in

Αγαπητή «Α, μπα»: Θα πάω σε μουσουλμανική χώρα και δεν ξέρω πώς να ντυθώ

Πάω στο Μαρόκο

Αγαπητή Α,μπα, σύντομα πρόκειται να ταξιδέψω στο Μαροκο με το αγόρι μου. Διαβάζοντας λοιπόν διαφορά άρθρα, φόρουμ και εμπειρίες άλλων ταξιδιωτών σε αυτή τη χώρα έχω ειλικρινά προβληματιστεί ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

5902d01a7a9a9c4fcd4c9f83af077655

Αγαπητή Α,μπα, σύντομα πρόκειται να ταξιδέψω στο Μαροκο με το αγόρι μου. Διαβάζοντας λοιπόν διαφορά άρθρα, φόρουμ και εμπειρίες άλλων ταξιδιωτών σε αυτή τη χώρα έχω ειλικρινά προβληματιστεί. Είναι μια μουσουλμανική χώρα και όλοι καταλαβαίνετε τι εννοώ με αυτό , δεν νομίζω ότι χρειάζεται να επεκταθώ . Διαβάζω λοιπόν από πολλούς που γράφουν «εντάξει δεν χρειάζεται να φοράτε και μαντήλα αλλά τουλάχιστον να σεβαστείς τις πολιτισμικες και θρησκευτικες Ιδιαιτερότητες . Μην κυκλοφορείτε δηλαδή με «καυτά» σορτς η μπλούζες που να αφήνουν ακάλυπτους τους ώμους σας . Προτιμήστε τα παντελόνια και τα μακριά φορέματα ». Γνωστή μου φίλη που είχε πάει πριν αρκετά χρόνια βέβαια μου είπε πως δεν υπάρχει ιδιαίτερο πρόβλημα , δεδομένου πως το Μαροκο και ειδικά οι μεγάλες πόλεις (Μαρακές , Καζαμπλάνκα ) λόγω μεγάλου τουρισμού είναι αρκετά ανεκτικές .και οι ντόπιοι έχουν συνηθίσει να βλέπουν χιλιάδες τουρίστες στους δρόμους . Όποτε ντυσου όπως θα ντυνοσουν στη χώρα σου κατακαλόκαιρο . Και η ερώτηση μου είναι η εξής : πως πράττω σε τέτοιες περιπτώσεις ; Ειναι η πρωτη φορά που ταξιδευω σε μουσουλμανική χώρα και ειλικρινά βρίσκομαι σε δίλλημα . Εφόσον δεν θα υπάρχει πρόβλημα στο να κυκλοφορώ άνετα με ένα ραντακι ας πούμε η ένα κοντό φόρεμα γιατί να μην το επιλέξω ; Δεδομένης και της ζέστης ; Από την άλλη , ταξιδεύοντας σε μια άλλη χώρα με διαφορετική θρησκεία , πολιτισμό , ήθη και έθιμα και ξεκάθαρη υποτιμημένη έως και ανύπαρκτη θέση της γυναίκας θα έπρεπε και εγώ με τη σειρά μου να δείξω έναν έστω και προσποιητό σεβασμό προς αυτό και να ντυθώ διαφορετικά ; Επιπλεον σκέφτομαι οτι με αυτόν τον τρόπο δεν θα τραβάω τα βλέμματα πάνω μου , θα είμαι περισσότερο ασφαλής και θα ευχαριστηθώ περισσότερο το ταξίδι μου . Από την άλλη ομως κάνοντας κάτι τέτοιο εφόσον δεν τίθεται θέμα σωματικης ακεραιοτητας (εννοώ ότι δεν κινδυνεύω αν ντυθώ με ένα φόρεμα που σταματάει στο γόνατο και όχι στον αστράγαλο )είναι σαν να το αποδέχομαι και στην ουσία απαρνιέμαι αυτά που πιστεύω εγώ σαν άνθρωπος και αυτά για τα οποία παλεύω καθημερινά και τα θεωρώ πλέον δεδομένα . Ξέρω ότι είναι τεράστια κουβέντα και ότι η απάντηση και δεν είναι ένα απλό ντυσου όπως νιώθεις και όπως αισθάνεσαι καλά . Αλλά πραγματικά θα εκτιμούσα την τοποθέτηση σου και των αναγνωστών πάνω σε αυτό το θέμα .

