in

Αγαπητή «Α, μπα»: Είναι λάθος να διαχωρίζω τους ανθρώπους σε ανώτερους ή κατώτερους;

Προσπαθώ να μην το κάνω

Λένα είμαι πολύ μπερδεμένη… προσπαθώ να μην διαχωρίζω τους ανθρώπους σε ανώτερους ή κατώτερους αλλά πιάνω τον εαυτό μου σε συζητήσεις να κάνει αυτόν τον διαχωρισμό χωρίς να μπορώ να το ελέγξω ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Capture 32

Λένα είμαι πολύ μπερδεμένη… προσπαθώ να μην διαχωρίζω τους ανθρώπους σε ανώτερους ή κατώτερους αλλά πιάνω τον εαυτό μου σε συζητήσεις να κάνει αυτόν τον διαχωρισμό χωρίς να μπορώ να το ελέγξω. Πχ… για ανθρώπους που δεν σέβονται ανθρώπινα δικαιώματα, ζώα, περιβάλλον, που δεν προσπαθούν να εξελίξουν την σκέψη τους, να καταλάβουν τι γίνεται γύρω τους κλπ. Καταλαβαίνω οτι κάποιο λάθος έχει η σκέψη μου αλλά δεν μπορώ να καταλάβω τι. Μπορείς να με ξεμπερδέψεις; Σε φιλώ και σε ευχαριστώ!

Βασιλική

Τι θα πει «ανώτεροι» και «κατώτεροι»; Εκεί είναι το λάθος μάλλον, ότι δεν το έχεις προσδιορίσει. Όλοι οι άνθρωποι πρέπει να έχουν ίδια δικαιώματα και την ίδια αντιμετώπιση από το νόμο, να είναι όλοι το ίδιο ελεύθεροι να αναπτυχθούν. Αυτό δεν σημαίνει ότι όλοι είναι «καλοί», ή ότι όλες οι απόψεις είναι σεβαστές, ή ότι όλες οι απόψεις πρέπει να ακούγονται, ή ότι όλες οι ανθρώπινες δραστηριότητες είναι σωστές επειδή γίνονται από άνθρωπο. Δυσκολεύεσαι να παραδεχτείς ότι υπάρχουν έξυπνοι και λιγότερο έξυπνοι; Χαρισματικοί και λιγότερο χαρισματικοί; Μορφωμένοι και αμόρφωτοι; Ενημερωμένοι και αδιάφοροι για τα γεγονότα; Μπορώ να φανταστώ πώς μπορεί να το έχεις πάθει αυτό, η ισοπέδωση αυτού του είδους προς τη μετριότητα είναι κάτι που σε ορισμένους κύκλους θεωρείται η δίκαιη λύση για τα πάντα. Βλέπεις όμως ότι ενώ μπορεί να το θεωρείς «σωστό», στην πραγματικότητα δεν μπορείς να το υποστηρίξεις.

Δεν είναι κάποιος ανώτερος επειδή μορφώθηκε, αλλά η μόρφωση μερικές φορές κάνει διαφορά στην εξέλιξη ενός ανθρώπου. Ίσως μπορείς να καταργήσεις τις λέξεις «ανώτερος» και «κατώτερος» και να τις αντικαταστήσεις με άλλες, που είναι πιο κατάλληλες για κάθε περίσταση.

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

25 Comments
δημοφιλέστερα
νεότερα παλαιότερα
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
Anna
Anna
4 χρόνια πριν

Μέχρι να γνωρίσεις κάποιον που είναι ρατσιστής, αλλά λατρεύει το σκύλο του, που έχει πανεπιστημιακές σπουδες και είναι ρατσιστής, φεμινίστριες με μεγάλο αγώνα για τα δικαιώματα των γυναικών που πιστεύουν ότι η κλιματική αλλαγή είναι μούφα, μεσήλικες που θεωρούν ότι όλα ήταν καλύτερα όταν οι ίδιοι ήταν νέοι και δεν προσπαθούν να βελτιώσουν τον εαυτό τους, αλλά λατρεύουν τα παιδιά τους. Δε διαφέρουμε και τόσο πολύ μεταξύ μας, αλλά σίγουρα υπάρχει μεγαλύτερη πολυπλοκότητα και ποικιλία απ’ αυτή που αναφέρεις (και ευτυχώς και περισσότερη φαντασία). Καμιά φορά χαίρομαι που όλοι γύρω μου και ΄γω μαζί, είμαστε κάπως ελλατωματικοί, έχουμε πολύ περισσότερα… Διαβάστε περισσότερα »

