in

Βέλη στο cisτημα

Απλές σκέψεις για την τρανς ταυτότητα

Μου στέλνει άγνωστος μήνυμα, λέει σκέτο «βέλι;» και απαντώ «γράδι;» Συγγνώμη, λέει, έκανε λάθος. Συνέχισα τη συζήτηση μετά, ρωτώντας ξανά και ξανά να μου πει τι εννοεί, αλλά δεν ήθελε να μου εξηγήσει. Δεν ήθελε βλέπεις να με προσβάλλει. Κατάλαβε ότι έκανε λάθος και φοβήθηκε ότι θα τον βρίσω, γι’ αυτό αρνήθηκε να μου πει. […] ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

trans1

Μου στέλνει άγνωστος μήνυμα, λέει σκέτο «βέλι;» και απαντώ «γράδι;» Συγγνώμη, λέει, έκανε λάθος. Συνέχισα τη συζήτηση μετά, ρωτώντας ξανά και ξανά να μου πει τι εννοεί, αλλά δεν ήθελε να μου εξηγήσει. Δεν ήθελε βλέπεις να με προσβάλλει. Κατάλαβε ότι έκανε λάθος και φοβήθηκε ότι θα τον βρίσω, γι’ αυτό αρνήθηκε να μου πει.

Καλά έκανε και φοβήθηκε. Ήμουν πολύ θυμωμένη. Ήμουν πολύ θυμωμένη που ακόμα σήμερα χρησιμοποιείται η λέξη «τραβέλι».

Εκείνος θεώρησε ότι μια και τελικά μάλλον είμαι σις γυναίκα, δηλαδή όταν γεννήθηκα με χαρακτήρισαν κορίτσι, το να με περάσει για «τραβέλι» (εννοώντας τρανς) θα ήταν υπέρτατη προσβολή. Πράγματι, κατά τη διάρκεια της σύντομης συνομιλίας μας, το φρύδι μου σηκώθηκε ακόμα πιο πολύ. Αλλά όχι γι’ αυτό που νομίζει αυτός ή που νομίζεις εσύ.

Είμαι θυμωμένη που ακόμα σήμερα τόσος κόσμος δεν έχει καταλάβει τι μπορεί να σημαίνει να είσαι τρανς.

Τι μπορεί να σημαίνει το πιο σημαντικό στοιχείο της ταυτότητάς σου, το πρώτο πράγμα που καθορίζει τι είσαι σ’ αυτή τη ζωή, που προσδιορίζει τι είσαι από πριν ακόμα γεννηθείς, αυτό που σε εντάσσει στην κοινωνία, που σου δείχνει κάπου να ανήκεις, το χαρακτηριστικό που γύρω του χτίζεις προσωπικότητα, κοινωνικό κύκλο, οικογένεια, ολόκληρη ζωή, έτυχε να μην είναι αυτό που στην πραγματικότητα είσαι εσύ.

Ακόμα ο κόσμος δεν έχει καταλάβει. Ακόμα υπάρχουν άντρες που πιστεύουν ότι οι τρανς γυναίκες είναι ομοφυλόφιλοι άντρες που ντύνονται γυναίκες για να τους μπερδέψουν, να τους αποπλανήσουν και να τους ξεγελάσουν για να τους ρίξουν στο κρεβάτι.

Ναι. Γιατί δεν υπάρχει πιο φαντασιόπληκτο πλάσμα στο γνωστό σύμπαν από τον σις στρέιτ άντρα που είναι πεπεισμένος ότι η γη γυρίζει γύρω από το δικό του πουλί.

Μόνο που το τι είσαι, είναι πολύ πιο ψηλά σαν προτεραιότητα από το ποιος σε ελκύει και με ποιον ονειρεύεσαι να αγαπηθείς. Το να είσαι τρανς δεν έχει τίποτα να κάνει με σεξουαλικότητα, έχει να κάνει με ταυτότητα.

Ο κόσμος ακόμα δεν έχει καταλάβει ότι οι τρανς άνθρωποι είναι τόσο δυστυχισμένοι ζώντας στο φύλο που δεν ανήκουν, που προτιμούν να πάρουν το τεράστιο ρίσκο να γίνουν αυτό που είναι, βάζοντας σε κίνδυνο την ίδια τους τη ζωή. Κίνδυνο να χλευαστούν, να διωχθούν, να μείνουν στο δρόμο, να ξυλοκοπηθούν, να βασανιστούν, να βιαστούν ή και να δολοφονηθούν, ανά πάσα στιγμή.

