in

Αγαπητή «Α, μπα»: Πολλές γυναίκες εκμεταλλεύονται το φύλο τους για να κερδίσουν πράγματα

Τι απαντάμε σε τέτοιες αντιλήψεις;

Τι απαντάς όταν σε κουβέντα σου λένε, “μου θέλετε ισότητα αλλά υπάρχουν πολλές γυναίκες που εκμεταλλεύονται το φύλο τους για να κερδίσουν πράγματα. Είτε από το να σηκώσουν μια σακούλα λιγότερη στο σούπερ μάρκετ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

afb78a8080c566c393608de57ea94fe6

Τι απαντάς όταν σε κουβέντα σου λένε, “μου θέλετε ισότητα αλλά υπάρχουν πολλές γυναίκες που εκμεταλλεύονται το φύλο τους για να κερδίσουν πράγματα. Είτε από το να σηκώσουν μια σακούλα λιγότερη στο σούπερ μάρκετ είτε για να κερδίσουν κάτι στη δουλειά”. Αυτό που απάντησα είναι ότι είναι καθαρά θέμα ανθρώπου και όχι φύλου μια τέτοια συμπεριφορά. Τι άλλο θα μπορούσα να απαντήσω; Όχι ότι θα με άκουγε η θα τον έπειθα έτσι κι αλλιώς δε νομίζω ότι μπορείς να βάλεις μυαλό σε κάτι τέτοιους. Είναι κάτι που μου διαφεύγει όμως, κάποιο πιο ισχυρό επιχείρημα ας πούμε;

Σακούλα στο σούπερ μάρκετ

Δεν είναι θέμα ανθρώπου, θέμα φύλου είναι. Η απάντηση δεν είναι αυτή. Εγώ δεν θα απαντούσα, γιατί εδώ και χρόνια δεν σπαταλάω τις δυνάμεις μου για να εξηγώ την αλφαβήτα, θα φρόντιζα να εξαφανιστώ. Χρειάζεται όμως να ξέρεις εσύ την απάντηση.

Τι διαλέγεις; Να σηκώνεις μια σακούλα λιγότερη στο σούπερ μάρκετ ή να έχεις τις ίδιες ευκαιρίες με έναν άντρα να γίνεις διευθύντρια, πρωθυπουργός, ή έστω, να παίρνεις τον ίδιο μισθό με αυτόν; Η «παραχώρηση» που μας κάνουν όταν αναγνωρίζουν ότι είμαστε πιο αδύναμες σωματικά δεν είναι κανένα κέρδος, είναι υπενθύμιση της θέσης μας.

Το «να κερδίσουν κάτι στη δουλειά», είναι «να κάνουν (ή να πουλήσουν) σεξ με ανώτερο για να πάρουν προαγωγή». Δεν είναι κάποιο προνόμιο η αναγκαστική εκπόρνευση για επαγγελματική ανέλιξη ώστε να πρέπει να δικαιολογηθούμε για αυτό. Οι γυναίκες που το κάνουν δεν «εκμεταλλεύονται το φύλο τους», παίζουν το πολύ σκληρό παιχνίδι της πατριαρχίας υποτασσόμενες, και μάλιστα αρκετές δεν το συνειδητοποιούν καν, νομίζουν ότι είναι επιλογή τους, ή ότι «έτσι είναι τα πράγματα».

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

25 Comments
δημοφιλέστερα
νεότερα παλαιότερα
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
Σωσώ Παπαδήμα
Σωσώ Παπαδήμα
4 χρόνια πριν

Άσχετο εντελώς, αλλά μιας και πιάσαμε τις σακούλες του σούπερ μάρκετ: Δουλεύω σαιζόν εδώ και κάποια χρόνια, πέρυσι στην αρχή σχετικά της σαιζόν αρχίσαμε να κάνουμε παρέα με ένα παιδί από Σκωτία. Ένα μεσημέρι την ώρα που σχολάσαμε, σταματάω στο σούπερ μάρκετ και παίρνω δύο εξάδες νερό. Τα σπίτια και των δύο μας ήταν στα δέκα λεπτά ανηφορικό περπάτημα από το σούπερ μάρκετ. Παιδιά δεν είπε καν “θέλεις βοήθεια;” και όταν κάποια στιγμή τα έφτυσα σχεδόν κάτω από το σπίτι (ναι, δεν έχω καθόλου δύναμη), του λέω “μπορείς να με βοηθήσεις λίγο;” και με κοιτάει σαν δαρμένο κουτάβι και μου… Διαβάστε περισσότερα »

Evelina Leivada
Evelina Leivada
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Σωσώ Παπαδήμα

Ακριβώς το ίδιο αντιμετώπισα στη Νορβηγία. Στην παραμικρή νύξη ότι χρειάζεσαι βοήθεια, θα ανταποκριθούν ενθουσιωδώς, οπότε δεν είναι ότι δεν θέλουν να βοηθήσουν. Αλλά δεν είναι θέμα φύλου. Σε σχετικό workshop στο πανεπιστήμιο που δουλεύω ρώτησα τους ειδικούς αν αυτό θα συνέβαινε με πρωταγωνιστές έναν ηλικιωμένο άντρα και ένα νεαρό άντρα. Η απάντηση ήταν θετική. Η βοήθεια θα προσφερθεί αφού ζητηθεί.