Queen of spades
Queen of spades
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Anna

Συμφωνω τοσο πολυ με τη δευτερη παραγραφο σου. Ομως τα πραδειγματα που περιγραφεις στην πρωτη δεν ειναι τοσο περιεργα η ασυνδετα. Στο δικο μου μυαλο ο κοινος παρονομαστης τους ειναι η ελλειψη αυτογνωσιας και δουλειας με τον εαυρο τους, και λογικης σκεψης. Ας πουμε, για μενα αυτα ειναι βασικες κατηγοριες και κοκκινες γραμμες, οχι με την εννοια του μαυρου ασπρου, η τα χει κανεις η οχι, αλλα ειναι σημαντικο για μενα να ειναι ο αλλος τουλαχιστον aware οτι υπαρχουν, και που βρισκεται ο ιδιος στο spectrum.

Anna
Anna
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Queen of spades

Η λογική σκέψη και η αυτογνωσία είναι δύσκολες πίστες νομίζω, η καλοσύνη μπορεί να καθοδηγήσει σωστά και χωρίς αυτά. Προσπαθώ όσο μπορώ απλά να καταλαβαίνω και να δείχνω εσυναίσθηση σε ανθρώπους με διαφορετικές καταβολές και χαρακτήρα, αλλά πάντα κατά περίπτωση.

Στους ανθρώπους που βάζουμε από επιλογή στη ζωή μας θεωρώ αυτά που αναφέρεις εξίσου σημαντικά με ‘σενα.

Mirka Janic
Mirka Janic
4 χρόνια πριν

Τελευταία φορά που διαχώρισαν τους ανθρώπους σε ανώτερους και κατώτερους είχαμε κάτι εκατομμύρια νεκρούς στον Β παγκόσμιο πόλεμο,για να μη θυμηθώ τα βάσανα των λαών που τους κατσικώθηκαν οι αποικιοκράτες. επομένως μην το κάνεις ούτε κατά λάθος.

sugar
sugar
4 χρόνια πριν

Οι χαρακτηρισμοί “ανώτερος-κατώτερος” κρύβουν μια αίσθηση εξουσίας με έναν απροσδιόριστο τρόπο.
Με τέτοιο πλούτο λέξεων, το να βρεις την κατάλληλη λέξη να προσδιορίσεις την άποψη και το συναίσθημα σου είναι μια καλή άσκηση και για σένα.

Acroposthion
Acroposthion
4 χρόνια πριν

Α,μπα λες ότι “…Αυτό δεν σημαίνει ότι όλοι είναι «καλοί», ή ότι όλες οι απόψεις είναι σεβαστές, ή ότι όλες οι απόψεις πρέπει να ακούγονται…”
Είσαι σίγουρη; Ποιος καθορίζει ποιά άποψη είναι σωστή και ποιά λάθος; Δεν λέω ότι είναι όλες οι απόψεις σωστές αλλά ποιός καθορίζει ποιά άποψη θα ακουστεί και ποιά όχι; Πρόσεξε το αυτό σε μια στήλη με απόψεις και γνώμες. Μπαίνεις σε επικίνδυνα μονοπάτια με τέτοιο διαχωρισμό.
Την ερώτηση την αφήνω απλά ασχολίαστη, μου θυμίζει το “Κλέβω από το ταμείο. Είναι κλοπή;”

αμύριστο λουλούδι
αμύριστο λουλούδι
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Acroposthion

