in

Αγαπητή «Α, μπα»: Είναι αγένεια να ρωτάνε αν θα έχει φαγητό στο πάρτι;

Ή αν μπορούν να φέρουν μαζί κάποιον φίλο τους;

Δεν σου φαίνεται αγενές, οι καλεσμένοι ενός πάρτι γενεθλίων να σε ρωτάνε αν μπορούν να φέρουν και κάποιον άλλον ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Καταγραφή 33

Δεν σου φαίνεται αγενές, οι καλεσμένοι ενός πάρτυ γενεθλίων να σε ρωτάνε αν μπορούν ν α φέρουν και κάποιον άλλον, που δεν γνωρίζεις καν (από τη στιγμή που προσκαλείς μόνο εκείνους); Επίσης, το να σε ρωτάνε αν θα έχει και φαγητό, δεν φέρνει τον οικοδεσπότη σε δύσκολη θέση, ειδικά εφόσον έχει σκοπό να προσφέρει μόνο ποτά και γλυκό; Σε ευχαριστώ!

Ι.

Αν κάνεις πάρτι, αν εννοείς τη λέξη ‘πάρτι’, όχι μόνο δεν είναι αγενές, αλλά ο ίδιος ο οικοδεσπότης πρέπει να σκεφτεί αν αυτός που καλεί θα ξέρει άλλους καλεσμένους, γιατί αν δεν ξέρει, τότε από μόνος του πρέπει να του πει να φέρει και κάποιον φίλο μαζί για παρέα (που ο οικοδεσπότης δενθα ξέρεις. Και τι έγινε που δεν θα τον ξέρει; Ευκαιρία να τον μάθει). Σε ένα πάρτι κανονικά δεν είναι και πολύ πιθανό να υπάρχει φαγητό, και ναι, αυτή η ερώτηση είναι αγενής. Μια αγενής ερώτηση όμως δεν φέρνει σε δύσκολη θέση τον οικοδεσπότη, η αγένεια χαρακτηρίζει αυτόν που την έχει, όχι τον άλλον.

Είναι καλύτερο και χρησιμότερο όταν καλείς κάποιον να εξηγείς με λίγα λόγια περί τίνος πρόκειται για να ξέρει τι να περιμένει, τι ώρα να έρθει, τι να φέρει και τι να φορέσει (πάρτι, πολύς κόσμος, ποτά και πατατάκια, έλα αργά, ή δείπνο, θα είμαστε λίγοι, θα μαγειρέψω μη φας, και τα λοιπά). Αν πεις «έχω γενέθλια κάνω πάρτι» χωρίς άλλη πληροφορία, είναι λογικό να περιμένεις επεξηγηματικές ερωτήσεις.

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

36 Comments
δημοφιλέστερα
νεότερα παλαιότερα
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
mongrel
mongrel
4 χρόνια πριν

Εμένα τίποτα από τα δύο δε μου φαίνεται αγενές. Ούτε στριμωχνει με κάποιον τροπο τον οικοδεσπότη. Κακό είναι να πεις “όχι, θα έχουμε μόνο ποτά και ξηρούς καρπούς” ή “ναι, μην έρθετε φαγωμενοι, θα έχω μπουφέ, όποιος θέλει φέρνει κάτι γλυκό”; οριακά, ούτε το να έρθει κάποιος με κάποιον άλλο χωρίς να ρωτήσει μου φαίνεται αγενές, εκτός αν είναι δείπνο με υπολογισμενες θέσεις και ποσότητες φαγητού.

lioness
lioness
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  mongrel

Συμφωνώ!

Φούστα Κλαρωτή
Φούστα Κλαρωτή
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  mongrel

Κι εγώ ρωτάω αν θα έχει φαγητό, ωστε να ξέρω να φέρω κι εγώ κάτι αντίστοιχο (είτε πατατάκια είτε μουσακά). Αλλά και γι’ αυτό να μη ρώτησε, πάλι συμφωνώ, δεν είναι και τόση αγένεια πια.

Haifischnet
Haifischnet
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  mongrel

Όσο για το φαγητό, κι εγώ δεν πιστεύω ότι είναι αγενές, είναι μια πολύ χρήσιμη πληροφορία για να ξέρει ο καλεσμένος αν θα έρθει φαγωμένος. Αν έρθει νηστικός, θα φύγει γρήγορα για να πάει να φάει.

