in

Αγαπητή «Α, μπα»: Ο πατέρας μου με κοροιδεύει για το σώμα μου

Λέει ότι είμαι αντιαισθητική

Αχ ρε συ Αμπούτσικο, έχω θέμα. Είμαι λίγο γεματούλα (βασικά έχω μπούτια θα μπορούσα να πω) και οκ έχω γνώση και καταλαβαίνω το πρόβλημά μου δεν φοράω μίνι, ούτε κολλητά ρούχα-φορέματα-μπλούζες και δεν προσπαθώ να προκαλώ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

a054a79bc73dda3deab853990b7ebb2b

Αχ ρε συ Αμπούτσικο, έχω θέμα. Είμαι λίγο γεματούλα (βασικά έχω μπούτια θα μπορούσα να πω) και οκ έχω γνώση και καταλαβαίνω το πρόβλημά μου δεν φοράω μίνι, ούτε κολλητά ρούχα-φορέματα-μπλούζες και δεν προσπαθώ να προκαλώ (όπως είναι συνηθισμένο) αλλά ο πατέρας μου όλη μέρα και όλη νύχτα με πρήζει ότι είμαι αντιαισθητική, και πώς δέχομαι να κυκλοφορώ έτσι στον δρόμο, και σαν δεν ντρέπομαι, και θα με κοροιδεύουν και όλα τα σχετικά και γενικά μου ρίχνει την ψυχολογία γάματα και δεν αντέχω άλλο, Αυτό γίνεται πολλά χρόνια τώρα και δεν αλλάζει (στο σκαρί είμαι ίδια η μάνα μου δλδ και κείνη γεματούλα και βάλε, γιαυτό και δεν φέρει άποψη επί του θέματος -δεν την παίρνει να μιλήσει-). Έχω προσπαθήσει για δίαιτες-άσκηση αλλά χωρίς αποτέλεσμα λόγω ψυχολογικών προβλημάτων (έλλειψη επικοινωνίας με την οικογένεια, έλλειψη φίλων, έλλειψη σχέσης ερωτικής) και η μόνη αδιέξοδος που με ευχαριστεί και με ‘καταλαβαίνει’ είναι το φαγητό (για την ακρίβεια το γλυκό 😛 ). Πώς να αντιμετωπίσω την κατάσταση? Σε ευχαριστώώώ

-μια 18άρα νέα

Πατέρας σου είναι, αλλά κοίτα: Όχι μόνο έχει άδικο, αλλά σου κάνει και μεγάλο κακό. Μερικές φορές οι γονείς κάνουν μεγάλα λάθη. Αυτό που κάνει ο πατέρας σου είναι ένα από αυτά. Είναι φανερό ότι ο εκφοβισμός του όχι μόνο δεν πετυχαίνει, αλλά εντείνει το πρόβλημα. Είσαι κάπως μικρή για να υψώσεις το ανάστημά σου και τρομαγμένη για να συνειδητοποιήσεις ότι αυτό που γίνεται είναι εντελώς λάθος, λάθος, λάθος.

Η εμφάνισή μας σε καμία περίπτωση δεν μας κάνει υπόλογους στους άλλους, μόνο η συμπεριφορά μας.

Το είπα σε μια πρόταση, αλλά προσπάθησε να το καταλάβεις. Δεν χρειάζεται να δικαιολογείσαι για την εμφάνισή σου. Δεν παραβίασες κάποιον άγραφο νόμο. Δεν βρίσκεσαι σε αδύναμη θέση επειδή έχεις «μπούτια». Η αξία σου δεν έχει σχέση με τα κιλά σου. Οι αδύνατοι δεν είναι ανώτεροι. Και το δικαίωμα της μαμάς σου να μιλήσει ή όχι, είναι ανεξάρτητο από τα δικά της κιλά. Η αξία της, το δικαίωμα να φέρει γνώμη και η σχέση της με τον άντρα της και το παιδί της δεν ανεβοκατεβαίνει μαζί με τη ζυγαριά της. Καταλαβαίνεις τι λέω; Τα κιλά δεν δίνουν ούτε αφαιρούν αξιοπρέπεια. Οι αδύνατοι δεν έχουν κάποιου είδους ηθικό δικαίωμα. Αυτοί που το κάνουν απλώς δεν έχουν τίποτα άλλο να δείξουν.