“Αυτό δεν σημαίνει ότι όλοι είναι «καλοί», ή ότι όλες οι απόψεις είναι σεβαστές, ή ότι όλες οι απόψεις πρέπει να ακούγονται, ή ότι όλες οι ανθρώπινες δραστηριότητες είναι σωστές επειδή γίνονται από άνθρωπο.” παρερμήνευσες. Δεν μιλάει για σωστές απόψεις αλλά για σεβαστές. Το δικαίωμά σου να λές την άποψή σου το δέχομαι, δεν σημαίνει βέβαια αυτή η αποδοχή ότι είμαι υποχρεωμένη να σεβαστώ την άποψή σου. Αυτό λέει η Λένα και το έχει πει πολλές φορές εδώ μέσα. επίσης το ότι έχεις δικαίωμα να λές την άποψή σου δεν σημαίνει ότι είμαστε υποχρεωμένοι να την βοηθήσουμε να ακουστεί (πχ… Διαβάστε περισσότερα »

Maggie
Maggie
4 χρόνια πριν

Μάλλον εννοείς ανθρώπους που ταιριαζεις/συμφωνείς και ανθρωπους που δεν συμφωνείς.

alphafemale
alphafemale
4 χρόνια πριν

ισως νιωσεις πιο ανετα να πεις πως με καποιους δε ταιριαζεις/δεν συμφωνεις/δεν συμπαθεις, αντι να κανεις ολικη καταταξη.

Frida
Frida
4 χρόνια πριν

Δεν βοηθάει ο απόλυτος διαχωρισμός. Οι άνθρωποι δεν είναι άσπρο – μαυρο, έχουν πολλές πλευρές και αντιδρούν ανάλογα με το πλαίσιο που ζουν. Να έχεις ανοιχτό τον φακό σου σου για να μπορείς να ερμηνεύεις αυτά που λαμβάνεις.

Moodus
Moodus
4 χρόνια πριν

Ναι είναι λάθος να διαχωρίζεις τους ανθρώπους όποιο και να είναι το κριτήριο της διαφοροποίησης.Προσπαθείς να καταλάβεις όχι να διαφοροποιήσεις/διαχωρίσεις.

Queen of spades
Queen of spades
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Moodus

Γιατι ειναι λαθος να εχεις καποια κριτηρια για να συναναστραφεις καποιον (που σημαινει οτι κατηγοριοποιεις μεχρι ενα σημειο τους ανθρωπους); Ειναι στην ιδια κατηγορια οι νεοναζι και οι υποστηρικτες της δημοκρατιας πχ; Οι σεξιστες και ομοφοβικοι με τους συνειδητοποιημενους; Και γιατι η κατανοηση να συνεπαγεται αυτοματα αποδοχη;

Moodus
Moodus
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Queen of spades

Η απάντηση βρίσκεται στην έννοια της ανεκτικότητας/ανοχής,βασική αρχή της κοινωνικής συμβίωσης και φυσικά του φιλελευθερισμού. Διαφορετικά,πάμε σε ολιστικά σχήματα τα οποία είναι ιδιαιτέρως αυταρχικά και άκρως αντιδημοκρατικά.Κ όχι η κατανόηση δεν σημαίνει αυτοματη αποδοχή.Κατανοώ σημαίνει καταλαβαίνω τη διαφορετικότητα όχι με την έννοια της αποδοχής αλλά με την έννοια της διαφοροποίησης.Η δημοκρατία υπάρχει ιστορικά γιατί είναι ανοικτή στους εχθρούς της.

Queen of spades
Queen of spades
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Moodus

Α το εννοεις σ αυτο το επιπεδο εσυ, και εχεις δικιο. Φυσικα εχει ο καθενας δικαιωμα να ναι οπως θελει (και παλι μεσα στα ελαχιστα πλαισια που η δημοκρατια εχει ορισει). Απλως εγω προσωπικα δεν ειμαι υποχρεωμενη να θελω να τον συναναστρεφομαι (εδω κολλουσαν οι κατηγοριες και τα κριτηρια), χωρις προφανως να του αφαιρω το δικαιωμα του να υπαρχει οπως επιλεγει.

