in

Γιατί νιώθω συνεχώς ατονία;

Ερωτήσεις απαντημένες από την ψυχολόγο Φαίνια Ξανθοπουλίδου.

Καλησπέρα. Ένιωσα την ανάγκη να ρωτήσω κάτι που με προβληματίζει τον τελευταίο καιρό. Εργάζομαι, τα παιδιά μου είναι στην εφηβεία οπότε δεν ασχολούμαι τόσο πολύ πια μαζί τους ,έχω πάρει διαζύγιο εδώ και τρία χρόνια και έχω μια σχέση που μέχρι στιγμής βαίνει αισίως. Το πρόβλημά μου είναι η μεγάλη έλλειψη ενέργειας. Με το ζόρι […] ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

black and white woman girl sitting 1

Καλησπέρα. Ένιωσα την ανάγκη να ρωτήσω κάτι που με προβληματίζει τον τελευταίο καιρό. Εργάζομαι, τα παιδιά μου είναι στην εφηβεία οπότε δεν ασχολούμαι τόσο πολύ πια μαζί τους ,έχω πάρει διαζύγιο εδώ και τρία χρόνια και έχω μια σχέση που μέχρι στιγμής βαίνει αισίως. Το πρόβλημά μου είναι η μεγάλη έλλειψη ενέργειας. Με το ζόρι σέρνω τις μέρες. Τα απογεύματα που τα παιδιά διαβάζουν, πέρα από τα άκρως απαραίτητα ,φαγητό δηλαδή και κάποιες διαδρομές για τα φροντιστήρια όχι καθημερινά, περνάω τον υπόλοιπο χρόνο μου ξαπλωμένη στον καναπέ νιώθοντας ανίκανη να τεντωθω και να πιάσω ακόμη και το βιβλίο που διαβάζω. Κατάθλιψη νομίζω πως δεν έχω, η ζωή μας είναι σε ρυθμό,τα παιδιά μου είναι καλά και η σχέση μου με γεμίζει τις μέρες που είμαστε μαζί . Απίστευτη βαρεμάρα νιώθω. Και δεν ήμουν έτσι. Εντάξει ,τις δουλειές του σπιτιού τις βαριέμαι όντως αλλά δεν είναι μόνο αυτές που δεν κάνω. Ξέρω ότι ο καναπές είναι η μάστιγα της εποχής μας. Ένας βασικός λόγος που απομακρύνθηκα από τον πρώην ήταν ακριβώς αυτή η συνήθεια που είχε . Τι μου συμβαίνει λοιπόν ;γιατί δεν έχω όρεξη για χόμπι, ούτε καν να φτιάξω κάτι για τα παιδιά που διαβάζουν ,ένα γλυκό ,να πάω για ένα περπάτημα μισή ωρίτσα. Η μάνα μου λέει ότι είμαι τεμπέλα. Ισχύει ,αλλά παλιότερα δεν με κρατούσε το σπίτι. Ήθελα να είμαι συνέχεια έξω. Έχω φίλες που με παρακινουν να βρεθούμε. Τώρα ούτε αυτό με συγκινεί. Γράφτηκα στο γυμναστήριο αλλά φυσικά δεν έχω καμιά διάθεση να πάω. Ο άντρας με τον οποίο έχω σχέση προβληματίζεται τις μέρες που είμαστε μαζί για την έλλειψη ενέργειας. Παίρνω κάποιες βιταμίνες. Η υγεία μου είναι καλή γενικά. Είμαι μόνο 45.Η ζωή μου έτσι θα είναι πια ;δουλειά και καναπές ;

Η κατάθλιψη δεν είναι όπως τη φανταζόμαστε, όχι πάντα. Η έλλειψη ενδιαφέροντος για κάθε τι που μας ευχαριστούσε πριν, είναι σημάδι κατάθλιψης. Δεν λέω ότι έχεις κατάθλιψη, λέω ότι δεν είναι σίγουρο ότι δεν έχεις. Δες εδώ.

Το πρώτο πράγμα που θα έκανα είναι ιατρικές εξετάσεις που μπορεί να ενοχοποιούν κάτι παθολογικό. Λες φυσικά ότι η υγεία σου είναι καλή, αλλά δεν ξέρω πόσο το έχεις ερευνήσει αυτό. Αν όντως τίποτα το παθολογικό δεν ευθύνεται για την ατονία σου, τότε η ψυχοθεραπεία είναι μονόδρομος.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι η ζωή σου δεν θα είναι έτσι πια, αν προσπαθήσεις να την αλλάξεις. Αλλά δεν θα ξυπνήσεις και μια μέρα και ως διά μαγείας θα αποκτήσεις τη χαμένη σου ενέργεια. Αν η αιτία της ατονίας σου είναι ψυχολογικής φύσεως, τότε θα πρέπει να προσπαθήσεις συνειδητά να ξεφύγεις από αυτό. Περισσότερα θα τα βρεις στη θεραπεία σου.

