in

«Α, μπα» classics: Οι φίλοι δεν είναι μορφή ψυχοθεραπείας;

Τι πιστεύεις;

Λες συνέχεια για το πόσο σημαντικός είναι ο ψυχολόγος κλπ και συμφωνώ μαζί σου αλλά ποια η γνώμη σου για το ρόλο των φίλων στη θέση του ψυχολόγου ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

abf30147c05da7a435b59b38b51473e6

Λες συνεχεια για το ποσο σημαντικος ειναι ο ψυχολογος κλπ και συμφωνω μαζι σου αλλα ποια η γνωμη σου για το ρολο των φιλων στη θεση του ψυχολογου? δεν ειναι κι αυτη μια μορφη ψυχοθεραπειας?

Δεν ξέρω αν επιστημονικά δικαιολογείται ως μια μορφή ψυχοθεραπείας. Γενικώς φυσικά και χρειάζονται για την ψυχική μας ισορροπία οι σχέσεις με τους άλλους ανθρώπους. Όχι απλώς χρειάζονται, είναι απολύτως απαραίτητες. Όμως οι φίλοι δεν μπορούν να υποκαταστήσουν τον ψυχολόγο. Δεν έχουν τα εργαλεία. Δεν έχουν τις γνώσεις. Δεν ξέρουν γιατί μπορεί να λες κάτι, πώς θεραπεύεται μια φοβία, τι σημαίνει το ένα και τι σημαίνει το άλλο. Δεν μπορούν να κρίνουν αντικειμενικά, γιατί παράλληλα κρίνονται και ως φίλοι. Δεν είναι πάντα αυτονόητο ότι κρίνουν χωρίς άλλα συναισθήματα που υποβόσκουν χωρίς να τα καταλαβαίνουν (ανταγωνισμός, ζήλεια, προβολές). Και φυσικά, δεν μπορούν να αναλάβουν τέτοιο ρόλο πλήρως γιατί έχουν κι αυτοί τα δικά τους προβλήματα. Δεν μπορούν να αφιερώσουν ένα εξάμηνο ή ένα χρόνο από τη ζωή τους για να σου λύσουν ένα πρόβλημα που έχεις.

Αυτό χρειάζεται ενέργεια και δουλειά που δεν είναι δυνατόν να περιμένεις από φίλους σου. Έχουν τα όρια τους. Ο επαγγελματίας έχει μάθει να το ελέγχει αυτό, και το κάνει πιο επιτυχημένα ακριβώς επειδή δεν είναι φίλος.Και τέλος, το πιο σημαντικό. Σε άγνωστο που δεν είναι στη ζωή σου θα πεις πιο εύκολα την αλήθεια. Στους φίλους νιώθουμε την ανάγκη να ωραιοποιήσουμε την κατάσταση για να μην μας απορρίψουν, και αντιδράμε πολύ πιο έντονα στην κριτική. Υπάρχουν πολλοί λόγοι που υπάρχει αυτό το επάγγελμα. Ελπίζω να μην είσαι από αυτούς που έχουν κάνει τους φίλους κάδους συναισθηματικών απορριμμάτων ή σάκους του μποξ.

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

20 Comments
δημοφιλέστερα
νεότερα παλαιότερα
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
Φούστα Κλαρωτή
Φούστα Κλαρωτή
4 χρόνια πριν

Ή όπως διαβάζω συχνά σε μαμαδογκρουπ, μπορείς να απευθυνθείς και στον πνευματικό σου.

Αποδημητικό Πτηνό
Αποδημητικό Πτηνό
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Φούστα Κλαρωτή

Αχ πώς με εκνευριζει οταν το ακουω αυτο!! Τωρα πατησες κάλο!! Ειχα που ειχα τα νευρα μου με τις υπεροχες εκεινες δηλωσεις του Μητροπολιτη Μόρφου σημερα το πρωί, τωρα με απεκαμες Φουστα!! Χαχαχα

Φούστα Κλαρωτή
Φούστα Κλαρωτή
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Αποδημητικό Πτηνό