-Χίλιες και μια νύχτες

Θα πω κάτι κάπως άσχετο, αλλά όχι κι εντελώς. Υπάρχει και πρακτικός λόγος που οι άνθρωποι σε πολύ ζεστό κλίμα φοράνε ριχτά και φαρδιά ρούχα. Έτσι προστατεύεσαι από τον ήλιο και τη ζέστη, όχι με τα τιραντάκια και τα σορτς. Νομίζω ότι οι τουρίστες με τα κοντά θα προκαλούν θυμηδία και γέλιο στους ντόπιους, γιατί είναι ακριβώς αυτό που δεν πρέπει να κάνει κανείς σε αυτό το κλίμα και σε αυτό το περιβάλλον. Θα σου συνιστούσα να φοράς φαρδιά λινά ρούχα, παντελόνια ή φορέματα, φαρδιά λινά πουκάμισα με μακριά μανίκια, και καπέλο με πολύ φαρδύ γείσο. Και πολύ αντηλιακό. Εγώ πάντως αυτό θα έκανα.

Τώρα, για το κοινωνικό-πολιτικό του πράγματος, υποθέτω ότι στις πόλεις και στα τουριστικά μέρη δεν θα υπάρχει πρόβλημα, αλλά γενικώς, αυτό που προέχει είναι η ασφάλεια σου. Δεν είναι η ώρα για ακτιβισμό αν είσαι μόνη σου ή με μικρή παρέα. Αν ήσουν πρωθυπουργός ή αξιωματούχος να το συζητούσαμε αναλυτικά το συμβολικό του πράγματος, αλλά τώρα, αφουγκράσου κάθε μέρα και κάθε περίσταση προσεκτικά, και κρίνε αναλόγως. Δεν είναι θέμα προσποιητού σεβασμού, είναι κοινής λογικής. Προέχει η ασφάλεια σου, αυτό είναι το θέμα, και είναι πάρα πολύ σοβαρό. Μην είσαι αφελής.

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

38 Comments
δημοφιλέστερα
νεότερα παλαιότερα
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
Μέντα
Μέντα
4 χρόνια πριν

Όπως είπε και η Λένα, υπάρχουν πρακτικοί λόγοι που είναι προτιμότερο να επιλέξεις μακριά μεν, αέρινα δε ρούχα για αυτό το ταξίδι. Όσον αφορά το ιδεολογικό κομμάτι, προσωπικά αποφεύγω να επιλέγω τέτοιες χώρες ως τουριστικούς προορισμούς. Πρώτον γιατί μου δημιουργούν μια αίσθηση ανασφάλειας, δεν νιώθω άνετα να πάω διακοπές κάπου που η ύπαρξη μου αντιμετωπίζεται με υποτίμηση ή κριτική στην καλύτερη περίπτωση. Δεύτερον γιατί εφόσον μπορώ να επιλέξω ποια οικονομία θα στηρίξω, προτιμώ να μην συντηρώ τουριστικά αυτές τις χώρες και τις αντιλήψεις τους. Ίσως αν αντιλαμβάνονταν πως ο δυτικός κόσμος τις απορρίπτει λόγω ιδεολογίας, να αναγκάζονταν να βάλουν λίγο… Διαβάστε περισσότερα »

Να γελάς και να κλαίς
Να γελάς και να κλαίς
4 χρόνια πριν

Εχουν περάσει 20 χρόνια απο τότε που πηγα βέβαια ,.αλλά δεν είχα κανένα πρόβλημα με τα ρούχα μου. Η Καζαμπλάνκα είναι μια μεγαλούπολη που ελάχιστα παραπέμπει σε μουσουλμανική χώρα και το μόνο αξιοπερίεργο ήταν οι παραλίες που κανείς δεν έκανε μπάνιο. Εγώ κυκλοφορούσα με σχετικά μακρύ σόρτς.Κάτω στο Μαρακές είχε 45!!!!βαθμούς( αλλά χωρίς υγρασία δεν σε ενοχλεί πολύ)οπότε δεν λέει να κυκλοφορείς με σορτσάκια και τιράντες στον ήλιο.Μια παντελόνα και πουκάμισο δροσερό και μιά χαρά! Αν πάτε Ραμπατ και Φεζ ισως αιστανθείς άβολα στα σούκς (τεραστιες παραδοσιακές αγορές με συνωστισμό και πολλούς ντόπιους κάτι σαν Καπαλί Τσαρσί αλλά πιό πρωτόγονο… Διαβάστε περισσότερα »

NaLola
NaLola
4 χρόνια πριν

Πολύ ωραία τα λες! Γτ τόση απέχθεια για το περιστέρι; Νοστιμότατο! Game meat που λενε εδώ οι Άγγλοι. Και’γω όταν το παραγγείλαμε δεν ήξερα τι να περιμένω αλλά δηλώνω φανατική πλέον! Δως του άλλη μια ευκαιρία, δεν είναι τα περιστέρια στην Ομόνοια ! 😛

mikro mou pioni
mikro mou pioni
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  NaLola

