in

Αγαπητή «Α, μπα»: Ο πατέρας μου υποστηρίζει την Χρυσή Αυγή

Πώς άλλαξε έτσι; Το Facebook τον μπλοκάρει διαρκώς για ρατσιστικό λόγο

Ο πατέρας ήταν από εκείνους που κουνούσαν τη σημαία με το πράσινο ήλιο και στο πρόσωπο του ηγέτη τους, έβλεπε έναν πραγματικό σωτήρα. Σπούδασε στο πανεπιστήμιο, παντρεύτηκε και διορίστηκε δημόσιος υπάλληλος αν και χωρίς μέσον ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ec34b22d5a90266b0acec9c5c8cca118

Ο πατέρας ήταν από εκείνους που κουνούσαν τη σημαία με το πράσινο ήλιο και στο πρόσωπο του ηγέτη τους, έβλεπε έναν πραγματικό σωτήρα. Σπούδασε στο πανεπιστήμιο, παντρεύτηκε και διορίστηκε δημόσιος υπάλληλος αν και χωρίς μέσον (δεν έβαλε ποτέ μέσον για τίποτα) και την εποχή των παχιών αγελάδων τον βρίζαμε που δεν έπαιρνε στεγαστικό δάνειο για να “αποκαταστήσει” τα παιδιά του. Αν και έπαιρνε πολύ καλά χρήματα ακόμα και για εκείνη την εποχή, πάντα έκανε και 2η δουλειά. Πενταμελής η οικογένεια, πολλά τα έξοδα, αλλά τίποτα δε μας έλειψε, σα βασιλόπουλα μεγαλώσαμε. Μεγάλωσε όμως και εκείνος, η σύνταξη κουτσουρεύτηκε, και ακόμα και τώρα προσπαθεί να βοηθάει τα παιδιά και την εγγονή του. Μέσα σε όλα, μας λαχτάρησε και με ένα βαρβάτο καρδιακό. Ψήφισε Σύριζα με την ελπίδα του να εξανεμίζεται, όπως τόσων και τόσων. Αρκετά συνηθισμένη η ιστορία του. Δυστυχώς τελευταία τα πράγματα σε ό,τι αφορά τα πολιτικά του φρονήματα άλλαξαν. Υποστηρίζει τη Χ.Α., χρησιμοποιεί λέξεις όπως λαθροπιθήκια(!) , το Facebook τον μπλοκάρει διαρκώς για ρατσιστικό λόγο και τρέχει σε διαδηλώσεις! Ποιος; Εκείνος ο σοσιαλοδημοκράτης, ο ηθικός, ο μορφωμένος που όλοι χαιρόντουσαν με το γλυκό του λόγο και τις ωραίες του συζητήσεις! Τι να συνέβει; Τώρα φάινεται ο αληθινός του εαυτός; Είναι ο φόβος; Πώς γίνεται να υπάρχει τέτοια μεταστροφή; Τόσο λάθος εκτιμηση κάναμε όλοι; ΥΓ Μετά από ένα μήνα αποκλεισμού στο Facebook, τώρα μου ζητάει να του ανοίξω λογαριασμό στο Twitter!

-Ο υιός του πατέρα

Δυστυχώς, και η τελευταία κατάληξη μέσα στα αναμενόμενα είναι. Όχι η πιο συνηθισμένη ευτυχώς, αλλά δεν είναι και η πιο ασυνήθιστη.

