in

Αγαπητή «Α, μπα»: Η ψυχολόγος μιλάει για τον εαυτό της στις συνεδρίες

Ας επανέλθουμε στα δικά μας

Αγαπημένη μου Α,μπούλα! Θα ήθελα την άποψή σου και των σχολιαστών για ένα θέμα που με απασχολεί εδώ και λίγο καιρό ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Καταγραφή 6

Αγαπημένη μου Α,μπούλα! Θα ήθελα την άποψή σου και των σχολιαστών για ένα θέμα που με απασχολεί εδώ και λίγο καιρό… Κάνω θεραπεία με μία ψυχολόγο τρία χρόνια. Από την στιγμή που πήγα μέχρι και τώρα έχει αλλάξει πολύ η ζωή μου προς το καλύτερο. Από τις πρώτες συνεδρίες μας κατάλαβα ότι με κάλυπτε και ένιωθα πλήρης όταν έφευγα. Φέτος και ιδιαίτερα τους τελευταίους μήνες έχω παρατηρήσει ότι μου μιλάει για τον εαυτό της περισσότερο απ ότι θα ήθελα και έρχομαι σε δύσκολη θέση. Τι εννοώ με αυτό… Γενικότερα θα αναφέρει τον εαυτό της σε μία κατάσταση σαν παράδειγμα για να με βοηθήσει να καταλάβω κάτι το οποίο αναλύουμε. Ξέρω ότι τα παραδείγματα που μου φέρνει μπορεί να είναι αληθινά αλλά μπορεί και να μην ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και απλά να τα χρησιμοποιεί για θεραπευτικούς λόγους. Μέχρι εκεί μπορώ να το δεχτώ. Αλλά έχω συνειδητοποιήσει ότι σχεδόν σε κάθε συνεδρία με διάφορες αφορμές μου λέει πράγματα που την αφορούν όπως το διδακτορικό της, το γραφείο της, τα συνέδρια που παρακολουθεί, την περιπέτεια της με έναν τραπεζικό υπάλληλο (όχι ερωτική) και άλλα. Και αυτό που με έχει ενοχλήσει πιο πολύ απ όλα είναι το ότι 2 3 φορές, ενώ μιλούσα για κάτι που με απασχολεί βρέθηκα να την παρακολουθώ να μου λέει για κάτι δικό της και όταν τελείωσε μου λέει “ας επανέλθουμε στα δικά μας…”. Ε εκείνη τη στιγμή είχα χάσει τον ειρμό μου. Το θέμα μου είναι ότι δεν ξέρω πως να της το πω και η αλήθεια είναι ότι ντρέπομαι πάρα πολύ… Πως να το διαχειριστώ;

Να μη ντρέπεσαι. Να της το πεις όπως ακριβώς το αισθάνεσαι. Δεν έρχεσαι σε δύσκολη θέση. Δεν είναι φίλη σου. Έχετε μια συνεργασία. Από την απάντηση θα καταλάβεις τι πρέπει να κάνεις.

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

54 Comments
δημοφιλέστερα
νεότερα παλαιότερα
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
Anna
Anna
4 χρόνια πριν

Να τη χρεώσεις φυσικά!

Blackcat
Blackcat
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Anna

Χάχα. Απ το στόμα μου το πήρες. Στο τέλος να της πει.. “εγώ χρεωνω 40 ευρώ τη συνέδρια”

Asithassa
Asithassa
4 χρόνια πριν

Σοκ σήμερα το πρωί! Φτιάχνω καφέ, ανοίγω το Α, μπα! και… μα πότε έστειλα ερώτηση; ΛΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΕΓΡΑΨΑ ΕΓΩ. Με αυτά και με κείνα, κάτι η κρίση, κάτι διάφορες αλλαγές στη ζωή μου, είπα κι εγώ φέτος το καλοκαίρι να ακολουθήσω το μάντρα της Α, μπα! και να πάω κι εγώ σε μια ψυχολόγο. Διάλεξα μια σχετικά γνωστή στον χώρο η οποία είναι και συγγραφέας. Όχι μόνο μιλούσε για τον εαυτό της, λοιπόν, αλλά με συνέκρινε μαζί της καταλήγοντας στο ότι εκείνη τα καταφέρνει πολύ καλύτερα. Κρίση; Και τώρα να ξεκινούσε την επαγγελματική της πορεία, είναι τόσο ικανή που… Διαβάστε περισσότερα »

Anna
Anna
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Asithassa

Asithassa πραγματικά αξίζει να είσαι περήφανη που κατάφερες να σταματήσεις όντας σε τόσο ευάλωτη θέση! Απαράδεκτη η “ψυχολόγος”

Asithassa
Asithassa
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Anna

Ευχαριστώ πολύ! Το χρωστάω στη Λένα και σε εσάς τους σχολιαστές. Με έχει δυναμώσει πολύ το Α, Μπά!

