in

Για την δολοφονία της Σούζαν Ήτον

Από την Εύα Ευσταθιάδου

Από το facebook της Ευαγγελίας Ευσταθιάδου Αυτή η ιστορία με έχει εξοργίσει. Η Σουζαν Ήτον, 60 ετών, βιολόγος-ερευνήτρια ήρθε σε ακαδημαϊκό συνέδριο στην Κρήτη. Ήταν η 5η φορά της στο συνέδριο και γνωρίζοντας την περιοχή βγήκε για ένα γρήγορο τρέξιμο. Πόση ώρα μπορεί να έτρεχε η άτυχη γυναίκα; Αρκετή για να την εντοπίσει ένας 27χρονος, […] ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

suzanne eaton

Από το facebook της Ευαγγελίας Ευσταθιάδου

Αυτή η ιστορία με έχει εξοργίσει.

Η Σουζαν Ήτον, 60 ετών, βιολόγος-ερευνήτρια ήρθε σε ακαδημαϊκό συνέδριο στην Κρήτη. Ήταν η 5η φορά της στο συνέδριο και γνωρίζοντας την περιοχή βγήκε για ένα γρήγορο τρέξιμο. Πόση ώρα μπορεί να έτρεχε η άτυχη γυναίκα; Αρκετή για να την εντοπίσει ένας 27χρονος, να την χτυπήσει με το αυτοκίνητο, να την μαχαιρώσει, να την πετάξει από μια είσοδο σε υπόγεια σπηλιά. Μιλάμε για μια 60χρονη και έναν άνδρα στα μισά της χρόνια που θα μπορούσε να την ακινητοποιήσει πολύ γρήγορα. 

Τι δείχνει αυτό; Ότι ο άνθρωπος ήταν βίαιος και διαταραγμένος, άρα δυσκολo να είχε βγει το μεσημεράκι για καφέ σε πλήρη ηρεμία και ξαφνικά να του γύρισε το μάτι. Τι μας λέει αυτό; Ότι ο τυπάκος ήταν ασταθής πολύ καιρό πριν, αρκετό για να μπει από τους πρώτους στη λίστα υπόπτων. Αν ήταν απλά νευρικός δεν θα πληρούσε το ψυχολογικό προφίλ της αστυνομίας για μπει άμεσα στο στόχαστρο. Δεν θα τον γνώριζαν καν στην αστυνομία. Προφανώς, όλοι ήξεραν οτι κάτι δεν πάει καλά με αυτόν, η βία άλλωστε κλιμακώνεται, αλλά ελα όμως που είναι οικογενειάρχης, γιος παπά, τίμιος αγρότης και φυσιοδίφης(με κανάλι στο youtube!).

Τα εγκλήματα πάντα μου τραβούν το ενδιαφέρον και έχω διαβάσει αμέτρητες ιστορίες. Παρότι είναι εύκολο να καταραστουμε τον δράστη και να του ευχηθούμε θανατική ποινή, η πραγματικότητα είναι πως ο δράστης δεν είναι ο μόνος φταίχτης. Στις περισσότερες περιπτώσεις δολοφόνων, το ιστορικό τους μιλάει ξεκάθαρα: ψυχολογικά προβλήματα (συχνά αδιάγνωστα και χωρίς αγωγή), βίαια ξεσπάσματα προς ανθρώπους και ζώα, μπλεξίματα με το νόμο, παραβατικότητα από την παιδική ηλικία, δυσκολία κοινωνικοποίησης και άλλα πολλά. Τα σημάδια είναι εκεί, αλλά κλείνουμε τα μάτια, μην τυχόν και στιγματίσουμε τον άλλον. Αν δούμε κάποιον αγαπημένο μας με σάπια δόντια δε θα τον στείλουμε οδοντίατρο; Γιατί δεν στέλνουμε τον κόσμο σε ψυχολόγο/ψυχίατρο; Η οικογένεια καλύπτει, οι γείτονες αδιαφορούν, το σχολείο πετάει αετό και έτσι μια άτυχη γυναίκα βασανίζεται βάναυσα γιατί έτυχε να βρίσκεται στο λάθος μέρος την λάθος στιγμή, μέρα μεσημέρι.

