in

Δεν τολμάω να μιλήσω για αυτό, αλλά κλαίω κάθε φορά που το σκέφτομαι

Ερωτήσεις απαντημένες από την ψυχολόγο Φαίνια Ξανθοπουλίδου.

Δεν τολμάω να μιλήσω ακόμα για κάτι τέτοιο επώνυμα οπότε θα περιοριστώ σε εσένα ελπίζοντας να υπάρχει κάποια καλή συμβουλή είτε από εσένα είτε από τους σχολιαστές. Πριν από μερικούς μήνες πήγα στο σπίτι ενός συναδέλφου και φίλου για φαγητό. Αυτός είναι ζευγάρι με μια επίσης συνάδελφο και φίλη και βγαίνουμε μερικές φορές και οι […] ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

696688752 e1565211652228

Δεν τολμάω να μιλήσω ακόμα για κάτι τέτοιο επώνυμα οπότε θα περιοριστώ σε εσένα ελπίζοντας να υπάρχει κάποια καλή συμβουλή είτε από εσένα είτε από τους σχολιαστές. Πριν από μερικούς μήνες πήγα στο σπίτι ενός συναδέλφου και φίλου για φαγητό. Αυτός είναι ζευγάρι με μια επίσης συνάδελφο και φίλη και βγαίνουμε μερικές φορές και οι 3 μαζί, είχα βοηθήσει και στο να τα βρουν. Στο σπίτι ήταν και ο αδελφός του. Πρώτη φορά τον γνώριζα γιατί γενικά λόγω δουλειάς ταξιδεύει πολύ και δεν είχε τύχει άλλη φορά να είναι Ελλάδα όταν πηγαίναμε σπίτι του. Τέλος πάντων, ήταν όντως ωραίο παιδί και μιλούσαμε αρκετά άνετα γιατί είχαμε 2-3 κοινά ενδιαφεροντα. Οταν νύχτωσε σπάσαμε κάπως σε ζευγάρια με τους άλλους δύο να μαγειρεύουν γλυκό και εμάς να έχουμε πάει στο δωμάτιο του (σε άλλον όροφο) για να μου δείξει κάτι φωτογραφικές (είχα κ εγώ ως χόμπι τη φωτογραφία). Ε, με τα πολλά φιληθήκαμε λίγο και ως εδώ ήταν πολύ καλά. Σιγά σιγά όμως άρχισε να γίνεται πιο επιθετικός και διαχυτικός, να με χουφτωνει, και σιγά σιγά να με γδυνει. Δεν είπα τίποτα στην αρχή γιατί κι εγώ φλέρταρα τόση ώρα μαζί του και το είχε καταλάβει. Όμως σε κάποια φάση πήγα να τον κόψω και εκείνος απλά με αγνοησε. Πάγωσα τελείως. Όταν τελείωσε με ρώτησα αν ήμουν καλά και του εγνεψα ναι, ντύθηκα και πήγα να βρω τους άλλους δύο. Έκατσα για ένα αμήχανο γλυκό και πήγα σπίτι μου κακήν κακώς. Δεν τον ξαναείδα φυσικά από τότε. Έχω μπερδευτεί παρά πολύ. Φοβάμαι να παραδεχτώ τι μπορεί να έγινε. Ούτε του είπα ξεκάθαρα όχι, ούτε επεμεινα να σταματήσει. Αλλά κάθε φορά που το σκέφτομαι κλαίω. Τι μπορώ να κάνω;

Αυτό που συνέβη είναι αυτό που φαντάζεσαι. Δεν υπήρχε συναίνεση, με ό,τι και αν σημαίνει αυτό για σένα. Φλέρταρες, ήσουν οκέι μέχρι να φιληθείτε, αλλά όχι για κάτι παραπάνω και το έδειξες. Δεν είμαι νομικός και σίγουρα υπάρχουν πιο ειδικοί από μένα για να σε συμβουλέψουν για την νομική πλευρά των πραγμάτων στην Ελλάδα σχετικά με αυτό που σου συνέβη.

