in

Αγαπητή «Α, μπα»: Τι πιστεύεις για τα τεστ dna που δείχνουν την καταγωγή σου;

Αμπα τί γνώμη έχεις για αυτά τα Ντι εν ει τεστ που σου δείχνουν την καταγωγή σου; – Ιταλοβουλγαρα τελικά Έχω κάνει και είναι τέλεια. ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

dnates ampa

Αμπα τί γνώμη έχεις για αυτά τα Ντι εν ει τεστ που σου δείχνουν την καταγωγή σου;
– Ιταλοβουλγαρα τελικά

Έχω κάνει και είναι τέλεια.

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

34 Comments
δημοφιλέστερα
νεότερα παλαιότερα
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
Leave it to Beaver
Leave it to Beaver
4 χρόνια πριν

Προσωπικά θα έκανα αλλά αυτό που με σταματά είναι οτι δίνεις ουσιαστικά οικειοθελώς δείγμα του dna σου σε μια απρόσωπη εταιρεία, ενώ στην καθημερινή ζωή για να σου πάρουν τέτοιo δείγμα μπορούν μόνο στα πλαίσια αστυνομικής/δικαστικής έρευνας.

δε σου λέω!
δε σου λέω!
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Leave it to Beaver

Αυτό ακριβώς. Διάβαζα πρόσφατα για την υπόθεση της April Tinsley, μιας ανατριχιαστικής δολοφονίας που η αστυνομία δεν είχε βρει ποτέ τον ένοχο, και 30 χρόνια αργότερα η υπόθεση άνοιξε κανά και τον έπιασαν χάρη σε διασταύρωση του DNA που είχαν συλλέξει τότε με το database μιας τέτοιας εταιρείας. Που είναι εξαιρετικά καλό, αλλά μετά με έκανε να σκεφτώ πόσο εύκολα έχει κάποιος πρόσβαση στο DNA μας χωρίς να το ξέρουμε, κι αν αυτό είναι ασφαλές. Πάντως το έχω κάνει κι εγώ και είναι όντως πάρα πολύ ενδιαφέρον.

Η ιστορία που ανέφερα εδώ:
https://en.wikipedia.org/wiki/Murder_of_April_Tinsley

Μαριάννα Θ.
Μαριάννα Θ.
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Leave it to Beaver

Άκουγα σε ένα true crime podcast ότι πρόσφατα διάφοροι δολοφόνοι στις ΗΠΑ πιάστηκαν από τέτοιο δείγμα που είχαν δώσει συγγενείς τους, και που η εταιρεία πούλησε τα στοιχεία στην αστυνομία. Σήμερα οι δολοφόνοι, αύριο οι κλέφτες, μεθύριο θα είμαστε ένα big brother, όλοι καταχωρημένοι στα αρχεία όποιου έχει εξουσία. Εγώ πάντως ούτε στο Ζuckerberg δεν έχω δώσει τα στοιχεία μου οικειοθελώς.

Μαριάννα Θ.
Μαριάννα Θ.
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Μαριάννα Θ.

Η γνώση είναι δύναμη. Και να τη δίνεις και δωρεάν ή πληρώνοντας κι από πάνω, δεν ακούγεται πολύ έξυπνο. (Εν τω μεταξύ αυτές οι εταιρείες θησαυρίζουν μετά πουλώντας τα στοιχεία μας.) Διαβάζω οι νόμοι δεν έχουν συντονιστεί ακόμη σε θέματα προστασίας dna. Για κάτι που δεν καταλαβαίνω καλά-καλά, δε θα πάω οικειοθελώς να φακελωθώ. Φαντάζομαι πριν περίπου έναν αιώνα κάποιους Εβραίους στη Γερμανία να λένε «εντάξει μωρέ, και τι έγινε που μας καταγράφουν;»(βασικά δε χρειάζεται καν να το φανταστώ, σε συνεντεύξεις πολλοί είχαν πει ότι δε φαντάζονταν πού θα οδηγούσε όλο αυτό). Ο καθένας ας κάνει τα κουμάντα του, είτε… Διαβάστε περισσότερα »

Chaotic Jester
Chaotic Jester
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Μαριάννα Θ.

