in

Πώς γίνεται να είμαι τόσο τρανσφοβική;

Απαντά ο Φίλιππος Παγάνης, μέλος της επιστημονικής ομάδας του φορέα Orlando LGBT+ Ψυχική Υγεία Χωρίς Στίγμα

Αυτό που συνέβη με έκανε να αλλάξω την εικόνα που έχω για τον εαυτό μου ριζικά. Να πέσω από τα σύννεφα με την πάρτη μου, να με σιχαθω. Στο ευρύτερο περιβάλλον μου γνώρισα έναν άντρα ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

17c4f5254f0b3a8c46d09c952585aa67

Αγαπητή Αμπα, αυτό που συνέβη με έκανε να αλλάξω την εικόνα που έχω για τον εαυτό μου ριζικά. Να πέσω από τα σύννεφα με την πάρτη μου, να με σιχαθω. Στο ευρύτερο περιβάλλον μου γνώρισα έναν άντρα, ο οποίος μου άρεσε από την πρώτη στιγμή, και έκανα εγώ την κίνηση να τον φλερτάρω. Του ζήτησα και να βγούμε μάλιστα. Εκείνος ανταποκρίθηκε. Τις τέσσερις μέρες που μεσολάβησαν από τη στιγμή που του ζήτησα να βγούμε μέχρι το προγραμματισμένο ραντεβού, τον σκεφτόμουν συνέχεια και φτερουγιζε η καρδιά μου. Είμαι σίγουρη ότι ήμουν καψούρα σε εκείνη τη φάση (πρώτη φορά τέτοιος ενθουσιασμός, είμαι 25). Στο πρώτο λοιπόν (και τελευταίο) ραντεβού μου είπε κιόλας ότι είναι τρανς. Ότι έχει ολοκληρώσει την μετάβαση εδώ και χρόνια και ότι εκτός από ορμόνες, έχει κάνει και όλα τα χειρουργεία (δηλαδή έχει και πέος) και νομικά επίσης θεωρείται άντρας. Με το που το είπε αυτό, ένας διακόπτης κατέβασε τα πάντα. Η απόλυτη ξενερα. Δεν μου έκανε αίσθηση ούτε να τον φιλήσω. Απογοητεύτηκα τόσο πολύ μαζί μου.. πώς γίνεται να είμαι τόσο τρανσφοβικη, ώστε να καθορίσει το πώς νιώθω ερωτικά μόνο το φύλο στο οποίο γεννήθηκε; Νιώθω βάρος και ενοχές. Δε μπορώ να το εξηγήσω. Δεν ξέρω αν έχει σημασία, αλλά είμαι αμφιφυλόφιλη και επίσης δε θέλω να κάνω παιδιά (άρα ούτε κολλημένη ήμουν με ένα φύλο αποκλειστικά, ούτε παίζει ασυνείδητα να τρόμαξα που δε μπορεί να κάνει βιολογικά παιδιά. Πολύ μακριά το πήγα, αλλά πραγματικά σκέφτηκα όλα τα ενδεχόμενα για να εξετάσω την τερατώδη αντίδραση μου.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:

Πρώτα απ’ όλα να πούμε ότι είναι σημαντικό που αναγνωρίζεις την τρανσφοβία σε αυτή την αντίδρασή σου. Να ξεκαθαρίσουμε δυο πράγματα: από τη μία το ποιο-α φύλο-α αρέσουν σε ένα άτομο, ή ποια ξεχωριστά χαρακτηριστικά μπορεί να σου ασκήσουν ή όχι έλξη, είναι ένα καθαρά προσωπικό πράγμα και κανείς δεν μπορεί να σου αλλάξει τα συναισθήματα. Από την άλλη, οι κοινωνικές νόρμες και το ποια άτομα ή χαρακτηριστικά θεωρούνται όμορφα και επιθυμητά σαφώς και μπορούν να έχουν επίδραση στο πως καθένας και καθεμιά μας βιώνει έλξη και στο τι αντιλαμβάνεται ως ελκυστικό και τι όχι. Οπως κι εσύ η ίδια κατάλαβες, το να αλλάζει ξαφνικά η στάση μας ή και η επιθυμία μας με βάση αποκλειστικά και μόνο το αν ένα άτομο είναι τρανς, ναι, κρύβει βαθιά εδραιωμένες τρανσφοβικές πεποιθήσεις. Λέμε βαθιά γιατί όπως φαίνεται δεν είναι απόψεις που στηρίζεις και υιοθετείς (π.χ ότι τα τρανς άτομα δεν είναι ελκυστικά), αλλά παρ’όλα αυτά παρατήρησες μια άμεση αλλαγή στη συναισθηματική σου κατάσταση.

