in ,

«Α, μπα» classics: Έρευνες λένε πως υπάρχει διαφορά μεταξύ γυναικείου και αντρικού εγκεφάλου

Κατά καιρούς γίνονται κουβέντες για την κλίση των δυο φύλων στα αθλήματα, τις καθημερινές ασχολίες κ.λ.π. ας ξεκαθαρίσω ότι δεν αναφέρομαι στην ισοτιμία των δυο φύλων ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

mala female brain ampa

Κατά καιρούς γίνονται κουβέντες για την κλίση των δυο φύλων στα αθλήματα, τις καθημερινές ασχολίες κ.λ.π. ας ξεκαθαρίσω ότι δεν αναφέρομαι στην ισοτιμία των δυο φύλων, αναφέρομαι στην ιδιαιτερότητα που μπορεί να έχει το καθένα. Έρευνες (που προφανώς δεν ξέρω κατά πόσο ισχύουν) κάνουν λόγο για διαφορετικότητα στη δομή του εγκεφάλου μεταξύ άντρων και γυναικών. Είναι ξεκάθαρο ότι ένας άντρας έχει παραπάνω μυική μάζα από μια γυναικά επειδή έτσι είναι κατασκευαστικά, άρα είναι συνήθως πιο δυνατός. θα μπορούσαμε να πούμε σε αντιστοιχία ότι λόγω δομής εγκεφάλου το ένα φύλο έχει κλίση παραπάνω από το άλλο σε δραστηριότητες? οι παραπάνω έρευνες αναφέρονταν στο ότι μια γυναικά μπορεί να μάθει πιο εύκολα μια ξένη γλωσσά, ενώ ένας άντρας τα πάει καλύτερα με την αίσθηση του χώρου (μιλώντας πάντα -η ερευνά- στατιστικά). Ποια είναι η γνώμη σου πάνω σε αυτό? αφού υπάρχουν ιδιαιτερότητες μεταξυ των δυο εγκεφάλων (Άντρας/Γυναίκα) πως μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι δεν οδηγούν σε διαφορετικές κλίσεις σε διάφορες δραστηριότητες (π.χ. γνωστικές)?

-Μάκη

Καλές είναι οι έρευνες και να τις παρακολουθείς, αλλά για θέματα τέτοια που έχουν από πίσω τους χιλιετίες προκαταλήψεων οι έρευνες δεν είναι ανεξάρτητες από την άποψη των ερευνητών. Περισσότερα για το θέμα, εδώ, ή εδώ, ή εδώ, ή εδώ.

Βασικά, ΘΕΛΟΥΜΕ να δούμε ότι υπάρχει διαφορά μεταξύ των αντρών και των γυναικών σε επίπεδο εγκεφάλου, και έτσι τη βρίσκουμε, αλλά εμφανίζονται όλο και περισσότερες έρευνες που αρχίζουν να προσεγγίζουν το θέμα διαφορετικά. Η υπόθεση είναι πολύ έντονα πολιτικοποιημένη, διότι προσπαθούμε να βρούμε δικαιολογίες για την ανισότητα, ή προσπαθούμε να επιβεβαιώσουμε αυτό που έτσι κι αλλιώς πιστεύουμε για τον αντρικό και γυναικείο ρόλο. Μη νομίζεις ότι όλοι οι επιστήμονες έχουν τη γνώση και το σθένος να αναζητήσουν ένα μονοπάτι έρευνας που πάει ανάποδα με αυτό που πιστεύει η κοινωνία ότι ισχύει (καταρχάς, ποιος θα τους χρηματοδοτήσει για να την κάνουν; Από εκεί ξεκινάει το πρόβλημα).