Γιατί αυτή είναι ακόμα η μοίρα υπερβολικά πολλών τρανς ανθρώπων, κι ακόμα υπάρχει κόσμος που πιστεύει ότι είναι επιλογή τους να θέλουν να «αλλάξουν» φύλο (σε εισαγωγικά γιατί το σωστό είναι να το επαναπροσδιορίσουν), και ότι το όλο θέμα είναι κάπως «πικάντικο» και αστείο, και υπόθεση που αφορά ανθρώπους που δεν βλέπουμε, που ανήκουν στο Χόλιγουντ ή στις παρυφές της κοινωνίας και της ζωής.

Κι όμως, σήμερα, οι τρανς άνθρωποι διεκδικούν ορατότητα, σε πείσμα του κινδύνου και των ηλιθίων. Ζητούν να τους κοιτάξουμε, να τους δούμε, να τους αποδεχτούμε. Είτε «περνάνε» ως το φύλο στο οποίο ανήκουν, είτε όχι. Γιατί υπάρχουν, είναι εκεί έξω, δεν ζουν μόνο στην τηλεόραση, δεν είναι μόνο σελέμπριτιζ, δεν είναι για να είναι στο περιθώριο, οι ζωές τους είναι αληθινές, κι οι αγώνες τους για τους υπόλοιπους ασύλληπτοι. Ασύλληπτοι.

Ξέρω, ξέρω. Οι άνθρωποι έχουμε την ανάγκη να ψιλοκαταλαβαίνουμε τι συμβαίνει γύρω μας στον κόσμο, αλλιώς δεν είμαστε καθόλου χαρούμενοι. Για να καταλάβουμε ή έστω να νομίζουμε ότι καταλαβαίνουμε, χρειαζόμαστε να τακτοποιούμε κάπως τα πράγματα στο μυαλό μας. Για να τα τακτοποιήσουμε, αυτό που κάνουμε συνήθως είναι να τα παρατηρούμε και να τα βάζουμε σε κατηγορίες. Και, αρκετές φορές, χωρίζουμε τα πράγματα σε δύο κατηγορίες, γιατί με την πρώτη ματιά φαίνονται να μπαίνουν από μόνα τους σε δύο κατηγορίες.

Και είναι πολύ καθησυχαστικό όταν τα πράγματα μπαίνουν σε δύο κατηγορίες, και τότε παραγγέλνουμε δυο λογιών ταμπελάκια για να το γιορτάσουμε που καταλάβαμε, και για να τα κολλήσουμε πάνω στα πράγματα ώστε να μπορούμε να τα ξεχωρίσουμε και να ξέρουμε τι είναι τι με σιγουριά.

Βέβαια, μετά μπορεί να δούμε ότι τα πράγματα ίσως και να μην χωράνε σε δύο μόνο κατηγορίες, αλλά τώρα πάει, τα παραγγείλαμε τα ταμπελάκια, γάμα το, θα μείνουμε με τις δύο κατηγορίες γιατί βολεύει, δεν ξέρουμε και τι όνομα να γράψουμε στα έξτρα ταμπελάκια και ξέρεις και πόσο ακριβή ήταν η εκτύπωση;

Είναι σαν να έχεις μπροστά σου ρε παιδί μου γαλάζια και ροζ μπαλάκια. Βάζεις στα γαλάζια μπαλάκια ταμπελάκι-αυτοκολλητάκι που λέει «γαλάζιο», και στα ροζ μπαλάκια ταμπελάκι-αυτοκολλητάκι που λέει «ροζ». Τώρα, μερικά μπαλάκια είναι λιλά, και δεν είσαι σίγουρος αν είναι ροζ ή γαλάζιο, τι σκατά είναι τώρα αυτό το λιλά, ντροπής πράματα, δεν είναι σοβαρό χρώμα αυτό, γάμα το, θα βάλεις ένα απ’ τα δύο αυτοκολλητάκια στην τύχη, και δεν πειράζει.

Άλλες φορές πάλι, τυχαίνει σε ένα μπαλάκι που είναι ροζ να έχει μπει κατά λάθος γαλάζιο αυτοκολλητάκι, ή το ανάποδο. Και είναι δύσκολο να ξεκολλήσεις τώρα το αυτοκολλητάκι, θα μπερδευτεί ο κόσμος, άλλη δουλειά δεν είχαμε, θα σου χαλάσει και το μανικιούρ. Και πάλι δε γαμιέται, τι ψυχή έχει ένα μπαλάκι, δεν θα καταστρέψεις δα και τη ζωή ενός μπαλακίου, δεν πειράζει.

Ε, όταν μιλάμε για ανθρώπους, πειράζει.