Έχουμε μεγαλώσει σε μια κοινωνία που δυστυχώς μας εκπαιδεύει στην ομοφοβία, την τρανσφοβία και το ρατσισμό. Η αντίληψη ότι τα τρανς άτομα δεν είμαστε ελκυστικά/επιθυμητά είναι δυστυχώς πολύ βαθιά ριζωμένη, ακόμα και μέσα στην ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα. Για τα περισσότερα άτομα, το αν και πότε θα μοιραστούμε την τρανς ταυτότητα μας με πιθανούς ερωτικούς συντρόφους είναι μια πολύ αγχωτική και δύσκολη απόφαση, καθώς μπορεί να μας φέρει αντιμέτωπα με διάφορες αρνητικές αντιδράσεις, από μια (ευγενική) απόρριψη έως όμως και βίαιες αντιδράσεις. Το γεγονός ότι μοιράστηκε μαζί σου το γεγονός ότι είναι τρανς από την πρώτη κιόλας φορά που συναντηθήκατε (ενώ δεν είναι κάτι που θα έπρεπε να είναι υποχρεωμένος να κάνει) είναι ενδεικτικό αυτής ακριβώς της πραγματικότητας που βιώνουμε.

Τα συναισθήματά σου πρέπει να τα σεβαστείς και να μην κάνεις τίποτα που πάει κόντρα σε αυτά ή σε ό,τι σε κάνει να νιώθεις πηγαία επιθυμία και –βέβαια- απόλυτη συναίνεση. Ταυτόχρονα, ήρθε η ώρα να κοιταχτείς στον καθρέφτη και να πεις: «είμαι –και εγώ- τρανσφοβική». Αυτή σου η εμπειρία ίσως είναι η αρχή όχι για να αυτομαστιγωθείς, αλλά για να καταλάβεις πως η εσωτερική καταπολέμηση των παραπάνω χρειάζεται διαρκή προσωπική δουλειά. Αυτό βέβαια θα πρέπει να γίνεται πάντοτε με απόλυτο σεβασμό στα τρανς άτομα που δεχόμαστε άμεσα τις συνέπειες όλων αυτών και δεν έχουμε καμιά υποχρέωση να τα αντιμετωπίζουμε, εκπαιδεύοντας ταυτόχρονα όλους τους υπόλοιπους.

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

43 Comments
δημοφιλέστερα
νεότερα παλαιότερα
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
Neverlander
Neverlander
4 χρόνια πριν

Τι όμορφη απάντηση! Εμένα δεν θα με πείραζε να είναι τρανς κάποιος, θα ερωτευόμουν άνετα, αλλά θα ήθελα να το ξέρω, αν μη τι άλλο για να μπορούμε να μοιραστούμε άνετα αληθινές στιγμές απ’τις ζωές μας.

Dotti Kali Linnea
Dotti Kali Linnea
4 χρόνια πριν

Έναν ρόλο μάλλον τον παίζει κι αυτό..Εδώ μας προβληματίζει το αν και πώς θα πούμε σε γονείς ότι ο τάδε φίλος μας που τον ξέρουν χρόνια είναι gay γιατί κι ο φίλος μπορεί να μην έχει κάνει coming out ούτε και στους δικούς του γονείς ακόμα..Για τα τρανς άτομα έχω την αίσθηση ότι η κατάσταση είναι ακόμη χειρότερη..

bluesea
bluesea
4 χρόνια πριν

Είναι όντως φοβία ή είναι ένα χαρακτηριστικό που απλά δεν είναι ελκυστικό για κάποιους; Με προβλημάτισε το ερώτημα. Είμαι γυναίκα, ο καλύτερός μου φίλος είναι γκέι και μιλάμε ανοιχτά για τις σχέσεις μας, γνωρίζω τους συντρόφους του όπως κι αυτός τους δικούς μου και όλα είναι απολύτως φυσιολογικά. Έχει τύχει όμως να γνωρίσω άτομο που ενώ μου τράβηξε την προσοχή όταν μου αποκάλυψε ότι είναι bisexual ξενέρωσα και δεν προχωρήσαμε ποτέ. Είμαστε όμως φίλοι χρόνια τώρα και χαίρομαι πραγματικά να τον βλέπω χαρούμενο με τις σχέσεις του. Γενικά υποστηρίζω και με λόγια και με πράξεις την ισότητα μεταξύ των ανθρώπων.… Διαβάστε περισσότερα »