Ακόμα και τα «θετικά» των γυναικών, όπως αναφέρεις την ευκολία στις γλώσσες, τις κατατάσσει σε έναν πιο παθητικό ρόλο, ή ρόλο τροφού (είναι καλές στις γλώσσες, άρα μπορούν να γίνουν δασκάλες) ενώ η «άνεση με τον χώρο» σημαίνει για τους άντρες ότι οδηγούν καλύτερα, προσανατολίζονται καλύτερα, άρα είναι λογικό να οδηγούν, γενικότερα. Δες κι αυτό που είναι νομίζω αρκετά αποστασιοποιημένο: βασικά λέει ότι φαίνεται να υπάρχουν διαφορές στη λειτουργία των εγκεφάλων αντρών και γυναικών, όμως υπάρχει και πολύ μεγάλη επικάλυψη, και δεν ξέρουμε ακόμα τι σημαίνουν οι διαφορές.

Δεν είμαστε σίγουροι ότι δεν οδηγούν σε διαφορετικές ικανότητες, αλλά ούτε είμαστε σίγουροι ότι οδηγούν. Μέχρι να αποδειχτεί χωρίς αμφιβολία, δεν υπάρχει λόγος να το πιστεύουμε. Μήπως το πιστεύεις κι εσύ, και περιμένεις να επιβεβαιωθεί;

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

23 Comments
δημοφιλέστερα
νεότερα παλαιότερα
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
lioness
lioness
4 χρόνια πριν

Έστω ότι ζεις 15 – 20 χρόνια στα σκοτάδια από τη γέννηση σου. Νομίζεις θα κανείς τον ίδιο αριθμό συνάψεων με κάποιον που του επέτρεψαν να βλέπει? Που του επέτρεψαν να αναγνωρίζει φως, χρώματα, σχήματα, αντικείμενα? Ο εγκέφαλος έχει μια μοναδική πλαστικότητα. Οι περιοχές ανατομικά είναι ίδιες σε όλους τους υγιείς εγκεφάλους. Αν σε έπεισαν ότι δε σκαμπάζεις από μαθηματικά επειδή είσαι γυναίκα, τότε δε θα εξασκήσεις την ικανότητα σου στα μαθηματικά, και όταν έρθει η ώρα μιας τέτοιας “έρευνας”, ούσα ενήλικη πλέον 1ον όντως δεν θα έχεις τη μέγιστη ικανότητα σου γτ όλη η κοινωνία σε αποθάρρυνε 2ον θα… Διαβάστε περισσότερα »

Thereisalwayshope11
Thereisalwayshope11
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  lioness

Καταπληκτικό σχόλιο!

Queen of spades
Queen of spades
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  lioness

Ομως ηταν οντως επιστημονικες μελετες αυτες για τους μαυρους και τους ομοφυλοφυλους; Η απλως θελαν (και θελουν) καποιοι υπευθυνοι να επαληθευσουν τα στερεοτυπα που πιστευαν με ψευδοεπιστημονικο τροπο; Τα δεδομενα ειναι δεδομενα, το πως τα ερμηνευουμε ειναι θεμα κουλτουρας, αν πχ υπηρχαν οντως δεδομενα οτι η ομοφυλοφιλια ειναι ασθενεια, δε θα ειχε βγει απ το dsm.
Επισης, υπαρχουν οντως καποιες διαφορες λογω φυλου, αλλα ακριβως οπως λες, ο εγκεφαλος εχει μοναδικη πλαστικοτητα και μπορει κανεις να τις υπερβει ευκολα -αρκει να μην του βαλει η κοινωνια τρικλοποδια απο νωρις.

Dotti Kali Linnea
Dotti Kali Linnea
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Queen of spades

Queen of spades, ήταν πράγματι επιστημονικές μελέτες που διεξήχθησαν πριν δεκαετίες ή και αιώνες. Επιστημονικές υπό την έννοια ότι διεξήχθησαν από τους τότε επιστήμονες φυσικά (χωρίς τη σημερινή δεοντολογία και γνώση πάνω στο πότε συνιστά απόδειξη κάτι, και με τα μέσα και τη γνώση της εκάστοτε εποχής). Πολλές από αυτές υπέπεσαν όντως στην περίπτωση confirmation bias που περιγράφεις καθώς και στο scientific racism. Δηλαδή θέλω να αποδείξω κάτι που πιστεύω ήδη και το κάνω με ψευδοεπιστημονικό τρόπο. Τα δεδομένα είναι σωστά δεδομένα όταν έχουν συλλεγεί αξιόπιστα κι όταν έχουμε τη γνώση και τα μέσα να τα αξιολογήσουμε ώστε να εξάγουμε… Διαβάστε περισσότερα »