Το πρότυπο ομορφιάς κάθε εποχής είναι πάντα είναι ο άνθρωπος που βρίσκεται τελείως εκτός μέσου όρου, στο στατιστικό λάθος. Δεν έχουμε να φάμε; Στη μόδα οι τροφαντές. Πετάμε το φαγητό; Στη μόδα οι ανορεκτικές. Είναι τόσο ψυχρό, ανόητο και επιφανειακό το «ωραίο». Αυτό που στέλνει στον ψυχίατρο κόσμο και ντουνιά είναι η εμμονή του ανθρώπου για το άπιαστο, γι’ αυτό που είναι για λίγους, για το όνειρο. Χρειάζεσαι περισσότερη βοήθεια από τρεις παραγράφους που έγραψε μια άγνωστη. Δεν ξέρω αν έχεις και φίλες/φίλους που μπορούν να σε στηρίξουν. Να ξέρεις ότι το πόσο τρως είναι αποτέλεσμα, δεν είναι το πρόβλημα, αλλά μάλλον το έχεις καταλάβει. Μην επικεντρώνεσαι για λίγο – ή για πολύ – στο πόσο τρως, αλλά στο κατά πόσο πιστεύεις ότι είναι σωστό να κακοποιείσαι επειδή έχεις «μπούτια.» Είσαι νέα, και οι νέοι είναι όμορφοι.

Τα νιάτα και η φρεσκάδα αρκούν για να φανείς ωραία, τώρα σου ακούγεται κούφιο αυτό που λέω, αλλά κάνε μια δοκιμή. Βρες τι σου πάει, μη φοράς σακιά. Για όλα τα σώματα υπάρχουν κατάλληλα ρούχα. Ασχολήσου με τα μαλλιά σου, βρες τα χρώματα που σου ταιριάζουν, φόρεσε άρωμα, η μόδα εκτός από όργανο βασανιστηρίου μπορεί να γίνει και εργαλείο.

Μην τιμωρείς τον εαυτό σου, προσπαθώντας να περνάς απαρατήρητη. Είναι σα να δίνεις στόχο «δεν αξίζω, επιτεθείτε». Είσαι στην ηλικία που μπορείς να φορέσεις μοδάτα, χρωματιστά ρούχα, είσαι στην ηλικία που μπορείς να γελάς ανέμελα και να φλερτάρεις. Και τέλος, το πιο σημαντικό: η εμφάνιση είναι σημαντική (όχι τα κιλά, η περιποιημένη εμφάνιση). Αλλά αν θέλεις όπλα για το μέλλον, ακόμη πιο σημαντικό είναι το τι έχεις στο μυαλό σου. Θα περάσουν τα χρόνια και το μόνο που θα έχεις να αφηγηθείς θα είναι οι δίαιτες; Τι θα κάνεις με τη ζωή σου; Αυτές οι ερωτήσεις δεν πρέπει να μπλέκονται με τα κιλά σου, όσο το κάνεις, τόσο χρόνο θα χάνεις.

Ο αυτοσεβασμός σου θα αναπτυχθεί με την πνευματική προσπάθεια. Δες ταινίες, διάβασε, πήγαινε σε εκθέσεις, μάθε τι γίνεται στον κόσμο, στη Συρία, στο Αφγανιστάν. Μάθε τι σημαίνει σωστή διατροφή, μάθε για την ιστορία της ομορφιάς, για το μάρκετινγκ της μόδας και των περιοδικών. Μην καταπίνεις μόνο. Πρέπει να μασήσεις, να ρωτήσεις, να κρίνεις, να απορρίψεις. Η διαμόρφωση του χαρακτήρα σου θα διαμορφώσει και τα υπόλοιπα, ακόμη και τα κιλά. Αν κάποτε αποφασίσεις να αδυνατίσεις, θα είναι επειδή ξέρεις το γιατί μέσα σου. Όχι για να ευχαριστήσεις τον όχλο.

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

44 Comments
δημοφιλέστερα
νεότερα παλαιότερα
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
Amanda
Amanda
4 χρόνια πριν

Κι αυτή η απάντηση να μπει στο βιβλίο.

Origami Lover
Origami Lover
4 χρόνια πριν

Αχ όχι, όχι όχι όχι. Όχι και άλλη γενιά με προβλήματα στο φαγητό που τα υποκινούν οι γονείς της. Όχι γμτ, δεν αξίζουμε τέτοια σχόλια….κανείς δεν τα αξίζει. Φόρα ότι θες καλή μου, στα 18 στα 20 στα 40 στα 60 πάντα να φοράς ότι θες και ο μπαμπάς σου να βάλει την αισθητική του εκεί που ξέρει.

no_roots
no_roots
4 χρόνια πριν

Όταν ήμουν φοιτήτρια είχα μια φίλη τροφαντούλα με τροφαντά μπουτάκια και πολλή μεγάλη αυτοπεποίθηση. Μια φορά, λοιπόν, είχαμε ντυθεί για να βγούμε και φορούσαμε και οι δύο μίνι, οπότε κάτι μου είπε για το φόρεμά της που ήταν κοντό και της λέω τί στεναχωριέσαι κι εμένα το ίδιο είναι. Ναι, μου λέει, αλλά άλλο τα δικά μου μπουτάκια, τα δικά μου είναι πιο σέξι!