Mirka Janic
Mirka Janic
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Σωσώ Παπαδήμα

Κορίτσια,βλέπετε πώς όταν δε θέτουμε το σωστό αίτημα και θεωρούμε ότι καταργούμε την ανισοτιμια με το να κουβαλάμε σα τα γομαρια, πάλι αυτοί βγαίνουν κερδισμένοι;!!!

Matryoshka
Matryoshka
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Σωσώ Παπαδήμα

δεν ξέρω γιατί, αλλά η ιστορία με έκανε να χαμογελάσω

mongrel
mongrel
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Σωσώ Παπαδήμα

Δηλαδή αν είναι δύο κοπέλες ή δύο αγόρια και η μία / ο ένας κουβαλάει δύο εξαδες νερά κι ο άλλος τίποτα ή σχεδόν τίποτα δεν προσφέρεται να βοηθήσει;
Επίσης, κι εσυ μπορούσες να ζητήσεις βοήθεια λίγο νωρίτερα!

Σωσώ Παπαδήμα
Σωσώ Παπαδήμα
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  mongrel

Δεν μπορώ να ξέρω τι κάνει με τους υπόλοιπους φίλους του, εμένα πάντα με βοηθούσε όταν χρειαζόταν. Επίσης δεν είναι στην κουλτούρα όλου του κόσμου να προσφέρεται, αλλά πολλοί άνθρωποι βοηθάνε με χαρά όταν τους ζητηθεί. Δεν είναι για όλους τα ίδια πράγματα αυτονόητα!

Mr Mazis
Mr Mazis
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Σωσώ Παπαδήμα

Είμαι φρικτός πατρίαρχος αν πω οτι η υπερβολική πολίτικαλ κορεκτίλα ευνουχίζει τον εγκέφαλο; Δηλαδή αν προτείνεις βοήθεια σε εμφανώς πιο αδύναμη γυναίκα εισαι σεξιστης;;;; Μπορεί και εγωκεντρικός μαλάκας όμως. Από το ένα άκρο στο άλλο ένα πράμα.

Mirka Janic
Mirka Janic
4 χρόνια πριν

Εμένα τώρα μου γύρισε η βίδα… Όποιος το είπε αυτό με το κουβαλημα της σακούλας,είναι γαϊδούρι ξεσαμαρωτο ο ίδιος και όχι δε θα του πέσει ο κώλος αν κουβαλήσει μια σακούλα παραπάνω, α σιχτιρ πια ούτε να κουβαλήσουν δεν μπορούν πια,όλοι έχουν πρόβλημα στη μέση- και μας τη λένε κι από πάνω! Δηλαδή, εμ μας έχουν στην καταπίεση εμ να απολογηθούμε κι από πάνω! Δε συνεχίζω,θα πω πολλά και θα μου κόψουν το σχόλιο.
Α σιχτιρ.

Neverlander
Neverlander
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Mirka Janic

Ε μα, πες τα! Εγώ πάντως λόγω φυσικής κ χτισμένης δύναμης έχω βοηθήσει άπειρες φορές γιαγιάδες με τα ψώνια τους, μία φορά δεν έχω δει άντρα να προσφέρεται, εκεί μουρμουράνε περί ισότητας, στην ανθρωπιά #εμετούλης

BiggerOnTheInside
BiggerOnTheInside
4 χρόνια πριν

Ναι, παιδιά, μιλάμε για τρομερά προνόμια: 5 πόντους για κουβάλημα σακούλας περιπτέρου, 10 πόντους για κουβάλημα σακούλας σούπερ, 20 πόντους για ανοιγμα πόρτας (λόγω της αυξημένης δυσκολίας), 100 πόντους για κάθε δουλειά σπιτιού (γιατί, ως γνωστόν, δεν είναι δική σας δουλειά). Και σε αντάλλαγμα, φτύνουμε αίμα για να ανέβουμε οπουδήποτε (πλην γυναικείων επαγγελμάτων) και, αν τύχει και το πετύχουμε, πρέπει να αποδεικνύουμε και κάθε μέρα ότι το αξίζαμε και δεν πήραμε τη θέση επειδή μπήκε ο σύρτης στο λούκι με το διευθυντή. Τρομερό bargain. Κελεπούρι.