Αυτό που θα σε συμβουλέψω είναι να μιλήσεις για αυτό. Μίλησες σε εμάς, μην ντραπείς να μιλήσεις και αλλού, κατά προτίμηση σε κάποιον ειδικό που δεν θα σε κρίνει. Δεν ευθύνεσαι στο ελάχιστο, και δεν χρωστάς να ικανοποιήσεις κανένα επειδή φλέρταρες. Δυστυχώς η κοινωνία μας συνεχίζει να είναι πατριαρχική. Φοβάμαι πως μια τέτοια ιστορία θα παρερμηνευτεί ακόμα και από γυναίκες. Σημασία έχει όμως πως εσύ κάθε φορά που το σκέφτεσαι κλαις. Το συναίσθημα σου έχει σημασία, μην το υποτιμάς και μην το αγνοείς.

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

41 Comments
δημοφιλέστερα
νεότερα παλαιότερα
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
εξωγήινη
εξωγήινη
4 χρόνια πριν

Συγγνώμη, τιιιιιιιιιιι; Πόσο κλασικό, πάντα υπάρχει μια ιστορία με μια κοπέλα που έκανε ναζια ενώ στην πραγματικότητα ήθελε και το κάνετε σημαία για να δικαιολόγησετε την κουλτούρα του βιασμού. Έλεος, λυπηθείτε μας λίγο, είναι άπειρες οι ιστορίες που δεν υπήρξε συναίνεση και ο άντρας συνέχισε γράφοντας μας στα τετοια του και πάντα θα εμφανιστεί ένας άντρας να πει την κουλαμάρα του για να μας ακυρώσει.

Nya92
Nya92
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  εξωγήινη

λες και οι αντρες για παράδειγμα είστε όλοι ίδιοι, θέλετε τα ίδια πράγματα, σκέφτεστε τα ίδια κλπ κλπ. Πάντα θα υπάρχουν κάποιοι που δεν είναι “σωστοί” ας πούμε, αυτό δεν σημαίνει πως πρέπει να την πληρώσουν όλοι οι αλλοι

Louise B.
Louise B.
4 χρόνια πριν

Λυπάμαι πάρα πολύ για αυτό που σου συνέβη. Μην ντρέπεσαι και μην κατηγορείς τον εαυτό σου. Φλέρταρες, ένιωσες καλά που φιληθήκατε αλλά δεν ήθελες τίποτα περισσότερο. Προσπάθησες να τον σταματήσεις και δεν το σεβάστηκε. Δεν υπήρχε συναίνεση και δεν φταις εσύ για αυτό, ακόμη και αν κάποιοι επιχειρήσουν να σε πείσουν για το αντίθετο. Μίλα σε κάποιον ειδικό που θα μπορέσει να σε κάνει να κατανοήσεις το βίωμα σου χωρίς τύψεις και ενοχές. Πώς είναι δυνατόν ένας άνθρωπος να αγγίζει κάποιον που έχει παγώσει από τον φόβο του, που έχει παραλύσει, και να θεωρεί ότι του έδωσε ο άλλος το… Διαβάστε περισσότερα »

εξωγήινη
εξωγήινη
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Louise B.

Ακριβώς αυτό. Πώς μπορεί ένας άντρας που έχει στα χέρια του μια γυναίκα παγωμένη, που δεν ανταποκρίνεται, να το θεωρεί σωστό ή ακόμα και ερεθιστικό να συνεχίσει; Είναι ολοφάνερο πότε γουστάρουμε και πότε δεν γουστάρουμε και δεν έχει κανείς το δικαίωμα να παραβιάζει τα θέλω μας. Στην κοπέλα της ερώτησης θέλω να πω ότι κλαις γιατί είναι τόσο βαθιά εντυπωμενη η πατριαρχια μέσα σου που αυτό που σκέφτηκες την επίμαχη στιγμή ήταν ότι αφού τον έφτιαξες δεν έχεις δικαίωμα να τον αφήσεις έτσι. Πολλές την έχουμε πατήσει έτσι γλυκιά μου, μην αυτομαστιγωνεσαι. Δεν φταις σε τίποτα, είμαστε μαζί σου♥️

