in

Αγαπητή «Α, μπα»: Γιατί αφήνουμε τον καπιταλισμό να εξαργυρώνει από το Pride;

Γιατί το Pride δεν είναι απλά μια διαδήλωση ανθρώπων, που κολλάνε όλες αυτές οι εταιρείες

Καλησπέρα, με αφορμή αυτό το άρθρο και την Queer Liberation March που έγινε στη νέα Υόρκη στις 30 Ιουνίου, αναρωτήθηκα γιατί τελικά αφήνουμε τον καπιταλισμό να εξαργυρώνει από το Pride ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

551d89206953643956837621c3df766f

Καλησπέρα, με αφορμή αυτό το άρθρο και την Queer Liberation March που έγινε στη νέα Υόρκη στις 30 Ιουνίου, αναρωτήθηκα γιατί τελικά αφήνουμε τον καπιταλισμό να εξαργυρώνει από το Pride? Όλοι μου οι γνωστοί που θα συμμετάσχουν στην παρέλαση θα κατέβουν με την εταιρεία στην οποία δουλεύουν. Θα φοράνε μπλουζάκια με το λογότυπο της εταιρείας, και θα κρατούν και πανό. Είναι θέμα sponsorship, γιαυτο αφήνουμε να διαιωνίζεται αυτό το φαινόμενο? Γιατί το Pride δεν είναι απλά μια διαδήλωση ανθρώπων, που κολλάνε όλες αυτές οι εταιρείες? Θα ήθελα πολύ να μάθω περισσότερα, ευχαριστώ!

Queerestion

Για να καταλάβεις πρέπει να αποκτήσεις πολιτική συνείδηση. «Ο καπιταλισμός» δεν είναι ένα αόριστο, αόρατο Πράγμα. Είναι άλλοι άνθρωποι, αυτοί που δουλεύουν στις εταιρείες, όπως και ο γνωστοί σου. Είναι πολιτική θέση να συμφωνείς ή να διαφωνείς με το θέμα των χορηγών για κάποια εκδήλωση, όποια εκδήλωση και αν είναι (γιατί να είναι καλό στους Ολυμπιακούς; Στους Παραολυμπιακούς ; ) Πρέπει όμως πρώτα να ξέρεις τι ακριβώς είναι, πώς προκύπτουν, ποιοι είναι κάθε φορά, με τι όρους μπαίνουν, και ποια είναι η εναλλακτική αν δεν υπάρχουν, τι γίνεται αν αποσυρθούν, και μετά να πάρεις θέση. Ο «καπιταλισμός που εξαργυρώνει» είναι τσιτάτο, ένα αριστερίστικο (όχι αριστερό, αριστερίστικο) αντανακλαστικό που έχεις μάθει από μικρή ηλικία σε ένα περιβάλλον χωρίς ουσιαστική πολιτική συνείδηση, κατάλληλο μόνο για μαθητικές καταλήψεις. Άντε και για κυβερνήσεις που έχουν προκύψει από μαθητικές καταλήψεις. Αλλά δεν είναι λόγια αυτά ανθρώπου που ξέρει πού παν τα τέσσερα.

Θα πρέπει να διαβάσεις σχετικά με το τι είναι χορηγία, και μην περιμένεις να τα καταλάβεις όλα μέσα από τρία άρθρα. Ωστόσο, θα μπορούσες να ξεκινήσεις από εδώ.

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

90 Comments
δημοφιλέστερα
νεότερα παλαιότερα
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
trapezokathismata
trapezokathismata
4 χρόνια πριν

“Άντε και για κυβερνήσεις που έχουν προκύψει από μαθητικές καταλήψεις.” Ευτυχως τωρα ηρθε ο ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ με το αξιοκρατικο επιθετο, μακρια απο τζακια αλλά και τζιζ κακα καταληψεις, διορισε αξιολογοτατους υπουργους, κανει εργο καθαριζοντας τα Εξαρχεια, βραβευει την Ελενη την Αντωνιαδου την ασυλληπτη επιστημονισα (την οποια η lifo ειχε ρημαξει να κανει ξανα και μανα συνεντευξεις – πολλα σχολια μου που ρωτουσαν απλα «βρε παιδια, εχετε δει το CV αυτης της κοπελας;» τα εφαγε η μαρμαγκα επανειλημμενως και δε δημοσιευτηκαν ποτέ, λολ), φιλαει τα χερια απο παπαδες, ευτυχως ξαναρθε η θρησκευτικη ορκωμοσια γιατι ειχα μια αγωνια, κλπ. Γενικα μακρια απο καταληψεις… Διαβάστε περισσότερα »

Intefix
Intefix
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  trapezokathismata

Καλημέρα, τι παίζει με την Αντωνιάδου;
Δεν είναι όντως καλό το βιογραφικό της;
Άσχετο, αλλά θυμάμαι σε μια παλιά της συνέντευξη, πρότεινε για ανάγνωση το ‘Θαυμαστό Καινούριο Κόσμο’, κάτι που μου άρεσε.

trapezokathismata
trapezokathismata
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Intefix