σαν την papagal pie εν εει

luckystrike
luckystrike
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  NaLola

Ναι καλε κι εγω θυμαμαι να τρωμε περιστερια.οταν ημασταν παιδια. Σιγα. Σαν να τρως κουοπουλο

κατάλαβες; κατάλαβα
κατάλαβες; κατάλαβα
4 χρόνια πριν

Υπάρχει ένα πολύ ενδιαφέρον γκρουπ στο φβ με χιλιάδες συμμετέχοντες από όλο το κόσμο – μόνο γυναίκες- που μιλούν για τα ταξίδια που έχουν κάνει ή που θα κάνουν. Λέγεται Girls Love Travel (GLT). Έχω δει πολλές δημοσιεύσεις αλλά και ερωτήσεις για το Μαρόκο. Μπορείς να κάνεις αναζήτηση τη χώρα ή την πόλη και να δεις αντίστοιχα τι φορούσαν οι άλλες γυναίκες αλλά και να διαβάσεις τις εμπειρίες τους. Το γκρουπ το συστήνω σε όλες! Ακόμα και αν δεν ταξιδεύετε συχνά 🙂

Kritikothessalonikia
Kritikothessalonikia
4 χρόνια πριν

Women who travel επίσης το ίδιο!!!

Λανιακέα
Λανιακέα
4 χρόνια πριν

τέλειο!!

BabyDoll
BabyDoll
4 χρόνια πριν

Πήγα πριν λίγα χρόνια με δύο φίλες μου και δεν είχαμε κανένα μα κανένα πρόβλημα. Το θέμα ντύσιμο είναι και λόγο κλίματος, δεν είναι πρακτικό να φοράς σορτσάκια και αμάνικα γιατί καίγεσαι πιο εύκολα, ειδικά εφ όσον θα είσαι όλη μέρα στο δρόμο. Εγώ θυμάμαι είχα πάει τέλη Οκτώβρη και η ζέστη ήταν ανυπόφορη κι επειδή δεν είχα καπέλο χρησιμοποιούσα κάποια καφτάνια που είχαν σαν μαντήλες για να μην με χτυπά ο ήλιος. Επειδή οι τουριστικές πόλεις του Μαρόκου έχουν πολλούς τουρίστες δεν τους κάνει πλέον εντύπωση. Έβλεπα βορειοευρωπαίες τουρίστριες με σορτσάκια και ραντάκια (και κατακκόκινες απ τον ήλιο) που… Διαβάστε περισσότερα »

Max Demian
Max Demian
4 χρόνια πριν

Εχω πάει σε αραβικές χώρες στη Μέση Ανατολή. Αισθανόμουν πολύ ασφαλής. Έχω πάει και στην Ινδία, όπου εκεί τα πράγματα ήταν κάποιες φορές πιο περίεργα. Αλλά εκεί που μου την έπεσαν χοντρούτσικα (για το κινητό) ήταν στο καράκεντρο του Παρισιού στη μέση της πλατείας Βαστίλλης, μπροστά σε ένα κάρο κόσμο (ένας λευκός τύπος και με έσωσε ένας μαύρος, έτσι για να κάνουμε τα στερεότυπα αχταρμά). Δε θέλω να πω ότι οι αραβικές χώρες είναι πιο ασφαλείς. Θέλω να σου πω ότι όταν πας τουρίστας σε μία ξένη πόλη και θες να γυρίσεις λίγο και να μην ακολουθείς την τουριστική πεπατημένη,… Διαβάστε περισσότερα »

leas
leas
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Max Demian

Ασφαλής ναι, στις περισσότερες, ίσως με εξαίρεση τη Σαουδική Αραβία που ανοίγει τώρα τα σύνορα της στον τουρισμό. Δεν το ήξερα πως δεν δέχεται τουρίστες εκτός μουσουλμάνων, πήγα στην πάρα πολύ ωραία έκθεση στο Μπενάκη Πειραιώς ‘Δρόμοι της Αραβίας’ (μην τη χάσετε, τεράστια ευκαιρία) και στο τέλος μου έδωσαν ένα ερωτηματολόγιο να συμπληρώσω σε σχέση με τη χώρα. Εκ των υστέρων μπήκα στο google να μάθω, και κατάλαβα πως συμπλήρωσα άλλα ντ΄άλλων. Άνοιξε πρόσφατα για τους τουρίστες, αλλά διάβασα πως σήμερα συμβαίνουν εκεί φρικτά πράγματα, ενταγμένα μέσα στην απλή καθημερινότητα, στην κάθε Παρασκευή κάθε εβδομάδας.

