in

Κάνω λάθος που αφήνω τον γιο μου να παίζει με κορίτσια;

Ερωτήσεις απαντημένες από την ψυχολόγο Φαίνια Ξανθοπουλίδου.

Καλημερα Αμπα, Εχω ενα προβληματισμο τον τελευταιο καιρο και θα ηθελα την αποψη σου. Εχω δυο παιδακια, ενα αγορι 7 ετων και ενα κοριτσι 4. Μεταξυ τους τα πανε μια χαρα, τους αρεσει να παιζουν παρεα, αν και συχνα επισης μαλωνουν. Θεωρω οτι εχουν φυσιολογικη αδερφικη σχεση, αν κι εγω δεν εχω αδερφια για να […] ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

PAY GENDERLESS KID

Καλημερα Αμπα, Εχω ενα προβληματισμο τον τελευταιο καιρο και θα ηθελα την αποψη σου. Εχω δυο παιδακια, ενα αγορι 7 ετων και ενα κοριτσι 4. Μεταξυ τους τα πανε μια χαρα, τους αρεσει να παιζουν παρεα, αν και συχνα επισης μαλωνουν. Θεωρω οτι εχουν φυσιολογικη αδερφικη σχεση, αν κι εγω δεν εχω αδερφια για να συγκρινω. Ουτε και ο μπαμπας τους. Ο μικρος στο σχολειο κανει παρεα με πολλα παιδια, αλλα προτιμαει κυριως τα κοριτσια και δεν του αρεσει να παιζει ποδοσφαιρο. Δεν μου φαινοταν αξιο λογου τοσο καιρο ωσπου τυχαια το ανεφερα σε συναδελφο με γιο 18 ετων, που πηγαινε σε ακριβο ιδιωτικο με ψυχολογο. Εντρομη μου ειπε οτι το ιδιο προβλημα ειχε κι εκεινη με τον γιο της (αν κι εγω δεν το ανεφερα ως προβλημα, ουτε καν ως ανησυχια) και μου ειπε οτι πρεπει να παρω αμεσως τα μετρα μου, να του πω να σταματησει να παιζει με κοριτσια, να του βρω αγορια φιλους και να τον γραψω σε αθλημα με μπαλα. Κουνουσα το κεφαλι με συγκαταβαση γιατι θεωρουσα οτι ειναι απλα φοβος μηπως το παιδι ειναι γκει που δεν συμμεριζομαι, γιατι εγω πιστευω πως γκει γεννιεσαι, οποτε ηταν σαν να με συμβουλευε να πω στον ξανθο γιο μου να κανει παρεα με μελαχροινους μηπως και σκουρηνει. Αλλα εκεινη συνεχισε πως ολα αυτα της τα ειπε η ψυχολογος συν του οτι μετα τα 5 το αγορι πρεπει να κανει παρεα μονο με το μπαμπα. Κι εκει προβληματιστηκα. Γιατι να ασχοληθει μια ψυχολογος με κατι τετοιο; Δεν ειπα τιποτα, ουτε αλλαξα κατι με τον γιο μου γιατι συνεχιζω να θεωρω γελοιες τις προτροπες της. Αλλα η ενασχοληση της ψυχολογου με κανει να ανησυχω. Υπαρχει κατι που δεν βλεπω που ειναι λαθος στην συμπεριφορα του μικρου; Γιατι μια επιστημονας το θεωρει λαθος; Το ενστικτο μου, μου λεει οτι ολα ειναι ενταξει και να αφησω τον γιο μου στην ησυχια του, αλλα δεν εχω τις επιστημονικες γνωσεις να αντικρουσω τις συμβουλες μιας ψυχολογου. Κανω κατι λαθος που θα εχει επιπτωση στο παιδι; Οχι στο να βγει γκει, ιδεα δεν εχω τι ειναι και δεν με νοιαζει, μην παρεξηγηθω, αλλα ειναι δυνατον μια ψυχολογος να δινει συμβουλες πως να μην γινεις γκει; Μηπως ειναι αλλο το προβλημα και ειμαι τοσο ασχετη που το αγνοω; Ευχαριστω

 

Με κίνδυνο να φανεί πως πάω να υποστηρίξω τον/τη συνάδελφο (που δεν γνωρίζω), απλά θα πω πως πολλές φορές άλλα μας μεταφέρονται από τον ψυχολόγο και άλλα καταλαβαίνουμε (κοινώς «ακούμε» ό,τι μας συμφέρει). Από την άλλη επειδή ψυχολόγος στην Ελλάδα θεωρείσαι απλά μόνο αν έχεις τελειώσει το τμήμα ψυχολογίας, ενώ κατ’ εμέ η εκπαίδευση είναι συνεχής και εφ’ όρου ζωής, υπάρχουν πολλοί συνάδελφοι που μεταφέρουν την προσωπική τους άποψη, υπό το πέπλο της επαγγελματικότητας.