Υ.Γ Χαριτωμένη δημοσιογραφία: ο κατ΄ομολογία δράστης αναφέρεται στον άρθρο ως 27χρονος οικογενειάρχης και ο εργάτης του που πιθανόν τον βοήθησε να κουβαλήσει το πτώμα, ως αλλοδαπός. Γιατί ως γνωστό έχει μεγάλη σημασία που είναι αλλοδαπός για να καταλάβουμε την εμπλοκή του.

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

15 Comments
δημοφιλέστερα
νεότερα παλαιότερα
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
mm
mm
4 χρόνια πριν

Και ένα έξτρα σχόλιο που είδα στο facebook από την Gianna Kouka και το μεταφέρω αυτούσιο, καθώς και εγώ μπορεί να χρησιμοποιούσα ασυναίσθητα αυτή την έκφραση, αλλά τελικά η Gianna έχει δίκιο. «”Η Σούζαν βρέθηκε σε λάθος μέρος, λάθος στιγμή”. Όχι! Η Σούζαν βρέθηκε εκεί που ήθελε να είναι. Βρέθηκε στο σωστό μέρος, τη σωστή στιγμή. Η Σούζαν ήθελε να περπατήσει. Η Σούζαν ήθελε να κάνει τζόκινγκ. Η Σούζαν ήθελε να μην την χτυπήσουν με αυτοκίνητο για να την ακινητοποιήσουν με σκοπό να την βιάσουν. Η Σούζαν ήθελε να μην την κλείσουν στο πορτ-παγκαζ. Η Σούζαν ήθελε να μην την… Διαβάστε περισσότερα »

Εντελβάις
Εντελβάις
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  mm

Μπράβο σε αυτό αναφέρομαι κι εγώ παρακάτω. Εξαιρετική τοποθέτηση.

Λανιακέα
Λανιακέα
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  mm

Ακριβώς αυτό!!!!!

Evelina Leivada
Evelina Leivada
4 χρόνια πριν

Πολύ ωραία τοποθέτηση. Προσωπικά με ενόχλησε ιδιαίτερα το ξέπλυμα στο Protagon (https://www.protagon.gr/epikairotita/o-dolofonos-saolin-tis-kritis-den-to-xwra-o-nous-tis-gynaikas-tou-oti-viase-kai-skotwse-tin-amerikanida-44341876889): “Δουλευταράς, υπερδραστήριος και πολυπράγμων”! Ναι εντάξει. Σε λίγο θα του απονεμηθεί και βραβείο για τις σπάνιες αρετές του. Ή η άποψη που παραθέτει το άρθρο: “Σκέφτομαι μήπως κάτι συνέβη με την Αμερικανίδα, μήπως του μίλησε απότομα ή του έκανε κάποια χειρονομία και τον νευρίασε. Όχι ότι αυτό τον δικαιολογεί…” Λες και υπάρχει κουβέντα που μπορεί να πεις σε κάποιον, και τσαφ, νευριάζει, σε χτυπάει δυο τρεις φορές με το αυτοκίνητο, και σε βιάζει άλλες δυο τρεις όταν είσαι ημιθανής. Ξέπλυμα κανονικό.

Γωγώ
Γωγώ
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Evelina Leivada

Εχει εκει κατι σχολια, να τραβας τα μαλλια σου.

Εντελβάις
Εντελβάις
4 χρόνια πριν

Είμαι κυριολεκτικά εξοργισμένη με αυτή την ιστορία. Χάθηκε ένας αξιόλογος άνθρωπος που είχε να προσφέρει πολλά στην κοινωνία και βυθίστηκε στο πένθος μια ολόκληρη οικογένεια επειδή έτσι αποφάσισε ένα άξεστο σκουπίδι, μια ματιά να ρίξει κανείς στο “κανάλι” του στο Youtube θα καταλάβει για τι καθυστερημένο μιλάμε. Σε δημοσίευμα που ανέφερε ότι η γυναίκα ήταν “στο λάθος μέρος” τη “λάθος στιγμή” (πόσο απεχθάνομαι αυτή τη φράση) μου έκανε εντύπωση η τοποθέτηση μιας σχολιάστριας που μεταξύ των άλλων ανέφερε: “Δεν υπάρχουν λάθος μέρη ούτε λάθος στιγμές, μόνο λάθος άνθρωποι.” Δε θα μπορούσα να συμφωνήσω περισσότερο.