Xthesini
Xthesini
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Asithassa

Πωπω ρε παιδιά, πόσο κοινές εμπειρίες…
– Σκυλιά / φαγητό τσεκ.
– Φωτογραφίες τσεκ.
– Συγκρίσεις τσεκ.
– Πενηντάρι ΦΥΣΙΚΑ τσεκ.
Θέλει πάαααρα πολύ ψάξιμο και διαρκώς τεντωμένες κεραίες. Μπράβο για το σθένος σου όντως, θέλει δύναμη και καθαρό μυαλό αυτό που έκανες.

Asithassa
Asithassa
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Xthesini

Ευχαριστώ πολύ… Είναι δύσκολο αν δεν είσαι καλά να διακρίνεις τον καλό από τον κακό ψυχολόγο. Και μάλιστα λόγω του -σωστού- δεοντολογικού κώδικα, δεν μπορείς να πας στον ψυχολόγο της αδερφής/κολλητής σου για τον οποίο ξέρεις ότι είναι καλός. Επίσης, μιας και δεν είσαι καλά, ο κακός επαγγελματίας μπορεί να σου κάνει μεγάλη ζημιά. Εγώ μπήκα στη διαδικασία να πω, μα αυτή είναι σούπερ ανεξάρτητη από τα 18 και εγώ τρέχω να πληρώσω ΕΦΚΑ και στο τέλος του μήνα μένω ταπί; Αλλά, όπως λένε και στο Αμέρικα, take what you hear with a pinch of salt. 😊

Marie
Marie
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Asithassa

Asithassa λυπάμαι πολύ για αυτή σου την εμπειρία. Έχεις δίκιο, κάποιος άλλος θα μπορούσε να έλεγε ας δώσω μια ευκαιρία και να έχανε χρόνο, χρήμα και κουράγιο που δεν περισσεύουν. Η αλήθεια είναι ότι είναι πάρα πολύ δύσκολο να βρεις κάποιον σωστό επαγγελματία ψυχικής υγείας που να σου ταιρίάζει κ όλας και είναι κουραστικό να αλλάζεις, να δοκιμάζεις νέους χάνοντας χρήματα και να λες τα ίδια πράγματα ξανά και ξανά, το περνάω αυτό τον τελευταίο χρόνο που αποφάσισα να αλλάξω θεραπευτή.

Asithassa
Asithassa
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Marie

Σε ευχαριστώ πολύ! Μα κανονικά, δεν θα έπρεπε η πρώτη συνεδρία να είναι δωρεάν; Γιατί δεν είναι θέμα μόνο κακού ή καλού επαγγελματία, είναι και θέμα “χημείας”, να σου ταιριάζει η σχολή την οποία ακολουθεί, χίλια δυο. Εύχομαι να βρεις σύντομα αυτόν που σου ταιριάζει!

Dotti Kali Linnea
Dotti Kali Linnea
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Asithassa

Asithassa, απίστευτο..Αν όντως έχεις υπόνοιες ότι δε φέρει άδεια ασκήσεως επαγγέλματος τότε κάνε καταγγελία, έστω ένα τηλεφώνημα στον αρμόδιο σύλλογο.

Asithassa
Asithassa
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Dotti Kali Linnea

Έχω ενημερωθεί για τη διαδικασία και μάλλον κατά κει θα πάει το πράγμα…

Granita Lemoni
Granita Lemoni
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Asithassa

Αχ, κάτι ανάλογο έπαθα εγώ με ψυχολόγο-ψυχολόγο. Όχι μόνο με άδεια ασκήσεως αλλά και υποψήφιο διδάκτορα ψυχολογίας, παρακαλώ. Και το 50αρι, 50αρι εννοείται…

ακρίδα
ακρίδα
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Asithassa

Αχ και εγώ είχα πάει σε μια (ηλίθια) που οπότε πήγαινα έτρωγε και μου δικαιολογούταν ότι οποτε με βλέπει νιώθει ένα κενό!!!!!!!!!!! Που και καλά της το μεταφέρω εγώ!!!!!!!!! Ευτυχώς εσύ έφυγες νωρίς γιατί εγώ κουβάλησα και 2 μήνες πριν φύγω τις τύψεις του πόσο κενή είμαι και τι της προκαλώ!!!!!!! Για την ιστορία πήγα μετά από συστάσεις σε μια καταπληκτική και βρήκα την υγειά μου!!!

maruka
maruka
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Asithassa

@Asithassa αρχικά ΜΒ;;;

Asithassa
Asithassa
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  maruka

@maruka όχι…

no_roots
no_roots
4 χρόνια πριν

Ε κάπου θέλει να τα πει κι αυτή, όλο ν’ ακούει, ν’ ακούει, μπάφιασε η γυναίκα (#not).

