in ,

Ο κάζουαλ σεξισμός της ημέρας: Ο σύζυγος στο ρόλο του σωτήρα

Αγαπητή Α, μπα και λοιποί-ες αναγνώστες-τριες, εργάζομαι σε μεγάλη πολυεθνική εταιρεία εισαγωγής και εμπορίας μικροηλεκτρικών οικιακών συσκευών και μαγειρικών σκευών (σε μια γκάμα από τηγάνια, τοστιέρες, μίξερ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

8aaa0f0c094854a9da3799144fe242b5
Φωτο: Julian Germain

Αγαπητή Α, μπα και λοιποί-ες αναγνώστες-τριες, εργάζομαι σε μεγάλη πολυεθνική εταιρεία εισαγωγής και εμπορίας μικροηλεκτρικών οικιακών συσκευών και μαγειρικών σκευών (σε μια γκάμα από τηγάνια, τοστιέρες, μίξερ και αποχυμωτές μέχρι σίδερα, σεσουάρ και ηλεκτρικές σκούπες). Ανάμεσα στα καθήκοντά μου είναι και η τηλεφωνική εξυπηρέτηση πελατών. Κι εδώ έρχεται η κατάθεσή μου:

Πέραν όσων χαζών ή βλακωδών ερωτήσεων/απαιτήσεων που μπορεί να ακούω κάθε μέρα από τους καταναλωτές και που συνήθως διαχειρίζομαι με χιούμορ, υπάρχει ένα φαινόμενο που πραγματικά με εξοργίζει:

Τα 8/10 τηλεφωνήματα γίνονται από άντρες, που καλούν με τη νοοτροπία “θα λύσω εγώ το πρόβλημα”. Θέλω να πω, ότι δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που καλούν σύζυγοι για να παραπονεθούν για τη βλάβη μιας συσκευής, για να ζητήσουν οδηγίες χρήσεως, γιατί η τοστιέρα τους καίει τα τοστ (ω, ναι!), το σίδερο τρέχει νερά, το τηγάνι δεν τηγανίζει κτλ και από πίσω ακούω υποβολέα τις συζύγους.Τύπου: “πες και αυτό! και εκείνο! και το άλλο!” Στόμα δεν έχεις, κυρία μου, να μιλήσεις;;;;;;;;;

Πολλές φορές ακούω και το “δεν είμαι εγώ η νοικοκυρά, αλλά….(κι αρχίζει η επίθεση)” Ότι δηλαδή τι; μου χάλασε η φριτέζα αλλά επειδή εγώ δεν θα τα καταφέρω / θα με πιάσουν κορόιδο / δεν ξέρω τι να πω κτλ, βάζω τον άντρα μου να τηλεφωνήσει; Κι ότι οι σύζυγοι αναλαμβάνουν εύκολα το ρόλο “σωτήρα” γιατί είναι άντρες και εκείνοι ξέρουν; Και που φυσικά όλοι τηλεφωνούν γιατί είναι γνώστες: τεχνικοί, νομικοί, ηλεκτρολόγοι, σεφ… Άρα αυτοί ξέρουν! Κι ότι δηλαδή η γυναίκα μια χαρά μπορεί να ασχοληθεί με τα κατσαρολικά, τα μίξερ και τις σκούπες της αλλά δεν μπορεί να κάνει ένα τηλεφώνημα αν κάτι την προβληματίζει; Δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη ερώτηση σε όλο αυτό, αλλά πραγματικά, με απογοητεύει τόσο! Τα πατριαρχικά στερεότυπα υφαίνουν και την πιο λεπτή κλωστή της καθημερινότητάς μας, με τόσο ύπουλο και κρυφό τρόπο. Φαίνεται στις λεπτομέρειες!

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

6 Comments
δημοφιλέστερα
νεότερα παλαιότερα
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
Mirka Janic
Mirka Janic
4 χρόνια πριν

Αν κάποιος πάρει να παραπονεθεί για την τοστιέρα που καίει τα τοστ,είναι μάλλον απεγνωσμενος μικροαστός. Τώρα,αν μια γυναίκα βάζει τον άντρα να πάρει τηλέφωνο το κάνει γιατί θεωρεί ότι ο άντρας μπορεί να τσαμπουκαλευτει περισσότερο και ίσως αποτελεσματικότερα. Και σίγουρα το πιστεύει και ο άντρας αυτό. Συγχυστηκα τώρα για κάποιο λόγο!

Wolfcry
Wolfcry
4 χρόνια πριν

Πάντως εμένα η σύζυγός μου τηλεφωνεί η ίδια. Και θεωρώ ότι το έχει πολύ καλύτερα από εμένα. Γιατί αν πάρω εγώ, κάτι θα ξεχάσω να πω ή να ρωτήσω. Εκείνη θα το εξαντλήσει και θα βγάλει πιο εύκολα άκρη.

Acroposthion
Acroposthion
4 χρόνια πριν

Αφού λοιπόν οι άντρες τα ξέρουν όλα και είναι (φωτεινοί παντο)γνώστες γιατί παίρνουν τηλέφωνο και εκτίθενται (σε γυναίκα κιόλας) και δεν τα φτιάχνουν μόνοι τους; Τι σόι σκατά ξέρουν τότε;

Maggie
Maggie
4 χρόνια πριν

Πες τα! Επιτέλους, κανείς δεν ειχε αναφερθεί σε αυτό και νόμιζα πως ειναι ιδεα μου. Βάζουν τον αντρα, γιατί ο λογος του είναι πιο στιβαρος, θα γίνει σιγουρα η δουλειά, ενώ η γυναικα μπορεί να κάνει λάθος ή δε θα της δωσουν σημασία. Πρεπει να ξερουν οτι σε αυτό το θεμα έχουν να κανουν με εναν άντρα, οχι με μια γυναικούλα.

Bomba
Bomba
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Maggie

Το λυπηρό ξέρεις ποιο είναι; Οτι πιάνει. Στην οικογένειά μου, μέχρι πρόσφατα είχα αναλάβει εγώ όλες τις εξυπηρετήσεις πελατών… Συνήθως τα κατάφερνα καλά, αλλά όποτε μου κάναν κορδελάκια έδινα τον πατέρα μου να μιλήσει… Ε και σε σημαντικό ποσοστό περιπτώσεων η δουλειά γινότανε. Η ιεραρχία είναι νεαρή γυναίκα < νεαρός άνδρας = ή < μεσήλικη γυναίκα < μεσήλικας άνδρας.

Lasitskene
Lasitskene
4 χρόνια πριν

Πως στελνω καζουαλ σεξισμο;