Sourikata
Sourikata
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  lioness

Υπάρχουν γυναικείοι και αντρικοί εγκέφαλοι και οι διαφορές τους είναι δομικες/κατασκευαστικές. Απλά γνωρίζουμε ελάχιστα για το τι πράγματι επηρεάζουν αυτές οι διαφορές και πόσο.
Αυτό βέβαια δεν αναιρεί σε καμια περίπτωση αυτό που πολύ εύστοχα είπες για τις συνάψεις, δίνοντας το παράδειγμα με την όραση.

Christones
Christones
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  lioness

Αντιστοίχως θα μπορούσε κάποιος να ισχυριστεί ότι δεν υπάρχει κλιματική αλλαγή αφού οι μισώ-την-ανάπτυξη έχουν κατασκευάσει μια θεωρία η οποία τους βολεύει και ενισχύεται από κοινωνικοοικονομικά συμφέροντα. Επίσης, οι άντρες δε διαφέρουν από τις γυναίκες όπως δεν διαφέρουν και οι μαύροι από τους άσπρους και οι μέλισσες από τα αγριογούρουνα. Πέρα από την πλακά και τις υπερβολές, συμφωνώ ότι από τα βάθη των αιώνων η θέση της γυναίκας ήταν υποβαθμισμένη, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι επιστημονικές μελέτες βασίζονται σε μια μάχη των φύλων όπου ο άντρας προσπαθεί με κάθε τρόπο να συνεχίσει την κυριαρχία που κακώς η ιστορία του χάρισε.… Διαβάστε περισσότερα »

Anna
Anna
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Christones

Ευχαριστούμε που μας εξήγησες Christos Tripodis, ότι πέσαμε θύματα αυτών που “καλλιεργούν το μίσος, την αντιπαλότητα και την αλαζονεία” και μας εκμεταλεύονται, κουνώντας μας το καρότο της ισότητας, για να μη δούμε ότι παρασυρθήκαμε από ανθρώπους “που όχι μόνο δεν ενδιαφέρονται για την ισότητά και τη δικαιοσύνη” αλλά έχουν απώτερο σκοπό να κάνουν τα δύο φύλα αντιπάλους ώστε να μην προσέξουν ότι το πραγματικό τους κίνητρο είναι να προωθήσουν “την ανισότητα, τα στερεότυπα και τις διακρίσεις”. Αλλά όσο μεγάλες λέξεις και να χρησιμοποιήσεις, η αγραματοσύνη του να εξισώνεις τους αρνητές της κλιματικής αλλάγής με επιστήμονες που έχουν αναλύσει σε βάθος… Διαβάστε περισσότερα »

Queen of spades
Queen of spades
4 χρόνια πριν

Long story (very) short: πρωτον υπαρχουν καποιες διαφορες και καποια tendencies αλλα ακομα δεν ξερουμε για τα περισσοτερα τι ακριβως σημαινουν, και δευτερον (και σημαντικοτατο) δεν ειναι τιποτα που δεν «ξεπερνιεται» με εξασκηση των ικανοτητων αυτων. Επισης ειναι απαραιτητο, δε μπρορω να τονισω ποσο απαραιτητο, να καταλαβαινει καποιος τι λεει και τι ΔΕ λεει το αποτελεσμα μιας ερευνας -κυριως αυτοι που την εκλαικευουν και την δημοσιευουν στο ευρυ κοινο. Πχ τελειως υποθετικο παραδειγμα, μπορει να αναφερει οτι βρεθηκαν καποιες διαφορες μεταξυ φυλων σε spatial attention. Τι εννοει: βρηκαμε διαφορες. Τι ΔΕΝ εννοει: ποιο φυλο ειναι καλυτερο/ ισχυροτερο, οτι οι γυναικες… Διαβάστε περισσότερα »

