in

Αγαπητή «Α, μπα»: Τίποτα δεν μου αρκεί

Έχω το αίσθημα του ανικανοποίητου

Αγαπητή μου εσωτερική φωνή, τι γνώμη έχεις για την αίσθηση του ανικανοποίητου σε όλους τους τομείς; ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

bd8c4ea6b7027ffc3fdcc98b55ebf2a9

Αγαπητή μου εσωτερική φωνή, τι γνώμη έχεις για την αίσθηση του ανικανοποίητου σε όλους τους τομείς; Πολλές φορές νιώθω ότι αυτό που έχω ή κάνω δεν αρκεί και θέλω κι άλλο! Είτε αφορά σχέση, είτε γνώση, είτε εξέλιξη στη δουλειά, τα πάντα. Νιώθω ότι αν σταματήσω θα βαλτώσω, θα βαρεθώ, δεν θα καλύψω τα κενά μου. Θα ησυχάσω ποτέ; Σε φιλώ γλυκά στη μούρη, είσαι θεάρα!

Δεν ξέρω αν το συνειδητοποιείς, αλλά η ενέργεια που επιτρέπεις στον εαυτό σου να σπαταλάει για να συντηρηθεί αυτή η αίσθηση μπορεί να στείλει πύραυλο στον Άρη. Μπορεί να σε καταβροχθίσει τόσο ώστε να μην έχεις δύναμη ή το μυαλό να κάνεις οτιδήποτε άλλο και ίσως έχεις φτάσει ήδη εκεί, στο να μη ζεις τη ζωή σου αδιαφορώντας γι’ αυτή, γιατί αυτό που σε νοιάζει είναι η εντύπωση που δίνεις στους άλλους.

Νομίζω ότι μέσα σε αυτή την αίσθηση κρύβεται μια δόση ναρκισσισμού, εγωισμού, μια απαίτηση από τη ζωή να τα φέρει όπως θέλεις και η τεράστια απογοήτευση που αυτό δεν τελικά δεν γίνεται. Έχεις προσδοκίες. Δεν λέω μεγάλες ή μικρές, αλλά τόσες ώστε να εμποδίζεις τον εαυτό σου να δει τι βρίσκεται κάτω από τις στρώσεις ψευδολύσεων και παρανοήσεων για το τι είναι η καλή ζωή για σένα και μόνο για σένα, όχι για τους άλλους, όχι για τους σταρ του σινεμά, όχι για τα περιοδικά και τις εκπομπές της τηλεόρασης. Αυτό που σε ωθεί τώρα είναι προσδοκίες μη ρεαλιστικές, ανάγκες που έχεις υιοθετήσει από άλλους, έτοιμες, και αποφεύγεις να σταματήσεις για να σκεφτείς και να ανακαλύψεις μήπως, τελικά, δεν σε νοιάζει να βγάζεις πολλά λεφτά ή αν σε καλούν σε πολλά πάρτι ή δεν σε απασχολεί αν σε θεωρούν καλή νοικοκυρά και μήπως τελικά είναι ώρα να πληρώσεις καθαρίστρια.

Οι προσδοκίες δεν είναι η ελπίδα. Η ελπίδα δίνει κίνητρα να συνεχίσουμε, αλλά αφήνει τα ενδεχόμενα ανοιχτά. Οι προσδοκίες είναι αδιέξοδες και δημιουργούν αίσθηση ανικανοποίητου γιατί είναι αδύνατο να πραγματοποιηθούν. Η ζωή δεν θα σου φέρει τον άντρα της προσδοκίας, ή τη δουλειά της προσδοκίας, ή τα κιλά της προσδοκίας, ή οτιδήποτε έχεις ήδη αποφασίσει πώς πρέπει να είναι. Οι απαιτήσεις που έχεις για το μέλλον σου δεν θα σου φέρουν περισσότερη σιγουριά στο παρόν.