Η ιστορία δείχνει κατά τη γνώμη μου ότι ο κόσμος ψηφίζει περισσότερο συναισθηματικά παρά λογικά. Ψηφίζει εκεί που νιώθει ότι ανήκει, και όχι εκεί που υπάρχει αληθινή ιδεολογική ταύτιση. Αυτό οι πολιτικοί το ξέρουν και έχουν προ πολλού παρατήσει τις ιδεολογικές ταυτίσεις. Όσο πιο χαμένος νιώθει κανείς με κουτσουρεμένη σύνταξη και εύθραυστη υγεία, ας πούμε, τόσο πιο πιθανό είναι να προσπαθήσει να νιώσει μέρος μιας δυνατής ομάδας, και αυτό γίνεται μέσω της καταπίεσης άλλων ομάδων, που βρίσκονται σε ακόμα χειρότερη κατάσταση. Εγώ δεν είμαι καλά, δεν μπορώ να τα βάλω με τους από πάνω, οπότε τα βάζω με τους από κάτω για να μην χάσω και τα λίγα που έχω τουλάχιστον. Οι ιδεολόγοι, αυτοί που δεν ψηφίζουν συναισθηματικά, εξακολουθούν να έχουν τη δύναμη να τα βάζουν με τους από πάνω, και ποτέ δεν ταυτίζονται ως οπαδοί. Συνεχίζουν να κριτικάρουν ακόμα και αυτούς που έχουν υποστηρίξει, για να μην πω, κυρίως αυτούς.

Οπότε, δεν μιλάμε για μεταστροφή. Χρειάζονται πολλά ψυχικά αποθέματα για να μη θεωρήσεις κανέναν σωτήρα σου. Ξέρεις πολλούς τέτοιους;

Για να φτάσει σε σημείο να τον μπλοκάρει το Facebook επανειλημμένα πρέπει πραγματικά να κάνει σχεδόν προσπάθεια. Το Twitter είναι γνωστό για την ακόμα μεγαλύτερη του ανοχή στο θέμα, οπότε ξέρει τι ζητάει. Θα του έλεγα ότι αν έχει αρκετή ενέργεια και όρεξη για να τον μπλοκάρει ένα είδος σόσιαλ μίντια, τότε έχει και αρκετή ενέργεια και όρεξη για να μάθει μόνος του πώς λειτουργεί ένα άλλο. Δεν θα ήθελα να είμαι συνυπεύθυνη στην διασπορά μίσους.

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

30 Comments
δημοφιλέστερα
νεότερα παλαιότερα
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
fantasmataki
fantasmataki
4 χρόνια πριν

Ο πατέρας σου είναι ακροδεξιός. Μπορούμε να αναλύουμε για ώρες γιατί έγινε φασίστας αλλά αυτό δεν αλλάζει το γεγονός. Στη θέση σου δεν θα τον βοηθούσα σε καμία περίπτωση να συνεχίσει αυτή την αηδία με τα social. Θα τον αντιμετώπιζα σαν να έχει σοβαρή νοητική καθυστέρηση, προφανώς επειδή συναισθηματικά δεν θα μπορούσα να αντέξω ο πατέρας μου να έχει επιλέξει συνειδητά να ανήκει σε αυτόν το χώρο. Ακόμα κι αν έχει μπει στην τρίτη ηλικία δε σημαίνει ότι δεν μπορεί να γίνει επικίνδυνος.

I_am_the_law
I_am_the_law
4 χρόνια πριν

Να τον περάσεις από μία maxi επιμόρφωση μερικά ντοκυμαντέρ για τον ναζισμό και τον νεο-ναζισμό, την Χ.Α. ειδικότερα, για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες του σήμερα και χθες (όπως τους Έλληνες π.χ.), για το πως οι νεοναζί της Χ.Α. στρουθοκαμηλίζουν ενώ ορκίζονται στον Χίτλερ, το Ες και τον Γκαίμπελς. Μόνο τότε.

Επίσης, λίγος ψυχολογικός εκβιασμός δεν βλάπτει σε αυτές τις περιπτώσεις (“αν δω ρατσιστικά ή ναζιστικά δημοσιεύματα, αν ξαναυποστηρίξεις άμεσα ή έμμεσα τη Χ.Α., εμένα ξέχνα με, όσο και τα εγγόνια σου”).

Άντε και καλή δύναμη.

NANA KOMSI
NANA KOMSI
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  I_am_the_law

Ο πατέρας της, λόγω ηλικίας, να είσαι σίγουρη ότι ξέρει πολύ καλά και για τον Χίτλερ και για τα δεινά του ναζισμού. Τώρα, πως του την έχει δώσει έτσι, μάλλον φοβάται. Και όταν φοβάσαι, είσαι πολύ ευάλωτος ακόμη και σε ακραίες ιδέες. Δεν είναι βέβαια σκόπιμο για την κόρη να τον διευκολύνει σε αυτές τις παλαβομάρες, γιατί για να τον κόψουν από το fb σκεφτείτε τι έγραφε.

