in ,

Αγαπητή «Α, μπα»: Οι φίλοι μου κάνουν σεξιστικά αστεία

Πως το διαχειρίζεται αυτό κάποιος στην καθημερινή του ζωή;

Καλησπέρα Αμπα μου! Ακόμη και το καλοκαίρι μια ευχάριστη καθημερινή συντροφιά! Αυτό που ήθελα να σε ρωτήσω είναι κι εσυ και οι υπόλοιποι αναγνώστες ως άτομα που όπως κι εγώ είμαστε ενάντια στο σεξισμό και την ομοφοβία, πως το διαχειρίζεται αυτό κάποιος στην καθημερινή του ζωή. ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

03246368e153d79785a9569feb092133

Καλησπέρα Αμπα μου! Ακόμη και το καλοκαίρι μια ευχάριστη καθημερινή συντροφιά! Αυτό που ήθελα να σε ρωτήσω είναι κι εσυ και οι υπόλοιποι αναγνώστες ως άτομα που όπως κι εγώ είμαστε ενάντια στο σεξισμό και την ομοφοβία, πως το διαχειρίζεται αυτό κάποιος στην καθημερινή του ζωή. Συγκεκριμένα, έχω πολλους φίλους οι οποίοι θα κάνουν αραιά και που τα σεξιστικά και ομοφοβικά τους αστεία, θα ακολουθούν σεξιστικές σελίδες στο Facebook κτλ. Και παρα πολλές φορές καταλήγω να τσακώνομαι μαζί τους ( πχ γιατί δεν μπορώ να βλέπω να στέλνουν ποστ από γνωστή σελίδα που κατονομάζει τις γυναίκες ως πλυντήρια και τους γκει ως γυναικωτους ). Αυτό γίνεται και με τους φίλους μου και με άλλο κόσμο που γνωρίζω καθώς δεν μπορώ να δεχτώ αυτό το σεξισμό, μου τη δίνει παρα πολύ. Απ την άλλη όμως βλέπω ότι αυτές είναι οι πιο ακίνδυνες κατ αρχήν εκφάνσεις του καθώς εκείνοι απλά το χρησιμοποιούν για να γελάσουν χωρίς να γνωρίζουν που μπορεί να οδηγήσει ακόμα και απλά το να γελάς με κάτι τέτοια. Αυτο που νιώθω ότι κάνω είναι ότι κάθομαι και τσακώνομαι με άτομα που κατά βάση δεν είναι σεξιστες και ομοφοβικοί (είναι λιγότερο τουλάχιστον από το μέσο όρο της κοινωνίας), αλλά δεν έχουν θέμα να γελάσουν με τέτοια θέματα, και τελικά δεν ξέρω αν γίνομαι κακός αλλά χαλιέμαι μαζί τους ενώ υπάρχουν άλλοι τρισχειρότεροι κι αυτοί είναι άνθρωποι που με στήριξαν και με στηρίζουν. Οπότε η τελική ερώτηση είναι, εσείς γίνεστε δυσάρεστοι ενάντια στο σεξισμό και την ομοφοβία όπου τα βλέπετε ή αφήνετε και κάποια να περάσουν. ΥΓ δεν ξέρω αν έχει σημασία, εγώ είμαι γκει άντρας.

– high_heeled_engineer

Οι άνθρωποι με τους οποίους τσακώνεσαι, είναι σεξιστές και ομοφοβικοί. Κατά βάση, είναι. Μπορεί να υπάρχουν και χειρότεροι, σίγουρα υπάρχουν, αλλά δεν κάνεις παρέα με τους χειρότερους. Αυτό που σε ενδιαφέρει, και πρέπει να σε ενδιαφέρει, είναι ποιους ανθρώπους θεωρείς δικούς σου, ποιο είναι το προσωπικό σου δίχτυ ασφάλειας. Είναι σημαντικό να ξέρεις τι επικρατεί ως άποψη, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να την λούζεσαι και στην καθημερινότητα σου.

Εσύ γίνεσαι κακός που χαλιέσαι, αλλά αυτοί όχι, που γελάνε με αστεία για γυναικωτούς; Βρίσκουν αστεία την περιθωριοποίηση. Πόσο να το δικαιολογήσεις, και γιατί να το δικαιολογήσεις;

Δεν είναι κακό να κάνεις παρέα με ανθρώπους παρά τα στραβά τους. Είναι όμως σημαντικό να ξέρεις ποια είναι αυτά τα στραβά, και να μην προσπαθείς να τα λειάνεις. Δεν θα σου πω εγώ με ποιον να κάνεις παρέα και γιατί, ούτε τι πρέπει να αφήσεις να περνάει και τι όχι. Αυτά είναι προσωπικές επιλογές και δεν μπορεί κανείς να σε κρίνει. Τα δεδομένα όμως, είναι δεδομένα: όποιος γελάει με σεξιστικά αστεία, είναι σεξιστής. Το κατά πόσο το καταλαβαίνει είναι άλλη κουβέντα. Για την ακρίβεια, κανένας σεξιστής δεν καταλαβαίνει ότι είναι σεξιστής. Όλοι κάποια εξήγηση έχουν για τη συμπεριφορά τους. Οι δικοί σου έχουν την εξήγηση «το είπα γι’αστείο». Είναι από τις πιο παλιές δικαιολογίες. Αφού αυτοί γελάνε, δε μπορεί, αστείο θα είναι.