Δεν θέλουμε να μπορούν να μας βρουν χωρίς να θέλουμε, τελεία. Όχι αν κάνουμε φόνο, ούτε αν απλώνουμε τραχανά. Και ο λόγος που εταιρείες θέλουν τα στοιχεία μας δεν είναι για να μας πιάσουν αν κάνουμε φόνο, αλλά για να μοσχοπουλήσουν τη ζωή μας στις διαφημιστικές κυρίως εταιρείες. Εγώ αν ο άλλος βγάζει λεφτά από μένα, θέλω το μερτικό μου. Τζάμπα δεν έχει. Βέβαια είναι πολύ δύσκολο να το αποφύγεις, και εγώ σε πεντακόσια databases είμαι φακελωμένος και σε κάποια μπήκα οικειοθελώς με αντάλλαγμα μερικές προσφορές σουπερμάρκετ και πέντε-έξι τζάμπα εισιτήρια σινεμά. Αλλά το να μην θέλω να δώσω το… Διαβάστε περισσότερα »

δε σου λέω!
δε σου λέω!
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Μαριάννα Θ.

Μαύρο Γατί, φόνο δε σκοπεύω να κάνω, το ανέφερα σαν γεγονός που με εβαλε σε σκέψεις. Αν μπορούν να σε βρουν για φόνο, μπορούν να σε βρουν και για άλλους λόγους. Μπορούν, ξερω γω, να ξέρουν ότι εχεις προδιάθεση για μια ασθένεια και να το πουλήσουν σε ασφαλιστικές και να μη σε ασφαλίζει κανένας. Ή να ξέρουν οτι εισαι συμβατός δότης με κάποιον και να σε απαγάγουν και να σου πάρουν τα όργανα. Ακούγονται αστεία τώρα που τα γράφω, αλλά θέλω να πω, τόσα λέμε για τη google που ξέρει πού μενουμε, τι τρώμε, τι μας αρέσει και με ποιον… Διαβάστε περισσότερα »

Το παπί.
Το παπί.
4 χρόνια πριν

Ε πες και τι είσαι βρε Λένα, μην μας αφήνεις με την αγωνία.

Moodus
Moodus
4 χρόνια πριν

Πίσω από τα τεστ dna υπάρχει κάτι το οποίο είναι πιο σημαντικό…ότι όλοι έχουμε πολλές εθνικές ταυτότητες και όχι μία και μοναδική όπως ορίζουν τα εθνικά σύνορα.Είναι σημαντικό να καταλάβουμε και να αποδεκτούμε την “κοσμοπολιτική” ταυτότητα μας και μέσω αυτής να απορρίψουμε ιδεολογίες οι οποίες ρητορεύουν για το αντίθετο, με τραγικά αποτελέσματα.

Haifischnet
Haifischnet
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Moodus

Αν διαβάσουμε λίγη ιστορία, δεν χρειάζεται να κάνουμε τεστ dna για να το καταλάβουμε αυτό.

Moodus
Moodus
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Haifischnet

Ας διαβάσουν τότε ιστορία…

Etern1ty_ GR
Etern1ty_ GR
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Moodus

Αυτές οι ιδεολογίες από κοσμοπολίτικα welfare states παράγονται, και εμείς που δεν είμαστε κοσμοπολίτες, τους σίστες από τη Βουλή τους διώξαμε και το χρέος μας απέναντι στην ιστορία το κάναμε όταν έπρεπε, σε αντίθεση με τους νυν κοσμοπολίτες των ubermensch λαώ της Ευρώπης που άνοιξαν τα σύνορα να περάσουν τα Panzer και να φτιαχτούν βιομηχανίες. Έχει τελειώσει η εποχή που ο φιλελεύθερος “κοσμοπολιτισμός” ήταν η κορωνίδα του progressive.