Οπότε όλα είναι θέμα οπτικής όπως καταλαβαίνεις.

no_roots
no_roots
4 χρόνια πριν

Η μαμά πιθανόν δεν μιλάει γιατί έχει ακούσει τα ίδια για τα μπουτάκια της, τα οποία κληρονόμησε στην κόρη. Η επίθεση του πατέρα προς την κόρη μπορεί να έχει αποδέκτη και τη μητέρα.

NANA KOMSI
NANA KOMSI
4 χρόνια πριν

Οι γονείς σου παντελώς ακατάλληλοι για το ρόλο τους. Άγονται και φέρονται από τα προσωπικά τους κόμπλεξ. Το παρήγορο της υπόθεσης το ότι παρακολουθείς την Α Μπα και έστειλες ερώτηση. Μείνε στην παρέα μας και δες τη ζωή σου και το σώμα σου με άλλο μάτι. Εγώ παιδιά κοντεύω τα 60. Την άνοιξη είχα πάει για ψώνια μαζί με την αδελφή μου. Μου άρεσε πολύ και αγόρασα ένα φορεματάκι καλοκαιρινό, πάνω από το γόνατο. Η αδελφή λοιπόν μου είπε. “Καλά, μην και το βάλεις σκέτο αυτό, βάλτο με κολάν.” Ήλθε το καλοκαίρι. Σιγά μην το φόραγα με κολάν, να σκάσω… Διαβάστε περισσότερα »

Zouzouna Goutsouna
Zouzouna Goutsouna
4 χρόνια πριν

Η μητερα σου γιατι δεν σε στηριζει;
Εχει μεγαλη ευθυνη κι εκεινη για το bullying που δεχεσαι μες στο σπιτι.
Απο γονεις δυστυχως ατυχησες.
Welcome to the club.

Haifischnet
Haifischnet
4 χρόνια πριν

Τι φαρδιά ρούχα και δεν προκαλείς; Σε τι θα προκαλούσες, δηλαδή; Στα σχόλια των κομπλεξικών;

Κολλητά θα φοράς. Τα κολάν φαίνονται πιο όμορφα στις τροφαντές παρά στις αδύνατες. Εγώ όταν βλέπω τροφαντές να φοράνε κολάν, τις χαίρομαι, γιατί έχω αδύνατα πόδια. Κατά τα άλλα, ό,τι σε συμβουλεύει η Α,μπα. Δώσε ζωντάνια στον εαυτό σου και άσε τον γέρο να ψέλνει (ρίχ’του και κανένα, “σκάσε, γέρο, πολλά λες”, δεν χρειάζεται να παίρνει αέρα).

Μανδάμ Φρου Φρου
Μανδάμ Φρου Φρου
4 χρόνια πριν

Χιλιοειπωμένο, αλλά θα το πω: γιατί να μην υπάρχει το α, μπα απο όταν ήμουν 15 χρονών; θα με είχε σωσει από τεράστια ταλαιπωρία. Αγαπητό μου 18χρονο, δεν έχω κάτι να προσθέσω. Πριν αρκετά χρόνια ήμουν στη θέση σου (τωρα είμαι αισίως 31). Ειχα κι εγώ περιττά κιλακια και δεχόμουν από παιδί τρελές επικρίσεις και από την οικογένεια και από τον περίγυρό μου- προφανώς είχαν όλοι λύσει τα προβλήματα τους κι είπαν να ασχοληθούν και με μένα. Δυστυχώς εμένα δε βρέθηκε κανείς να μου πει οσα πολύ όμορφα σου είπε η Α,μπα κι έκανα τη χλεύη των άλλων κτήμα μου-… Διαβάστε περισσότερα »

mongrel
mongrel
4 χρόνια πριν

Standing ovation, Λένα.

Aten
Aten
4 χρόνια πριν

Πολύ λυπήθηκα με αυτό που διάβασα. Με το μπαμπά έχεις πρόβλημα και μάλιστα σοβαρό, με τα μπούτια σου καθόλου, όπως και να είναι αυτά. Όλα τα μπούτια είναι όμορφα.