Ε άμα πρότεινε τον Θαυμαστό Καινούριο Κόσμο, τότε σίγουρα έχει βραβευτεί απ’ τη ΝΑΣΑ. Επίσης ρε συ ιντεφιξ, περιμένεις να σου πω εγώ, η τραπεζοκαθίσματα στο σάιτ της αμπα, αν είναι καλό το βιογραφικό της τάδε; Δεν έχεις ίντερνετ; Δεν έχεις κριτική ικανότητα; Περιμένεις να σου πει κάποιος άλλος; Ε γι’ αυτό πάμε όπως πάμε και γι΄αυτό η Αντωνιάδου δήλωσε το 2014 από μόνη της “κορυφαία επιστήμονας” και όλοι είπανε “ααα τι καλά, μπράβο κούκλα μου, μας κάνεις περήφανους”. Ένα γκουγκλάρισμα έκανες το 2014 που εμφανίστηκε αυτή η αστεράτη ερευνήτρια, και κατουριόσουν στα γέλια, αλλά οκ, αφού την έβγαλε η… Διαβάστε περισσότερα »

Intefix
Intefix
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  trapezokathismata

τραπεζοκαθίσματα

Θα σε ευχαριστούσα για το λινκ, γιατί όταν googlαρεις ‘ελενη αντωνιαδου βιογραφικό’ βγάζει τα κλασικά διθυραμβικά.

Δε θα απολογηθώ που δεν γνώριζα το skra punk και γενικά την απάτη, ούτε που δεν βλέπω στεφανίδου – οι εξυπνάδες σου είναι περιττές.

trapezokathismata
trapezokathismata
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Intefix

Όχι, οι εξυπνάδες μου δεν είναι καθόλου περιττές. Ούτε γω “ήξερα το σκρα πανκ” ή το όποιο συγκεκριμένο σάιτ, απλά όταν γκουγκλάρεις και βρίσκεις ΜΟΝΟ αγιογραφίες από σόσιαλ και τίποτε άλλο, ε τι κάνει νιάου νιάου στα κεραμίδια;

Scout
Scout
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Intefix
Granita Lemoni
Granita Lemoni
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  trapezokathismata

Ρε παιδιά, έχω δει και ανάλογα post στο fb για την Αντωνιαδου και δεν καταλαβαίνω γιατί τόσος πόλεμος γι’ αυτή την κοπέλα. Δεν ξέρω αν πράγματι είναι “άξια”, αν προέρχεται από πλούσια/με δύναμη οικογένεια, αν την προώθησαν άλλοι για να φτάσει εκεί που έφτασε. Ξέρω όμως ότι έχει κάνει μια αξιόλογη προσπάθεια στο εξωτερικό και οκ, ίσως να είναι υπερβολική τόση προβολή, αλλά είναι και υπερβολική η τόση επίθεση. Σχετικά με τις σπουδές της βρήκα τα εξής: Ηer initial college education was at the University of Thessaly in Greece from where she graduated with a BSc degree in Computer Science… Διαβάστε περισσότερα »

trapezokathismata
trapezokathismata
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Granita Lemoni

Αχ δεν μπορώ θα το πω – παιδιά έχετε ίντερνετ, έχετε γκούγκλ, γκουγκλάρετε, διαβάστε, και αποφασίστε. Άμα γράψω εγώ τώρα σε μια προσωπική σελίδα “η τραπεζοκαθίσματα έχει πάρει οχτώ νόμπελ” θα το πιστέψετε; Πού δουλεύει η Αντωνιάδου σήμερα; Πού είναι το CV της ή έστω ένα bio? Αυτή η ΑΣΥΛΛΗΠΤΗ διάνοια με τις φοβερές επιτυχίες και περγαμηνές, είναι λογικό που είναι φάντασμα σε όλη την ακαδημαϊκή κοινότητα; Τι σάιτ είναι το ipfs.io? Είναι υποτίθεται η “Ελληνίδα της ΝΑΣΑ” for crying out loud, γιατί λοιπόν το ιντερνετ δε βγάζει 500 entries με το όνομά της στη ΝΑΣΑ, σε Πανεπιστήμια, σε έρευνες,… Διαβάστε περισσότερα »

Το_κοτσύφι
Το_κοτσύφι
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Granita Lemoni

Γρανιτα και όποιος άλλο, σχετικά με την Αντωνιαδου:
http://skra-punk.com/2019/09/16/aristos-na-sai-na-min-fovasai-otan-i-eleni-antoniadoy-anastaine-kai-nekroys/?fbclid=IwAR1ZKcj57O8nRNw-RNsoSBOLEx1fzOvsPw5VmyXUpQAilvvaFcQ8CtFZoMo
Κατά τα άλλα, συμφωνώ με τραπεζοκαθίσματα. Είναι άλλο πράγμα για μένα η κριτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, και εντελώς άλλο το “εδώ κάναμε κυβέρνηση από καταλήψεις”.
Μου θυμίζει όλη την περιρρέουσα δεξιά ατμόσφαιρα που υπάρχει τον τελευταίο καιρό για το ότι επιτέλους έφυγαν οι απλυτοι και ευπρεπιστηκαμε.
Δεν είναι επιχείρημα για μένα το “αυτός έκανε καταλήψεις και έγινε πρωθυπουργός” ούτε το “αφού φοράνε γραβάτες και είναι καθωσπρέπει δεν θέλουμε τίποτα άλλο”. Πολύ χαμηλά ο πήχης, σορυ.