Moodus
Moodus
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Etern1ty_ GR

Δεν κατάλαβα ακριβώς…αναφορικά με το κοινωνικό κράτος των ευρωπαικών κρατών σου υπενθυμίζω ότι οι παροχές συνδέονται άμεσα με την εθνικότητα ή/και την εργασία.Αν δεν είσαι πολίτης του κράτους ή δεν εργάζεσαι τότε πρόσβαση στις παροχές δεν έχεις ή ακόμα περιορίζεται στα ελάχιστα.Τώρα ο κοσμοπολιτισμός στον φιλελευθερισμό λέει τα εξής: οι κοινωνικές παροχές να συνδέονται με τη φορολόγηση των πολιτών ανεξαρτήτως εθνικότητας.Φορολογία(άρα εργασία ή περιουσία) = πρόσβαση σε κοινωνικές παροχές.Αν συμφωνείς ή διαφωνείς είναι δικό σου θέμα.Η αναφορά στο Νίτσε περί υπερανθρώπου δεν την κατάλαβα.Το χρέος πάντως της χώρα δεν σταματά στη Βουλή.Το χρέος μας είναι δημοσιονομικό και όχι ιδεολογικό.

Etern1ty_ GR
Etern1ty_ GR
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Moodus

Ο φασισμός, ρατσισμός και ο φόβος γενικότερα δεν παράγεται στις χώρες τις βαλκανικές τύπου Ελλάδας. Ο φασισμός τρέφεται από τη κεντρική και Βαλτική Ευρώπη. Δεν κινδυνεύεις από τους Πολωνούς φασίστες που την είδαν αίμα τιμή επειδή μπήκαν στην κατανάλωση σαν λαός, δεν κινδυνεύεις από τον βουλγαρικό εθνικισμό ούτε από τους ουτσεκάδες. Από το γερμανικό εθνικιστικό κόμμα κινδυνεύεις, από το αντίστοιχο νορβηγικό, σουηδικό, αυστριακό και τον κοστουμαρισμένο φασισμό (τύπου Βορίδη που και κοσμοπολίτης είναι, και εθνικιστής και κλείνει το μάτι σε όλους τους παλαιούς του συντρόφους και τους ζητά ψήφο). Μια χαρά κοσμοπολίτες είναι αυτό το ρεύμα εθνικισμού. Λέμε εντελώς αλλά… Διαβάστε περισσότερα »

acantholimon
acantholimon
4 χρόνια πριν

Δεν ξέρω ή δεν έχω καταλάβει πού ακριβώς μπορεί να βρεθεί το γνήσιο,το αυθεντικό,το ορίτζιναλ DNA ενός λαού.Εκτός κι αν μιλάμε για κάποια απομονωμένη φυλή,που δεν είχε σεξουαλικά νταραβέρια κι απογόνους με κανέναν από το διπλανό χωριό.Κάποια πιο γενικά στοιχεία θα έχουν μάλλον.Με ενδιαφέρει περισσότερο η πολιτιστική συνέχεια.Και μου αρέσει,όταν βρίσκω διάφορες ψηφίδες,που νιώθω να με συνδέουν με τον παγκόσμιο χάρτη.Μου αρέσει που μεγάλωσα σε έναν τόπο με βυζαντινά,με οθωμανικά,με ενετικά μνημεία.Που η μητρική μου γλώσσα με τις τοπικές τις ιδιαιτερότητες έχει ομοιότητες και μπορώ να καταλάβω ανθρώπους από πολύ πιο μακρινές περιοχές και εποχές.Όπως και το πού απλώνονται οι… Διαβάστε περισσότερα »

ChainReaction
ChainReaction
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  acantholimon

Πολυ ενδιαφερον το σχολιο σου acantholimon. Ειναι καθαρα προσωπικη επιλογη αν θες να μαθεις.

Υπαρχουν μελετες που οντως παιρνουν δειγμα DNA απο αρχαια αντικειμενα (τριχες, δοντια κτλπ), και καταληγουν και σε συμπερασματα για τις μετακινησεις των πληθυσμων, ενω μελετες που θελουν να παρουν δειγματα απο τον τωρινο πληθυσμο μπορει να εχουν ως προυποθεση ‘Τα άτομα που θα συμπεριληφθουν στη μελέτη θα πρεπει οι γιαγιαδες και οι παππουδες τους να προέρχονται από το ίδιο χωριό ή από χωριά σε αποσταση <10 χιλιόμετρων'

Max Demian
Max Demian
4 χρόνια πριν

Με αφορμή αυτή την ερώτηση αλλά και άλλες πρόσφατες, θα ήθελα να πω ότι με τόση πληροφορία να υπάρχει γύρω μας πραγματικά είναι απαραίτητο να διδάσκεται στα σχολεία πολύ σοβαρά η ουσία της στατιστικής. Όχι ως παρακλάδι των μαθηματικών αλλά ως πρακτική γνώση. Το μοιάζω κατά 10% με έναν Κινέζο (π.χ. σε ύψος) δεν είναι το ίδιο με το είμαι κατά 10% Κινέζος.