Δεν μπορώ να φανταστώ με ποια λογική δόθηκαν αυτές οι οδηγίες, αν δόθηκαν. Είναι ένα περιστατικό ιδιαιτέρως στενάχωρο, αφού όχι μόνο δίνονται οδηγίες για να καταπιεστεί ένα παιδί, αλλά μάλιστα δεν υπάρχει και καμία βάσιμη υπόθεση ότι ένα παιδί είναι ομοφυλόφιλο επειδή προτιμάει την παρέα των κοριτσιών, προτιμάει τις κούκλες, ή δεν ξέρω εγώ τι άλλο μπορεί να θεωρηθεί γυναικεία ασχολία. Μπορεί ναι, μπορεί όχι και φυσικά όπως λες και εσύ κανένα πρόβλημα δεν υπάρχει είτε ναι είτε όχι.

Δεν υπάρχει καμία επιστημονική βάση σε αυτά που μεταφέρεις ότι σου μετέφεραν. Άλλωστε ο σεξουαλικός προσανατολισμός ουδεμία σχέση έχει με τα χόμπι και τις κοινωνικές συναναστροφές σε αυτή την ηλικία- που η σεξουαλικότητα είναι συνήθως σε λανθάνουσα κατάσταση- αλλά ούτε και στη μετέπειτα ζωή.

Υ.Γ. Δεν ξέρω αν η ομοφυλοφιλία είναι μια κατάσταση που υπάρχει εκ γενετής ή αν είναι μια εξελικτική διαδικασία που επηρεάζεται από το περιβάλλον, πάντως νομίζω ότι οι λόγοι είναι δευτερεύοντες.

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

33 Comments
δημοφιλέστερα
νεότερα παλαιότερα
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
Camera Obscura
Camera Obscura
4 χρόνια πριν

Ψυχολόγος της πλάκας (αν δεν είναι μία φανταστική περσόνα που έφτιαξε για να στηρίξει τις “θέσεις” της) και μία μαμά ομοφοβική.
Αυτό είναι το πρόβλημα σε αυτή την ιστορία. Και μόνο αυτό. Και δεν είναι δικό σας.

Απαλλαγείτε από τέτοιες συναναστροφές, θα σας συμβούλευα.

ΥΓ Μπάλα υπάρχει στην ρυθμική γυμναστική. Πείτε της πως θα γράψετε το παιδί σας να μάθει ρυθμική γυμναστική. Κι αν γίνεται, επιστρέψτε εδώ για να μας περιγράψετε το βλέμμα της στο άκουσμα αυτής της ανακοίνωσης. 🙂

Louk Ritia
Louk Ritia
4 χρόνια πριν

Κι όμως υπάρχουν τέτοιοι ψυχολόγοι. Ένας αντίστοιχος υποσχέθηκε σε γονείς φίλης ότι θα καταφέρει να κάνει το γιο τους straight ξανά,γιατί δε γίνεται ο ήλιος να ανατέλλει από τη δύση, ανατέλλει μόνο απ’ την ανατολή. Έτσι, πήγαινε το παλικάρι στα 20 του εκεί, άκουγε τον τρομερό επαγγελματία και μη σας τα πολυλογώ, τώρα ζει με το σύντροφό του στο εξωτερικό.

Queen of spades
Queen of spades
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Louk Ritia

Μια καταγγελια για τον ψυχολογο θα χρειαζοταν, ομως.