Granita Lemoni
Granita Lemoni
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Το_κοτσύφι

Αν ισχύουν πραγματικά τα όσα ισχυρίζεται το άρθρο θα πρέπει να υπάρξουν οι ανάλογες νομικές κυρώσεις και φυσικά να απομπεμφθεί από το διδακτορικό πρόγραμμα στο οποίο συμμετέχει.

trapezokathismata
trapezokathismata
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Granita Lemoni

Αν αναλογιστούμε το timeline και όλα τα υπόλοιπα (σκάνδαλο Μακιαρίνι), δε νομίζω ότι κάνει κάποιο διδακτορικό, νομίζω αυτό έχει παρατηθεί καιρό τώρα.

xrusa
xrusa
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Granita Lemoni

Ε ναι ρε γρανίτα δύο μάστερ κι ένα διδακτορικό έχει – το οποίο δεν κατάλαβα αν τελείωσε κιόλας. Δεν ανακάλυψε την Αμερική. Πόσους ξέρουμε με διδακτορικό; Αλλά παιδιά κακό δικό της, η συμπεριφορά της πληγεί το κύρος της στην επιστημονική κοινότητα.

Eleanor Oliphant
Eleanor Oliphant
4 χρόνια πριν

To “Ο «καπιταλισμός που εξαργυρώνει» είναι τσιτάτο αριστερίστικο” θυμίζει λίγο τις γυναίκες που θεωρούν ότι ο φεμινισμός είναι αρρώστεια που φοβούνται μην κολλήσουν. Διαφωνώ με την απάντηση σε πολλά λέβελ, αλλά καταλαβαίνω ότι δεν είναι πολιτικό το σάιτ οπότε δεν έχει και νόημα να μπούμε σε αυτά τα μονοπάτια.

trapezokathismata
trapezokathismata
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Eleanor Oliphant

Αυτό.

ChainReaction
ChainReaction
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Eleanor Oliphant

Eleanor Oliphant θα εισαι το Σαββατο στην συναντηση για να μπουμε σε αυτα τα μονοπατια? ^_^

Eleanor Oliphant
Eleanor Oliphant
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  ChainReaction

ναι θα είμαι! 🙂

Areti
Areti
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Eleanor Oliphant

*Αριστερίστικο,και όχι αριστερό.

Εξώλης και Προώλης
Εξώλης και Προώλης
4 χρόνια πριν

Διαφωνώ με την απάντηση σχεδόν σημείο προς σημείο και πραγματικά εξεπλάγην όταν την διάβασα γιατί θεωρώ ότι είναι πολιτικά αναντίστοιχη ενός χώρου που συμβάλλει στην περαιτέρω ορατότητα της lgbtq κοινότητας και που θέλει να υιοθετεί τον φεμινιστικό λόγο. Θεωρώ ότι είναι τεράστια κουβέντα και πολυεπίπεδη αυτή που ανοίγεται, ωστόσο θα μείνω στα εξής σημεία : α) ο καπιταλισμός δεν είναι κυρίαρχα οι άνθρωποι. Είναι δομές στις οποίες υπό-κεινται οι άνθρωποι και στους κόλπους των οποίων υπο-κειμενοποιούνται. Δομές πρώτιστα παραγωγικές ( σχέσεις παραγωγής /μέσα παραγωγής /διανοητική – χειρωνακτική εργασία) και δευτερευόντως νομικοπολιτικές και ιδεολογικές, οι οποίες βρίσκονται σε διαλεκτική ανάδραση με… Διαβάστε περισσότερα »

Amat Eur
Amat Eur
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Εξώλης και Προώλης

“το να απορρίπτει ή έστω να μιλάει υποτιμητικά για τις καταλήψεις και τα αναβαθμισμένα μέσα πάλης κάποιος που είναι υποστηρικτής του φεμινιστικού και lgbtq κινήματος είναι καταρχήν αναντίστοιχο της ιστορικής παρακαταθήκης των κινημάτων αυτών και υπομονομεύει και τη δυνατότητα των κινημάτων αυτών να επιτυγχάνουν στόχους στο παρόν”

Υπάρχει και ο νεοφιλελέ φεμινισμός 😉

poua rige
poua rige
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Amat Eur

Πολλες φεμινιστριες απορριπτουν , ευτυχως κατα την αποψη μου, τον νεοφιλελε φεμινισμο
Ο φεμινισμος πρεπει να ειναι διαθεματικος και με ταξικο προσημο.
Το ξαναλεω δεν ειναι τυχαιο που σε χωρες τις Ευρωπαικης ενωσης μια κοινωνικη ομαδα που επληγησε περισσοτερο κατα τα χρονια της κρισης ειναι αυτη των γυναικων.

Amat Eur
Amat Eur
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  poua rige

Ναι μαζί σου προφανώς έτσι! Σαν σχόλιο το είπα.

bozonio
bozonio
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Εξώλης και Προώλης

Πολύ καλό σχόλιο. Να πούμε ότι εκτός απο προσπάθειες για αυτοοργανωμένα πραιντ ανα τον κόσμο υπάρχουν και προσπάθειες αλλάγης υπαρχόντων πραιντ εκ των έσω. Δηλαδή δημιουργία events και συμμετοχή ομάδων που είναι αντικαταπιταλιστικές μέσα στις υπαρχουσες. Κάποιες απο αυτές τις προτοβουλίες έχουν καταφέρει να αλλάξουν τον χαρακτήρα των πράιντ όπως είδα πρόσφατα στο Αμστερνταμ. Στην Αμερική είναι πιο δύσκολα τα πράγματα, είδικά στις μεγάλες πόλεις. Σε πολλά μέρη υπάρχει απο παλιά ο διαχωρισμός πράιντ- dyke march. Το dyke march γίνεται συνήθως μια μέρα πριν το πράιντ και έχει χαρακτήρα διαδήλωσης με πολλά φεμινιστικά στοιχεία.