Φούστα Κλαρωτή
Φούστα Κλαρωτή
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Queen of spades

Πολύ πολύ ωραίο σχόλιο! Να προσθέσω αυτό που απαντώ σε τέτοιου είδους (ψευδο)θεωρίες: άντε και πες ότι υπάρχουν διαφορές στον εγκέφαλο. Το ανθρώπινο είδος – όλα τα είδη- είναι εύπλαστο και εξελίσσεται. Εχετε πάει στον αρχαιολογικό χώρο του Ακρωτηρίου στη Σαντορίνη; Οι είσοδοι των σπιτιών είναι τόσοι δα. Οι άνθρωποι τότε είχαν ύψος σημερινών παιδιών. Για διάφορους λόγους ο άνθρωπος σταδιακά ψήλωνε, δεν ήταν καταδικασμένος επειδή “ξεκίνησε” το είδος με ύψος 1,5 μέτρο να μείνει για πάντα έτσι. Αντίστοιχα και ο εγκέφαλος – ακόμα και να δεχτούμε ότι έχει τέτοιες σημαντικές διαφορές μεταξύ των φύλων- στην πορεία θα επηρεαστεί από… Διαβάστε περισσότερα »

Sourikata
Sourikata
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Φούστα Κλαρωτή

@Φούστα Κλαρωτη και queen of spades: πείτε τα Χρυσόστομες!!!

Dotti Kali Linnea
Dotti Kali Linnea
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Queen of spades

Queen of spades, αυτό με την εκλαίκευση ξαναπές το! Οποιοδήποτε άτομο έχει συμμετάσχει έστω και στην πιο απλή ακαδημαϊκή έρευνα/δημοσίευση/οτιδήποτε γνωρίζει ότι για να διατυπωθεί κάτι δημόσια περνά πρώτα από κόσκινο ώστε να εκφράζει με πολύ προσοχή πολύ φειδωλά μια εκτίμηση. Και μετά βλέπεις τίτλο ειδήσεων “Έλληνας επιστήμονας βρήκε τη θεραπεία του καρκίνου”.

Καληνύχτα Κεμάλ. Αυτός ο κόσμος δε θα αλλάξει ποτέ.

Smurfakos
Smurfakos
4 χρόνια πριν

Ειναι λιγο τρικυ το θεμα διοτι η ουσια βρισκεται στο πως ερμηνευουμε τις μελετες. Οι περισσοτερες ερευνες (τουλαχιστον αυτες που δημοσιευονται επειδη ειναι εγκυρες και οχι διοτι οι ερευνητες πληρωνουν τα τζουρναλς) δεν διατεινονται ακριβως οτι τυχον διαφορες στην κατασκευη του ανδρικου/ γυναικειου εγκεφαλου σημαινουν οτι οι γυναικες μαθαινουν πιο ευκολα γλωσσες και οι αντρες εχουν πιο καλη αισθηθη του χωρου κτλ. Αυτο που λενε ειναι οτι (στατιστικα) σημαντικες αποκλισεις παρατηρουνται στις ακρες των εν λογω διασπορων δηλ οσοι μαθαινουν πολυ (μα πολυ) ευκολα γλωσσες ειναι συνηθως γυναικες και οσοι προσανατολιζονται πολυ (μα πολυ) πιο ευκολα ειναι συνηθως αντρες. Αυτο… Διαβάστε περισσότερα »

Dotti Kali Linnea
Dotti Kali Linnea
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Smurfakos

Ισχύει. Επίσης, αυτές οι διαφορές θα είχαν νόημα αν κάναμε εκπαίδευση για μια πρωτοποριακή αποστολή της NASA και έπρεπε να βρούμε ανάμεσα σε υγιείς, γυμνασμένους, ευφυείς ανθρώπους την αφρόκρεμα που θα έπαιρνε το 100/100 σε όλα τα τεστ δεξιοτήτων ώστε να εκπροσωπήσει το ανθρώπινο είδος σε άλλο Γαλαξία. Δεν είναι διαφορές της τάξης του “ο κυρ’Μπάμπης οδηγάει καλύτερα από τη γυναίκα του γιατί το λέει η επιστήμη”.

idril
idril
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Smurfakos

Σωστά Smurfako.