Κάτι κερδίζεις από τη σημερινή σου συμπεριφορά και γι’ αυτό τη συνεχίζεις. Φοβάσαι ότι αν σταματήσεις να έχεις προσδοκίες, θα αποκαλυφθεί ότι είσαι ένας κανονικός άνθρωπος; Σου φαίνεται μπανάλ ότι στην πραγματικότητα σου φέρνει ευχαρίστηση η ήρεμη οικογενειακή ζωή; Δεν θέλεις να παραδεχτείς ότι μάλλον δεν είσαι προορισμένη για Μεγάλα Πράγματα; Φαντασιώνεσαι ότι σε θαυμάζουν, σε λατρεύουν, ότι είσαι το κέντρο κάθε παρέας, η γυναίκα που αφήνει πίσω της θρυμματισμένες καρδιές; Πιστεύεις ότι η ζωή σού χρωστάει τα μεγαλεία που βλέπεις σε κάθε είδους οθόνες;

Δεν ξέρω αν θα ησυχάσεις ποτέ, αλλά σίγουρα μην περιμένεις να γίνει αυτό από μόνο του. Μπορείς να κλωσάς τις προσδοκίες σου ελπίζοντας να εκπληρωθούν δίνοντάς σου χρυσάφι για μια ζωή – υπάρχουν πολλοί που σπατάλησαν έτσι τα χρόνια τους. Κανείς δεν θα σε υποχρεώσει να αλλάξεις τρόπο σκέψης, ούτε θα γίνει κάτι που θα σε ταρακουνήσει για να δεις την αλήθεια, όπως γίνεται σε ταινίες. Όμως, αν θέλεις να εμπνευστείς, υπάρχει μια ταινία που μιλάει γι’ αυτό ακριβώς το θέμα, με την εξής συμβουλή: «Μην υποκύπτεις στην απελπισία. Είναι δική σου δουλειά να βρεις το αντίδοτο στην κατάρα της ύπαρξης».

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

35 Comments
δημοφιλέστερα
νεότερα παλαιότερα
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
Jenny Barnes
Jenny Barnes
4 χρόνια πριν

Ψηφίζω αυτή η απάντηση να μπει στο βιβλίο 🙂

al gf
al gf
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Jenny Barnes

Κι εγώ .Νομίζω ότι η σύγχυση μεταξυ ελπίδας και προσδοκίας μας αφορά όλους.

leas
leas
4 χρόνια πριν

Δεκαπενταύγουστος και είμαι κλεισμένη σπίτι, χωμένη ανάμεσα σε σημειώσεις, φυλλάδια, κείμενα, ατελείωτη πληροφορία που διαβάζω με μια χ ταχύτητα, μέση ή και γρήγορη.

Διάλειμμα. Διαβάζω ερώτηση Α μπα. Τρομερά ενδιαφέρουσα για μένα. Αρχίζω να διαβάζω απάντηση Α μπα. Μετά την πρώτη γραμμή ΄δεν ξέρω αν το συνειδητοποιείς, αλλά…’, αρχίζω να διαβάζω αργά, πολύ αργά, ακόμα πιο αργά, λέξη προς λέξη, για να κρατήσει η απόλαυση περισσότερο.

Ρε συ Α μπα, μερικές φορές απλά δεν παίζεσαι…

Moura
Moura
4 χρόνια πριν

Και ποιά είναι η ταινία;

λαγούμια και λάμπες
λαγούμια και λάμπες
4 χρόνια πριν

Δεν μπορώ να ξέρω αν η γράφουσα εννοούσε τα λόγια της όπως τα εξέλαβα εγώ – αν τα ειπε οπως το φαντάστηκα και οπως θα τα έλεγα και η ίδια μιας και ‘συμπάσχω’, δεν καταλαβαίνω προς τι το μένος στην απάντηση 🙂 Προσωπικά τον τρόπο ζωής I want it all and I want it now τον εκτιμώ πολύ, κουράζει ενίοτε, ή οδηγεί σε γρήγορες αποφάσεις, ή στο να γίνεσαι μέτριος σε πολλά πράγματα αντί για καλός σε ένα. Αυτό ομως προσωπικά με πειράζει μόνο λόγω της εποχής στην οποία ζω γιατί έχουμε ανεβάσει στο βάθρο την εξειδίκευση, αλλιως θα ημουν… Διαβάστε περισσότερα »

So_OS
So_OS
4 χρόνια πριν

.. μπορεί (υποθετικά) και απλά να είναι και η ανάγκη της “σωστης” εκτιμησης/αγαπης (απο στενο κυκλο) που δεν πηρε οταν επρεπε και τωρα εκδηλωνεται με αυτόν τον τροπο.