poua rige
poua rige
4 χρόνια πριν

Εγω διαφωνω με τη συμμετοχη των εταιριων , οχι τοσο λογο πολιτικων δικων μου αποψεων και αν διαφωνω με τον καπιταλισμο ( που διαφωνω) . Διαφωνω καθως αυτες οι εταιριες οχι απλως καταπατουν με αλλους τροπους ανθρωπινα δικαιωματα ( εργασιακα , παιδικη εργασια , οικονομικες απατες και μετακυλιση ζημιων στους εργατες κτλ) αλλα πηγαινουν να καρπωθουν κατι το οποιο δεν το εχουν εισαγει δυναμικα στην ιδια τους την εταιρεια περα απο πολυχρωμα μπλουζακια. Ειδαμε να δινουν εργασια σε τρανς ατομα; Σε αμεα ;Κανουν 100 διαφημισεις και μια αφορα τα diversity. Επισης κριμα για το site να εχει τοσο κοντοφθαλμη αντιληψη.… Διαβάστε περισσότερα »

leas
leas
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  poua rige

Αν και αποφεύγω να μιλάω για λογαριασμό άλλων, ιδιαίτερα όσων μπορούν να απαντήσουν λογικά και εύστοχα, νομίζω πως η Λένα δεν αναφέρθηκε στα επιτεύγματα ή μη της κυβέρνησης που προήλθε από μαθητικές καταλήψεις (εξαιρετικά εύστοχο) αλλά στα αριστερίστικα χαρακτηριστικά της. Δηλαδή το εξετάζει εδώ από ιδεολογικής πλευράς. Άλλη κουβέντα η μία, άλλη η άλλη. Μπορούμε να τις συνδέσουμε, αλλά μπορούμε και να τις δούμε ξέχωρα.

poua rige
poua rige
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  leas

Ωραια ας αφησουμε τις μαθητικες καταληψεις , που για εμενα ηταν ατυχης δηλωση. Αριστεριστικο , δεν ξερω αν ειναι η οχι. Ο καπιταλισμος εξαργυρωνει απο αυτες τις καταστασεις. Αν εισαι οχι απο τη θεση του καπιταλισμου βρισκεις ανηθικο να κερδιζεις από τον πόνο του αλλου ,ενω δεν κανεις κατι ουσιαστικα δραστικο. Η λοατκι κοινοτητα εχει βιωσει πολυ πονο και συνεχιζει να βιωνει, ενω οι εταιριες δεν εκαναν τιποτα περα απο πολυχρωμα μπλουζακια. Αντιθετως παραγουν σε χωρες που ριχνουν ομοφυλοφιλους απο ταρατσες , εχουν εργοστασια που οι εργαζομενοι τους ειναι νεες γυναικες που βιαζονται η παρενοχλουνται σεξουαλικα και πληρωνονται 2 δολαρια… Διαβάστε περισσότερα »

Dotti Kali Linnea
Dotti Kali Linnea
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  poua rige

“ανηθικο να κερδιζεις από τον πόνο του αλλου ,ενω δεν κανεις κατι ουσιαστικα δραστικο”..αυτό εννοούσα όταν έγραψα για ισοζύγιο του τι κερδίζει η κοινότητα και τι τζιράρουν οι εταιρίες με ένα banner..

leas
leas
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  poua rige

Βάζεις πάρα πολλά θέματα στο τραπέζι. Ας δούμε τον καπιταλισμό μέσα από ένα πρίσμα γιατί δεν γίνεται να συζητάμε χωρίς να κάνουμε κάποιες αφαιρέσεις. Τι σημαίνει αριστερίστικο. Ψηφίζουμε σε αυτή τη χώρα με όρους ιδεολογίας; όχι. Είναι η Ελλάδα χώρα όπου το δίπολο δεξιά αριστερά λειτουργεί ακόμα πολύ δυνατά; ναι. Έχει η Ελλάδα πλουραλιστική δημοκρατία αλλά δικομματική δηλαδή το δίπολο δεξιά αριστερά επιβιώνει καθορίζοντας τους όρους του πολιτικού ανταγωνισμού και ακόμα και σήμερα επηρεάζει; ναι. Με άλλα λόγια στην Ελλάδα έχουμε πολυκομματικό δικομματισμό; ναι. Επιλέξαμε κυβέρνηση με όρους ιδεολογίας, όρους συμφέροντος, όρους πολιτικών προγραμμάτων; όχι Επιλέξαμε κυβέρνηση με όρους που… Διαβάστε περισσότερα »

Amat Eur
Amat Eur
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  leas

“Ψηφίζουμε σε αυτή τη χώρα με όρους ιδεολογίας; όχι.” Κάνεις λάθος νομίζω. Εκτός αν θεωρείς ότι το “έξω οι ξένοι” δεν είναι ιδεολογία. Που προφανώς και είναι. “Επιλέξαμε κυβέρνηση με όρους ιδεολογίας, όρους συμφέροντος, όρους πολιτικών προγραμμάτων; όχι” Αν εννοείς όρους συμφέροντος=ταξική συνείδηση, τότε η απάντηση είναι όχι. Αλλά αλλιώς δεν θα επιβίωνε ο καπιταλισμός προφανώς, είναι ένα σύστημα παραγωγής με βάση την εκμετάλλευση, κανένα αστικό νεοφιλελεύθερο κόμμα δεν στηρίζει τα συμφέροντα του 99% – το αντίθετο. “Καπιταλισμός δεν σημαίνει ακραίος νεοφιλελευθερισμός.” Ε σήμερα αυτό σημαίνει πάντως. Αυτό το στάδιο του καπιταλισμού είναι ο ακραίος νεοφιλελευθερισμός, δεν είναι α λα… Διαβάστε περισσότερα »