IrisPrismatica
IrisPrismatica
4 χρόνια πριν

Έχει πλάκα όταν οι άντρες κατηγορούν τις γυναίκες για ανάμεικτα μηνύματα, χωρίς προφανώς να αναρωτιούνται από πού προέρχεται η τρικυμία εν κρανίω που έχουν πολλές στο μυαλό τους. Η πατριαρχία είναι που σου λέει “γίνε κι εσύ λίγο θηλυκή, κουνήσου και λίγο, πώς θα σε προσέξει κανένας αν είσαι σαν ξυλάγκουρο” και μετά σου λέει “α ώστε έβαλες αποκαλυπτικά ρούχα, άρα μην παραπονιέσαι αν σε χουφτώνουν και σε παρενοχλούν”. Σου λέει “δε μπορείς να φτιάχνεις τον άντρα και να τον αφήνεις μετά μπουκάλα, θα πάθει καρδιακό” και μετά “α ώστε πήγατε για ένα φιλάκι αλλά τελικά του έκαστες αμέσως, πουτ@@”… Διαβάστε περισσότερα »

Πσιτ
Πσιτ
4 χρόνια πριν

Μαλιστα. Θα οργανωσουμε ενα διεθνες συνεδριο εμεις οι 3,5 δις γυναικες του πλανητη ωστε να τα βαλουμε κατω και να αποφασισουμε ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ τι ειναι αυτο που θελουμε απο τους ταλαιπωρους τους αντρες. Κατοπιν του συνεδριου, θα εκδοθει αναλυτικο εγχειριδιο χρησης ωστε τα 3,5 δις αντρων να ξερουν επακριβως ποιο ειναι πλεον το επισημο πρωτοκολλο αντιμετωπισης των 3,5 δις γυναικων κι ετσι να αποφευχθουν περιττα ξενερωματα και παρεξηγησεις οπως ”παντως σε ειχα για πιο αντρα” ή ακομα ”σορι ρε, κατα λαθος σε βιασα”. Ειναι βεβαιο οτι αυτη η λυση θα ειναι λυτρωτικη για την κριση που περνουν οι ανθρωπινες σχεσεις, καθως… Διαβάστε περισσότερα »

βλαχάκι(το)
βλαχάκι(το)
4 χρόνια πριν

Οδυσσέα τι προτιμάς;
Μία γυναίκα που ξενέρωσε μαζί σου ή μία γυναίκα που τελικώς την βίασες (υπό τον “φόβο” να μην ξενερώσει μαζί σου);
Δεν ξέρω για σένα αλλά εγώ θα προτιμούσα το πρώτο το β’ δεν είναι καν “επιλογή”.
Με άλλα λόγια εσύ σωστά συμπεριφέρθηκες και θα σου πω και κάτι άλλο το αν θα εξελισσόταν το πράγμα, όπως εκ των υστέρων νομίζεις εσύ, πως θα εξελισσόταν, καθόλου να μην είσαι σίγουρος.

βλαχάκι(το)
βλαχάκι(το)
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  βλαχάκι(το)

Τι σε κάνει να νομίζεις ότι δεν καταλάβαμε το σχόλιό σου; Επειδή εσύ μάλλον δεν πολυκαταλαβαίνεις τι σου λέμε με την άδεια τ@ papercut θα επαναλάβω το δικό τ@ σχόλιο που είναι 100% to the point:

“Να κάνεις το σωστό και αν κάποια δεν το θέλει αυτό ας φεύγει. Το σωστό είναι ΕΝΑ και ΔΕΝ αλλάζει επειδή μία τύπισσα σου έκανε ναζια για να δοκιμάσει τι άντρας είσαι και καλά.”