Andromeda
Andromeda
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  So_OS

Συμφωνώ ότι η αιτία μπορεί να οφείλεται στην παιδική της ηλικία αλλά η λύση θα έρθει μόνο από μέσα της και όχι απ’έξω. Προσωπικά είχα και εγώ αυτή την αίσθηση του ανικανοποίητου, πιστεύω έχω καταφέρει να την μετριασω. Όταν δεν ζεις στο τώρα αλλά μέσα στο κεφάλι σου περιμένοντας κατι, υπάρχει αυτή η αίσθηση. Περιμένεις την τέλεια δουλειά, τον τέλειο σύντροφο, τις διακοπές, το τζόκερ κτλ όταν ζεις κάτι από αυτά δεν είσαι εκεί αλλά σκέφτεσαι το αμέσως επομενο, με αποτέλεσμα τίποτα να μην είναι αρκετό…

Here Comes the Flood
Here Comes the Flood
4 χρόνια πριν

Καμιά φορά τέτοια συναισθήματα συναντώνται σε άτομα που έχουν μεγαλώσει με ναρκισσιστές, χωρίς απαραίτητα να είναι και οι ίδιοι… Ένας νάρκισσος φροντίζει να σου καταστήσει απ’ την αρχή σαφές ότι έχεις την τύχη να είσαι μέλος ενός πολύ προνομιούχου club, αυτό των ευφυών, των ταλαντούχων, των χαρισματικών, των φτιαγμένων για μεγάλα πράγματα. Αλλά ταυτόχρονα, φροντίζει συνεχώς να σε υποδαυλίζει και να σου επισημαίνει με άμεσο ή έμμεσο τρόπο ότι η θέση σου εκεί μέσα -και δίπλα σε αυτόν φυσικά- δεν είναι δεδομένη. Αν λίγο επαναπαυτείς, αν λίγο χαλαρώσεις, αν διαπράξεις έστω ένα μικρό ολίσθημα, μπορεί να σημαίνει ότι τελικά έκανε… Διαβάστε περισσότερα »

leas
leas
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Here Comes the Flood

Λάθος έκανα.

A-GiveLove💕
A-GiveLove💕
4 χρόνια πριν

Ενδιαφέρον θέμα κ τρόπος προσέγγισης.

Χαίρομαι που έχω καταφέρει να αφησω μακριά τις πλασματικες προσδοκίες. Είναι κατόρθωμα. Έχουν φύγει 100 κιλα βασανισμενου μαύρου σύννεφου απο πάνω μου. Όμως παλιά ήταν μαρτύριο.

Πολύ θα ήθελα να μάθω τον τίτλο της ταινίας.

αράχνη
αράχνη
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  A-GiveLove💕

“The artist’s job is not to succumb to despair but to find an antidote for the emptiness of existence.”

― Woody Allen, Midnight in Paris: The Shooting Script

αράχνη
αράχνη
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  αράχνη

Τώρα που έχω χρόνο, δίνω μερικές ακόμα πληροφορίες: Στην ταινία του Γούντυ ‘Αλεν “μεσάνυχτα στο παρίσι”, ο πρωταγωνιστής Τζιλ (Όουεν Γουίλσον) κάθε βράδυ, τα μεσάνυχτα, μεταφέρεται στην δεκαετία ’20 και συναντά όλη την αφρόκρεμα της τέχνης και διανόησης της εποχής, γάλλους αλλά και αμερικανούς που βρίσκονται στο Παρίσι. Μεταξύ αυτών: Κόουλ Πόρτερ, Σκοτ & Ζέλντα Φιτζέραλντ, Έρνεστ Χέμινγουέι, Ζοζεφίν Μπέικερ, Γκέρτρουντ Στάιν, Πάμπλο Πικάσο, Σαλβαντόρ Νταλί, Μαν Ρέι, Λουί Μπουνιουέλ, Τόμας ΄Ελιοτ, Ανρί Ματις Τουλούζ Λωτρέκ, Πωλ Γκωγκέν, Ενγκαρ Νεγκά. https://www.nytimes.com/2011/05/28/movies/midnight-in-paris-a-historical-view.html Τα λόγια αυτά τα είπε η Γκέρτρουντ Στάιν https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%93%CE%B5%CF%81%CF%84%CF%81%CE%BF%CF%8D%CE%B4%CE%B7_%CE%A3%CF%84%CE%AC%CE%B9%CE%BD όταν η σύντροφος του Πικάσο, Αντριάνα (Μαριόν Κοτιγιάρ), τον εγκατέλειψε… Διαβάστε περισσότερα »