Μανδάμ Φρου Φρου
Μανδάμ Φρου Φρου
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  I_am_the_law

Βρε Λό, εδώ μιλάμε για άνθρωπο στην 3η ηλικία, όχι για 15χρονο ούτε για τον Κατίδη που χαιρέτησε ναζιστικά επειδή του φάνηκε ποsh. Λες να μην ξέρει τι εκαναν οι ναζί και να μην εχει δει τους χαυγιτες να χαιρετούν ναζιστικά; Εδώ μιλάμε για ενα κομματόσκυλο (σορρυ στο γράφοντα) που έχασε απότομα πολλά από τα προνόμια του, κι αντί να δει το φως το αληθινό, αντί να κάνει μια γαμημένη αυτοκριτική ως ψηφοφόρος κ ως πολίτης, τι έκανε; το γύρισε σε ναζισμό που είναι και της μόδας. Το “λαθροπιθηκια” δεν το σχολιάζω καν, φανερώνει απλά πόσο ανίατη περίπτωση ειναι. Γράφοντα,… Διαβάστε περισσότερα »

Εντελβάις
Εντελβάις
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  I_am_the_law

Τι να του δείξει αφού μας λέει ότι είναι “μορφωμένος” και αυτό δε του δίνει ΚΑΝΕΝΑ ελαφρυντικό κατά τη γνώμη μου.

I_am_the_law
I_am_the_law
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Εντελβάις

Επανάληψις, μήτηρ πάσης μαθήσεως .

φυσική πετρόλ
φυσική πετρόλ
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  I_am_the_law

Ωραία τα είπες!
Πολύ καλά ντοκυμαντέρ που υπάρχουν εκεί έξω είναι: “τα κορίτσια της χρυσής αυγής” και “χρυσή αυγή: προσωπική υπόθεση” (το δεύτερο υπάρχει στο YouTube)
Επίσης, η συνέντευξη της Μαγδας Φύσσα στην Ελληνοφρένεια είναι καθηλωτικη.
Κουράγιο!

Φαιδρά Πορτοκαλέα
Φαιδρά Πορτοκαλέα
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  I_am_the_law

Βάλτου να δει ταινίες! Ή δείτε τες μαζί! Μην του πεις εκ των προτέρων το περιεχόμενο της ταινίας (για να μην είναι προκατειλημμένος αρνητικά), πες του απλά ότι θες να περάσετε λίγο χρόνο μαζί και να του δείξεις κάτι που σου αρέσει. Πολλές φορές τα ντοκιμαντέρ έχουν ένα διδακτικό στυλ που σε κάποιους δεν αρέσει ή κουράζει. Ενω οι ταινίες ξυπνούν εντονότερα συναισθήματα γιατί σου αφηγούνται μια ιστορία και σε καθιστούν κομμάτι της. Τώρα απο ταινίες έχεις μεγάλη γκάμα από τη ”Λίστα του Σίντλερ” ως το ”the boy with the stripped pyjamas”. Προσωπικά προτείνω ανεπιφύλακτα την τελευταία. Γροθιά στο στομάχι!

tempeloskylos
tempeloskylos
4 χρόνια πριν

Μετά το FB, μάλλον είναι καιρός να τον μπλοκάρετε και εσείς.

Ιζόλδη
Ιζόλδη
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  tempeloskylos

Μπλοκ από το εγγόνι ειδικά. Μια επίσκεψη όλοι μαζί και φύγανε. Φαντάσου να το αφήνει στον παππού χωρίς επίβλεψη, κι αυτός να του λέει παραμύθια με λαθροπιθήκια και βοθροκάναλα

Mr Mazis
Mr Mazis
4 χρόνια πριν

Γνωρίζω άτομο πολύ φιλικό και σκεπτόμενο, που στις προηγούμενες εκλογές μου δήλωσε ότι ψηφίζει ΧΑ για να μπει στο μάτι των διεφθαρμένων στη βουλή. Και της παρατηρώ: δηλαδή για να γλιτώσεις από τον κλέφτη πέφτεις στην αγκαλιά του δολοφόνου; Ε, ναι μου λέει, δε με πειράζει, τους έχω σιχαθεί….
Απο κει και πέρα κάθε λογική συζήτηση παύει.