Nα συμπληρώσω πως η συντριπτική πλειοψηφία βρίσκει δύσκολη τη διάκριση μεταξύ συσχετισμού και σχέσης αιτίου-αιτιατού. Χρειάζονται συνήθως πολλές αλληλοκαλυπτόμενες ερευνητικές προσπάθειες για να φτάσουμε στην αιτιολόγηση ενός φαινομένου.

Αν μαθαίναμε στατιστική και βασικές μεθόδους έρευνας στο σχολείο θα είχαμε πολύ διαφορετική αντιμετώπιση των μελετών.

xrusa
xrusa
4 χρόνια πριν

Σε πρόσφατη έξοδο, στο διπλανό τραπέζι, μια παρέα εικοσάχρονων φοιτητών (Άγγλων), εξηγούσαν πως είναι λογικό να μην υπάρχουν γυναίκες προγραμματιστές, οι έρευνες έχουν δείξει….. Ρωτώ τώρα εγώ: σε περίπτωση που εγώ ήμουν πες η μια στις χίλιες και ήμουν προγραμματίστρια, θα μπορούσε να κουνήσει μπαϊράκι την έρευνα αυτή ο εργοδότης για να μη με προσλάβει, προάγει, οι συνάδελφοι να μη με παίρνουν στα σοβαρά κτλ. Τι πρότυπα παίρνει ένα κορίτσι μεγαλώνοντας με αυτές τις έρευνες; Έχει στο μυαλό της ότι μπορεί να γίνει οτιδήποτε φανταστεί; Πως εξελίσσεται ο εγκέφαλός της γνωρίζοντας από μικρή ότι και στο επάγγελμά της πρέπει να… Διαβάστε περισσότερα »

Σιτζούνε Μιτζίρο
Σιτζούνε Μιτζίρο
4 χρόνια πριν

Λοιπόν, είναι τώρα ένα-δύο χρόνια, άκουγα ραδιόφωνο με world μουσική (δηλαδή δεν πήγαινα και γυρεύοντας) και εκεί που πάει να αλλάξει τραγούδι λέει η εκφωνήτρια, σύμφωνα με νέα επιστημονική έρευνα, ο εγκέφαλος των ανδρών και των γυναικών είναι διαφορετικός, οι άνδρες είναι καλύτεροι στο τάδε και οι γυναίκες καλύτερες στο δείνα.. Δεν θυμάμαι τα τάδε και δείνα αλλά θυμάμαι ότι ήταν η επιβεβαίωση των πιο στερεοτυπικών ρόλων των φύλων. Συχνά ακούμε παρόμοιες “επιστημονικές ειδήσεις” αλλά αυτή μου φάνηκε ότι πήγαινε πέρα από ό,τι είχα ακούσει μέχρι τότε για τις διαφορές του εγκεφάλου. Η “επιστημονική” ανταπόκριση τελείωσε με ένα χαριτωμένο σχολιάκι… Διαβάστε περισσότερα »

Sourikata
Sourikata
4 χρόνια πριν

Το πρόβλημα είναι η παρερμηνεια των αποτελεσμάτων των ερευνών και όχι τα αποτελέσματα αυτά καθεαυτά. Επίσης συμβαίνει και το άλλο : από κάποια έγκυρη έρευνα προκύπτει ένα έγκυρο συμπέρασμα και αυτοί που το αναπαράγουν, ανεπαρκείς επιστήμονες της πλάκας συνήθως, προσθέτουν τη σεξιστική τους πινελιά και παραθέτουν ένα εμπλουτισμενο με σεξισμο συμπέρασμα το οποίο αναπαράγει κάποιος άλλος που βάζει κι αυτός τη δική του αυθαίρετη πινελιά κ.ο.κ. Και στο τέλος έχει προκύψει ένα δήθεν επιστημονικό αποτέλεσμα επειδή μια σειρά wannabe επιστημόνων είπαν απλά την παπατζα τους και τη βάφτισαν “επιστήμη”. Α στα διαλα!!!