She-Wolf
She-Wolf
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  bluesea

Θα σου πω γιατί.. γιατί αν δεν το ήξερε πιθανότατα θα της άρεσε ακόμα. Θα σου κάνω και έναν παραλληλισμό για να το καταλάβεις ακόμα καλύτερα. Οι φοβίες είναι αυτό που λέμε στα αγγλικά irrational fear (φοβάσαι δλδ κάτι το όποιο στην πραγματικότητα δε σε απειλεί). Φαντάσου λοιπόν πως φοβάσαι τα ύψη.. κάποιος λοιπόν σου δένει τα μάτια και σε ανεβάζει για φαγητό στον πιο ψηλό ουρανοξύστη αλλά εσύ δεν ξέρεις ότι είσαι ψηλά και γι’αυτό δε φοβάσαι κιόλας και απολαμβάνεις ανέμελα τη μπριζολιτσα σου. Καταλαβαίνεις τι προσπαθώ να σου πω?

bluesea
bluesea
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  She-Wolf

Ατυχές το παράδειγμα. Ένας άνθρωπος με φοβίες δεν θα άφηνε ποτέ ελεύθερο τον εαυτό του να του κλείσουν τα μάτια και να τον οδηγήσουν στο άγνωστο. Είναι πάντα φοβισμένος και υποψιασμένος. Εδω αφέθηκε αλλά η αποκάλυψη την ξενέρωσε. Αξίζουν συγχαρητήρια στον ανθρωπο που δεν έκρυψε την ταυτότητά του αλλά το να μην θέλεις να κάνεις σεξ με έναν τρανς δε σημαίνει ότι τους φοβάσαι. Κι εγώ δεν θέλω να κάνω σεξ με μια γυναίκα,με καθιστά αυτόματα ομοφοβική;

She-Wolf
She-Wolf
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  bluesea

Καταρχάς όταν τυχαίνει να έχεις μια συγκεκριμένη φοβία δε σημαίνει απαραίτητα πως φοβάσαι ότι κινείται. Άλλος φοβάται τα ύψη, άλλος το σκοτάδι, άλλος τις βελόνες αλλά τέλος πάντων δεν είναι αυτό το θέμα μας. Νομίζω πως η λέξη “αφέθηκε” δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Της άρεσε και βγήκε ένα ραντεβού. Δεν το λες και leap of faith. Λες ότι δε θέλεις να κάνεις sex με γυναίκα και αυτό δε σε κάνει ομοφοβική. Συμφωνώ. Αυτή είναι η προτίμηση σου. Η συγκεκριμένη κοπέλα όμως εκδήλωσε ερωτικό ενδιαφέρον για αυτόν τον άνθρωπο και αυτό άλλαξε αυτόματα μόλις έμαθε πως ήταν κάποτε γυναίκα. Σου ξαναλέω… Διαβάστε περισσότερα »

βλαχάκι(το)
βλαχάκι(το)
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  bluesea

απλά μία σημείωση, η γράφουσα τονίζει ότι είναι bi και αυτό την κάνει ακόμη πιο ενδιαφέρουσα περίπτωση!
[και μία σημειωσούλα αν μου επιτρέπεται, ειδικώς αν ο άνδρας τρανς δεν προσδιοριζόταν συνειδητά ως γυναίκα κάποτε, δεν είναι ακριβώς σωστό να λεμε ότι “κάποτε ήταν γυναίκα” (στην ίδια λογική με το “αλλαγή φύλου”, που προτιμάται το μετάβαση/διόρθωση/επαναπροσδιορισμός κ.λπ.). Με την αναγνώριση της ταυτότητας φύλου η (εσωτερική) αίσθηση που έχει το άτομο για το φύλο του ανεξαρτητοποιείται από την εξωτερική εικόνα άλλωστε].

βλαχάκι(το)
βλαχάκι(το)
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  βλαχάκι(το)

Παρακαλώ και κανένα πρόβλημα, το ψάξιμο είναι μάλλον never ending process, για όλους μας. Βιολογικό φύλο, τι είναι αυτό όμως; Η απάντηση -πέραν αυτου που θεωρούμε προφανές (xx και xy) κι έχουμε μάθει απ’ το σχολείο even- στην πραγματικότητα, είναι κατάτι πιο πολύπλοκη και αν δεχόμαστε ότι η όποια φυλομετάβαση ενός τρανς ατόμου αφορά στον φαινότυπο (και στο “φαίνεσθαι”) κι όχι τον γονότυπο του ατόμου, the latest news(*) have it ότι στοιχεία στο γονιδίωμα των τρανς δύνανται να διαφοροποιούνται απ’ αυτά των cis (και όχι δεν μιλώ για intersex/μεσοφυλικές καταστάσεις). Οπότε -και βιολογικώς- θεωρώ πως το “ήταν γυναίκα (cis)” …μπάζει… Διαβάστε περισσότερα »

bozonio
bozonio
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  bluesea

Το να είναι κάποιος τρανς ή μπάι δεν είναι ένα χαρακτηριστικό της προσωπικότητας κάποιου, όπως το να είναι ευγενικός ή έξυπνος κτλ. Είναι ταυτότητες που φυσικά επηρεάζουν το χαρακτήρα αλλά με περίπλοκους τρόπου που εξαρτώνται από το ίδιο το άτομο.
Θα φέρω μια διαφορετική αναλογία. Αν σου αρέσει κάποιος και μόλις μάθεις ότι είναι από την τάδε χώρα τον απορρίψεις, δεν είναι ρατσιστικό; Η εμφάνιση και ο χαρακτήρας του σου άρεσαν και δεν έχεις προλάβει να δεις πως η καταγωγή του τον έχει επηρεάσει. Άρα τον απορρίπτεις με βάση τα στερεότυπα που έχεις για τη συγκεκριμένη χώρα, δηλαδή ρατσιστικά.