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

11 Comments
δημοφιλέστερα
νεότερα παλαιότερα
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
Garde_tes_songes
Garde_tes_songes
4 χρόνια πριν

Εγώ έχω μια συνεχή αίσθηση κόπωσης και μετά από αρκετές εξετάσεις εντόπισα απορρυθμισμένες ορμόνες. Κάνε οπωσδήποτε εξέταση για θυρεοειδή και καμπύλη ζαχάρου. Επίσης, προσπάθησε να απεξαρτηθείς όσο μπορείς από τις ηλεκτρονικές συσκευές (κινητο/τηλεόραση) γιατί μας τρώνε πολλή ενέργεια!

ουράνιο τόξο
ουράνιο τόξο
4 χρόνια πριν

Εγω ετσι ενιωθα και εκανα εξετασεις και βρεθηκα με αυτοανοσο!μην το αφησεις!

ουράνιο τόξο
ουράνιο τόξο
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  ουράνιο τόξο

Μακαρι εννοειται να μην εχεις οτιδηποτε και να χρειαζεσαι λιγο χρονο απραξιας και χαλαρωσης!

leas
leas
4 χρόνια πριν

‘Ένας βασικός λόγος που απομακρύνθηκα από τον πρώην ήταν ακριβώς αυτή η συνήθεια που είχε’.

Νομίζω ίσως εδώ κρύβεται το μυστικό. Αλλά, ποιος ξέρει ποιο είναι.

Karlee
Karlee
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  leas

Συμφωνω, leas. Κι εγω αυτο ακριβως σκεφτηκα.

Evil
Evil
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  leas

Ναι κι εγώ αυτό σκέφτηκα. Καμία φορά χρησιμοποιούμε τον άλλο για να εκφράζει τη δική μας κατάθλιψη/ δυσαρεσκεια κ όταν αυτός βγει από το κάδρο αναγκαστικά εκδηλώνουμε τα συναισθήματα μας μόνοι μας.

Valia
Valia
4 χρόνια πριν

Μπορεί να έχεις κάποιο πρόβλημα υγείας. Παθήσεις του θυρεοειδούς κι απορρυθμισμένες ορμόνες μπορεί να είναι ένα από τα πιθανά αίτια. Υπάρχει, επίσης, το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης, το όποιο δεν είναι πολύ γνωστό στην Ελλάδα (adrenal fatigue syndrome). Στις ορμονολογικές εξετάσεις να ζητήσεις να σου γράψουν και την κορτιζόλη και την DHEA-S. Για την κορτιζόλη η αιμοληψία πρέπει να γίνει συγκεκριμένη ώρα το πρωί, νομίζω στις 8. Μία άλλη αιτία μπορεί να είναι κάποιου είδους αναπνευστική αλλεργία, π.χ. στη σκόνη, στους μύκητες της υγρασίας, σε κάποιο κατοικίδιο… Τέτοιου είδους αλλεργίες προκαλούν υπόταση και ατονία και σου δίνουν την αίσθηση ότι δεν… Διαβάστε περισσότερα »

Marilyn
Marilyn
4 χρόνια πριν

Ο χαμηλός σίδηρος ή η έλλειψη βιταμίνης D έχουν επίσης αυτά τα συμπτώματα. Οι εξετάσεις αίματος θα βοηθήσουν.

Eva
Eva
4 χρόνια πριν

Μπορεί να παίρνεις βιταμίνες αλλά να μην είναι αυτές που χρειάζεσαι ή σου λείπουν. Η συστηματική θεραπεία με συγκεκριμένες βιταμίνες επίσης είναι σημαντική. Δες ένα γιατρό και ανάλογα με τα αποτελέσματα θα ξέρεις τι θα κάνεις. Σε κάθε περίπτωση θα πάρει καιρό για αυτό και θα πρέπει να πηγαίνουμε όσο πιο νωρίς σε ένα γιατρό για να προλαμβάνεται το πρόβλημα.

Rainbow
Rainbow
4 χρόνια πριν

Μπορεί να φταίει κ η ρουτίνα που κάνεις κάθε μέρα . Συχνά χανόμαστε στη ρουτίνα κ δεν έχουμε ενέργεια για τίποτα , δοκίμασε να τη σπάσεις με μικρά βήματα . Μην μαγειρεψεις μια μέρα φάτε έξω φαγητό που δεν έχετε ξαναφάει , μην πάτε στην ίδια παραλία , πήγαινε μονοήμερη με τον άντρα σου κλπ

Mara
Mara
4 χρόνια πριν

Σε παρακαλω κοιτα να κανεις εξετασεισ για κοιλιοκακη. Αλλα πρεπει να ψαξεισ πολυ καλα να βρεισ γιατρο που ξερει να κανει διαγνωση. Στην Ελλαδα λιγοι ξερουν να κανουν διαγνωση εγω ειχα ολη μου την ζωη και το βρηκα στα 32 μου κι αφου ειχα γυρισει δεκαδες γιατρους. Δεν χρειάζεται να εχεισ γαστρεντερικα συμπτώματα και το πιο συχνο συμπτώμα τησ κοιλιοκακης ειναι η κοπωση. Επισης υπαρχει η δυσανεξία στην γλουτενη χωρις κοιλιοκακη. Σε παρακαλω ενημερωσου. Μπες σε γκρουπ στο facebook με ατομα με κοιλιοκακη στην ελλαδα να ενημερωθεισ και να σου πουν σε ποιον γιατρο να πας.