 

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

17 Comments
δημοφιλέστερα
νεότερα παλαιότερα
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
βλαχάκι(το)
βλαχάκι(το)
4 χρόνια πριν

Ρισπέκτ και δη για τον πρόλογο, αλλά και για τον επίλογο 🙂

Kallipatira
Kallipatira
4 χρόνια πριν

Θεωρώ φριχτό το γεγονός πως υπάρχουν άνθρωποι που πέρα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε οι περισσότεροι και θεωρούμε σοβαρά (σχέσεις, υγεία, χρήματα κ.ο.κ.) έχουν επιπροσθέτως να αντιμετωπίσουν και το θέμα της σεξουαλικής τους ταυτότητας, που από μόνο του είναι ένας γολγοθάς και ταυτοχρόνως να εισπράττουν κάθε λογής αρνητικά και προσβλητικά σχόλια για κάτι που για άλλους θεωρείται λυμένο και αυτονόητο. Και αντί να τους θαυμάζουμε που ισορροπούν και βρίσκουν τρόπο αντιμετώπισης με αυτό το τεράστιο βάρος, τους χλευάζουμε κιόλας. Γιατί τους χλευάζεις, αγαπητέ/ή; Τι ακριβώς δείχνει αυτό για εσένα;

Intefix
Intefix
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Kallipatira

Η χλεύη λέει πολλά. Όπως και ο θαυμασμός. Μέση λύση δεν υπάρχει; Πρέπει όλοι να υιοθετήσουν τις *απόψεις* του 0.3% που έγινε 0.6%; Και θα γίνει και 5 & 10% λόγω της νέας γενιάς που είναι προχώ; Πού σταματάει αυτό; Στα κωμικοτραγικά ‘φύλα’ που συνεχώς ‘εξελίσσονται’; https://genderfluidsupport.tumblr.com/gender Σε αυτό; https://www.vice.com/en_us/article/mvxgwa/from-dragons-to-foxes-the-otherkin-community-believes-you-can-be-whatever-you-want-to-be Στο ότι επιβάλλεται νομοθεσία που καθορίζει το πώς θα μιλάς; Στο ότι η πλήρως αντιεπιστημονική νέα νόρμα δεν επιδέχεται κριτικής, ειδάλλως κινδυνεύεις με διώξεις-αφανισμό; https://www.youtube.com/watch?v=7B8Q6D4a6TM Η κα Γεωργή γράφει: ‘όταν γεννήθηκα με χαρακτήρισαν κορίτσι’, από την κλασική μετάφραση του λανθασμένου assigned at birth. Στην πραγματικότητα (την επιστημονική) είναι ascertained at… Διαβάστε περισσότερα »

bozonio
bozonio
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Intefix

Το assigned at birth είναι απολυτως σωστό. Αυτό που συμβαίνει είναι ότι κυριολεκτικά κοιτάνε τα γεννητικά όργανα του μωρού. Αν το πάμε από βιολογική πλευρά δεν ελέγχονται ούτε τα χρωμοσώματα ούτε οι ορμόνες ένω υπάρχει ένα αυθαίρετο μέγεθος πέους για να καταταχθεί το μωρό εδώ ή εκεί. Μάλιστα μόλις πολύ πρόσφατα έγινε παράνομη η επέμβαση σε intersex μωρά για μπορέσουν να τα κατατάξουν γρήγορα σε κουτάκια και αυτά. Το φύλο δεν είναι δυαδικό και αυτό είναι επιστήμη. Είτε βιολογικά είτε κοινωνιολογικά. Και τα «νέα φύλα» που θεωρείς ότι έχουν βγει και τα κοροϊδεύεις είναι άνθρωποι που δεν ανήκουν σε αυτό… Διαβάστε περισσότερα »

Intefix
Intefix
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  bozonio

Ok θα πάρω στα σοβαρά το genderpunk φύλο. Το φύλο είναι ξεκάθαρα δυαδικό. H κατηγορία intersex δεν έχει σχέση με τους trans ανθρώπους, αφορά δεδομένο ιατρικό θέμα και όχι συναισθήματα και απόψεις. Οι γιατροί ελέγχουν οπτικά (και όχι μόνο) το νεογέννητο στα γεννητικά όργανα για τυχόν τραυματισμό, ανωμαλία & για οτιδήποπτε άξιο περίθαλψης/αντιμετώπισης εντοπίσουν. Το φύλο το ξέρουν άπαντες οι ενδιαφερόμενοι πολύ καιρό πριν και απορώ γιατί κάνεις ότι δεν καταλαβαίνεις. Φυσικά θα διαφωνείς με το γεγονός ότι στην τεχνητή γονιμοποίηση πράγματι υπάρχει η δυνατότητα να διαλέξεις το φύλο του παιδιού. Μάντεψε τι επιλογές έχεις. https://www.onmed.gr/ygeia/story/339141/epilogi-tou-fylou-stin-eksosomatiki-pote-efarmozetai-kai-ti-isxyei-stin-ellada-kai-to-eksoteriko Ελπίζω η φιλελε κοινότητα… Διαβάστε περισσότερα »