Σε νιώθω, με τα τελευταία νέα από τους κόλπους εκκλησίας και πολιτείας έχω γίνει τούρμπο αυτές τις μέρες κι εγώ. Εντωμεταξύ μόλις πάτησα το κουμπί δημοσίευσης, σκέφτηκα ωχ αμάν ελπίζω να μη βρεθεί κανείς και το πάρει σοβαρά το σχόλιό μου

Αποδημητικό Πτηνό
Αποδημητικό Πτηνό
4 χρόνια πριν

Ή και το αναποδο πολλες φορες θα ελεγα. Ξερω αρκετούς οι οποιοι στο ονομα του “θελω να ειμαι ειλικρινεις απεναντι σου και οχι να σου χαιδευω τ αυτια” σου λενε τοσο αφιλτραριστα κ ωμα αυτο που πιστεύουν που ειναι σαν να τρως χαστουκια. Παιδια ειπαμε ειλικρινεια αλλα και λιγη ενσυναισθηση και λεπτοτητα δεν βλαπτει!!

Ginger
Ginger
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Αποδημητικό Πτηνό

Συμφωνω με την λεπτοτητα τις δυο τρεις πρωτες φορες που βλεπεις το φιλο σου να κανει το ιδιο λαθος. Αν το κανει συνέχεια όμως δεν πρέπει κάποια στιγμη να πεις την ωμή αλήθεια μήπως και τον αφυπνίσεις?

Κοσμική Νεράιδα
Κοσμική Νεράιδα
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Αποδημητικό Πτηνό

Α ξέρω αυτά τα άτομα.ειναι εκείνοι που βαφτίζουν την αγένεια και το θράσος ειλικρίνεια.οπως επίσης μπερδεύουν την επιθετικότητα με τον δυναμισμό

Ξ@νθίππη82
Ξ@νθίππη82
4 χρόνια πριν

Επίσης οι ψυχοθεραπευτές δεν συνηθίζουν να αναλαμβάνουν συγγενείς και φίλους τους, λογικά για να μην υπάρχει συναισθηματική εμπλοκή, αν το έχω καταλάβει σωστά

Αποδημητικό Πτηνό
Αποδημητικό Πτηνό
4 χρόνια πριν

Κανένας δεν μπορεί να αρνηθεί τη σημασια που εχουν οι φιλοι και γενικα οι κοινωνικές συναναστροφες στη ζωη μας. Η ψυχολογος που πηγαινα κάποτε μου ειχε πει μαλιστα (επειδη εγω προσωπικα ανηκω στην κατηγορία των μοναχικων ανθρώπων που τους αρεσει να περνανε χρονο περισσότερο με τον εαυτο τους παρα μαζι με άλλους) οτι στην υπερβολη τους και οι δυο καταστασεις ειναι προβληματικες, δηλαδη εκεινος που θελει να ειναι συνεχεια μονος του μαλλον δεν μπορει να διαχειριστει τους αλλους και εκεινος που θελει να ειναι συνεχεια με παρεα, δεν μπορει να διαχειριστει τον εαυτο του. ΑΛΛΑ…η αποψη οτι, τι τους θέλουμε… Διαβάστε περισσότερα »

Dr. Arisa
Dr. Arisa
4 χρόνια πριν

Α, μπα μου εγώ είμαι υπέρ της ψυχοθεραπείας αλλά δεν μπορείς να τη χαρακτηρίσεις ακόμα επιστήμη. Δεν έχει καταλήξει ακόμα η κοινότητα.

Queen of spades
Queen of spades
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Dr. Arisa

Θ απανταω καθε φορα που το βλεπω γραμμενο, μηπως και σταματησει επιτελους αυτη η βλακεια. Δεν ξερω σε ποια κοινοτητα αναφερεσαι εσυ, αλλα η επιστημονικη κοινοτητα ΕΧΕΙ καταληξει: ειναι επιστημη. Sorry about that.

Etern1ty_ GR
Etern1ty_ GR
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Queen of spades

Συγνώμη αλλά δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Η επιστήμη, οι κλασικές επιστήμες, έχουν σαφείς ορισμούς για το τι είναι επιστήμη και τι είναι επιστημονικά εργαλεία. Ένας τομέας που δεν να έχει σαφείς ορισμούς καθολικούς και ξεκάθαρη ορολογία, δεν είναι επιστήμη για παράδειγμα.
Αν είσαι ψυχοθεραπευτής που κάνει έρευνα στην ευτυχία, δεν μπορείς να ορίσεις ή να ποσοτικοποιήσεις τι είναι ευτυχία καθολικά και υλικά.