Nota Bene
Nota Bene
4 χρόνια πριν

Από την εμπειρία μου σε κάμποσα ταξίδια σε αραβικές χώρες θα προσπαθήσω να σου πω τι έκανα και τι έμαθα, κι ελπίζω να μην ακούσω πολύ κράξιμο. Καταρχήν, από την στιγμή που θα συνοδεύεσαι από άντρα, δεν έχεις να αγχωθείς για σχεδόν τίποτα. Κακά τα ψέμματα αλλά στις μουσουλμανικές χώρες όταν είσαι μαζί με άντρα, συνήθως δεν σε ενοχλούν. ΄Την πρώτη φορά που πήγα σε αραβική χώρα, αποφάσισα να πάω στο “σουκ” μόνη μου, γιατί έτσι είχα μάθει πάντα (να τα κάνω όλα μόνη μου). Ε, με το που μπήκα στην υπαίθρια αγορά, άρχισαν να με τραβάνε δεξιά και αριστερά,… Διαβάστε περισσότερα »

Mia idea
Mia idea
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Nota Bene

Ναργιλέ κάνουν οι γυναίκες καλέ, το εχω δει στην Αίγυπτο! Βέβαια ήταν μέσα στην “δυτικού τύπου” μαρίνα στην ουργκάντα αλλά και πάλι

Nota Bene
Nota Bene
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Mia idea

Ναι κάνουν, αλλά όχι σε παραδοσιακά καφενεία σε μέρη ξεχασμένα από τον τουρισμό! Εκεί μπορεί να θεωρηθεί προκλητικό από τους άντρες θαμώνες (ξεχασμένους και αυτούς από τον χρόνο). Κι εγώ έκανα ναργιλέ σε πολλά μαγαζιά , αλλά σε εκείνο το μικρό καφενείο στο πουθενά, μόνο η παρουσία μας (δυτικών γυναικών) φαινόταν να τους προκαλεί και το απέφυγα!

mongrel
mongrel
4 χρόνια πριν

Ακριβώς αυτά που λέει η Λένα, αέρινες πουκαμισες ή και καφτάνια, με φαρδιά παντελόνια, από φυσικά υλικά, ακόμα και φουλάρι στο κεφάλι για τον ήλιο – σε στυλ hippy chic 70’s βέβαια, όχι χιτζαμπ. Σίγουρα, σε κάποια μέρη κάποιες φορές μπορείς να ντυθείς και διαφορετικά, αλλά για τις καθημερινές περιπλανησεις στο λιοπυρι είναι τα πιο κατάλληλα.

Divine21
Divine21
4 χρόνια πριν

Σχολιάζω πρώτη φορά και θέλω να πω πως είναι απαράδεκτο να πηγαίνει οποιοσδήποτε δυτικός σε χώρες που δεν επιτρέπουν στις γυναίκες να φοράνε ό,τι θέλουν και τις θεωρούν κατώτερες από τους άνδρες. Γνωρίζω ότι στο Μαρόκο λόγω και μικρής γεωγραφικής απόστασης από την Ευρώπη αλλά και των πολλών χρημάτων από τους δυτικούς τουρίστες, τα πράγματα είναι καλύτερα αλλά και πάλι. Μου φαίνεται αδιανόητο ένα ταξίδι σε κράτη με τέτοιες αντιλήψεις το 2019, αν και το Μαρόκο πρέπει να είναι πολύ όμορφο. Μια αλλαγή νοοτροπίας σε βάθος χρόνου, ξέρω ότι δε γίνεται από τη μία μέρα στην άλλη, θα με έκανε… Διαβάστε περισσότερα »

BabyDoll
BabyDoll
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Divine21

Divine21 θεωρείς οτι με το να απομονώνεις αυτές τις χώρες λύνεις το πρόβλημα ή βοηθάς αυτές τις γυναίκες; Το λες και μόνος/η σου οτι τα χρήματα των τουριστών έχουν βοηθήσει το Μαρόκο. Δεν είναι καλύτερο οι γυναίκες αυτών των χωρών να δουν οτι υπάρχουν γυναίκες σε άλλες χώρες που ταξιδεύουν μόνες τους, που έχουν δικά τους χρήματα και κάνουν ο,τι θέλουν;

Nota Bene
Nota Bene
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Divine21