leas
leas
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Amat Eur

Δεν είναι εύκολο να το πω χωρίς να πω πολλά, θα προσπαθήσω να πω όσο το δυνατόν λιγότερα. Εννοώ πως ένα κόμμα συναρθρώνει τα συμφέροντα της κοινωνίας διότι πάνω από όλα ένα κόμμα έχει ιδεολογία ή θα πρέπει να έχει ιδεολογία και βάσει του αξιακού ιδεολογικού φορτίου του πρέπει να απαντήσει στα συμφέροντα με πολιτικές θέσεις, με δέσμευση να τις υλοποιήσει κυβερνητικά όταν λάβει την πολιτική ευκαιρία. Όταν είχαμε μαζικά κόμματα η ψήφος ήταν κομματικά ταυτισμένη και ιδεολογικά ευθυγραμμισμένη δηλαδή η ιδεολογία εδώ παίζει πολύ καθοριστικό ρόλο. Εδώ ο λαός επιλέγει κόμματα με όρους συμφέροντος. Για παράδειγμα ψυχολογική ψήφος είναι… Διαβάστε περισσότερα »

Scout
Scout
4 χρόνια πριν

« Ο «καπιταλισμός που εξαργυρώνει» είναι τσιτάτο, ένα αριστερίστικο (όχι αριστερό, αριστερίστικο) αντανακλαστικό που έχεις μάθει από μικρή ηλικία σε ένα περιβάλλον χωρίς ουσιαστική πολιτική συνείδηση, κατάλληλο μόνο για μαθητικές καταλήψεις » Εφόσον λοιπόν ο καπιταλισμός δεν εξαργυρώνει, γιατί όσες και όσοι ασχολούνται με τις ανθρωπιστικές επιστήμες, διδακτορικοί/φιλόσοφοι/ υπάλληλοι μουσείων κοκ αμείβονται πενιχρά σε σχέση με όσους και όσες εργάζονται σε τομείς που είναι απευθείας συνδεδεμένοι με την παραγωγή προϊόντος και άρα κέρδους ; Μου θυμίζει το εξής ωραίο, εκείνη την ταμπελίτσα στυλ all welcome σε κάποιο καφέ: «We welcome: All races All religions All countries of origin All sexual orientations All… Διαβάστε περισσότερα »

Anna
Anna
4 χρόνια πριν

Δευτερεύον, αλλά σημαντικό: Σε οποιαδήποτε εταιρία κι αν δουλεύω, θεωρώ ουσιώδες να είναι η πολιτική της τέτοια που να προστατεύει ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και να το δείχνει σε κάθε ευκαιρία, όποια κι αν είναι τα κίνητρά της. Money makes the world go round, δεν διαχωρίζεται η πολιτική από τα οικονομικά.
Κοίτα ποιές κοινωνίες είναι πιο φιλελεύθερες; Ε, Αυτό!

Isn't it ironic?
Isn't it ironic?
4 χρόνια πριν

Το “ο καπιταλισμός που εξαργυρώνει” δεν είναι μόνο ένα τσιτατο. Είναι μια τεκμηριωμένη και εφαρμοζόμενη οικονομική θεωρία πάνω στην οποία βασίζεται αυτό το σύστημα. Και αν η ανάλυση του Μαρξ φαίνεται η αναχρονιστική η πολύ σύνθετη, τότε σίγουρα για όλους εμάς που ζούμε στον καπιταλισμό δεν είναι απλα τσιτατο. Είναι η πραγματικότητα. Αν δεν εξαργύρωνει από την εργασία, την υπεραξία, και την (ως επί το πλείστον επιπλαστη από τον ίδιο τον καπιταλισμό) επιθυμία για καταναλωτισμό, τότε δε θα ήταν καπιταλισμός. Και φυσικά πρώτα θύματα αυτού του οικονομικού μοντέλου είναι οι γυναίκες (cis and trans). Γι’αυτό και είναι τουλάχιστον ειρωνία,μην πω… Διαβάστε περισσότερα »

αράχνη
αράχνη
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Isn't it ironic?

Yπάρχει κι αυτό που λέμε pink washing που το κάνει πολύ και το Ισραήλ με τα φανταχτερά pride και με την τελευταία eurovision σαν αντιπερισπασμό στη βία κατά των παλαιστινίων και το απαρτχάιντ στη Γάζα. Κάτι παρόμοιο είναι και το marketing των εταιρειών μέσω της lgbt κοινότητας.
https://en.wikipedia.org/wiki/Pinkwashing_(LGBT)

Κάποια άρθρα ακόμα, το ένα είναι γνώμης από τον guardian και λέει ότι το pride έχει πουλήσει την ψυχή του στον καπιταλισμό με φίρμα το ουράνιο τόξο
https://www.theguardian.com/commentisfree/2019/jun/28/pride-rainbow-branded-capitalism-stonewall-lgbt

https://www.vox.com/2018/6/25/17476850/pride-month-lgbtq-corporate-explained
https://www.washingtonpost.com/graphics/2019/opinions/pride-for-sale/?noredirect=on

tempeloskylos
tempeloskylos
4 χρόνια πριν

“Άντε και για κυβερνήσεις που έχουν προκύψει από μαθητικές καταλήψεις.”
*γκουχ γκουχ* Ονόματα δε λέμε…

trapezokathismata
trapezokathismata
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  tempeloskylos

«Δωσε πονο αρκά» ειναι η φασουλα ωρες ωρες εδω μεσα.