Γιασεμί
Γιασεμί
4 χρόνια πριν

Χαχαχα! Αγαπητή Λένα μας ξέφυγε ένα καθαρίστ-ρια; Χαριτολογώ προφανώς αλλά το έχω σκεφτεί πολλές φορές ότι δεν μου έρχεται καθόλου φυσικό να πω “κάποιον να καθαρίζει”. Καλά σαν το “να προσλάβω γυναίκα” δεν είναι, αλλά θα μπορούσαμε μάλλον να λέμε “να προσλάβω βοήθεια”. Όχι ότι μπορώ να προσλάβω κανένα ούτως ή άλλως…

caesariona
caesariona
4 χρόνια πριν

Νομίζω ότι είναι η καλύτερη απάντηση που έχει δοθεί ποτέ. Ευχαριστούμε, Λένα.

acantholimon
acantholimon
4 χρόνια πριν

Ενδιαφέρουσα η οπτική της Λένας.Δε θα το έβλεπα έτσι.Αν και σε κάποια σημεία συγκλίνουν οι σκέψεις μας.Για το πρόσωπο της ερώτησης συγκεκριμένα δεν μπορώ να πω πολλά.Λίγες γραμμές δεν είναι αρκετές.Και παραπάνω όμως δε θα βοηθούσαν χωρίς περισσότερες και πιο εξειδικευμένες γνώσεις για πιο ασφαλή συμπεράσματα.Δεν τις έχω.Στο δικό μου μυαλό όμως η ανηδονία,έτσι όπως περιγράφεται, συνδέεται περισσότερο με την ανασφάλεια παρά με το ναρκισσισμό.Ο ανασφαλής θεωρώ είναι εκείνος,που όλο προσπαθεί κι όλο του φαίνονται λίγα.Που όλο κάτι νομίζει,ότι χάνει,ότι κάπου υστερεί.Και στις συγκρίσεις με τους άλλους -εδώ συμφωνώ με τη Λένα- δε νιώθει ποτέ ικανοποιημένος.Άλλωστε κυνηγάει τα θέλω άλλων… Διαβάστε περισσότερα »

acantholimon
acantholimon
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Αμπα

Η πηγή μπορεί να είναι η ίδια.Και κάποιες συμπεριφορές παρόμοιες.Θα παραδεχόταν όμως ένας νάρκισσος την ανεπάρκεια του;Ότι μπορεί και να μην τα έχει κι όλα καλώς καμωμένα τελικά;Ένα από τα χαρακτηριστικά των νάρκισσων είναι η έλλειψη αυτοκριτικής.

leas
leas
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  acantholimon

Ο ανασφαλής δεν είναι απαραίτητα νάρκισσος. Ο νάρκισσος είναι απαραίτητα ανασφαλής, πιο ανασφαλής πεθαίνεις. Εδώ που μιλάμε, δεν έχει σημασία αν παραδέχεται την ανεπάρκεια, σημασία έχει ότι αυτή υπάρχει (στην περίπτωση εδώ εγώ διαισθάνομαι ίσως μια περηφάνια που θέλει πάντα κι άλλο -δεν μοιάζει να συνειδητοποιεί ανεπάρκεια). Σημασία αν παραδέχεται την ανεπάρκεια έχει μόνο τις σπάνιες φορές που ένας νάρκισσος θελήσει να ψάξει τις πηγές, τις αιτίες. Όταν έχεις την αίσθηση του ανικανοποίητου δεν σημαίνει πως πάσχεις από ναρκισσιστική διαταραχή προσωπικότητας, ντε και καλά, δε νομίζω πως η Λένα υπονοεί κάτι τέτοιο. Η αίσθηση ανικανοποίητου έχει όμως ναρκισσιστικά στοιχεία ακριβώς… Διαβάστε περισσότερα »