Αντιθέτως, πιστεύω ότι σε αυτές τις χώρες ο δυτικός τουρισμός έχει βοηθήσει. Βλέπουν μία διαφορετική κοινωνία και κανόνες που τους κάνει να βάζουν νερό στο φονταμενταλιστικό κρασί τους όσοι έχουν να κερδίσουν από αυτό, και κάποιες γυναίκες και άλλες μειονότητες να βλέπουν μία βιώσιμη διαφορετική νοοτροπία. Όταν έμενα σε μια από αυτές τις χώρες υπήρχαν άνθρωποι που με απέφευγαν σαν βδέλυγμα αλλά και κάποιοι άλλοι (κυρίως γυναίκες και ομοφυλόφιλοι) που με πλησίαζαν και με ρώταγαν για τις συνθήκες ζωής στις δυτικές χώρες. Πολλοί έπαιρναν ελπίδα και κάποιοι έκαναν -μικρά έστω- βήματα για να αλλάξουν τις συνθήκες ζωής τους. Αν τους… Διαβάστε περισσότερα »

Εντελβάις
Εντελβάις
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Divine21

Καλά βρε Divine άλλο να μην είναι στις δικές σου προτιμήσεις και άλλο να το θεωρείς “απαράδεκτο” και “αδιανόητο”. Άμα περιμένεις να αλλάξουν οι άλλοι για να πας ένα ταξίδι δε σε βλέπω να πηγαίνεις πουθενά εν τέλει.

sktpsx
sktpsx
4 χρόνια πριν

Μην κουραζεις το μυαλο σου με ψευτοδιλημματα- η απαντηση στα ρουχα ειναι ανοιχτοχρωμα φαρδια παντελονες πουκαμισες καπελα και μαντηλια για οταν φυσαει και σε μαστιγωνει η αμμος. Εξαλλου, παρε παραδειγμα απο δω και θυμησου ποσες φορες εχουμε γελασει με τους κατακοκκινους τουριστες με το σανδαλι και την καλτσα. Kαι δευτερον, κανε επανασταση εκει που σε παιρνει και το κανουν και αλλοι και ειναι πολλοι. Εμενα σε υπερτουριστικη μουσουλμανικη πολη μου βαλαν χερι (κυριολεκτικα) επειδη φοραγα φουστα ως το γονατο. Ετσι για να μου δειξουν ποιος κανει κουμαντο εκει. Και οι διακοπες μου χαλασαν και η διαθεση μου και εφυγα αρων… Διαβάστε περισσότερα »

Strawberry
Strawberry
4 χρόνια πριν

Στο Μαροκο είδα γυναίκα οδηγό λεωφορείου ενώ στην Ελλάδα δεν εχω δεί. Μην πέρνεις ως δεδομένο ότι επειδή είναι μουσουλμάνοι η θεση της γυναίκας είναι ανύπαρκτη. Το αγόρι μου είναι μαροκινος, και οταν τον ρωτησα το ίδιο με εσένα είπε φόρεσε ότι θες :). Φόρεσα κολλητό φόρεμα με σκισιμο δεν αντιμετώπισα κανένα προβλημα ούτε κάνεις με κοιταξε περίεργα. Ομως δεν περπατούσαμε απο το χέρι και δεν φιλιώμασταν καθως αν εισαι Μαροκινός και ανύπαντρος απαγορεύεται. Γενικά ζευγάρια το έκαναν είτε τουρίστες είτε ντοπιοι. Αλλο καλο θα είναι να μην προκαλέσεις όταν είσαι σε κάποιο χωριό , όπως και θα έκανες και… Διαβάστε περισσότερα »

Between Worlds (she/her)
Between Worlds (she/her)
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Strawberry

Μην ανοίξετε παράθυρα, ούτε για να αερίσετε. Η ιδιωτική ζωή είναι πολύ ιδιωτική. Δεν πρέπει να βλέπουν τι κάνετε μέσα στο σπίτι, ακόμα κι αν βλέπετε τηλεόραση.

πόντια ιντερνάσιοναλ
πόντια ιντερνάσιοναλ
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Strawberry

Να πω μόνο ότι εγώ έχω δει γυναίκες λεωφορείου και στην Αθήνα αλλά και πολλά χρόνια πριν στη μικρή μου πόλη. Αυτό βέβαια αποδεικνύει ότι δεν απαγορεύεται, όχι ότι είναι σύνηθες. Αλλά νομίζω είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τι απαγορεύεται σε μια χώρα και τι συνηθίζεται.
Δε νομίζω επίσης να υπάρχει γυναίκα που να έχει νιώσει ότι κινδυνεύει, επειδή μια γιαγιά την κοίταξε περίεργα. Άλλο σε στοχοποιώ, άλλο σε κουτσομπολεύω.
Κατά τα άλλα συμφωνώ απολύτως με απάντηση Α,μπα και βέβαια δεν αμφισβητώ τη δική σου εμπειρία.