Queen of spades
Queen of spades
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Etern1ty_ GR

Οι ψυχοθεραπευτες δεν ειναι ο Μπουκαι. Δεν ειναι καν μια ενιαια ομαδα, υπαρχουν παρα πολλες σχολες. Και απ οσο ξερω, κανεις σοβαρος επιστημονας δεν κανει ερευνα στο τι ειναι ευτυχια ετσι αοριστα, δεν ξερω καν πως την οριζεις, ημαρτον ρε παιδια μην περναμε την αγνοια για αποψη. Θα σου εξηγουσα ευχαριστως την ερευνα που ξερω πως γινεται, με τα πολυ συγκεκριμενα επιστημονικα εργαλεια, τα υπολογιστικα μοντελα εγκεφαλικης λειτουργιας, και την ερευνα για τη θεση και την επιδραση της ψυχοθεραπειας σ αυτα τα μοντελα. Νομιζω ομως πως εχεις παρει την αποφαση σου για το τι θεωρειται επιστημη και δεν θα σε… Διαβάστε περισσότερα »

Etern1ty_ GR
Etern1ty_ GR
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Queen of spades

Καλησπέρα, οι ίδιες οι ερευνητικές που πιθανότατα θες να αναφέρεις εκφράζουν ότι το ζήτημα είναι ανοιχτό. Γι’αυτό και προσπαθούν να προσεγγίζουν το ζήτημα με κλασικά επιστημονικά εργαλεία και προσπαθούν αυτοί να έρθουν πιο κοντά στην κλασική επιστήμη. Οι επιστήμη έχει κάποιες αρχές. Αυτές οι αρχές δεν πληρούνται στον ορισμό της ψυχοθεραπείας. Όταν εφαρμόζεις κάποια εργαλεία σε κάποιον ασθενή, αυτά δεν λειτουργούν απαραίτητα για παράδειγμα στον επόμενο. Δεν έχουμε λοιπόν επαναληψιμότητα του φαινομένου. Εξού και η ανάγκη για επιτυχή ψυχανάλυση για συγχρονισμό του ασθενή με τον ειδικό. Αυτό από μόνο του μας βγάζει εκτός κλασικής επιστήμης, διότι δεν μπορούμε να προβλέψουμε… Διαβάστε περισσότερα »

Queen of spades
Queen of spades
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Etern1ty_ GR

Δεν ειμαι σιγουρη οτι καταλαβαινω τι εννοεις «δεν υπαρχει επαναληψιμοτητα», «αναγκη για επιτυχη ψυχαναλυση για συγχρονισμο του ασθενη με τον ειδικο», «δε μπορουμε να προβλεψουμε το φαινομενο της εκβασης της ψυχοθεραπειας», «δεν εχει βρει το pattern”. Επισης, αν εχω καταλαβει σωστα, θεωρεις πως δεν υπαρχει αναγκη να καταλαβουμε τον τροπο δρασης, αν θες, της ψυχοθεραπειας, γιατι αρκει που φαινεται να εχει αποτελεσμα -αποτελεσματα βεβαια που εχουν κ η αστρολογια και η θρησκεια, οποτε κατατασσεις την ψυχοθεραπεια στην κατηγορια placebo. Καταλαβαινω καλα; Επισης, θεωρεις οτι η ψυχοθεραπεια ειναι μια διαδικασια απολυτως ξεχωριστη για τον καθε ασθενη χωρις εκ των προτερων δομη;… Διαβάστε περισσότερα »

Dr. Arisa
Dr. Arisa
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Queen of spades

Για να εκνευρίζεσαι και να απαντάς με ύφος χρησιμοποιώντας λέξεις όπως βλακεία μάλλον θα είσαι ψυχολόγος που θεωρείς τον εαυτό σου επιστήμονα. Η επιστημονικη κοινοτητα ΕΧΕΙ καταληξει μας λες. Από ποιούς αποτελείται αυτή η κοινότητα δεν μας λες. Δες αυτό από το Stanford :
https://plato.stanford.edu/entries/scientific-method/

…nothing to be sorry about. I am here to discuss.