πόντια ιντερνάσιοναλ
πόντια ιντερνάσιοναλ
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Queen of spades

Συγνώμη αλλά λέγοντας κάποιον κατώτερο, σκέφτομαι κι εγώ σαν τον νεοναζί που δε θέλω για γείτονα. Αποδέχομαι ότι υπάρχουν άνθρωποι που για δικούς τους λόγους, που δε με νοιάζει πάντα και ποιοι είναι, σκέφτονται διαφορετικά. Τους επιτρέπω, όχι γιατί έχω καρδιά αγκινάρα ή είμαι χαζή αλλά γιατί δεν μπορώ να απαγορεύσω σε κανέναν να σκέφτεται αυτό που θέλει, ούτε και να το ελέγξω μπορώ. Το κατανοώ και το αποδέχομαι ως αλήθεια. Αυτό δε σημαίνει ότι αποδέχομαι αυτά που σκέφτονται και δεν αποδέχομαι, επειδή ακριβώς κατανοώ ακριβώς τι πρεσβεύουν. Αν αυτά είναι επικίνδυνα, τότε το να μπω στη διαδικασία να λέω… Διαβάστε περισσότερα »

Queen of spades
Queen of spades
4 χρόνια πριν

Ποντια, δεν εχω ν απαντησω επι της ουσιας κατι, συμφωνω απολυτα με καθε σου λεξη. Μια διευκρινηση: δεν ειπα πουθενα οτι συμφωνω με το διαχωρισμο ανωτερος/κατωτερος, εννοειται διαφωνω, δεν προσφερει τιποτα οπως λες. Αυτο που ειπα ειναι οτι δεν βλεπω πως μπορουμε να μην κανουμε ενα βασικο φιλτραρισμα και μια κατηγοριοποιηση ως ενα σημειο στο κεφαλι μας (σαν αυτους που λεει η Λενα, σαν αυτους που λεω στο αλλο σχολιο στην Αννα, οχι καλος/κακος, ανωτερος/κατωτερος). Για μενα δε γινεται να μην εχεις καποια κριτηρια για να συναναστραφεις εναν ανθρωπο, καταλαβαινεις νομιζω πως το εννοω. Και προφανως αυτα για προσωπικες συναναστροφες… Διαβάστε περισσότερα »

Max Demian
Max Demian
4 χρόνια πριν

Νομίζω πως πρέπει να λίγο να σκεφτείς τα εξής: Πρώτον, η κλίμακα αυτή που τους κατατάσσεις είναι εντελώς υποκειμενική. Δεν είναι ότι είναι “ανώτερος” κάποιος, είναι ότι εσύ προσωπικά με βάση εντελώς δικές σου προτιμήσεις και προτεραιότητες του βάζεις πιο ψηλό “βαθμό”. Ακόμα και αν τα κριτήρια σου είναι γενικώς αποδεκτά (ρατσιστής κ.τ.λ.) το πως εσύ τα κατατάσσεις ως πολύ σημαντικά ή λιγότερο είναι κάτι εντελώς υποκειμενικό. Είναι περισσότερο μία κατάταξη δικιάς σου συμπάθειας/εγγύτητας παρά των άλλων ως ανθρώπους. Όλοι το κάνουμε λίγο ή πολύ, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάς ότι η κατάταξη αυτή δεν χαρακτηρίζει τόσο τους άλλους όσο… Διαβάστε περισσότερα »

Chachacha
Chachacha
4 χρόνια πριν

Το ότι κάποιος έχει πτυχίο δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να είναι κ@λόπαιδο, αλλά ότι μπορεί να είναι κ@λόπαιδο με πτυχίο. Κοινώς πολλή προσοχή όταν βάζουμε τους ανθρώπους σε κουτάκια γιατί μπορεί να έχουν μια ιδιότητα που να θεωρούμε θετική, αλλά να μην εξασφαλίζει τίποτα για το χαρακτήρα και τη συμπεριφορά του.