Μαριάννα Θ.
Μαριάννα Θ.
4 χρόνια πριν

Με το σχόλιο του Οδυσσέα βλέπουμε επίσης ότι το χειρότερο που έχουν να πάθουν οι άντρες όταν φλερτάρουν με μια γυναίκα είναι να μην κάνουν σεξ.. 9_9

Το χειρότερο που έχουν να πάθουν οι γυναίκες όταν φλερτάρουν με έναν άντρα είναι να τις βιάσουν και τις σκοτώσουν.

Valia
Valia
4 χρόνια πριν

Το ότι σε ρώτησε, όταν τελείωσε, αν είσαι καλά, δείχνει ότι έβλεπε κι ήξερε κατά τη διάρκεια του σεξ πως δεν ήσουν καλά. Αλλά δεν τον ένοιαζε Το ότι πήγες να τον κόψεις δήλωσε την άρνησή σου. Και η άρνησή είναι άρνηση. Ακόμη κι αν στην αρχή ήσουν θετική, ακόμη κι αν, υποθετικά, είχες κάνει εσύ την πρώτη κίνηση , μπορεί μετά να έκανε κάτι που σε έκανε να νιώσεις άσχημα ή απλά να άλλαξες γνώμη. Οπότε έπρεπε να σταματήσει. Και κατά τη διάρκειά του σεξ μία γυναίκα να νιώσει άσχημα και να διαμαρτυρηθεί , ο άντρας πρέπει να σταματήσει.… Διαβάστε περισσότερα »

Lazy cat
Lazy cat
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Valia

Γιατί είναι ένας έξυπνος,χειριστικός τρόπος να μεταθέσουν την ευθύνη στο θύμα και να αποφύγουν την καταγγελία.” Μα εγώ σε ρώτησα,έδειξα ενδιαφέρον. Είμαι καλός τύπος,εσύ δεν πας καλά.” Και μετά πάνε σπίτι ικανοποιημένοι ότι δεν είναι αποβράσματα.

Valia
Valia
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Lazy cat

Νομίζω ότι αυτή η ιστορία με το “όχι που σημαίνει ναι” για έναν άντρα και μια γυναίκα που μόλις γνωρίστηκαν έχει λάβει τις διαστάσεις αστικού μύθου πια, έτυχε μια φορά σε κάποιον κάπου κάποτε και τώρα αυτοί που τους εξυπηρετεί την χρησιμοποιούν για να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα της συμπεριφοράς τους.

Μπριζίτ Μπορντό
Μπριζίτ Μπορντό
4 χρόνια πριν

Σε τι ακριβώς πρέπει να “προσαρμοστείτε” και τι προσπαθείς να μας πεις? Δεν μπορώ να καταλάβω για ποιο λόγο να γράψεις τη δική σου άκυρη ιστορια κάτω από μια εξομολόγηση κακοποίησης! Αλήθεια τώρα; Πρέπει να ασχολούμαστε όλη την ώρα μαζί σας και να σας κανακευουμε για οποία απόρριψη φάγατε?

Scout
Scout
4 χρόνια πριν

Οδυσσέα, δεν θα σου πούμε εμείς τι άντρες θελουμε, είναι κοινή λογική ότι όταν βλέπουμε κάποιον-α απρόθυμο-η δεν απλώνουμε το κουλό μας πάνω του-της. Θα έπρεπε να αισθάνεσαι θιγμένος και μια αποστροφή και μόνο στην ιδέα να κυνηγήσεις κάποια-ον που σου δίνει αρνητικά σήματα .

lioness
lioness
4 χρόνια πριν

Οδυσσέα, τι θα έλεγες να πάρεις τις προβοκατορικες αηδίες σου και να τις πεις σε κανένα άλλο σαιτ όπου θα σε παίρνει? Λέω εγώ τώρα.