Anna Karina
Anna Karina
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  trapezokathismata

trapezokathismata αυτό μόλις σκεφτηκα και εγω

Μίλτος Παπάρας
Μίλτος Παπάρας
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  trapezokathismata

Βρε τραπεζοκαθισματα, εσύ στο εξωτερικό δεν μένεις? Άσε μας εμάς εδώ τους βλάχους να πορευόμαστε όπως νομίζουμε, με καταλήψεις η μη.

Eleanor Oliphant
Eleanor Oliphant
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Μίλτος Παπάρας

Γιατί όποιος μένει στο εξωτερικό δεν μπορεί να συμμετέχει στα κοινά της χώρας του; Ούτε καν να έχει άποψη; Συγγνώμη αλλά τα έχεις λίγο ανάποδα στο μυαλό σου. Εμένα που η χώρα μου δεν έχει δουλειά να μου δώσει και με ανάγκασε να φύγω, μου πέφτει ένας λόγος παραπάνω.

trapezokathismata
trapezokathismata
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Eleanor Oliphant

Αν μένεις στο εξωτερικό και το έχεις αναφέρει, ειδικά δε αν ταυτόχρομα σχολιάζεις διάφορα κακώς κείμενα της Ελλάδας, έμμεσα τριγκάρονται κάποιοι και νομίζουν ότι τους λες “βλάχους”, όπως γράφει ο Μίλτος. Οπότε μετά σε πανάσχετες φάσεις όπως αυτή σου αντιγυρίζουν το συγκλονιστικό επιχείρημα “εσύ να μη μιλάς”.

Μίλτος Παπάρας
Μίλτος Παπάρας
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  trapezokathismata

Δεν νομίζω ότι μας λες βλάχους και δεν με απασχολεί ο κιόλας αν το κάνεις ή όχι. Απλά γιατί πρέπει να γκρινιαζεις για την πολιτική κατάσταση, ενώ ούτε την διαμορφώνεις ούτε και τη λούζεται. Ούτε η παρούσα κυβέρνηση είναι ο λόγος που δεν ζεις στην Ελλάδα ώστε να παίρνεις φωτιά κάθε φορά που αναφέρεται. Ούτε και η υποστήριξη σε αυτή είναι διαπιστευτηριο οπισθδρομησης.
Το σχόλιο που αναφέρει ότι οι του εξωτερικού έχουν ένα λόγο παραπάνω στα τεκταινόμενα γιατί η πατρίδα τους τους έδιωξε, δεν το σχολιάζω γιατθ είναι απλώς γελοίο.

Eleanor Oliphant
Eleanor Oliphant
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Μίλτος Παπάρας

Μίλτο δε θέλω να σε στεναχωρήσω, αλλά κανείς δε μας πήρε το δικαίωμα ψήφου. Μια χαρά τη διαμορφώνουμε.

daria
daria
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Eleanor Oliphant

Συγνώμη που πετάγομαι, αλλά γιατί σας πέφτει ένας λόγος παραπάνω; Δηλαδή εγώ που άφησα τη στρωμένη μου δουλειά έξω για να έρθω να παλέψω στη χώρα μου με τεράστιο ρίσκο θα έπρεπε να με θεωρώ άκομη πιο ξεχωριστή απο εσάς; Διεκδικήστε τη φωνή σας στο εξωτερικό για τα δρώμενα της χώρας σας (κακώς δεν μπορείτε να ψηφίσετε απο απόσταση πχ), αλλά μην διεκδικείτε παραπάνω πράγματα επειδή φύγατε. Παραπάνω απο αυτούς που έμειναν να παλέψουν στα σκ@τ@ ή απο αυτούς που γύρισαν στα σκ@τ@. Προσωπικές επιλογές ρίσκου είναι όλα.

Eleanor Oliphant
Eleanor Oliphant
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  daria

Δεν εννοούσα ότι μου πέφτει παραπάνω λόγος απο εσένα. Δε θα βγάλουμε την ελληνικότητά μας να τη μετρήσουμε ούτε θα συγκρινουμε ποιος έχει φαει περισσοτετα σκ@τ@. Έλεος. Ατυχής ίσως έκφραση, αλλά η συζήτηση εκτροχιάστηκε από τη στιγμη που υπονοήθηκε ότι όποιος είναι έξω δεν μπορεί να έχει άποψη κι αν κρίνει κάτι είναι αυτόματα ανθέλληνας. Έχει ξανα ειπωθεί από διάφορους σχολιαστές και ειναι απαράδεκτο.

trapezokathismata
trapezokathismata
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Μίλτος Παπάρας

Εντάξει Παπάρα, αφού το λες εσύ δε θα ξαναμιλήσω για ελληνικά πράματα, στο εξής θα ασχολούμαι μόνο με πράματα της ξενιτιάς.

Α ξέχασα – στην Αγγλία είμαι μετανάστρια, οπότε αντίστοιχοι σαν εσένα θα μου πουν να μη μιλάω για εγγλέζικα θέματα γιατί είμαι ξένη. Γενικά μαζευτείτε κι αποφασίστε και πείτε μου, ναι;

Επίσης νομίζω ότι δεν κατάλαβες καν τι έγραψα – ή (τρόμος) σε ψήνει ο Αρκάς και ο Κούλης.