Granita Lemoni
Granita Lemoni
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Queen of spades

Δεν νομίζω δυστυχώς να μπορεί να γίνει κάτι, ειδικά χωρίς αποδείξεις. Το πρόβλημα στην Ελλάδα ξεκινά από το ίδιο το κράτος και τα συλλογικά όργανα των ψυχολόγων που του επιτρέπουν με το βασικό τους πτυχίο να κάνουν και ψυχοθεραπεία (χωρίς να είναι ψυχοθεραπευτές) και συμβουλευτική σε παιδιά-ενήλικες-εθισμένα άτομα-ΑΜΕΑ-άτομα με διατροφικές διαταραχές, χωρίς να έχουν την κατάλληλη εξειδίκευση και μαθησιακή αποκατάσταση σε παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες και και και, και με αποζημίωση από τον ΕΟΠΥΥ. Δεν πάμε στον οδοντίατρο να μας εξετάσει για πόνους στο στομάχι, δεν πάμε στον καθηγητή Αγγλικών να μας διδάξει μαθηματικά, γιατί να μην είναι υποχρεωτική και… Διαβάστε περισσότερα »

Granita Lemoni
Granita Lemoni
4 χρόνια πριν

Είχα κάποτε ένα αγοράκι που είχε στιλ και συνήθειες που πατριαρχικά θεωρούνται κοριτσίστικες (ήταν αυτό που λέμε-ας μου επιτραπεί η έκφραση- θηλυπρεπής) και έκανε παρέα μόνο με κορίτσια. Ο πατέρας του το είχε γράψει στα, κατά παράδοση, “αντρικά” χόμπι: ποδόσφαιρο, πολεμικές τέχνες. Ο πιτσιρίκος εννοείται επαναστατούσε και δεν πήγαινε. Ο πατέρας απελπισμένος ότι θα του βγει το παιδί γκέι. Εγώ μετά από συζητήσείς που είχα με το μικρό έβλεπα ότι πράγματι μάλλον ήταν γκέι. Φυσικά ο πατέρας του ούτε να ακούσει. Να μην τα πολυλογώ, σε μια ενημέρωση που είχα στους γονείς με ρωτάει ο πατέρας μου τι να κάνει… Διαβάστε περισσότερα »

luckystrike
luckystrike
4 χρόνια πριν

Ο ανιψιός μου μεγάλωσε μέσα στα κορίτσια κι έμαθε να του αρέσουν τα παιχνίδια που αρέσουν στις φίλες τουγιατί οι φίλοι των γονιών του έχουν όλοι (εντυπωσιακό) κορίτσια. Κι έχει και δύο αδερφές. Δεν του άρεσε το ποδόσφαιρο προφανώς γιατί δεν είχε και κανέναν να παίξει ποδόσφαιρο και του αρέσει πολύ ο χορός. Το αγαπημένο του χρώμα είναι το ροζ. Οι γονείς του δεν τον πίεσαν να κάνει πράγματα που δε θέλει και, για μένα, λαμπρά έπραξαν. Είναι μικρούλης, θα ξεκινήσει γυμνάσιο το σεπτέμβρη που θα έρθει, και δεν τον ζω από κοντά αλλά ξέρω ότι “ερωτεύεται” κοριτσάκια και μέχρι… Διαβάστε περισσότερα »

κατάλαβες; κατάλαβα
κατάλαβες; κατάλαβα
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  luckystrike

Αχ, ακόμα θυμάμαι μικρή να είμαι σε προπόνηση ποδοσφαίρου του αδερφού μου και να ζητάω από τη μάνα μου να γραφτώ και εγώ. Η απάντηση ήταν ότι το ποδόσφαιρο δεν είναι για τα κορίτσια γιατί τους στραβώνει τα πόδια και καλύτερα να πάω τένις. Και έτσι έγινε. Αυτός για λίγο ποδόσφαιρο, εγώ για λίγο τένις και η ειρωνεία είναι ότι τελικά τα “αποτελέσματα” ήταν τα αντίθετα από αυτά που ήλπιζε..

idril
idril
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  luckystrike

Luckystrike, πόνεσα το ανηψάκι σου. Ελπίζω να βρει το δρόμο του προς την αυτογνωσία και να μη φοβάται να πει τι του αρέσει. Πάντως είσαι φοβερή θεία. Κι ελπίζω η γιαγιά να μπορέσει να κλείσει το στόμα της επιτέλους.

luckystrike
luckystrike
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  idril

Ωωω ευχαριστώ idril. Νομίζω καλή είμαι😊. Βασικά τα αγαπώ πολύ.