vaggelis
vaggelis
4 χρόνια πριν

κι εκει που σκεφτεσαι το τι γινεται πια σε αυτη την χωρα ακους μεσα απο ρουφιξια φραπε το εξης, ελα μωρε τωρα με τι γρια θα ασχολουμαστε ποιος της ειπε να βγαινει μονητης τα θελε κ τα παθε! και αφου εχω παγωσει στην αρχη κ μαλιστα σε καφε με πολλες γυναικες να τον κοιτουν λεω ποσο ποιο πατος πια? κ φευγει λεγοντας αντε να δουμε κ κανα βυζακι!
Δεν ξερω παντως η κοινωνια μας εχει σαπισει κ δεν ειναι λογω κρισης νομιζω οτι εχει σαπισει απο πολυ πριν.

Μαριάννα Θ.
Μαριάννα Θ.
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  vaggelis

Πάντα σάπια ήταν. Π.χ. πριν μόνο μερικές δεκαετίες η ανδρική βία ήταν 100% κανονικοποιημένη. Να σαπίζουν στο ξύλο τις γυναίκες, τα παιδιά, τους μαθητές, και δεν έτρεχε τίποτα.
Ευτυχώς υπάρχει φεμινισμός πλέον και σιγά-σιγά καλυτερεύουν τα πράγματα.

mm
mm
4 χρόνια πριν

Συμφωνώ με τα περισσότερα από αυτά που λες. Και γενικά μου φαίνεται πολύ περίεργο που σε ακραίες περιπτώσεις βρίσκονται πάντα μάρτυρες να καταθέσουν ότι οι δράστες είχαν «ψυχολογικά» ή ψυχολογικά. Για εμένα τα δικαστήρια θα έπρεπε να ζητάνε ευθύνες από τους μάρτυρες αυτούς. Αφού το ξέρατε ότι είχε ψυχολογικά τι κάνατε; Κορυφαίο παράδειγμα εκείνου του τύπου που επιτέθηκε σε γυναίκες στις υπόγειες διαβάσεις του Αμαρουσίου και ο ψυχίατρός του, ο Δημήτρης Σούρας, πήγε στο δικαστήριο να καταθέσει ότι ήταν άκακος με απλά ψυχολογικά προβλήματα. Ο ψυχίατρος καμία ευθύνη για το γεγονός ότι ενώ τον παρακολουθούσε δεν είχε πάρει χαμπάρι της… Διαβάστε περισσότερα »

Louk Ritia
Louk Ritia
4 χρόνια πριν

Δεν έχω διαβάσει πολλά για το θέμα, ξέρω τι συνέβη σε γενικές γραμμές, αλλά τα περισσότερα τα διαβάζω τώρα εδώ και απ’ ό,τι κατάλαβα μάλλον δε χρειάζεται να ψαχτώ κι αλλού γιατί θα συγχυστώ. Αυτό που μου κάνει εντύπωση, αν και δε θα πρεπε, είναι το γεγονός πως όταν ο δράστης είναι Έλληνας, τον χαρακτηρίζουν οικογενειάρχη και εργατικό, όταν δεν είναι Έλληνας, διαβάζουμε “ο Πακιστανός/Αλβανός κτλ δολοφόνος”. Γι’ ακόμα μια φορά η δημοσιογραφία καλύπτει το θέμα με τη συνοδεία ρατσιστικού, σεξιστικού λόγου.

Zouzouna Goutsouna
Zouzouna Goutsouna
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Louk Ritia

Με αφορμη αυτο το σχολιο να πω οτι οταν καποιος αδικοχαμενος συνανθρωπος γινει ειδηση , αν τυχει και ειχε και παιδια , στον τιτλο πανω πανω με εντονα γραμματα δεν παραλειπουν ποτε να το αναφερουν. αυτο. Κυριως με τις γυναικες : “Μητερα δυο παιδιων επαθε αυτο” .Η dailymail ειδικα το εχει ξεσκισει στα αρθρα της.
Ενα θλιβερο γεγονος ομως ειναι παντα θλιβερο ειτε ηταν γονιος καποιος ειτε οχι και σιγουρα μενουν ανθρωποι πισω που υποφερουν πολυ ακομα και αν δεν ειναι παιδια.
Οι φυλλαδες βεβαια το κανουν αυτο για να προκαλεσουν αισθηση.

