in

Από τους cowboys στα mom jeans: Μια αναδρομή στην ιστορία του αγαπημένου παντελονιού

Με αφορμή τη Γιορτή της Μητέρας αφιερώνουμε μερικά λεπτά για να αναρωτηθούμε γιατί τα mom jeans είναι τόσο στη μόδα

Tο 2018 θα μείνει επισήμως στην ιστορία ως η χρονιά που έκανε το comeback του το τσαντάκι μπανάνα και τα εξορισμένα στη λήθη των σκονισμένων φωτογραφικών άλμπουμ της εφηβείας μας φριχτά αξεσουάρ των ’90s. Ανάμεσά τους και το ψηλοκάβαλο, σε ίσια γραμμή, πετροπλυμμένο μπλουτζίν, που έκανε την επανεμφάνισή του πριν μερικές σεζόν και η δημοφιλία του επιμένει να εξαπλώνεται σθεναρά. Τι κάνει τελικά τα mom jeans τόσο δημοφιλή; ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Crazy4Jeans MomJeansDilemma.png

Tο 2018 θα μείνει επισήμως στην ιστορία ως η χρονιά που έκανε το comeback του το τσαντάκι μπανάνα και τα εξορισμένα στη λήθη των σκονισμένων φωτογραφικών άλμπουμ της εφηβείας μας φριχτά αξεσουάρ των ’90s. Ανάμεσά τους και το ψηλοκάβαλο, σε ίσια γραμμή, πετροπλυμμένο μπλουτζίν, που έκανε την επανεμφάνισή του πριν μερικές σεζόν και η δημοφιλία του επιμένει να εξαπλώνεται σθεναρά. Τι κάνει τελικά τα mom jeans τόσο δημοφιλή;

Καταρχήν, μάλλον το γεγονός ότι πρόκειται για ένα τζιν παντελόνι –το διαχρονικό ενδυματολογικό σήμα κατατεθέν του 20ού αιώνα. Η ιστορία του μπλουτζίν ξεκινά το 1853 όταν ο Γερμανός Levi Strauss λανσάρει στην αμερικανική αγορά τα φτιαγμένα από ντένιμ παντελόνια, που χάρη στην ανθεκτική φύση του υφάσματος, ήταν προορισμένα αρχικά ως στολή εργασίας για εργάτες και κτηνοτρόφους -δηλαδή καουμπόηδες. Μέχρι, το 1955, που ο Τζέιμς Ντιν ως «Επαναστάτης Χωρίς Αιτία» έκανε το μπλουτζίν το πλέον δημοφιλές παντελόνι για τους επαναστατημένους εφήβους των αμερικάνικων ’50s –μιας περιόδου όπου οι έφηβοι (teens) άρχισαν να αυτοπροσδιορίζονται ως δημογραφική ομάδα και να αποτελούν μια υπολογίσιμη πολιτισμική και καταναλωτική δύναμη στη δυτική κοινωνία.

annex monroe marilyn 152
Και γουέστερν και πιν-άπ. Η νεαρή Μέριλυν Μονρό με μπλουτζίν φωτογραφημένη σε ράντσο.

Τις δεκαετίες που ακολούθησαν, τα τζιν ήταν απανταχού παρόντα ντύνοντας όλες τις νεανικές υποκουλτούρες, τα μουσικά και πολιτικά κινήματα που ξεπήδησαν τις δεκατίες του ’60 και του ’70: από τους χίπις με τις χαμηλοκάβαλες καμπάνες να σκουπίζουν τα χώματα του Γούντστοκ και τους φοιτητές του Μάη του ’68, μέχρι τις ψηλόμεσες, εφαρμοστές, με κίνδυνο εμφάνισης cameltoe καμπάνες στα ’70s, ιδανικά συνδυασμένες με πατίνια έως και τους πρωτοπόρους της πανκ σκηνής, που επέλεγαν τις πιο στενές γραμμές.

7d0ab48ce693f3a4fdccc8b56462a0b4
Η κληρονόμος – επιχειρηματίας Γκλόρια Βάντερμπιλτ φωτογραφημένη με 18 μοντέλα που φορούν τα «100% σχεδιασμένα για γυναίκες» τζιν της συλλογής της. Τα πρώιμα σημάδια των mom jeans είναι εμφανή: ψηλή μέση, μεγάλες τσέπες, άπλετος χώρος ανάμεσα στην οπίσθια τσέπη και το μπατζάκι.