Tελέσιλλα
Tελέσιλλα
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  no_roots

Ανθρώπινο μεν αντιεπαγγελματικό δε . Ας τα πει στον επόπτη της .

Moodus
Moodus
4 χρόνια πριν

Μετά από 3 χρόνια ψυχοθεραπείας θα έπρεπε να είχες αποκτήσει το θάρρος της γνώμης σου.Αυτό και μόνο κάτι δείχνει.Ελπίζω να μην πηγαίνεις στον ψυχολόγο για να σου λύσει τα προβλήματα της καθημερινότητας αλλά για πραγματική ενδυνάμωση του εαυτού σου.

Marie
Marie
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Moodus

Πάρα πολύ σημαντικό αυτό Moodus. Η ίδια έκανα 3 χρόνια συνεδρίες με ψυχολόγο και καταλάβα εν τέλει ότι κάνω ακριβώς αυτό, λύνω τα προβλήματα της καθημερινότητας χωρίς πραγματική ενδυνάμωση με αποτέλεσμα μάλιστα μετά να νιώθω ότι δεν μπορώ να διαχειριστώ τίποτα μόνη μου χωρίς συνεδρία. Δεν ξέρω πως το αποφεύγει κανείς αυτό, αν είναι στο χέρι του ειδικού ή του θεραπευομενου.

Asithassa
Asithassa
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Marie

Για μένα, είναι ΑΠΟΛΥΤΩΣ θέμα του ειδικού – αν ο ειδικός εντοπίσει πως δεν υπάρχει ουσιαστική και βαθιά αλλαγή, ο ίδιος πρέπει να προτείνει άλλες τεχνικές, ακόμα και την αλλαγή ψυχολόγου!

Moodus
Moodus
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Asithassa

Συμφωνώ!

Blanche Dubois
Blanche Dubois
4 χρόνια πριν

Την επόμενη φορά ρίξε εσύ πρώτη την ατάκα: “Ας επανέλθουμε στα δικά μας”

Lobelia
Lobelia
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Blanche Dubois

😂😂😂😂αυτό σκέφτηκα διέκοψε την με τρόπο και πες αυτό ⬆️⬆️⬆️

Karlee
Karlee
4 χρόνια πριν

Επειδη ισως ειναι δυσκολο να το θεσεις οπως το νιωθεις, πες.”επειδη χαθηκα, αυτο τωρα γιατι το συζηταμε?”, “αυτο πώς προεκυψε απο αυτο που ελεγα?”. Δηλαδη, μη μιλησεις γενικα του στυλ “μιλας για τον εαυτο σου, κλπ” αλλα καθε φορα που θα το παρατηρεις, επισημανε το. Επισης, μου φαινεται περιεργο να εφευρισκει ιστοριες. Αλλα ρωτα τη, πχ “αυτο τωρα εχει συμβει? Ή το ειπες γιατι σκεφτηκες οτι θα με βοηθησει?”. Σε αντιστοιχη φαση, η δικια μου καποτε ειχε κανει κατι που με ειχε παραξενεψει και ενοχλησει (δε θυμαμαι τι, πανε χρονια). Της λεω “συγγνωμη, αυτο το εκανες επιτηδες για να δεις… Διαβάστε περισσότερα »

Depon Max
Depon Max
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Karlee

Αν είναι δύσκολο να πεις στη ψυχολόγο αυτό που νιώθεις έστω ακόμα και αν αυτό την αφορά, χωρίς περιστροφές και φτιαξίματα, τότε μετά από 3 χρόνια κάτι δεν έχει πάει καλά με τη θεραπεία. Όντας για χρόνια σε ατομική και ομαδική ψυχοθεραπεία μου φαίνεται πολύ δυσλειτουργικό να μην μπορείς να εκφράσεις αυτά που νιώθεις στο προστατευμένο περιβάλλον της συνεδρίας. Έξω δηλαδή τι κάνει;

Karlee
Karlee
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Depon Max

Depon Max, ο καθε ανθρωπος δεν εχει τα ιδια προβληματα και εχει διαφορετικο χρονο και τροπο αντίδρασης. Μπορει να εχει καταφερει να λυσει αλλα σοβαρότερα προβλήματα. Αλλα δεν το ξερουμε αυτο. Ξερουμε μονο αυτο που δεν εχει καταφερει και σ αυτο προσπαθουμε να βοηθησουμε. Μπορει μαλιστα να το αναφερει στην ψυχολογο εκ των υστερων, οτι αυτο με δυσκόλεψε και απευθυνθηκα και διαδικτυακα για βοηθεια.