Anna
Anna
4 χρόνια πριν

Πάντα, λες συγκεκριμένα πράγματα για το πάρτι σου. Αν έχεις πει σε κολλητό, έλα την Τετάρτη απ’ το σπίτι να σβήσω κεράκια, έχω πει και στον αδερφό μου και στη Στέλλα, ναι, είναι αγένεια. Αν έχεις πει κάνω πάρτι το Σάββατο, σπίτι μου, ε, δεν είναι.

Φιλική συμβουλή, αν σε μάζωξη υπάρχει αλκοόλ, πάντα, ΠΑΝΤΑ, πρέπει να υπάρχει και κάτι να φάνε οι καλεσμένοι, βγάλε κρακερ, μίνι πίτσες, αλμυρά μάφιν, ποτέ μόνο γλυκά, μειώνει σημαντικά την πιθανότητα να σφουγγαρίζεις εμετούς 3 τα ξημερώματα.

mm
mm
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Anna

Επίσης, έρχεται φθηνότερα το τυροπιτάκια και αναψυκτικά στο τραπέζι, κόψιμο τούρτας “όταν μαζευτούν όλοι” και ποτά μετά την τούρτα. Έτσι πίνουν μόνο το μισό βράδυ.

Anna
Anna
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  mm

Μαθαίνεται με το δύσκολο τρόπο, αλλά έτσι είναι 😉

Asturiana
Asturiana
4 χρόνια πριν

Εμένα η αποψάρα μου είναι ότι το θεωρώ περισσότερο επεξηγηματική ερώτηση παρά αγένεια. Και υποχρέωση του οικοδεσπότη να ενημερώσει.
Ούτε θες έρθουν επιπλέον άτομα χωρίς να ενημερωθείς, ούτε να λυσσάξουν οι καλεσμένοι από πείνα γιατί δεν έφαγαν από πριν, ούτε να έχεις ολόκληρο μπουφέ και να μην τον ακουμπήσει κανένας γιατί ήρθαν φαγωμένοι.

dex_
dex_
4 χρόνια πριν

Και τι σε νοιάζει αν φέρει 1 άτομο ακόμα; Μήπως δεν φτάσει το φαΐ που ΔΕΝ θα μαγειρέψεις; Λολ
Φοβάσαι μη σε πουν τσιγκούν@ ή ανεπρόκοπ@;
Δικό σου το πρόβλημα.

aiyo
aiyo
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  dex_

Το να θεωρούν δεδομένο ότι μπορούν να φέρουν όλοι έναν εξτρα και εσυ να έχεις περιορισμένο χώρο πχ δε δημιουργεί σε εσένα πρόβλημα?

dex_
dex_
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  aiyo

Εμένα; Όχι. Αυτοί θα αναγκαστούν να κάτσουν στους δια χειρός Βαράγκη καναπέδες του λάουντζ του υπηρετικού προσωπικού, αν δεν χωρέσουν στα άλλα δωμάτια.

Aloutero
Aloutero
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  dex_

Deeeeeeeex 😍
Που είσαι μον αμι!!!!!

dex_
dex_
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Aloutero

😊😊😊

δε σου λέω!
δε σου λέω!
4 χρόνια πριν

Εξαρτάται από τη φύση του πάρτυ. Μια φίλη μου έκανε μάζωξη για τα γενέθλιά της που θα μαγείρευε δείπνο (καμιά δεκαριά άτομα) και κάποια ρώτησε αν μπορεί να φέρει και μια φίλη της. Ε όχι, όταν ξέρεις ότι είναι δείπνο για δέκα άτομα, δε φέρνεις και τη φίλη σου. Τώρα αν είναι πάρτυ-πάρτυ, συνήθως λες ναι αν σου ζητήσουν να έρθουν με παρέα, απλά αν έχεις περιορισμένο χώρο πρέπει να το πεις με τρόπο, για να μην έρθει όλοι με 5 φίλους ο καθένας, κι από 30 άτομα ξαφνικά βρεθείς με πάνω από 100.