τούρτα σεράνο
τούρτα σεράνο
4 χρόνια πριν

Και εγώ το σκεφτόμουν να κάνω το τέστ , αλλά με σταματάει ότι δεν θέλω να δώσω δείγμα σε μια εταιρεία που μπορεί αργότερα να το χρησιμοποιήσει για διάφορους σκοπούς.Ο πατέρας μου ήταν υιοθετημένος και δεν ξέρουμε απο ποια χώρα καταγόταν οι γονείς του.Ούτε ο ίδιος ήθελε να μάθει.Ίσως κάποια στιγμή το αποφασίσω αλλά δεν ξέρω εάν έχει νόημα.Τι θα αλλάξει εάν μάθω ότι έχω π.χ αφρικανικές ή ιταλικές ρίζες;

ChainReaction
ChainReaction
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  τούρτα σεράνο

Πολλές απο αυτές τις εταιρείες σου βρίσκουν συγγενικά σου πρόσωπα ανά τον κόσμο που έχουν κάνει το τεστ – όποτε στην περίπτωση του πατέρα σου μάλλον δεν ενδείκνυται.

Κοσμική Νεράιδα
Κοσμική Νεράιδα
4 χρόνια πριν

Και με στοιχειώδη ιστορία ξέρει κανείς ότι είμαστε συνθοθυλευμα λαών και όχι οι μπούρδες περί ιχωρ που μας προπαγανδίζουν.
Είμαι περίεργη να δω αντίδραση από χρυσαυγιτες αν το έκαναν
Όπως σωστά ειπώθηκε,είναι αναγκαίο να κατανοήσουμε την κοσμοπολίτικη ταυτότητα μας
Θα το κάνω κι εγώ κάποια μέρα από περιέργεια!

Melia
Melia
4 χρόνια πριν

Ε, δεν έχει περισσότερες λεπτομέρειες;
Έχω ακούσει ότι για λιγότερο κοινές εθνότητες τα αποτελέσματα είναι αρκετά γενικόλογα, π.χ. Νότια Βαλκάνια. Ισχύει;
Και ότι άτομα που έχουν κάνει σε τρεις διαφορετικές εταιρείες έχουν πάρει αρκετά διαφορετικά αποτελέσματα, τουλάχιστον για τους μακρινότερους απογόνους.

Ιζόλδη
Ιζόλδη
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Melia

Τρεις φορές το τεστ;! Μα τι καημός κι αυτός, το έκαναν συνέχεια μέχρι να βγάλει το “σωστό” αποτέλεσμα;

Melia
Melia
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Ιζόλδη

Μάλλον για να βγει ζουμερό ρεπορτάζ!

Ιζόλδη
Ιζόλδη
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Melia

🤣 Τι τραβάνε κι αυτοί οι δημοσιογράφοι!

Cloud on Toast
Cloud on Toast
4 χρόνια πριν

Η καλύτερη στρατηγική ειναι να κάνετε τεστ στους πιο παλιούς ζωντανούς προγόνους σας. Εγω έκανα δωρο στους γονεις μου, τα αποτελέσματα ήταν παρα πολύ ενδιαφέροντα. Αν έχεις παππούδες ζωντανούς ακόμη καλύτερα.

Melia
Melia
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Cloud on Toast

Ωραία ιδέα!
Σοβαρά τώρα, δεν χρειάζεται να μας πείτε ποσοστά, αλλά είμαι πολύ περίεργη για το τι εθνικότητες παίζουν για τους μέσους Έλληνες!

highlight
highlight
4 χρόνια πριν

Λένα τι δείγμα έδωσες; Και από ποια εταιρεία το έκανες;