Depon Max
Depon Max
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Karlee

Προφανώς το ότι έγραψε εδώ, μη μπορώντας να εκφραστεί στην ίδια, είναι από μόνο του ολόκληρο section συνεδρίας μην πω συνεδριών. Και όπως λέει και η Λένα από την απάντησή της και τη στάση της ψυχολόγου θα κριθούν πολλά! Αναφορικά με τα προβλήματα του καθενός και το γιατί πηγαίνει στον ψυχολόγο είναι σίγουρα διαφορετικά και με διαφορετική ένταση, δε ξέρω όμως, δε θα ξεχάσω την πρώτη δική μου συνεδρία και το πρώτο στόχο που έμαθα, να λέω ο,τι νιώθω χωρίς τον φόβο της έκθεσης και να έχω στο μυαλό μου την έννοια του προστατευμένου περιβάλλοντος του οποίου βρίσκομαι. Διαφωνώ εν… Διαβάστε περισσότερα »

Karlee
Karlee
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Depon Max

Δε διαφωνω depon max, αυτος ειναι ο στοχος. Αλλα καποιες φορες μπορει να μην μπορεις να τραβηξεις το τσιροτο, και χρειαζεται να κανεις πιο υπολογισμενες κινησεις, μεχρι να φτασεις στο επιθυμητο αποτελεσμα, που στην προκειμενη θα ειναι να μπορει να της πει απεριφραστα αυτο που την ενοχλει. Γι’ αυτο κιολας ειπα, οτι οταν καταφερει να το πει, να επισημανει και τη δυσκολια που αντιμετωπισε μεχρι να το καταφερεις και οτι απευθυνθηκε και στο αμπα για βοηθεια.

Froufrou_2
Froufrou_2
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Karlee

Καλησπέρα. Συμφωνώ απόλυτα. Σε ανάλογη περίπτωση έκανα ακριβώς την ίδια ερώτηση. Σε συζήτηση σχετικά με θέμα που με απασχολούσε άρχισε να διηγείται ιστορίες και να κάνει ερωτήσεις που μας απομάκρυναν από αυτό που ήθελα να συζητήσουμε. Όποτε τον ρώτησα πώς σχετίζεται όλο αυτό που διηγείται με αυτό που με απασχολεί καθώς δε βλέπω τη σύνδεση και το γεγονός ότι αδυνατώ να συνδέσω ότι έλεγε με αυτό που με ενδιέφερε μου προκαλούσε εκνευρισμό.

Cloud on Toast
Cloud on Toast
4 χρόνια πριν

Η σχεση με την ψυχολόγο είναι μέρος της ψυχοθεραπείας. Το γεγονός οτι γράφεις το πρόβλημα σου εδω αντί να το συζητήσεις μαζί της είναι καμπανάκι οτι εχεις σημαντικό πρόβλημα στην επικοινωνία σου με τους ανθρώπους, γιατί.. μάντεψε, δεν θέλεις να γίνεις δυσάρεστη. Το πιο επικοδομητικό για την ψυχοθεραπεία σου θα ήταν όχι μόνο να της πεις το πρόβλημα σου, αλλά να της πεις και οτι έγραψες πρώτα εδώ, και να αναλύσετε γιατί το έκανες. Ισως στο μέλλον θα σε βοηθήσει να εκφράζεις τα προβλήματα σου καλύτερα στις άλλες σου σχέσεις.

Queen of spades
Queen of spades
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Cloud on Toast

Πολυ ευστοχο σχολιο, συμφωνω απολυτως.