Lobelia
Lobelia
4 χρόνια πριν

Στα 20 φοιτητής λες “έλα έχω πάρτι ” και κανείς δεν καταλαβαίνει τι πάρτι, τι φαΐ, τι κόσμο…Και δεν τους νοιάζει…Σε όλες τις άλλες ηλικίες εξηγείς…Θα μαγειρέψω, θα είμαστε λίγοι, θα παραγγείλουμε πίτσες, θα πιούμε μόνο και κανένα ξηροκαρπι…στην τελική μπορεί να μην αρέσει στον άλλον το “είδος ” πάρτι και να μην έρθει…άρα όχι δεν είναι αγένεια να ρωτάει…

moonchild
moonchild
4 χρόνια πριν

Δεν το θεωρώ αγένεια να σε ρωτήσει ο άλλος αν θα υπάρχει φαγητό, μπορεί να υπάρχουν μόνο πατατάκια και γλυκά, μπορεί όμως και να υπάρχουν πίτες, καναπεδάκια κλπ (φυσικά δεν εννοώ να πας στο πάρτυ και να φας τον αγλέορα αν όντως υπάρχει φαγητό). Τώρα όσον αφορά το να φέρει και κάποιον φίλο, αυτό εξαρτάται από το πάρτυ, πόσα άτομα θα καλέσεις και τι είδους άτομα, στενούς φίλους ή και άλλους πιο άσχετους. Εγώ δίνω και credit γιατί σε ρώτησε, κάποιος άλλος μπορούσε να εμφανιστεί με άλλον φίλο/φίλους στο ξεκάρφωτο.

Paper Cut
Paper Cut
4 χρόνια πριν

Ούτε εμένα μου φαίνεται αγενές κάτι από τα δύο. Ως προς το φαγητό εγώ φροντίζω πάντα να ενημερώνω τι θα υπάρχει διαθέσιμο. Είναι πρακτικό το θέμα, αν θέλει δηλαδή κάποιος να πιεί και προσφέρονται μόνο ξηροκάρπια, θα πρέπει να το ξέρει από πριν και να έρθει φαγωμένος. Και σε καμία περίπτωση δε θα έκρινα κάποιον ως αγενή από μια ερώτηση και μόνο, αλλά από το σύνολο της συμπεριφοράς του. Μπορεί κάποιος να ρωτήσει αν θα έχει φαγητό για να σε χαρακτηρίσει ανεπρόκοπη, μπορεί κάποιος άλλος να σκάσει κατευθείαν από δουλειά και να θέλει να ξέρει αν πρέπει να τσιμπήσει κάτι… Διαβάστε περισσότερα »

Leftmind
Leftmind
4 χρόνια πριν

Καλέ γιατί αγενές; Ο κόσμος πρέπει να ξέρει πού έχει καλεστεί. Το αν θα φάει είναι βασική απορία, αν είναι να πάει να πιεί ξεροσφυρι θα πρέπει να έχει προνοήσει από πριν μη γίνει και στουπί. Συνήθως στα πάρτι οι οικοδεσπότες ενημερώνουν ποσό κόσμο θα έχει, αν μπορείς να φέρεις +one, αν θα φάνε/αν θα παραγγειλουν πίτσες και αν θα πρέπει να φέρει ο κόσμος ποτό. Λύνεις όλες τις απορίες και ξεμπερδεψες.

bubuntu
bubuntu
4 χρόνια πριν

Αν καλείς κάποιον και δεν ξέρει κανέναν στο πάρτι, ναι δεν είναι αγένεια να ρωτήσει αν μπορεί να φέρει κάποιον μαζί του. Ίσα-ίσα που ο οικοδεσπότης πρέπει να το προτείνει για να τον βγάλει και από τη δύσκολη θέση.
Όσον αφορά το φαγητό, εγώ έχω ρωτήσει αρκετές φορές, αλλά μόνο σε άτομα που γνωρίζω καλά και έχω την άνεση. Αν κάποιος μαγειρέψει και έχει κάνει ετοιμασίες, είναι κρίμα να πάνε χαμένα. Επίσης, αν έχει φαγητό υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να φτιάξω και εγώ το κατιτίς και να το πάω.