She-Wolf
She-Wolf
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  bozonio

Το είπες καλύτερα από εμένα bozonio 😉

Dotti Kali Linnea
Dotti Kali Linnea
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  bozonio

“Αν σου αρέσει κάποιος και μόλις μάθεις ότι είναι από την τάδε χώρα τον απορρίψεις, δεν είναι ρατσιστικό;”

Point proven. Case closed.

Rymember
Rymember
4 χρόνια πριν

Εγώ δεν πιστεύω ότι η αντίδραση αυτή κρύβει τρανσφοβία, ούτε ρατσισμό. Το να μην μας ελκύει κάποιος σεξουαλικά δεν είναι δείγμα προσβολής ούτε έλλειψης σεβασμού. Όταν κάποιος δεν μας ελκύει σεξουαλικά, δεν χρειάζεται να σημαίνει ότι τον θεωρούμε υποδεέστερό μας ή ανάξιο αγάπης και προσοχής. Ούτε εγώ ελκύομαι από τρανς άτομα, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θεωρώ τα τρανς άτομα μη-ερωτεύσιμα ή μη-ελκυστικά, όπως επίσης δεν έχω τόσο μεγάλη ιδέα για τον εαυτό μου ώστε να πιστεύω ότι θα κλαίει σύσσωμη η τρανς κοινότητα που έχασε εμένα, το κελεπούρι. Ο καθένας διαλέγει ταίρι ανάλογα με τα γούστα του, και αν… Διαβάστε περισσότερα »

Αμπα
Αμπα
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Rymember

Ναι, μόνο που την έλκυε αρχικά σεξουαλικά, μέχρι να μάθει ότι είναι τρανς. Οπότε, αυτό που λες, δεν εφαρμόζεται στη συγκεκριμένη περίπτωση. Η απάντηση είναι ακριβώς αυτή που πρέπει.

Rymember
Rymember
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Αμπα

Από τη στιγμή που η αφηγήτρια έπαψε να ελκύεται από τον άνδρα αυτόν, με το που έμαθε ότι είναι τρανς, σημαίνει ότι την ενοχλεί η ιδέα να έχει για σύντροφο έναν τρανς άνθρωπο. Εξακολουθώ να πιστεύω ότι δεν είναι ρατσιστικό αυτό. Αντιθέτως, πιστεύω ότι κρύβεται μια βαθιά πατροναριστική και υποτιμητική διάθεση πίσω από της ενοχές μας στη σκέψη ότι δεν μας ελκύει μια μερίδα ανθρώπων (λ.χ., οι τρανς άνδρες). Γιατί πίσω από αυτή τη φαντασίωση, κρύβεται η εξής, πολύ εγωκεντρική, σκέψη: “αφού δεν βρίσκω εγώ ελκυστικούς τους τρανς ανθρώπους, οι τρανς άνθρωποι είναι απωθητικοί”. Αυτό δεν ισχύει όμως, στην πραγματικότητα,… Διαβάστε περισσότερα »

leas
leas
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Rymember

Η σεξουαλική έλξη ή μη έλξη, αν έχει να κάνει με ένα συγκεκριμένο άτομο είναι απλή σεξουαλική έλξη ή μη έλξη. Δε μου αρέσει ο Μήτσος / μου αρέσει ο Μήτσος. Ως σύνολο. Αν η έλξη ή μη έλξη αφορά μια συγκεκριμένη ομάδα ατόμων βάσει ταυτοτικών χαρακτηριστικών πχ δε με ελκύουν οι τρανς, οι Βέλγοι, οι Κινέζοι, οι μη πτυχιούχοι, οι παρθένοι κτλ, τότε πρόκειται για -ισμό. Το “Γιατί πίσω από αυτή τη φαντασίωση, κρύβεται η εξής, πολύ εγωκεντρική, σκέψη: αφού δεν βρίσκω εγώ ελκυστικούς τους τρανς ανθρώπους, οι τρανς άνθρωποι είναι απωθητικοί”, είναι μόνο δικό σου. Δεν είναι αναπόφευκτη… Διαβάστε περισσότερα »

ChainReaction
ChainReaction
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Rymember