Zouzouna Goutsouna
Zouzouna Goutsouna
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Mr Mazis

Για να μπει στο ματι των διεφθαρμενων πο λιτικων.
Παιζει πολυ αυτη η δικαιολογια οσων ψηφιζουν μαυρο βλεπω.
Ομως πιστευω οτι καταβαθος ταυτιζονται ιδεολογικα.
Επιλεγουν αυτο το χρωμα συνειδητα.

Eleni Pe
Eleni Pe
4 χρόνια πριν

Θα σου πω κάτι και συγγνώμη που θα σε στεναχωρήσω, αλλά ο πατέρας σου πιθανότατα πάντα ήταν μισαλλοδοξος, ομοφοβικός και ρατσιστής. Τώρα φαίνεται έντονα, γιατί έχουν γίνει πολλά βήματα μπροστά, αλλά πριν 30 χρόνια ο μπαμπάς σου θα ήταν ένας νορμάλ Έλληνας, στη χειρότερη λίγο συντηρητικός με τα τότε δεδομένα. Παράλληλα, τα χρήματα που γενικά κυκλοφορούσαν εξαγόραζαν την ηρεμία του. Ο πατέρας σου δεν άλλαξε, η κοινωνία άλλαξε και τέλειωσαν και τα λεφτά.

Mr Mazis
Mr Mazis
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Eleni Pe

Πολύ σωστά. Θυμάμαι μικρός την θεωρία πως οι Έλληνες δεν είναι ρατσιστές σαν τους βόρειους. Και μετά ήρθαν ξένοι.

highlight
highlight
4 χρόνια πριν

Εμένα η μάνα μου ψηφίζει χρυσή αυγή. Τη κράξαμε όλοι αλλά δεν ακούει. Χαμηλή μόρφωση, ρατσιστρια, ομοφοβικη και ότι άλλο μπορείτε να φανταστείτε. Η ειρωνεία είναι ότι εγώ ζω Αγγλία και το πρώτο χρόνο πέρασα πολύ δύσκολα από Άγγλους εθνικιστές. Τα ξέρει αλλά μυαλό δε βάζει.

Chublis
Chublis
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  highlight

Ειναι η απολυτη πλυση εγκεφαλου και εχουν μια απαντηση για ολα, δεν βρισκεις ακρη με επιχειρήματα μονο τοιχο. Και εμενα στην αρχη σε αντιστοιχα σκηνικα μου ελεγαν ναι αλλα εσυ εισαι Ελληνας και δε θα επρεπε να σου τα κανουν, εμεις εδω εχουμε βρωμιαρηδες ξενους γιαυτο τα λεμε ετσι χυμα. Παρεπιπτοντως ενα πραγμα που μου εχει μεινει ηταν οτι ο ρατσισμος δεν ειναι μονο φυλετικος αλλα κατα μεγαλο κομματι του ταξικος. Προφανως δεν εχεις κανενα προβλημα αν ερθει η βασιλισα της ιορδανιας να μεινει στην ελλαδα, ισα ισα θα κορδωνεσαι που διαλεξε την πανεμορφη χωρα μας να ζησει και χεστηκες… Διαβάστε περισσότερα »

Zouzouna Goutsouna
Zouzouna Goutsouna
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Chublis

Chublis, αυτο ακριβως.
Ταξικος ρατσισμος.