Queen of spades
Queen of spades
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Dr. Arisa

Ωραια, let’s discuss. Τι ακριβως θα θελες;
– Αν η ψυχολογια ειναι επιστημη;
-Αν η ψυχοθεραπεια ειναι επιστημη;
-αν εγω θεωρω εαυτον επιστημονα; Αυτο δεν εχει σχεση.
– για τ’ οτι κανεις ad hominem επιθεση (κ οχι στα επιχειρηματα και την αποψη μου, οπως εκανα εγω) και μιλας για επιστημη;
Σοβαρα ομως, θα θελα πολυ ν ακουσω τι ακριβως δε θεωρεις επιστημη, γιατι εχω βαρεθει να πραθετω επιχειρηματα. Ας τα πουμε συγκεκριμενα.

Dr. Arisa
Dr. Arisa
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Queen of spades

Δεν σου επιτέθηκά. Με συγχωρεις. Υπέθεσα ότι είσαι ψυχολόγος και θεωρείς ότι είσαι επιστήμονας. Αυτό. Εάν δεν συμβαίνει απλά λες δεν ισχύει. Σου παρέθεσά λινκ γιατί ομολογώ ότι δεν ήμουν διατεθειμένη να γράψω/μεταφράσω ότι πολύ ευγενικά έκανε η/ο etern1ty_GR. Οι απόψεις διίστανται και είναι γεγονός. Η επιστήμη προοδευει και μεσα από το διάλογο και την ανταλλαγή απόψεων όποτε δεν είναι εποικοδομητικό να χαρακτηρίσεις βλακεία ότι δεν σου αρέσει.

Queen of spades
Queen of spades
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Dr. Arisa

«Υπεθεσα οτι εισαι ψυχολογος και θεωρεις οτι εισαι επιστημονας». Οπως ειναι γραμμενο καταλαβαινω οτι οι ψυχολογοι δεν ειναι επιστημονες, αυτο εννοεις; Ελπιζω πως οχι. Σου ζηταω συγνωμη για το βλακεια, ηταν οντως βαρια λεξη, θα το επαναδιατυπωσω: η τοποθετηση οτι εχει καταληξει η επιστημονικη κοινοτητα οτι δεν ειναι επιστημη, ειναι ανακριβης και λαθος. Δεν ειναι θεμα αν μ´ αρεσει η οχι αυτη η αποψη, δεν ειναι γεμιστα με κιμα η χωρις. Δεν εχω τιποτα να κερδισω απ το να «υπερασπιστω» την ψυχοθεραπεια, αλλα βρισκω παραπλανητικη τη διατυπωση σου (ειδικα κατω απο τη συγκεκριμενη αναρτηση που εξισωνει φιλους και interventions βασιζομενη… Διαβάστε περισσότερα »

Zouzouna Goutsouna
Zouzouna Goutsouna
4 χρόνια πριν

Συγγνωμη αλλα αυτη ισως και να ειναι απο τις πιο ακυρες ερωτησεις στο Αμπα. Στις παρεες μας λειτουργουμε σαν ομαδα και κυριαρχει η ψυχολογια της ομαδας οπου ο καθενας εχει εναν ρολο μεσα στην ομαδα και τα μελη επηρρεαζονται μεταξυ τους με βαση συγκεκριμενους ρολους. Οι φιλιες προφανωνς ειναι κοινωνικες σχεσεις και σχεδον παντα φοραμε την κοινωνικη μας μασκα για να γινουμε αποδεκτοι απο τον φιλο μας. Οταν εισαι ομως στο ντιβανι του ψυχολογου το νοημα ειναι να αφαιρεσεις την κοινωνικη σου μασκα για να μπορεσει ο ψυχολογος να σε δει καλυτερα. Εκει εισαι ενας ανθρωπος – μια μοναδα- χωρις… Διαβάστε περισσότερα »

Mara
Mara
4 χρόνια πριν

Είναι αλλα δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την συμβολή ενός ειδικού οταν αυτο είναι απαραίτητο