Δεν πειραζει που δεν θες να κάνεις παρέα με το προσφυγοπουλο της τάξης, θα βρεθούν αλλά παιδάκια να το κάνουν παρέα! Δεν πειράζει που δεν θες να παίξεις με το παιδάκι με κινητική αναπηρία, σαφέστατα και δεν θα οδηγηθεί σε κοινωνικό αποκλεισμό επειδή δεν θα παίξεις μαζί του, θα βρεθούν αλλά παιδάκια να παίξουν μαζί του! Το προσωπικό σου γούστο είναι δικό σου και δεν μετράει ΚΑΘΟΛΟΥ στη ζωή του παιδιου!
Κάπως έτσι μου ακούγεται το επιχείρημα σου

Dotti Kali Linnea
Dotti Kali Linnea
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  ChainReaction

Ακριβώς to the point ChainReaction..

She-Wolf
She-Wolf
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  ChainReaction

Τι ωραία απάντηση chain reaction!

ChainReaction
ChainReaction
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  She-Wolf

Να είστε καλά Dotti Kali Linnea και She-Wolf, βοηθήσατε και εσείς πολύ με τα σχόλια σας, γενικά φοβερα ενδιαφέρον θέμα συζήτησης!
(Dotti Kali Linnea μου άρεσαν και τα σχόλια σου στο pride/καπιταλισμος 😉 )

Rymember
Rymember
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  ChainReaction

Δεν μου φαίνεται πολύ εύστοχη η σύγκρισή σας, για τον εξής λόγο: για να διαλέξει κανείς φίλους ή παρέα, λαμβάνει υπ’όψιν του κάποια χαρακτηριστικά του άλλου ανθρώπου, όπως είναι ο χαρακτήρας, η ψυχολογία, τα κοινά ενδιαφέροντα, κ.λπ. Η κοινωνική ομάδα “πρόσφυγας”, “παιδί με κινητική αναπηρία” ή “τρανς άτομο”, περιλαμβάνει ανθρώπους με μια τεράστια ποικιλία τέτοιων χαρακτηριστικών. Το να λέει κανείς “δεν κάνω παρέα με τρανς άτομα” δείχνει ότι πάσχει από κάποια προκατάληψη, δηλαδή τρέφει την ψευδαίσθηση ότι όλα τα τρανς άτομα έχουν κάποιο κοινό χαρακτηριστικό που τα καθιστά ακατάλληλα για παρέα. Ως προς το σεξ, τα πράγματα είναι κάπως διαφορετικά… Διαβάστε περισσότερα »

leas
leas
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Rymember

Το σεξ δεν κάνει τα πράγματα διαφορετικά, ίσα ίσα, το σεξ είναι που κάνει τα πράγματα διάφανα και καθαρά. Υπάρχουν levels στο πόσο μπορεί καθένας από εμάς να καταφέρει να πετάξει από πάνω του τα στερεότυπα και τον σεξισμό, ρατσισμό κτλ. Η λέξη αμηχανία που έγραψες στην προοπτική συνεύρεσης με γυναίκα με πέος μαρτυρά, νομίζω, το δικό σου level. Δηλαδή όταν δε σε ελκύει κάποιος λόγω χαρακτήρα, ψυχολογίας, κοινών ενδιαφερόντων (δικές σου λέξεις), δε λες νιώθω αμηχανία να κάνω σεξ μαζί του γιατί δεν του αρέσει η ζωγραφική ενώ σε μένα αρέσει. Λες δε μου αρέσει, δεν ταιριάζουμε, δεν με… Διαβάστε περισσότερα »

ChainReaction
ChainReaction
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Rymember

Definition of transphobia : irrational fear of, aversion to, or discrimination against transgender people Επίσης: Transphobia encompasses a range of negative attitudes, feelings or actions toward transgender or transsexual people, or toward transsexuality. Transphobia can include fear, aversion, hatred, violence, anger, or discomfort felt or expressed towards people who do not conform to society’s gender expectation. Θα κάνω και quote την Λένα λέγοντας “Δεν είναι ό,τι πιστεύει ο καθένας. Αν κάθε λέξη σήμαινε ό,τι πιστεύει ο καθένας, τότε θα ήταν αδύνατη η επικοινωνία, ακόμα και μεταξύ γνωστών”. Επίσης, το τρανς άτομο της ερώτησης έλκυε την γραφουσα πριν μάθει ότι είναι τρανς (ναι το ξέρω έχει γραφτεί αρκετά παραπάνω) Στο σχόλιο μου έδωσα… Διαβάστε περισσότερα »

Dotti Kali Linnea
Dotti Kali Linnea
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Rymember