bozonio
bozonio
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Intefix

Πόσες ασυναρτησίες σε μια και καλά «επιστημονική» απάντηση. Ας προσπαθήσω να καλυψω μερικά για τους υπόλοιπους περισσότερο. «Το φύλο είναι δυαδικό», «υπάρχουν intersex άτομα» αν δε βλεπεις την αντίφαση δε μπορώ να βοηθήσω. Στην τεχνητή γονιμοποίηση επιλέγεις χρωμόσωματα δεν έχει σχέση με τίποτα άλλο. Κανεις δεν αρνείται την ύπαρξη των χρωμοσωμάτων, δεν είναι επιχείρημα αυτό. Ναι τα ποσοστά αυτοκτονιών των τρανς ατόμων αποδίδονται στο περιβάλλον τους. Σε έρευνες είναι ξεκάθαρο ότι όταν η οικογένεια είναι υποστηρικτική τα ποσοστά πέφτουν δραματικα. Αν έχεις καμία άλλη θεωρία κάνε την έρευνα σου και δημοσίευσε την. Οι TERFS (trans exclusionary feminists) μισούν τις τρανς… Διαβάστε περισσότερα »

Intefix
Intefix
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  bozonio

Και εσύ μπορεί να πιστεύεις ότι είσαι το σωματίδιο του Θεού, αλλά μάλλον δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα αυτό.

Φυσικά και μπορείς να το πιστεύεις όμως.

Κατά τα άλλα, και για κάθε παράγραφο πέραν των αυτοκτονιών -που η ένδειξη είναι αυτή που λες- ξεπέρασες τον εαυτό σου.

Σε αφήνω στην LGTQ κοινότητα, δες την τελευταία παράγραφο

https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%8A%CE%BD%CF%84%CE%B5%CF%81%CF%83%CE%B5%CE%BE.-

Intefix
Intefix
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  bozonio

Και εσύ μπορεί να πιστεύεις ότι είσαι το σωματίδιο του Θεού, αλλά δεν σημαίνει ότι είσαι στην πραγματικότητα.

Φυσικά και μπορείς να το πιστεύεις όμως.

Με το σχόλιό σου (πλην τις παραγράφου για τις αυτοκτονίες, που φαίνεται ότι όντως αυτή είναι η ένδειξη) ξεπέρασες τον εαυτό σου.

Σε αφήνω στην LGTQ κοινότητα.

Και μην ξεχάσεις να δεις την τελευταία παράγραφο
https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%8A%CE%BD%CF%84%CE%B5%CF%81%CF%83%CE%B5%CE%BE

βλαχάκι(το)
βλαχάκι(το)
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Intefix

Και ενώ εμείς ομιλούμε για φανταστικούς …μονόκερους, δράκους, γρύπες και λοιπά ζώα της εραλδικής … *reality check* στον κόσμο μας πολλά τρανς άτομα αντιμετωπίζουν βασικά θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ένα από αυτά και οι SRS (sex reassignment surgery)/Στείρωσεις, ούτως ώστε να μπορούν νόμιμα να αλλάξουν τα έγγραφά τους. In order to legally change one’s gender in Japan, Japanese transgender people need to be at least 20 years old, get a diagnosis for “gender identity disorder,” undergo sex reassignment surgery, become irreversibly infertile through sterilization (characterized as “abusive” by the United Nations), have no underage children, and, if they are married, get… Διαβάστε περισσότερα »

Intefix
Intefix
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Intefix

Ελπίζω να έχεις πιο πολλά επιχειρήματα όταν συζητάς με τους μαθητές σου.

Άλλωστε έχεις ευθύνη να τους κάνεις σκεπτόμενα όντα και όχι πωρωμένους κοινωνικούς αγωνιστές που ενθουσιάζονται με το gender unicorn.

idril
idril
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Intefix

Εν ολίγοις Intefix εσύ δεν θέλεις να αλλάξεις το φύλο σου, αλλά να έχεις έλεγχο πάνω σε οποι@δήποτε θέλει να το αλλάξει, και να ξέρεις πώς και γιατί, και να αποφασίσεις αν είναι καλοί οι λόγοι, και να τ@ πεις πώς πρέπει να αισθάνεται και να διαλέξει ένα φύλο τέλος πάντων γιατί δεν μπορούμε να έχουμε πολλά, δύο επιτρέπονται.