Πατερας Ιερωνυμος
Πατερας Ιερωνυμος
4 χρόνια πριν

Η γνωστη ψυχολογος σου , ειναι για κλαμματα .
Τα λεγομενα αγοροκοριτσα που γουσταρουν μπαλα , ξυλο και χαιμαλια θα ειναι λεσβιες ?

βλαχάκι(το)
βλαχάκι(το)
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Πατερας Ιερωνυμος

“Τα λεγομενα αγοροκοριτσα που γουσταρουν μπαλα , ξυλο και χαιμαλια θα ειναι λεσβιες ?”

Όχι απαραίτητα.
Πάντως, τα παιδιά που ξεφεύγουν από την έμφυλη στερεοτυπικότητα -ναι- (σε μεγαλύτερο ποσοστό τα αγόρια και σε μικρότερο τα κορίτσια) μπορεί να ΜΗΝ είναι (-γίνουν) ετεροφυλόφιλα. Deal with it.

trailblazer
trailblazer
4 χρόνια πριν

Η ομοφυλοφιλία είναι εκ γενετής, καθότι αν ήταν επίκτητη σημαίνει ότι θα ήταν επιλογή και δε θυμάμαι σε καμία φάση της ζωής μου να αναρωτιέμαι αν θέλω να πηγαίνω με άντρες ή με γυναίκες ή και με τα δύο. Δε διαλέγεις το σεξουαλικό σου προσανατολισμό, αυτός σε διαλέγει. Καλά κάνει και το παιδάκι σου παίζει και εκφράζεται όπως του αρέσει. Μην ασχολείσαι με βλακείες. Το ότι η άλλη είναι ψυχολόγος μπορεί όντως να είπε κάτι άλλο κ η φίλη σου να κατάλαβε κάτι άλλο ή μπορεί όντως να είπε μπούρδα. Το ότι έχει βγάλει μια σχολή δεν την κάνει τη… Διαβάστε περισσότερα »

vaggelis
vaggelis
4 χρόνια πριν

δεν νομιζω να παθαινει κανεις κατι αμα κανουν παρεα τα δυο φυλλα,υπαρχει κατι παλιο οσο κ η θρησκεια οτι επειδη σε μικρη ηλικια τα παιδια αντιγραφουν πιθανολογουν οτι μπορει να αντιγραψει πραγματα απο το κοριτσι,δεν ξερω αν ισχυει ποιο πολυ με μυθο μου μοιαζει.
ΥΓ.παντως εγω δημοτικο με φεγγαροπριγκιπισσα κ μικρο πονυ μεγαλωσα κ δεν αλλαξαν οι επιλογες μου.

Anna
Anna
4 χρόνια πριν

Ψυχολόγος απ’ τα lidl…

Tonia Giovani
Tonia Giovani
4 χρόνια πριν

Αχ Φαινια πες τα !!! Λλόγω επαγγέλματος έχω δει ΤΑ ΆΣΧΕΤΑ ΚΑΙ ΑΚΑΤΆΛΛΗΛΑ ΆΤΟΜΑ να εκπαιδεύονται ως ψυχολόγοι. Τι θα πάθουν οι μελλοντικοί πελάτες τους άγνωστο. Πάντως επανέρχομαι στην ερώτηση: η κόρη μου έπαιζε αποκλειστικά με αγοράκια, ο καλύτερος της φίλος στο δημοτικό ήταν αγορι και αυτό δεν την επηρέασε στο να διαμορφώσει το φύλο της.Ουτε και σκέφτηκα ποτέ να την στρέψω σε κοριτσοπαρεες.

Alex Rainers
Alex Rainers
4 χρόνια πριν

Ναι μωρη ν ανησυχησεις να τον γράψεις και στρατιωτικό σχολείο εκειι να τον δέρνουν μέχρι να γίνει άντρας.
Μπορεί να είναι και γκει.
Θα πεθανει;
Θα είναι πιο χαζός από όσο ήδη είναι άμα είναι και γκει;
Τι έγκλημα ε;

Οι ψυχολόγοι είναι κι αυτοί προϊόντα της κοινωνίας τους. Πρέπει να φιλτράρεις λίγο, σου ακούγεται συμβουλή που θα έδινε άνθρωπος που νοιάζεται για την ισορροπία σου το ότι το αγόρι μετά τα 5 πρέπει να κάνει παρέα μόνο με το μπαμπα; μονο; αποκλειστικα; τι είναι καθαρόαιμη φοραδα;