Mafalda συμφωνώ, ειδικά στο σημείο που λες ότι το να παραδεχτούμε ότι “υποπέσαμε” σε τρανσοφοβική συμπεριφορά δε σημαίνει αυτομαστίγωμα, σημαίνει ότι χρειάζεται κι άλλη εσωτερική δουλειά, κι άλλη αυτο-ανάλυση, κι άλλη τριβή. Μιλάμε για ένα άτομο που ταράχθηκε από αυτή του τη συπεριφορά και δεν έμεινε εκεί, έστειλε ερώτηση και ζήτησε τη συνδρομή μιας ιντερνετικής κοινότητας για να δει τι παραπάνω μπορεί να σκεφθεί πάνω στο θέμα. Σε έναν κόσμο γεμάτο από ανθρώπους της σχολής “Δεν έχω θέμα με τους…έχω και φίλους …ΑΛΛΑ…” το θέμα είναι να μπορεί κανείς να κοιτάει πίσω και να λέει “κοίτα να δεις, 5 χρόνια… Διαβάστε περισσότερα »

She-Wolf
She-Wolf
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Dotti Kali Linnea

Εδώ θα ήθελα να εκμεταλλευτώ το σχόλιό σου Dotti (μου επιτρέπεις να σε λέω Dotti?) για να αναφέρω πως δεν γίνεται προσπάθεια να κατακρίνουμε την κοπέλα της ερώτησης. Προσωπικά δεν έχω ιδέα πως θα είχα χειριστεί την κατάσταση αν ήμουν στη θέση της. Όμως είναι τόσο σημαντικό τελικά να αναγνωρίζουμε τους λόγους που μας οδήγησαν σε μια απόφαση. Να μην εθελοτυφλούμε με το “είχα άλλες προτιμήσεις” και να καταλαβαίνουμε πως μέσα μας υπάρχει τόσο μεγάλος φόβος για το διαφορετικό, για το άγνωστο και για το κοινωνικά μη αποδεκτό.

Θεμος
Θεμος
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Αμπα

Η ιδεα οτι η σεξουαλικοτητα μας εχει κλειδια που ανοιγουν η κλεινουν αναλογα με τη βιολογια του αλλου ειναι ξεπερασμενη, φαινεται. Εμενα μπορει να με ελκυει καποια που εχει βαλει καποιο αρωμα και οταν τελικα αισθανθω την πραγματικη μυρωδια της να πεσει ο διακοπτης. Αυτο συνεβη και εδω. Η ισως η διαπιστωση οτι παιδια δεν θα μπορεσουν να κανουν με ισοτιμους ορους. Μα τι σχεση εχει το σεξ με τη τεκνοποιηση θα μου πεις! (Ειμαι γονιος τρανς παιδιου, αν ενδιαφερει)

She-Wolf
She-Wolf
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Θεμος

Θέμο η γράφουσα ανέφερε πως δεν ενδιαφέρεται να κάνει παιδιά επομένως δεν ήταν αυτό το πρόβλημά της.

Θεμος
Θεμος
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  She-Wolf

Εξακολουθει να κατοικει σε ενα σωμα που το γεννησαν μερικα εκατομμυρια γενεες οργανισμων που ηθελαν παιδια, ακομα και πριν να το “ξερουν”.

βλαχάκι(το)
βλαχάκι(το)
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Θεμος

Αν ήταν έτσι αγαπητέ Θέμο, δεν θα της άρεσαν οι κοπέλες. Δεν θα υπήρχε ομόφυλη επιθυμία etc etc.

Θεμος
Θεμος
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  βλαχάκι(το)

Παντα υπαρχουν νεωτερισμοι στη βιολογια. Δεν ειναι αυτο το περιεργο. Το περιεργο ειναι οτι θελουμε να στειλουμε σε ψυχολογο τη γατα που δεν της αρεσει να κολυμπαει.

bozonio
bozonio
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Θεμος

Θέμο κρίμα που είσαι γονιός τρανς παιδιού και κάνεις τέτοια σχόλια. Η αναλογία με το άρωμα είναι άσχετη. Σε αυτή την περίπτωση μυρίσεις ένα ατομο και σε απώθησε. Εδώ δεν υπήρχε κάποιο χαρακτηριστικό του εμφανισιακά ή στο χαρακτήρα του που να της ήταν απωθητικό. Ακόμα χειρότερα αυτή η αναλογία προωθεί την τρανσφοβικη αντίληψη ότι τα τρανς άτομα κάτι κρύβουν ή είναι «ψεύτικα». Δεύτερον όταν λέει μια γυναίκα ότι δε θέλει να κάνει παιδιά την πιστεύουμε. Η απόφαση να κάνει κανεις παιδιά είναι συνειδητή, αυτό που υπάρχει βιολογικά είναι η όρεξη για σεξ (και αυτό όχι σε όλους). Τέλος τα ομοφυλόφιλα… Διαβάστε περισσότερα »