Dotti Kali Linnea
Dotti Kali Linnea
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  trapezokathismata

πότε εκτροχιάστηκε η συζήτηση στο αν όσ@ διαμένουν στην ελλάδα με τις χίλιες δυο δυσκολίες που αυτό συνεπάγεται ή όσ@ διαμένουν στο εξωτερικό με τις χίλιες δυο δυσκολίες που αυτό συνεπάγεται δικαιούνται περισσότερο χώρο σε αυτή τη στήλη;

loglady
loglady
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Dotti Kali Linnea

@Dotti Kali Linnea λίγο αφότου έπεσαν στο τραπέζι υπόνοιες ότι έστω και η έμμεση κριτική στην αριστερά είναι “πολιτικά αναντίστοιχη” του σάιτ, ότι παραπέμπει σε άτομα που δεν ξέρουν πού παν’ τα τέσσερα και κλονίζει τα φεμινιστικά τους διαπιστευτήρια, ότι η κριτική στην προηγούμενη κυβέρνηση είναι υποστήριξη στον Αρκά* (!) και ότι οφείλουν να απολογηθούν όσοι δεν ανήκουν στο συγκεκριμένο πολιτικό/ιδεολογικό χώρο.

* Γενικά όσο συγκλονιστικό είναι το επιχείρημα “εσύ να μην μιλάς”, άλλο τόσο είναι και το “δώσε πόνο Αρκά είναι η φασούλα εδώ μέσα”.

Sourikata
Sourikata
4 χρόνια πριν

Πολύ εύστοχη η απάντηση. Να συμπληρώσω ότι: Τον καπιταλισμό υπάρχουν 1000 λόγοι να τον υποστηρίξει και 1000 λόγοι να τον απορρίψει κανείς, από πολιτικο-οικονομική άποψη. Όμως μια απλή παρατήρηση της κατάστασης στα καπιταλιστικά κράτη κάνει ξεκάθαρο ότι οι διεκδικήσεις της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας μπορούν κάλλιστα να έχουν το θεμιτό αποτέλεσμα σε ένα τέτοιο πλαίσιο. Αντιθέτως, στις χώρες της πρώην ΕΣΣΔ με τα όποια κατάλοιπα των τότε αντιληψεων, η πρόοδος στα θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων πάει με ρυθμούς χελώνας.

Areti
Areti
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Sourikata

Πάει με ρυθμούς χελώνας γιατί έχουν αλλά προβλήματα να λύσουν.Δεν είναι επιχείρημα αυτό.
Δεν υπάρχει αυτή την στιγμή υπαρκτός σοσιαλισμός ή κουμουνισμος για να τον συγκρίνουμε με τον καπιταλισμό.Υπαρχουν μόνο αριστεριζουσες πολιτικές.

daria
daria
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Areti

Λαική Δημοκρατία Κίνας, Κούβα….

poua rige
poua rige
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  daria

Ναι η Κινα….κομμουνιστικοτατη χωρα…

daria
daria
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  poua rige

Το πολίτευμα της είναι επίσημα αυτό. Συγκεκριμένα αν δεν το γνωρίζετε, το πολίτευμα της Λαικής Δημοκρατίας της Κίνας είναι Σοσιαλιστικό και κυβερνάται βάσει συντάγματος απο 1 μόνο κόμμα. Το αν εσάς αυτό σας χαλάει την εικόνα που θέωρητικά έχετε (φαντάζομαι δεν έχετε ζήσει) για το πως είναι ένα κομμουνιστικό κράτος, τότε λειπάμε αλλά είναι δικό σας θέμα. Θυμήζετε κάπως πολλόυς συντοπίτες μας που δεν θεωρούν πως το πολίτευμα του κράτους μας είναι η δημοκρατία επειδή δεν τους αρέσει το κόμμα που δημοκρατικά πήρε την πλειοψηφία.

poua rige
poua rige
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  daria

Η επισημη ονομασια της Κινας ειναι Λαικη δημοκρατια της Κινας αλλα το κρατος ειναι μονοκομματικο εδω και δεκαετιες. Αρα μπορουμε να θεωρησουμε οτι η Κινα ειναι μια Δημοκρατικη χωρα , με βαση το επιχειρημα που θεσατε. Αρα παραλληλα αφαιρουμε το επιχειρημα του μονοκομματικου κρατους , την φυλακιση ατομων που ασκουν κριτικη στο καθεστως και οργανωμενες κινησεις εναντια στην κυβερνηση δεν υπαρχει γιατι διωκεται αλλα αφου η ονομασια το λεει ισχυει ειναι δημοκρατια, παντα με βαση το επιχειρημα σας. Η Κινα μετα τον θανατο του Μαο τσε Τουνγκ αφαιρει τα κομμουνιστικα της στοιχεια. Εχει ιδιωτικοποιησεις, μαλιστα στην ατομικη ιδιοκτησια και στο… Διαβάστε περισσότερα »

daria
daria
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  poua rige

Ό,τι πείτε. Βασικά ό,τι σας βολέυει.

Amat Eur
Amat Eur
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Sourikata

ψάχνοντας να βρω αυτό τον 1 λόγο να στηρίξω τον καπιταλισμους.