αράχνη
αράχνη
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  acantholimon

“Είναι και φορές,που κάποιος επιλέγει να είναι σε διαρκή κίνηση και ένταση,για να αποφύγει όσα πονάνε.” Αυτό είναι σωστό, κατά τη γνώμη μου, μπορεί η εργασιομανία και η διαρκής προσπάθεια ανέλιξης να είναι αντιπερισπασμός στις επώδυνες σκέψεις. Νομίζω έχει σημασία και η αυτοπεποίθηση που έχει το κάθε άτομο και, σε κάποιο βαθμό, διαμορφώνεται και από το γονεϊκό του περιβάλλον. Μπορεί και να προσπαθεί σε όλη του τη ζωή να ικανοποιήσει το γονιό του που ήταν πολύ απαιτητικός/επικριτικός ακόμα κι αν αυτός έχει φύγει πια από τη ζωή. Συμφωνώ κι ότι οι υψηλές προσδοκίες υποκρύπτουν ναρκισσισμό και οι νάρκισσοι είναι ανασφαλείς.… Διαβάστε περισσότερα »

acantholimon
acantholimon
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  αράχνη

Ναι,έχει να κάνει,πιστεύω,και με τον τρόπο που μεγαλώνει κανείς.Τι συμπεριφορές βλέπει,τι απαιτήσεις έχουν οι δικοί του από τον ίδιο,πως ανταμοίβεται η προσπάθεια του κτλ.Συχνά είναι και θέμα κεκτημένης ταχύτητας.Άντε τώρα που τελείωσα αυτό,να κάνω και το άλλο.Άντε και να δώσω λίγο ακόμα,αφού είμαι ήδη εκεί.Κι αφού έχω τα κουράγια και τις δυνατότητες,γιατί να τα παρατήσω τώρα;Και ξυπνάς μια μέρα και δεν έχεις καταλάβει πώς έφτασες εκεί που έφτασες κι αν τελικά κατάφερες,να χαρείς τίποτα από όλα αυτά.Αλλά ήδη έχεις μάθει σ’αυτό το μοτίβο και δεν ξέρεις πώς να το κάνεις αλλιώς.Είναι πολλά που μπορεί να σκεφτεί κανείς πάνω στο συγκεκριμένο… Διαβάστε περισσότερα »

ImplodingVoice
ImplodingVoice
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  αράχνη

Η εργασιομανία είναι όντως ένας αντιπερισπασμός στις επώδυνες σκέψεις που προκύπτουν από επώδυνα συναισθήματα.Αρνούμαστε να “ζήσουμε”αυτά τα συναισθήματα και να τα επεξεργαστούμε και τα αποφεύγουμε με το να βρισκόμαστε σε συνεχή κίνηση.

ImplodingVoice
ImplodingVoice
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  acantholimon

Μπράβο acantholimon !Πολύ σωστή η προσέγγισή σου!Επειδή η ερώτηση “χτυπάει” κάτι μέσα μου,η απάντηση της Λένας δε με ικανοποιήσε απόλυτα .Κι εμένα αυτό το ανικανοποίητο από ανασφάλεια και έλλειψη αυτοεκτίμησης(οτι δεν είμαι αρκετά καλή και πρέπει να προσπαθήσω περισσότερο για να γίνω αποδεκτή)προκύπτει και οχι απο αίσθηση οτι ο κόσμος μου ανήκει και μου αξίζουν τα πάντα.

αράχνη
αράχνη
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  ImplodingVoice

αυτοεκτίμηση ήθελα να γράψω κι εγώ αλλά τώρα βλέπω ότι έγραψα αυτοπεποίθηση. Ο,τι να’ναι … άλλο γράφω κι άλλο εννοώ, με βάρεσε κι η ζέστη.