Και δεν βλέπεις γιατί αυτή είναι προβληματική θεώρηση των συνανθρώπων σου και του ανθρώπινου δικαιώματος στην αυτοδιάθεση. Μάλιστα.

luckystrike
luckystrike
4 χρόνια πριν

Τι ωραία που γράφεις ρε Ειρήνη

Eleanor Oliphant
Eleanor Oliphant
4 χρόνια πριν

Υπέροχο!

Cryodragon
Cryodragon
4 χρόνια πριν

Έχω διαμορφώσει μια άποψη πάνω στο θέμα των διεμφυλικων. Μπορεί να είναι και εντελώς λάθος και να λέω βλακείες καθώς τυχαίνει να μην είναι ο ίδιος παρότι ανήκω στην LGBT κοινότητα. Νομίζω ότι το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα άτομα αυτά ίσως μπορεί να αντιμετωπιστεί και λίγο διαφορετικά με ίσως καλύτερα αποτελέσματα. Αυτό που υποστηρίζω πάντα είναι ότι αντί να προσπαθούμε να πείσουμε τους cis straight για την non binary φύση κλπ, θα μπορούσαμε απλά να διαχωρίσουμε το κομμάτι της φύσης με το κομμάτι της κοινωνίας. Η φύση καλώς η κακώς ορίζει ότι ή θα βγεις έτσι ή αλλιώς βιολογικά με… Διαβάστε περισσότερα »

bozonio
bozonio
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Cryodragon

Cryodragon καλά τα λες γενικά και συμφωνώ με τα επιχειρήματα περί «φύσης». Ωστόσο θα ήθελα πω ότι δεν είναι σωστό το «βιολογικά άντρας/γυναίκα» σε αντίθεση με το κοινωνικά. (Δε το είπες άκριβως έτσι όποτε δεν ξέρω αν εννοούσες αυτό) Για παράδειγμα μια τρανς γυναίκα που παίρνει χρόνια οιστρογόνα, έχει αιδειο αλλά έχει ΧΥ χρωμοσώματα τι είναι; Ένας τρανς άντρας που έχει κάνει μαστεκτομή αλλά δεν έχει πάρει ορμόνες; Ένας σις άντρας που έχει χάσει το πέος του θα λέγαμε ποτέ ότι δεν είναι βιολογικά άντρας; Αν είσαι άντρας είσαι άντρας τέλος. Μπορεί να έχεις ΧΧ χρωμόσωματα δε το αρνείται κανεις… Διαβάστε περισσότερα »

βλαχάκι(το)
βλαχάκι(το)
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Cryodragon

“Η βιολογία μου (αυτό που λένε η φύση αυτοί δλδ) δεν μου το απαγορεύει επ ουδενι… όποτε στην ηλιθιοδεστατη ρήση μα έχεις πο*λι, η απάντηση κατ εμε πρέπει να είναι: Ε και; Σε τι με περιορίζει αυτό στο πως θα ζήσω στο τι θα φοράω ή σε το όνομα θα ακούω.” …ok, δεν πιστεύω ότι θα το έκανα ποτέ αυτό, αλλά: Queer Eye (2018): S02, E05 “Sky’s the Limit” το συγκεκριμένο με trans άνδρα είναι, όχι γυναίκα, αλλά το αντίστοιχο είναι. Επίσης: Myth #5: All trans people medically transition “Not everyone who is transgender prioritizes or desires procedures, such as… Διαβάστε περισσότερα »

idril
idril
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Cryodragon

Εγώ θα έλεγα ότι καλά τα λες και αξιοθαύμαστη η προσπάθεια εξήγησης, δεν πιστεύω ότι θα προσβαλλόταν κάποιο διεμφυλικό άτομο αν σε άκουγε.

Σε βρίσκω γλυκά αισιόδοξο βέβαια… Μάλλον δεν έχεις τύχει σε ανθρώπους που δεν μπορούν να προχωρήσουν πέρα από το “τι προστάζει η φύση”. Και μιλάμε δεν μπορούν, δεν έχουν τα γνωστικά εργαλεία. Ούτε εγώ το πίστευα. Μέχρι που αναγκάστηκα να πω οκ, εδώ τα παρατάω, κι ας είμαι τρομακτικά ξεροκέφαλη!