Dotti Kali Linnea
Dotti Kali Linnea
4 χρόνια πριν

Εμένα μου έχει συμβεί να αναφέρει (χωρίς ονόματα εννοείται) άλλους ασθενείς. Επιδιώκοντας να μου φέρει ένα παράδειγμα ξεκινούσε και έλεγε πχ “έχω πελάτη ένα νέο παλικάρι, λογιστή στο επάγγελμα, ο οποίος μεγάλωσε με έναν πατέρα τύραννο που..μπλα μπλα μπλα..βλέπεις λοιπόν ότι ένας άνθρωπος μπορεί να καταπιέσει το θυμό του σε τέτοιο βαθμό που να υποστεί αυτό”. Και αυτό με έκανε να αισθάνομαι κάπως άβολα. Αφενός γιατί σκεφτόμουν ότι οκ, σπάει ο διάολος το ποδάρι και γνωρίζω αυτόν τον άνθρωπο (υπαρκτή πθανότητα λίγω μικρής περιοχής και λόγω πελατών της που έρχονται συστημένοι από στόμα σε στόμα) τότε τι; Πόσο άσχημα θα… Διαβάστε περισσότερα »

Valia
Valia
4 χρόνια πριν

Με αφορμή την προσωπική ιστορία που είχε μοιραστεί μαζί μας μία γυναίκα σχετικά με την ψυχολόγο της και την απαράδεκτη συμπεριφορά της (ανάμεσα σε όλα, μιλούσε συνέχεια για τον εαυτό της, έτρωγε την ώρα της συνεδρίας!), είδα με μεγάλη έκπληξη στα σχόλια ότι αυτό αποτελούσε κοινό βίωμα για πολλούς σχολιαστές. Η δική σου ψυχολόγος δεν έχει φτάσει σε αυτό το επίπεδο, αλλά είναι αντιεπαγγελματικό να μιλάει για δικά της θέματα – ελπίζω να αναπληρώνετε τον χρόνο που σου παίρνει. Αν δε γίνεται αναπλήρωση του χρόνου, που λογικά δε θα γίνεται, φαίνεται να σου τρώει χρόνο πονηρά για να παρατείνει τις… Διαβάστε περισσότερα »

Rubia
Rubia
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Valia

Και εμένα μου φαίνεται πολύ περίεργο. Θυμάμαι μια φορά που συζητούσαμε τα επαγγελματικά μου με τη δικιά μου με ρώτησε αν κάποια φορά θα ήθελα να μου πει κάποια στοιχεία από τη δική της επαγγελματική εμπειρία πχ πως άνοιξε το γραφείο της. Τελικά δεν ήρθε ποτέ η κουβέντα εκεί παρόλα αυτά το εκτίμησα πολύ κατόπιν εορτής που δεν άρχισε έτσι να μιλάει για τον εαυτό της.

Valia
Valia
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Rubia

Το ότι σε ρώτησε είναι πολύ θετικό και δείχνει ότι έχει συναίσθηση της θέσης και του ρόλου της.

Xthesini
Xthesini
4 χρόνια πριν

Κι εγώ το έχω ζήσει αυτό σε πολύ μεγάλο βαθμό με δύο διαφορετικές ψυχολόγους. Είχα αναφέρει και κάποια παραδείγματα σε ένα παλιότερο ποστ. Τι βίντεο από τα παιδιά της να χορεύουν η μία, τι ολόκληρη συνεδρία χαμένη για να ακούω το background της οικογένειας του άντρα της. Αυτά είναι τα πιο light περιστατικά. Και η δεύτερη τα ίδια και χειρότερα, καμία ελπίδα. Όταν την αντιμετώπισα στα ίσα (τη δεύτερη), πήρε μια τελείως αμυντική στάση, δεν με άφησε να ολοκληρώσω την φράση μου καν και μου είπε – εμφανώς εκνευρισμένη που αμφισβήτησα την αυθεντία της – κάτι ασαφείς μπούρδες. Απ’ ότι… Διαβάστε περισσότερα »

leas
leas
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Xthesini

Έχω την αίσθηση πως ναι, είναι πολύ κοινό. Παραφράζοντας το αμερικανικό ‘in God we trust’, θα πω ‘in common sense we trust’. Δηλαδή, ας το έχουμε υπόψη όταν ξεκινάμε συνεδρίες με κάποιον. Όσα προβλήματα και αν έχουμε, ας στηριχτούμε στη κοινή λογική από την αρχή, όταν επιλέγουμε ειδικό. Ακόμα και αν η λογική μας είναι θολή, έστω η λίγη που μας έχει απομείνει, σε τόσο τρανταχτά ζητήματα θα βοηθήσει.

Υπάρχει βέβαια και επιστημονική εξήγηση για το τι σημαίνει αυτό το πράγμα, αλλά δεν μας χρειάζεται, η κοινή λογική, νομίζω, φτάνει.