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

17 Comments
δημοφιλέστερα
νεότερα παλαιότερα
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
Anna
Anna
4 χρόνια πριν

Δεν είμαι σταυροφόρος να μην αφήνω κανένα σχόλιο να πέσει κάτω, και , ναι, σεξισμός και ομοφοβία υπάρχουν παντού (και σε ‘μένα) αλλά αυτό δε σημαίνει ότι επιτρέπω σε καλούς μου φίλους να με λένε πλυντήριο.

Αν οι φίλοι σου κάνουν ομοφοβικά σχόλια μπροστά σου, το πρόβλημα δεν είναι ότι είναι ομοφοβικοί, αλλά ότι δε σε σέβονται. Αξίζεις καλύτερους φίλους high_heeled_engineer!

Rubia
Rubia
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Anna

Αυτό ακριβώς! Με κάλυψες εντελώς.

Ladida
Ladida
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Anna

Ρε παιδιά τι είναι πάλι το πλυντήριο, πρώτη φορά το ακούω και το slang.gr δε βοηθάει.

Cryodragon
Cryodragon
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Ladida

Είναι όρος που χρησιμοποιούν στο ανδρο του toxic masculinity που λέγεται τσίλι καφενείο. Μια ασχολίαστη σελίδα στο φβ που για να χρησιμοποιει τέτοιους όρους καταλαβαίνεις τι ύφος έχει, και παρα ταύτα έχει απίστευτα μεγάλο κοινό κυρίως από νέους…

Ladida
Ladida
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Cryodragon

Α ναι βεβαια έχω ακουσει αυτή τη σελίδα, οι συνάδελφοι μου είναι μεγάλοι φανς. Δεν είχα ακουσει αυτό τον όρο όμως.

Moodus
Moodus
4 χρόνια πριν

Να πώ εδώ ότι αν κάνεις εσύ αστείο για τον ανδρισμό τους αμέσως κάθε πλάκα εξαφανίζεται.Παραφράζοντας: ό,τι δεν μας θίγει μας κάνει πιο δυνατούς.

Tokyo
Tokyo
4 χρόνια πριν

Αχ δεν ξέρεις πόσο σε καταλαβαίνω. Στην παρέα μου ακούω τα χειρότερα και πλέον τρώω συνεχώς κράξιμο επειδή αντιδρώ και τους χαλάω και τα αστεία. Η κατάσταση χειροτερεύει οταν μαζεύονται πάνω από 2 και επικρατεί κατάσταση αγέλης και παίρνει δύναμη ο ένας από τον άλλον. Εκεί ακούω τα χειρότερα. Στεναχωριέμαι πάρα πολύ! Το επίσης πιο στενάχωρο είναι ότι ακόμα και οι γυναίκες φίλες μου δηλώνουν ότι είμαι radical φεμινίστρια (όχι ότι είναι κακό να είμαι) αλλά πολύ απλά δεν είμαι radical. Απλά λέω τα αυτονόητα. Αλλά όταν οι συζητήσεις “χοντραίνουν” τρέχουν να φωνάξουν εμένα για υπεράσπιση. Είμαι προστάτης αλλά και… Διαβάστε περισσότερα »

no_roots
no_roots
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Tokyo

Έχω αρχίσει να πιστεύω πως το να πεις σε έναν σεξιστή ή ομοφοβικό πως είναι σεξιστής ή ομοφοβικός, δεν αποτελεί προσβολή για αυτόν. Δεν ξέρω αν το λέω καλά, πλέον νομίζω πως είναι γούστο τους/καμάρι τους που είναι έτσι, που σκέφτονται με αυτόν τον τρόπο. Οπότε απλά τους χαλάμε το κλίμα, δεν ιδρώνει το αυτί τους.

Tokyo
Tokyo
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  no_roots

Έχεις δίκιο δυστυχώς. 😔 Το ύφος που παίρνουν κάθε φορά που σχολιάζω τον σεξισμό τους είναι τόσο μπλαζέ και ακολουθεί πάντα ένα: “γ@μ@σε μας ρε..”