Aloutero
Aloutero
4 χρόνια πριν

Δεν άλλαξαν τα πολιτικά του φρονήματα. Για να στηρίζεις τη Χ.Α. πρέπει να έχει γίνει μια πολύ σοβαρότερη μετάλλαξη μέσα σου. Να έχεις γίνει ρατσιστής, μισογύνης, ομοφοβικός και πολλά άλλα πράγματα.
Δεν ξέρω τι σε εμποδίζει να του πεις ευθέως ότι δεν συμφωνείς με τις καινούργιες του πεποιθήσεις και ότι δεν υπάρχει περίπτωση να τον βοηθήσεις να συνεχίσει να τις διαδίδει.

idril
idril
4 χρόνια πριν

Είχα μόλις προ ημερών συζήτηση με τον πατέρα μου σχετικά με το αν η Χρυσή Αυγή είναι φασίστες και εγκληματική οργάνωση. Πιστεύει πως είναι φασίστες, δεν είναι ναζιστές, και δεν είναι εγκληματική οργάνωση γι’αυτό και δεν πρόκειται να καταδικαστεί. Του είπα: Καταλαβαίνεις πως σήμερα είναι οι μετανάστες, οι γυναίκες, οι γκέι, και οποιοσδήποτε είναι διαφορετικός από τον λευκό άντρα με Ελληνική καταγωγή και όνομα, αλλά μόλις εξαλειφθεί αυτή η αντίσταση στη συνέχεια θα στραφούν σε μικρότερες διαφορές; Ότι σήμερα τυχαία είσαι ένας από αυτούς που “προστατεύουν”, αλλά ότι δεν μπορείς να ελέγξεις τα κριτήρια με τα οποία επιλέγουν, και αύριο… Διαβάστε περισσότερα »

Υπνερωτομαχία
Υπνερωτομαχία
4 χρόνια πριν

Ειλικρινά λυπάμαι για την ιστορία σου. Εν μέρει καταλαβαίνω και πώς νιώθεις, δεν έχω θελήσει λίγες φορές να φάω τις κοτσίδες μου με την οικογένεια – απλά δεν έχει χτυπήσει τόοοοσο άκρο ακόμα. Είναι το ίδιο με τη γιαγιά που ήθελε να την πάει ο ανηψιός (;) για να ψηφίσει αυτό που ήθελε (και πάλι ΧΑ, αν δεν απατώμαι). Δεν μπορείς να τους ανοίξεις το κεφάλι και να τους αλλάξεις τη σκέψη, αλλά μπορείς να μην γίνεσαι enabler.

leas
leas
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Υπνερωτομαχία

Δεν είναι το ίδιο. Άλλο συμμετοχή σε εκλογική διαδικασία, άλλο γράφω σχόλια σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Υπνερωτομαχία
Υπνερωτομαχία
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  leas

Leas, μιλάω σε ότι αφορά την αντιμετώπιση, το ότι ΔΕΝ το διευκολύνεις, με κανέναν τρόπο. Στο κάτω κάτω, και το hate-speech commentary έμμεσα επηρεάζει ανθρώπους – που θα πάνε κάποια στιγμή να ψηφίσουν. Όπως και να έχει όμως το “ίδιο” πήγαινε στη στάση των γραφόντων.

leas
leas
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Υπνερωτομαχία

Ναι το κατάλαβα, είχα διαφωνήσει τότε, και είχα εξηγήσει τους λόγους που θεωρώ θετική τη διευκόλυνση της γιαγιάς ψηφοφόρου, αλλά εδώ συμφωνώ με το ότι αν ο πατέρας θέλει να βρει πώς δουλεύουν τα κοινωνικά δίκτυα για να κάνει ρητορική μίσους, ας το κάνει μόνος του. Για αυτό γράφω πως διαφωνώ ως προς το ότι είναι το ίδιο ως προς τη στάση των γραφόντων.

Μαύρος Γάτος
Μαύρος Γάτος
4 χρόνια πριν

Η απάντηση είναι εξαιρετικά εύστοχη.
Στον Αμερικανικό Νότο, οι χειρότεροι ρατσιστές ήταν τα “Λευκά Σκουπίδια”, πάμφτωχοι ή απόκληροι Λευκοί που αντιμετωπίζονταν με τεράστια περιφρόνηση από τους εύπορους Λευκούς και ξεσπούσαν την λύσσα τους πάνω στους Μαύρους τους οποίους θεωρούσαν κατώτερους έως και ζώα (πράγμα εξαιρετικά βολικό ώστε να μην νοιώθουν ότι βρίσκονται στον πάτο της κοινωνίας)