Θεμος
Θεμος
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  bozonio

“κάτι κρύβουν” Το εχω ζησει το αγχος τους για το αν κρυβουν, τι κρυβουν, αν νομιζουν αλλοι οτι κρυβουν, κλπ, δεν ειναι τρανσφοβικη αντιληψη, ειναι πραγματικοτητα (μου). Δευτερον, εχουμε συζητησει και συμφωνησει οτι λογης λογης “εκπροσωποι της κοινοτητας” εχουνε ο καθενας δικες τους ατζεντες και δεν εκπροσωπουν κανενα πλην τον εαυτο τους. Μακρυα. Τριτον, να μιλαμε οτι η τρανς ταυτοτητα δεν εχει να κανει με τον χαρακτηρα ειναι αστειο. Τεταρτον, αν ολα ειναι συνειδητα δεν θα υπηρχαν ψυχολογοι. Προφανως και δεν υπαρχει κανενας εξελικτικος λογος να περνανε ολα στην αντιληψη μας. Αλλιμονο αν πιστευαμε τον καθενα. Πεμπτον, σαφως ειναι νεωτερισμος… Διαβάστε περισσότερα »

βλαχάκι(το)
βλαχάκι(το)
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Θεμος

Βέβαια, υπάρχουν και οι γάτες Βαν, που τους αρέσει το νερό και πολύ μάλιστα:

https://web.archive.org/web/20140804000947/http://vancatblog.com/photo-gallery/nggallery/cats/historic-articles/image/animals-vol1-issue17-page1/

καθώς και γάτες κοινές, που τους αρέσει το κολύμπι:

https://www.youtube.com/watch?v=FTKQRWfiSfU
https://www.youtube.com/watch?v=zb6uaNKYK6Y
https://www.youtube.com/watch?v=HuRIJEvvtx0
____________

Το περίεργο είναι ότι -ενώ πολύ καλά γνωρίζουμε πως- υπάρχει ιδιαιτερότητα/ πολυμορφία, εντούτοις θέλουμε να τα στριμώξουμε τα πάντα όλα σ’ ένα κυτίο και μάλιστα εντελώς αυθαίρετα …και -ακόμη πιο μάλιστα- αγνοώντας, επιδεικτικά, αυτό που μας λέει ο άλλος.

Κρατάει χρόνια αυτή η κολόνια Θέμο, όμως.

Θεμος
Θεμος
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  βλαχάκι(το)

Δεν σε καταλαβα βλαχακι. Για το κουτακι “τρανσφοβικος” μιλαμε; Ο φοβικος ανθρωπος ζηταει βοηθεια γιατι εχει προβλημα στην καθημερινη ζωη. Τι προβλημα εχει οποιος δεν σκεφτεται τρανς ατομο για μακροχρονια σχεση; Οσα εχει και οποιος δεν γουσταρει να σκαρφαλωνει βουνα.

βλαχάκι(το)
βλαχάκι(το)
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Θεμος

Πράγματι, δεν με κατάλαβες. Για το κουτάκι που μοιάζεις να φτιάχνεις ούτως ώστε να βάλεις την κοπέλα εντός, όταν κάνεις ικασίες για αυτήν (αυθαίρετες) μιλούσα. [Επίσης εγώ απέφυγα να αποκαλέσω την γράφουσα “τρανφοβική” και παρότι η ίδια αποκάλεσε εαυτόν έτσι. Θα αποφύγω να ανοίξω θέματα για την (σεξουαλική) (directed at trans*) (ειδική και μη) έλξη και άπωση]. Αυτήν την αναφορά, όμως, στην “φοβία” κι εγώ δεν την πολυαντιλαμβάνομαι με τη σειρά μου, άραγε εκφράζει ένσταση στο όρο, δλδ στο εννοιολογικό της “φοβίας” (ότι δεν είναι φοβία) ή το δέχεται ως φοβία, αλλά το κατατάσει στο level της αραχνοφοβίας ή της… Διαβάστε περισσότερα »

βλαχάκι(το)
βλαχάκι(το)
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  βλαχάκι(το)

Χμμ..για να μην γίνει παρανόηση σε ποιον απευθύνομαι το “δέχεΤαι ως φοβία” το διορθώνω σε “δέχεΣαι”

bozonio
bozonio
4 χρόνια πριν

Συμφωνώ με την απάντηση. Εγώ πάντως θα πρότεινα, αν φυσικά συμφωνεί και το άλλο άτομο, η γράφουσα να μείνει κοντά του σα φίλη. Αυτό πιστεύω ότι μπορει να τη βοηθήσει να επεξεργαστεί τα συναισθήματα της και τις προκαταλήψεις της. Φυσικά σε καμία περίπτωση δε λέω να ζητήσει από το φίλο της να την εκπαίδευσει ούτε να παίξει με τα συναισθήματα του δίνοντας ψεύτικες ελπίδες. Αλλά νομίζω ότι η επαφή με τρανς άτομα σε συνδυασμό με προσωπική δουλειά μπορούν να αμβλύνουν αυτά τα αρνητικά συναισθήματα. Πιστεύω πάντως ότι η γράφουσα βρίσκεται σε καλό δρόμο αφού αναγνωρίζει ότι είναι τρανσφοβικη αντίδραση.