Ersi Georgiadou
Ersi Georgiadou
4 χρόνια πριν

Ας μην μπερδεύουμε τη στατιστική με τη δομή του εγκεφάλου.

Ένα Μπλούμπερι
Ένα Μπλούμπερι
4 χρόνια πριν

Σλόου κλάπ για την πολύ καλή απάντηση! Είναι μεγάλο το βάρος αυτών των ερευνών και μεγαλύτερο το βάρος των προκαταλήψεων που τις περικλείουν. Είμαστε επιφυλακτικές να δεκτούμε τέτοιες έρευνες μέχρι να γίνουν αναμφισβήτητες και είναι υψηλότερα ο πήχης του βάρους απόδειξης γιατί απλώς έχουμε κουραστεί να εσωτερικεύουμε όλες τις προκαταλήψεις για το φύλο μας. Το default μέχρι να έρθουμε στα ίσια είναι να απορρίπτουμε τέτοιες ρητορικές. Γιατί αυτές οι ρητορικές έχουν υπάρξει μέχρι τώρα σταθερά κι αποδεδειγμένα ψευδείς και στρατευμένες. Τώρα είμαστε δύσπιστες. Αν θέλετε να πιστέψουμε ξανά ότι διαφέρουμε με τρόπους που μας τοποθετούν σε συγκεκριμένους ρόλους (όπως τόσο… Διαβάστε περισσότερα »

Karamouza
Karamouza
4 χρόνια πριν

Λοιπον οι ερευνες στις οποιες αναφερεσαι Μακη ειναι pop science και κανουν πολυ μεγαλη ζημια στην επιστημη. Κυριως γιατι συνδυαζουν μεμονωμενα ευρηματα απο πραγματικες ερευνες για να βγαλουν γενικευμενα συμπερασματα. Και εξηγουμαι: κανουν καποιοι φυσιολογοι ερευνα και βλεπουν οτι το αντρικο σωμα εχει περισσοτερου μυς και αντοχες απ’ο,τι το γυναικειο, και το παιρνουν στο popular science και αρχιζουν: αρα οι γυναικες δεν μπορουν να υπηρετουν στα σωματα ασφαλειας, αρα το Χ αρα το Ψ. Κατι βιβλια στυλ Αντρες απο τον Αρη Γυναικες απο την Αφροδιτη αναπαραγουν τρελα στερεοτυπα στο ονομα της επιστημης και εχουν καψει εγκεφαλους….

Etern1ty_ GR
Etern1ty_ GR
4 χρόνια πριν

Αυτό δεν εμποδίζει το πείραμα, γιατί το γεγονός ότι η γυναίκα εν τέλει δεν πήρε καμία απόφαση για τον εαυτό της εναντίον των κοσμικών επιταγών, είναι από μόνο του μια μετρήσιμη πιθανότητα στο σύνολο των πιθανοτήτων που λέει λόγου χάρη ότι οι γυναίκες αποφεύγουν τη πληροφορική. Το σκεπτικό σου βασίζεται στο γεγονός της αποθάρρυνσης των γυναικών που αυτό επηρεάζει το στατιστικό αποτέλεσμα. Αυτό σαν γεγονός είναι όμως υπαρκτό και αποτελεί ένα σύνολο πιθανοτήτων που η επιστήμη πρέπει να το αποτυπώσει ανεξάρτητα με το αν αποτελεί σωστό σημείο αναφοράς ή λάθος. Δεν μας νοιάζει εν τέλει αν η σκακιέρα είναι νοθευμένη… Διαβάστε περισσότερα »