φούντο από τη μεριά μου, μου είπε, προκειμένου να με κάνει να… Διαβάστε περισσότερα »

Απαστράπτουσα
Απαστράπτουσα
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Nissa Nissa

Καλά ρε σοκοφρετα του έκανες τέτοιο χουνέρι του ανθρώπου; φτου σου! 0

Nissa Nissa
Nissa Nissa
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Nissa Nissa

Αχ Σοκοφρέτα γέλασα λίγο συγγνώμη!