Between Worlds (she/her)
Between Worlds (she/her)
4 χρόνια πριν

Γιατί να το μάθουν;

Dotti Kali Linnea
Dotti Kali Linnea
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Between Worlds (she/her)

Για να μπορούμε να κάνουμε όλ@ μαζί γιορτινά τραπέζια, πρωτομαγιές, κ.ο.κ. Για να μπορεί ο Μανώλης να έρθει στα τραπέζια με τον Κωνσταντίνο ακριβώς όπως ήρθε ο Αντώνης με τη Χαρούλα. Για να μη χρειάζεται να κρύβονται. Γιατί όπως όταν με ρωτάει η μαμά μιας φίλης μου αν θα έρθω με τον φίλο μου στο γάμο που μας κάλεσαν κι εγώ απαντώ πολύ φυσικά “Ναι, θα έρθω με τον Νίκο” έτσι να μπορεί να απαντά και ο φίλος μου ο Μανώλης “Ναι, θα έρθω με τον Κωνσταντίνο”. Χωρίς να χρειάζεται να πει “Δεν έχω κοπέλα αυτήν την περίοδο κυρία Μαίρη,… Διαβάστε περισσότερα »

βλαχάκι(το)
βλαχάκι(το)
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Dotti Kali Linnea

Υποθέτω ότι η ερώτηση πήγαινε στο γιατί να μάθουν ότι είναι τρανς άνδρας, αλλά μπορεί και να σφάλω.

Generally speaking, πάντως, συμφωνώ πως είναι μίλια μπροστά το πράγμα όταν υπάρχει γνώση και αποδοχή από την οικογένεια.
Μίλια.

Between Worlds (she/her)
Between Worlds (she/her)
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  βλαχάκι(το)

Αυτό που λέει το βλαχάκι (το). Συμφωνώ και με τα υπόλοιπα και του βλαχακίου και από Dotti Kali Linnea, βέβαια.

Felis
Felis
4 χρόνια πριν

Να μία κατάσταση στην οποία δεν έχω ιδεά πώς θα αντιδρούσα προσωπικά, αν και πιθανότατα θα ήθελα να τον γνωρίσω περισσότερο κι ας μην κατέληγε σε ερωτική σχέση. Είναι επίσης αξιοσημείωτο και προς τιμήν του ανθρώπου ότι το είπε από την αρχή. Καταπληκτική απάντηση. 🙂

konstantinos konstant.
konstantinos konstant.
4 χρόνια πριν

Ίσως να επηρεάζομαι από την ιδιότητά μου ως νομικός, αλλά δεν μπορώ να σκεφτώ διαφορετικά. Οκ, μάλλον η αντίδρασή σου δείχνει ότι είσαι τρανσφοβική… και λοιπόν; Γιατί αυτομαστιγώνεσαι; Το πως σκέφτεται κάποιος και το πως αισθάνεται δεν μπορεί να αποτελεί αιτία τιμωρίας…. μόνο το πως πράττει (εδώ κολλάει το “νομικός”). Αν δηλαδή σου βγήκε αυτό (καλώς ή κακώς, δεν μπαίνω καν σε τέτοια συζήτηση) τι θα έπρεπε να κάνεις; Συμπεριφέρθηκες άσχημα; Έκανες κάτι που τον πλήγωσε; Αν όχι, ποιος ο λόγος να αισθάνεσαι τέτοιες τύψεις; Από όσα γράφεις προκύπτει ότι οι ηθικές σου αξίες σε κάνουν να απαξιώνεις την αντίδρασή… Διαβάστε περισσότερα »

Sourikata
Sourikata
4 χρόνια πριν

Νομίζω πιο πολύ θα ένιωθα “φόβο” για το άγνωστο, αλλά θα το προχωρούσα. Δεν ξέρω αν αυτό συνιστά τρανσφοβία.
Με το καιρό θα έρθει η εξοικείωση με τα τρανς άτομα και σιγά σιγά τα στερεότυπα θα υποχωρήσουν, γι αυτούς που θέλουν φυσικά όντως να τα αποβάλλουν.
Το ίδιο έχει ήδη γίνει σε μεγαλύτερο βαθμό με τους LGB (χωρίς το Τ), θα γίνει και με τους/τις Τ.