Eκείνη ακριβώς την καμπή στην ιστορία του casual ντυσίματος αλλά και ένα κενό στην αγορά μυρίστηκε, η βαθύπλουτη κληρονόμος Γκόρια Βάντερμπιλτ, η οποία ξεκινά το 1976 να χτίζει τη δική της αυτοκρατορία λανσάροντας μια νέα σειρά από τζιν παντελόνια ειδικά σχεδιασμένα για γυναίκες. Φτιαγμένα από πιο μαλακό ύφασμα, αγκαλιάζουν το γυναικείο σώμα, προσφέροντας άνεση, κομψότητα αλλά και ένα brand στο οποίο οι γυναίκες νιώθουν ότι «ανήκουν». Fast forward στο 1980 και τη διαφήμιση της Μπρουκ Σιλντς για τα τζιν Calvin Klein, που σηματοδότησε μία νέα εποχή για τα επώνυμα ντένιμ παντελόνια, ειδικά σχεδιασμένα για το γυναικείο κοινό.

e591c0a5a2abc9510ae737a806a0b931

Αγνοώντας τη μίνιμαλ προσέγγιση της Μπρουκ Σιλντς, στα λαμπερά ’80s άρχισαν να κάνουν την εμφάνισή τους τα φαρδιά, σε ίσια γραμμή πετροπλυμένα τζιν, φορεμένα συνήθως με τα μπατζάκια μαζεμένα στο ύψος των αστραγάλων. Κάπως έτσι έγινε και η ομαλή μετάβαση στις unisex, ίσιες γραμμές των ’90s που έντυσαν τη δεκαετία της οικονομικής ευμάρειας, χαρίζοντας ένα ομοιογενές, χωρίς διακρίσεις στυλ σε όλες τις κοινωνικές τάξεις.

mom jeans 90210
Πώς σου πάν’ καλέ τα τζιν: το καστ της σειράς «Χτυποκάρδια στο Μπέβερλι Χιλς»

Περνώντας στο μιλένιουμ, τα παντελόνια έγιναν όλο και πιο χαμηλοκάβαλα -κάποιοι κατηγορούν την Μπρίτνεϊ για αυτό- για να γίνουν στη συνέχεια όλο και πιο ασφυκτικά skinny -κάποιοι κατηγορούν τους Horrors για αυτό. Ήταν ταυτόχρονα η στιγμή που οι baby boomers, πάρα πολύ απασχολημένοι με τις καριέρες τους και την ανατροφή των παιδιών τους, δεν είχαν προλάβει να ανανεώσουν τις ’90s γκαρνταρόμπες τους με τα ψηλοκάβαλα, σε ίσια γραμμή πετροπλυμμένα 501, ενώ ταυτόχρονα οι πρώιμοι millennials κυκλοφορούσαν με τζιν σε χαμηλοκάβαλες slim γραμμές και emo τάσεις.  Επιπλέον, ήταν κάπως ντροπή να σε δουν να φοράς κάτι που θύμιζε έστω και αμυδρά ότι το πήρες από την ντουλάπα της μαμάς σου ή ότι δεν είχες διαβάσει το μέμο για τα παντελόνια σωλήνες.

Μέχρι, που κάπου εκεί στο 2013 ήρθε το normcore, για να απενεχοποιήσει το απλουστευμένο έως και basic στυλ και να προλειάνει το έδαφος πριν την οριστική «επιστροφή στα 90s», μέρος των οποίων είναι φυσικά και τα πετροπλυμμένα, ψηλοκάβαλα 501 τζιν, σαν και αυτά που φορούσαν οι μαμάδες μας τη δεκαετία του ’90. Το mom jeans δηλαδή.

mom jeans

Δειλά δειλά, κάποιες εταιρείες άρχισαν να τα επαναφέρουν στις συλλογές τους, κάνοντας τα in κορίτσια να ψάχνονται στα παζάρια και το ebay για υπερτιμημένα τζιν από τα ’90s, μέχρι που τα τελευταία δύο χρόνια έχουν γίνει το κυρίαρχο τρεντ και ξαναβγήκαν στη μαζική παραγωγή. Και στο σημείο αυτό, εξακολουθούμε να αναρωτιόμαστε: γιατί είναι προορισμένη για μαμάδες η συγκεκριμένη κοψιά;

Μερικές διαπιστώσεις:

  1. Δεν είναι άνετα: όταν η μέση του παντελονιού είναι τόσο τρομερά ψηλά τοποθετημένη και τόσο μικρή σε διάμετρο, δεν μπορείς να αναπνεύσεις.
  2. Δεν είναι κολακευτικά: τονίζουν την κοιλιά, τους γοφούς και δημιουργούν μία περίεργη αίσθηση ως προς τις αναλογίες του σώματος
  3. Δεν ξέρεις με τι να τα συνδυάσεις: αν βάλεις ψηλοκάβαλο παντελόνι, πρέπει να βάλεις κοντό τοπ. Ή μήπως να βάλεις ένα μακρύ XXL φούτερ για να δείχνει πιο ’90s;
  4. Συνήθως είναι κοντά: αυτό είναι και το νόημα μάλλον αλλά γιατί να ξεγυμνώνεις τους αστραγάλους σου χειμωνιάτικα;

Πολλά τα ερωτήματα. Οι απαντήσεις -ίσως- στο βίντεο.