sugar
sugar
4 χρόνια πριν

Υπάρχουν μερικές μάχες που μπορούν να κερδηθούν, γι΄αυτό και κατά τη γνώμη μου αξίζει να τις δίνουμε. Υπάρχουν φίλοι και συγγενείς που από το μπίρι μπίρι μου αποκαλούν τους γκέι ως γκέι και όχι με οποιαδήποτε άλλη βρισιά. Έχω κάνει τον μπαμπά μου να σωπάσει σε σχόλιο σχετικά με το ντύσιμό μου. Με το που θα κάνει κάποιος ένα ρατσιστικό αστείο, υπάρχει κάποιος άλλος που θα γυρίσει να με κοιτάξει γιατί το κατάλαβε, ενώ μέχρι τότε δεν τον ένοιαζε. Όπου δεις ότι σε παίρνει, λέγε. Όπου δεν καταλαβαίνουν, εγώ αντικρούω τα “αστεία” με ήρεμο, σχεδόν μειλίχιο τόνο. Κι αν δεν… Διαβάστε περισσότερα »

Bookworm
Bookworm
4 χρόνια πριν

Καλησπέρα φίλε, Βρισκόμουν στην ίδια κατάσταση με σένα καθώς σε κάποια στιγμή της ζωής μου είχα γύρω μου ανθρώπους που όσο καλοί και αν ήταν παρέμεναν σεξιστές και ομοφοβικοί. Οταν η συζήτηση πήγαινε στην ισότητα ή στα δικαιώματα των ομοφυλοφύλων τότε άκουγα τέρατα και φυσικά επειδή καταλάβαιναν οτι με ενοχλούν αντλούσαν ευχαρίστηση απο το να με εκνευρίζουν. Είχα φτάσει σε σημείο να αμφισβητώ τον εαυτό μου και τα πιστεύω μου και να αναρωτιέμαι αν είμαι υπερβολική. Μετά απο πολλή σκέψη και όχι ελαφρά καρδιά, απομακρύνθηκα αναζήτησα νέες παρέες με ίδες απόψεις και ένιωσα οτι ανήκω. Πρόσφατα μετά απο μήνες πέτυχα… Διαβάστε περισσότερα »

Ένα Μπλούμπερι
Ένα Μπλούμπερι
4 χρόνια πριν

Κάποιοι άνθρωποι δε θέλουν να μπουν στην ουσία πραγμάτων που θεωρούν δεδομένα, όπως η σκοπιμότητα τέτοιων αστείων. Δεν μπορείς πάντα να τους αλλάξεις άποψη, ειδικά όταν ειλικρινά δε βλέπουν τη σύνδεση μεταξύ αυτών που κοροϊδεύουν και της καταπίεσης που βιώνουν τα περιθωριοποιημενα άτομα. Το μόνο που μπορείς να κάνεις από ένα σημείο και μετά είναι να ζητήσεις, συναισθηματικά, να είναι φίλοι. Αλλιώς να τους κάνεις πέρα. Άρα όταν δε λειτουργήσει το ‘αυτό που λες είναι λάθος για Χ λογους’ προχωράς στο ‘αυτό που λες με στενοχωρεί, με ενοχλεί και δε θέλω ξαναπείς κάτι τέτοιο μπροστά μου’ στο να κάνεις πέρα… Διαβάστε περισσότερα »

It's me Fra
It's me Fra
4 χρόνια πριν

Δεν μπορώ να καταλάβω πως οι φίλοι σου σου στέλνουν ομοφοβικα αστεία ξέροντας ότι είσαι γκει
Μπορείς να απαντήσεις “το ξέρεις ότι εγώ είμαι γκει σωστά?”
Τουλαχιστον εγώ αυτό λέω όταν τυχενει
Αν έχουν αρκετό μυαλό θα καταλάβουν ότι η πλάκα γυρίζει σε προσβολή συχνά
Πρέπει να ξέρουν ότι κάποιες λέξεις δεν τις λέμε όσο καλοί φίλοι να είμαστε
Όπως το n-word με τους νεγρους η το dyke με τις λεσβιες

tommi
tommi
4 χρόνια πριν

Εχεις το δικαίωμα να μην μιλήσεις…αυτό λέω στους δικούς μου ανθρώπους που κάνουν τέτοια σχόλια, αλλά δεν συμμορφώνονται.
Δύσκολο, το ξέρω, αλλά καλυτερα να πίνω το καφεδάκι μου μόνος παρά με μπρίκια κολλημένα

Neverlander
Neverlander
4 χρόνια πριν

…Και μη γελάς με ηλίθια αστεία, αυτό! Αγαπημένο, διαχρονικό και ταιριαστό❣

Kanra
Kanra
4 χρόνια πριν

Έχω πάγια τακτική σε αυτά τα αστεία:
1. Γελάκι
2. Λέω: «Πρώτον, Σεξισμός/Ρατσισμός/Ομοφοβία/Τρανσφοβία»
3. Συνεχίζω την συζήτηση κανονικά

Πλέον παρέες και οικογένεια ξέρουν από μόνοι τους και το λένε, αφού πουν μπροστά μου κάτι σεξιστικό/…

Δεν πιάνει πάντα, αλλά αν θέλεις να διατηρήσεις μια ουδετερότητα και να μην «χαλάσει το κλίμα», αλλά και να δείξεις την δυσαρέσκειά σου, είναι καλό κολπάκι.

Τι λέτε fellow a,mpaς;