Sourikata
Sourikata
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Amat Eur

Για το θέμα που συζητάμε δεν έχει καμία σημασία. Αυτό ακριβώς ήθελα να θίξω με το σχόλιό μου, ότι ανεξαρτήτως πολιτικών πεποιθήσεων το πώς διαφοροποιείται η κατοχύρωση των ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιωμάτων από χώρα σε χώρα, και πιο πολύ από σύστημα σε σύστημα, είναι σαφές και ξεκάθαρο . Το αν η διαφοροποίηση αυτή συσχετίζεται με το εκάστοτε πολιτικό σύστημα, με ποιο τρόπο και σε τι βαθμό δεν το ξέρω. Αλλά κάποια πράγματα αυτή τη στιγμή είναι δεδομένα και δεν μπορούμε να τα παραβλέπουμε.

Ταλ_εμε
Ταλ_εμε
4 χρόνια πριν

Δεν καταλαβαίνω ποιο είναι το πρόβλημα στο να δείχνει μία εταιρεία τη στήριξη της σε μια τέτοια εκδήλωση – οργάνωση που σκοπό έχει να ανδείξει την ισότητα και την ελευθερία όλων των ανθρώπων ανεξαρτήτως προσωπικών επιλογών. Θα προτιμούσες να εργάζεσαι σε μια εταιρεία που θα διακατέχεται από ομοφοβία και σεξισμό; Τώρα αν υπάρχει κάποια εκμετάλευση κυρίως οικονομική που δεν την ανέφερες εκεί είναι άλλο το ζήτημα. Όμως σκέψου πως με τέτοια ενέργεια αυτό που ουσιαστικά κερδίζει η εταιρεία είναι η βελτίωση της εικόνας της. Από την άλλη μια εταιρεία μπορεί ακόμα και να χάσει κόσμο απο το συντηρητικό της και… Διαβάστε περισσότερα »

Άγριο Μύρτιλο
Άγριο Μύρτιλο
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Ταλ_εμε

Το ότι μια εταιρεία γίνεται χορηγός σε μια τόσο μεγαλή διοργάνωση όπως το pride δεν την κάνει δικαίη και ηθική. Τα H&M (που ήταν χορηγός στο pride της Αθήνας) φτιάχνουν τα ρούχα τους σε εργοστάσια που εργάζονται γυναίκες και μικρά κοριτσάκια σε απάνθρωπες συνθήκες, όσα λεφτά και να δώσουν σε CSR δεν μπορούν να με συγκινήσουν όταν στηρίζουν ένα σύστημα σύγχρονης δουλείας με τεράστιες επιπτώσεις σε ανθρώπους και περιβάλλον.

Ταλ_εμε
Ταλ_εμε
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Άγριο Μύρτιλο

Όσο γενική ήταν η ερώτηση της γράφουσας τόσο γενική ήταν η απάντηση μου. Δεν μίλησα για συγκεκριμένες εταιρείες όπως δεν μίλησε και η γράφουσα. Δεν έδωσα αφεση αμαρτιών σε όλες τις εταιρείες που έγιναν χορηγοί αλλά ούτε και θα αγιοποιήσω όλες τις εταιρείες που την ενίσχυσαν. Επειδή έχω σπουδάσει και έχω συνεργαστεί με πολλές εταιρείες στο κομμάτι της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης γνωρίζω πως δεν σκέφτονται όλες οι εταιρείες με μόνο στόχο τα χρήματα αλλά θέλουν πραγματικά να βοηθήσουν.

Dotti Kali Linnea
Dotti Kali Linnea
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Ταλ_εμε

Υπερβολικό άλμα να ισχυριζόμαστε ότι επειδή μια πολυεθνική κατέβασε banner στο pride της Νέας Υόρκης, στους κεντρικότερους δρόμους της διασημότερης ίσως μητρόπολης, σε ένα από τα πιο φωτογραφημένα event, με τρελή παρουσία στα social media, τότε είναι “μια εταιρεία που δεν διακατέχεται από ομοφοβία και σεξισμό”. Για να το πεις αυτό θα πρέπει πρώτα να μελετήσεις stats που αποδεικνύουν ότι είναι εταιρία ίσων ευκαιριών, ότι προσλαμβάνει χωρίς προκαταλήψεις, ότι αμοίβει δίκαια και ότι έχει ένα ασφαλές περιβάλλον εργασίας όπου το τμήμα hr έχει πολιτική μη ανοχής των ομοφοβικών/ρατσιστικών/σεξιστικών περιστατικών και φυσικά της σεξουαλικής παρενόχλησης. Τι εννοείς να υπάρχει “κάποια εκμετάλλευση… Διαβάστε περισσότερα »

Ταλ_εμε
Ταλ_εμε
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Dotti Kali Linnea

Αν και απάντησα και παραπάνω σε παρόμοι σχόλιο θα συνεχίσω λέγοντας πως ο κάθε ένας μπορεί να παρακολουθεί τη πορεία κάθε εταιρείας και υποκειμένικά να κρίνει αν είναι αληθινή ή όχι η στηριξη ή κρύβεται κάτι άλλο απο πίσω. Δεν θα δεχτώ όμως να βάζουμε όλες τις εταιρείες κάτω από την ομπρέλα του καπιταλισμού και να βλέπουμε παντού τυχοδιωκτισμό. Διαφήμιση είναι και για τις δύο πλευρές. Όπως η εταιρεία διαφημίζεται στο κοινό του Pride έτσι και το κοινό του Pride διαφημίζεται στο κοινό αυτών των εταιρειών. Και αν το Pride πίστευε πως ο καπιταλισμός τους εκμεταλεύεται προς όφελος του τότε… Διαβάστε περισσότερα »