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

13 Comments
δημοφιλέστερα
νεότερα παλαιότερα
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
άσπρο-μαύρο
άσπρο-μαύρο
5 χρόνια πριν

θεωρώ χειρότερη μορφή – γιατί τα έχω φορέσει σχεδόν όλα – τη χαμηλοκάβαλη και ιδιαίτερα αυτά που ήταν και πίσω χαμηλά. Καθόσουν με τόσο μεγάλη προσοχή, διαρκώς κοιτούσες την πλάτη σου μήπως φαίνεται τίποτα και αγόραζες απαίσια κορμάκια για να μη φαίνεται κάτι. Προσωπικά θεωρώ τα mom μια απ’ τις καλύτερες version, αλλά τα αγαπημένα μου είναι μακράν τα boyfriends. Πρόκειται για τα πιο άνετα και τα πιο βολικά, δε σε πιέζουν πουθενά και σε οποιοδήποτε μήκος και να είναι ταιριάζουν με τα πάντα.

frabala
frabala
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  άσπρο-μαύρο

ούτε χαμηλοκάβαλο ούτε ψηλομάσχαλο

frabala
frabala
5 χρόνια πριν

Μπρρρ, εγω η απαισιοτατη με περμ, φαρδια αμπριμε πουκαμισα κ μαμ τζινς που τοτε τα λεγαμε buggie, αν δεν κανω λαθος. Τα ειδα στην κορη μου κ ανατριχιασα. Στυλιστικα ατοπηματα που προτιμω να διαγραψω, οπως πρωην που δεν θελω να θυμαμαι.

Λουκρητί@
Λουκρητί@
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  frabala

Πριν από λίγο κατέφθασε και η δική μου κόρη με ένα τέτοιο. Θυμήθηκα το σχόλιό σου και πραγματικά ένιωσα το ίδιο. Είπα να σε ενημερώσω για να μη νιώθεις μοναξιά….

frabala
frabala
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Λουκρητί@

Τι, μονο με ενα; Τ’ αγοραζουν με το κιλοοοο απο βιντατζ. Καμμια μερα φοβαμαι πως θα μου κουβαληςει σπιτι κανενα οριτζιναλ δικο μου. Ποσες αναμνησεις! Flashdance, Footsteps, Fame, Aaha-aaha- Gloria by Laura Branigan.Baggie jeans, αυτη η μαστιχα, που θαλεγε κι ο κορεκτορας.

Muse
Muse
5 χρόνια πριν

Εγω εχω παρει ενα τελευταία και το εχω καταευχαριστηθει! Ουτε στενό, ουτε φαρδυ, φοριεται ανετα με μπλουζες μεσαιου μακρους και το κυριοτερο, με ελευθερια κινησεων για να κυνηγαω το μωρο.

frabala
frabala
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Muse

Aρα mommy jean indeed

Muse
Muse
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  frabala

Ακριβώς! 😉

Darkbloom
Darkbloom
5 χρόνια πριν

Δεν έχω πιο εμετικό απ το mom jeans (ίσως τα πόντσο;) ακόμη κ ψιλόλιγνα κοριτσάκια λυκείου, σα τα κρύα τα νερά, δείχνουν θηριώδη με περιφέρεια λεκάνης αυτή της γης. Ο,τι πιο κακόγουστο, ειδικά για το καμπυλόγραμμο σώμα, πιο κολακευτική μια μπούργκα. Κάθε φορά που το βλέπω φορεμένο τρέχει αίμα απ τα μάτια μου, ναι, τόσο τα μισώ τούτα τα ξεπλύμματα, γιατί ρε παιδία, ΓΙΑΤΙΙΙΙΙ τα φοράτε? Mom jeans,αυτή η μάστιγα.

frabala
frabala
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Darkbloom

κι όπως θα τραγουδούσε κι ο weird al:

mommy jean is not my style
it’s just a pair not cut out for my butt
just not fit for my bum

marylbo
marylbo
5 χρόνια πριν

Δοκίμασα τελευταία δειλά-δειλά ένα mom jeans , ξαναγύρισαν αυτόματα οι υποψίες μου ότι επανήλθαν τα 20 κιλά..