blacktulip
blacktulip
4 χρόνια πριν

Παρόλο που συμφωνώ απόλυτα με όλα όσα έχουν γραφεί, θα ήθελα να προσθέσω ότι δυστυχώς δεν υπάρχει το νομικό/κανονιστικό πλαίσιο που θα μπορούσε να βοηθήσει. Κι εξηγώ. Έχω υπάρξει σε σχέση με κάποιον που στην πορεία κατάλαβα ότι πάσχει από σωρεία ψυχικών διαταραχών. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο εμφάνιζε εξάρσεις βίας – ευτυχώς όχι προς εμένα ή προς κάποιο άλλο άτομο, αλλά λειτουργούσε αυτοκαταστροφικά. Για παράδειγμα, πάνω σε κρίσεις του έπιανε κουζινομάχαιρα και αυτοτραυματιζόταν. Πριν λήξω τη σχέση μας, τον πήρα από το χεράκι και τον πήγα σε ψυχίατρο. Αναγνώριζε μεν εν μέρει το πρόβλημα του (ναι, δεν ήταν από… Διαβάστε περισσότερα »

toso oso
toso oso
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  blacktulip

Έτσι ακριβώς, όπως τα λες, είναι τα πράγματα blacktulip. Έχω κι εγώ στο περιβάλλον μου βίαιους ανθρώπους με ψυχολογικά θέματα. Προσπάθησα να τους βοηθήσω λέγοντας τους να πάνε σε ψυχολόγο και ψυχίατρο. Κάποιοι ήταν τελείως αρνητικοί και ένας που πήγε μόλις ένιωσε καλύτερα έκοψε μόνος την θεραπεία. Δύσκολα. θεματα. Και εννοείται ότι εγώ είμαι η κακία της υπόθεσης που θέλω να τους βγάλω προβληματικούς.

Etern1ty_ GR
Etern1ty_ GR
4 χρόνια πριν

Όλες αυτές οι “δραστηριότητες” του δράστη που μπορεί να βρει κάποιος εύκολα πλέον στο διαδίκτυο, δείχνουν με πολλά φωτεινά λαμπάκια ότι είναι σίστας. Είναι πολύ τρομακτικό πώς υπάρχουν άνθρωποι γύρο μας και πάνε σε δάση για “εκπαιδευτικές εξερευνήσεις στη φύση” και κάνουν σκοποβολές με μαχαίρια, αυτοάμυνα, με παραλλαγής και τα συναφή. Επίσης τρομακτικοί είναι και αυτοί που κυκλοφορούν στις επαρχίες με κάτι μεγάλα αγροτικά, φορτωμένα με προβολείς και όπλα. Τέλος πάντων πολλά από αυτά είναι ξένη γλώσσα για όσους δε ζουν επαρχία και δε βλέπουν πως τέτοιοι άνθρωποι έχουν τη πλήρη στήριξη της τοπικής κοινωνίας και των αρχόντων της. Ο… Διαβάστε περισσότερα »

idril
idril
4 χρόνια πριν

Δυστυχώς, έχεις απόλυτο δίκιο Φωτεινή. Το στίγμα ζει και βασιλεύει, και έχει μετακομίσει και στις μεγαλουπόλεις από ανθρώπους που μεγάλωσαν στην επαρχία. Μερικά μικρά, καθημερινά παραδείγματα: Η θεία του συντροφιού μου πάσχει χρόνια από σχιζοφρένεια με στοιχεία κατάθλιψης. Όσο ζούσε η μητέρα της, δεν μπορούσε κανείς να τη βοηθήσει, μιας και αρνούνταν να της επιτρέψει επίσκεψη σε ψυχίατρο και όταν τελικά την πήγαν οι γιοι της, η ίδια παρεμπόδιζε την φαρμακευτική αγωγή. Σαμποτάζ κανονικό, έκρυβε τα φάρμακα. Ομηρικοί καβγάδες με την υπόλοιπη οικογένεια, που θέλουν να βγάλουν την μοναχοκόρη της τρελή, “και τι σημασία έχει αν είναι καλά στα μυαλά… Διαβάστε περισσότερα »