IrisPrismatica
IrisPrismatica
4 χρόνια πριν

Ε μα πες τα, και δηλαδή αν σημαντικό ποσοστό των γυναικών έχουν όντως μικρότερη μυϊκή δύναμη φταίνε κιόλας; Αν έχουν, είναι απόδειξη ότι είναι κατώτεροι άνθρωποι; Οι τυφλοί, οι κουφοί και οι ηλικιωμένοι είναι κατώτεροι άνθρωποι; Αν ένας κοντός άντρας τους ζητήσει κάτι από ψηλό ράφι είναι εκμετάλλευση της θέσης του;

Lazy cat
Lazy cat
4 χρόνια πριν

Κάτι τέτοιοι τύποι είναι οι πρώτοι που θα λιθοβολήσουν μια γυναίκα που πήγε με το αφεντικό,αλλά το αφεντικό ,που υποτίθεται είναι άτομο με αυξημένη ευθύνη και κάνει επιλογές με βάση το πουλί του δεν τον τους περνάει καν από το μυαλό να τον κατηγορήσουν. “Είναι άντρας,τι να έκανε;”

sapila
sapila
4 χρόνια πριν

Αυτό μου θυμίζει απόπειρα συζήτησης με πρώην φίλο ταχαμου μορφωμενο και κοσμοπολίτη, αλλά φουλ σεξιστη, ο οποίος ισχυριζόταν ότι οι άντρες είναι θύματα σεξισμού γιατί σε δουλειές οπως σέρβις, πόρτα κλπ προτιμούν γυναίκες. Double facepalm, δεν μπορείς να κάνεις τίποτε άλλο.

Mirka Janic
Mirka Janic
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  sapila

Ναι,σε τίποτα συνοικιακά καφενεία που μαζεύονται γέροι,θα προτιμούσαν κοριτσάκια. Αλλά σε οποιαδήποτε άλλη καφετέρια θα έπαιρναν και έναν άντρα αρκεί φυσικά αυτός να είναι κάπως εμφανίσιμο αγόρι,να μην έχει πατσοκιλα, φαλάκρα κτλ. Του αρέσει του φίλου να πρέπει να είναι σα μοντέλο για να παίρνει 2,80 μαύρα την ώρα;!!!

Μπριζίτ Μπορντό
Μπριζίτ Μπορντό
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  sapila

Καλά, αυτό νομίζω το έχουμε ακούσει σχεδόν όλες! Σημειωτέον, μου το είπε άτομο χωρίς πτυχια, ενώ εγώ έχω μεταπτυχιακό, ξένες γλώσσες και διάφορα άλλα, και έχω φτάσει στα σαράντα, και δουλειά στο πτυχίο μου ή χωρίς χαμαλικι και καθάρισμα δεν έχω κάνει!

Pandora
Pandora
4 χρόνια πριν

Μετά από πολλούς αιώνες καταπίεσης, άνισης μεταχείρισης, αδικίας και άλλα πολλά. Αυτό τον μάρανε; Είναι πολλά χρόνια πίσω το μυαλό του.

Sia
Sia
4 χρόνια πριν

Μια φορά έχουν προσφερθεί να με βοηθήσουν με σακούλα του Σ/Μ, ΜΙΑ ΦΟΡΑ. Και μάλιστα δεν ηταν Έλληνας ήταν από Κορέα ή Ιαπωνία (δε θυμάμαι πια) που έκανε ένα ή δύο εξάμηνα στην Ελλάδα λόγω κλασικών σπουδών στη φοιτητουπολη που σπούδαζα. Με ειδε να βγαίνω αγκομαχωντας μες στο λιοπυρι να περνάω το δρόμο και να ξεφυσαω. Ήμουν και 8 κιλά λιγότερα τότε, η μυική μου δύναμη ποτέ δεν ήταν το ατού μου, ιδίως τοτε. Εμφανεστατα αγκομαχουσα και με ρώτησε πρώτα σε άπταιστα ελληνικά “θέλεις βοήθεια;” είπα “παρακαλώ αν μπορείς” μου τα ανέβασε όσα δε μπορούσα στο λεωφορείο και μου τα… Διαβάστε περισσότερα »

Muse
Muse
4 χρόνια πριν

Ε, βέβαια! Είναι δέλεαρ να σου σηκώσουν τη σακούλα στο σούπερ μάρκετ και μετά να επιστρέψεις στο σπίτι να είσαι η χαρωπή νοικοκυρά που τα έχει όλα έτοιμα για τον σύζυγο. Μεγάλο προνόμιο!

mongrel
mongrel
4 χρόνια πριν

Πολύ ωραία η απάντηση, Λένα, αναρωτιέμαι όμως αν είναι όντως μάταιο να απαντάμε σε όσους κάνουν τέτοιου τύπου σχόλια. Κι εγώ συνήθως δεν απαντάω, ή λέω κάτι σαν “δεν είναι έτσι τα πράγματα”, αλλά μήπως κάποιοι από αυτούς συνεχίζουν όσο δε βρίσκουν αντίδραση στις εξυπνάδες τους και πιθανόν να το ξανά σκεφτούν αν αρχίσουν να αμφισβητούν ταξί περισσότερο;

Neverlander
Neverlander
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  mongrel

Εγώ, mongrel, απαντάω σοβαρά σε όποιον δείχνει ότι έχει λίγο νιονιό να σκεφτεί, αλλιώς πετάω κανά καυστικό σχόλιο, δεν κρατιέμαι, αλλά έχει κ αυτό το ψυχολογικό του κόστος 🙁

mongrel
mongrel
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  mongrel

… να αμφισβητούνται περισσότερο.